Koja hrana je najbolja za mršanje?
Moderator: anex
- Tesla10
#1 Koja hrana je najbolja za mršanje?
Dakle pitanje je koja hrana je najbolja za mršanje? Evo već tri dana sam bez šećera i želim da smršam, jer vrijeme mi je a trebam savjete.
Šta je vama pomoglo? Šta nije, odnosno šta vas je udebljalo i šta treba izbjegavati?
Imam cilj da smršam jedno 15 kilograma.
Svaka je pomoć zato dobrodošla.
Šta je vama pomoglo? Šta nije, odnosno šta vas je udebljalo i šta treba izbjegavati?
-
Pirija
#2 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
smanji kafu, ako mozes ukini, probaj zamjenit zelenim cajem
- Tesla10
#3 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Kafu ne pijem skoro nikako. Hvala Bogu da nikad nisam razvio tu naviku.Pirija wrote:generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
Zeleni čaj je popijen prije pet minuta
Hvala na odgovoru
-
Pirija
#4 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
iskreno samo ishranom neces puno posticiTesla10 wrote:Kafu ne pijem skoro nikako. Hvala Bogu da nikad nisam razvio tu naviku.Pirija wrote:generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
Zeleni čaj je popijen prije pet minuta.
Hvala na odgovoru.
bez vjezbe nista
- Tesla10
#5 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Znam to.Ozil wrote:fol je u tome da jedes manje nego prije
- moa
#6 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
riba, piletina, kuhana riza, krompir, grah, ananas. Ustvari sve mozes jesti ako treniras ali moras jesti barem 5x dnevno u malim kolicinama, kako bih ubrzao metabolizam i samim time ubrzao i skidanje masnih naslaga, ali kao sto neko rece uz malo treninga i ispravnu ishranu za 3 mjeseca mozes napraviti cudo.
Sretno i strpiljivo samo.
Sretno i strpiljivo samo.
- Mea_parvitas
#7 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Nije to neko mudro slovo, 2,3 treninga sedmicno, makar trcati ako vec se ne moze teretana priustiti, a izbjegavati hljeb, tjestenine, pice, cevape, rostilj i uopsteno puno masnu hranu i stetne ugljikohidrate (slatkisi prvenstveno). Uvesti sto vise voca, povrca, mlijecnih proizvoda, piletinu, ribu, krompir, rizu, sto vise bez hljeba jesti hranu, itd. Ali kad se trenira redovno onda se moze pojesti i koji slatkis. Najbitnija je jaka volja koju ja nikad nisam imao, a svi mi znamo kako bi trebalo doci do cilja u teoriji.
-
neretvanac
#8 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Nejedenje je najbolja hrana za mrsanje.
Salu na stranu, za mrsanje ti treba kalorijski deficit i to je to.
-
neretvanac
#9 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Daleko od istine. Efekat aktivnosti na mrsanje je precijenjen, i to je pokazano u xy klinickih studija. Fizicka aktivnost je kljucna za odrzavanje tjelesne tezine, ali skidanje tezine/eliminisanje adipoznih naslaga putem kalorijskog deficita je puno lakse ostvariti manjim unosom nutrijenata.Pirija wrote:iskreno samo ishranom neces puno posticiTesla10 wrote:Kafu ne pijem skoro nikako. Hvala Bogu da nikad nisam razvio tu naviku.Pirija wrote:generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
Hvala na odgovoru.
bez vjezbe nista
- SpecialOffer
#10 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Netacno!Pirija wrote:iskreno samo ishranom neces puno posticiTesla10 wrote:Kafu ne pijem skoro nikako. Hvala Bogu da nikad nisam razvio tu naviku.Pirija wrote:generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
Hvala na odgovoru.
bez vjezbe nista
- mirsek
#11 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Tacno.neretvanac wrote:Nejedenje je najbolja hrana za mrsanje.
Treba izracunati preko tablica koliko ti je kalorija potrebno da odrzavas trenutnu tezinu i sva mudrost je da jedes manje kalorija od te vijednosti ali i da ne unosis manje kalorija od potrebnih za bazicni metabolizam da organizam ne bi poceo da talozi rezerve sala jer je "prepoznao opasnost" od nedostatka hrane.
Naravno da sa vjezbanjem uz smanjenu prehranu brze smrsa i oblikuje tijelo ali vjezbanje uopste nije uslov da se smrsa.
