ima li neko NOVIJI izvještaj od ovog
http://www.banka.hr/regija/unicredit-ba ... sen-i-hypo
Prema podacima koje je objavilo Oslobođenje, dvije podružnice UniCredita, čija su sjedišta u Mostaru odnosno Banjoj Luci, zajedno imaju tržišni udjel od 21,3 posto u cijeloj Bosni i Hercegovini
banka.hr/Hina Objavljeno 12.31, 10.02.2015.
UniCredit banka pojedinačno je najjača u Bosni i Hercegovini i kontrolira petinu bankarskog tržišta u toj zemlji, podatak je kojega je u utorak objavilo sarajevsko "Oslobođenje" pozivajući se na konsolidirana izvješća agencija za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske.
Prema dostupnim podacima, dvije podružnice UniCredit banke, čija su sjedišta u Mostaru odnosno Banjoj Luci, zajedno imaju tržišni udjel od 21,3 posto u cijeloj BiH. Pritom na mostarsku podružnicu talijanske bankarske grupacije otpada čak 17,05 posto udjela, a ona ujedno raspolaže aktivom od 3,8 milijardi konvertibilnih maraka (1,94 milijardi eura).
Na drugoj poziciji u BiH je Raiffeisen bank Sarajevo, koja raspolaže aktivom vrijednom 3,7 milijardi KM (1,89 milijardi eura), što predstavlja udjel na bankarskom tržištu od 16,3 posto.
Na trećem je mjestu Hypo Alpe Adria grupa, koja kao i UniCredit ima posebne podružnice registrirane u dva entiteta.
Na Hypo grupu otpada tržišni udjel u BiH od 9,5 posto, a slijedi je NLB grupa, s 9,4 posto te ruska Sberbanka, koja je preuzevši poslovanje austrijske Volksbank ujedno dobila i 7,6 posto bosanskohercegovačkog bankarskog tržišta.
Udjel od 7 posto ima banjolučka Nova banka, dok Intesa San Paolo u BiH kontrolira 6,2 posto tržišta.
Sve ostale banke imaju manje od pet posto udjela.
Prema dostupnim podacima, ukupna dobit poslovnih banaka u Federaciji BiH tijekom devet mjeseci 2014. godine bila je 124 milijuna KM, odnosno 63,4 milijuna eura, pri čemu je pozitivno poslovalo 15 banaka, dok su dvije zabilježile gubitke.
U Republici Srpskoj banke su ostvarile znatno manju dobit zaradivši tek 26,8 milijuna KM ili 13,7 milijuna eura. Tamo je pozitivno poslovalo devet banaka, a jedna s gubitkom.
Cjeloviti podaci za 2014. godinu još nisu objavljeni pa nije moguća precizna usporedba s rezultatima poslovanja u 2013. godini, no već sada je izvjesno je kako će dobit banaka biti veća.
Koje su najjače banke u BH ?
Moderator: anex
- karanana
#2 Re: Koje su najjače banke u BH ?
otprilike ti je isto kad je u pitanju poredak. za rast aktive i dobiti pogledaj isvjestaje entitetskih agencija za bankarstvo.
- dileja
#3 Re: Koje su najjače banke u BH ?
možei se ovaj poredak uzet kao neka vrsta pokazatelja i za pouzdanost i sigurnost
ima se nekih para koje bi se oročile
Nova banka ima najbolje kamate i u porerku je na dobrom mjestu
ove prve tri su katastrofa sa kamatama oko 1% na godinu....niđe veze
ima se nekih para koje bi se oročile
Nova banka ima najbolje kamate i u porerku je na dobrom mjestu
ove prve tri su katastrofa sa kamatama oko 1% na godinu....niđe veze
- dileja
#4 Re: Koje su najjače banke u BH ?
mislim da je hypo banka grohnula zbog same krize oko centrale banke koja je na prodaju,
a da su napredovale sparkasse i nova banka, ova potonja posebno od propasti bobar banke, jer su uglavnom svi klijenti onda prešli kod Nove banke
a da su napredovale sparkasse i nova banka, ova potonja posebno od propasti bobar banke, jer su uglavnom svi klijenti onda prešli kod Nove banke
- dileja
#5 Re: Koje su najjače banke u BH ?
jel nekom jasno kako ovi idioti lihvari sa najgorom kamatom na štednju od nevjerovatnih nenadjebivih 0,1 %
bivaju najuspješniji
Global Finance: Raiffeisen banka najbolja u Bosni i Hercegovini
http://www.ntvjata.com/clanak-81

bivaju najuspješniji
Global Finance: Raiffeisen banka najbolja u Bosni i Hercegovini
http://www.ntvjata.com/clanak-81

-
channel10
#6 Re: Koje su najjače banke u BH ?
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/olak ... 21734.html
OLAKŠANJE ZA KUĆNE BUDŽETE Padaju kamate na kredite
Zagreb, 03.01.2016., 07:16
Autor: Marina Knežević Barišić
komentara
SDP jer čak digao i kredit za predizbornu kampanju. Pa će ih razveseliti vijest, kao i sve građane s kreditima, da dio banaka snižava kamatne stope od početka ove godine! I to za sve vrste kredita!
