Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

wendy

#1 Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by wendy »

Šta bi mogla biti dobra poslovna ideja za male gradove u BiH? Šta nedostaje većini malih gradova, a taj proizvod ili uslugu mogu priuštiti stanovnici toga grada?
elizabeta anic

#2 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by elizabeta anic »

Poštovana, javite mi se u inbox , mogu vam dati ideju. l.p.
natascha

#3 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by natascha »

I mene interesuje isto. Ima li išta što već ne postoji, mislim sad da nije butik kojih ima koliko hoćeš i svi otprilike nude istu robu, pa onda da nije ni npr. prodavnica nakita, o čemu sam razmišljala, jer već ima jedna specijalizovana u gradu i još par mjesta gdje se isti može nabaviti, znači još jedna bi bila višak. Znači nešto što bi bilo interesantno narodu, ne očekujem sad neku veliku zaradu. Razmišljam o ideji za franšizu s nekim radnjama i firmama iz većih gradova, ali sve kontam sad će mi se roditi neka nova ideja i to će biti to :?
Konjanik

#4 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Konjanik »

pa,mnogo toga zavisi u kojem malom gradiu planiras zapoceti biznis?

Jesul to Zavidovici ili N.Travnik? Bos.Kostajnica ili Rudo? Moje je misljenje da su male sredine odlicne za razvoj proizvodnje hrane,dijetetskih proizvoda,dodataka prehrani,ljkovitom bilju, farme i sl ..Mada tu ima i prostora i za recimo otvaranje servisa za popravak elektro uredjaja,obucarska radnja,neki zanat i sl..mozda i prodaja recimo ako je neki mali gradic u kojem se stanovnistvo bavi poljoprivredom pretezno onda im trebaju alatke za poljoprivredu, sjeme,hladnjaca za voce i sl..ako je stocarstvo veterinar je odlican posao,prodaja preparata za stoku i sl..
talić

#5 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by talić »

natascha wrote:I mene interesuje isto. Ima li išta što već ne postoji, mislim sad da nije butik kojih ima koliko hoćeš i svi otprilike nude istu robu, pa onda da nije ni npr. prodavnica nakita, o čemu sam razmišljala, jer već ima jedna specijalizovana u gradu i još par mjesta gdje se isti može nabaviti, znači još jedna bi bila višak. Znači nešto što bi bilo interesantno narodu, ne očekujem sad neku veliku zaradu. Razmišljam o ideji za franšizu s nekim radnjama i firmama iz većih gradova, ali sve kontam sad će mi se roditi neka nova ideja i to će biti to :?
Male sredine nisu baš pogodne za franšize jer te troškovi franšize dodatno opterećuju i teško da se može poslovati pozitivno.
Male sredine su idealne za proizvodnju koja će biti plasirana u većim sredinama jer je proizvodnja jeftinija a mogu se u dogovoriti i neke pogodnosti u općini, itd.
Prvo treba razmisliti o vlastitim resursima i o resursima sredine, o znanjima i predispozicijama, o klimatskim uslovima, da li je isplativa poljoprivredna proizvodnja, da li se ljudi bave skupljanjem ljekovitog bilja i gljiva, da li se može organizovati neka otkupna stanica pa da budeš partner nekom od izvoznika,..?
U svakom slučaju treba birati ili ono u čemu ćeš biti najbolji ili ono što drugi ne nude a ima potrebe.
natascha

#6 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by natascha »

Konkretno, gradić je u Hercegovini. Ne interesuje me nešto što se tiče poljoprivrede i slično, nego recimo imam želju da imam neki fin dućanćić, radnjicu, nešto slatko, ukusno namješteno, privlačno kad pogledaš s vana, a da prodajem u njemu nešto što bi privuklo kupce, nešto drugačije. Turizam nije nešto posebno razvijen, tako da ne mogu očekivati nešto od turista, nego strogo od stanovnika grada i okoline. Maštam o nekoj radnjici sa finim stvarčicama potrebnim za poklone, od stakla, ukrasa pa nadalje, nešto što se ne može kupiti u centrima. Npr. dođeš, lupam, u Škafu i imaš posuđa boli glava, sve budzašto, ali maštam o nečemu durgačijem......Uh, nisam ni znala da sam ovako komplikovana :roll:
dinoo1898

