Koje je ovo drvo?
Moderator: anex
- mrtva kokoš
#2 Re: Koje je ovo drvo?
banana ali divlja 
-
velaxsa
#3 Re: Koje je ovo drvo?
Meni ovo lici na buraniju... 
-
Adooo123
#4 Re: Koje je ovo drvo?
Ispravka krivog navoda:
Nije istina da je ovo divlja banana ili buranija.
Radi se o biljci koja se dobije ukrštenjem divlje banane i buranije.
Hvala
Nije istina da je ovo divlja banana ili buranija.
Radi se o biljci koja se dobije ukrštenjem divlje banane i buranije.
Hvala
- pustopoljina
#5 Re: Koje je ovo drvo?
to je najruznije drvo na svijetu.
posadjeno je (5 komada) kod moje zgrade. nadala sam se da ce ih djeca polomiti,ali su ih uspjeli samo saviti. onda je dosao rat i sada su ta stabla ogromna.
porijeklom je iz sjeverne amerike i zove se nesto kao americka truba...sad cu ja to pronaci,pa postaviti link.
posadjeno je (5 komada) kod moje zgrade. nadala sam se da ce ih djeca polomiti,ali su ih uspjeli samo saviti. onda je dosao rat i sada su ta stabla ogromna.
porijeklom je iz sjeverne amerike i zove se nesto kao americka truba...sad cu ja to pronaci,pa postaviti link.
- pustopoljina
#6 Re: Koje je ovo drvo?
Last edited by pustopoljina on 18/08/2009 19:13, edited 1 time in total.
- Locker
#7 Re: Koje je ovo drvo?
Ovog drveca u mom gradu ima koliko hoces... Citav zivot ga gledam, ko djeca smo se pentrali po tom drvecu i gadjali se tim ''bananama''... Jednom je moj brat pogodio druga vrhom te banane u glavu, mala tackica samo ostala.. I zamisli - pogodjeni je dobio sepsu ili neku infekciju, sta vec, glava mu sva bila natekla (od gnoja, oko litar i po - dva), jedva zivu glavu izvuko...
Jah, da odgovorim na pitanje - NE znam kako se drvo zove
- zambaklija
#8 Re: Koje je ovo drvo?
da se taj tvoj drug kojim slučajem nezove Pantelija Ćurguz,glede mede i 2 litra gnjojaLocker wrote:Ovog drveca u mom gradu ima koliko hoces... Citav zivot ga gledam, ko djeca smo se pentrali po tom drvecu i gadjali se tim ''bananama''... Jednom je moj brat pogodio druga vrhom te banane u glavu, mala tackica samo ostala.. I zamisli - pogodjeni je dobio sepsu ili neku infekciju, sta vec, glava mu sva bila natekla (od gnoja, oko litar i po - dva), jedva zivu glavu izvuko...
-
Svi su me banirali
#10 Re: Koje je ovo drvo?
jako je stetno za pluca jer isparava otrovne sastojke. To se drvo uopste ne sadi u blizini naselja- kuca.
- pustopoljina
#11 Re: Koje je ovo drvo?
joha (na latinskom uvijek alnus-pa nesto...npr.crna joha=alnus glutinosa) i sve su iz porodice betulaceae. plod johe nije mahuna.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Crna_joha
osim toga-joha je domace drvo,tj.na nasim prostorima raste divlje uz rijeke i mocvare. drvo iz prvog posta na nasim prostorima nije samoniklo.
al' jest otrovno drvo-i oni bijeli cvjetovi i lisce.sve je otrovno.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Crna_joha
osim toga-joha je domace drvo,tj.na nasim prostorima raste divlje uz rijeke i mocvare. drvo iz prvog posta na nasim prostorima nije samoniklo.
al' jest otrovno drvo-i oni bijeli cvjetovi i lisce.sve je otrovno.
- Skyfox
#13 Re: Koje je ovo drvo?
Pa koji klinac sade ako je otrovno, i sto ne pocupaju vec postojece??
- mrtva kokoš
#14 Re: Koje je ovo drvo?
dajjjj zezate da je otrovno
pa mi smo ispred osnovne skole imali isto ovakvo drvo i redovno smo se gadjali sa ovim banankastim plodovima 
- sheilak
#15 Re: Koje je ovo drvo?
