Koje auto preporucujete za uslove u BiH
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
enver30
#1 Koje auto preporucujete za uslove u BiH
Pod ovim mislim od cijene , potrosnje goriva , cijena odrzavanja , izgleda , udobnosti , izdrzljivosti , snage itd.
-
JD
Tesko je sad reci za jedan model da je najpogodniji za nase prostore, jer svaki ima prednosti i nedostataka.
Npr. VW i Skoda su trenutno najbolji izbor u BiH. I to ponajvise zbog cijene jer se placa 7% poreza (u odnosu na 20% za sve druge marke).
Jer ipak za tu razliku od 13% sto date za drugo auto, neko od VW ili Skode mozete uzeti sa boljom opremom ili jacim motorom.
Npr. VW i Skoda su trenutno najbolji izbor u BiH. I to ponajvise zbog cijene jer se placa 7% poreza (u odnosu na 20% za sve druge marke).
Jer ipak za tu razliku od 13% sto date za drugo auto, neko od VW ili Skode mozete uzeti sa boljom opremom ili jacim motorom.
-
no sikiriki
Toyota iznad svega!!!
Nijemci su ocijenili toyotu najsigurnijim i najpouzdanijim autom!!!!
Nijemci su ocijenili toyotu najsigurnijim i najpouzdanijim autom!!!!
-
JD
Ah da zaboravi ovo reci..
Sve zavisi od osobe do osobe, i njihove potrebe i ukusa. Npr. nekima su Toyote ruzne, nekima su Toyote super, nekima se ne svidjaju Toyotini motori itd.
Evo ja npr, mogu reci da je moja Opel Corsa idealna za nase prostore. Zasto? Pa evo izgleda super, ima prostora unutra dovoljno, puno vise nego u Fabiji npr. Dalje, malo trosi, a ima poprilicno jak motor (1.2 16v 75ks), itd. Neko ce pak reci da je Corsa ruzna, nekima je mala...
Sve zavisi od osobe do osobe, i njihove potrebe i ukusa. Npr. nekima su Toyote ruzne, nekima su Toyote super, nekima se ne svidjaju Toyotini motori itd.
Evo ja npr, mogu reci da je moja Opel Corsa idealna za nase prostore. Zasto? Pa evo izgleda super, ima prostora unutra dovoljno, puno vise nego u Fabiji npr. Dalje, malo trosi, a ima poprilicno jak motor (1.2 16v 75ks), itd. Neko ce pak reci da je Corsa ruzna, nekima je mala...
-
nineac
Vrlo tesko pitanje!
Sva nova auta imaju dobre motore, jer proslo je vrijeme experimentiranja, sada se sve zna!
Glava od lake legure, blok čelični ili alu! Zna se ko pravi najbolje vitalne djelove, i to je to!
Znam jedno, diesel, i to sa sto većim obrtnim momentom!
U nizoj klasi je za mene najbolji izbro sada Cors 1.3 CDTI
U kompakt Mazda 3 1.6 diesel, Nova astra diesel
Srednja Mazda 6 2.0 diesel sa 120ks (310nm), Toyota Avensis 2.0 D4D!
Ovo za golf i passat, pogledajte cjenik, sa tolikim olakšicama opet su skupi, još kada doplatite za klimu i te gluposti, što su kod ovi serijska oprema, eto!
Sva nova auta imaju dobre motore, jer proslo je vrijeme experimentiranja, sada se sve zna!
Glava od lake legure, blok čelični ili alu! Zna se ko pravi najbolje vitalne djelove, i to je to!
Znam jedno, diesel, i to sa sto većim obrtnim momentom!
U nizoj klasi je za mene najbolji izbro sada Cors 1.3 CDTI
U kompakt Mazda 3 1.6 diesel, Nova astra diesel
Srednja Mazda 6 2.0 diesel sa 120ks (310nm), Toyota Avensis 2.0 D4D!
Ovo za golf i passat, pogledajte cjenik, sa tolikim olakšicama opet su skupi, još kada doplatite za klimu i te gluposti, što su kod ovi serijska oprema, eto!
