Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post Reply
stvarno

#1 Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by stvarno »

Prednosti ne ulaska u EU ima mnogo kao sto ima prednosti ulaska u EU.

Dosta je pritiska tipa eu, eu, eu, eu u svim bh medijima. Da bi se uslo u eu trazi od naroda da se odrekne svoje dedovine i svog prava na 1000-godisnju drzavu, jednostavno receno trazi se podjela Bosne i Hercegovine na dvije drzave. Zasto da se na to pristane???

Jedina prednost ulaska u EU jesta da se dodje do razvojnih fondova tj. novca za razne projekte. Ali svi zaboravljuju da sve clanice eu placaju godisnju clanarinu eu koja nije mala te imaju obaveze drugih davanja.

Da li se moze usporediti novcano sta BiH gubi ako udje u eu pod ovakvim pritiscima, ucjenama i uvjetima. Gubi pola drzave a dobiva malo para iz razvojnih fondova. Taj novac se nikada ne moze usporediti sa gubitkom pola drzvave. Jer pola drzave vise vrijedi od novca iz razvojnih fondova.
Oim toga ako se zeli razvijati uvijek se moze naci onaj koji bi posudio novc uz malu kamatu.

Meni su jasne neke od prednosti NE ULASKA u EU.

Prva prednost je ta sto BiH u tom slucaju ne mora ispuniti NAMETNUTE uslove za ulkazak u EU koje je nametnula rs/srbija preko svojih lobija. Ti usolovi su VAN PAMETI i neprihvatljivi za prosjecnog covjeka u fbih.

Druga predonst: sto ce BiH ostati drzava
Treca prednost: sto ce je napusti jedan dio nepriatelja i preseliti se u razvijene zemlje u regionu
Cetvrta prednost:
peta prednost:
itd.

Te je moj zakljucak: BOLJE NE UCI u EU pod ovim pritiscima. Svakako to treba biti dugorocni interes, tad mislim na period od 50 godina kad pomru svi neprijatelji BiH.
michio

#2 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

nije mi jasno kakve to lobije srbija ima.
chuchumbamayumbe

#3 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by chuchumbamayumbe »

Kontah da nesto napisem, ali sam se predomislio
mostarac

#4 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

prednosti je premalo, nedostataka i previse. Ulaskom u EU cemo mnogo mnogo mnogo vise izgubiti nego dobiti, ali alternativu nemamo i shodno tome odgovor se namece sam od sebe. Ne mozemo se samoizolovati. To bi bio vrlo glup potez, a da ce nam biti bolje sasvim sigurno je da nece i da smo tek onda nastradali, ali mi nemamo alternativu zbog specificne politicke situacije i geostrateske pozicije, a i ne pita nas niko hocemo li ili necemo i ta odluka nije na Bosancima i Hercegovcima i Bosni i Hercegovini.
Spremite se da budete kolonija i jos da im na tome kazete hvala.
Pravi mali politicki sado-mazo session koji se moze opisati kao grozote bez kraja :D
suncica24

#5 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by suncica24 »

:-)
:run:
michio

#6 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

Nema razloga da BiH bude kolonija. Stranci su vec sad vlasnici svega sto vrijedi. Otvaranje granica i trzista je samo prednost.
1gorstak

#7 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by 1gorstak »

stvarno wrote:Dosta je pritiska tipa eu, eu, eu, eu u svim bh medijima. Da bi se uslo u eu trazi od naroda da se odrekne svoje dedovine i svog prava na 1000-godisnju drzavu, jednostavno receno trazi se podjela Bosne i Hercegovine na dvije drzave. Zasto da se na to pristane???
Pa lobiraj i uvjeri evropske parlamentarce da uslov za ulazak u EU treba biti jacanje drzave a slabljenje entiteta i onda pritisak vise nije na tebi nego si protiv svog protivnika dobio saveznika u Briselu. Evroatlantske integracije treba da posluze kao izgovor za prebacivanje nadleznosti na nivo drzave jer mi bez tog vanjskog pritiska nemamo nacin da ih sami prebacimo.

Ne treba praviti ustupke velikosrpstvu kako bi se mi priblizili Evropskoj Uniji, treba uvjeriti Evropsku Uniju da uslov dalje integracije bude funkcionalan proces donosenja odluka u BiH (ogranicavanje prostora za zloupotrebe entitetskog glasanja, suzavanja definicije "nacionalnog interesa" itd...), tako da velikosrptvo bude prisiljeno praviti ustupke.

