Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Frutek

#1 Kočenje

Post by Frutek »

Jedno pitanje iz svakodnevne vožnje po našim ulicama :-D
Kako kočite?

1. Da li prilikom ubrzanja kočite motorom (školsko stepenovanje silazka sa više na nižu brzinu tipa 4-3-2-1)?
2. Da li prilikom ubrzanja do npr. 60 km-h kad vidiš ležećeg, staneš u 3-ćoj pa prebaciš u 1-vu prilikom skoro totalnog stajanja (nema stepenovanja)?
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?

Ako koristite i još neki način kočenja koji nisam spomeno, podijelite ga sa ostalima :D
manijak1

Post by manijak1 »

Otvorim vrata i kao da sam trotinetu malo tenama :D :D zapinjem :D
MrSini

Post by MrSini »

kad vidiš ležećeg
Obično ga vidim prekasno.:x

Moj stari kaže ''Što brže preletiš preko rupa to ih manje osjetiš.'' :D
ovejaraS

#4 Re: Kočenje

Post by ovejaraS »

Frutek wrote:Jedno pitanje iz svakodnevne vožnje po našim ulicama :-D
Kako kočite?

1. Da li prilikom ubrzanja kočite motorom (školsko stepenovanje silazka sa više na nižu brzinu tipa 4-3-2-1)?
2. Da li prilikom ubrzanja do npr. 60 km-h kad vidiš ležećeg, staneš u 3-ćoj pa prebaciš u 1-vu prilikom skoro totalnog stajanja (nema stepenovanja)?
3. Takođe, da li se koristite lerom (idete u 4 brzini, vidite semafor, samo izbacuješ u ler i polako na kočnicu bez stepenovanja ikakvog)?

Ako koristite i još neki način kočenja koji nisam spomeno, podijelite ga sa ostalima :D

rucno mjenjanje brzina je primitivni oblik voznje motornog vozila. krkanluk stalnog natezanja zeljezne sipke je u svijetu vec odavno rijesen odabirom elegantnog automatskog ili bezstepenog ubrzavanja i usporavanja. mani se 19-og i 20-og vijeka, budi u trendu, budi cool 8)
MrSini

Post by MrSini »

rucno mjenjanje brzina je primitivni oblik voznje motornog vozila
To kažu levati koji ne znaju da voze. :D
manijak1

Post by manijak1 »

MrSini wrote:
Slažem se :D i takvi obično u krivinama izlijeću na suprotnu stranu :D :D
Frutek

Post by Frutek »

manijak1 wrote:Otvorim vrata i kao da sam trotinetu malo tenama :D :D zapinjem :D
Ko Kremenko jelde :D

P.S Bez zachatavanja molit ću :oops:
gaius

Post by gaius »

krkani su ameri jer nisu dovoljno inteligentni da nauče kako iza 4. ide 5. iza 5. ide 6.. znaš što? zato što do fakulteta ne obrade jednocifrene brojeve.. a tada već valja voziti.. i zato.. izmislio neki njemac automatiku.. export product.. za amere koji imaju IQ na nivou mr. Bush.. :)
ovejaraS

Post by ovejaraS »

manijak1 wrote:
MrSini wrote:

a tek kad vidim onu ogavnu zguzvanu kesurinu od skaja punu prasine na mjenjacu sto se razvlaci ko slina dok cimas auto i glava svima leti naprijed nazad, uh koji papanluk, bljak!

pogledajte ili nekako isprobajte kako izgleda tiptronic ili multitronic pa onda kritikujte :x
Frutek

Post by Frutek »

manijak1 wrote:
MrSini wrote:
Slažem se :D Automatski prelaz je daleko nesigurniji i većinom ih voza raja kojoj se nije dalo naučit kako se zaista auto treba vozit :-)
Jel i na trkama imaju automatic :-) :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

gaius wrote:krkani su ameri jer nisu dovoljno inteligentni da nauče kako iza 4. ide 5. iza 5. ide 6.. znaš što? zato što do fakulteta ne obrade jednocifrene brojeve.. a tada već valja voziti.. i zato.. izmislio neki njemac automatiku.. export product.. za amere koji imaju IQ na nivou mr. Bush.. :)

halo, jel ti poznato koliki je u Bill Gatesa (mislim IQ)? kakav bi ti izmislio komp.? od drveta sa ekranom od najlon kese!:x
Last edited by ovejaraS on 27/07/2005 22:56, edited 2 times in total.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Nisam na trotinetu :D ali prilikom svake vožnje bilo da je gradska ili magistralna ili kao hadžija :D na nekom autoputu nastojim što manje pritiskati pedalicu u sredini što će reći kočenje motorom je zakon :D iliti šaltanje :D peta četvrta treća vako nako :D .
P.S Ako sam kasno vidio ležećeg :D onda pritišćem do iznemoglosti tu srednju predalicu a ako sam obazrivo došao do njega u recimo trećoj onda ću sasvim blago pritisnuti srednju pedalicu prebaciti u niži stepen prijenosa tj. druga :D još jednom pedalicu blago i u lerčiću :D znači pritišćem krajnju lijevu pedalinu :D i auto je sačuvano :D :D .
Frutek

