Koje Svjecice Odabrati!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1 Koje Svjecice Odabrati!?

Post by corolla02 »

Dakle, buduci da mi se blizi 60K milja na Mazdi 6, po njenoj knjizi dolazi i vrijeme za promijenu svijecica. Sad sam u dilemmi cime zamijeniti one originalne fabricke. Naime najradje bih uzeo opciju onih malo kvalitetnijih typa Bosch, NGK, Denso ili neke druge bolje koje bi trebale da pruzaju vise od onih obicnih. Interesuju me vasa razmisljanja, savjeti, preporuke ili iskustva u vezi promjene svjecica. Takodjer, koliko ima razlike u materijalu, npr. Platinaste vs Iridium svjecice te da li su opravano jedne ili druge skuplje, te da li istovremeno daju i bolje paljenje, bolje performanse ili dugotrajnjost u odnosu na regularne/fabricke.

Help Please :D
Qler

#2 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by Qler »

Ne znam, meni je auto uvijek najbolje radilo sa fabrickim. Tj originalnim od proizvodjaca. Pokusavao sam par te sa 3, 4 one elektrode, te ovakve te onakve, na kraju kada sam u ovlastenom servisu uzeo originalne, auto ko curica :D
AdnanSA

#3 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by AdnanSA »

Jebem ga Corolla znaš li ti za auto išta uzeti mimo foruma.
Kad već pitaš evo da se i ja priključim. Kupi orginalne iz Mazde ako nisu preskupe a proizvodi ih za Mazdu vjerovatno NGK ili Denso. Ako su orginal preskupi onda je rješenje aftermarket NGK i to uzmi po tabeli kako piše. Nemoj se paliti na ono 3-4 kraka ultra skupi materijali itd. Samo kako tabela kaže. Ja na Volvo probao sa 3-4 kraka Beru i Champion i ništa ne radi kao najobičnije NGK sa jednim krakom koje i jesu predviđene za Volva.
mrki09

#4 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by mrki09 »

AdnanSA wrote:Jebem ga Corolla znaš li ti za auto išta uzeti mimo foruma.
Kad već pitaš evo da se i ja priključim. Kupi orginalne iz Mazde ako nisu preskupe a proizvodi ih za Mazdu vjerovatno NGK ili Denso. Ako su orginal preskupi onda je rješenje aftermarket NGK i to uzmi po tabeli kako piše. Nemoj se paliti na ono 3-4 kraka ultra skupi materijali itd. Samo kako tabela kaže. Ja na Volvo probao sa 3-4 kraka Beru i Champion i ništa ne radi kao najobičnije NGK sa jednim krakom koje i jesu predviđene za Volva.
Ako nije problem, gdje si kupio i koliko platio NGK, a i koja je makina kod tebe.
olensoner

#5 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by olensoner »

Bosna super svjecice ;-) ...
http://www.enker.ba/katalog/
johntra

#6 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by johntra »

nažalost, kod nas raja ne kupuje Bosna svjećice, ali su fakat dobre i barem znaš da su original... 8)
olensoner

#7 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by olensoner »

Za auta sa manjom-srednjom kubikazom do nekih 2000cc nema boljih svjecica :thumbup:
hookah

#8 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by hookah »

ja koristim one koje su predvidjene po owners manualu, i nikad ni najmanjeg problema nisam imao sa tim... btw radi se o champion svjecicama, ali kad sam tek kupio auto i naravno to uzeo da zamijenim odma, dvije svjecice su bile skroz izgorile, ali ipak je auto super uvijek palio, i super isao, tj ja nisam primijetio razliku :D
whow

#9 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by whow »

Samo orginal . Na 60K miles ti prijatelju treba da odradis jos puno toga a ne samo svjecice stoga ili trazi dobrog Mazdinog mehanicara ili servis .
respo

#10 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by respo »

brate pa vidis koji ti je motor
uzmes fino katalog bosch ovaj oanj peti deseti i vidis oznaka bgsdhfgduz je za to i to auto taj i taj motor
oznaka gfzs7d5 je za taj i taj auto taj i taj motor
nadjes marku svog auta svoj motor i eto ga
ja zamjenio fabricke cini mi se da su bile ngk sa boschovim oznaka im je fr78r cini mi se super 4 pisalo na njima koliko se sjecam
imaju 4 kraka ove imale po 1 i sve super cak mi se cini da bolje i mirnije radi mada to oko glasnoce i mirnoce je opet mozda moj neki zakljucak
whow

#11 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by whow »

respo wrote:brate pa vidis koji ti je motor
uzmes fino katalog bosch ovaj oanj peti deseti i vidis oznaka bgsdhfgduz je za to i to auto taj i taj motor
ja zamjenio fabricke cini mi se da su bile ngk sa boschovim oznaka im je fr78r cini mi se super 4 pisalo na njima koliko se sjecam
imaju 4 kraka ove imale po 1 i sve super cak mi se cini da bolje i mirnije radi mada to oko glasnoce i mirnoce je opet mozda moj neki zakljucak

