Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
- FastRide1
#1 Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Pozdrav svima. Imam pitanje. Znaci za manje od mjesec dana odlazim u EU tacnije Svedsku, pa me zanima posto moram imati novac uz sebe, koju karticu moram da imam? MasterCard, debitnu, potrosacku ( ne razumijem se najbolje ) u to, pa ako moze neko da mi objasni? Hvala svima unaprijed na odgovoru.
-
ado_sar
#2 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
ako ti treba "za troska" gore, onda ponesi obicu debitnu od banke u kojoj ti je novac. Ako zelis da prebacis vecu kolicinu novca u svedsku banku, onda je to druga stvar.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ja ne znam ko vas takve neuke pušta u te zemlje zapada. Isto k'o da se takmiče ko će više uvesti takvih na zapad...ili je motiv teme sasvim drugi. 
- FastRide1
#4 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Nisam neuk nego prvi put odlazim u inostranstvo i nisam se susretao s tim oko kartica za tamo, zato sam ovdje postavio pitanje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ne znam ko vas takve neuke pušta u te zemlje zapada. Isto k'o da se takmiče ko će više uvesti takvih na zapad...ili je motiv teme sasvim drugi.
- muha_sa
#5 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
samo im ovo reci--obavezno naucitFastRide1 wrote:Nisam neuk nego prvi put odlazim u inostranstvo i nisam se susretao s tim oko kartica za tamo, zato sam ovdje postavio pitanje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ne znam ko vas takve neuke pušta u te zemlje zapada. Isto k'o da se takmiče ko će više uvesti takvih na zapad...ili je motiv teme sasvim drugi.
Inte ett bra utseende för en kort
- Drvosjeca iz Dejcica
#6 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Čudno, na drugim temama pišeš da si u Hrvatskoj kod djevojke a i to je inostranstvo zar ne? S tim oko kartica, kako ti zoveš, je potpuno isto kao i u BiH. Debitna, kreditna, Master, Visa, AmEx...svejedno.FastRide1 wrote:Nisam neuk nego prvi put odlazim u inostranstvo i nisam se susretao s tim oko kartica za tamo, zato sam ovdje postavio pitanje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ne znam ko vas takve neuke pušta u te zemlje zapada. Isto k'o da se takmiče ko će više uvesti takvih na zapad...ili je motiv teme sasvim drugi.
- FastRide1
#7 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Čudno, na drugim temama pišeš da si u Hrvatskoj kod djevojke a i to je inostranstvo zar ne? S tim oko kartica, kako ti zoveš, je potpuno isto kao i u BiH. Debitna, kreditna, Master, Visa, AmEx...svejedno.FastRide1 wrote:Nisam neuk nego prvi put odlazim u inostranstvo i nisam se susretao s tim oko kartica za tamo, zato sam ovdje postavio pitanje.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ja ne znam ko vas takve neuke pušta u te zemlje zapada. Isto k'o da se takmiče ko će više uvesti takvih na zapad...ili je motiv teme sasvim drugi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#8 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
- FastRide1
#9 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ako nešto neko ne zna ili se u nešto ne razumije ne znači da je neuk, to samo kod nas u Bosni tako ljudi ljude gledaju. Svugdje drugo je normalno da pitaš ako nešto ne znaš i dokle god je tako, ova država nikad nigdje neće ni napredovati. A papire dobiju oni koji su školovani, koji su sposobni da rade i koji znaju šta hoće i žele. Kao drugo niko nije rekao da ne znam kako se plaća karticama, nego samo na kojoj kartici da prenesem novac. A frustraciju druže liječi negdje drugo ili i ti traži da odeš za inostranstvo pa nećeš biti frustriran.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
- insomnia78
#10 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Oj garant nema ni fakulteta a i bezbeli je sljego. Jes' vidio nepravde
- muha_sa
#11 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
mala ima uredne papire
ne treba ti lova--ona ti je garant
- Drvosjeca iz Dejcica
#12 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ma ne treba mi inostranstvo ali eto znatiželjan sam oko tog fenomena. Školovan čovjek obično ne postavlja tako banalna pitanja kao ti ali eto danas je i ta "škola" i školovanje vrlo upitno pa treba biti oprezan kada za sebe tvrdiš da si školovan a padneš na tako banalnom pitanju. Kako god sve najbolje ti želim.FastRide1 wrote:Ako nešto neko ne zna ili se u nešto ne razumije ne znači da je neuk, to samo kod nas u Bosni tako ljudi ljude gledaju. Svugdje drugo je normalno da pitaš ako nešto ne znaš i dokle god je tako, ova država nikad nigdje neće ni napredovati. A papire dobiju oni koji su školovani, koji su sposobni da rade i koji znaju šta hoće i žele. Kao drugo niko nije rekao da ne znam kako se plaća karticama, nego samo na kojoj kartici da prenesem novac. A frustraciju druže liječi negdje drugo ili i ti traži da odeš za inostranstvo pa nećeš biti frustriran.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
- MyTao
#13 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
care opusti se malo... nije sramota pitati... nije se niko rodio da sve zna. Sigurno on zna nesto o cemu ti, ja ili neko treci nema pojma...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
Ne samo da nije sramota pitati, vec je i pozeljno raspitati se i unaprijed nauciti neke stvari... to je nesto sto pametni i inteligentni ljudi rade a ne budale.
Mozda je zbog toga i "izganjao" papire jer pita i trazi odgovore...
- insomnia78
#14 Re: RE: Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
[emoji1]muha_sa wrote:mala ima uredne papire![]()
- TAFKAP
#15 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Sve do €10000 u gotovini se ne mora prijaviti na granici, ako imaš više uredno prijaviš s tim da ćeš morati da pojasniš detaljnije porijeklo novca i zašto ga imaš sa sobom i to je to.