Post by Frutek »

ovejaraS wrote: pogledajte ili nekako isprobajte kako izgleda tiptronic ili multitronic pa onda kritikujte :x
Isprobo :oops:
Sranje nad sranjem! Osjećo sam se ko da vozim neku igračku, a ne auto. Sve krenem za mjenjač a ono ne treba ništa radit :shock:

Bezveze u svakom slučaju :roll:
MrSini

Post by MrSini »

jel ti poznato koliki je u Bill Gatesa
Ma treba imati reflekse, a ne samo IQ.
ovejaraS

Post by ovejaraS »

MrSini wrote:
jel ti poznato koliki je u Bill Gatesa
Ma treba imati reflekse, a ne samo IQ.

jel ti stvarno mislis da Bill Gates nema reflekse :shock:
MrSini

Post by MrSini »

Sve krenem za mjenjač a ono ne treba ništa radit
To i jeste za šminkere koji bi se vozikali gradom, a babo im kupio vozačku.
Frutek

Post by Frutek »

manijak1 wrote::oops: Nisam na trotinetu :D ali prilikom svake vožnje bilo da je gradska ili magistralna ili kao hadžija :D na nekom autoputu nastojim što manje pritiskati pedalicu u sredini što će reći kočenje motorom je zakon :D iliti šaltanje :D peta četvrta treća vako nako :D .
P.S Ako sam kasno vidio ležećeg :D onda pritišćem do iznemoglosti tu srednju predalicu a ako sam obazrivo došao do njega u recimo trećoj onda ću sasvim blago pritisnuti srednju pedalicu prebaciti u niži stepen prijenosa tj. druga :D još jednom pedalicu blago i u lerčiću :D znači pritišćem krajnju lijevu pedalinu :D i auto je sačuvano :D :D .
Respect :D
MrSini

Post by MrSini »

jel ti stvarno mislis da Bill Gates nema reflekse
Ma nemam pojma, nisam imao čast da se upoznam sa dotičnim gospodinom. :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Frutek wrote:
ovejaraS wrote: pogledajte ili nekako isprobajte kako izgleda tiptronic ili multitronic pa onda kritikujte :x
Sranje nad sranjem! Osjećo sam se ko da vozim neku igračku, a ne auto. Sve krenem za mjenjač a ono ne treba ništa radit :shock:

frutek, radi se o mentalnom sklopu koji moras da mjenjas. nekad si pisao naliv perom i sve je bilo ok, medjutim kad bi ti danas neko rekao da ga uzmes u ruku (naliv pero), garant bi da zbo u oko i nastavio da tipkas (kao tiptronic) po svojoj omiljenoj tastaturi. vjeruj, nekad ces se itekako smijati rucnom mjenjacu, njegov rok trajanja se oteze jos samo na brdovitom balkanu. promjenite se ljudi, sta do djavola vise cekate :?
Frutek

Post by Frutek »

MrSini wrote:
Naravno. Ali većina amera ih voza jer da bi se auto naučilo vozit kako treba ( sa ručnim prenosom brzina) treba vremena. Oni od svega, najmanje vremena imaju , stalno su u nekom trku, tako da nikad ne nauče vozit kako treba. Njih kad vidiš sa sokom u jednoj ruci, mobitelom u drugoj i vozi, da ti se kosa na glavi digne--kakva to crna vožnja :shock:

Sve u svemu, po meni vozit automatik znači vozit igračku, a ne auto, to je za šminkeraj ili za nekog ko uopšte nema želje da nauči vozit kako treba, a auto mu treba da dođe od tačke A do tačke B.

Ali vratimo se na temu forumaši moji -- kočenje :D
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Frutek wrote:
MrSini wrote:
Naravno. Ali većina amera ih voza jer da bi se auto naučilo vozit kako treba ( sa ručnim prenosom brzina) treba vremena. Oni od svega, najmanje vremena imaju , stalno su u nekom trku, tako da nikad ne nauče vozit kako treba. Njih kad vidiš sa sokom u jednoj ruci, mobitelom u drugoj i vozi, da ti se kosa na glavi digne--kakva to crna vožnja :shock:

Sve u svemu, po meni vozit automatik znači vozit igračku, a ne auto, to je za šminkeraj ili za nekog ko uopšte nema želje da nauči vozit kako treba, a auto mu treba da dođe od tačke A do tačke B.