#7 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by dinoo1898 »

natascha wrote:Konkretno, gradić je u Hercegovini. Ne interesuje me nešto što se tiče poljoprivrede i slično, nego recimo imam želju da imam neki fin dućanćić, radnjicu, nešto slatko, ukusno namješteno, privlačno kad pogledaš s vana, a da prodajem u njemu nešto što bi privuklo kupce, nešto drugačije. Turizam nije nešto posebno razvijen, tako da ne mogu očekivati nešto od turista, nego strogo od stanovnika grada i okoline. Maštam o nekoj radnjici sa finim stvarčicama potrebnim za poklone, od stakla, ukrasa pa nadalje, nešto što se ne može kupiti u centrima. Npr. dođeš, lupam, u Škafu i imaš posuđa boli glava, sve budzašto, ali maštam o nečemu durgačijem......Uh, nisam ni znala da sam ovako komplikovana :roll:
moji savjeti: nemoj previše komplikovati, nemoj previše nabijati cijene (vidis da je kriza), nemoj nesto previse extravagantno jer mislim da ljudi nece razumjeti tvoju ponudu (ili bar u toliko velikom broju da bi odrzalo tvoju radnju u zivotu)

zivjela hercegovina!!! :bih:
Desnik

#8 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Desnik »

dinoo1898 wrote:
natascha wrote:Konkretno, gradić je u Hercegovini. Ne interesuje me nešto što se tiče poljoprivrede i slično, nego recimo imam želju da imam neki fin dućanćić, radnjicu, nešto slatko, ukusno namješteno, privlačno kad pogledaš s vana, a da prodajem u njemu nešto što bi privuklo kupce, nešto drugačije. Turizam nije nešto posebno razvijen, tako da ne mogu očekivati nešto od turista, nego strogo od stanovnika grada i okoline. Maštam o nekoj radnjici sa finim stvarčicama potrebnim za poklone, od stakla, ukrasa pa nadalje, nešto što se ne može kupiti u centrima. Npr. dođeš, lupam, u Škafu i imaš posuđa boli glava, sve budzašto, ali maštam o nečemu durgačijem......Uh, nisam ni znala da sam ovako komplikovana :roll:
moji savjeti: nemoj previše komplikovati, nemoj previše nabijati cijene (vidis da je kriza), nemoj nesto previse extravagantno jer mislim da ljudi nece razumjeti tvoju ponudu (ili bar u toliko velikom broju da bi odrzalo tvoju radnju u zivotu)

zivjela hercegovina!!! :bih:
Otvori kinesku prodavnicu koja se neće zvati kineska,

poput Izbora iz Cazina...

Digoše ljudi lovu po malim čaršijama na kineskoj robi. :roll:
bumboo

#9 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by bumboo »

Ne znam koliko bi bila uspješna s tim darovnim dućanom, prije su bili popularni ali otkako skoro svako malo mjesto ima tržni centar, sve se može u njima nabaviti, kao što kažeš budzašto.
Šta misliš da ciljaš na određenu skupinu korisnika, tj. potrošača - npr. djecu? Ima li u tvom gradu dječija igraonica, mjesto za proslavu rođendana, to je sad popularno u većim gradovima pa zašto ne bi bilo i u manjim... Dalje, u mjestu odakle sam ja, jedna je cura dobro uspjela s pravljenjem kolača, torti od fondana za dječije rođendane, svadbe, krizme... krenula je od Facebook prodaje, a sad razmišlja da otvori slastičarnu. Najamnine su puno jeftinije u manjim mjestima, jedino ne znam kakvi troškovi je očekuju kod registracije te djelatnosti i s kojim administrativnim barijerama se može susresti.
U manjim mjestima se često rade velike svadbe, pa se i tu može dobro zaraditi - npr. organizacija cateringa, opreme za vjenčanje itd...
Evo još jedna ideja - ako to već nema - prodavnica ortopedskih pomagala, naći prostor blizu bolnice (ako ima bolnica u tvom mjestu). To se može dogovoriti s nekim ko već ima predstavništvo u većem gradu.
natascha

#10 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by natascha »

Hvala Raspored, hvala Bumboo. Priznajem, sviđa mi se ideja sa zdravom hranom, tu se uvijek mogu ubaciti zdravi slatkiši i svašta nešto što bi bilo privlačno. Ta vrsta prodavnice mi prije nije padala na pamet, a mislim da bi se moglo vrlo lako realizovati. Nema tu nekog velikog ulaganja, barem ja mislim, još malo reklame i marketinga, da se stalno ljudima provlači kroz uši, a uostalom u malom gradu se lako za sve pročuje. A sviđa mi se i ideja za kolače od fondana i to baš nešto skroz drugačije, tipa onih muffins i slično a ne torte koje prave slastičari. U gradu imamo dvije slastičarne, par osoba koje prave torte po narudžbama, ali mislim da nema ovo tipa onih nekih slatkiša tipa muffinsa pa ti ih neko naruči 30 komada ali da budu ekstra ukrašene. U iskušenju sam da danas svratim u radnju i odmah kupim tepsijicu za muffinse i fondan masu da probam bi li ja to znala :). Divni ste, hvala na idejama...
natascha

#11 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by natascha »

Zna li mi iko reći kako ide ono što raja prodaju robu preko FB stranice, ono ti naručiš pa ti dolazi direktno na adresu i sl. Gdje je tu računica, da li im se to isplati. Naručivala sam par puta, jednom sam lično preuzimala od osobe od koje sam naručila. Je li to ide uobičajeno, naručuju robu preko neke stranice iz inostranstva, obračunaju dostavu i još neke troškove te na osnovu toga formiraju prodajnu cijenu,.....
Desnik

