Koje usmjerenje da odaberem?!
- nermin9200
#1 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
brate, ako su ti sve opcije otvorene za fakultet, onda se ne omisljaj, nego idi u prirodni, ja sam bas taj zavrsio, i sad sam evo na masinstvu... ali eto, tvoja odluka, sretno 
- pustopoljina
#2 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
ti VOLIS jezike, jedan pasus- o jezickom smjeru je sav pozitivan...ovaj drugi...onako.
jezicki.
jezicki.
- cvjece13
#3 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Lijepo je to što ti tako dobro ide učenje jezika, ali jezičkim smjerom gubiš mnogo predmeta, a ako upišeš fakultet koji nije usko vezan za neki od jezika koje znaš - imat ćeš problem sa nedostatkom nekog osnovnog znanja. Tako da u konačnici ispadne da se oslanjaš samo na ono što si naučio prve 2 godine gimnazije. Mislim da je bolja opcija da sam nastaviš usavršavati jezike, što vjerovatno neće ići teško, a da izabereš neko drugo usmjerenje, pogotovo zato što još ne znaš šta ćeš studirati. Po meni, najbolji su prirodni i matematičko-informatički, jer ti ostaju predmeti iz kojih ćeš naučiti mnogo stvari koje su temeljno znanje za studiranje na većini fakulteta, a i prijemni ispiti su uglavnom matematika, fizika, hemija, biologija i bosanski jezik.
Sretno, šta god izabereš!
Sretno, šta god izabereš!
- nOrMaLaC
#4 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Marine druže,
Na tebe je odluka koji smjer da izabereš...
I ja sam bio pred tom odlukom proljetos koji smjer da izaberem...
Suzio sam na 2 smjera: prirodni i društveni...
Imao sam skoro sve petice (samo ne iz mat. i fizike
)
Na kraju izabrah društveni jer volim hist. i geograf.
Ali svejedno ti je koji smjer izabereš samo izaberi ono što voliš i što ti ide najbolje....
mada bježi od pedagoškog
šta će ti to??
Sretno i skontaj još jednom!
Vozzdra
Na tebe je odluka koji smjer da izabereš...
I ja sam bio pred tom odlukom proljetos koji smjer da izaberem...
Suzio sam na 2 smjera: prirodni i društveni...
Imao sam skoro sve petice (samo ne iz mat. i fizike
Na kraju izabrah društveni jer volim hist. i geograf.
Ali svejedno ti je koji smjer izabereš samo izaberi ono što voliš i što ti ide najbolje....
mada bježi od pedagoškog
Sretno i skontaj još jednom!
Vozzdra
-
Mariella
#5 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Nema razloga da se toliko brines i razmisljas oko smjera u gimnaziji, vjeruj mi. Koji god da izaberes poslije ce ti biti isto (sto se tice fakulteta), nikakvu razliku ti to ne praviMarinHan wrote:Pozdrav svim forumašima![]()
Idem u II razred gimnazije, i ove godine se treba odlučiti koje usmjerenje odabrati od 5 ponuđenih. Ponuđena su: pedagoško, prirodno, društveno, jezičko i matematičko-informatičko. Izbor sam suzio na dva smjera, matematičko-informatički i jezički, ali sada nastaju još veći problemi
Jezike sam oduvjek obožavao, brzo ih i sa lakoćom učim. U školi nemam problema ni sa bosanskim, ni sa engleskim, ni sa francuskim, dapače, među najboljim sam u školi što se toga tiče. Prešao sam nekoliko kurseva engleskog i nemam nikakvih problema s njim. Francuski obožavam, i svakodnevno ga usavršavam novim riječima i izrazima. Trenutno učim i portugalski i super mi ide. Čitanje volim, tako da mogu izdržati tempo od 3 lektire mjesečno za bosanski. Međutim, ako izaberem jezičko usmjerenje, dolazi mi i njemački jezik, koji mi je novi, i ne znam kako ću se nositi sa njim, da li će mi ležati, hoću li pravilno izgovarata itd.
Matematika mi dobro ide, falilo mi je 5 bodova do kantonalnogNisam ljubitelj informatike, jedino što volim je programirati, ali sam prelijen da bih vježbao, što me uništi. Bio sam čak i na kantonalnom iz programiranja
Osim toga, otac mi ima firmu koja se bavi računarma, ali prodajom i servisiranjem, što je meni totalno bezveze i ne sviđa mi se nimalo
Ali, i ovdje ima problem, a to je, fizika. Ona mi slabo ide, a i profesor je zahtjevan. Prošle godine sam imao sve petice, a samo jednu četvorku, i to iz fizike, ali barem je pohvalno da sam jedini u razredu dobio pet iz fizike
Pazite ovo, u čitavoj školskoj godini, u razredu od 31 učenik, u gimnaziji, samo jedna petica je bila upisana
![]()
![]()
Što se tiče fakulteta, sve su opcije otvorene, ali doslovno, baš sve.
Prvi rok za odlučivanje je u januaru-februaru, a drugi bi trebao biti u aprilu!
