Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Qwertz84

#1 Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Qwertz84 »

Mene zanima  koja pravila BiH ne ispunjava do danas da bude dio Evropske Unije i mogu li samo bosanskohercegovački političari dovesti našu zemlju u EU ili je i narod dužan nešto uraditi kad su u pitanju ove stvari? Slobodno kretanje robe. Slobodno kretanje radnika. Sloboda osnivanja i sloboda pružanja usluga. Slobodno kretanje kapitala. Zakon o nabavci. Pravo privrednih društava. Zaštita prava intelektualne svojine. Pravo konkurencije. Finansijske usluge. Informacijsko društvo i mediji. Poljoprivreda i ruralni razvoj. Sigurnost hrane, veterinarska politika i zaštita biljaka. Ribarstvo. Prometna politika. Energija. Porezna politika. Ekonomska i monetarna politika. Statistika. Socijalna politika i zapošljavanje. Preduzetnička i industrijska politika. Transevropska prometna mreža. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata politike. Pravda i osnovna prava. Pravda, sloboda i sigurnost. Nauka i istraživanje. Obrazovanje i kultura. Zaštita potrošača i zdravlja. Carinska unija. Vanjski odnosi. Vanjska politika, sigurnosna i odbrambena politika. Finansijska kontrola. Finansijske i proračunske odredbe. I odnosi sa drugim državama. 
breuer

#2 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by breuer »

nije to do pravila, mi jednostavno ne pripadamo tamo, a kako smo i relativno nebitni ne možemo postati iznimka kao Bugarska i Rumunija
Lincoln-Burrows

#3 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Lincoln-Burrows »

Da bi uopće postao kandidat moraš biti država a ne protektorat,
uz to moraš htjeti biti dio te unije što je kod nas jako upitno.
Qwertz84

#4 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Qwertz84 »

breuer wrote: 23/07/2020 15:21 nije to do pravila, mi jednostavno ne pripadamo tamo, a kako smo i relativno nebitni ne možemo postati iznimka kao Bugarska i Rumunija
Zbog čega mi ne pripadamo tamo je li BiH dio Azije ili Afrike? Ako smo relativno ne bitni zbog čega su već najelitnije snage koje su na ovome svijetu postojale ko Rimljani, Osmanlije i drugi ratovali da mogu kontrolirati ovu zemlju ako je bila ne bitna? 
Qwertz84

#5 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Qwertz84 »

Lincoln-Burrows wrote: 23/07/2020 15:30 Da bi uopće postao kandidat moraš biti država a ne protektorat,
Pa ako misliš da BiH nije država nabavi sebi svijetski atlas i guglaj koliko država su je već priznali i znati ćeš da su to 98% država na ovome svijetu već uradile. Kako ja znam više od 51% stanovništva u BiH hoće da bude dio te unije. Možeš li nam dostaviti neke dokaze da BiH nije država i da većina građane neće da bude dio EU?
mO k3

#6 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by mO k3 »

breuer wrote: 23/07/2020 15:21 nije to do pravila, mi jednostavno ne pripadamo tamo, a kako smo i relativno nebitni ne možemo postati iznimka kao Bugarska i Rumunija
zato bugari i rumuni?? .... :shock:
Mate_Miso_Kovac

#7 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Mate_Miso_Kovac »

Qwertz84 wrote: 23/07/2020 15:36
Lincoln-Burrows wrote: 23/07/2020 15:30 Da bi uopće postao kandidat moraš biti država a ne protektorat,
Pa ako misliš da BiH nije država nabavi sebi svijetski atlas i guglaj koliko država su je već priznali i znati ćeš da su to 98% država na ovome svijetu već uradile. Kako ja znam više od 51% stanovništva u BiH hoće da bude dio te unije. Možeš li nam dostaviti neke dokaze da BiH nije država i da većina građane neće da bude dio EU?
Drzava na papiru i u atlasu, i drzava efektivno nisu ista stvar. U atlasu je i Somalija, pa efektivno ne postoji :P A dokaz da narod ne zeli u EU je taj sto 30 godina bira iste ljude da ih vode u suprotnom smjeru :P
Kolinda

