arzuhal wrote:Goge, haj mi vako reci...
Ima, evo, hefta kako sam prehlađen (nos curi, stvara se šlajm, kašljem + cigare i to..)...I udarim po c-vitaminu (natural wealth i šumeće tabete, BIOFAR, 1000 mg) jer znam da mi je zadnji put pravo dobro djelovalo, bez ikakvih drugih pomagala...Pročitam neki dan negdje na netu da se sa c-vitaminom ne može pretjerati (u takvim okolnostima i inače), jer sve što organizam ne apsorbuje od c-vitamina, samo ga izbaci, izluči, itd. Jedino, vele, može (najčešće kod djece) izazvati proliv, itsl.
Može li se pretjerat ili ne?
Sa svim se može pretjerati...Organizam zaista nema mehanizma po kojem nepogrešivo prepoznaje višak bilo čega, i bez ikakvih posljedica izbacuje isto svaki put kad se konzumira.Pravilo konzervativne medicine je umjerenost, i to već decenijama kroz udžbenike,pa i dalje kroz istoriju medicine.
Ozdravljenje od prehlade je uvijek i samo spontano i rezultat je borbe organizma sa vrlo "ljepljivim" i promjenjivim virusima čijih podtipova ima na desetine(koji opet neprekidno mutiraju).Postoje lijekovi u obliku spreja koji u ograničenom smislu ZAISTA skrate trajanje prehlade direktnim djelovanjem, ali od objave(prije tri-četiri godine) nisu nikad pušteni u proizvodnju niti klinički čvrsto pozicionirani kao LIJEK ZA PREHLADU.
Vitamin C je kiselina, koja kao i svaka druga u prehrani, mijenja kiselinsko-bazni sastav krvi i npr. urina.Kiselost-baznost tjelesnih tekućina i tkiva je jedan od najvažnijih biohemijskih pokazatelja u kliničkoj medicini(iz brojnih razloga čije bi objašnjavanje uzelo previše mjesta ovdje).
Ako je čvrsto utvrđena prosječna dnevna potreba, čak i za određena zanimanja, stepen stresa, sklonost bolestima itd. i ako se ta vrijednost samo neznatno mijenja od udžbenika do udžbenika ili medicinske škole( SAD-Evropa) već dugi niz godina, onda je normalno da se zapitamo ko koga tu "uzima" ...
Međuprostor za farmaceutsku zaradu na našim malim apotekama u regalima je činjenica da su "potrebe povišene u stanjima prehlade i gripa"

(sic!).dakle, kupite Tylol ili MaxFlu (
koji su sve samo ne bezazlena mješavina lijekova, posebno satojak koji skuplja krvne žile nosa i laže organizmu da je prehlada "popustila").
Kupite kutiju Tylola za 11 KM umjesto 7 kg kvalitetnih narandži za iste pare...
Škola ne folira jer ne smije da folira, klasična medicinska, pa i klasična farmakološka škola, i nigdje ni u jednoj skripti, udžbeniku se ne može naći da ljudskom biću treba 1 gram vit.C dnevno pod bilo kojim uvjetima pa čak ni u slučaju skorbuta(avitaminoze C).
Osim toga, biohemijska je činjenica da taj najkupovaniji vitamin ne djeluje sam u organizmu, a posebno u vještačkom izolovanom obliku bez ikakvih dodataka koji bi ciljano usmjerili njegovo djelovanje na bakterije ili viruse npr..
Notorna je istina također, da ne postoji niti jedan nama dostupan preparat čije djelovanje opravdava cijenu ili masovno nuđenje preko reklama.Znajući cijenu proizvodnje, prodaja jedne smeđe flašice hvaljenog natural wealtha ili Sun, pharmamed, centrum bajalica za 20, 25 ili čak po 30 maraka, je čisto otimanje i posredno slabljenje prirodnog imuniteta i zdravlja konzumenata koji ionako nezdravo žive.
Princip je jasan:
Prodati bezbroj fino spakovanih i izreklamiranih preparata po što većoj cijeni, ciljnoj grupi ljudi koji žive u stresu, neuredno i loše se hrane(
ishrana pitama, ćevapima i pecivima na "poslu"),i naprosto ne poznaju najosnovnije( a ipak dostupne) informacije iz domena djelovanja lijeka/ preparata.Ljudi svjesno kupuju instant zdravlje koje nikako do kraja da se "stabilizuje".
Vitaminski vic broj 2:
Pakovanje najcjenjenijeg vitaminskog preparata , jednog od tri poznate svjetske marke koje se hvale "tačnošću" sastava( jer u međusobnim svađama optužuju jedni druge za zakidanje i netačnost sastava) u sarajevskim apotekama je 25 maraka.Postoji verzija za "dummies" koji baš pojma nemaju, a to je "kids" verzija, "senior" verzija,"silver" verzija itd..do one "pregnant" za trudnice..
Isti taj hvaljeni dodatak sa vitaminima
košta zapravo 6 dolara(9 maraka)
NA MALO u jednom od najpoznatijih PX-ova NATO ere u Sarajevu.Istog PX-a
odakle se proteini za imbecilne bildere kupuju po 40 a prodaju po 120 maraka u jednom Protein shopu u strogom centru Sarajeva 
.Legendarni logo koji američkim instant vojnicima omogućava da kupe lošu cocacolu i vitamine, proteine diljem svojih misija po svijetu, uz nezaobilazne Leviske za 33 dolara za kojima je vladala jagma godinama( a koje su se raspadale brže nego sandžački Esbi na Emini Jahović)
omiljeni izvor naivnih bosanaca za američke džidže i kvazilijekove
Igrom slučaja sam saznao da je osnovna marža za te stvari u px-u(za američkog poslodavca naravno, ne za naše uposlenike koji irgetuju za sasvim prosječne pare) čak 10-20 %, tako da hvaljeni supervitamin košta zapravo svega 5-6 maraka...
Da ne bi bilo zabune, ja sam ih kupovao i temeljito provjeravao originalnost...
Vic o Noniju , sinu Aloje Vera
Policu ispod se uvijek prodavao NONI sok, jedna od najvećih ubleha nakon Aloa Vera euforije, po cijeni od 11,50 dolara za bocu, dok je u Sarajevu 0,75 l istog havajskog soka koštalo
70-100 KM.(prevarom jednom uvaljeno mojoj majci, nakon čega jedva vratih isti- sok naime izaziva jake imunološke reakcije koje oboljelima od malignih oboljenja mogu "skratiti" patnju prijevremenim krahom imunosistema a da osoba toga nije svjesna)
Ljudi su, vjerovali ili ne, dolazili preko "veze" da ušetaju u PX, i preko nekog od vojnika kupe nekoliko boca ...dolazili su npr. iz Tuzle

(lično sam sreo posjetioca).
Za prodaju tog soka vođena je jedna od najbezobraznijih reklama u američkom stilu, sa sve promocijama i pamfletom u obliku "novine" u kojem se tvrdilo da sok liječi i pomaže za desetine oboljenja.Cijena - 100 KM boca, više boca popust, preporučite prijateljima- dobijate dalji popust i mogućnost da bidnete distributer akviziter
Tik do Nonija, složeni ADvil (odnosno najobičniji brufen-ibuprofen
mada se ljudi kunu da je Advil bolji

) i sijaset preprata za prehladu- za dan i za noć

, za djecu i za starije

..
O ovim prehlada- čarolijama , pisaću kasnije..