Koga je to Emir K. izdao

Post Reply
Zlata M.

#326 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Zlata M. »

Korisničkoime wrote:
Reni Rifenstal je također bila intelektualac ( tvrde neki). To što neko sebe smatra ili ga pak drugi priznaju za intelektualaca neznači da su njegovi stavovi ispravni. Intelektualci stvaraju nešto pozitivno, konstruktivno u ljudskim odnosima, predviđaju razvoj društva u kojem žive i pokušavaju pozitivno da utiču na taj razvoj, vješti u formuliranju ideja i misli, izjavama da su Sarajlile zaslužile Markale jer se s njima samo tako može zaista ne potiče na pozitivan razvoj te diskvalificira N.K. kao intelektualca te mnogo govori o onima koji ga smatraju intelektualcem. Da, i nemoj da mješaš intelektualce i umjetnike to su različite stvari to kažem pošto sam iz prijašnjih postova vidio da mješaš religije i nacije.
:roll:
Intelektualci stvaraju nešto pozitivno, konstruktivno u ljudskim odnosima, predviđaju razvoj društva u kojem žive i pokušavaju pozitivno da utiču na taj razvoj, vješti u formuliranju ideja i misli
cuuuuj ... ?! :roll:
(OMG :mrgreen: )

OMG 2 : ( :mrgreen: )
i nemoj da mješaš intelektualce i umjetnike to su različite stvari
(komentar suvisan)

procitaj ovo
koledo je napisao/la:
Hm, "srpska vera"?! To je interesantan pojam, ako se Bakir tako izrazio, on je možda pogrešio iz muslimanske perspektive, dok iz srpske i nije baš mnogo...
Sama reč "vera" ili din je nekako bliža muslimanskom svetonazoru nego svetonazoru nekog od pravoslavnih naroda. U ukupnoj čovekovoj duhovnosti vera je poseban element i kod vernika muslimana ona zauzima najviše mesto u toj duhovnosti. To je termin koji se rado upotrebljava i prizma kroz koju se stvara predstava o drugim ljudima. Ona je vrlo precizno označena svetim spisom - Kur'anom i Hadisom iz kojih proizilaze svi oblici religijskog ponašanja. Islam je religija zasnovana na veri (u jednog Boga, njegovu Objavu i njegovog poslanika).
Postoje narodi, ili prosto grupe ljudi, koji u svojoj duhovnosti imaju i taj verski element, ali on nije na prvom mestu. Srbi imaju veoma mnogo oblika religijskog ponašanja, a to su najčešće rituali i slava, a vrlo malo meditacija o veri i molitva. Sama religija u ukupnoj duhovnosti služi afirmaciji drugih oblika duhovnosti (narodne tradicije, rodoljublja) i ne trudi se da se nametne kao najvažniji element duhovnosti, za razliku od islama npr. Dakle, religija - pravoslavlje ima i verski element kojeg zovemo hrišćanstvom, ali ima i etnofiletizam koji je podrška nacionalnim osećanjima. Srpsko pravoslavlje je jaka podrška srpskom nacionalizmu, ali sadrži i hrišćanski element. Teško je sada izolovati pravoslavlje kao takvo i analizirati ga mimo nacionalnosti. Kad bi se to postoglo onda se to ne bi zvalo pravoslavljem. Zato je Bakir napravio vrlo prirodnu vezu, pravoslavlje srasta uz naciju, reč je o srpskoj naciji, pa prema tome i srpskoj veri. Muslimanski termin "vera" + pridev "srpska", ilsitracija je muslimanske predstave o srpstvu. Ja lično se smatram pravoslavcem, ali nisam vernik uopšte, prezirem hrišćanstvo, ali volim narodnu tradiciju, slavim slave i sl.
... mozda ti pomogne u prevazilazenju suhoparnih definicija. :)
Korisničkoime

#327 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Korisničkoime »

