Koje knjige su na vas najviše utjecale u djetinjstvu
Moderator: Chloe
- new_jazzWa
Ne sjecam se prve koju sam procitala,ali se sjecam prvog upisa u biblioteku,i prve knjige koju sam podigla.Bile su to bajke,a predvodio ih je "Macak u cizMama",a na naslovnici je bio macak,sa velikim sesirom,imao je mac i super cizme,pravi musketir...Kako smo u kucnoj biblioteci imali dosta knjiga nekako najveci utjecaj na mene je izvrsila Marija Juric Zagorka,i njena "Gricka vjesatica", tu mi je sve bilo kao u bajci,zapetljano,pa onda ona ljubav iz snova...Od tada mi je omiljeno zensko ime Nera,heheh...(PS-bila sam mala, s toga i ne cudi da pamtim 7 "Vjestica",pohvalicu se i reci da sam svih 7 komada procitala kada sam bila 4 osnovne-ludo dijete! Misli su da cu biti profesor knjizevnosti,heh)... EEEEE,umalo zaboravih reci da su "Magarece godine" i "Orlovi rano lete" i dan danas jedne od najomiljenijih djecijih knjiga...NISTA NEMOJ DA TE BRINE OD OVOGA PACOV GINE!
-
njonjica
Bilo ih je 10 cini mi se?callmethebreeeze wrote:sjecam se i knjiga i tarzanu koje sam citao u jednom dahu, moja "dzungla"je bila na gorici.
sad mi se cini da sam su mi sve knjige bile super, jedina koju sam mrzio bila je mali princ. nisam je mogao smisliti. sve mi je islo na zivce u toj knjizi. moracu je opet procitati da vidim je li do mene ili do malog princa.
Onako podebele, krupna slova....men...nocu sam palila lampu i pod jorganom citala...haha, zbog Tarzana sam bila i u kazni
- Orhanowski
"Price iz moje ulice" od Daria Dzamonje je prva knjiga koju sam procitao
Pa evo, proslo je vise od 20 godina a ja se jos uvijek bakcem sa njegovim knjigama 
-
safran
callmethebreeeze wrote:sjecam se i knjiga i tarzanu koje sam citao u jednom dahu, moja "dzungla"je bila na gorici.
sad mi se cini da sam su mi sve knjige bile super, jedina koju sam mrzio bila je mali princ. nisam je mogao smisliti. sve mi je islo na zivce u toj knjizi. moracu je opet procitati da vidim je li do mene ili do malog princa.
Uh, sad mi je lakse - nisam jedina. Vec godinama (hm, decenijama) imam kompleks Malog princa - svi se tope nad njom a ja je ne mogu smisliti. Mislila sam da sa mnom nesto nije u redu.
-
Shoshana
He, he...safran wrote:Uh, sad mi je lakse - nisam jedina. Vec godinama (hm, decenijama) imam kompleks Malog princa - svi se tope nad njom a ja je ne mogu smisliti. Mislila sam da sa mnom nesto nije u redu.callmethebreeeze wrote:sjecam se i knjiga i tarzanu koje sam citao u jednom dahu, moja "dzungla"je bila na gorici.
Ja opet nikad u zivotu nisam mogla svariti Alisu u zemlji cudesa, i Pipi dugu carapu. To su mi dvije daleko najbezveznije djecje knjige
-
zili
Zlatko Krilić "Zabranjena Vrata"
ne znam da li je iko čuo za ovu knjigu, ali meni je ona bila prekratnica. to je prva knjiga koju sam pročitala ne zato što sam morala ili trebala, nije bila ni u lektiri ni u biblioteci lastavici. slučajno sam natrambala na nju i od tad više ne čitam lektiru
uzgred, bijeli očnjak je prva lektira koju NISAM pročitala - onaj opis zime od 25 strana na početku me je dotukao.