Locker wrote:Ovog drveca u mom gradu ima koliko hoces... Citav zivot ga gledam, ko djeca smo se pentrali po tom drvecu i gadjali se tim ''bananama''... Jednom je moj brat pogodio druga vrhom te banane u glavu, mala tackica samo ostala.. I zamisli - pogodjeni je dobio sepsu ili neku infekciju, sta vec, glava mu sva bila natekla (od gnoja, oko litar i po - dva), jedva zivu glavu izvuko...
Bez zeze?
Ne znam, tog drveca je bilo svugdje gdje sam odrastala, ne vjerujem da je otrovno. A ako ipak jeste, to bi objasnilo stosta, barem u mom slucaju!
- osa
#16 Re: Koje je ovo drvo?
joha ili jošić nema veze s ovim drvetom, ovakvog drveća ima po sisačkim parkovima ali rijetko, ali ima ga dosta uz nasip rijeke kupe, baš ću se raspitati od kud je i kako se izvorno zove.jOFLA wrote:To drvo se zove joha. Johe je bilo jako mnogo uz, i u okolini nakadašnje Lenjinove ulice na potezu od osnovne škole Bane Šurbat preko OŠ Boriše Kovačević, sve do skretanja lijevo prema zagrebačkoj. Ove visulje na johi su otrovne, treba prati ruke poslije diranja.
-
eca
#17 Re: Koje je ovo drvo?
Catalpa bignoinoides-katalpa,etomayab wrote:
- Locker
#18 Re: Koje je ovo drvo?
Ziva istina, cak su rekli da se nije javio ljecniku slijedecih par dana ko zna sta bi bilo... A glava mu je dvaput veca izgledalasheilak wrote:Locker wrote:Ovog drveca u mom gradu ima koliko hoces... Citav zivot ga gledam, ko djeca smo se pentrali po tom drvecu i gadjali se tim ''bananama''... Jednom je moj brat pogodio druga vrhom te banane u glavu, mala tackica samo ostala.. I zamisli - pogodjeni je dobio sepsu ili neku infekciju, sta vec, glava mu sva bila natekla (od gnoja, oko litar i po - dva), jedva zivu glavu izvuko...
Jah, da odgovorim na pitanje - NE znam kako se drvo zove![]()
Bez zeze?
Ne znam, tog drveca je bilo svugdje gdje sam odrastala, ne vjerujem da je otrovno. A ako ipak jeste, to bi objasnilo stosta, barem u mom slucaju!
- Irm@
#19 Re: Koje je ovo drvo?
danas nisam stigla slikati ali valjda cu sutra pa da vam docaram...a inace drvo je lijepo
ima crvene cvjetove... drvo je velicine kao drvo jabuke i ima krosnju i iz krosnje crveni cvjetovi...valjda ce mi sutra gospodja cije cu slikati dati neku presadu...vidjet cete divno je...
btw neeeemam pojma kako se zove

btw neeeemam pojma kako se zove
- pustopoljina
#20 Re: Koje je ovo drvo?
za slucaj da ne vjerujete u ljubav na prvi pogled-pojavljujem se jos jednompustopoljina wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Catalpa
eto ga.
njem.
http://de.wikipedia.org/wiki/Trompetenb%C3%A4ume
- nineinchnails
#21 Re: Koje je ovo drvo?
Ovo drvo sluzi samo za horor filmove
Ako ti je "ovo" ispred zgrade, preporucujem drvosjecu i zasadite borove....
- Skyfox
#22 Re: Koje je ovo drvo?
@mayab sad vec sigurno sjece drvo 
- Jara
- zecko_kupuz
#24 Re: Koje je ovo drvo?
Al' ova katalpa ima neke vizuelno perverzne plodove. Kao dikach od babuna, da prostite.

-
LFC
#25 Re: Koje je ovo drvo?
kiki-miki wrote:Pitam se i ja koje je ovo drvo.Neobično je pravo s neobičnim kuglama.Evo slika
Haha...
Mi smo ga zvali mozak, mislim da se da zakljucit sto, i vazda je neko zavrsio sa sljivom ispod oka, u dvoristu osnovne ih je bruku bilo. Kad se sjetim samo, nema niko a da nije bar jednom fasov'o mozak u glavu.