Može biti suhoparno ali pripadnost naciji nederminiše oblik vjerovanja koji je barem u civiliziranom svjetu ostavljen na volju pojedincu, pripadnost jednoj naciji neodređuje moj obik vjerovanja odnosno moju vjeru tj.religiju i obrnuto moja vjeroispovjest ne određuje moju pripadnost bilo kojoj naciji a na što izraz "srpska vjera" želi da ukaže. Postojanje vjera koje determinišu automatski i pripadnost određenoj naciji je veoma pogodno i blisko zagovornicima teza o Turcima u BiH odnosno da su svi ljudi, građani BiH koji imaju islam kao svoju vjeroispovjest Turci jer islam je zna se po njima Turska vjera isto kao što je pravoslavlje srpska vjera. Prateći takav tok razmišljanja ni pravoslavci u BiH nemaju drugog izbora nego da budu Srbi nikako npr. Bosanci ili Bošnjaci ili Hrvati. Takvo razmišljanje se uklapa i u intelekt jedno N.K.
Budući da mi skraćenice neidu reci mi ti šta je po tebi intelektualac i zašto N.K. to po tebi jeste.
Kenan-sa

#328 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Kenan-sa »

Imamović je u intervjuu za najnoviji broj magazina "Slobodna Bosna" između ostalog govorio o svom novom filmu "Belvedere", intimnoj priči o onima koji su preživjeli Srebreničku tragediju, a koju je Imamović, prema prvim ocjenama, ispričao na izvanredno zanimljiv i iskren način.

Ahmed Imamovic o fasisti Kusti:
Jedno od pitanja tokom intervjua odnosilo se i na Emira Kusturicu, "u svjetlu" saradnje sa Abdulahom Sidranom.

"Ne znam trebam li ja govoriti o tome, ali ako baš insistirate... Postoji jedna američka izreka o novinarstvu - kada pas ujede čovjeka, to nije vijest, ali kada čovjek ujede psa, onda to postaje senzacija. Bojim se da je tako i u slučaju Emira Kusturice - on je postao jedna neprestana informacija. Prije nekoliko dana sam pročitao njegovu izjavu u kojoj otprilike kaže kako nije čudo da je Bakir Izetbegović nastavio tradiciju - otac mu bio političar, sad on političar. Mislim da je tu u pravu i to dokazuje i njegov lični primjer: njegov otac je bio KOS-ovac i udbaš, a i on je (p)ostao KOS-ovac i udbaš. Dosta mi je više te floskule o Kusturici, tipa on je sjajan režiser, ali nažalost, sada je ovakav ili onakav...", kazao je Imamović, te zaključio:

"On kaže da su sve u ratu porušene džamije, njih nekoliko stotina, nakon rata obnovljene, a zaboravlja se upitati ko je, za što, u ime čega i sa kojim pravom, uopšte rušio te džamije?! Zapravo, bilo bi interesantno napraviti film o Emiru Kusturici, čovjeku koji je četnik zarobljen u tijelu muslimana. Nema, valjda, težeg prokletstva od toga".
-Samo bi ispravio Imamovica kad kaze da je Kusta covjek,on nije covjek! jedna obicna beskorisna zivina!..
cikafe

#329 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by cikafe »

Lud i ponosan wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Nemanja pada u zaborav , on je dozivio vrhunac svoje karijere davno sada bi htjeo da si vrati na binu ex-yu na odvratan nacin

Zalosno...
E jebiga sad...

Underground (1995.)
Crna mačka beli mačor (1998.)
Život je čudo (2004.)
Zavet (2007)

O nagradama ne bih da pricam...

Toliko o tom zaboravu ;)

I jos ovo:

2009. godine je počeo rad na povijesnom filmu posvećenom meksičkom revolucionaru Franciscu "Panchi" Villi, koji će se izvan Srbije snimati i u Španjolskoj i Meksiku i u kojem glavne uloge sačinjavaju Johnny Depp, Salma Hayek, Penélope Cruz i Javier Bardem.

