Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
- TAFKAP
- Drvosjeca iz Dejcica
#27 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ni jedna država ti ne dozvoljava da tek tako prenosiš i iznosiš novac preko granice i svaka zemlja ima ograničenja po pitanju iznosa koji smiješ u kešu nositi sa sobom. Također se ne bih složio da je najbolje mati keš. Ja recimo u HR najbolji kurs dobijem kada plaćam debitnom karticom, velike trgovine imaju opciju pa te pitaju lokalna valuta ili KM. Kada dižem keš sa bankomata sa svoje debitne dobijem kune bez provizije i po najboljem kursu u odnosu na mjenjačnicu...itd. Naravno da nešto keša trebaš imati i kod sebe ali je suludo nositi velike količine keša...osim ako ne ideš u Siera Leone, Siriju, Irak...itd.Edin H. wrote:Nisi procitao sta sam napisao, vise se isplati nosti cash, osim ako nisi jedan of onih koji voli da pomogne rad banaka davajuci I'm svoj novac.TAFKAP wrote:Zašto bi bio problem ako se seli u drugu državu i novac podiže sa svog računa?
Ljudi masovno idu po EU kupujući jedno ili više automobila gotovinom.
Ovaj rad, sto covjek ranije napisa.
"Fizička osoba prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu isnosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizička osoba može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. "
I da odgovorim našem drugaru koji seli za ŠveCku...
Dakle nebitno je koju vrstu kartice imaš (u biti ne moraš je imati nikako) sve dotle dok imaš novca na njoj ili dok ne potrošiš limit. Najbolje ti je sa sobom nositi 200 do 500 Eura da imaš radi sigurnosti a ostatak staviš na običnu debitnu Visa ili Master. U velikim trgovinama plaćaj karticom, keš samo gdje moraš i za sitne iznose, tipa kafa, sok, cigare...itd. a za ostalo koristi karticu.FastRide1 wrote:Pozdrav svima. Imam pitanje. Znaci za manje od mjesec dana odlazim u EU tacnije Svedsku, pa me zanima posto moram imati novac uz sebe, koju karticu moram da imam? MasterCard, debitnu, potrosacku ( ne razumijem se najbolje ) u to, pa ako moze neko da mi objasni? Hvala svima unaprijed na odgovoru.
-
FreakyStyley
#28 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ne kazem, ima sarma u tome sto se na ovom forumu off topic tolerise, cak i podstice, ali cesto je i toga previse.
Preporucujem postavljacu da pita negdje drugo, npr. u banci, jedini odgovori koje ce dobiti na klixu su:
- Jesi se ozenio za papire?
- Kako si tako glup da ovo ne znas?
- Koji ces ti kurac u Svedskoj, Ibrahimovicu?
itd.
Ovdje da neko otvori temu :"Gdje mogu jeftino kupit dva metra drva?" odgovori bi bili u stilu:
- Koji ce ti kurac drva, predji na pelet
- Sta zagadjujes okolinu, majku ti jebem
itd.
Bravo klix, dokolicari i sveznalice
Preporucujem postavljacu da pita negdje drugo, npr. u banci, jedini odgovori koje ce dobiti na klixu su:
itd.
Ovdje da neko otvori temu :"Gdje mogu jeftino kupit dva metra drva?" odgovori bi bili u stilu:
itd.
- Edin H.
#29 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Drvosjeca siris dezinformacije 
- insomnia78
#30 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
I navodi vodu na Dodikov mlin
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#31 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Koji klinac nositi cash u državu koja planira da ukine gotovinu
?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
FreakyStyley wrote:Ne kazem, ima sarma u tome sto se na ovom forumu off topic tolerise, cak i podstice, ali cesto je i toga previse.
itd.
itd.
Zato i volimo klix forum
- insomnia78
#33 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ne pamtim kad sam nesto kesom platio. Bukvalno
- Edin H.
#34 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Da ne placas bankama harac.Bobi wrote:Koji klinac nositi cash u državu koja planira da ukine gotovinu?
A i trebe vise vole kad trznes gutu kada placas caj, ono kao cajnoslu
- insomnia78
#35 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Kakav harac. Predlazes mu da nema karticu nikako?
- Edin H.
#36 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Pa niko te ne udara po dzepu kada placas u Francuskoj.insomnia78 wrote:Ne pamtim kad sam nesto kesom platio. Bukvalno
A I nema puno veze na male cifre, ali pokretac teme ima namjer da prenese/ponese gutu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#37 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
How yes No, što bi rekli Tibetanci.Edin H. wrote:Drvosjeca siris dezinformacije
- insomnia78
#38 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo
- phillie
#39 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Mislim da ti je sigurnije pare poloziti na banku i izvaditi debitnu karticu, nego se zaj...i sa gotovinom.