To je sigurno" neki tvoj zakljucak "jer ce ti svako ko se imalo razumije u tematiku potvrditi da su orginalni djelovi oni koji najbolje odgovaraju vozilu. Ja sam platio 6 Hondinih svjecica mislim blizu $140 ovo samo svjecice bez ugradnje . E sad mozes ti kupiti neke platinum i slicne svjecice i za $60 ali to je lutrija i najbolji nacin da sam sebi napravis glavobolju i problem . Ista je stav i sa svim ostalim potrosnim djelovima . Orginalni Fabricki djelovi su sigurna solucija koja kosta malo vise ali zato nemes brige .
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#12 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by corolla02 »

AdnanSA wrote:Jebem ga Corolla znaš li ti za auto išta uzeti mimo foruma.
drug, ma ja to malo samo da razabijemo ovu monotoniju :D , vidis da sve theme vode sa 16K KM pa navise :-D te price kako najbolje potrositi te velike cifre, pa rekoh da malo spustimo loptu te da vidimo sta ima za nas sirotinju ovdje na forumu :wink:

Sad neko spomenu Bosna super svjecice i to iz Tesnja :D vjeruj da bi ih kupio da ima na Ebayu, bar za probu pa ako ih auto zavoli ostavio bi ih, eto samo fazona radi :razz: . Znaci hocu reci da na svjecice ne treba odvajati neku paznju sve dok je nova i podudara se sa specifikacijama vozila. Ti si vec dobro spomenuo da ih za Mazdu ili vec neku drugu marku vozila neko radi te svjecice dok ih Mazda samo pakuje te svoje ime stavlja kao i novu cijenu koja je obicno dosta veca od prvobitnih. Inace, svjecice sam vec narucio sa interneta nakon obilaska Mazde kuce te drugih auto-djelova prodavnica i Denso su (jednokrake iridijum nekih $14 each, dobre za 60K bas koliko mi treba) nisam ni trazio neke visekrake pa tako cu ih zamjeniti za koji dan, vec kad se stigne.

Inace slazem se sa Whow npr. da Mazda radi najbolje za svoja auta recimo tekucine ili kaiseve ali svjecice ne moraju biti Mazdine ali moraju biti provjerene i kvalitetne bas kakav je Iridijum svjecica od Densa ili Boscha ili NGK, jer su prakticno iste samo bez Mazda znaka a opet dosta jeftinije.

I hvalla za razmjenu misljena/iskustava svih ucesnika na ovoj temi :thumbup:
ljudozder

#13 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by ljudozder »

Da to nije malo poskupo - $ 14 each :D
Ja sam za oko $ 2 ili $ 3 each kupio champion i zadovoljan skroz :D
corolla02

#14 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by corolla02 »

ljudozder wrote:Da to nije malo poskupo - $ 14 each :D
Ja sam za oko $ 2 ili $ 3 each kupio champion i zadovoljan skroz :D
ma spreman sam dati malo vise ali ne i previse :wink:
respo

#15 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by respo »

whow wrote:
respo wrote:brate pa vidis koji ti je motor

To je sigurno" neki tvoj zakljucak "jer ce ti svako ko se imalo razumije u tematiku potvrditi da su orginalni djelovi oni koji najbolje odgovaraju vozilu. Ja sam platio 6 Hondinih svjecica mislim blizu $140 ovo samo svjecice bez ugradnje . E sad mozes ti kupiti neke platinum i slicne svjecice i za $60 ali to je lutrija i najbolji nacin da sam sebi napravis glavobolju i problem . Ista je stav i sa svim ostalim potrosnim djelovima . Orginalni Fabricki djelovi su sigurna solucija koja kosta malo vise ali zato nemes brige .
znaci automehanicar se ne razumije u tematiku ajd ok
ovo su svjecice nije glava motora nije zamajac ili neki drugi dio
potrosni je materijal
kao i brisaci kao ulje kao filteri itd
ne znaci da je fabricko uvijek najbolje jer bosch i ngk isto fabricki se isporucuje u peugeotu i cini mi se neka marka sa e ne mogu se sjetiti
ljudi su valjda istrazivali testirali itd kako koja svjecica radi kojem motoru odgovara i propisali ljudi
za taj i taj svjecica sa ovom oznakom itd
tako da to tvoje pada u vodu

i pitanje za tebe jeli koristis i brisace koji su fabricki stavljeni?
gume koje su fabricki stavljene?
ado-šampion

#16 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by ado-šampion »

U Japance idu vecinom Denso.

Nego, uspjeli ste napraviti od svijećica nauku, svaka čast. Odeš u prvu prodavnicu dijelova i zatražiš NGK svijećice, oni otvore katalog i nađu ti za tvoju Mazdu. I gotovo.