A da se ne spominje knjiga, muzika, pozoriste i jos mnogo toga... Dajte malo argumentovano pricajte, sta mlatite praznu slamu. Mrznja je legitimno pravo svakoga, ali njemu niko ne moze da ospori genijalnost i umjetnicki opust koji je velicanstven. A kakav je ko covjek je tema o kojoj se da raspravljati, ali onda ostavite po strani umjetnost i rad i budite malo vise konstruktivniji ;)

A ovaj gore sto pise o Staljinu... Ti si indijanac, onako ukratko, da ne budem ovaj put malo grublji. Budite normalni jebote, ako to niste u stanju nemojte ni pisati nista.
nagrade? velicanstven opus? toliko o praznoj slami...
and

#330 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by and »

Lud i ponosan wrote:^^

Da,naravno. Velicanstven opus. I brojne nagrade.
kad smo kod nagrada,koja je u svijetu filma najjača?
psydelija

#331 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by psydelija »

Emir alijas Nemanja je izdao samog sebe i nikoga vise. Jedini i apsolutni gubitnik je ON sam. Na staro bosanskom je on fukara, a po srpskom pajser!

Kusturica kao "umetnik"? Pffff... ja iskreno nepamtim kada je on zadnji put napravio solidan film? Ako neko zna neka napise naslov.
breuer

#332 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by breuer »

bellmondo wrote:
Država wrote:Lijepo kaže režiser Imamović u Slobodnoj Bosni:

"Kusturica je četnik zarobljen u tijelu muslimana"!
Ko je taj Imamović?izgleda veliko ime BIH kinematografije!
a ko si ti?
Zlata M.

#333 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Zlata M. »

Lud i ponosan wrote: Ako pricate o izdaji, karakteru, osobi, drzite se toga. I budite malo vise objektivni, realni i pricajte na osnovu egzaktnih podataka. To poređenje sa Staljinom, neko citiranje Imamovica (ne znam iskreno ko je to) i iznosenje odvratnih, bolesnih, prostih kvalifikacija je nesto sto me izbaci iz takta.
:thumbup:
... uzasno tanak osjecaj vlastitog identiteta, ako zavisi od toga, da li ga podrzava i E.K.
Previse emocija na 'Politici' ... :D
zonbirile

#334 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by zonbirile »

pošto je mainstream na Nemanju,onda i prolaze takve bljuvotine i toleriše se takvo kršenje pravila foruma, da je već pomalo smiješno.
thepatriot

#335 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by thepatriot »

Ko ga voli nek ga kući dovede!
Jazz_Junkie

#336 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Jazz_Junkie »

Iako je opcepoznato njegovo koketiranje sa srpskim nacionalizmom (mada jedino on vjeruje da je ljevicar kao sto i veliki broj njegovih kriticara na ovom forumu takodjer sanjaju da su antifasisti), te njegov ignorantski odnos prema cinjenicama rata u BiH i Jugoslaviji, ne mogu se sjetiti da se Kusturica ikada deklarisao kao cetnik. Mogu li oni koji ga nazivaju cetnikom ponuditi izvor koji ce biti svjedokom njegovom navodnom cetnistvu? Gdje je on to gotivio cetnicki pokret, hvalio Drazu, podrzavao Seseljove neocetnike iz SRS itd. ? Iako Kusturica cak ne voli kada ga netko nazove nacionalistom, ja sam misljenja da je propao u neki folklorni nacionalizam od kojeg ga jedino peru slavna proslost i globalna popularnost. Ali, sigurno ga ne smatram cetnikom. Sto recimo reci za poklonika lika i djela Alije Izetbegovica, SDAovca i bosnjackog nacionalistu Emira Hadzihafizbegovica, covjeka koji gostujuci u emisijama sirom ex-yu kaze "lahko" ili "sahat", navodno isticujuci nekakvo korijensko über-bosnjastvo. To mu opet ne smeta da prihvata uloge u filmovima iz produkcije dusmanskih zemalja i tamo cak uziva popularnost.
nokia6170

#337 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by nokia6170 »

Samo_jako wrote:Sarajevo u kojem je proveo najveći deo svog života i u kojem i trenutno živi on ne smatra multietničkim gradom, već je to „mesto mržnje, nepodnošenja, neprincipijelne većine i svega onoga što podrazumeva loš život u njemu”. Ne bi, uveren je on, „bila ništa bolja situacija ni kad bi ovde bili samo Srbi, ili samo Hrvati”.

