Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
amalia

#151 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by amalia »

Brunello wrote:nedostaju mi oni stari telefoni sa tockom/brojevima i kad dobro necujes da okrenes nulu pa da bolje cujes..... :D

Joj, gdje se sjeti okretanja nule :lol: :lol: :lol:
iz dna duše

#152 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by iz dna duše »

Da, bilo je to nekada...
Nema toga ni kod nas više...
Modernizovao se narod...
Ma mi smo ti zemlja kontrasta, neki u povratničkim selima još nemaju ni struju ni vodu, a istovremeno imaju mobitel...
Međutim, tako ti je i u Americi i u Njemačkoj, to mislim, što se tiče kontrasta...
Kreni od istočne obale USA ka zapadnoj, pa da vidiš tek kontrasta na srednjem zapadu...
Isto tako nakon Berlina ili Minhena kreni ka Saksoniji ili Tiringenu....
Niti je Amerika kao u holivudskim filmovima, niti je BiH kao u Vizi za budućnost.
Oni uljepšavaju a mi se prikažemo gori nego što to jesmo...Realnost je negdje u sredini...

Brunello wrote:nedostaju mi oni stari telefoni sa tockom/brojevima i kad dobro necujes da okrenes nulu pa da bolje cujes..... :D
Felicita

#153 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Felicita »

Mislim da ni Bosna nije sto je bila. Samo mi sto smo izasli pocetkom rata je i dan danas pamtimo kao takvu kakva je tada bila.
No vise nije. Medjutim svako ljeto odem dole da napunim baterije, sa istom iluzijom i bude mi fenomenalno. Druzim se i tad sa istomisljenicima i beton :)

Ne nedostaje mi neljubaznost teta u institucijama i pusenje u kaficima i ostalim ustanovama.

Ostalo sve jedva docekam :)
iz dna duše

#154 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by iz dna duše »

Felicita, i mi u biti takve jedva čekamo a ne one koji se zgražavaju na nama...U pravu si, i mi smo sebi izgradili jedan svoj mali svjetić i ne dozovoljavam nikome da mi određuje kako da živim i šta da mislim...
Osim toga, pogotovo što sam dugi niz godina živjela tamo, meni se ne može ovdje doći i glumiti nešto što nije, znam ja vrlo dobro i dobre i loše strane boravka u inostranstvu. Ono što nisam dozvolila je da me trpaju u koš asocijalnih, stranaca...Imala sam i imam i danas puno prijatelja i stranaca i naših...
Isto tako i ovdje: niti je sve sevdah i merhamet, niti je sve baš za odbaciti....Ja sam odabrala ono što mi se dopada i u tome uživam.
Imam jednu rodicu, dođe ovdje svako ljeto i samo se čudi u stilu: "joj kako je kod nas to riješeno, a ne kao ovdje, divljaci, nekulturni, onda, joj kako su ovdje narandže loše, kod nas su bla bla bla, joj zar vi jedete bijeli hljeb, bla, bla...a to šta podrazumijeva "kod nas" je tamo u Austriji, a govori onaj njemački od kojeg ti se kosa diže na glavi, ali eto,ona je Austrijanka...znaš za takve u mom kraju kažu "pokondirene tikve"...
Ja i dalje obožavam grad u kojem sam živjela vani, posjećujem prijatelje i rodbinu, sretna sam jer mi djeca govore odlično 3 jezika, prava su multi kulti djeca koja danas sutra mogu živjeti gdje hoće...
Dakle, dobro nam došli svi vi koji ste poželjeli BiH i nas, obične ljude...
A vi koji se zgražate i gledate nas kao mečke, nemojte bogati ni dolaziti. Pošto ono imate para, uplatite sebi negdje odmor a nas "fukare" pustite na miru...
Pozdrav svim dobronamjernim ljudima iz BiH i dijaspore!

Felicita wrote:Mislim da ni Bosna nije sto je bila. Samo mi sto smo izasli pocetkom rata je i dan danas pamtimo kao takvu kakva je tada bila.
No vise nije. Medjutim svako ljeto odem dole da napunim baterije, sa istom iluzijom i bude mi fenomenalno. Druzim se i tad sa istomisljenicima i beton :)

Ne nedostaje mi neljubaznost teta u institucijama i pusenje u kaficima i ostalim ustanovama.

