(7+7)*7 je rjesenje.
Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
- GungodessMissFortune
- GungodessMissFortune
#402 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
hajd ti nazad u osnovnu, šta ima jedan.dr_Evil wrote: ↑23/12/2024 15:08Pravilno su te ucili. Dalje ide stepenovanje, mnozenje, zbrajanje. Ako su istog stepena starosti kao ovdje mnozenje i diljenje onda bi isao sa lijeve strane pa dobijes 4. Ali nazalost kad krenes raditi visu dodjes do toga da i nije bas takoPlavo-bijeli wrote: ↑23/12/2024 15:01Nas su učili da je isti rezultat, jer kad se ništa ne napiše ispred zagrade da se pretpostavlja da je mnozenje.
Tako da rez je 4.Zato je 1.
p.S. u drugom slucaju mozes nagurati na 4 i odbraniti![]()
- dr_Evil
#403 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
E pa drug, samo ti vjeruj novinarskim portalima, a matematiku prepusti ljudima koji zive od nje.GungodessMissFortune wrote: ↑06/09/2025 21:14hajd ti nazad u osnovnu, šta ima jedan.dr_Evil wrote: ↑23/12/2024 15:08Pravilno su te ucili. Dalje ide stepenovanje, mnozenje, zbrajanje. Ako su istog stepena starosti kao ovdje mnozenje i diljenje onda bi isao sa lijeve strane pa dobijes 4. Ali nazalost kad krenes raditi visu dodjes do toga da i nije bas takoPlavo-bijeli wrote: ↑23/12/2024 15:01
Nas su učili da je isti rezultat, jer kad se ništa ne napiše ispred zagrade da se pretpostavlja da je mnozenje.
-
HD_2015
#404 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Jednom sam već ovdje objašnjavao. Možeš svako napisati knjgu u kojem je redoslijed operacija kako on želiš - ne može ga niko spriječiti, pa su vjerovatno neki autori tako i radili, pa im operacija množenja ima možda veći prioritet od dijeljenja.dr_Evil wrote: ↑23/12/2024 15:08Pravilno su te ucili. Dalje ide stepenovanje, mnozenje, zbrajanje. Ako su istog stepena starosti kao ovdje mnozenje i diljenje onda bi isao sa lijeve strane pa dobijes 4. Ali nazalost kad krenes raditi visu dodjes do toga da i nije bas takoPlavo-bijeli wrote: ↑23/12/2024 15:01Nas su učili da je isti rezultat, jer kad se ništa ne napiše ispred zagrade da se pretpostavlja da je mnozenje.
!0:5x2. Analogija je, kako bi izračunao: 10-5+2? Operacija -5 je sabiranje sa inverznim elementom od 5, pa imamo 10-5+2 = 10+(-5)+2 = 7. Ovako je manje zbunjujuće.
Slično imamo i ovdje: %5 je množenje sa inverznim elementom od 5: 10%5x2 = 10x(1/5)x2 = 4.
Uzimanje da množenje ima veći priritet od dijeljenja nije baš najzgodnije, jer narušava prirodnu definiciju dijeljenja u algebri, narušava analogiju sa +,-, zapis nije najzgodini, jer je zgodnije da imamo:
dok slijedeći nije baš zgodan:
U kojoj knjizi množenje ima veći prioritet od dijeljenja? Ne sjećam se da sam viđao, ali ne isključujem to.
- dr_Evil
#405 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Ima razlike u ova dva zapisa, u prvom je 1, u drugom je 4.HD_2015 wrote: ↑13/09/2025 08:08Jednom sam već ovdje objašnjavao. Možeš svako napisati knjgu u kojem je redoslijed operacija kako on želiš - ne može ga niko spriječiti, pa su vjerovatno neki autori tako i radili, pa im operacija množenja ima možda veći prioritet od dijeljenja.dr_Evil wrote: ↑23/12/2024 15:08Pravilno su te ucili. Dalje ide stepenovanje, mnozenje, zbrajanje. Ako su istog stepena starosti kao ovdje mnozenje i diljenje onda bi isao sa lijeve strane pa dobijes 4. Ali nazalost kad krenes raditi visu dodjes do toga da i nije bas takoPlavo-bijeli wrote: ↑23/12/2024 15:01
Nas su učili da je isti rezultat, jer kad se ništa ne napiše ispred zagrade da se pretpostavlja da je mnozenje.