Kad je Milorad Dodik rekao da ne voli doći u Sarajevo jer ga podseća na Teheran on je ovom izjavom povredio Teheran deset hiljada puta više nego Sarajevo, jer Teheran je kulturna sredina, za razliku od Sarajeva koje danas ni po čemu ne podseća na kulturni centar”, dodaje Pejaković.

Koga je to Pejaković izdao?

http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com ... Itemid=401
Pa sta je Pejakovic slagao...mislim, sto da se lazemo kada zivimo u gradu u kojem sve donedavno nismo imali cestit bazen i u gradu kojem su preci trzni centri od koncertnih sala...a da ne govorim o gradu kojem je preci express, svet, grand parada itd. od financiranja zemaljskog muzeja i slicnih institucija.

Treba da mi bude opravdanje Sarajevo film festival kao dokaz kulturnog sjedista?

Jadno da smo spali samo na to. Kultura nam se svela na festivale i premijere.
Din.gospo

#338 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Din.gospo »

Jazz_Junkie wrote:Iako je opcepoznato njegovo koketiranje sa srpskim nacionalizmom (mada jedino on vjeruje da je ljevicar kao sto i veliki broj njegovih kriticara na ovom forumu takodjer sanjaju da su antifasisti), te njegov ignorantski odnos prema cinjenicama rata u BiH i Jugoslaviji, ne mogu se sjetiti da se Kusturica ikada deklarisao kao cetnik. Mogu li oni koji ga nazivaju cetnikom ponuditi izvor koji ce biti svjedokom njegovom navodnom cetnistvu? Gdje je on to gotivio cetnicki pokret, hvalio Drazu, podrzavao Seseljove neocetnike iz SRS itd. ? Iako Kusturica cak ne voli kada ga netko nazove nacionalistom, ja sam misljenja da je propao u neki folklorni nacionalizam od kojeg ga jedino peru slavna proslost i globalna popularnost. Ali, sigurno ga ne smatram cetnikom. Sto recimo reci za poklonika lika i djela Alije Izetbegovica, SDAovca i bosnjackog nacionalistu Emira Hadzihafizbegovica, covjeka koji gostujuci u emisijama sirom ex-yu kaze "lahko" ili "sahat", navodno isticujuci nekakvo korijensko über-bosnjastvo. To mu opet ne smeta da prihvata uloge u filmovima iz produkcije dusmanskih zemalja i tamo cak uziva popularnost.
Kakve "dusmanske zemlje", sta ima veze produkcija sa samom zemljom, koju je to ulogu Emir prihvatio da je uvredljiva za bilo koga?

Ovo za cetnike je tacno, Kusturica nije vezan za cetnicki pokret, potekao iz ateisticke porodice muslimanskog i srpskog backgrounda, po opredeljenju jugos koji se posle priklonio srpskoj strani. Velicanje Karadzica i Mladica je plod njegovog inata i tvrdoglavosti, nece taj nikad priznati gresku, al mislim da u dubini sebe zna da gresi u tome.
juventus

#339 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by juventus »

koliko ima četnika na ovom forumu, to je čudo jedno... :lol:

koji put ih dovede ovamo, nije mi jasno.. :?
Banksy

#340 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Banksy »

Jazz_Junkie wrote: ne mogu se sjetiti da se Kusturica ikada deklarisao kao cetnik. Mogu li oni koji ga nazivaju cetnikom ponuditi izvor koji ce biti svjedokom njegovom navodnom cetnistvu?
Iako Kusturica cak ne voli kada ga netko nazove nacionalistom, ja sam misljenja da je propao u
neki folklorni nacionalizam
od kojeg ga jedino peru slavna proslost i globalna popularnost. Ali, sigurno ga ne smatram cetnikom.
malo folklornog nacionalizma ...
Jazz_Junkie

