Ne mora biti problem te prirode,a i moze,u svakom slucaju islam naredjuje da se prvo ode doktorima a onda tek hodzi ako doktor nema odgovorMani se hodza i sihribaza da ne bi napravili vecu stetu...
ako ne moze pomoci ne moze ni odmoci
Moderator: anex
Ne mora biti problem te prirode,a i moze,u svakom slucaju islam naredjuje da se prvo ode doktorima a onda tek hodzi ako doktor nema odgovorMani se hodza i sihribaza da ne bi napravili vecu stetu...
moguce da si kratkog fitilja znaci zivac od covjeka i pun si energije koju trebas negdje istresti.ja bih ti preporucila ako mozes i imas zemlju da se bavis sadnjom biljaka za pocetak.iskreno kako pises ne vidim u tebi nekog bolesnika,nego se bavis onim sto te ne ispunjava.klaki wrote:Ja bi reko neki oblik depresije, ali ne znam sta reci. Ne mogu sam sebi pomoci, a kamoli nekom drugom![]()
Nadam se da se originali postavljac nece naljutiti ako priupitam nesto za sebe.
Meni iskreno samo treba konfirmacija:
Vecinu vremena sam neraspolozen, a i kada sam raspolozen to nije neka prava sreca, nego jednostavno sam prezauzet pa zaboravim na to. Ne vidim neki cilj u zivotu, i postanem anksiozan kada su u pitanju izazovi. Malo ironicno, prezirem samoubistvo i nikada ne pomisljam ozbiljno na to, a ne vidim poentu zivota. Dosadno mi je skoro uvijek, pa cak i u raji. Neko bi rekao da sam lijen ( cak i ja sam ), ali cudno je kada mi i razne aktivnosti za razonodu postanu dosadne. Evo npr. igre za racunara. Ne sjecam se kad sam zadnji put neku igru zavrsio, a pogotovo uzivao u njoj. Onda da se vratim cilju zivota i strahu. Tesko mi je da vidim "dalji" cilj (npr kada se treba puno raditi, ali na kraju se isplati. Studije su mozda neki primjer ? Ali to se mora i nasilu iskreno). Sto je najgore opet ne mogu okriviti moju lijenost , jer eto opet mi se isto dogadja i kod zabavnih stvari. Ponekad me "pukne prenos" is osjecam se lijepo i euforicno, steta sto to potraje svega par minuta. Zaboravio sam kako je biti sretan. Sve mi je tesko i crno. Depresivan sam, neki oblik depresije jeste. Mozda manična ili klinicka depresija ( ne znam tacne nazive na bosanskom ). Da li i ostali misle isto ? Samo mi treba ta komfirmacija.
theTruePath wrote:Ne mora biti problem te prirode,a i moze,u svakom slucaju islam naredjuje da se prvo ode doktorima a onda tek hodzi ako doktor nema odgovorMani se hodza i sihribaza da ne bi napravili vecu stetu...
ako ne moze pomoci ne moze ni odmoci
nije ti dovoljna casa vode kao ni meni.inace pijem poslije obilnog obroka po tri casevivace wrote:to mi je cudno...sto vise pijem vode,to mi se vise pije...ovisnik sam od vode. a secer mi je na granici. mozda je to nesto u vezi sa secerom,nemam pojma. cim popijem casu vode,odjednom se usta presahnu i ja vise zedna nego pre pijenja vodom.
adi999 wrote:provjeri mu secer (diabetes) i ptsp..
mozda ne bi bilo lose provjeriti stitnu (hypo?) i hormone uopstenokerima1 wrote:moguce da si kratkog fitilja znaci zivac od covjeka i pun si energije koju trebas negdje istresti.ja bih ti preporucila ako mozes i imas zemlju da se bavis sadnjom biljaka za pocetak.iskreno kako pises ne vidim u tebi nekog bolesnika,nego se bavis onim sto te ne ispunjava.klaki wrote:Ja bi reko neki oblik depresije, ali ne znam sta reci. Ne mogu sam sebi pomoci, a kamoli nekom drugom![]()
Nadam se da se originali postavljac nece naljutiti ako priupitam nesto za sebe.