#8 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Kolinda »

20% stanovništva BiH su već građani EU, ovih 80% ostalih ne pokazuje da im je stalo da i oni to postanu... ustvari politički predstavnici ovih 80% ne pokazuju tu želju...
high_volume

#9 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by high_volume »

Qwertz84 wrote: 23/07/2020 15:18 Mene zanima  koja pravila BiH ne ispunjava do danas da bude dio Evropske Unije i mogu li samo bosanskohercegovački političari dovesti našu zemlju u EU ili je i narod dužan nešto uraditi kad su u pitanju ove stvari? ...
Da jesmo, da smo članica EU, naša tri glavna feudalca ne bi mogli biti feudalci, niti njihovi....
Milenkov buraz

#10 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Kolinda wrote: 23/07/2020 15:53
20% stanovništva BiH su već građani EU, ovih 80% ostalih ne pokazuje da im je stalo da i oni to postanu...
20% jesu po osnovu dvojnog državaljnstva sa R.Hrvatskom građani EU i to ne zbog toga što su nešto posebno već što su ispali iz p*zde iz koje su ispali. :mrgreen: Mentalno i kulturološki su još u 18 vijeku. :wink:
Kolinda

#11 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Kolinda »

Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 15:56

20% stanovništva BiH su već građani EU, ovih 80% ostalih ne pokazuje da im je stalo da i oni to postanu...
20% jesu po osnovu dvojnog državaljnstva sa R.Hrvatskom građani EU i to ne zbog toga što su nešto posebno već što su ispali iz p*zde iz koje su ispali. :mrgreen: Mentalno i kulturološki su još u 18 vijeku. :wink:
Zato i jesu dio EU :izet:
Milenkov buraz

#12 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Uzrok protektorata je znamo šta. Po meni mi nužno i ne trebamo biti član EU već trebamo svoje stanovništvo dovesti do tog nivoi svijesti da EU mentalitet dovedemo u njihove glave, razmišljanje i životne navike. Ovo govorim sa pozicije najbrojnijeg naroda u BiH a midlim na sva tri naroda i ostale koji žive u BiH. Samo možda 10% stanovništva različitih etničkih skupina je svojim životnim stilom, razmišljanjem i bitisanjem spremno za EU. Tu ne mislim na ove koji su rođenjem dobili EU pristup dvojnim državaljanstvom sa R. Hrvatskom.
Milenkov buraz

#13 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Kolinda wrote: 23/07/2020 15:58
Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 15:56

Zato i jesu dio EU :izet:
Da, slažemo se da su dio EU ne svojom zaslugom i radom.
Veigar

#14 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Veigar »

Mene ako neko pita ja ni ne bih u EU nikako. Bolje nam je van EU.
Milenkov buraz

#15 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Veigar wrote: 23/07/2020 16:00 Mene ako neko pita ja ni ne bih u EU nikako. Bolje nam je van EU.
Zakone EU, životni stil, radne navike da, ali ne moramo po svaku cijenu biti dio EU.
Benjo34

#16 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Benjo34 »

Ako mi je Hrvatska neko mjerilo demokratije, ljudskih parava, suživota kulture i napretka civilizacijskog, neka nas tu gdje jesmo
Milenkov buraz

#17 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Benjo34 wrote: 23/07/2020 16:02 Ako mi je Hrvatska neko mjerilo demokratije, ljudskih parava, suživota kulture i napretka civilizacijskog, neka nas tu gdje jesmo
Hrvatska je lijepa zemlja, Hrvati su pošetni ljudi ali kao i u svakom narodu imaš protuha koje misle da su ispali iz "ubermensch" p*izde.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#18 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Challenger_ »

Kolinda wrote: 23/07/2020 15:5320% stanovništva BiH su već građani EU, ovih 80% ostalih ne pokazuje da im je stalo da i oni to postanu... ustvari politički predstavnici ovih 80% ne pokazuju tu želju...
To je netačna teza. BiH, kao i ostatak ne-EU Balkana nije u EU iz sasvim drugih razloga.
Benjo34