Sto se tice debitnih kartica, sa dvije nase (banke) imam iskustva, UniCredit karticu mozes provlaciti u EU bez provizije (naravno na bankomatima UniCredit grupacije), dok ako imas Raiffeissen karticu, onda se placa provizija 10 KM + neki postotak po transakciji, tako da ti je ova prva itekako isplatnija.
Sve u svemu, nek ti je sa srecom....
Sto se tice debitnih kartica, sa dvije nase (banke) imam iskustva, UniCredit karticu mozes provlaciti u EU bez provizije (naravno na bankomatima UniCredit grupacije), dok ako imas Raiffeissen karticu, onda se placa provizija 10 KM + neki postotak po transakciji, tako da ti je ova prva itekako isplatnija.
Sve u svemu, nek ti je sa srecom....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#40 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Kesovina zakon.
Najvise volim kad sjedim u vecem drustvu i trznem Andrica nako pred svima i kazem kelneru: "De lave naplati onu moju kafu"
Najvise volim kad sjedim u vecem drustvu i trznem Andrica nako pred svima i kazem kelneru: "De lave naplati onu moju kafu"
- Edin H.
#41 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
insomnia78 wrote:Kakav harac. Predlazes mu da nema karticu nikako?
O Tito rahmetli, treci put ponavljam.
Povoljniji je kurs kada mijenjas cash u inozemstvu, nego kada karticom uzmes cifru na bankomatu. Em je losiji kurs, em uzmu harac, tj service fee. U Becu mi neki dan dva haraca nadodali na Western Union bankomatu. Zaboravih da nazovem banku da I'm svasta nesto kazem.
- Edin H.
#42 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Fair p, ali opet ih mora zamijeniti u lokalnu valutu, barem u Engleskoj mora, ne mozes staviti recimo eure na banku.insomnia78 wrote:Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo
- insomnia78
#43 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Nisam vidio da si odgovorio
Pa nece on sto puta prelaziti tamo vamo. Zivice gore, vjerovatno i raditi znaci treba mu racun. Poneses kes polozis gore, izvadis karticu i cao
Pa nece on sto puta prelaziti tamo vamo. Zivice gore, vjerovatno i raditi znaci treba mu racun. Poneses kes polozis gore, izvadis karticu i cao
- Drvosjeca iz Dejcica
#44 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Može i to...otvori devizni račun i stavi Eure.Edin H. wrote:Fair p, ali opet ih mora zamijeniti u lokalnu valutu, barem u Engleskoj mora, ne mozes staviti recimo eure na banku.insomnia78 wrote:Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo
Jbt. napraviste čitavu filozofiju oko prenošenja 1000Eura ili manje u SveCku.
- spreca
#45 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Nepostoje devizni racuni?Edin H. wrote:Fair p, ali opet ih mora zamijeniti u lokalnu valutu, barem u Engleskoj mora, ne mozes staviti recimo eure na banku.insomnia78 wrote:Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo
- Drvosjeca iz Dejcica
#46 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
To je nepoznanica u cijeloj UK i Engleskoj.spreca wrote:Nepostoje devizni racuni?Edin H. wrote:Fair p, ali opet ih mora zamijeniti u lokalnu valutu, barem u Engleskoj mora, ne mozes staviti recimo eure na banku.insomnia78 wrote:Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo
- ho oponopono
#47 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
...aman jeste navrli...ovaj će da odlijepi, a nije još ni odlelujao tamo...ima da pljune na svaku banku i hrakne svaki bankomat koji vidi...
- spreca
#48 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
NemoguceDrvosjeca iz Dejcica wrote:
To je nepoznanica u cijeloj UK i Engleskoj.
- wewa
#49 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
ne znam za ostale banke, ali Sparkasse, tj Erste grupa ima odlicnu mrezu bankomata i ne naplacuje proviziju za dizanje gotovine s debitne kartice.
najbolje je da se raspitas koju karticu tj banku je najpovoljnije koristiti u zemlji odredista.
najbolje je da se raspitas koju karticu tj banku je najpovoljnije koristiti u zemlji odredista.
- Edin H.
#50 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ne postoji, samo prebace u funte.spreca wrote:Nepostoje devizni racuni?Edin H. wrote:Fair p, ali opet ih mora zamijeniti u lokalnu valutu, barem u Engleskoj mora, ne mozes staviti recimo eure na banku.insomnia78 wrote:Pa ponese pare i stavi ih na banku tamo