Meni iskreno samo treba konfirmacija:
Vecinu vremena sam neraspolozen, a i kada sam raspolozen to nije neka prava sreca, nego jednostavno sam prezauzet pa zaboravim na to. Ne vidim neki cilj u zivotu, i postanem anksiozan kada su u pitanju izazovi. Malo ironicno, prezirem samoubistvo i nikada ne pomisljam ozbiljno na to, a ne vidim poentu zivota. Dosadno mi je skoro uvijek, pa cak i u raji. Neko bi rekao da sam lijen ( cak i ja sam ), ali cudno je kada mi i razne aktivnosti za razonodu postanu dosadne. Evo npr. igre za racunara. Ne sjecam se kad sam zadnji put neku igru zavrsio, a pogotovo uzivao u njoj. Onda da se vratim cilju zivota i strahu. Tesko mi je da vidim "dalji" cilj (npr kada se treba puno raditi, ali na kraju se isplati. Studije su mozda neki primjer ? Ali to se mora i nasilu iskreno). Sto je najgore opet ne mogu okriviti moju lijenost , jer eto opet mi se isto dogadja i kod zabavnih stvari. Ponekad me "pukne prenos" is osjecam se lijepo i euforicno, steta sto to potraje svega par minuta. Zaboravio sam kako je biti sretan. Sve mi je tesko i crno. Depresivan sam, neki oblik depresije jeste. Mozda manična ili klinicka depresija ( ne znam tacne nazive na bosanskom ). Da li i ostali misle isto ? Samo mi treba ta komfirmacija.
Ma da kompletan pregled uraditi,a kazem za one koji su zivcani pomazu bastovanski poslovi.mozda ne bi bilo lose provjeriti stitnu (hypo?) i hormone uopsteno
jeste, pomazu bastovanski radovi , ribolov, nekom rucni radovi...Kazu vazno je da su ruke necim zaokupljene jer oci prate ruke a mozak oci tj idu zajedno tako da mozak nema vremena za "gluposti"kerima1 wrote:Ma da kompletan pregled uraditi,a kazem za one koji su zivcani pomazu bastovanski poslovi.mozda ne bi bilo lose provjeriti stitnu (hypo?) i hormone uopsteno
ptsp je posttraumatski strestni poremecaj, gdje se u osobi poremeti licnost,osjecaji i neki pojmovi,uglavnom osoba gubi kontrolu, a popratno tome sto dodatno pogorsava jest alkohol prije svega, jer on doprinosi da se taj proces ubrza kao i proces depresije, uz to dobro analiziraj osobu s kojom imas problem u smislu kakav je temperament,karakter, da li je sebican itd. jer je moguce da se u sve to umijesa i bezobrazluk koji opet podebljan ovim dijagnozama nema granica,narocito u suzivotu sa osobom koja je normalna i koja se trudi, a izaziva suprotan efekat. to bi bilo ugrubo jer nisam neki specijalista,imam samo jedno iskustvo naravno neugodno..kad se ustanovi dijagnoza, dobija se koliko toliko adekvatna terapija koja moze sprjeciti veliki postotak takvog ponasanja..nozinan je jak lijek, postoje i blaze verzije, ali sta god je u pitanju i kakva god terapija, neophodno je da bude REDOVNA, jer svako prekidanje jos vise remeti taj ciklus stavljanja u normalu takve osobe..uglavnom moze biti to i u kombinaciji sa secerom(s obzirom da svadju zapocinje sam i da ima energije da je nastavlja)..obje bolesti su nezgodne i ovise o karakteru oboljelog, a nemaju neke vidne simptome niti ih je ista osoba svjesna..tako da mimo svega treba ga navesti na provjeru i specijalizovanu dijagnozu, jer to ponasanje uvjek ide u kombinaciji sa bezobrazlukom i dovodi u zacaran krug itd. moze biti mnogo toga,ali eto ti simptomi su me asocirali na neko moje iskustvo jer su jako slicni a radilo se o kombinaciji ove dvije dijagnoze plus bezobrazluk i jako sam kasno otkrio isto...nezgodna je to siutacija, zelim ti puno srece, ne zelim da te prepadam samo ti dajem ideju otprilike kako to ponasanje moze nastati i u kojim se bolestima ispoljava.vivace wrote:adi999 wrote:provjeri mu secer (diabetes) i ptsp..
sta je to ptsp ?
gdje sam se to opisivala ?zavisi sve i kakva je cija narav, ti si mozda po prirodi melanholican? Jesi li uvijek bio takav kako se sada opisujes i ako nisi od kada si takav?