Ali vratimo se na temu forumaši moji -- kočenje :D

kocenje - kocnicom i samo kocnicom jer ti samo ime kaze kocnica je za kocenje. kociti masinom je primitivizam jer se tako sve u motoru opterecuje i haba i trosi visestruko vise i brze nego kada ostavis da masina radi ono za sta je stvorena - za ubrzavanje i vucu. moderni kocioni sistemi su uvezani sa komp. jedinicom koja odvojeno daje naredbe svakom tocku posebno, tako da ima itekakvog meraka u jurcanju kroz krivine upotrebljavajuci gas i kocnicu i koncetrisuci se vise na putanju i procjenu puta, i ne bakcuci se sa kvacilom koje u ekstremnim situacijama zna biti visak, ali to je mozda malo previse za pocetnike, pa vas vise necu opterecivati :)
Frutek

Post by Frutek »

ovejaraS wrote:
Frutek wrote:

frutek, radi se o mentalnom sklopu koji moras da mjenjas. nekad si pisao naliv perom i sve je bilo ok, medjutim kad bi ti danas neko rekao da ga uzmes u ruku (naliv pero), garant bi da zbo u oko i nastavio da tipkas (kao tiptronic) po svojoj omiljenoj tastaturi. vjeruj, nekad ces se itekako smijati rucnom mjenjacu, njegov rok trajanja se oteze jos samo na brdovitom balkanu. promjenite se ljudi, sta do djavola vise cekate :?
ovejaraS, tvoje poređenje ide u prilog kada se priča o novinama ali recimo onih tipa -- izašao je novi software program, treba preći na njega jer je daleko efektivniji od prošlog. U tom slučaju, nema problema. Riješit ću nešto bolje, efektivnije, brže a trebat će mi manje zahebavanja.

Vožnju ne bih nikad mogao svrstat u tu grupu. Ja uživam kad vozim. Obožavam vozit. Volim osjećaj da ja kontrolišem to auto 100%, da osjetim svaki pokret i zvuk motora koji je rezultat MOG prenosa brzine, MOG kočenja, MOG davanja gasa itd. Nikad to ne bi mogao zamijenit triptonicom jer onda bi svo zadovoljstvo nestalo i vožnja bi se pretvorilo u ono što i sama riječ kaže "automatic" -- automatska, robotska vožnja.
Jebeš takvu vožnju ba!

A ovo što kažeš da se ručni prelaz još samo drži na Balkanu je žešća glupost od izjave al et :-?
MrSini

Post by MrSini »

Šta ja znam to sve ide podsvjesno ali evo:
Ako me neko koči u saobračaju onda:
1. kočnica do daske da zaškripe gume (da skonta da nije sam na cesti), tako da se zaustavim 1 cm od njega
2. puno spominjanja njegove mamice

Ako imam vremena stepenovanje, a ako nemam zna se ponekad i ručna potegnuti. :D
Frutek

Post by Frutek »

MrSini wrote:Šta ja znam to sve ide podsvjesno ali evo:
Ako me neko koči u saobračaju onda:
1. kočnica do daske da zaškripe gume (da skonta da nije sam na cesti), tako da se zaustavim 1 cm od njega
2. puno spominjanja njegove mamice

Ako imam vremena stepenovanje, a ako nemam zna se ponekad i ručna potegnuti. :D
To kralju :D :D :lol:
ovejaraS

Post by ovejaraS »

Frutek wrote:
ovejaraS wrote:
Frutek wrote: Isprobo :oops:

ovejaraS, tvoje poređenje ide u prilog kada se priča o novinama ali recimo onih tipa -- izašao je novi software program, treba preći na njega jer je daleko efektivniji od prošlog. U tom slučaju, nema problema. Riješit ću nešto bolje, efektivnije, brže a trebat će mi manje zahebavanja.

Vožnju ne bih nikad mogao svrstat u tu grupu. Ja uživam kad vozim. Obožavam vozit. Volim osjećaj da ja kontrolišem to auto 100%, da osjetim svaki pokret i zvuk motora koji je rezultat MOG prenosa brzine, MOG kočenja, MOG davanja gasa itd. Nikad to ne bi mogao zamijenit triptonicom jer onda bi svo zadovoljstvo nestalo i vožnja bi se pretvorilo u ono što i sama riječ kaže "automatic" -- automatska, robotska vožnja.
Jebeš takvu vožnju ba!

A ovo što kažeš da se ručni prelaz još samo drži na Balkanu je žešća glupost od izjave al et :-?

hm, u pravu si, nije samo na balkanu fascinacija rucnog razvlacenja - zaboravio sam vijetnam, kambodzu, chile, i sl... jos nesto, probaj neku racing igricu sa obje opcije pa mi javi vremena koja si postigao bez gubljenja dragocjenih stotinki vozeci automatikom i gubeci stotinke sa mjenjacom 8-)
Last edited by ovejaraS on 27/07/2005 23:09, edited 1 time in total.
Post Reply