#341 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Jazz_Junkie »

Banksy wrote:
Jazz_Junkie wrote: ne mogu se sjetiti da se Kusturica ikada deklarisao kao cetnik. Mogu li oni koji ga nazivaju cetnikom ponuditi izvor koji ce biti svjedokom njegovom navodnom cetnistvu?
Iako Kusturica cak ne voli kada ga netko nazove nacionalistom, ja sam misljenja da je propao u
neki folklorni nacionalizam
od kojeg ga jedino peru slavna proslost i globalna popularnost. Ali, sigurno ga ne smatram cetnikom.
malo folklornog nacionalizma ...
I sa ovim me ne mozes ubijediti da je Kusturica ideoloski potkovan cetnik.
Korisničkoime

#342 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Korisničkoime »

Džabe je nekoga ubjeđivati Kusturica je četnik evo slika on kraj Draže sa kokardom, podržava ratne zločince vidi pjeme, podržava genocid, Markale, vidi stotinu izjava koje o tome svjedoče i zato je loš čovjek, zato što ti koje pokušavamo ubjediti to već sve znaju samo što i oni podržavaju gore navedene stvari. Shvaćate sve je to ljubiteljima Kuste super i Mladić i Karadžić, i Srebrenica, i konc.logori, leševi, mrtva djeca, uplakane majke isto kao što je i Kusti super. Za one koji ga podržavaju Kusta je zakon jer misli isto kao i oni i još ima petlju da to otvoreno kaže. Inače uvjek mislim da ljudima treba dati priliku da objasne šta misle i zašto to misle, poslušati svačije mišljenje, uvažavati različite stavove ali kod stvari kao što su ratni zločini i zločinci nesmije biti nikakve diskusije i teoretisanja TO SE MORA OSUDITI !!!
Jazz_Junkie

#343 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Jazz_Junkie »

Korisničkoime wrote:Džabe je nekoga ubjeđivati Kusturica je četnik evo slika on kraj Draže sa kokardom, podržava ratne zločince vidi pjeme, podržava genocid, Markale, vidi stotinu izjava koje o tome svjedoče i zato je loš čovjek, zato što ti koje pokušavamo ubjediti to već sve znaju samo što i oni podržavaju gore navedene stvari. Shvaćate sve je to ljubiteljima Kuste super i Mladić i Karadžić, i Srebrenica, i konc.logori, leševi, mrtva djeca, uplakane majke isto kao što je i Kusti super. Za one koji ga podržavaju Kusta je zakon jer misli isto kao i oni i još ima petlju da to otvoreno kaže. Inače uvjek mislim da ljudima treba dati priliku da objasne šta misle i zašto to misle, poslušati svačije mišljenje, uvažavati različite stavove ali kod stvari kao što su ratni zločini i zločinci nesmije biti nikakve diskusije i teoretisanja TO SE MORA OSUDITI !!!
Ovo je primjer propagande iz neznanja. Nigdje nisam podrzavao Kusturicu ili ratne zlocince (mislim, kako te nije stid), nego nisam ubijedjen da je doticni deklarirani cetnik koji kada nije pred kamerom nosa subaru sa kokardom i ljubi sliku Draze Mihajlovica. Ocekujem konstruktivnu kritiku Kusturice kao moralne nule, ali me ne interesuju carsijsko pljuvanje i primitivizam koji se usput pripisuje njemu. On vise uopce nije interesantan, jer je sve rekao sto je imao reci, kao sto je i o njemu vec sve receno i napisano. Njegovo doba slave je davno ispuhalo i sada se samo ponavlja kao papagaj, isto kao i njegovi "kriticari" koji ce te odma nazvati cetnikom ako se ne sluzis njihovom metodom kritike, tj. pljuvanjem.
Din.gospo

#344 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Din.gospo »

Primetno je stalno pozivanje kako je Kusturica nevazan, nebitan, trecerazredni reziser, a na svaku temu o njemu pune se mnoge stranice.