Pomozite, šta da izaberem! Interesuje me vaše mišljenje
Unaprijed hvala
- cigara
#6 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Brines se oko gluposti, ne pravi ti nikakvu razliku kasnije, jedina razlika je koji ti predmeti idu lakse taj smjer uzmi, nikad ti u zivotu nece biti sjeb "sto ne uzeh jezicki u srednjoj"
- Magarece_godine
#7 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Druze, Tito je bio bravar ....
- Ajatolah_
#8 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Samo nemoj na društveni i pedagoški... Mislim da si i sa jezičkim poprilično ograničen s mogućim fakultetima i zaposlenjem, i ja ti ga ne bih preporučio.
Kod nas je razlika između prirodnog i matematičko-informatičkog 2 časa matematike više, te informatika, u zamjenu za hemiju i biologiju. Dakle ništa posebno. Pošto vidim da si prirodni već odbacio, moj ti je savjet ovaj drugi.
Kod nas je razlika između prirodnog i matematičko-informatičkog 2 časa matematike više, te informatika, u zamjenu za hemiju i biologiju. Dakle ništa posebno. Pošto vidim da si prirodni već odbacio, moj ti je savjet ovaj drugi.
-
Mariella
#9 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Molim te ko to jos gleda koji je neko bio smjer u srednjoj skoliEdoI wrote:Samo nemoj na društveni i pedagoški... Mislim da si i sa jezičkim poprilično ograničen s mogućim fakultetima i zaposlenjem, i ja ti ga ne bih preporučio.
- Ajatolah_
#10 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Hoćeš reći da ne bi imala problema upisati se na, recimo, Elektrotehniku, a u srednjoj nisi imala fiziku?
- Platinum_Black
#11 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Ako ima zelju i ne bi trebao imati. Znam masu raje koja 4 godine veze nije imala sa fizikom, informatikom a vala nista posebno ni s matematikom ali se zadali pred prijemni i eno ih danas sretni studiraju ono sto su htjeli (konkretno ETF u ovom primjeru).EdoI wrote:Hoćeš reći da ne bi imala problema upisati se na, recimo, Elektrotehniku, a u srednjoj nisi imala fiziku?
Realno moj savjet uzmi smjer koji ti se onako najvise dopada, svaki ima svoje, zavisi ko sta voli. Gledaj zivot da ti bude malo laksi nemoj se previse patiti koji smjer uzimati. Ako moze, veliki plus je uzeti nesto sto ce biti vezano za buduci izbor faxa ali nemoj da te to ogranicava jer nije nesto kriticna odluka (ali jeste za naredne 2 godine - u smislu koliko ces truda morati uloziti). Kao sto je neko rekao neces doci do toga da kazes e propao sam u zivotu jer nisam uzeo taj i taj smjer u srednjoj. Bitno je da kasnije fax izaberes onaj koji hoces (a i to se moze ispraviti ako fulas, ali bolje nemoj fulati
- Mini_Star
#12 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Moj ti je savjet da izaberes usmjerenje - Njemacka. Bjezi odavde dok si jos mlad.
-
Mariella
#13 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Imao je on fiziku prve dvije godine srednje. I ne, ne bi bio problem upisati se ako nije imao tu trecu i cetvrtu godinu. Jer koliko ja znam usmjerenje se bira poslije 2 godine srednjeEdoI wrote:Hoćeš reći da ne bi imala problema upisati se na, recimo, Elektrotehniku, a u srednjoj nisi imala fiziku?
- Ajatolah_
#14 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Kad smo već spomenuli konkretan primjer ETF-a, džaba što je imao fiziku u prve dvije godine kada se na upisu posmatraju treći i četvrti razred. Tamo gdje je maksimalno 20 bodova, on bi u najboljem slučaju (kad bi imao sve petice iz maternjeg i matematike) mogao imati 13 bodova. A ne treba gledati to tako kruto, samo ocjene, već i znanje, sigurno da s društvenim smjerom ne bi imao dobro predznanje za ovakav fakultet.
Ne kažem da je nemoguće, ali jeste u dobroj mjeri otežano.

Ne kažem da je nemoguće, ali jeste u dobroj mjeri otežano.
-
Keksich
#15 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
Nije istina... gledaju se ZADNJE dvije godine fizike, tj. ako si imao fiziku sve četiri godine, onda se gledaju treća i četvrta, a ako si je imao prve dvije, onda se gledaju te dvije. Ovo što si ti rekao bi bilo pravo glupo i nefer prema budućim studentimaEdoI wrote:Kad smo već spomenuli konkretan primjer ETF-a, džaba što je imao fiziku u prve dvije godine kada se na upisu posmatraju treći i četvrti razred. Tamo gdje je maksimalno 20 bodova, on bi u najboljem slučaju (kad bi imao sve petice iz maternjeg i matematike) mogao imati 13 bodova. A ne treba gledati to tako kruto, samo ocjene, već i znanje, sigurno da s društvenim smjerom ne bi imao dobro predznanje za ovakav fakultet.
Ne kažem da je nemoguće, ali jeste u dobroj mjeri otežano.![]()
- nermin9200
#16 Re: Koje usmjerenje da odaberem?!
i sta odabra na kraju?