Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Da je Kodro ostao selektor umjesto Blazevica, dokle bi dogurali u minulim kvalifikacijama?

Bili bi cetvrti
18
19%
Bili bi treci
17
18%
Ispali bi u barazu (bili bi ispred Turske, Belgije...)
22
23%
Prosli bi baraz (Portugalce)
27
28%
Bili bi prvi (ispred Spanije) i prosli na SP
12
13%

Total votes: 96

palermo

#101 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by palermo »

rado_vidjen wrote:[Sta ti mislis jesu li igracki bolje reprezentacije: Slovenije, Slovacke, Latvije, Svicarske, Skotske, Austrije, Polsjke, Norveske, Belgije...od BiH? E pa, sve ove nabrojane repke su u zadnjih 13 g. makar jednom ucestvovale na nekom velikom takmicenju. :roll:

Ja bih cak dodao i Dansku, Svedsku i Grcku, kao ekipe za 2-3 malo bolja igraca a ostalo cisti prosjek.

Jel ima i nekih drugih faktora osim njihovi igraci igraju u boljim klubovima ?

Rijec koju trazis je: SAVEZ. Nasu selekciju, sa jednim Osimom ili Susicem, siguran sam da bi FIFA gledala drugacijim ocima. :wink: A gdje je tek uvodjenje reda i profesionalizma u svemu.

Nije slucajno da Slovenija vec treci put igra na velikom takmicenju, a nema nijednog klasnog igraca. To ne moze biti slucajanost niti sreca i povoljan zrijeb.

Kodro i Bola su bili garancije za zdrave temelje. Rezultat je nevazan krarkorocno. Ali sam zato siguran da bi dugorocno bilo efekta. Evo samo gledano sa jednog aspekta: desetine extra talenata siguran sam ne bi igrale za tudje zemlje; ili sam siguran da bi sve pokusali da ih dovedu pod nas barjak.
Jok...........nije ključna riječ SAVEZ,ključna riječ je DRŽAVA. I to je ono što zapravo u ovoj priči mene najviše nervira, jebo Ćiru, možda bi i bilo bolje da ode (al da mu se kaže hvala). Ne postoji država niti savez u svijetu u kojem od tri čelna čovjeka dva ne navijaju za tu istu reprezentaciju, niti postoji država čiji predjsednik vlade ne navija za tu istu reprezentaciju.I opet ću reći, sve što smo uspjeli sa ovom reprezentacijom smo uspjeli uprkos svemu.............i ako uporediš reprezentaciju u fudbalu, sa našom košarkom, sa biločim što u ovoj zemlji postoji, ti ćeš skinuti kapu i reprezentativcima i Ćiri. Porediti Sloveniju sa ovom zemljom je suludo.
Jebi ga momci,mi smo još u fazi borbe za državu Bosnu i Hercegovinu, i paradokslano je da je čovjek koji je pljuvao po ovoj zemlji(Ćiro) učinio toliko toga za nju.
jeza u ledja

#102 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

palermo wrote: Jok...........nije ključna riječ SAVEZ,ključna riječ je DRŽAVA. I to je ono što zapravo u ovoj priči mene najviše nervira, jebo Ćiru, možda bi i bilo bolje da ode (al da mu se kaže hvala). Ne postoji država niti savez u svijetu u kojem od tri čelna čovjeka dva ne navijaju za tu istu reprezentaciju, niti postoji država čiji predjsednik vlade ne navija za tu istu reprezentaciju.I opet ću reći, sve što smo uspjeli sa ovom reprezentacijom smo uspjeli uprkos svemu.............i ako uporediš reprezentaciju u fudbalu, sa našom košarkom, sa biločim što u ovoj zemlji postoji, ti ćeš skinuti kapu i reprezentativcima i Ćiri. Porediti Sloveniju sa ovom zemljom je suludo.
Jebi ga momci,mi smo još u fazi borbe za državu Bosnu i Hercegovinu, i paradokslano je da je čovjek koji je pljuvao po ovoj zemlji(Ćiro) učinio toliko toga za nju.
Znam, ali zato probajte razmisljati malo uze.

Kodro i Bolic, kao i Ciro su usposlenici istog saveza. Dakle i jedni i drugi su radili pod Munibom & Co. U tom kontekstu se jedino moze promatrati njihov moguci uspjeh.

Savez moze samo manje ili vise biti kriminalan, svakako ce uvijek biti los.
rado_vidjen

#103 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

jeza u ledja wrote:Mislim da brkas babe i zabe.
Naime, rijec je o selektoru, ne o savezu.
Koliko mi je poznato, savez i njihov rad su bili isti i onda, i prije toga, a i sad. Vjecito isti ljudi, isti lopovluci.