!0:5x2. Analogija je, kako bi izračunao: 10-5+2? Operacija -5 je sabiranje sa inverznim elementom od 5, pa imamo 10-5+2 = 10+(-5)+2 = 7. Ovako je manje zbunjujuće.
Slično imamo i ovdje: %5 je množenje sa inverznim elementom od 5: 10%5x2 = 10x(1/5)x2 = 4.
Uzimanje da množenje ima veći priritet od dijeljenja nije baš najzgodnije, jer narušava prirodnu definiciju dijeljenja u algebri, narušava analogiju sa +,-, zapis nije najzgodini, jer je zgodnije da imamo:
U kojoj knjizi množenje ima veći prioritet od dijeljenja? Ne sjećam se da sam viđao, ali ne isključujem to.
Evo sam ti uradio u mathcadu da ti potvrdim. Nisam ni rekao ja da mnozenje ima veci prioritet, naprotiv procitaj moj post pise da su istog stepena starosti.

Iako ovo prvo jeste mnozenje, dakle ako nema znak onda jeste mnozenje, ali se izraz posmatra kao cjelina. I ostaje kao sto rekoh u prvom postu, prvi primjer je 1, a drugi mozemo odbraniti da je 4 jer idemo operacije sa lijeva na desno.
PS ne vidimo ti image u postu
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
belfy
-
Bobi
- Forum administrator
-
Seawolf
- mayab
-
Seawolf
#412 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Ti hoćeš reći da je izraz napisan kao:dr_Evil wrote: ↑13/09/2025 12:05Ima razlike u ova dva zapisa, u prvom je 1, u drugom je 4.HD_2015 wrote: ↑13/09/2025 08:08Jednom sam već ovdje objašnjavao. Možeš svako napisati knjgu u kojem je redoslijed operacija kako on želiš - ne može ga niko spriječiti, pa su vjerovatno neki autori tako i radili, pa im operacija množenja ima možda veći prioritet od dijeljenja.dr_Evil wrote: ↑23/12/2024 15:08
Pravilno su te ucili. Dalje ide stepenovanje, mnozenje, zbrajanje. Ako su istog stepena starosti kao ovdje mnozenje i diljenje onda bi isao sa lijeve strane pa dobijes 4. Ali nazalost kad krenes raditi visu dodjes do toga da i nije bas takoZato je 1.
Evo sam ti uradio u mathcadu da ti potvrdim. Nisam ni rekao ja da mnozenje ima veci prioritet, naprotiv procitaj moj post pise da su istog stepena starosti.
Iako ovo prvo jeste mnozenje, dakle ako nema znak onda jeste mnozenje, ali se izraz posmatra kao cjelina. I ostaje kao sto rekoh u prvom postu, prvi primjer je 1, a drugi mozemo odbraniti da je 4 jer idemo operacije sa lijeva na desno.
PS ne vidimo ti image u postu
10:5(1+1)
Isto što i izraz napisan kao:
10:(5x(1+1))
E, pa nije. Odnosno, volio bih vidjeti neki relevantan izvor na osnovu kojeg to tvrdiš.
-
Bobi
- Forum administrator
- dr_Evil
#414 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
U proslom postu sam vec postavio sliku iz Mathcad-a, to je program koji najvise koriste inzinjeri, matematicari i fizicari. A sada ti saljem dva oblika sa Wolphram Alpha. Jednostavno vazno je kako zapises da bi bilo razumljivo ljudima koji rade sa fizikom i malo vecim izrazima.

-
Seawolf
#415 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Izvini, ali to da je:dr_Evil wrote: ↑19/09/2025 07:46U proslom postu sam vec postavio sliku iz Mathcad-a, to je program koji najvise koriste inzinjeri, matematicari i fizicari. A sada ti saljem dva oblika sa Wolphram Alpha. Jednostavno vazno je kako zapises da bi bilo razumljivo ljudima koji rade sa fizikom i malo vecim izrazima.
![]()
a:b(c+d)
isto što i:
a:(b×(c+d)),
je samo dogovorena anotacija jednog programskog jezika (Wolfram) visokog nivoa i ne može se nikako smatrati univerzalnim matematičkim pravilom.