Ostalo sve jedva docekam :)
lunci

#155 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by lunci »

PODRZAVAM i to iz dna duse...
Dodje mi da promjenim ovaj naslov .Jedan jedini razlog kad bih ja sama stala pricati sta mi nedostaje iz BIH nebi stala nikad.
Nadam se da i vecina ljudi misli isto .Na kraju sto bih bili ovdje da nam nema nostalgije ...
Loulou

#156 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Loulou »

Ti govoris o pitomosti u Sarajevu? Nema pitomosti na citavom Balkanu koji sam obisao a kamo u Sarajevu. Istina, da je tako i u drugim gradovima. U mojoj nekoj racunici najgori vozaci ili najgora saobracajna kultura je u Sarajevu/Zagrebu a na drugom mjestu je Boston. [/quote]

Biće da se nije bilo u Beogradu ili, ne daj Bože, Skopju... Tu "saobraćajnu kulturu" tek treba doživjeti... Ko nije, ne zna šta propušta... :D
mojgrad

#157 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by mojgrad »

Loulou wrote:Ti govoris o pitomosti u Sarajevu? Nema pitomosti na citavom Balkanu koji sam obisao a kamo u Sarajevu. Istina, da je tako i u drugim gradovima. U mojoj nekoj racunici najgori vozaci ili najgora saobracajna kultura je u Sarajevu/Zagrebu a na drugom mjestu je Boston.
Biće da se nije bilo u Beogradu ili, ne daj Bože, Skopju... Tu "saobraćajnu kulturu" tek treba doživjeti... Ko nije, ne zna šta propušta... :D[/quote]

A tek Pariz.. ooooooooojjjjjjjjjj
aminchev2

#158 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by aminchev2 »

nedostaje mi Bosanski duh
prijateljstvo
nedostaje mi intelektualna konverzacija sa Bosancima (vi na forumu se ne pikate. skoro nikad nisam ozbiljna ovdje)
nedostaje mi rodbina
nedostaje mi ono moje Sarajevo, i onaj prokleti Bistrik gdje taksiste nece da voze jer ce oparati auto dok budu vozili uz nos
nedostaju mi dani kad me taksista odbije vozariti okolo
nedostaje mi ona volja za zivotom, i one silne kafe sto se piju po citav dan.
pustopoljina

#159 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by pustopoljina »

dobro, a sta ti ne nedostaje? :lol:
meni,u subotu,nije nedostajalo sto pri svakom glupom koncertu ozvucenje bude tako uredjeno da ti nemres spavat'...iako ne zivis blizu mjesta gdje se odrzava koncert. :x
aminchev2

#160 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by aminchev2 »

ne nedostaju mi bezveze argumenti o kako se trebas upoznati sa ljudima.
Mene su uvijek tjerali da svim starijim muskarcima kazem "Adzo"
Pa nije mi Adzo!!!!

Ne nedostaje mi politika Balkanska
Ne nedostaju mi cucavci

vidi se da sam bila plavusa.
tech10

#161 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by tech10 »

Motoristi iz Zmaja od Bosne.
iz dna duše

#162 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by iz dna duše »

aminchev2 wrote:ne nedostaju mi bezveze argumenti o kako se trebas upoznati sa ljudima.
Mene su uvijek tjerali da svim starijim muskarcima kazem "Adzo"
Pa nije mi Adzo!!!!

