Koja je vaša sljedeća destinacija......

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Mis mekinjas

#1 Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Mis mekinjas »

Evo ja planiram u Siriju i Jordan....
Ako neko ima kakav savjet, zahvaljujem....
Preporuke za restorane, korisne informacije i sl.....
Razmjena iskustava, ne znam da li sam na dobrom, mjestu, ali podforum, putovanja, ne nađoh...
čuj_to?

#2 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by čuj_to? »

Pretpostavljam da ces vecinu vremena provesti u Amanu i Damasku i mislim da bi ti se oba grada trebala svidjeti.

Aman k'o da je zaspao negdje tamo u 60-ima u svim aspektima, i to ga cini (barem meni) jos ljepsim i privlacnijim. Damask je isto tako "old fashion school", ali je malo zivlji od Amana.

E sad' zavisi sta ustvari trazis, ali provod u folu nocnih izlazaka u npr. klubove i slicno tamo i ne fercera, ali restorani sa tradicionalnom hranom su fenomenalni. Alkohol se ne moze naci u svakom restorani ali poprilican broj njih ga ima, jer believe it or not kolonija(e)/turista/poslovnih ljudi/stranaca su velike tamo.

Sto se tice site-seeing-a, ma ne mozes promasiti. U Jordanu moras otici u Petru, a u Damasku u "old town". I u jednoj i u drugoj zemlji prodavaci su poprilicno konvecionalni tako da nemas onog tegljenja za rukav kupi ovo ili ono k'o u Egiptu npr.

Shoping Mals su ti dostupni i u jednom i u drugom gradu mada su isti malo skromniji u Damasku.

A ljudi su extra -- srdacni, gostoprimljivi, ljubazni, ma toliko fini da niti jedan od stereotipa o Arapima "'vakim i nakim" ne stoje.

Ako te nesto posebno interesira pitaj, pa ako znadnem budem ti odgovorio. Safe travel anyway.
RosaSpinosa

#3 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 19:42, edited 1 time in total.
Gospoda Ministarka

#4 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Gospoda Ministarka »

RosaSpinosa wrote:S obzirom da se skupilo nešto novca moje sljedeće putovanje će biti u Kakanj!
Jedino nisam sigurna preko koje bih turističke agencije išla. Ponuda je raznolika, ali mi preporučuju da uzmem najskuplje jer je provjereno da je to najbolje :lol: :lol: :lol: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Ako neko ima neku preporuku neka se slobodno javi :wink: :wink:
Ejh... ima se moze se :D Lahko mi je za tebe---
Kakanj kao najtrazenija destinacija trenutno u svijetu, nema dovoljan broj smjestajnog kapaciteta, jer je pravi turisticki bum tek nedavno nastupio, tako da ako planiras na ljeto ja bih ti preporucila da cim prije rezerviras smjestaj, na zalost morat ces se zadovoljiti hotelima nize kategorije 3*i 4* jer su Hilton, Sheraton i Hayat popunjeni vec unaprijed i upada se samo preko dobrih veza.
Obavezno, ali obavezno uzmi turistickog vodica za historijski obilazak Kaknja a na vecer svaki klub ima veci broj enterteinera. Kakanjci kao domacini su jako ljubazni i ukoliko ti bude trebala bilo kakva pomoc slobodno pitaj na maternjem jeziku.. Valute u opticaju su € i KM...
Ukoliko budete isli na fakultativne izlete obavezno odi u Visoko, Brezu i Vares city resort.
Nemogu sad da se sjtim ali ako te jos sta zanima slobodno pitaj.
RosaSpinosa

#5 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 05/11/2012 19:41, edited 1 time in total.
Gospoda Ministarka

#6 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

RosaSpinosa wrote:Jao divno!!!
Mnogo hvala za informacije :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vidi se kako ste vi iz Ministarstva dobro obavješteni.
Sad ću odmah da zovem da rezervišem apartman, po mogućnosti s nekim dobrim pogledom. Joooj tako sam uzbuđena :D :D :D
Ejh, da ... pokusaj sa ovom turistickom agencijom www.attrb.co.at/iz Beca odatle su ti i jeftinije avio karte je da ces morati putovati Sa-Bec ali sta ces...
U Kaknju nema da nema dobrog pogleda... raj na zemlji. :thumbup:
HAVANA

