KOJA SU VAM NAJLJEPSA BOSANSKA IMENA?(muska i zenska)
Moderator: Chloe
- ovo_malo_duse
Helem wrote:eva ja stavljam,more li, please,usrdno.
ni pisljiva boba,ni mukaet nisu bili,ni zarezivali,ni odavali nikakvu i naorocitu paznju,ni sljivili,ni uzimali nipdasto, nisu mladi
kada su im stariji govorili da paze za koga se udaju i zene, od svake se tice meso ne jede, govorila je ovo zadnje moja majka...
Mijesni brakovi su nicali kao gljive poslije kise i tako su nastajala novokomponovana imena pa se nije vise znalo ko pije ni ko placa..
Igor,Jugoslav,Robert,Sju,Ramajana i slicna imena davana su djeci i u mijesanim i u nemjesanim brakovima, koja su se ratom pokazala kao cisti promasaj i kao zabluda.
Doduse stariji nisu mislili na rat, vjerovatno, ima ih koji su i mislili, ali je vrijedilo poslusati njihove savjetea ne oglusivati se o njih....
"E,moja djeco", govorili su stariji s uzdahom, ne znajuci pojasniti uzrok svoje strepnje....
Mi smo se na to ljutili ili cerekali.....
Nije nam trebalo mnogo,nekima samo prst pokazati....
evo jos jedno lijepo ime AISHA
-
patrius
He(le)m si lud,he(le)m si budala.Roditelje niko ne bira,pa kako god si ti ponosan na svoje,tako i djeca iz mijesanog braka imaju pravo biti ponosna na svoja imena.Dok ga ovako ne srozaju k'o ti svoje!!!Helem wrote:eva ja stavljam,more li, please,usrdno.
ni pisljiva boba,ni mukaet nisu bili,ni zarezivali,ni odavali nikakvu i naorocitu paznju,ni sljivili,ni uzimali nipdasto, nisu mladi
kada su im stariji govorili da paze za koga se udaju i zene, od svake se tice meso ne jede, govorila je ovo zadnje moja majka...
Mijesni brakovi su nicali kao gljive poslije kise i tako su nastajala novokomponovana imena pa se nije vise znalo ko pije ni ko placa..
Igor,Jugoslav,Robert,Sju,Ramajana i slicna imena davana su djeci i u mijesanim i u nemjesanim brakovima, koja su se ratom pokazala kao cisti promasaj i kao zabluda.
Doduse stariji nisu mislili na rat, vjerovatno, ima ih koji su i mislili, ali je vrijedilo poslusati njihove savjetea ne oglusivati se o njih....
"E,moja djeco", govorili su stariji s uzdahom, ne znajuci pojasniti uzrok svoje strepnje....
Mi smo se na to ljutili ili cerekali.....
Nije nam trebalo mnogo,nekima samo prst pokazati....
- Arminovski
Ja bi volio postaviti svoje...plimpi wrote:vi nemate pojma. ja fino postavila temu stara izvorna bosanska imena![]()
eno pa se obrazujte heheh
-
Shoshana
Aaaa, mislis ilirskaplimpi wrote:vi nemate pojma. ja fino postavila temu stara izvorna bosanska imena![]()
eno pa se obrazujte heheh
Baskim, Fatmir, Lindita, Ardita, Bexhet, Vlora, Yilka...
I jedno koje je zaista Ilirsko (ili bar tako tvrde), Teuta
-
Herr.Kanzler
Od muslimanskih imena, ubjedljivo su mi dva najljepša Emir i Selma.
Od pravoslavnih Nikola i Katarina a od katoličkih ne znam.
Kako bilo,teško je utvrditi koja su imena izvorno iz Bosne,jako ih je malo
- new_jazzWa
M-Selim,Mak,Tarik,Faruk
Ž-Emira,Azra,Elma,Asja
Ž-Emira,Azra,Elma,Asja
-
Maksim
Ne postoje muslimanska, katolicka i pravoslavna imena.Herr.Kanzler wrote:Od muslimanskih imena, ubjedljivo su mi dva najljepša Emir i Selma.
Emir i Selma su arapska imena. Nikola i Katarina su grcka imena.
Sto se tice bosanskih imena, to sigurno nisu Mujo, Haso, Huso, Hamdo i sto ja znam. Evo lista bosanskih imena i sva su slavenska:
Hval
Tvrtko
Vlatko
Vladimir
Vladislav
Zdeslav
Hranislav
Gorcin
Vuksan
Vucina
Gojsav
Radomir
Ratko
Gradisa/Gradesa
Linil
Pribil
Drazeslav
Ninoslav
Dragas
Sanko
Dinko
Ovo mi je sad naumpalo, ima ih jos mnogo, moram potraziti.
-
Svemirski_Jebach
vladimir nije izvorno bosansko nego panslavensko ime. vrlo cesto u rusiji.
a nesto nisam upoznat sa starim bosanskim imenima, ali vjerovatno bi se nesto moglo fino naci.
Najmrza imena, nek se neko ne uvrijedi (licni stav) su mi: Mirnes(a), Mirha, sva imena na -oje i -ojka (Miloje i Milojka), Rasim, Radovan, Ratko.
a nesto nisam upoznat sa starim bosanskim imenima, ali vjerovatno bi se nesto moglo fino naci.
Najmrza imena, nek se neko ne uvrijedi (licni stav) su mi: Mirnes(a), Mirha, sva imena na -oje i -ojka (Miloje i Milojka), Rasim, Radovan, Ratko.
-
Maksim
Vladimir je slavensko ime a ne panslavensko. Imena ne mogu biti panslavenska, samo politika. Vladimir je ime koje je prisutno i u BiH a Bosnjani, Srbi i Hrvati su Slaveni.
Evo sjetio sam se jos par imena:
Muska: Nespina, Divos;
Zenska: Ata, Kalija;
Imao sam prije file u kojem sam iz literature zabiljezavao stara bosanska imena, ali sam ga izgleda izbrisao kada sam imao problema s racunarom.
Morat cu opet nekako skupljati imena.
Evo sjetio sam se jos par imena:
Muska: Nespina, Divos;
Zenska: Ata, Kalija;
Imao sam prije file u kojem sam iz literature zabiljezavao stara bosanska imena, ali sam ga izgleda izbrisao kada sam imao problema s racunarom.
Morat cu opet nekako skupljati imena.