Koja je razlika???

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
User avatar
RAZIEL
Posts: 129
Joined: 07/11/2005 20:22
Location: SARAJEVO
Has thanked: 1 time

Koja je razlika???

Post by RAZIEL » 20/01/2007 10:29

Skuckao sam nesto love da uzemem novi procesor jer vidim da sa mojim starim(1700 Mhz) vise nista ne mogu da radim.
Svidjaju mi se ova dva
CPU AMD ATHLON 64 3500+ AM2
AMD Athlon64 3500+ BOX Socket

Neznam samo koja je razlika, cijena ima je skoro ista. Pa ako moze neko da mi pojasni koji je bolji i koju bi maticnu mogao da uzmem uz ovaj procesor.

Unaprijed hvala!!!


User avatar
vatana
Posts: 547
Joined: 25/04/2006 15:32
Location: Pejton
Contact:

Post by vatana » 20/01/2007 11:02

CPU AMD ATHLON 64 3500+
AM2 ja novija verzija Socket-a maticne ploce, dok ovaj drugi procesor radi na starijem "939 Socketu".

Za ovaj gore bi moro kupit maticnu koja radi na AM2 Socket-u, koja je i nesto skuplja od 939.
Nije tu skoro pa nikakva razlika, uzmi ono sto je jeftinije.

BOX Socket znaci da ti procesor dodje u kutiji

Image

A obicno se isporucuju ovako goli: :D

Image

User avatar
Qler
Posts: 19330
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by Qler » 20/01/2007 11:24

s tim sto ti za AM2 treba i DDR2 tako da ti je isplativija investicija soc939 koji haman pa nije nimalo losiji po performansama...

e sad ako imas love predji na AM2 i uzmi i DDR2 zbog buducnosti ;) jer sad sve ide na DDR2...

User avatar
RAZIEL
Posts: 129
Joined: 07/11/2005 20:22
Location: SARAJEVO
Has thanked: 1 time

Post by RAZIEL » 20/01/2007 14:05

Ma AM2 je skuplji samo za 2 KM ali je problem sto onda moram kupovati novu memoriju tako da mi se to nikako neisplati

:-D Hvala na savjetima

sabanss
Posts: 3412
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 20/01/2007 23:09

RAZIEL wrote:Ma AM2 je skuplji samo za 2 KM ali je problem sto onda moram kupovati novu memoriju tako da mi se to nikako neisplati

:-D Hvala na savjetima


Pazi, nedavno kada sam sklapao neke konfiguracije DDR je bio skuplji od DDR2 memorije. Situacija u buducnosti bi se mogla samo pogorsati, tako da se AM2 meni trenutno cini kao razumnija opcija.

User avatar
Qler
Posts: 19330
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by Qler » 21/01/2007 00:24

tako ce i ostati DDR2 ce biti jeftiniji od DDR-a isto kao sto je DDR jeftiniji od SDRAM-a...

ako imas love bolja ti je opcija AM2..

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 21/01/2007 00:41

vatana wrote:
A obicno se isporucuju ovako goli: :D

Image


Ovo je socket 754 na slici, jednokanalni memorijski kontroler.



Socket 939 dvokanalna DDR1 varijanta, AM2 dvokanalna DDR2 varijanta.

Razlika
Socket 754 samo ej moguc single chanell znaci 3,2gb na 400mhz modulima
Dual chanell na sck939 baca 6,4gb (ako je memorija 400mhz)
Dual chanell na sckAM2 baca 12,8gb (DDR800) mada moze i vise samo je potrebna jebacka ploca i memorija.


Inace SocketAM2 ima 940pinova (samo jedan pin vise od 939 serije) kao serverska varijanta za Opterone i prve AthloneFX (FX 51) ali je odbacena za desktop radi koristenja relativno skupe i tesko dobavljive memorije sa ECC korekcijom, koja ima losije performanse od obicne memorije.


Inace ovaj sex sa socketima je uzrok AMDove odluke da memorijski kontroler integrise u procesor, naravno prepolove se latencije ali si primoran da koristis samo jednu generaciju memorije sto i nije neki bad.

Post Reply