#7 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by HAVANA »

Kraljica_Suza

#8 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Kraljica_Suza »

@RosaSpinoza, sto se tice nocnog zivota, preporucujem ti da posjetis diskoteku ''Ara'', lud i nezaboravan provod do 22sata, 23h plafon! :D
*mima*

#9 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by *mima* »

RosaSpinosa wrote:S obzirom da se skupilo nešto novca moje sljedeće putovanje će biti u Kakanj!
Jedino nisam sigurna preko koje bih turističke agencije išla. Ponuda je raznolika, ali mi preporučuju da uzmem najskuplje jer je provjereno da je to najbolje :lol: :lol: :lol: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Ako neko ima neku preporuku neka se slobodno javi :wink: :wink:

Jesi hadjinica......svaka ti cast.
Mis mekinjas

#10 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Mis mekinjas »

čuj_to? wrote:Pretpostavljam da ces vecinu vremena provesti u Amanu i Damasku i mislim da bi ti se oba grada trebala svidjeti.

Aman k'o da je zaspao negdje tamo u 60-ima u svim aspektima, i to ga cini (barem meni) jos ljepsim i privlacnijim. Damask je isto tako "old fashion school", ali je malo zivlji od Amana.

E sad' zavisi sta ustvari trazis, ali provod u folu nocnih izlazaka u npr. klubove i slicno tamo i ne fercera, ali restorani sa tradicionalnom hranom su fenomenalni. Alkohol se ne moze naci u svakom restorani ali poprilican broj njih ga ima, jer believe it or not kolonija(e)/turista/poslovnih ljudi/stranaca su velike tamo.

Sto se tice site-seeing-a, ma ne mozes promasiti. U Jordanu moras otici u Petru, a u Damasku u "old town". I u jednoj i u drugoj zemlji prodavaci su poprilicno konvecionalni tako da nemas onog tegljenja za rukav kupi ovo ili ono k'o u Egiptu npr.

Shoping Mals su ti dostupni i u jednom i u drugom gradu mada su isti malo skromniji u Damasku.

A ljudi su extra -- srdacni, gostoprimljivi, ljubazni, ma toliko fini da niti jedan od stereotipa o Arapima "'vakim i nakim" ne stoje.

Ako te nesto posebno interesira pitaj, pa ako znadnem budem ti odgovorio. Safe travel anyway.
Pa ovako, plan nam je prvo Istambul, put će biti kombinacija avio, voz i brodovi, u Siriju ćemo ići preko Antakya-e, tamo se ima svašta vidjeti, mene zanimaju alepski sukovi, nakon toga Homs i obavezno Krak de Chevalliers , pa dalje Palmyra, od tamo ćemo za Damask, e sad me zanima, suk al-Hamidiyya, suk Medhat paša, Azrem palača, Dahdah palača, Mar muse (manastir u planinama sirijske pustinje), Quneitra... vrijedi li sve vidjeti...?
Nakon toga Beirut, takođe me zanima, da li je Downtown, i zelenu liniju, tu čuvenu gdje se razgraničavaju, hrišćanstvo, židovstvo i islam iz nedavnog rata, moguće razgledati?
Petra je ono zbog čega zapravo idem tamo, samo me zanima, da li je dovoljno zaista kako kažu pola dana, ili više, jer koliko sam saznala, pješačenje do tamo traje dugo, od zadnjeg prevoza, do ulaska u Petru, ima 5-7km?!!!
Inače put je planiran za kraj jula, početak augusta, pa me zanimaju isto tako i neradni dani, ako neko zna, ja sam uspjela iskopati da je 06.08."Noć slobode od vatre" ili čega već, 11.08. prvi dan Ramazana, i negdje se spominje 13.08., ali nisam sigurna da mi je jsano o čemu je riječ tad.