Ja sam za svoje auto plaćao 7 KM po svijećici. NGK. Koga zanima, imaju kod Šandora na Grbavici. Samo nemoj nasjedati na priče o platinum svijećicama i 5% snage iz kutije, jer je to niđe veze s vezom. Uzmi najobičnije svijećice od NGK.
corolla02

#17 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by corolla02 »

eto danas zamjenjene svijecice sa Denso Power ITV20 5339 :D

one koje sam skino pise: FoMoCo ili u prijevodu Ford Motor Corporation :) dalje, nakon provlalacenja brojeva na Google, svjecice zatecene u njoj (ILTR5A 13G) su ipak od NGK koji rade eto za Ford, Mazdu i neke druge.

inace, auto radi mirnije, nekih 5% sa novim. Neophodni filteri i su naruceni sa Online i bit ce zmajenjeni za koji dan kad stignu :mrgreen:
jefferson

#18 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:eto danas zamjenjene svijecice sa Denso Power ITV20 5339 :D

one koje sam skino pise: FoMoCo ili u prijevodu Ford Motor Corporation :) dalje, nakon provlalacenja brojeva na Google, svjecice zatecene u njoj (ILTR5A 13G) su ipak od NGK koji rade eto za Ford, Mazdu i neke druge.

inace, auto radi mirnije, nekih 5% sa novim. Neophodni filteri i su naruceni sa Online i bit ce zmajenjeni za koji dan kad stignu :mrgreen:
Jbg, de mi reci kako znas da radi 5% mirnije pa da i ja to primjenim kada nesto promjenim na autu?
corolla02

#19 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by corolla02 »

jefferson wrote:

Jbg, de mi reci kako znas da radi 5% mirnije pa da i ja to primjenim kada nesto promjenim na autu?
pa znas da auto voli kad mu nesto novo stavis, odmah se zahvaljuje, smiri se i tise je :D pocevsi od guma, kocnica, ulja, filtera, pa tako i svjecica, tj. puno manje snage mu treba da postigne zeljeni efekat, na koji ga mi namicemo :wink:
edin_r1

#20 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by edin_r1 »

Kad već pričamo o svjećicama, može li mi iko reći koji je interval zamjene, i koje svjećice idu za Fiat? Zadnji put sam mijenjao u ovlaštenom servisu u Tuzli, ali oni više nisu zastupnici, od tada sam prešao nekih 35k km. Je li vrijeme za nove?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#21 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by 1946 »

corolla02 wrote:pa znas da auto voli kad mu nesto novo stavis, odmah se zahvaljuje, smiri se i tise je :D pocevsi od guma, kocnica, ulja, filtera, pa tako i svjecica, tj. puno manje snage mu treba da postigne zeljeni efekat, na koji ga mi namicemo :wink:
Ili je do placebo efekta?
topcam
Vozim: uzbrdo

#22 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by topcam »

.
Last edited by topcam on 31/01/2012 08:57, edited 1 time in total.
Better Man

#23 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by Better Man »

topcam wrote:
edin_r1 wrote:Kad već pričamo o svjećicama, može li mi iko reći koji je interval zamjene, i koje svjećice idu za Fiat? Zadnji put sam mijenjao u ovlaštenom servisu u Tuzli, ali oni više nisu zastupnici, od tada sam prešao nekih 35k km. Je li vrijeme za nove?

Mozes slobodno jos toliko preci.
Mislim da je zamjena nakon pređenih 60 hiljada km. Meni su na Cliu nakon 60 hiljada km zamjenili svjećice.
respo

#24 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by respo »

edin_r1 wrote:Kad već pričamo o svjećicama, može li mi iko reći koji je interval zamjene, i koje svjećice idu za Fiat? Zadnji put sam mijenjao u ovlaštenom servisu u Tuzli, ali oni više nisu zastupnici, od tada sam prešao nekih 35k km. Je li vrijeme za nove?
kad smo kod intervala mjenjanja to ne igra nikakvu ulogu
auto sa jednim svjecicama moze preci 100000 a nekad 20000 lupam
sve je do kvaliteta svjecica i naravno zavisno sta kako kad u motoru ode itd
mjenjas svjecice kad vidis da slabije pali ili ako imas board kompjuter onda ce ti pokazati gresku vezano za svjecice
ako zelis bas da odrzavas auto po propisu onda na netu nadjes fabricki preporuceno vrijeme mjenjanja za konkretno tvoje auto i taj motor i toga se pridrzavas
jefferson

#25 Re: Koje Svjecice Odabrati!?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
jefferson wrote:

pa znas da auto voli kad mu nesto novo stavis, odmah se zahvaljuje, smiri se i tise je :D pocevsi od guma, kocnica, ulja, filtera, pa tako i svjecica, tj. puno manje snage mu treba da postigne zeljeni efekat, na koji ga mi namicemo :wink:
Znam ja to sve, ali moje pitanje se odnosilo na onih 5%? Sto nije 3%? ili 10%?
Post Reply