Dakle nije rijec o njima, vec o selektorima, jer je savez ostao i ostace isti. Samo je pitanje koliko tu selektor moze uciniti da ublazi negativne uticaje iz istog.

Pitas ima li i neki drugih faktora osim sto njihovi igraci igraju u boljim klubovima?

Znas koji faktor cini nas razlicitim od ostalih?:

PREMIJER LIGA BIH
Ciro, kao selektor, je neodvojiv od saveza. Jbg, on je tako odabrao pokorno se svrstavsi uz njih.
Da je on htio povesti malo reda (iskorjenit cirkus i zavest dicsiplinu) onda bi privremeno zanemarili BAGRU. Ali je on svjesno odlucio da se stopi sa njima - i zato su potpuno su opravdane kritike na njegov racun. (Kodro kad je vidio da ne moze biti nezavsian, otisao je)

Dok svako normalan dize ruke od Muniba, on komentarise neke sudske odluke iako nema pojma koji je sve period obuhvacen dok je Munib carovao. Kako ce on znati sta je bilo prije 2 ili vise god. ? A kune se u Munibovo postenje... :roll:
Nasa liga nema veze s rezultatima. I Srbijanska je u istom kurcu, pa se to ne odrazava na njihovu repku. (jedino moze dugorocno biti problem)

Ako cemo o kvalitetima Cire kao trenera, bujrum....
rado_vidjen

#104 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

palermo wrote:
rado_vidjen wrote:[Sta ti mislis jesu li igracki bolje reprezentacije: Slovenije, Slovacke, Latvije, Svicarske, Skotske, Austrije, Polsjke, Norveske, Belgije...od BiH? E pa, sve ove nabrojane repke su u zadnjih 13 g. makar jednom ucestvovale na nekom velikom takmicenju. :roll:

Ja bih cak dodao i Dansku, Svedsku i Grcku, kao ekipe za 2-3 malo bolja igraca a ostalo cisti prosjek.

Jel ima i nekih drugih faktora osim njihovi igraci igraju u boljim klubovima ?

Rijec koju trazis je: SAVEZ. Nasu selekciju, sa jednim Osimom ili Susicem, siguran sam da bi FIFA gledala drugacijim ocima. :wink: A gdje je tek uvodjenje reda i profesionalizma u svemu.

Nije slucajno da Slovenija vec treci put igra na velikom takmicenju, a nema nijednog klasnog igraca. To ne moze biti slucajanost niti sreca i povoljan zrijeb.

Kodro i Bola su bili garancije za zdrave temelje. Rezultat je nevazan krarkorocno. Ali sam zato siguran da bi dugorocno bilo efekta. Evo samo gledano sa jednog aspekta: desetine extra talenata siguran sam ne bi igrale za tudje zemlje; ili sam siguran da bi sve pokusali da ih dovedu pod nas barjak.
Jok...........nije ključna riječ SAVEZ,ključna riječ je DRŽAVA. I to je ono što zapravo u ovoj priči mene najviše nervira, jebo Ćiru, možda bi i bilo bolje da ode (al da mu se kaže hvala). Ne postoji država niti savez u svijetu u kojem od tri čelna čovjeka dva ne navijaju za tu istu reprezentaciju, niti postoji država čiji predjsednik vlade ne navija za tu istu reprezentaciju.I opet ću reći, sve što smo uspjeli sa ovom reprezentacijom smo uspjeli uprkos svemu.............i ako uporediš reprezentaciju u fudbalu, sa našom košarkom, sa biločim što u ovoj zemlji postoji, ti ćeš skinuti kapu i reprezentativcima i Ćiri. Porediti Sloveniju sa ovom zemljom je suludo.
U pravu si ako cemo gledat siru sliku: savez je ogledalo drzave! :)
jeza u ledja

#105 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:
jeza u ledja wrote:Mislim da brkas babe i zabe.
Naime, rijec je o selektoru, ne o savezu.
Koliko mi je poznato, savez i njihov rad su bili isti i onda, i prije toga, a i sad. Vjecito isti ljudi, isti lopovluci.

Dakle nije rijec o njima, vec o selektorima, jer je savez ostao i ostace isti. Samo je pitanje koliko tu selektor moze uciniti da ublazi negativne uticaje iz istog.

Pitas ima li i neki drugih faktora osim sto njihovi igraci igraju u boljim klubovima?