Cak se moze koristi i pareto model 80/20 i recimo jednom sedmicno ili cak svaki peti dan jesti sta god hocemo a i dalje da mrsamo.
Znam blisku osobu koja ne vjezba, koja je vec napamet naucila koliko koja namirnica ima kalorija i pravi sebi obroke sa manje kalorija ali se ne izgladnjuje plus sto svaki petak ima diet free dan gdje jede koliko hoce i cipsa, cokolade, kolaca, i opet je za 4 mjeseca smrsala sa 67 na 60 kg.
Bez jednog dana vjezbanja.
-
Zoya
#12 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Za žene se preporučuje između 1300-1500 kalorija a za muškarce oko 1800.
- mirsek
#13 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Nije bas tako uopsteno, ima tu uticaj koliko smo trenutno teski, godine zivota jer je metabolizam kako starimo sve sporiji, da li je u zivotu ukljucena fizicka aktivnost, treninzi i kojim intenzitetom, kako zelimo mrsati brzo ili lagano itd.Zoya wrote:Za žene se preporučuje između 1300-1500 kalorija a za muškarce oko 1800.
-
Nepass
#14 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Samo izbaci ugljikohidrate, konzerve, grickalice tjesto svake vrste.Tesla10 wrote:Dakle pitanje je koja hrana je najbolja za mršanje? Evo već tri dana sam bez šećera i želim da smršam, jer vrijeme mi je a trebam savjete.
Jedi puretinu, crveno meso (biftek npr) pilece bijelo. I dosta povrca.
Najbolje pomaze sekiracija ali to ne bih preporucio
-
Nepass
#15 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Muskarac ako citav dan prelezi potrosi 2k kalorija. 190/90 tv i tt.Zoya wrote:Za žene se preporučuje između 1300-1500 kalorija a za muškarce oko 1800.
-
emmir1
#16 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Za 4 mjeseca sam smršao 33 kg.
10 do 15 kilometara dnevno, može i hodanje, ali ne mislim da je to presudno.
Glavni faktor hrana naravno.
Ujutro čaj od dzumbira sa medom, ili topla voda sa limunom, zeleni ćaj a popijem i kafu ponekad bez šečera naravno.
Izbaci kuhinjsku so, ovu rafiniranu i uzmi himalajsku so.
Ručak.
Riba
Supa, povrće ledo sa maslinovim uljem, himalajska so i malo crvene paprike
Salate dosta
Piletina na maslinovom ulju
Mladi sir
Umjesto hljeba ponekad uzmem italijanski dvopek, jednom ili dva puta sedmično.
Večeru preskačem.
Uz to jedem i voće.
Sve voće
Te bademe, orahe, smokve...po 100 grama otprilike
Sada sam se navikao i sve ide bez problema
10 do 15 kilometara dnevno, može i hodanje, ali ne mislim da je to presudno.
Glavni faktor hrana naravno.
Ujutro čaj od dzumbira sa medom, ili topla voda sa limunom, zeleni ćaj a popijem i kafu ponekad bez šečera naravno.
Izbaci kuhinjsku so, ovu rafiniranu i uzmi himalajsku so.
Ručak.
Riba
Supa, povrće ledo sa maslinovim uljem, himalajska so i malo crvene paprike
Salate dosta
Piletina na maslinovom ulju
Mladi sir
Umjesto hljeba ponekad uzmem italijanski dvopek, jednom ili dva puta sedmično.
Večeru preskačem.
Uz to jedem i voće.
Sve voće
Te bademe, orahe, smokve...po 100 grama otprilike
Sada sam se navikao i sve ide bez problema
- Spear
#17 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Pirija wrote:iskreno samo ishranom neces puno posticiTesla10 wrote:Kafu ne pijem skoro nikako. Hvala Bogu da nikad nisam razvio tu naviku.Pirija wrote:generalno hrana bez secera i ugljikohidrata
Hvala na odgovoru.
bez vjezbe nista
iskreno, samo vjezbom nećes puno postići.
bez dobre prehrane ništa.