Silajdzic je napravio los potez popustivsi u vezi sa reformom policije i sada svi znamo cijenu apsolutne kontrole srednjeg nivoa vlasti nad policijom. Sta smo dobili tim sto je zbog Silajdzicevog popustanja potpisan SSP ? Nista. Znaci SSP treba raskinuti, Bildtu rece da se ide *ebat' i da vise nece biti ustupaka kako bi se dobilo nista. Makar nam se nikad ne ukinulo vize i makar samo krompir jeli sljedecih 5 godina.

Srecom, ima pozitivnih signala u Briselu, sada se otvoreno dovodi u pitanje zloupotrebe entitetskog glasanja i trazi reviziju tog mehanizma. Treba biti uporan i izlobirati da EU napravi korak dalje i tu sustinsku reformu postavi kao uslov za integraciju, a onda se Dodik moze *ebat'.

Nego, ovdje mi nisi jasan ...
Treca prednost: sto ce je napusti jedan dio nepriatelja i preseliti se u razvijene zemlje u regionu
Tumacim li ja ovo pogresno ili ti citave narode smatras neprijateljima ?
Last edited by 1gorstak on 31/01/2010 13:17, edited 1 time in total.
Troll_Happens

#8 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Troll_Happens »

prednosti ne ulaska u EU je u tome sto bi ekipa koja pljacka trenutno mogla sa istom pljackom da nastavi i dalje.. a opet kad udju u EU morali bi racune polagati za stvari sto rade..e posto im se to ne radi necemo nikad ni uci u EU.
toliko :oops:
Last edited by Troll_Happens on 31/01/2010 13:36, edited 1 time in total.
softly

#9 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by softly »

stvarno wrote: Druga predonst: sto ce BiH ostati drzava
GROHOTOM SE SMIJEM :lol: :lol: :lol:
Maraschino

#10 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Maraschino »

michio wrote:Nema razloga da BiH bude kolonija. Stranci su vec sad vlasnici svega sto vrijedi. Otvaranje granica i trzista je samo prednost.
kakvo crno trziste kada nam nista ne radi... :(

otvaranje trzista je dobro ali samo za njih...oni ubacuju cijele lance trgovina da nam isisaju i ono malo sto imamo a od nasih proizvoda (koji mogu na prste jedne ruke stati), proberu ono sto je NAJbolje...nasa jabuka ne valja, nasa paprika ne valja, nas sir ne valja...

sta je najgore, nemamo alternativu...ili biti izolovan i kaznjen ili pokleknuti pred njihovim uslovima...
muha_sa

#11 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by muha_sa »

nista ne brinite :D taman kad budemo na pragu Unije ona ce se raspast :D
Maraschino

#12 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by Maraschino »

muha_sa wrote:nista ne brinite :D taman kad budemo na pragu Unije ona ce se raspast :D

:thumbup:
oldplague

#13 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by oldplague »

Članstvo u EU nije obavezno. Prema tome, ako ne želite u EU, samo to trebate dati na znanje svome izabranom rukovodstvu i povući ćemo kandidaturu. Ništa lakše, a i Evropi će pasti kamen sa srca.
michio

#14 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

Maraschino wrote:
michio wrote:Nema razloga da BiH bude kolonija. Stranci su vec sad vlasnici svega sto vrijedi. Otvaranje granica i trzista je samo prednost.
kakvo crno trziste kada nam nista ne radi... :(

otvaranje trzista je dobro ali samo za njih...oni ubacuju cijele lance trgovina da nam isisaju i ono malo sto imamo a od nasih proizvoda (koji mogu na prste jedne ruke stati), proberu ono sto je NAJbolje...nasa jabuka ne valja, nasa paprika ne valja, nas sir ne valja...

sta je najgore, nemamo alternativu...ili biti izolovan i kaznjen ili pokleknuti pred njihovim uslovima...
Rjesenje je u specijalizaciji i efikasnosti. Valja krenuti vec danas.
Problem BiH je ne samo nekonkurentnost vec uopste i nepostojanje privrede da bi se moglo reci da li je konkurentna ili ne. :-)

Jasno je da BiH moze biti clan EU samo na osnovu tragedije 92-95. Moldaviji ne nude nista.
chuchumbamayumbe

#15 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Maraschino wrote:
muha_sa wrote:nista ne brinite :D taman kad budemo na pragu Unije ona ce se raspast :D

:thumbup:
I ja se tome nadam...
:thumbup: :D
osa

#16 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

mnogi uđoše u eu, mnogi žele ući u eu, a još nitko nije izašao ni poželio izaći, pametnom dosta.
mostarac

#17 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by mostarac »

osa wrote:mnogi uđoše u eu, mnogi žele ući u eu, a još nitko nije izašao ni poželio izaći, pametnom dosta.
ova bi recenica imala smisla da si je izrekao u djecijem vrticu ;)

Jos niko nije stisnuo muda :D
A neki su i odbili ulazak u EU.
Zar ti stvarno mislis da jedna hrvatska moze da odbije ulazak u EU? Je li ti stvarno mislis da ce ona moci izaci iz te EU?
Je li ti stvarno mislis da su politicke stranke skupovi nezavisnih intelektualaca ili skupovi dobro izlobiranih predstavnika za vlast?