Hvala ti na svemu što si napisao. Pomaže.... :)
callmethebreeeze

#11 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by callmethebreeeze »

meni je ove godine promakao jordan. zbog ljenosti curine i moje i prepiranja ko ce uzeti kartu, sva putovanja se rasprodase dok se mi nakanismo da ih uplatimo.
:-)
zato ti zavidim i zelim ti srecan put. bio sam u bejrutu i ostatku libana i preporucujem ti da na putu iz damaska svratis u balbek i vidis pravo mocne iskopine iz rimskog perioda. bejrut je fascinantan, ali je previse izgradjen. hebi ga, ko kad su ga rusili svako malo, ali je ipak jako sarmantan grad. ima jako malo starina. ako mognes preporucujem da ti se prosteas uz plazu i sjednes u neku od kafana uz more, da posjetis dio asrafije sa barovima i nocnim klubovima, posjetis bastu americkog univerziteta i zadjes po kaficima u hamri, zapadnom dijelu... fina stvar je sto su ljudi jako ljubazni i komunikativni, tako da cete lako moci stupiti u kontakt s lokalcima. dosta ih govori engleski i francuski.
Pikaboo

#12 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Pikaboo »

Ja bi te pustila da mi kupis kartu...nebi se uopste prepirala! Pa makar i do Kaknja,samo mi kupi :D
Mis mekinjas

#13 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Mis mekinjas »

callmethebreeeze wrote:meni je ove godine promakao jordan. zbog ljenosti curine i moje i prepiranja ko ce uzeti kartu, sva putovanja se rasprodase dok se mi nakanismo da ih uplatimo.
zato ti zavidim i zelim ti srecan put. bio sam u bejrutu i ostatku libana i preporucujem ti da na putu iz damaska svratis u balbek i vidis pravo mocne iskopine iz rimskog perioda. bejrut je fascinantan, ali je previse izgradjen. hebi ga, ko kad su ga rusili svako malo, ali je ipak jako sarmantan grad. ima jako malo starina. ako mognes preporucujem da ti se prosteas uz plazu i sjednes u neku od kafana uz more, da posjetis dio asrafije sa barovima i nocnim klubovima, posjetis bastu americkog univerziteta i zadjes po kaficima u hamri, zapadnom dijelu... fina stvar je sto su ljudi jako ljubazni i komunikativni, tako da cete lako moci stupiti u kontakt s lokalcima. dosta ih govori engleski i francuski.
Hvala, hvala, da to zaboravih, na nekim engleskim forumima sam našla, da kao ne pričaju, engleski baš mnogo, ali ovo je ok, da je neko opovrgnuo to..
Inače sad ako se karte putuju, to je stvrarno jeftino, taj cijeli put od 21 dan ne bi trebao, sa kartama, smještajem, i popratnim sadržajima, biti skuplji od 800 - 1000€, što za takvu turu stvarno nije puno. da i čula sam za Balbek, ali još je prepucavanje, hoće li biti vremena.
Hvala. :thumbup:
RosaSpinosa

#14 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by RosaSpinosa »

.
callmethebreeeze

#15 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Raščupana wrote:
callmethebreeeze wrote:meni je ove godine promakao jordan. zbog ljenosti curine i moje i prepiranja ko ce uzeti kartu, sva putovanja se rasprodase dok se mi nakanismo da ih uplatimo.
Hvala, hvala, da to zaboravih, na nekim engleskim forumima sam našla, da kao ne pričaju, engleski baš mnogo, ali ovo je ok, da je neko opovrgnuo to..
Inače sad ako se karte putuju, to je stvrarno jeftino, taj cijeli put od 21 dan ne bi trebao, sa kartama, smještajem, i popratnim sadržajima, biti skuplji od 800 - 1000€, što za takvu turu stvarno nije puno. da i čula sam za Balbek, ali još je prepucavanje, hoće li biti vremena.
Hvala. :thumbup:
ja samo mogu reci za bejrut, tamo nije bilo problema, doduse radi se o mladim ljudima koji pricaju engleski. takodjer bi preporucio posjetu kakvoj vinariji ako bude vremena. vino im nije lose, a ni hrana. jes da ti u neka doba humus pocne na nos izlaziti, ali imaju jako veliku ponudu raznih restorana. ja sam u bejrutu jeo fin susi. :D
čuj_to?