Znas koji faktor cini nas razlicitim od ostalih?:

PREMIJER LIGA BIH
Ciro, kao selektor, je neodvojiv od saveza. Jbg, on je tako odabrao pokorno se svrstavsi uz njih.
Da je on htio povesti malo reda (iskorjenit cirkus i zavest dicsiplinu) onda bi privremeno zanemarili BAGRU. Ali je on svjesno odlucio da se stopi sa njima - i zato su potpuno su opravdane kritike na njegov racun. (Kodro kad je vidio da ne moze biti nezavsian, otisao je)

Dok svako normalan dize ruke od Muniba, on komentarise neke sudske odluke iako nema pojma koji je sve period obuhvacen dok je Munib carovao. Kako ce on znati sta je bilo prije 2 ili vise god. ? A kune se u Munibovo postenje... :roll:
Nasa liga nema veze s rezultatima. I Srbijanska je u istom kurcu, pa se to ne odrazava na njihovu repku. (jedino moze dugorocno biti problem)

Ako cemo o kvalitetima Cire kao trenera, bujrum....
Isto kao sto je i Kodro, kao selektor, bio neodvojiv od saveza.

Kako je srbijanska liga u kurcu kad se Partizan i Zvezda vise puta ucestvovali u grupnim fazama CL ili LU i kada uspijevaju prodavati igrace direktno iz svoje lige u evropske gigante? Mi nemamo bas nijednog igraca, cak i na sirem spisku, koji igra u PL, Srbija, Slovenija , Hrvatska, Slovacka, Svicarska, Skotska, Belgija, Danska, Grcka, Svedska, Latvija.....i ne znam jesam li koga izostavio - imaju.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#106 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by Dado dijasporitus »

Ponovo i odgovorno tvrdim da su pojedinci ovdje potpuno promasili metu i to zbog jednostvnog neznanja ili odbijanja da priznaju kako funkcionise savez i reprezentacija. Posao selektora nije da rjesava strukturalne probleme u savezu. Selektor jednostavno nema ni mandat niti autoritet da tako nesto uradi sto je ocigledno bilo iz brzinskog otkaza Kodri cim je isti pokusao da nemetne svoju volju. Ciro je uspio naci balans u atmosferi koja je sistemski trula. On je bio kompromis izmedju Kodrinih namjera i zlocinacke prirode saveza. Da je bio nagnut vise prema Kodri zavrsio bi kao i on a da je potpuno podilazio savezu danas nebi imali ni Pjanica ni Medunjanina ni Begovica a zijanili bi od Belgije do Talina jer bi nam kroz reprezentaciju i dalje defilovali anonimusi kao na pijaci. Potpuno je utopijski misliti da je Kodro mogao opstati sa stavom koji je zauzeo. I Miske je u svom intervju ponovio nekoliko puta da postoje organizacijski problemi a pri tome nije ni jednom krvicu svalio na Ciru i njegove odluke.

Da li je Ciro pravio greske? Ni manje ni vise nego prosjecan evropski selektor kad bi se isti nasao u slicnoj atmosferi sto je za nase standarde opet uspjeh i korak naprijed imajuci u vidu da smo prije toga za selektore imali okorjelog kockara i mlitavog srcanog bolesnika a reprezentacija nam je bila kanta za napucavanje fudbalskih “sila” kao sto su Madjarska, Norveska i Moldavija.
rado_vidjen

#107 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

Pa sta je sad poenta? Da se Misimovic i Dzeko vrate u nasu ligu? :?

Koji hrvatski igrac (8 rep. u svijetu) igra u domacoj ligi a u prvih je 11?

Da je Kodro bio nedovojiv od saveza i danas bi bio selektor. Covjek je bio nezavisan i zato je i najebo cim pokazao da ga bagra nece slomit (odlazak u iran)

Cak nije ni placu primao, eto koliko je bio dio saveza...

Partizan je nastupao u grupama CL jednom, a Zvijezda nijednom, mislim. Sada sluze za nabijanje gol razlike.
jeza u ledja

#108 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:Pa sta je sad poenta? Da se Misimovic i Dzeko vrate u nasu ligu? :?

Koji hrvatski igrac (8 rep. u svijetu) igra u domacoj ligi a u prvih je 11?

Da je Kodro bio nedovojiv od saveza i danas bi bio selektor. Covjek je bio nezavisan i zato je i najebo cim pokazao da ga bagra nece slomit (odlazak u iran)

Cak nije ni placu primao, eto koliko je bio dio saveza...

Partizan je nastupao u grupama CL jednom, a Zvijezda nijednom, mislim. Sada sluze za nabijanje gol razlike.
Sto se tice Kodre i njegovog odnosa prema savezu, Dado Dijasporitus ti je sve lijepo napisao.