I u Fortranu ima primjera da se matematički izraz mora drugačije napisati da bi dao ispravan rezultat, nego što to nalažu opšta matematička pravila.
-
Naslovnica
-
moee
-
Naslovnica
#418 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Mogu i da se ne sijeku nikako i ne preklapaju, tj da budu paralelne.
Poenta je da ne mogu da se sijeku u dvije a kamoli u 3 tačke.
- dr_Evil
#419 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Svakako, ali zar ne koristimo istu logiku u fizici kod nas?Seawolf wrote: ↑21/09/2025 13:31
Izvini, ali to da je:
isto što i:
je samo dogovorena anotacija jednog programskog jezika (Wolfram) visokog nivoa i ne može se nikako smatrati univerzalnim matematičkim pravilom.
I u Fortranu ima primjera da se matematički izraz mora drugačije napisati da bi dao ispravan rezultat, nego što to nalažu opšta matematička pravila.
Ako vratis postove na pocetak dok je jos rasprava imala smisla pronaci ces formule
-
Seawolf
#420 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Ne znam gdje je to kod vas, ali kod mene je uvijek, i tokom školovanja i u poslovnoj praksi bilo:dr_Evil wrote: ↑22/09/2025 08:36Svakako, ali zar ne koristimo istu logiku u fizici kod nas?Seawolf wrote: ↑21/09/2025 13:31
Izvini, ali to da je:
isto što i:
Ako vratis postove na pocetak dok je jos rasprava imala smisla pronaci ces formule
10:5(1+1) = 10÷5x(1+1) = 4
p.s. Rasprava o "mozgalicama koje su posvađale internet", nikada ne može imati smisla.
- dr_Evil
#421 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Vidi, ja se apsolutno slazem s tobom da redoslijed operacija nalaze 4 kao odgovor. Ali nazalost znam da to nije uvijek tako, evo apsidejzi pojasnio i to cak tebi . Posto mi je glava popucala od ovakvih formula kao sto ova ljepotica u linku pokaze, onda znam da nisu stvari crne i bijele. Jednostavno neces sebe dovesti u situaciju da napises nesto ovako, ali ako napises i na faxu smo, onda je 1.Seawolf wrote: ↑22/09/2025 09:02Ne znam gdje je to kod vas, ali kod mene je uvijek, i tokom školovanja i u poslovnoj praksi bilo:dr_Evil wrote: ↑22/09/2025 08:36Svakako, ali zar ne koristimo istu logiku u fizici kod nas?Seawolf wrote: ↑21/09/2025 13:31
Izvini, ali to da je:
isto što i:
10:5(1+1) = 10÷5x(1+1) = 4
p.s. Rasprava o "mozgalicama koje su posvađale internet", nikada ne može imati smisla.
apsidejzi wrote: ↑12/09/2023 00:22![]()
![]()
odgovor na tvoje pitanje iz proslog posta je u ovom videu.
Ipak je 1, ako slijedimo literaturu koju koriste matematicari, fizicari, inzinjeri. Ako ima razlomak onda sve sto je brojnik ide sa lijeve strane a sve sto je nazivnik ide sa desne strane. To je zato sto se pise u jednom redu a matematicki zadaci se obicno ne pisu kao tekst u jednom redu.
-
Seawolf
#422 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Ne bih više raspravljavao oko ovoga.dr_Evil wrote: ↑22/09/2025 09:16Vidi, ja se apsolutno slazem s tobom da redoslijed operacija nalaze 4 kao odgovor. Ali nazalost znam da to nije uvijek tako, evo apsidejzi pojasnio i to cak tebi . Posto mi je glava popucala od ovakvih formula kao sto ova ljepotica u linku pokaze, onda znam da nisu stvari crne i bijele. Jednostavno neces sebe dovesti u situaciju da napises nesto ovako, ali ako napises i na faxu smo, onda je 1.
apsidejzi wrote: ↑12/09/2023 00:22![]()
![]()
Ipak je 1, ako slijedimo literaturu koju koriste matematicari, fizicari, inzinjeri. Ako ima razlomak onda sve sto je brojnik ide sa lijeve strane a sve sto je nazivnik ide sa desne strane. To je zato sto se pise u jednom redu a matematicki zadaci se obicno ne pisu kao tekst u jednom redu.