#16 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by čuj_to? »

Pa vidi… sto se tice site-ova u Siriji koje si pobrojao/la ja ti moram priznati da ih nisam obisao sve pa ti ne mogu reci vrijedil’ ih sve I vidjeti, ali ovi u Damasku su extra I fakat su must see places.

Bejrut ti je ludilo grad, totalle. Sve od callmethebreeeze-ovih preporuka su extra (+Cornish, + zona kod ABC Mall-a (zaboravio sam ime)), a nocni zivot za poludit’!!! Restorani, klubovi ‘vaki ‘naki, barovi, pubovi su “nema dalje”. Malo ce se razocarat’za Greenline jer ista fakticki ne postoji . Sve je manje vise sredjeno I uredjeno I jedino sto podsjeca na nju je prisustvo vojske (punkt, tenk ipar vojnika koji se dosadjuju) na tim djelovima koji razdvajaju krascanski od muslimanskog dijela. Pretpostavljas da je ovaj zivi/ludi dio grada krscanski dio, pa ce ti biti vrlo jasno kad’ udjes u jedan a kad si u drugom dijelu simply po sarenilu i sastavu radjni I kafica. Engleski govore svi Krscani jer im skolovanje ide na French, English I Arabic uporedo. Muslimani su doduse malo tanji sa Engleskim ali nista strasno. Sto se tice security-ja nemas sta da brines… vece su ti sanse da te ovdje rundo s Golf dvicom spuca na pjesackom nego tamo da ti se sta desi.

Petra – ja je “presao” za jedan dan I nareda tri dana jedva mog’o na noge. Ako mozes planiraj overnight tamo jer je Petra 4 sata voznje od Amana u jednom pravcu, pa kad’ dodjes tamo imas da hodas sigurno 3,4 sata kroz te kanjone I kina, + sigurno ces se htjeti popeti gore na tu planinu na kojoj je mauzolej (min. 1 sat da popnes nekih 900 stepenika uklesanih u stijenama), pa onda hodanje nazad (app. 1.5 -2 sata jer sad ne razgledas nego samo hoces da izadjes), pa onda voznja nazad u Aman. Ma katastrofa… naj-ti-je bolje malo pregledas jedan dan, prespavas u hotelu odmah uz complex pa onda sutra opet malo.
Vragolan

#17 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Vragolan »

eto da se i ja pridruzim diskusiji
i ja sam skupi nesta para pa hocu da voidim zenu za 8 mart n zaostrog na obdan
pa ako mi moze ko preporuciti kakav restoran ili odilazak znamenitosti

hvala
Gospoda Ministarka

#18 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Vragolan wrote:eto da se i ja pridruzim diskusiji

hvala
Imaju dobre pilece raznjice u Mrkvi samo trazi da ti dobro zamotaju za ponijeti ali u Zaostrog :lol:
Vragolan

#19 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Vragolan »

Gospoda Ministarka wrote:
Vragolan wrote:eto da se i ja pridruzim diskusiji

hvala
Imaju dobre pilece raznjice u Mrkvi samo trazi da ti dobro zamotaju za ponijeti ali u Zaostrog :lol:
pa to ok, to je za puta, ali sam dole mislio pojesti koju njihovu deliciju, tipa cevape sa ajvarom ili burek od sira itd itd
black

#20 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by black »

callmethebreeeze wrote: bio sam u bejrutu i ostatku libana i preporucujem ti da na putu iz damaska svratis u balbek i vidis pravo mocne iskopine iz rimskog perioda. bejrut je fascinantan, ali je previse izgradjen. hebi ga, ko kad su ga rusili svako malo, ali je ipak jako sarmantan grad. .
bejrut je nekad bio pariz bliskog istoka..
sirija i jordan, ima se sta doziviti i obici
čuj_to?