Ja bih psihologu takodjerotherside wrote:vjerovatno bipolarni poremecaj.
psihijatru, zaboravi forum.
haha, izvinikerima1 wrote:gdje sam se to opisivala ?zavisi sve i kakva je cija narav, ti si mozda po prirodi melanholican? Jesi li uvijek bio takav kako se sada opisujes i ako nisi od kada si takav?
vidim ja neka greskahaha, izvini , nije ti vec klaki
adi999 wrote:ptsp je posttraumatski strestni poremecaj, gdje se u osobi poremeti licnost,osjecaji i neki pojmovi,uglavnom osoba gubi kontrolu, a popratno tome sto dodatno pogorsava jest alkohol prije svega, jer on doprinosi da se taj proces ubrza kao i proces depresije, uz to dobro analiziraj osobu s kojom imas problem u smislu kakav je temperament,karakter, da li je sebican itd. jer je moguce da se u sve to umijesa i bezobrazluk koji opet podebljan ovim dijagnozama nema granica,narocito u suzivotu sa osobom koja je normalna i koja se trudi, a izaziva suprotan efekat. to bi bilo ugrubo jer nisam neki specijalista,imam samo jedno iskustvo naravno neugodno..kad se ustanovi dijagnoza, dobija se koliko toliko adekvatna terapija koja moze sprjeciti veliki postotak takvog ponasanja..nozinan je jak lijek, postoje i blaze verzije, ali sta god je u pitanju i kakva god terapija, neophodno je da bude REDOVNA, jer svako prekidanje jos vise remeti taj ciklus stavljanja u normalu takve osobe..uglavnom moze biti to i u kombinaciji sa secerom(s obzirom da svadju zapocinje sam i da ima energije da je nastavlja)..obje bolesti su nezgodne i ovise o karakteru oboljelog, a nemaju neke vidne simptome niti ih je ista osoba svjesna..tako da mimo svega treba ga navesti na provjeru i specijalizovanu dijagnozu, jer to ponasanje uvjek ide u kombinaciji sa bezobrazlukom i dovodi u zacaran krug itd. moze biti mnogo toga,ali eto ti simptomi su me asocirali na neko moje iskustvo jer su jako slicni a radilo se o kombinaciji ove dvije dijagnoze plus bezobrazluk i jako sam kasno otkrio isto...nezgodna je to siutacija, zelim ti puno srece, ne zelim da te prepadam samo ti dajem ideju otprilike kako to ponasanje moze nastati i u kojim se bolestima ispoljava.vivace wrote:adi999 wrote:provjeri mu secer (diabetes) i ptsp..
sta je to ptsp ?
Edit: jos samo da kazem da je alkohol jako nezgodan i da moze biti veliki uzrocnik problema, ako se desavalo isto i bez njega onda je bolest dakle nesto dublje. Isto tako ako su svadje oko sitnica i ako su dugotrajne te je osobu nemoguce smiriti, opet bi aludirao na secer jer je to podmukla bolest a pogotovo ako je tip2 koji utice na psihofizicko stanje osobe, a mogu ti pribliziti na primjeru nerviranja oko nekih stvari koje su totalno nebitne po tebi, oko bezizlaznih situacija koje sam napravi, oko velikog nerviranja bez ikakve prilike za utjehom i smirivanjem situacije, velikom energijom (kada se ti umoris, a osoba i dalje nastavlja svadju istim tempom) itd. a o ptsp-u i dijabetesu (jer nisam doktor da ti mogu bas objasniti strucno) mozes saznati detaljnije na google-u ima jako puno informacija i simptoma gdje mozda mozes neke prepoznati,pa da ti to pomogne.
brad90 wrote:Nema nikakvog problema mentalne prirode. Jednostavno problem je sindrom BALKANSKOG BEZOBRAZLUKA I KURCENJA !!!
Rijesenje je da ga svi odjebete i da on onda malo dodje sebi ... MEHAN
Podpisujemvivace wrote:pa odvedi ga lekaru,psihijatru...po mom skromnom misljenju,on je alkoholicar izmedju ostalog.