Koenzim Q-10

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ana Maria

#1 Koenzim Q-10

Post by Ana Maria »

Da li je neko koristio Koenzim Q-10? Kakva su iskustva? Koji proizvodjac je najbolji i gdje u Sarajevu ima da se kupi? :)
aurora313

#2 Re: Koenzim Q-10

Post by aurora313 »

Negdje oko mog 65 rođendana, moj kanadski doktor mi je dao sugestiju da počnem sa Q10 (ili CQ10, ili CQ-10) obzirom da to pomaže u obnavljanju ćelija. U to doba je preporučena dnevna doza bila 30 mg. Ja sam ga počeo uzimati redovno a vremenom se mijenjalo i medicinsko mišljenje oko potrebne količine. Moja trenutna dnevna doza je 200 mg kako se pakuje (Costco) u Kanadi. Miuslim da sam u Sarajevu vidio uvozno pakovanje od 60 mg. Za mlađe osobe, ovo je valjda dovoljno.

Još kao djetetu, primjećen mi je nekakav problem sa zakrečenjem krvnog suda na srcu koje i danas imam. Kada sam prije par mjeseci radio EKG za manju operaciju, internista mi je savjetovao da odmah idem u klinički centar i da zaboravim na operaciju! Isuviše sam mator da i dalje slušam doktore. :-D

Ranije sam mnogo pušio, zatim prestao, a onda je bilo doba redovnog džoginga i odlazaka u teretanu. To već godinama ne primjenjujem zbog bolova u leđima, ali me 'vadi' CQ10: i danas mogu odvući bicikl na drugi sprat bez da se uveliko zapušem.

Ako neko pati od hemoroida, CQ je također solucija. Problemi sa desnima: CQ10 je pomoć. Kažu mi da izgledam mladoliko u licu za svoje godine (oh, yeah!), da mi je koža 'glatka' ... da ne dužim.

Uzimajte ga ako ste prebacili nekih 40-45 godina kada ga organizam manje luči ili nikako.

(Mayo Clinic, za šta sve CQ služi ili bar se smatra da služi:
http://www.mayoclinic.org/drugs-supplem ... b-20059019)
Ana Maria

#3 Re: Koenzim Q-10

Post by Ana Maria »

aurora313 wrote:Negdje oko mog 65 rođendana, moj kanadski doktor mi je dao sugestiju da počnem sa Q10 (ili CQ10, ili CQ-10) obzirom da to pomaže u obnavljanju ćelija. U to doba je preporučena dnevna doza bila 30 mg. Ja sam ga počeo uzimati redovno a vremenom se mijenjalo i medicinsko mišljenje oko potrebne količine. Moja trenutna dnevna doza je 200 mg kako se pakuje (Costco) u Kanadi. Miuslim da sam u Sarajevu vidio uvozno pakovanje od 60 mg. Za mlađe osobe, ovo je valjda dovoljno.

Još kao djetetu, primjećen mi je nekakav problem sa zakrečenjem krvnog suda na srcu koje i danas imam. Kada sam prije par mjeseci radio EKG za manju operaciju, internista mi je savjetovao da odmah idem u klinički centar i da zaboravim na operaciju! Isuviše sam mator da i dalje slušam doktore. :-D

Ranije sam mnogo pušio, zatim prestao, a onda je bilo doba redovnog džoginga i odlazaka u teretanu. To već godinama ne primjenjujem zbog bolova u leđima, ali me 'vadi' CQ10: i danas mogu odvući bicikl na drugi sprat bez da se uveliko zapušem.

Ako neko pati od hemoroida, CQ je također solucija. Problemi sa desnima: CQ10 je pomoć. Kažu mi da izgledam mladoliko u licu za svoje godine (oh, yeah!), da mi je koža 'glatka' ... da ne dužim.

Uzimajte ga ako ste prebacili nekih 40-45 godina kada ga organizam manje luči ili nikako.

(Mayo Clinic, za šta sve CQ služi ili bar se smatra da služi:
http://www.mayoclinic.org/drugs-supplem ... b-20059019)
Hvala Vam na mnogobrojnim informacijama, super pa je efikasno... Da li je bitno koji proizvodjac je u pitanju (jer su na internet prodaji cijene razlicite), ili mogu uzeti koji god nadjem? Negdje sam nasla podatak da je najbolji Q10 iz Japana, ne znam koliko je to tacno i gdje ima da se kupi u Sarajevu?
aurora313

#4 Re: Koenzim Q-10

Post by aurora313 »

Ana Maria wrote: Hvala Vam na mnogobrojnim informacijama, super pa je efikasno... Da li je bitno koji proizvodjac je u pitanju (jer su na internet prodaji cijene razlicite), ili mogu uzeti koji god nadjem? Negdje sam nasla podatak da je najbolji Q10 iz Japana, ne znam koliko je to tacno i gdje ima da se kupi u Sarajevu?
U apotekama sam vidio američko pakovanje (naljepnica je kao od zlatnog papira), a sjećam se da je bilo i drugih. Nije važno ko je proizvođač, nego koja je snaga u miligramima. Doduše postoje i CQ koji su u tečnom stanju, u kapsulama, koji se navodno bolje razlažu, ali ne vjerujem da ih ovdje ima.
Rene Higuita

#5 Re: Koenzim Q-10

Post by Rene Higuita »

Ana Maria wrote:Da li je neko koristio Koenzim Q-10? Kakva su iskustva? Koji proizvodjac je najbolji i gdje u Sarajevu ima da se kupi? :)
Najbolje je kupiti na iHerb-u, jer takvi preprati su preskupi u nasim apotekama. Samo uporedi cijene za isti brand (npr. Solgar) u apoteci i na iherbu i uvjerices se koliko je iHerb jeftiniji, a postarina je samo 4$. Najbolji Q-10 je kaneka. Evo link za Q-10 na iherb-u: http://www.iherb.com/coq10?rcode=bmr020

Na iHerbu imas i popust na prvu kupovinu od 5$ koristenjem koda za podpust: BMR020. Kod sam ti ukljucio u gornji link, tvoje je samo da obavis kupovinu. Ima i tema na forumu za iHerb. :-D
pumica

#6 Re: Koenzim Q-10

Post by pumica »

https://www.swansonvitamins.com/swanson ... mg-90-caps

Na ovu cijenu cesto budu dodatni popusti 20-30% pa bude ispod 10$ ... treba gledati odnos mg i kom ... i cekati popuste (prijaviti svoj email)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Ana Maria

#7 Re: Koenzim Q-10

Post by Ana Maria »

Hvala na info., nasla sam u protein shop-u, imaju licencu Kaneke :) A ova stranica je super, mozda sljedeci put tu narucim, hvala :thumbup:
Post Reply