Sto se tice Hrvatske, oni imaju 4 reprezentativca koji igraju u Hrvatskoj ligi. (Da ne kazem da imaju i 3 koji igraju u nasoj!)

Sto se tice Srbije, fino sam rekao u grupnim fazama CL i UC. I Zvezda i Partizan su igrali u grupnoj fazi CL jednom. Dok je Partizan igrao 2 puta grupnu fazu Kupa UEFA, a Zvezda istu jednom. Znaci ukupno 5 puta. Mi - nijednom.

Iz Hrvatske, Dinamo je igrao grupnu fazu CL dva puta, i grupnu fazu UC jednom. Hajduk je takodje jednom igrao grupnu fazu CL i dosao do cetvrtfinala ako se ne varam.

Slovenacki Maribor je cak jednom igrao grupnu fazu CL.

U Slovackoj, Kosice i Artmedia Petrzalka su igrale po grupama u CL jednom.

Svicarsku, Dansku, Svedsku, Belgiju, Skotsku, da ne spominjem.

Jedino od pobrojanih Latvijci nikad nisu igrali grupne faze, ali eto njima skoro cijeli tim igra u domacoj ligi.

Sta je poenta svega - da mi nemamo domacu ligu koja cini bazu jedne reprezentacije, vezivno tkivo. Ligu u kojoj vecina reprezentativaca pocne, upozna se medjusobno, razvije slican mentalitet. Na kraju imamo tako malo zemlju da nema sanse da sastavljamo repku samo iz inostranstva. Kad tad zafali igraca na nekoj poziciji , a mi tu nemamo rezerve iz PL, kao sve ostale zemlje svijeta.

Pa jebote Brazil koji ima hiljade igraca u dijaspori opet ubaci ponekog domaceg igraca.
rado_vidjen

#109 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

Sve je to u redu. (iako se ne sjecam nekih Hrvata u prvih 11 iz domace lige, osim Kovaca i Madzuckica ponekad)

Ali ko je kriv sto nemamo jaku ligu?

Pa opet Savez :lol: i zakon ponude i potraznje, koji odvede sve sto valja....
rado_vidjen

#110 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

Image

Ovdje niko ne igra u domacoj ligi, pa odose ljudi u Afriku

Ali oni imaju ozbiljnog selektora :roll:
jeza u ledja

#111 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:Sve je to u redu. (iako se ne sjecam nekih Hrvata u prvih 11 iz domace lige, osim Kovaca i Madzuckica ponekad)

Pa jeste savez jedan od glavnih krivaca, ali to ti pokusavam i objasniti - da je selektor i njegova reprezentacija samo jedna od mnogih karika u istom. Zato i hocu da objasnim da ne moze (ili tesko moze) selektor mijenjati ljude u savezu. Pa gdje to ima? Selektor je bolan tu samo zavrsna karika, profesionalac koji obavlja svoj posao za sta je placen.
Generalno meni smeta sto nas narod u jednoj stvari uvijek vidi izlaz. U jednom malom kotacicu u sveopstoj slici drustva. Tako se plasman repke na SP smatra vise vaznim nego politicka reforma. Ja na primjer dok je trajala euforija u vezi Portugala cijelo vrijeme sam kontao - sta ce ovi ljudi kontati dan poslije, kad se sve to zavrsi, bilo da prodjemo ili ne? Sve se veze za tu jednu spasilacku nit. Tako na primjer ljudi povezuju uspjeh reprezentacije sa tim hoce li jedan igrac igrati ili ne. I uvijek je to neko novi, mlad, nadolazeci, neki - spasioc (Pjanic, Stilic, Medunjanin, Stilic). Ili je neki koga vise nema (Salihamidzic, Papac). Kad odigraju nekoliko utakmica, onda postanu dosadni, pa se za pravi uspjeh trazi spasioc u nekom trecem. Tako vrijedi i za savez - kao savez ce biti super, samo eto da odu Usanovic, Pasalic, svojevremeno Pusina. Pa jebote ja se sjecam kad je Usanovic bio potpuno nebitan u odnosu na Pusinu. Samo je bilo Pusina ovo Pusina ono. Eto nema Pusine vec dugo dugo, otisao i Pasalic, eto sad ce otic (nadamo se) i Usanovic. No opet ce tu biti neki Colakovic, Dominkovic, itd. Pa se evo onda u selektoru trazi slamka spasa. Kao selektor ce smijeniti savez. Pa kako to moze? Gdje to ima? Nigdje.
Ne, prave se promjene jedino mogu desiti IZ TEMELJA, a ne kojekakvim revolucijama.
Temelj promjeni saveza mogu samo udariti domaci klubovi, jer se savez oko njih i formira. Ulaganje novca, udruzenje ligasa, udruzenje igraca, itd.