Rate kredita će pasti za 0,20 postotnih bodova što nije mnogo, pa se građani koji imaju kredite nadaju da će kamate nastaviti padati.
Sve koji imaju kredite razveselila je vijest o još jednom smanjenju kamata. I Marijan Petruša dobio je obavijest o smanjanju od svoje banke.
'Meni je kamata pala za 0,75 i meni je rata manja za 40 kuna, rata mi je 1.800 kuna, sad mi je manja za 40 kuna, pa sad da računamo koliko je to godišnje, koliko je na deset godina', rekao je Marijan Petruša iz Udruge Kreda.
Svako smanjenje olakšanje je za kućni budžet. Ovo nije prvo smanjenje kamata, a građani se nadaju da nije ni zadnje. Prostora za dodatno smanjenje kamata, tvrde u Udruzi kreditnih dužnika - ima.
'Sad ćemo se boriti za sniženje kamatnih stopa. Nećemo bankama dati mira i dalje ćemo se boriti da se snize kamatne stope. U matičnim bankama u Austriji, Njemačkoj je duplo manja kamatna stopa', dodaje Petruša.
Svjesni su da to ovisi i o kreditnom rejtingu zemlje, no kažu, i bankama je u interesu da su krediti povoljniji.
'Što niža kamata, mene će banka lakše dobiti u banku, uzet ću kredit i meni je cilj da dobijem što jeftiniji kredit', ističe Petruša.
Niže kamate znače i više klijenata koji bi se odlučili na kredit. Zato je važno da uvjeti kreditiranja budu pošteni i za banke i za građane.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad je kod nas bilo koja banka spustila kamate na vec podignute kredite????
Evo u HR ovo nije prvi put, a hocemo li mi ikad docekati makar nas prvi put????
Gdje su ti nazovi novinari da pokrenu pricu???
Ima li uopste pismenih novinara u BIH-a?
OLAKŠANJE ZA KUĆNE BUDŽETE Padaju kamate na kredite
Zagreb, 03.01.2016., 07:16
Autor: Marina Knežević Barišić
komentara
SDP jer čak digao i kredit za predizbornu kampanju. Pa će ih razveseliti vijest, kao i sve građane s kreditima, da dio banaka snižava kamatne stope od početka ove godine! I to za sve vrste kredita!
Rate kredita će pasti za 0,20 postotnih bodova što nije mnogo, pa se građani koji imaju kredite nadaju da će kamate nastaviti padati.
Sve koji imaju kredite razveselila je vijest o još jednom smanjenju kamata. I Marijan Petruša dobio je obavijest o smanjanju od svoje banke.
'Meni je kamata pala za 0,75 i meni je rata manja za 40 kuna, rata mi je 1.800 kuna, sad mi je manja za 40 kuna, pa sad da računamo koliko je to godišnje, koliko je na deset godina', rekao je Marijan Petruša iz Udruge Kreda.
Svako smanjenje olakšanje je za kućni budžet. Ovo nije prvo smanjenje kamata, a građani se nadaju da nije ni zadnje. Prostora za dodatno smanjenje kamata, tvrde u Udruzi kreditnih dužnika - ima.
'Sad ćemo se boriti za sniženje kamatnih stopa. Nećemo bankama dati mira i dalje ćemo se boriti da se snize kamatne stope. U matičnim bankama u Austriji, Njemačkoj je duplo manja kamatna stopa', dodaje Petruša.
Svjesni su da to ovisi i o kreditnom rejtingu zemlje, no kažu, i bankama je u interesu da su krediti povoljniji.
'Što niža kamata, mene će banka lakše dobiti u banku, uzet ću kredit i meni je cilj da dobijem što jeftiniji kredit', ističe Petruša.
Niže kamate znače i više klijenata koji bi se odlučili na kredit. Zato je važno da uvjeti kreditiranja budu pošteni i za banke i za građane.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kad je kod nas bilo koja banka spustila kamate na vec podignute kredite????
Evo u HR ovo nije prvi put, a hocemo li mi ikad docekati makar nas prvi put????
Gdje su ti nazovi novinari da pokrenu pricu???
Ima li uopste pismenih novinara u BIH-a?
- dileja
#7 Re: Koje su najjače banke u BH ?
koje onda tek extra profite ostvaruju ovakvi majmuni lihvari poput raifajsen
daje 0,1% na oročenu štednju a dere kamate na kredire po 6/7 %
samo i dalje ostaje nejasno otkud im pare jer ne vjerujem da baš ima puno idiota koji kod njih štede na 0,1% na oročenoj štednji na godinu, kad kod Nove banke na primjer na SLOBODNU štednju je 0,2% !!! a oročena na godinu 2,7%
daje 0,1% na oročenu štednju a dere kamate na kredire po 6/7 %
samo i dalje ostaje nejasno otkud im pare jer ne vjerujem da baš ima puno idiota koji kod njih štede na 0,1% na oročenoj štednji na godinu, kad kod Nove banke na primjer na SLOBODNU štednju je 0,2% !!! a oročena na godinu 2,7%
- ElRe
#8 Re: Koje su najjače banke u BH ?
Mene iznenedjuje pozicija banke Intesa, mislio sam da su jaci.