-
mr`mirza
Ma svako koje nije WV familije (WV, AUDI, SKODA,...)! Nije razlog samo u cijeni. Kod nas su ljudi naučili samo na ta autai samo ta auta kupuju. Danas su sva nova auta super, ali neke ukopava zanimljivost za lopove. Ja bih radije kupio megane II sedan nego golfa 5. Nije jedini razlog što je megane jeftiniji, već što je nezanimljiviji za lopove.
Meni lično ne znači mnogo što će mi auto izgubiti na cijeni za par godina, i onako ga kupujem da ga vozim dok se ne podere. Ono što je najvažnije, kad kupuješ WV moraš kupiti lavlju kandžu prije nego kreneš po auto u salon...
Pozdrav!
Meni lično ne znači mnogo što će mi auto izgubiti na cijeni za par godina, i onako ga kupujem da ga vozim dok se ne podere. Ono što je najvažnije, kad kupuješ WV moraš kupiti lavlju kandžu prije nego kreneš po auto u salon...
Pozdrav!
-
JD
Ma kakva lavlja kandja. To je samo za volan. Svejedno ti mogu poskidat sve ostalo....mr`mirza wrote: Ono što je najvažnije, kad kupuješ WV moraš kupiti lavlju kandžu prije nego kreneš po auto u salon...
Treba izmisliti kakvu celicnu kutiju ala kavez koji bi se stavljao oko auta...
- Prince
Najbolji terenac na svijetu je Lada Niva. Ona se penje gdje nijedan ne može, a nije skupa, oko 15.000 KM je dizel verzija. Imaš je u RS-u koliko hoćeš, postoje zastupnici za Lada vozila, koja su užasna, osim Nive naravno.enver30 wrote:Sta mislite koja terenska vozila su najpovoljnija za nase uslove (mislim od onih koji se mogu kupiti u Europi) .. Sta mislite o Opel Frontieri 2.2 TD ili o Nisan Patrol dali su oni pogodni za nase uslove.
-
RPM
... po nasim putevima stvarno je steta voziti bilo koje skuplje vozilo zato bih preporucio Octaviu TDI 90 KS, ona je na cesti oko 27 500 KM, mislim da pruza najvise za ulozeni novac, pored nje sigurno je best buy Toyota Corolla 1.4, prema anketama najpouzdanije auto na svijetu, sa svom opremom je oko 32 500 KM na cesti ... ako bas budzet ne dozvoljava onda Skoda Fabia ...
-
vier_ringe
Ova ideja sa skuterom je pametna!I stvarno za nase kratke relacije i "seoske " ceste pune rupa pametno je imati neki malo jaci skuter sa nekih 125 kubika!Putevi su takvi da ti se nakon 30k km vec cuje skripa iz prednjih amortizera!
Sto se tice auta, na kratkim relacijama benzinsko gorivo ostecuje motore zbog toga sto se mjesa sa uljem oko klipova a motor ne radi dovoljno dugo da bi taj benzin ispario!Tako on ostane u ulju i nagriza neke djelove...jedino bi mogla pomoci vrlo cesta promjena ulja(puno ispod 15000km)a za dizele sa turbom nasa zima nije bas pogodna jer oni nezagrijani ne samo sto slabije idu nego ljudi ih obicno vrte vrlo visoko i time punjac brzo strada!Imam osjecaj da sto vise znas o autima, to je sve manje znanja i teze je reci na kraju krajeva sta kupiti:)
Sto se tice auta, na kratkim relacijama benzinsko gorivo ostecuje motore zbog toga sto se mjesa sa uljem oko klipova a motor ne radi dovoljno dugo da bi taj benzin ispario!Tako on ostane u ulju i nagriza neke djelove...jedino bi mogla pomoci vrlo cesta promjena ulja(puno ispod 15000km)a za dizele sa turbom nasa zima nije bas pogodna jer oni nezagrijani ne samo sto slabije idu nego ljudi ih obicno vrte vrlo visoko i time punjac brzo strada!Imam osjecaj da sto vise znas o autima, to je sve manje znanja i teze je reci na kraju krajeva sta kupiti:)
-
nineac
E Vier Ringe totalno si u pravu! Što više znaš sve ti je teže kupiti!¨
Hajd, svi smo se složili da je dobar diesel sa kamionskim obrtnim momentom najbolji za naše ceste!