Sve ostalo je utopija i ubleha.
jeza u ledja

#112 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:Image

Ovdje niko ne igra u domacoj ligi, pa odose ljudi u Afriku

Ali oni imaju ozbiljnog selektora :roll:
Na klupi i na sirem spisku imaju nekoliko igraca iz Srbije.
Mi nemamo cak ni to.
jeza u ledja

#113 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:Sve je to u redu. (iako se ne sjecam nekih Hrvata u prvih 11 iz domace lige, osim Kovaca i Madzuckica ponekad)
..
Znamo i ti i ja koliko je igraca u Hrvatskoj zaigralo u repki prije nego sto su produzili u svjetske lige, kao i da je onomad 3-e plasirana ekipa Hrvatske imala igrace u domacoj ligi. (svi ovi , od Modrica, Corluke, Kranjcara, Srne, Vukojevica, Olica , itd) su igrali u Dinamu i Hajduku kad su poceli u repki, koja je cijelo ovo vrijeme jedna od jacih repki u Evropi.
rado_vidjen

#114 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by rado_vidjen »

jeza u ledja wrote:

Selektor je bolan tu samo zavrsna karika, profesionalac koji obavlja svoj posao za sta je placen.
Ja nesto ne vidim njegovu profesionalnost, ali eto...Profesionalno samo strpa 5 milja + 70% od sponzora koje je doveo. :bih: :D

Dosta nasih reprezentativaca je proslo i domacu ligu. (samo iz Zelje su cetvorica iz prve postave 8-) ) To je neka prica za duze staze....
Krimosi u savezu se samo mijenjuju; danas Pusina sutra Munib. To si u pravu, situacija je beznadezna. Savez je ogledalo drzave, pa i naroda.

I mozda ce zvucit otrcano, kao ubleha nasih politicara, ali ovdje je ipak skoro 4 god. buktio rat...dok u slovackoj, belgiji, sloveniji i td - nije. Sarajevo je ove god. bilo vrlo blizu ligi uefa; polako se staje na noge iako su svi nasi klubovi savez u malom.

Ali selektor mora biti profesionalac i nezavisan.
Ako on ne prati formu svojih igraca ili gleda potencijalne reprezentativce, nema se sta dalje pricat...
jeza u ledja

#115 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

rado_vidjen wrote:
jeza u ledja wrote:

Selektor je bolan tu samo zavrsna karika, profesionalac koji obavlja svoj posao za sta je placen.
Ja nesto ne vidim njegovu profesionalnost, ali eto...Profesionalno samo strpa 5 milja + 70% od sponzora koje je doveo. :bih: :D

Dosta nasih reprezentativaca je proslo i domacu ligu. (samo iz Zelje su cetvorica iz prve postave 8-) ) To je neka prica za duze staze....
Krimosi u savezu se samo mijenjuju; danas Pusina sutra Munib. To si u pravu, situacija je beznadezna. Savez je ogledalo drzave, pa i naroda.

I mozda ce zvucit otrcano, kao ubleha nasih politicara, ali ovdje je ipak skoro 4 god. buktio rat...dok u slovackoj, belgiji, sloveniji i td - nije. Sarajevo je ove god. bilo vrlo blizu ligi uefa; polako se staje na noge iako su svi nasi klubovi savez u malom.

Ali selektor mora biti profesionalac i nezavisan.
Ako on ne prati formu svojih igraca ili gleda potencijalne reprezentativce, nema se sta dalje pricat...
Govorim to za profesionalnost, kako bi idealno trebalo biti. Daleko od toga da se Ciro pokazao kao 'profesionalac', ali to smo znali i ranije.

Sto se tice igraca iz nasih timova, nijedan nije zaigrao kao igrac Zeljeznicara, ili Sarajeva. Mozda je Berberovic, Nadarevic ili Muratovic, ne sjecam se vise, u nekoj prijateljskoj ili nesto slicno. Iz Hrvatske ili Srbije igraci obicno prvo zapocnu u repki, mislim u prvoj postavi, pa onda odu u veliki klub. (Dobar primjer kod nas je Ibricic) Iz Premijerke prvo odu kao talenti u neki zlj klub u Slovackoj, Poljskoj, Rusiji, Turskoj, pa se tamo probiju i tako dospiju do repke.