ne znam da li je iko čuo za ovu knjigu, ali meni je ona bila prekratnica. to je prva knjiga koju sam pročitala ne zato što sam morala ili trebala, nije bila ni u lektiri ni u biblioteci lastavici. slučajno sam natrambala na nju i od tad više ne čitam lektiru
-
Wednesday
akademija profesora kleksa.
magarece godine
neka prica o princezi koja je imala lonac koji kad se kuhalo u njemu mogla je da vidi sta ko jede u cijelom kranjevstvu. a taj lonac joj je dao svinjar,koji je ustvari bio princ prerusen u svinjara, i jos pored tog lonca dao joj je jos i neku cegrtaljku, i da bi joj te stvari dao trazio je da ga ljubi, i onda je doso njen otac car i istjero je iz kraljevstva jer se ljubi s svinjarom. onda je ona skontala da je on princ, al je on nije htio ozenit jer je bila povrsna i snob....... ili sam ja ovo sanjala??
magarece godine
neka prica o princezi koja je imala lonac koji kad se kuhalo u njemu mogla je da vidi sta ko jede u cijelom kranjevstvu. a taj lonac joj je dao svinjar,koji je ustvari bio princ prerusen u svinjara, i jos pored tog lonca dao joj je jos i neku cegrtaljku, i da bi joj te stvari dao trazio je da ga ljubi, i onda je doso njen otac car i istjero je iz kraljevstva jer se ljubi s svinjarom. onda je ona skontala da je on princ, al je on nije htio ozenit jer je bila povrsna i snob....... ili sam ja ovo sanjala??
- Skyfox
'Covjekov put na Mjesec' je prva ilustrirana sliokvnica koju sam procitao od korice do korice, svih 12 strananjonjica wrote: Sjecate li se vi prve slikovnice koju ste procitali (ne mislim na one posarane, iz vremena kad jos niste znali citati)?
Nevjerovatno na koliko ljudi su Orlovi ostavili utisak, mislio sam da sam je samo ja dozivio...
-
zili
evo, ja bih se sad mogla rasplakati...
"Tiha i blijeda, Lunja je ćutke gledala za kolonom. S njom su, možda zauvijek, odlazili oni koje je najviše voljela u životu. Odlazio je dugački Stric, koga je već prežalila, ali ga nije zaboravila. Odlazio je ponosno hrabri Jovanče, koga će ona nositi na srcu čak ako se više nikad i ne vrati.
– Ako se ne vrati?
Kao da joj odgovara na to njezino tajno pitanje, Mačak odjednom progovori:
– Vratiće se opet naši dječaci, treba u to vjerovati.
Na začelju posljednje čete klimalo je nekakvo konjče pretovareno kotlovima i kojekakvom starudijom. Za njim je bodro koračao poljar Lijan, šešira zabačena na potiljku.
– Ehej, kuda šefe? – povika Lunja.
Lijan, njen dotadašnji "šef" u obavještajnoj službi, veselo odvrati.
– U boj, dušo, u revoluciju!
– Zbogom, šefe! Ne zaboravi me!
– Zbogom, dušo, pamtiću te!
I tako se rastadoše djevojčica Lunja i njezin "šef", dugogodišnji poljar, beskućnik i vesela skitnica, ispičutura Lijan.
Tutnji u noći bitka, trza se Lunja iza sna, lomi se odjek u Prokinu gaju. Nema više nekadašnjih bezbrižnih dana ni obijesnih dječjih igara, u rat je otišla Jovančetova družina.
Držite se dobro, moji dječaci! Jovanče, Striče, Đoko, Nik, Vanjka Široki, mi vas čekamo da se opet vratite.
Nek bude onako kako ste se dogovorili na posljednjem sastanku u Gaju: oni koji ostanu živi, sastaće se jednog dana opet u Prokinu gaju, naložiće vatru u logoru Tepsija i oko nje će pričati o onima koji se nisu vratili. Pričaće dugo i s ljubavlju, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari, jer to jedino ostane iza čovjeka i to je bilo jedino bogatstvo naših dječaka."
