Nije neko mudro slovo, samo treba imat volje
Kombinacija fizičkih aktivnosti, sa tim sto bih savjetovao kombinaciju kardia 3-4 puta (optimalno) (plivanje, trčanje, biciklo, planinarenje...) i tegovi 2-3 puta sedmicno 30-45 min (mozes i vise, al je ovo sasvim dovoljno ako ti je cilj prvenstveno gubitak kila) i sredjena prehrana, sa tim da je naglasak na prehrani. Vjezbanjem ostvarujes dvojak ucinak. Aerobni trening (npr lagano trcanje)prvenstveno trosi kalorije. Anaerobni trening (npr sprint, tegovi) dodatno ubrzava metabolizam cak i nakon vjezbanja + vjezbanje sa opterecenjem gradi misicnu masu koja sama po sebi ubrzava bazalni metabolizam. Sto se tice prehrane dosta je vec receno. U principu sve je matematika...unesi manje nego sto trosis. Za pocetak sto vise smanji na hljebu i pecivima, tjestenina, slatkisi, grickalice, gazirana pica, keksovi i sl. Slatkisi generalno nemaju svrhu u prehrani i nema potrebe za njima, osim da se pocastis nekad. Najtuznije kad mi neko kaze pao mi secer, moram pojest cokoladu. Secer iz slatkisa je ugljikohidrat i mozes ga dobit iz drugih izvora, tako da osim ako nisi hipoglikemican, nista od toga. Vise "prave hrane", meso, riba, voce, povrce(vise povrca nego voca), orasasti plodovi, jaja (u granicama), mlijeko i mlijecni proizvodi (ako podnosis i u granicama), integralne zitarice...3 glavna obroka, 2-3 medjuobroka bi bilo idealno. Mozes i zeleni caj pit, takodjer dobar za mrsanje. Al naravno uzmi 80/20 pravilo. Znaci 80% se hrani kako treba 20% se mozes pocastit. Lakse ces izdrzat, pogotovo ako si navikao na junk food...ako se drzis ostalog, nece puno stetit. Ugljikohidrate ili skroz izbaci (keto) il jedi dovoljno. Pogotovo ako vjezbas, jer su ti ugljikohidrati gorivo. Tijelo ga koristi kao primarni izvor energije. Ako imas manjak tijelo ti pocne trositi druge izvore, proteine (gdje uzima protein iz misica, sto naravno ne valja) i masti ovisno o intenzitetu aktivnosti. Također, generalno osjecas manjak energije i snage. Izuzetak je kad ides na keto dijetu, gdje ti treba odredjen period da ti tijelo udje u ketozu, odnosno da se prebaci da trosi energiju iz masti. Dakle, ako nisi na keto dijeti, ugljikohidrate mozes jesti, ali umjereno i gledaj sto manje prostih ugljikohidrata. Keto dijetu nisam probao, al sam generalno cuo pozitivna iskustva...tako da mozes i to probati, al se prvo dobro informisi prije neg sto probas...sretno