Sto se tice rata i toga, slazem se. Ali tako je kako je.
Cinjenica je da razlika izmedju nase lige i reprezentacije, najveca od svih ovih gore pobrojanih repki, i u tome treba traziti kljucne probleme neuspjeha nasih selekcija.
Mislim da se malo razmislja o tome na taj nacin, ja stvarno mislim da je domaca liga jedan izuzetno vazan faktor, ako ne i kljucni, kada je u pitanju uspjeh rada reprezentativnih selekcija.

Najslicniji primjeri tome jesu nasi susjedi , a pogotovo Srbija, to je tacno. No, kako smo vidjeli, i kod njih domaca liga ima veci znacaj nego kod nas. Mislim da su bas zbog toga uvijek dozivljavali krah na velikim takmicenjima.

Cak mislim da je to generalno slucaj svugdje u svijetu.
Pogledaj zemlje sa super igracima, ali koje redovno podbacuju, u zadnjih 10-20 godina (Ceska, Holandija, pa Srbija, Hrvatska...itd) Sve te zemlje prave reprezentaciju od stranih igraca, uglavnom.
Mislim da se moze napraviti studija od toga koliko je obrnuto proporcionalan (ne)uspjeh objektivno jakih reprezentacija sa tim koliko je jaka njihova liga.

Isto tako, mislim da zato reprezentacije poput Rusije, Turske i Grcke objektivno postizu bolje rezultate nego sto je snaga njihovih repki - bas zato sto imaju veliki broj igraca koje igraju u domacim ligama, u koje se dosta ulaze i koje redovno imaju ekipe u CL.

Npr. na slican nacin velike repke podbacuju, kao Engleska. Oni imaju sve igrace u domacoj repki, ali uglavnom oni ne cine okosnice jakih klubova. U Spaniji je to bio slucaj sve do ove najnovije generacije, u kojoj je klub poput Barcelone izbacio gomilu domacih reprezentativaca, umjesto legije Holandjana, i iz koje su izasli 'manji' klubovi poput Valencije i Villarreala i izvacili neke kljucne igrace.

Sve u svemu, mislim da u domacoj ligi lezi uspjeh repke.
jeza u ledja

#116 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

Ne bih ja da napadam druge, ali i ja se ne zalazem nesto pretjerano za ostanak Cire. Mislim, vise bih volio da ostane nego ne, al eto.
Znamo svi da je pravi problem u savezu, i dok su oni takvi kakvi su selektor ce moci uraditi samo toliko. Za Ciru smo mislili da se moze nositi s njima. Ja se bojim, ako dodje neko drugi, ili ce biti podoban cuko ala Sliskovic, ili ce biti neko ko ce savezu stvarati probleme, pa biti nogiran u nevrijeme. Nekad tamo taman na kraju 2010-e, kad vec odigramo 3-4 utakmice kvalifikacija.

Drugo moje je misljenje da je Ciro napravio uspjeh, da je postigao vise od ocekivanog. S tim se evo 42% ljudi ne slaze. :-) Pa jebiga kad tako mislite onda je vec glupo raspravljati dalje.
_BaD_BoY

#117 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by _BaD_BoY »

jeza u ledja wrote:Ne bih ja da napadam druge, ali i ja se ne zalazem nesto pretjerano za ostanak Cire. Mislim, vise bih volio da ostane nego ne, al eto.
Znamo svi da je pravi problem u savezu, i dok su oni takvi kakvi su selektor ce moci uraditi samo toliko. Za Ciru smo mislili da se moze nositi s njima. Ja se bojim, ako dodje neko drugi, ili ce biti podoban cuko ala Sliskovic, ili ce biti neko ko ce savezu stvarati probleme, pa biti nogiran u nevrijeme. Nekad tamo taman na kraju 2010-e, kad vec odigramo 3-4 utakmice kvalifikacija.

Drugo moje je misljenje da je Ciro napravio uspjeh, da je postigao vise od ocekivanog. S tim se evo 42% ljudi ne slaze. :-) Pa jebiga kad tako mislite onda je vec glupo raspravljati dalje.
potpisujem i jos samo da dodam da je glupo optuzivati ciro kada nasi golgeteri zakazu kao protiv portugala a kada daju sedam komada onda govoriti ko jebe ciru nije on nista napravio nego ima dobru generaciju..ciro je mozda grijesio al je imao i dobrih stvari..zamislite sta bi rusija trebala uraditi hidinku nakon ovog poraza od slovenije jer su rusi bili apsulutni favoriti..
ultima_palabra

#118 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote:Cinjenica je da razlika izmedju nase lige i reprezentacije, najveca od svih ovih gore pobrojanih repki, i u tome treba traziti kljucne probleme neuspjeha nasih selekcija.
Mislim da se malo razmislja o tome na taj nacin, ja stvarno mislim da je domaca liga jedan izuzetno vazan faktor, ako ne i kljucni, kada je u pitanju uspjeh rada reprezentativnih selekcija.