Orlovi rano lete, Branko Ćopić
btw, možete misliti da sam našla cijeli tekst: http://www.lektirabih.com.ba/104/405/405bcorl.htm
"Tiha i blijeda, Lunja je ćutke gledala za kolonom. S njom su, možda zauvijek, odlazili oni koje je najviše voljela u životu. Odlazio je dugački Stric, koga je već prežalila, ali ga nije zaboravila. Odlazio je ponosno hrabri Jovanče, koga će ona nositi na srcu čak ako se više nikad i ne vrati.
– Ako se ne vrati?
Kao da joj odgovara na to njezino tajno pitanje, Mačak odjednom progovori:
– Vratiće se opet naši dječaci, treba u to vjerovati.
Na začelju posljednje čete klimalo je nekakvo konjče pretovareno kotlovima i kojekakvom starudijom. Za njim je bodro koračao poljar Lijan, šešira zabačena na potiljku.
– Ehej, kuda šefe? – povika Lunja.
Lijan, njen dotadašnji "šef" u obavještajnoj službi, veselo odvrati.
– U boj, dušo, u revoluciju!
– Zbogom, šefe! Ne zaboravi me!
– Zbogom, dušo, pamtiću te!
I tako se rastadoše djevojčica Lunja i njezin "šef", dugogodišnji poljar, beskućnik i vesela skitnica, ispičutura Lijan.
Tutnji u noći bitka, trza se Lunja iza sna, lomi se odjek u Prokinu gaju. Nema više nekadašnjih bezbrižnih dana ni obijesnih dječjih igara, u rat je otišla Jovančetova družina.
Držite se dobro, moji dječaci! Jovanče, Striče, Đoko, Nik, Vanjka Široki, mi vas čekamo da se opet vratite.
Nek bude onako kako ste se dogovorili na posljednjem sastanku u Gaju: oni koji ostanu živi, sastaće se jednog dana opet u Prokinu gaju, naložiće vatru u logoru Tepsija i oko nje će pričati o onima koji se nisu vratili. Pričaće dugo i s ljubavlju, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari, jer to jedino ostane iza čovjeka i to je bilo jedino bogatstvo naših dječaka."
Orlovi rano lete, Branko Ćopić
btw, možete misliti da sam našla cijeli tekst: http://www.lektirabih.com.ba/104/405/405bcorl.htm
- Skyfox
Valjda moras biti neiskvareno dijete da te se nesto tako duboko dojmi...zili wrote:evo, ja bih se sad mogla rasplakati...
– Ako se ne vrati?
Svaka cast za text
-
safran
Wednesday wrote:akademija profesora kleksa.![]()
magarece godine![]()
Jao - Akademija profesora Kleksa - totalno sam zaboravila - sjecas li se mozda imena pisca ?
-
amrino
Mozda zvuci glupo ali upravo sve te knjige o kojima pricate su odredile putanju kojom ce moj zivot krenuti...
Ne sjecam se tacno kada sam procitala prvu knjigu ali vrlo dobro se sjecam da je to bio "Zagonetni djecak" Ivana Kusana. Od tog dana sam ih gutala...prvo sve Kusanove price o njegovom Koku...a onda su uslijedili i svi ostali djeciji klasici. Navise sam mrzila to sto knjige u biblioteku nisi mogao vratiti prije nego sto istekne pet dana...preglupo pravilo! Ja bih knjige procitala za dan i onda- razocarenje . Sve dok nisam skontala da se i knjige za odrasle isto tako mogu citati (dok te mama ne uhvati). U petom osnovne sam procitala S.Seldona "Ako docekam sutra" i definitivno je na mene ostavila najveci utisak...
sto li Boze?
Copic je cudo! Upravo sad citam , po milioniti put, "Glava u klancu- noge na vrancu" koja je moja omiljena. Ako ko nije procitao- preporucujem!