-
tolumbar
#18 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Da podijelim i jedan veoma dobar tekst sa sajvetima za mrsavljenje
http://autoritativnozdravlje.com/savjet ... savljenje/
http://autoritativnozdravlje.com/savjet ... savljenje/
-
dert
- spreca
#20 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Ja sam ga bio kupio i da se pohvalim da sam rijesio da mrsamstudentica21 wrote:Ima li neko iskustva sa ovim cajem http://ustedite.ba/artikal/35228/slim-f ... rsavljenje
- spreca
#21 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
to vazi za menedert wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
redovno
- mayab
#22 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Dijeta bez ugljikohidrata
Čitav koncept ove dijete bazira se na tome da u cijelosti isključimo unos uglikohidrata u organizam, čime bi potaknuli naše tijelo da se očisti od masnoća i tako počne topiti naslage sala koje nas muče.
Možda Vam to zvuči da ćete na ovoj dijeti biti gladni, ali nije tako. Jesti ćete tri puta dnevno. Osim toga, ova dijeta ne zahtijeva vaganje hrane niti spremanje posebnih obroka.
Dijeta bez ugljikohidrata se temelji na tome da potpunim izbacivanjem ugljikohidrata iz naše prehrane dovodimo organizam do toga da počinje topiti naslage sala!
Znate kako uvijek govorimo da s dijetom krećemo od ponedjeljka? Sa ovom dijetom definitivno i krećemo od tog famoznog prvog dana u tjednu! Prvih 6 dana dijete trebali bismo izgubiti čak 5 kg, a svaki slijedeći dan po 1 kilogram. Dakle, svako jutro – 1 kg manje. Za samo 24 dana možete izgubiti do čak 20 kg.
To zvuči odlično, ali pritom trebate biti oprezni. Ako si samo jedan dan date oduška i nagradite se minimalnim komadićem kruha (veličine nokta!) ili čak bilo kakvu sitnicu koja u sebi ima ugljikohidrate (navedena pod kategorijom u tekstu “Ne smije se jesti”), Vaše topljenje masnih naslaga se prekida. Dogodilo se to da je tijelo od tog komadića ugljikohidrata izvukao taj ugljikohidrat i automatski zaustavio topljenje sala.
HRANA POŽELJNA U PREHRANI ZA VRIJEME DIJETE:
SVE VRSTE MESA : piletina, puretina, patka, junetina, govedina, teletina, svinjetina, janjetina, guska, sve vrste jetrica, divljač.
Meso možete pripremati na koji god način želite, osim pohanja. Dakle, na Vašem tanjuru ono se može naći kuhano, pečeno, s roštilja, sušeno te u obliku kobasica ili narezaka. Jedino biste trebali izbjegavati hrenovke.
SVE VRSTE RIBA : sve vrste morskih i slatkovodnih riba te riblje konzerve.
SVE VRSTE SALATA : ovdje Vam je izbor zaista šarolik. Na Vašem jelovniku se može naći što god poželite – salata od rajčica, svježa zelena salata, salata od svježih ili pečenih paprika, cikla, luk, špinat, salata od morskih plodova, krastavci, svježi ili kiseli kupus, zeleni i crveni radič, itd. Sve salate možete začiniti soli, paprom, uljem, octom, ajvarom ili peršinom. Dopuštena su i jaja pripremljena na raznolike načine.
SVE VRSTE POVRCA : Možete jesti sve vrste povrća navedene u kategoriji salata, kao i bilo koje druge vrste poput: blitve, brokule, karfiola, poriluka, kelja, šparoga, patlidžana, tikvica, artičoka, korabice, mrkve, prokulica, celera, itd.
MOZETE PITI : običnu vodu, mineralnu vodu, tonik, sve vrste čajeva bez šećera. Ukoliko volite piti kavu, preporuka je konzumirati zelenu kavu, bez šećera. Ako Vam je nužan zaslađivač, stavite natren ili saharin. Od alkohola, možete popiti do pola litre bijelog vina ili jedne litre gemišta, ali samo nakon 6. dana od početka držanja dijete (nikako na početku). Također možete popiti limunadu od svježe cijeđenog limuna, bez šećera.
Za obrok možete skuhati Vaše omiljeno povrće i poslužiti ga s mesom koje najviše volite. Začinite spomenutim začinima po izboru. Takav obrok možete pripremiti u maloj većoj količini i jesti ga gotovo stalno (dok niste siti). Tako si možete pripremiti željene obroke za svaki dan (od hrane koja se smije unositi).
ZABRANJENO :
sve vrste ugljikohidrata – tjestenina, kruh, krumpir, riža, krušne mrvice, brašno, grah, grašak, leća, kikiriki, bademi, lješnjak, hrenovke. U pripremi hrane se ne smije koristiti zaprška niti pohanje.
