liquidhorse wrote:komsic je sasvim nelegitiman.
Ovaj mi je post promakao, a ne mogu ga pustiti bez komentara.
Moze krsiti Dejton, moze krsiti Ustav, cime jeste nelegitiman, ali njegovi ciljevi to nisu.
Stvarno mi se ne da ponavljati, ali hajd' da probam jos jednom prije nego sto se odjavim...
Pitanje je - koga predstavlja Zeljko Komsic.
Za svaku je pohvalu, pa cak i za nominaciju za Nobelovu nagradu za mir, njegovo zalaganje za interese svih naroda kojima je Bosna i Hercegovina zajednicka domovina i trebala bi, kao takva, jednako biti i na prvom i na zadnjem mjestu i svim izmedju.
To je nasa domovina. Dakle, sviju nas.
Stvarno je plemenito i za svaku pohvalu to sto je jedan covjek shvatio oni sto bi mnogi trebali srcem prihvatiti - a to je - da je ovo nasa domovina, sviju nas, ama bas svakog od nas, od prvog do zadnjeg, te da se mi moramo dogovarati, pa, po potrebi, usvajati i kompromise, a sve u cilju opceg dobra.
Tako bi na nasu zajednicku domovinu trebali gledati svi redom - i glasaci i politicari.
Ali....uvijek to prokleto "ali"...on je Dejtonom dobio poziciju sa koje ima zadatak da brani interese hrvatskog naroda, sto mu ujedno i stoji u opisu radnog mjesta, zar ne?
Ironicno je da jedan takav covjek, bez ikakve sumnje, iz najboljih namjera, svojim zalaganjem za interese svih naroda, krsi Dejton koji mu je i omogucio da bude predstavnik samo jednog naroda.
Sta tu, onda, ne valja?
Nesto se mora mijenjati, ali sta?
Dejton? Realno gledajuci, trebali bi svi politicari imati odrijesene ruke i biti ohrabreni da nasu zemlju prime k srcu kao cjelovitu sa svim njenim narodima cije ce interese istim zarom braniti....zar ne? Trebalo bi biti tako, ali nije.
Onda, sta? Mijenjati predstavnika hrvatskog naroda?
Ironija, zar ne? Zasto mijenjati takvog covjeka koji je shvatio da se interes jednog naroda moze braniti jedino ako se time ne ugrozavaju interesi drugih? Moramo svi imati zajednicki interes da uspostavimo drzavu koja RADI, a ne stalno gledati da branimo samo svoje interese, pa makar na statu drugih, a sto ce se na kraju vratiti i nama, zar ne? On je to shvatio i prihvatio. Pa za to mu treba dati Nobelovu nagradu za mir! Nagraditi ga, valjda, a ne kaznjavati...?!
Ili...sta nam jos preostaje?
Da se utice na politicare da istim zarom prihvate ideju jednakih medju jednakima dok predstavljaju svoje narode, da time ne idu automatski u kontru drugima, vec spremno saslusaju ostale i nadju neko zajednicko kompromisno rijesenje....ali kako to postici?
Iskreno? Koje bi to rijesenje omogucilo da on i dalje, ponavljam, iz najboljih namjera, nastavi krsiti isti Dejtom kojim mu je omogucen taj posao, tj. posao predstavnika hrvatskog naroda, te nastavi zastupati interese "sviju", buduci da je njegovo zalaganje neustavno?
Kako ne kazniti covjeka koji se zalaze za interese sviju, a ispostovati ustav kojim mu to nije omoguceno?
Kako se j*** a da ne udje, sto bi prost narod rekao, da izvinete na izrazu?
E ja stvarno ne znam kako...ali jasno mi je da se krsi Dejton, da se krsi Ustav, te da to treba na neki nacin uskladiti, jer kakva je to drzava koja ne postuje ni svoj Ustav?
Jos da primjetim jedno, od tolikih nacina svakodnevnog krsenja zakona, ovaj se, izgleda, mnogima cini najneprihvatljivijim? Treba se upitati zasto je to tako. U tom odgovoru naci cete uzrok problema, ako to nekoga od nas ucesnika na ovom forumu stvarno zanima...ili... smo mozda samo tu da damo oduska svojim frustracijama..???