- FastRide1
#16 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Svaka čast na odgovoru, vidi se ko je zrela osoba i ko zna dati normalan odgovor. Potpuno se slažem s tobom, jer oni koji žele nešto da znaju uvijek će pitati i dobiti ono što ih zanima, za razliku od onih koji se prave pametni i misle da sve znaju. Da je cijeli svijet prepun inteligentnih ljudi ovaj svijet bi bio nešto potpuno drugačije i bolje od onog što je danas.MyTao wrote:care opusti se malo... nije sramota pitati... nije se niko rodio da sve zna. Sigurno on zna nesto o cemu ti, ja ili neko treci nema pojma...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
Ne samo da nije sramota pitati, vec je i pozeljno raspitati se i unaprijed nauciti neke stvari... to je nesto sto pametni i inteligentni ljudi rade a ne budale.
- FastRide1
#17 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Uredu onda. Hvala na odgovoru.TAFKAP wrote:Sve do €10000 u gotovini se ne mora prijaviti na granici, ako imaš više uredno prijaviš s tim da ćeš morati da pojasniš detaljnije porijeklo novca i zašto ga imaš sa sobom i to je to.
-
Ci-Nick
#18 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
FastRide1 wrote:Uredu onda. Hvala na odgovoru.TAFKAP wrote:Sve do €10000 u gotovini se ne mora prijaviti na granici, ako imaš više uredno prijaviš s tim da ćeš morati da pojasniš detaljnije porijeklo novca i zašto ga imaš sa sobom i to je to.
"Fizička osoba prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu isnosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizička osoba može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. "
https://www.klix.ba/vijesti/bih/uio-bud ... /150118046
- Drvosjeca iz Dejcica
#19 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Pogrešno govoriš čovjeku ali eto pošto je sve nakaradno onda neka ima pogrešnu informaciju. Btw. čovjek je pitao sasvim nešto drugo.TAFKAP wrote:Sve do €10000 u gotovini se ne mora prijaviti na granici, ako imaš više uredno prijaviš s tim da ćeš morati da pojasniš detaljnije porijeklo novca i zašto ga imaš sa sobom i to je to.
Ma sve OK ali meni ne ide u glavu da intaligentan odrastao čovjek može postaviti pitanje na nivou koliko je 2+2. Nekako se to podrazumijeva da se zna.MyTao wrote:care opusti se malo... nije sramota pitati... nije se niko rodio da sve zna. Sigurno on zna nesto o cemu ti, ja ili neko treci nema pojma...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tita ti kako dobi papire a nemaš pojma šta je debitna ili kreditna kartica i kako funkcioniše plaćanje karticama. Nisam ljubomoran samo sam frustriran i živo me interesuje kako takvi neuki ljudi uspiju izganjati papire a nemaju pojma oko osnovnih stvari. Eto ne zamjeri, ne poznajem te, niti imam išta protiv tebe i želim ti sve najbolje tamo gdje ideš.FastRide1 wrote: Drugo je sto sam isao na par dana, sad idem da tamo i ostanem, tako da me to zanimalo i prenosim odredjenu svotu novca.
-
KIseljak12
#20 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Sta mu je pogresno rekao? Taj propis vazi za gotovinu, sto se tice kartica, mozes na njima imat Solomonovo blago ako hoces. Takodjer, nije bitno koja je kartica, sve dok je izdavac neki svjetski (Maestro, Visa, MasterCard, itd.) i dok ima para na njoj.
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Sve! Ci-Nick je odgovorio tačno koliko gotovine može preko granice legalno.KIseljak12 wrote:Sta mu je pogresno rekao? Taj propis vazi za gotovinu, sto se tice kartica, mozes na njima imat Solomonovo blago ako hoces. Takodjer, nije bitno koja je kartica, sve dok je izdavac neki svjetski (Maestro, Visa, MasterCard, itd.) i dok ima para na njoj.
- TAFKAP
#22 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Ja mu nisam pisao koliko može da iznese iz BiH, nego koliko može da unese u EU.
A nadam se i preporučio bih postavljaču teme da savjete za ove stvari ne traži na forumu nego kod nekog ko ima malo više pojma o tim stvarima.
A nadam se i preporučio bih postavljaču teme da savjete za ove stvari ne traži na forumu nego kod nekog ko ima malo više pojma o tim stvarima.
- Edin H.
#23 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Skuplje te kosta novac vani ako dizes karticom, nego da mijenjas cash.
I banke obicno bolje mjenjaju nego mijenjacnice.
E sada problem je kao sto neko napisa gore sto BiH ne dopusta bosanskim gradjanima da iznesu casha, lopovluk drzave.
I banke obicno bolje mjenjaju nego mijenjacnice.
E sada problem je kao sto neko napisa gore sto BiH ne dopusta bosanskim gradjanima da iznesu casha, lopovluk drzave.
- TAFKAP
#24 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Zašto bi bio problem ako se seli u drugu državu i novac podiže sa svog računa?
Ljudi masovno idu po EU kupujući jedno ili više automobila gotovinom.
- Edin H.
#25 Re: Koja mi kartica treba za prenos novca u EU?
Nisi procitao sta sam napisao, vise se isplati nosti cash, osim ako nisi jedan of onih koji voli da pomogne rad banaka davajuci I'm svoj novac.TAFKAP wrote:Zašto bi bio problem ako se seli u drugu državu i novac podiže sa svog računa?
Ovaj rad, sto covjek ranije napisa.
"Fizička osoba prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prijelazu isnosti novac ili čekove u visini od 2.500 eura ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa fizička osoba može u putničkom prometu sa inostranstvom iznijeti novac u protuvrijednosti od još dodatnih 2.500 eura, ali uz predočenje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke. "