Ili je on i dalje vazan, ili su ljudi dokoni...treceg nema.
Sezam

#345 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Sezam »

Jazz_Junkie wrote:
Korisničkoime wrote:Džabe je nekoga ubjeđivati Kusturica je četnik evo slika on kraj Draže sa kokardom, podržava ratne zločince vidi pjeme, podržava genocid, Markale, vidi stotinu izjava koje o tome svjedoče i zato je loš čovjek, zato što ti koje pokušavamo ubjediti to već sve znaju samo što i oni podržavaju gore navedene stvari. Shvaćate sve je to ljubiteljima Kuste super i Mladić i Karadžić, i Srebrenica, i konc.logori, leševi, mrtva djeca, uplakane majke isto kao što je i Kusti super. Za one koji ga podržavaju Kusta je zakon jer misli isto kao i oni i još ima petlju da to otvoreno kaže. Inače uvjek mislim da ljudima treba dati priliku da objasne šta misle i zašto to misle, poslušati svačije mišljenje, uvažavati različite stavove ali kod stvari kao što su ratni zločini i zločinci nesmije biti nikakve diskusije i teoretisanja TO SE MORA OSUDITI !!!
Ovo je primjer propagande iz neznanja. Nigdje nisam podrzavao Kusturicu ili ratne zlocince (mislim, kako te nije stid), nego nisam ubijedjen da je doticni deklarirani cetnik koji kada nije pred kamerom nosa subaru sa kokardom i ljubi sliku Draze Mihajlovica. Ocekujem konstruktivnu kritiku Kusturice kao moralne nule, ali me ne interesuju carsijsko pljuvanje i primitivizam koji se usput pripisuje njemu. On vise uopce nije interesantan, jer je sve rekao sto je imao reci, kao sto je i o njemu vec sve receno i napisano. Njegovo doba slave je davno ispuhalo i sada se samo ponavlja kao papagaj, isto kao i njegovi "kriticari" koji ce te odma nazvati cetnikom ako se ne sluzis njihovom metodom kritike, tj. pljuvanjem.
Stvar je prilicno jasna - ako spjevas pjesmu radovanu karadzicu, cetnik si :!: :!: :!:
drug bevc

#346 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by drug bevc »

Kenan-sa wrote:Imamović je u intervjuu za najnoviji broj magazina "Slobodna Bosna" između ostalog govorio o svom novom filmu "Belvedere", intimnoj priči o onima koji su preživjeli Srebreničku tragediju, a koju je Imamović, prema prvim ocjenama, ispričao na izvanredno zanimljiv i iskren način.

Ahmed Imamovic o fasisti Kusti:
Jedno od pitanja tokom intervjua odnosilo se i na Emira Kusturicu, "u svjetlu" saradnje sa Abdulahom Sidranom.

"Ne znam trebam li ja govoriti o tome, ali ako baš insistirate... Postoji jedna američka izreka o novinarstvu - kada pas ujede čovjeka, to nije vijest, ali kada čovjek ujede psa, onda to postaje senzacija. Bojim se da je tako i u slučaju Emira Kusturice - on je postao jedna neprestana informacija. Prije nekoliko dana sam pročitao njegovu izjavu u kojoj otprilike kaže kako nije čudo da je Bakir Izetbegović nastavio tradiciju - otac mu bio političar, sad on političar. Mislim da je tu u pravu i to dokazuje i njegov lični primjer: njegov otac je bio KOS-ovac i udbaš, a i on je (p)ostao KOS-ovac i udbaš. Dosta mi je više te floskule o Kusturici, tipa on je sjajan režiser, ali nažalost, sada je ovakav ili onakav...", kazao je Imamović, te zaključio:

"On kaže da su sve u ratu porušene džamije, njih nekoliko stotina, nakon rata obnovljene, a zaboravlja se upitati ko je, za što, u ime čega i sa kojim pravom, uopšte rušio te džamije?! Zapravo, bilo bi interesantno napraviti film o Emiru Kusturici, čovjeku koji je četnik zarobljen u tijelu muslimana. Nema, valjda, težeg prokletstva od toga".
-Samo bi ispravio Imamovica kad kaze da je Kusta covjek,on nije covjek! jedna obicna beskorisna zivina!..
e nek sam i ovo vidio. da mi je neko pričo ne bi vjerovo.......
bogumil-8

#347 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bogumil-8 »

AliceInChains wrote:Nemanja Kusturica nije nikoga izdao vise, nego samog sebe.
A prijatelje?!
and

#348 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by and »

Lud i ponosan wrote:
and wrote: kad smo kod nagrada,koja je u svijetu filma najjača?
Najjaca? Ne mogu da dam takvu ocjenu. Ali mogu da pretpostavim na sta aludiras.

Mogu da kazem koja je najpopularnija, koja najvise para donosi, ali koja je i najpristrasnija i ponekad nepravedna. Narocito prema glumcima i njihovim ostvarenjima. Ali to je neka druga tema koja nema ama bas nikakve veze sa Kusturicom, koja ce dalje da ode na vodenicu blockbuster-a, ako se prica ne zaguzva u vaganju Oskara i Zlatne palme.

Sustina onoga sto hocu da kazem je slijedece:

Ako pricate o izdaji, karakteru, osobi, drzite se toga. I budite malo vise objektivni, realni i pricajte na osnovu egzaktnih podataka. To poređenje sa Staljinom, neko citiranje Imamovica (ne znam iskreno ko je to) i iznosenje odvratnih, bolesnih, prostih kvalifikacija je nesto sto me izbaci iz takta. Nebitno o kojoj se osobi radi. Ljudi su sklonu omalovazavanju onoga ko im nije drag, a nekog svog mezimca koji je pocetnik, koji tek treba da se dokaze dizu u nebesa. To mi jedino smeta.
pa eto pitaj nekoga,to svi znaju i naravno da priča ne treba da ide na poređenje oskara i zlatne palme jer je to jednostavno neuporedivo.
kad dotični osvoji najsjajniju nagradu,onda možemo pričati o tome i uspoređivati.
evo ti i malo egzaktnih podataka i slažem se da se njih treba držati.
par miliona bošnjaka muslimana misli jedno,a dotični gospodin drugo.nešto mi smiješno da je sad on pametan,a svi ostali glupi.
dotični izabere da podrži jednu politiku i čovjeka.da li je pogriješio?znamo da je međunarodna zajednica tu politiku osudila i da je taj čovjek uhapšen i odgovarao je za udruženi zločinački projekat i smrt ga je udaljila od izricanja kazne.
opcija koju je on izabrao je spomenuta u presudi o genocidu.
možda da nam daš neke činjenice koje govore da je nemanja postupio ispravno pa da pričamo.
Din.gospo

#349 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Din.gospo »

and wrote: pa eto pitaj nekoga,to svi znaju i naravno da priča ne treba da ide na poređenje oskara i zlatne palme jer je to jednostavno neuporedivo.
kad dotični osvoji najsjajniju nagradu,onda možemo pričati o tome i uspoređivati.
evo ti i malo egzaktnih podataka i slažem se da se njih treba držati.
par miliona bošnjaka muslimana misli jedno,a dotični gospodin drugo.nešto mi smiješno da je sad on pametan,a svi ostali glupi.
dotični izabere da podrži jednu politiku i čovjeka.da li je pogriješio?znamo da je međunarodna zajednica tu politiku osudila i da je taj čovjek uhapšen i odgovarao je za udruženi zločinački projekat i smrt ga je udaljila od izricanja kazne.
opcija koju je on izabrao je spomenuta u presudi o genocidu.
možda da nam daš neke činjenice koje govore da je nemanja postupio ispravno pa da pričamo.
Kusturica je najpoznatiji i najuspesniji reziser sa ovih prostora kad gledamo globalne parametre. Dve palme u Kanu, venecijanski lav, predsednik zirija u Kanu, poznat sirom planete...je vise od jednog Oskara Danisa Tanovica, i to ce ti reci skoro svaki nezavistan filmski kriticar, kojeg bas briga za glupe balkanske podele.
Njegovi filmovi iz 80-ih i 90-ih su obelezili tu epohu.