Osim navedenih ugljikohidrata, zabranjen je unos svih vrsta mliječnih proizvoda: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, kefir, vrhnje za kuhanje, maslac, margarin, razni mliječni i voćni pudinzi, vrhnje za šlag, šlag, nikakvi kolači, slastice, čokolada, šećer, grickalice ni u kojem obliku (slane ili slatke), sladoled. Također ne smijete unositi niti jednu vrstu sireva, kao ni voće. Dakle, cjelokupno voće je zabranjeno.
Prilikom držanja ove dijete, jako je bitno unositi vitamine (šumeće tablete) i to odmah s prvim danom dijete. Trebate unijeti vitamine C i D, cink, kalcij i magnezij.
- mirsek
#23 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Pa ovo je isto keto dijeta.mayab wrote:Dijeta bez ugljikohidrata
Čitav koncept ove dijete bazira se na tome da u cijelosti isključimo unos uglikohidrata u organizam, čime bi potaknuli naše tijelo da se očisti od masnoća i tako počne topiti naslage sala koje nas muče.
Možda Vam to zvuči da ćete na ovoj dijeti biti gladni, ali nije tako. Jesti ćete tri puta dnevno. Osim toga, ova dijeta ne zahtijeva vaganje hrane niti spremanje posebnih obroka.
Dijeta bez ugljikohidrata se temelji na tome da potpunim izbacivanjem ugljikohidrata iz naše prehrane dovodimo organizam do toga da počinje topiti naslage sala!
Znate kako uvijek govorimo da s dijetom krećemo od ponedjeljka? Sa ovom dijetom definitivno i krećemo od tog famoznog prvog dana u tjednu! Prvih 6 dana dijete trebali bismo izgubiti čak 5 kg, a svaki slijedeći dan po 1 kilogram. Dakle, svako jutro – 1 kg manje. Za samo 24 dana možete izgubiti do čak 20 kg.
To zvuči odlično, ali pritom trebate biti oprezni. Ako si samo jedan dan date oduška i nagradite se minimalnim komadićem kruha (veličine nokta!) ili čak bilo kakvu sitnicu koja u sebi ima ugljikohidrate (navedena pod kategorijom u tekstu “Ne smije se jesti”), Vaše topljenje masnih naslaga se prekida. Dogodilo se to da je tijelo od tog komadića ugljikohidrata izvukao taj ugljikohidrat i automatski zaustavio topljenje sala.
HRANA POŽELJNA U PREHRANI ZA VRIJEME DIJETE:
SVE VRSTE MESA : piletina, puretina, patka, junetina, govedina, teletina, svinjetina, janjetina, guska, sve vrste jetrica, divljač.
Meso možete pripremati na koji god način želite, osim pohanja. Dakle, na Vašem tanjuru ono se može naći kuhano, pečeno, s roštilja, sušeno te u obliku kobasica ili narezaka. Jedino biste trebali izbjegavati hrenovke.
SVE VRSTE RIBA : sve vrste morskih i slatkovodnih riba te riblje konzerve.
SVE VRSTE SALATA : ovdje Vam je izbor zaista šarolik. Na Vašem jelovniku se može naći što god poželite – salata od rajčica, svježa zelena salata, salata od svježih ili pečenih paprika, cikla, luk, špinat, salata od morskih plodova, krastavci, svježi ili kiseli kupus, zeleni i crveni radič, itd. Sve salate možete začiniti soli, paprom, uljem, octom, ajvarom ili peršinom. Dopuštena su i jaja pripremljena na raznolike načine.
SVE VRSTE POVRCA : Možete jesti sve vrste povrća navedene u kategoriji salata, kao i bilo koje druge vrste poput: blitve, brokule, karfiola, poriluka, kelja, šparoga, patlidžana, tikvica, artičoka, korabice, mrkve, prokulica, celera, itd.
MOZETE PITI : običnu vodu, mineralnu vodu, tonik, sve vrste čajeva bez šećera. Ukoliko volite piti kavu, preporuka je konzumirati zelenu kavu, bez šećera. Ako Vam je nužan zaslađivač, stavite natren ili saharin. Od alkohola, možete popiti do pola litre bijelog vina ili jedne litre gemišta, ali samo nakon 6. dana od početka držanja dijete (nikako na početku). Također možete popiti limunadu od svježe cijeđenog limuna, bez šećera.