Vidim da ste vec neke spominjali pa evo i ja da doprinesem kratkim spiskom nekih knjiga cijih naslova mogu da se sjetim..
Druzba Pere Kvrzice
Druzba Sinjeg galeba
Pustolovine Toma Soyera i H. Fina
Brodolom Pacifika
Posljednji Mohikanac
Blizanke
Alisa u zemlji cuda
Orlovi rano lete
Lazes Melita
Duga, Alkar
20 000 milja pod morem
Put u srediste Zemlje
Robinzon Kruso
Dnevnik Anne Franck
... haj dosta je za sad,
Ne sjecam se tacno kada sam procitala prvu knjigu ali vrlo dobro se sjecam da je to bio "Zagonetni djecak" Ivana Kusana. Od tog dana sam ih gutala...prvo sve Kusanove price o njegovom Koku...a onda su uslijedili i svi ostali djeciji klasici. Navise sam mrzila to sto knjige u biblioteku nisi mogao vratiti prije nego sto istekne pet dana...preglupo pravilo! Ja bih knjige procitala za dan i onda- razocarenje . Sve dok nisam skontala da se i knjige za odrasle isto tako mogu citati (dok te mama ne uhvati). U petom osnovne sam procitala S.Seldona "Ako docekam sutra" i definitivno je na mene ostavila najveci utisak...
Copic je cudo! Upravo sad citam , po milioniti put, "Glava u klancu- noge na vrancu" koja je moja omiljena. Ako ko nije procitao- preporucujem!
Vidim da ste vec neke spominjali pa evo i ja da doprinesem kratkim spiskom nekih knjiga cijih naslova mogu da se sjetim..
Druzba Pere Kvrzice
Druzba Sinjeg galeba
Pustolovine Toma Soyera i H. Fina
Brodolom Pacifika
Posljednji Mohikanac
Blizanke
Alisa u zemlji cuda
Orlovi rano lete
Lazes Melita
Duga, Alkar
20 000 milja pod morem
Put u srediste Zemlje
Robinzon Kruso
Dnevnik Anne Franck
... haj dosta je za sad,
- Qler
orlovi rano lete
slavno vojevanje
bitka u zlatnoj dolini
dozivljaju nikoletine bursaca
dr. dolitle
ne okreci se sine
druzba sinjeg galeba
winetou
old shurehand
old shutterhand
oliver twist i tom soyer (ako te tako pise
)
ima toga jos.. ali to su neke koje vam citao sa merakom
slavno vojevanje
bitka u zlatnoj dolini
dozivljaju nikoletine bursaca
dr. dolitle
ne okreci se sine
druzba sinjeg galeba
winetou
old shurehand
old shutterhand
oliver twist i tom soyer (ako te tako pise
ima toga jos.. ali to su neke koje vam citao sa merakom
- Isabell
Uh Copic je bio obvezan. I sada s vremena na vrijeme uzmem u ruke Orlovi rano lete ili Magarece godine i opustim se uz to.
Ali prvo mjesto je ipak bio KOKO Ivana Kusana. Sve njegove avanture. Koko i duhovi, Koko u Parizu, Lazes Melita..... Ma on mi je bio heroj.
Osim toga Karl May i njegovi biseri. ...
Joj sto se volim sjecati tih godina
Ali prvo mjesto je ipak bio KOKO Ivana Kusana. Sve njegove avanture. Koko i duhovi, Koko u Parizu, Lazes Melita..... Ma on mi je bio heroj.
Osim toga Karl May i njegovi biseri. ...
Joj sto se volim sjecati tih godina
- Skyfox
Mislis na oveamrino wrote:Ljudi sjeca li se iko onog Diznijevog kompleta knjiga? Bile su cetiri u kopmletu: plava- bajke, zelena- o zivotinjama, crvena...i zuta (koliko se sjecam).
Da li se to negdje moze nabaviti?

Vidjao sam ih po antikvarnicama...
-
amrino