Najslicniji primjeri tome jesu nasi susjedi , a pogotovo Srbija, to je tacno. No, kako smo vidjeli, i kod njih domaca liga ima veci znacaj nego kod nas. Mislim da su bas zbog toga uvijek dozivljavali krah na velikim takmicenjima.

Cak mislim da je to generalno slucaj svugdje u svijetu.
Pogledaj zemlje sa super igracima, ali koje redovno podbacuju, u zadnjih 10-20 godina (Ceska, Holandija, pa Srbija, Hrvatska...itd) Sve te zemlje prave reprezentaciju od stranih igraca, uglavnom.
Mislim da se moze napraviti studija od toga koliko je obrnuto proporcionalan (ne)uspjeh objektivno jakih reprezentacija sa tim koliko je jaka njihova liga.

Isto tako, mislim da zato reprezentacije poput Rusije, Turske i Grcke objektivno postizu bolje rezultate nego sto je snaga njihovih repki - bas zato sto imaju veliki broj igraca koje igraju u domacim ligama, u koje se dosta ulaze i koje redovno imaju ekipe u CL.

Npr. na slican nacin velike repke podbacuju, kao Engleska. Oni imaju sve igrace u domacoj repki, ali uglavnom oni ne cine okosnice jakih klubova. U Spaniji je to bio slucaj sve do ove najnovije generacije, u kojoj je klub poput Barcelone izbacio gomilu domacih reprezentativaca, umjesto legije Holandjana, i iz koje su izasli 'manji' klubovi poput Valencije i Villarreala i izvacili neke kljucne igrace.

Sve u svemu, mislim da u domacoj ligi lezi uspjeh repke.
:thumbup: naravno, tu treba dodati i mlađe selekcije, na koje se kod nas ne obraća skoro nikakva pažnja. Tako da imamo reprezentativce koji prvi put vide Bosnu sa 22-23 godine :roll:
jeza u ledja

#119 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

A sto se tice igraca iz nase lige.
Mislim da je ubjedljivo najveci problem s njima - fizicka sprema, te mentalitet.

U nasoj ligi se igra suvise bezvoljno, a kako i nece kada se podsvjesno unaprijed zna ko ce gdje kako odigrati. Kada bi mi na primjer imali neku statistiku koliko igraci pretrce na utakmici, prvo sto bi se pokazalo da generalno pretrce mnogo manje nego u bilo kojoj zemlji naseg ranga, a drugo (mentalitet) je sto bi se pokazalo, garantujem, da igrac prosjecno manje pretrci na gostovanju nego kuci.

Sto se tice talenta, on sigurno nije problem.

Kako to da jedan Dzeko, Stilic, Jahic, Nadarevic, Berberovic, Muratovic, Rahimic, Hasagic, Pandza, Milenkovic...tek kad odu u inostranstvo postanu reprezentativci? Sta im fali sto ranije nisu imali? Pa jedan profesionalan rad i zalaganje.
Zato i mnogi nasi igraci ne uspiju vani ako ne odu mladi. Jednostavno fali im tj cip u glavi da trebaju davati sve od sebe kad trce za loptom. Da trebaju davati sve od sebe kad odu u teretanu, na kondicione vjezbe, itd...

Mene ako pitate, sutra kad pocnu opet prijateljske, sto se mene tice nek svaki put pozovu 3-4 domaca igraca pa da vidimo. To pogotovo vazi za odbranu i golmane.
prdimahovina

#120 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by prdimahovina »

portugal je bio favorit u odnosu na nas, tako da bi i sa Kodrom vjerovatno izgubili. Kažem vjerovatno, jer je to fudbal, a naš prolazak bi bio iznenađenje (kao što je prolazak Slovenije veliko iznenađenje). da me je neko poslije utakmice u Zenici pitao da li Ćiro treba ići ne bih bio siguran 50-50. Danas mislim da treba ići. Kada su isplivale ove stvari u javnost oko cirkusa u danima pred utakmice, kada znamo da nije igračima osigurao mir, kada znamo da igrači nisu mogli normalno ni trenirati pred utakmicu, kada znamo da ih je vodao ko međede u cirkusu po raznim privatnim i sponzorskim zabavama, kada je šupački optužio igrače (Miske, Medunjanin) i kada je konačno ušao u konflikt sa Misimovićem tipa "ili on ili ja". Sada povratka više nema. Uradio je i neke pozitivne stvari, ali malo je sebi previše slobode dao u zadnje vrijeme.