Ne nedostaje mi politika Balkanska
Ne nedostaju mi cucavci

vidi se da sam bila plavusa.
Da se moraš upoznati, da te neko tjerao? Bilo je i biće, i kod nas i vani...Pogotovo u porodicama koje drže do tih nekakvih formalnosti...(Moji su takvi bili, a danas žale što su me tako odgajali jer mi, kažu, fali ona zdrava doza egoizma i brige o sebi samoj, sve u želji da druge zadovoljim, a ja "stara" da se mijenjam!)
Mene su tjerali da kažem "čika", ja svoju djecu ne tjeram, ali oni i dalje govore to isto, teta i čika je jednostavno nešto što su u okruženju naučili, a znam da u Njemačkoj moraš reći Herr (g-dine) ili ako se radi o (kućnom) prijatelju i sl. "Onkel" što ti je k'o i kod nas Adžo ili Dajdžo....ujko, striko, striček...ima toga svugdje...
Čučavci...hmmm, ima ih ponegdje, i ja ih ne volim, ali svakako ni tamo gdje su šolje ne sjedam, pa mi ga skoro na isto dođe...treba biti dobro u kondiciji :-) ...
Eh, što se tiče politike, to ti je tako kako je...nikome normalnom ne nedostaje, a ima tu i prstiju sa strane (EU i Amerika)...a i blakanske usijane glave kada se bave politikom, zgadi ti se politika, priznajem...
Ali čitala sam i šta ti nedostaje i to veži za BiH, zbog toga dolazi ne obraćaj pažnju na ono što ti ne nedostaje...ne dozvoli nikada da ovo zadnje preovlada nad prvim i "ogadi" ti dolazak ovamo...
callmethebreeeze

#163 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by callmethebreeeze »

meni ne nedostaje dijaspora. njih ocima ne mogu gledati.
:D :D :D
Šeha

#164 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Šeha »

callmethebreeeze wrote:meni ne nedostaje dijaspora. njih ocima ne mogu gledati.
Citas mi misli... Ja ih isto ne mogu smisliti :D :D
callmethebreeeze

#165 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Šeha wrote:
callmethebreeeze wrote:meni ne nedostaje dijaspora. njih ocima ne mogu gledati.
Citas mi misli... Ja ih isto ne mogu smisliti :D :D
nekultruna stoka, svaki mi odmor sjebu sa svojom bezobraznom djecom i karinaskom muzikom iz skupih kola kupljenih na kredit...
Šeha

#166 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Šeha »

callmethebreeeze wrote: nekultruna stoka, svaki mi odmor sjebu sa svojom bezobraznom djecom i karinaskom muzikom iz skupih kola kupljenih na kredit...
Ja se vazda sa nekim krkanom moram hrvat za parking u Strosi :D :D To me izivcira maksimalno :)
callmethebreeeze

#167 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Šeha wrote:
callmethebreeeze wrote: nekultruna stoka, svaki mi odmor sjebu sa svojom bezobraznom djecom i karinaskom muzikom iz skupih kola kupljenih na kredit...
Ja se vazda sa nekim krkanom moram hrvat za parking u Strosi :D :D To me izivcira maksimalno :)
spucaj ga nogom. boli te, imas americki pasos, niko ti nista ne moze...
avdaga

#168 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by avdaga »

Medicinske " ne usluge"
S.T.H

#169 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by S.T.H »

ima puno stvari koje mi bas ono pravo nedostaju ali ima stvari za kojima uopste ne zalim....

ne nedostaje mi smrad znoja (cast pojedincima), nekultura u postama i ostalim javnim ustanovama, nervoza ljudi, stele za sve zivo i potplacivanje za sve , i naravno politika
beka_mo

#170 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by beka_mo »

lunci wrote:Ispitivanja o privatnom zivotu ajde de ali kad si osoba nadje shodno da na to sve daje svoje zakljucke ili nadodaje pricu a ni nezna vas.Tracevi i ismijavanje.
E to je svarno par stvari koja mi ama bas ni malo ne nedostaju iz nasih krajeva.Cast izuzetcima a ima ih .Dali se i vi osjecate tako ili sam ja stvarno dugo u ovom svijetu, gdje ti niko ni niusta ne zabada nos??
Da li ima jos nesto sto nevolite iz nasih prostora. Mimo politike i desavanja ?
Procitah samo prvu stranicu. Nasekirala sam se da cu otvoriti temu,Sta nama smeta kod dijaspore? kukuzluk,cicije,gube,sve dzabe hocete, sto se neko neupita koliko porodica(koje uopste neznate )ne darujete bar s 50KM ono radi sevaba),nego se uvalite kome stignete. I taj osmjeh u prodavnici sto vam ne pruzaju,ok to i meni smeta,ali pita li se iko koliko mjeseci ta zena nije vidjela platu,mozda nema djetetu sta dat da jede. I ti liftovi,hej ljudi OVDJE JE RAT BIO, jos smo pod rusevinama. A sto ljudi smrde po tramvajima,mislim da ne smrde ni vise ni manje po svijetu gdje ste vec,nego mozda mirisu i obuceni su a kad im udjes u kucu GOVNO I KASIKA. Ma sorry,vi ne ulazite ni u kog,sto ce vam to,da vas ko ne upita za privatni zivot! Ko da ga uopste tamo imate. Jadu i bijedo,veca nego ovamo.
beka_mo