#21 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by čuj_to? »

Po mom iskustvu, u Zaostrog se ne moze otic’ na obdan. Ako hoces zaista osjetit’ Zaostrog moras prenociti, jer tek sutradan shvatis da je to to I da dalje ima, al’ nevalja.

Ja bih ti preporucio da kampujes, a da jedes iskljucivo hranu koju si ponio, jer ukoliko nisi ljubitelj ciplova, bukvi I ine fine ribe, tamo uglavnom ne serviraju halal meso (al’ ako si ok s krmetinom onda si na konju).

Gledati zalazak sunca s tog mola I drzati voljenu u zagrljaju je toliko opijajuce da se to u zadnje vrijeme koristi I kao terapija u 12 koraka u brobi sa alkoholizmom. Izlazak sunca je sasvim druga prica… al’ da ti ne otkrivam sve. Strpi se sad’ ce 8. Mart.
krava

#22 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by krava »

ne vidim potrebu za cinzimom i navodjenjem destinacija kao kakanj i zaostrog, covjek je lijepo trazio informacije, ako nemate sta reci na temu, nema potrebe da pisete...
RosaSpinosa

#23 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by RosaSpinosa »

.
Mis mekinjas

#24 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

Post by Mis mekinjas »

čuj_to? wrote:Pa vidi… sto se tice site-ova u Siriji koje si pobrojao/la ja ti moram priznati da ih nisam obisao sve pa ti ne mogu reci vrijedil’ ih sve I vidjeti, ali ovi u Damasku su extra I fakat su must see places.

Bejrut ti je ludilo grad, totalle. Sve od callmethebreeeze-ovih preporuka su extra (+Cornish, + zona kod ABC Mall-a (zaboravio sam ime)), a nocni zivot za poludit’!!! Restorani, klubovi ‘vaki ‘naki, barovi, pubovi su “nema dalje”. Malo ce se razocarat’za Greenline jer ista fakticki ne postoji . Sve je manje vise sredjeno I uredjeno I jedino sto podsjeca na nju je prisustvo vojske (punkt, tenk ipar vojnika koji se dosadjuju) na tim djelovima koji razdvajaju krascanski od muslimanskog dijela. Pretpostavljas da je ovaj zivi/ludi dio grada krscanski dio, pa ce ti biti vrlo jasno kad’ udjes u jedan a kad si u drugom dijelu simply po sarenilu i sastavu radjni I kafica. Engleski govore svi Krscani jer im skolovanje ide na French, English I Arabic uporedo. Muslimani su doduse malo tanji sa Engleskim ali nista strasno. Sto se tice security-ja nemas sta da brines… vece su ti sanse da te ovdje rundo s Golf dvicom spuca na pjesackom nego tamo da ti se sta desi.

Petra – ja je “presao” za jedan dan I nareda tri dana jedva mog’o na noge. Ako mozes planiraj overnight tamo jer je Petra 4 sata voznje od Amana u jednom pravcu, pa kad’ dodjes tamo imas da hodas sigurno 3,4 sata kroz te kanjone I kina, + sigurno ces se htjeti popeti gore na tu planinu na kojoj je mauzolej (min. 1 sat da popnes nekih 900 stepenika uklesanih u stijenama), pa onda hodanje nazad (app. 1.5 -2 sata jer sad ne razgledas nego samo hoces da izadjes), pa onda voznja nazad u Aman. Ma katastrofa… naj-ti-je bolje malo pregledas jedan dan, prespavas u hotelu odmah uz complex pa onda sutra opet malo.
Da, da, već smo gledali taj hotel da rezervišemo, u svakom slučaju, hvala ti, ako mi usput nalete još neke info koje me zanimaju, pitam. :)
callmethebreeeze

#25 Re: Koja je vaša sljedeća destinacija......

sto se bejruta tice, ja sam bio ovdje:

http://www.lecommodorehotel.com/overview.php

i toplo preporucujem. imaju dobar bar i dobar susirestoran.
:D
Post Reply