Za obrok možete skuhati Vaše omiljeno povrće i poslužiti ga s mesom koje najviše volite. Začinite spomenutim začinima po izboru. Takav obrok možete pripremiti u maloj većoj količini i jesti ga gotovo stalno (dok niste siti). Tako si možete pripremiti željene obroke za svaki dan (od hrane koja se smije unositi).
ZABRANJENO :
sve vrste ugljikohidrata – tjestenina, kruh, krumpir, riža, krušne mrvice, brašno, grah, grašak, leća, kikiriki, bademi, lješnjak, hrenovke. U pripremi hrane se ne smije koristiti zaprška niti pohanje.
Osim navedenih ugljikohidrata, zabranjen je unos svih vrsta mliječnih proizvoda: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, kefir, vrhnje za kuhanje, maslac, margarin, razni mliječni i voćni pudinzi, vrhnje za šlag, šlag, nikakvi kolači, slastice, čokolada, šećer, grickalice ni u kojem obliku (slane ili slatke), sladoled. Također ne smijete unositi niti jednu vrstu sireva, kao ni voće. Dakle, cjelokupno voće je zabranjeno.
Prilikom držanja ove dijete, jako je bitno unositi vitamine (šumeće tablete) i to odmah s prvim danom dijete. Trebate unijeti vitamine C i D, cink, kalcij i magnezij.
-
Klitemnestraaa
#24 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
Ne uspijeh sve procitati, ali preletih nekoliko postova i vidjeh mnostvo dezinformacija.
Ti mozes pojesti komad pice dnevno sto ti je 800kcal i umirati od gladi cijeli dan i sta ces napraviti - usporiti metabolizam i tijelo u nedostatku glikogena ce poceti 'jesti' svoje misice. Da, smrsat ces, ali ces biti 'skinny fat'. Ako radis samo kardio, dolazi do katabolizma i opet si 'skinny fat', trebas raditi vjezbe jacanja uz to da sacuvas misice.
Ja sam vec 2 dana na ketogenoj dijeti i dosada pomaka nema, ali strpljiva sam. To je bas rigorozna dijeta, gdje smijes unijeti samo 40g UH dnevno, samo proteine i masti, ali imas puno izdrzljiviju opciju - nisko ugljikohidratna dijeta, gdje jedes proteine cime nisi gladan i smanjis do minimuma UH.
Prije ovoga, ja sam navukla kile jeduci pretezno UH za dorucak i rucak, sta me cini gladnom, i onda za veceru kilu voca.
Bila sam smanjila masti i proteine zeleci ocuvati srce zdravim, kolesterol i secer ok, ali sam tek sad skontala da su masti zdrave i neophodne (ne svake naravno) i da previse secera upropastava zdravlje, a danas je mnogima ishrana bazirana na brzoj hrani i slatkisima koji daju energiju u danu koji je prepun obaveza jer nemas vremena paziti na sebe.
Ti mozes pojesti komad pice dnevno sto ti je 800kcal i umirati od gladi cijeli dan i sta ces napraviti - usporiti metabolizam i tijelo u nedostatku glikogena ce poceti 'jesti' svoje misice. Da, smrsat ces, ali ces biti 'skinny fat'. Ako radis samo kardio, dolazi do katabolizma i opet si 'skinny fat', trebas raditi vjezbe jacanja uz to da sacuvas misice.
Ja sam vec 2 dana na ketogenoj dijeti i dosada pomaka nema, ali strpljiva sam. To je bas rigorozna dijeta, gdje smijes unijeti samo 40g UH dnevno, samo proteine i masti, ali imas puno izdrzljiviju opciju - nisko ugljikohidratna dijeta, gdje jedes proteine cime nisi gladan i smanjis do minimuma UH.
Prije ovoga, ja sam navukla kile jeduci pretezno UH za dorucak i rucak, sta me cini gladnom, i onda za veceru kilu voca.
- vješalica
#25 Re: Koja hrana je najbolja za mršanje?
nek se autor prebaci na keto dijetu pa neka vidi kako frcera
osim toga treba ćešće čistiti crijeva da se izbace toksini i nakupljeno đubre
naravno ne da oboliš na wc šolji
treba unositi vlakana,čaja -tekućine i fizičke aktivnosti
osim toga treba ćešće čistiti crijeva da se izbace toksini i nakupljeno đubre
naravno ne da oboliš na wc šolji
treba unositi vlakana,čaja -tekućine i fizičke aktivnosti