Molim te da, ako ikada budemo sarađivali na nekom projektu, ako želiš da:
10:5(1+1),
bude jednako 1, ubaciš još dvije zagrade, kako ne bi došlo do nesporazuma.
- dr_Evil
#423 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Hocu, ali da te prvo upitam kako bi ti onda procitao sljedeci izrazSeawolf wrote: ↑22/09/2025 09:28Ne bih više raspravljavao oko ovoga.dr_Evil wrote: ↑22/09/2025 09:16Vidi, ja se apsolutno slazem s tobom da redoslijed operacija nalaze 4 kao odgovor. Ali nazalost znam da to nije uvijek tako, evo apsidejzi pojasnio i to cak tebi . Posto mi je glava popucala od ovakvih formula kao sto ova ljepotica u linku pokaze, onda znam da nisu stvari crne i bijele. Jednostavno neces sebe dovesti u situaciju da napises nesto ovako, ali ako napises i na faxu smo, onda je 1.
apsidejzi wrote: ↑12/09/2023 00:22
![]()
![]()
Molim te da, ako ikada budemo sarađivali na nekom projektu, ako želiš da:
10:5(1+1),
bude jednako 1, ubaciš još dvije zagrade, kako ne bi došlo do nesporazuma.

A) V=(2*pi*d)/(2*A)
ili
B) V=((2*pi*d)/2)*A
Slucaj B slijedi tvoju logiku, slucaj A slijedi moju. Tvoj slucaj je tacan po operacijama koje smo ucili u osnovnoj. P.S. Ovdje ima i opcija C na stolu
-
harisl
#424 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
Kontekst je ocigledno bitan, ovo iz mehanike je totalno jasno iz konteksta.
U drugim poljima se cak ocekuje da se koristi kontekst, ili zdrav razum, da se odgonetne sta je pisac zelio da kaze (ko god je polagao TOEFL ispit se sreo sa tim). Kao na primjer: "Flying planes can be dangerous" moze da znaci:
- Avioni koji lete mogu biti opasni, ili
- Letenje moze biti opasno
Ovdje se trazi odgovor: "Letenje moze biti opasno".
U drugim poljima se cak ocekuje da se koristi kontekst, ili zdrav razum, da se odgonetne sta je pisac zelio da kaze (ko god je polagao TOEFL ispit se sreo sa tim). Kao na primjer: "Flying planes can be dangerous" moze da znaci:
- Avioni koji lete mogu biti opasni, ili
- Letenje moze biti opasno
Ovdje se trazi odgovor: "Letenje moze biti opasno".
- dr_Evil
#425 Re: Koje je ispravno rješenje ove mozgalice
@Seawolf evo post preuzeo sa Linkedina od jednog profe matematike, izbaci mi danas
Why you are educated by bad teachers
Question
sin2x=sin2*x=x*sin2
or
sin2x=sin(2x)
The unary math operation sine takes precedence over the binary math operation multiplication. However, 2x is a whole, an independent entity, and that is why 2x takes precedence over sine, because 2x means (2x). So sin2x=sin(2x).
But, a large number of amateurs and quasi-mathematicians still think that 6:2(1+2)=9. For mathematicians there is no doubt, 6:2(1+2)=1, because 2(1+2) is an independent whole and means 2(1+2)=(2(1+2)).
Ignorant people should not be allowed to teach. On the one hand, it is the fault of their teachers, who did not teach them, on the other hand, it is their fault, because they do not correct their ignorance.
How much is 8a:4a, everyone will answer 2, because 4a is an independent whole, an entity. No one will say 8a:4a=8*a:4*a=2a^2 because the order and priority of calculation operations should be respected. Therefore, 4a is (4a), the bracket should not be written because 4a is an independent unit, regardless of which sign of the calculation operation is in front. It's a mathematical rule that many people don't know about.
There are so-called pedagogical lies, where students of lower grades are told some truths that are not complete. In higher grades, students can understand a more complex form, so the previous truths are supplemented. Thus, some students in higher grades do not supplement the PEMDAS rule with the rule of wholes and sub-wholes of a mathematical expression, so they make a mistake like in the example from the picture.