Ali, to za turbo, e to našim ljudima treba nacrtati!
Nije samo turbo u pitanju, nego i viševentilski motori!
kada dođu kupovati ulje, kupuju najjeftinije!
Šta mislite zbog čega Castrol RS 10W60 košta 35 KM po litri?
I onda dođe mehaničar i kaže, ma daj sve je to isto! Aha, al u panjevima!
Turbina na novom TDI motoru VW 2.0 140 KS sa 320 Nm se vrti na 165.000 obrtaja! Šta mislite kako je to podmazati! To je tehnika ljudi, i tu u obzir dolazi samo sintetičko ulje!
Onda, kada parkiraju auto odma ga gase!
ZLATNO PRAVILO:
KADA STANETE PUSTITE MOTOR JEDNO 15-30SEC NEKA RADI DA SVI DJELOVI SE RAVNOMJERNO PODMAŽU, I DA TURBINA SE PRESTANE VRTJETI, ONDA GASITE AUTO!
KADA VOZITE NA NOŽ, STALO IZVLAČITE MAKSIMUM OSTAVITE AUTO DA SE HLADI JEDNO 2 MIN UPALJEN, INAČE MOŽE PROKUHATI IAKO STE GA UGASILI!
Kada vi trčite, jel tako da se najviše znojite kada stanete, nakon jedno 2-3 min!
E tako isto motor (samo što se ne znoji
)!
Znači uvijek malo sačekajte neka radi u leru!
NAJVEĆA GREŠKA:
STATI I DATI TURAŽU AUTU PRIJE NEGO GA UGASITE!!!
Ako Vam to mehaničar preporuči odmah ga spucajte štosom u po face
Hajd, svi smo se složili da je dobar diesel sa kamionskim obrtnim momentom najbolji za naše ceste!
Ali, to za turbo, e to našim ljudima treba nacrtati!
Nije samo turbo u pitanju, nego i viševentilski motori!
kada dođu kupovati ulje, kupuju najjeftinije!
Šta mislite zbog čega Castrol RS 10W60 košta 35 KM po litri?
I onda dođe mehaničar i kaže, ma daj sve je to isto! Aha, al u panjevima!
Turbina na novom TDI motoru VW 2.0 140 KS sa 320 Nm se vrti na 165.000 obrtaja! Šta mislite kako je to podmazati! To je tehnika ljudi, i tu u obzir dolazi samo sintetičko ulje!
Onda, kada parkiraju auto odma ga gase!
ZLATNO PRAVILO:
KADA STANETE PUSTITE MOTOR JEDNO 15-30SEC NEKA RADI DA SVI DJELOVI SE RAVNOMJERNO PODMAŽU, I DA TURBINA SE PRESTANE VRTJETI, ONDA GASITE AUTO!
KADA VOZITE NA NOŽ, STALO IZVLAČITE MAKSIMUM OSTAVITE AUTO DA SE HLADI JEDNO 2 MIN UPALJEN, INAČE MOŽE PROKUHATI IAKO STE GA UGASILI!
Kada vi trčite, jel tako da se najviše znojite kada stanete, nakon jedno 2-3 min!
E tako isto motor (samo što se ne znoji
Znači uvijek malo sačekajte neka radi u leru!
NAJVEĆA GREŠKA:
STATI I DATI TURAŽU AUTU PRIJE NEGO GA UGASITE!!!
Ako Vam to mehaničar preporuči odmah ga spucajte štosom u po face
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#24 Re:
----
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#25 Re:
fina je, al šta si ti vozio da ti je 1.2 75KS jak motor, molim te mi reci?JD wrote: ↑25/05/2004 20:05 Ah da zaboravi ovo reci..
edit: nije bump teme stare 18 godina, nego mi se ucinila zanimljivom za diskusiju
Last edited by black_adrian on 09/05/2022 20:54, edited 1 time in total.