Jedina koliko toliko pozitivna stvar je da taj famozni savez nije ono što je bio prije 2 godine. Ne zaboravimo da je osovina zla bila pašalić-ušanović i taj njihov odani knjigovođa. Sada te trojice nema i nemojte misliti da će onaj smotani Čolaković ući u neki veliki konflikt sa nekim budućim selektorom, pogotovo ako taj slektor bude imao veliku podršku navijača. Ti miševi iz saveza će jedva dočekati bilo koga ko će imati dobar rezultat, samo da bi mogli sebi platu uzeti. Ako dođe neki solidan trener, ako čvrsto da do znanja miševima iz saveza da mu se ne mogu miješati u posao i ako bude imao našu podršku biće u puno boljoj poziciji nego Kodro.
van Basten

#121 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by van Basten »

iskreno, kako se tema više razvija ja sve manje vidim njenu svrhu. Ako je trebala saprati Ćiru od njegovih grijeha, jer nam je savez organ od ovce, nije uspjela. Svi znamo kakav je savez, ali to ne smije biti olakšavajuća okolnost "trenuru svih trenera" u činjenici da je taktički ponižen u dvije utakmice i u činjenici da su pripreme ličile na pripreme NK Travnik u Švicarskoj, ne na jednu ozbiljnu reprezentaciju.
kako ja vidim stvari... ako se bude moralo birati Ćiro vs. Munib, Iljo, Sulejman.... onda neka nama Ćire
A ako je izbor Ćiro (sa ili bez Muniba &co) vs. Misimović &co - onda Ćiro doviđenja... ili čak zbogom.
udrch

#122 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by udrch »

Skrenuli ste sa teme..
Suština je da bi se sa Kodrom i Bolom manje pričalo, a više radilo..
Oni jesu neiskusniji, pa možda i lošiji treneri, ali brate i Ćiro taktički osim u Estoniji nije ništa posebno pokazao..
Da su bili Kodro i Bolić, danas ne bi bilo dileme dali će Ušanović dobiti otkaz u savezu ili ne..
Danas bi Barbarez bio neko i nešto u reprezentaciji, a ne bi na gostovanja Reprezentacije putovao u privatnom aranžmanu..
Ja bih bio rahatniji..
Kako vrijeme odmiče sve sam skrhaniji onim što me snašlo, nakon što sam iz slijepe ljubavi prema Reprezentaciji počeo vjerovati svakome..
Jebajiga, nikad dobra.. :bih:
jeza u ledja

#123 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by jeza u ledja »

van Basten wrote:iskreno, kako se tema više razvija ja sve manje vidim njenu svrhu. Ako je trebala saprati Ćiru od njegovih grijeha, jer nam je savez organ od ovce, nije uspjela. Svi znamo kakav je savez, ali to ne smije biti olakšavajuća okolnost "trenuru svih trenera" u činjenici da je taktički ponižen u dvije utakmice i u činjenici da su pripreme ličile na pripreme NK Travnik u Švicarskoj, ne na jednu ozbiljnu reprezentaciju.
kako ja vidim stvari... ako se bude moralo birati Ćiro vs. Munib, Iljo, Sulejman.... onda neka nama Ćire
A ako je izbor Ćiro (sa ili bez Muniba &co) vs. Misimović &co - onda Ćiro doviđenja... ili čak zbogom.
Nije poenta bila da se Ciro sapere od nekog grijeha, vec da vidimo da li ljudi misle da bi s Kodrom napravili vise u minulim kvalifikacijama, u rezultatskom, ne u logistickom i organizacionom smislu.
domovinabih

#124 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by domovinabih »

Kodro i Bola su u odnosu na Ćiru, poluprofesionalci... Sa njima bi osvojili 3 ili 4 mjesto...

Bez Ćire nemamo šansi !!!
Bosanski_kralj

#125 Re: Kodro/Bolic vs Ciro: S kim bi imali vise uspjeha?

Post by Bosanski_kralj »

domovinabih wrote:Kodro i Bola su u odnosu na Ćiru, poluprofesionalci... Sa njima bi osvojili 3 ili 4 mjesto...

Bez Ćire nemamo šansi !!!
Haj odi nađi kakvu tešku macolu(ako znaš šta je to :roll: ) i daj je nekom da te svom snagom udari po glavi. ;-)
Post Reply