#171 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by beka_mo »

Maraschino wrote:Nisu to stvari ali

ZENE / DJEVOJKE one nase, mi nedostaju ( ona zenstvenost) :-) :-)
TO kralju!
beka_mo

#172 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by beka_mo »

[Nedostaje mi brate sve:

1. miris zraka na Bjelasnici
2. bistrina i pitomost mora
3. zvuk zrikavaca u borovoj sumi (vjerovali ili ne tog zvuka SAMO na jadranu ima)...
4. Janjetina kod Gojka ili Maksumica
5. Muzika uzivo i fantasticna klopa kod Kibeta...
6. pogled na Rajvosa (da ti dusa stane) kad odes u Park Princheva
7. dnevne kafice po gradu u bilo koja doba
8. LJepota (prirodna) nashih djevojaka
9. to sto je 80% ljudi u BH PRIRODNO pametnije od 80% (ako ne i 99%) Amerike
i
10. igranje klikera, zmire, kauboja indijanaca, tenisa od zid, tenisa na parkiralishtu, padova, ogrebotina, marisane sa najboljim drugovima, tapke, pola-cijelo, crno-bijelo i SVIH ostalih stvari koje su sachinjavale moje prelijepo djetinjstvo...

Volim brate svoju B&H pa nek je svak mrzi... jedva cekam da se vratim u Bosnu pa nek crknu oni kojima je Amerika - Amerika...[/quote]
TO svi kazu,i znas kako se vrate- u kovcegu brate,ono posljednja zelja"ukopajte me u haremu u bosni".
landlord

#173 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by landlord »

Bosna je jedno od najboljih mjesta na svijetu za osobe koje pokazuju sklonost ka osjecanju zadovoljstva prilikom izlozenosti fizickom bolu i ponizenju
fantom slobode

#174 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by fantom slobode »

landlord wrote:Bosna je jedno od najboljih mjesta na svijetu za osobe koje pokazuju sklonost ka osjecanju zadovoljstva prilikom izlozenosti fizickom bolu i ponizenju
Obavezno javljanje lijecniku...
Kesedzija

#175 Re: Koje stvari vam ne nedostaju iz BIH?

Post by Kesedzija »

beka_mo wrote:[Nedostaje mi brate sve:

1. miris zraka na Bjelasnici
2. bistrina i pitomost mora
3. zvuk zrikavaca u borovoj sumi (vjerovali ili ne tog zvuka SAMO na jadranu ima)...
4. Janjetina kod Gojka ili Maksumica
5. Muzika uzivo i fantasticna klopa kod Kibeta...
6. pogled na Rajvosa (da ti dusa stane) kad odes u Park Princheva
7. dnevne kafice po gradu u bilo koja doba
8. LJepota (prirodna) nashih djevojaka
9. to sto je 80% ljudi u BH PRIRODNO pametnije od 80% (ako ne i 99%) Amerike
i
10. igranje klikera, zmire, kauboja indijanaca, tenisa od zid, tenisa na parkiralishtu, padova, ogrebotina, marisane sa najboljim drugovima, tapke, pola-cijelo, crno-bijelo i SVIH ostalih stvari koje su sachinjavale moje prelijepo djetinjstvo...

Volim brate svoju B&H pa nek je svak mrzi... jedva cekam da se vratim u Bosnu pa nek crknu oni kojima je Amerika - Amerika...
TO svi kazu,i znas kako se vrate- u kovcegu brate,ono posljednja zelja"ukopajte me u haremu u bosni".[/quote]

nisam mogao ni sam bolje da kazem :thumbup:

:bih: :bih:
Post Reply