Prica ti je za vrtica jbg, a ziv bio pa vidio kako ce vam dobro biti u EU. Kukala vam majka, a i nama kad upadnemo.
chuchumbamayumbe

#18 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

mostarac wrote:
osa wrote:mnogi uđoše u eu, mnogi žele ući u eu, a još nitko nije izašao ni poželio izaći, pametnom dosta.

Zar ti stvarno mislis da jedna hrvatska moze da odbije ulazak u EU? Je li ti stvarno mislis da ce ona moci izaci iz te EU?
Je li ti stvarno mislis da su politicke stranke skupovi nezavisnih intelektualaca ili skupovi dobro izlobiranih predstavnika za vlast?

Prica ti je za vrtica jbg, a ziv bio pa vidio kako ce vam dobro biti u EU. Kukala vam majka, a i nama kad upadnemo.
Evo me u Rumuniji...bijeda kakva jesu, barem ovaj istocni dio, proklinju dan kada su usli u EU.
Jeste da su pretekli Rusiju i postali prvi u izvozu prostitutki u EU, i to je to.
Mnogi mi kazu da je bilo bolje kada je bio Causesku.
Sve su poklopili stranci (najvise Francuzi, Turska i Njemacka), vadi ih to sto su poprilicno seljacka zemlja pa jos uvijek dosta Rumuna proizvodi svoju hranu, stoku...
Ali je dubioza zescha.
Politicari korumpirani, mafija, kriminal...
I ne vidi se izlaz.
Ali su oni u EU.
I kada vidim ko je u EU, nesto mi se vala i ne ide toj kurvi.
michio

#19 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

To je zato sto ne znaju sta ce sami od sebe. Nije do EU.
chuchumbamayumbe

#20 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

michio wrote:To je zato sto ne znaju sta ce sami od sebe. Nije do EU.
A zasto su onda primljeni u EU ako ne znaju sta ce sami od sebe?
Tvrdim ti da je jedna Hrvatska 10 puta sredjenija u svakom pogledu od Rumunije.
Nije ni BiH daleko, dapache.
Kada vidim sta se ovdje radi i kako neke stvari funkcionisu, zgadi mi se ta kompletna ujdurma oko primanja u EU.
Ali, kada ih ne mozes pobijediti, moras im se pridruziti, izgleda da je tako.
osa

#21 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

mostarac wrote:

naravno da hrvatska može odbiti ući u eu, dapače dok ne ispuni određene uvjete, neće ni prismrditi u eu, dakle jednostavno je ne ući, nemoj ništa činiti u pogledu prilagođavanja i to je to, međutim hrvatskim građanima i političarima takvo što ne pada ni na pamet, za nas većinu eu je strateški cilj. i vjeruj meni " majka ni sada ne kuka pa neće ni kad uđemo u eu".
eu se boje samo oni koji sumnjaju u sebe i svoje sposobnosti, ma šta sumnjaju, oni koji su svjesni da im mjesto nije u eu, takav strah je i opravdan.
osa

#22 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by osa »

chuchumbamayumbe wrote:
Kada vidim sta se ovdje radi i kako neke stvari funkcionisu, zgadi mi se ta kompletna ujdurma oko primanja u EU.
nije istina, turska bi, ali ne ide.
michio

#23 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

chuchumbamayumbe wrote:
Primljena je da bi se dodatno eliminisao uticaj Rusije u regiji uoci osamostaljenja Kosova. Rumunija od EU ima samo koristi. Ne znam kako Nokia, Renault, italijanske tvornice namjestaja skode Rumuniji
and

#24 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by and »

jedina zemlja na svijetu koja ima viška para plaća da ne uđe u eu.pametnom dosta
michio

#25 Re: Koje su prednosti NE ulasku u EU

Post by michio »

Nekad ni Island nije htio, a sad bi ko biva i htjeli. ne znam ni sta ocekujete od EU. Ja ne znam dvije EU zemlje a da su uniformisano iste. Rumunija ce sigurno zadrzati svoju posebost jos dugo vremena. :D
Last edited by michio on 31/01/2010 16:21, edited 1 time in total.
Post Reply