#12 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Desnik »

Raspored wrote:Hrana, u doba krize to uvijek i sigurno ide. Ljudi se odriču svega ali jesti moraju.
Zdrava hrana. Ljudi, čak i kod nas polako, shvataju da je janjetina, pita, ćevap i slično jeftino sranje koje ubija i sve se više okreću zdravoj hrani. Zdravi kolači, žitarice, peciva i slično. Zdravo i kvalitetno, pa neka bude i malo skuplje. Vjeruj polako će ljudi shvatati da je bolje dati 1 KM za kiflu od pravih stvari nego za 0.30 KM kupiti nešto što ti začepi crijeva, napuše, utromi i poslije pravi trošak za liječenje od 500 KM.
Igraj na tu kartu, ulažite u zdravlje sada da ne morate u ljekare kasnije. Sretno :-D
Hajde sve što napisa, ali šta fali janjetini???
Na koji način janjetina nije zdrava, prosvijetli me pls....
insomnia78

#13 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by insomnia78 »

Ma...
Eto trcace neko kiflu marku placati.
Ova "eko" "bio" hrana je ubleha nad ublehama

s' moje sokoćalo
dustaban

#14 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by dustaban »

U malom gradu najbolje ide malogradjanstina
:mrgreen:
Chischo

#15 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Chischo »

Otvori neku low budget slasticarnu, jeftini kolaci, ne mora biti neki ekstra kvalitet, takva roba kod nas prolazi... Iskoristi mastu da slasticarnu uredis na najljepsi nacin.... to bi islo sigurno
wendy

#16 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by wendy »

u malim gradovima su i dobre slastičarne low budget :) jedino je u našem velegradu komad torte 5 KM! I meni se također sviđa ova ideja sa nekom specijaliziranom hranom, a potez dječije igraonice je isto super.
cyprus

#17 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by cyprus »

Fabrika namještaja...
JThomas

#18 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by JThomas »

e bolje za marku kupiti 33 grama janjetine kod gojka nego tu organsku kiflu od marku :roll:
kako to

#19 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by kako to »

Neki klub gdje ces vikendom angazovati SejA Boja, Saka, Ada Gegaja, Hakalu, a za Bajram Riza Hamidovica ... angazuj dvije kuje da se vrte oko prangije, samo nek imaju prednje zube citave i masne guzice ... ima da se oparis.
azurna_obala

#20 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by azurna_obala »

Ručno motanje cigara i prodaja istih :oops:
insomnia78

#21 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by insomnia78 »

azurna_obala wrote:Ručno motanje cigara i prodaja istih :oops:
Najbolja ideja na temi

s' moje sokoćalo
animals

#22 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by animals »

McDonalds, neces omasiti :D ili vjersku ustanovu, to ti je najposjecenije u moderno doba..tvornicu oruzja...ma imam ti ja ti ideja, samo pitaj..
Desnik

#23 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Desnik »

Raspored wrote:
Desnik wrote:
Raspored wrote:Hrana, u doba krize to uvijek i sigurno ide. Ljudi se odriču svega ali jesti moraju.
Zdrava hrana. Ljudi, čak i kod nas polako, shvataju da je janjetina, pita, ćevap i slično jeftino sranje koje ubija i sve se više okreću zdravoj hrani. Zdravi kolači, žitarice, peciva i slično. Zdravo i kvalitetno, pa neka bude i malo skuplje. Vjeruj polako će ljudi shvatati da je bolje dati 1 KM za kiflu od pravih stvari nego za 0.30 KM kupiti nešto što ti začepi crijeva, napuše, utromi i poslije pravi trošak za liječenje od 500 KM.
Igraj na tu kartu, ulažite u zdravlje sada da ne morate u ljekare kasnije. Sretno :-D
Hajde sve što napisa, ali šta fali janjetini???
Na koji način janjetina nije zdrava, prosvijetli me pls....
Zezaš me, pored toga što jedna porcija od 336 grama (mjerna porcija za to meso) sadrži 250% dnevne potrebe holesterola prepuna je masnoća, doduše ima visoku vrijednost proteina ali način klasične pripreme kod nas i to poništi.
Znam da je ljubav prema janjetini kod nas veća od svega tako da neka raja misle na proteine a ostalo hajde i nije bitno :-D
A ja sam mislio da je janjetina dijetalna ishrana :-) :-)
wendy

#24 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by wendy »

a da vam otvorimo temu "janjetina" ?
Desnik

#25 Re: Koji biznis otvoriti u malom gradu?

Post by Desnik »

wendy wrote:a da vam otvorimo temu "janjetina" ?
Možda bi mogla otvoriti pečenjarnicu janjadi, to uvijek ide.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... nii8_q_hbh
Post Reply