#19 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Benjo34 »

Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 16:04
Benjo34 wrote: 23/07/2020 16:02 Ako mi je Hrvatska neko mjerilo demokratije, ljudskih parava, suživota kulture i napretka civilizacijskog, neka nas tu gdje jesmo
Hrvatska je lijepa zemlja, Hrvati su pošetni ljudi ali kao i u svkaom narodu imaš protuha.
Naravno, šteta što se kao i iz ostalih država čuje samo priča nenormalnih i bolesnih ljudi. Generalno politički bolesni narodi koji će istrijebit jedni druge jer se mrze. Mrze se zbog svojih sličnosti.
Lincoln-Burrows

#20 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 15:59
Uzrok protektorata je znamo šta. Po meni mi nužno i ne trebamo biti član EU već trebamo svoje stanovništvo dovesti do tog nivoi svijesti da EU mentalitet dovedemo u njihove glave, razmišljanje i životne navike. Ovo govorim sa pozicije najbrojnijeg naroda u BiH a midlim na sva tri naroda i ostale koji žive u BiH. Samo možda 10% stanovništva različitih etničkih skupina je svojim životnim stilom, razmišljanjem i bitisanjem spremno za EU. Tu ne mislim na ove koji su rođenjem dobili EU pristup dvojnim državaljanstvom sa R. Hrvatskom.
Normalno da sami treba da se dovedemo u stanje kandidata.
Ne može ti odluke donositi jedan Valentin Inzko ako si država.
Milenkov buraz

#21 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Lincoln-Burrows wrote: 23/07/2020 16:07
Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 15:59
Normalno da sami treba da se dovedemo u stanje kandidata.
Ne može ti odluke donositi jedan Valentin Inzko ako si država.
Ja govorim o drugim stvarima do formalnih odluka. Ja govorim o načinu života, poštivanju zakona, demokratskih principa i slično a ne o pukim odlukama u parlamentima. Ne priječi formalno-pravni status kandidata ili pristup EU Inzko ili OHR već politike koje se vode interesima kojim se vode. Uzrok su politike a Inzko je posljedica no on nije problem već dio rješenja koji je ta ista i EU nametnula ovim narodima. Kužiš? :mrgreen:

P.S Evo još plastičnije, ne možeš biti za EU deklarativno a boriti se opstrukcijama u državnom parlamentu da se najviši postulat parlamentarne demorkatije obori a to su slobodni izbori.
Lincoln-Burrows

#22 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 16:11
P.S Evo još plastičnije, ne možeš biti za EU deklarativno a boriti se opstrukcijama u državnom parlamentu da se najviši postulat parlamentarne demorkatije obori a to su slobodni izbori.
To nema veze sa EU, to je pitanje smisla ovakve države.
Milenkov buraz

#23 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

Lincoln-Burrows wrote: 23/07/2020 16:22
Milenkov buraz wrote: 23/07/2020 16:11
To nema veze sa EU, to je pitanje smisla ovakve države.
Rekao bih to je pitanje ovakvog uređenja države tj. sistema. Očito sistemi koji su u dejtonu osmišljeni da štite prava naroda postali su kočnica države ka evroatlanskim integracijama, siple as that.
The 51st State

#24 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by The 51st State »

Eu je za nas zavrsena prica, treba gledati dalje iza obora. Po meni postali su faktor nazadka za nas. Njihovo interesovanje za nas seze dotle da budemo karantin za imigrante i da uvoze jeftinu radnu snagu.
Milenkov buraz

#25 Re: Koja pravila BiH ne ispunjava da bude dio Evropske Unije? 

Post by Milenkov buraz »

The 51st State wrote: 23/07/2020 19:25 Eu je za nas zavrsena prica, treba gledati dalje iza obora. Po meni postali su faktor nazadka za nas. Njihovo interesovanje za nas seze dotle da budemo karantin za imigrante i da uvoze jeftinu radnu snagu.
Previše se o tome vazi a suštinski malo radi da prostor naroda koji ovdje žive postane vladavina prava, reda i rada.
Locked