Ja npr nisam ljubitelj njegovih filmova, ali ne pada mi na pamet da tvrdim da je trecerazredni reziser, to ko kaze ili je zesci diletant, ili mu je politika pomutila razum.

Glupo je ovo poredjenje sa par miliona bosnjaka i njim, tako neko moze da se upita kako neki severnokorejski disident moze biti u pravu kad kaze jedno, a 10 miliona njegovih zemljaka tvrdi drugo. Dao sam ti ekstreman primer koji pokazuje da misao vecine ne znaci i istinu.

Kusturica ima jako spornih stvari, pre svega politickih stavova, ali mnogo mu se i podmece. Npr svi pricaju da je pio viski sa Milosevicem, to je prosuo Emir Hadzihafizbegovic, a on nikad ne pije viski. Svi su tu pricu uzeli kao aksiom i ponavljaju to svaki put. Muljao je sa Slobom oko para za film, ali tokom tih ratnih godina nikad nisam cuo da je javno podrzao njegovu politiku, niti rat u BIH. Danas fura Karadzica i Mladica iz inata, kao sto sam napisao u proslom postu.

On je covek duhovno zalutao, sedi na dve stolice, i da hoce da ukloni jednu, ne moze, pao bi na patos, zulja ga sve to, i to je njegova borba.

Ali pricati da je u filmu nula je bespredmetno, ili ono da Bosnjake bas briga za njega...to je laz, vecinu briga, ljuti su, razocarani, i to ne bi trebalo da se krije.
Banksy

#350 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Banksy »

Jazz_Junkie wrote: Nigdje nisam podrzavao Kusturicu ili ratne zlocince (mislim, kako te nije stid), nego nisam ubijedjen da je doticni deklarirani cetnik koji kada nije pred kamerom nosa subaru sa kokardom i ljubi sliku Draze Mihajlovica.
Ocekujem konstruktivnu kritiku Kusturice kao moralne nule, ali me ne interesuju carsijsko pljuvanje i primitivizam koji se usput pripisuje njemu.
Nikoga nije briga šta ko radi između svoja četiri zida, nosa li šubaru s kokardom ili ženine gaće na vrh glave, ali je vrlo važno šta najveći i najpoznatiji sarajevski i bosanskohercegovački umjetnik učini kad četnici o kojima govoriš, kidišu na njegovu zemlju i grad.
Ako i dalje ne razumiješ, pročitaj članak ispod, ne može konstruktivnije.
Ili nastavi da pojašnjavaš kako šija nije vrat ...

Najveća Kusturičina travestija stoga nije to što je od muslimana iz komunističke obitelji postao pravoslavni desničarski šoven, nego to što se kao klinac s titovskog asfalta pretvara da je neiskvareni čoban. A nije: jer, čobani nemaju njegove milijune i nekretnine, njegovu moć i canneske koktele, ne posjeduju čitave feudalne posjede i ne razmjenjuju pred kamerama dresove s Koštunicom.
... I zato Kusturica nikom, pa ni Sarajevu, ne može superiorno popovati da je “propalo“. Ništa u “zemlji koje više nema“ - ni izbužano Sarajevo, ni spaljeni Mostar, niti sravnjeni Vukovar - nije propalo tako nepopravljivo i neumitno kao što je propao Emir Kusturica...

Ni Sarajevo nije propalo kao Emir Kusturica
Jurica Pavičić
14.11.2009
Jutarnji list
http://www.jutarnji.hr/ni-sarajevo-nije ... ca/349787/
Post Reply