Pa ne priča Naša stranka ni o kakvoj koaliciji (barem sad zasad ne priča) i ne mislim da bi u ovom trenutku njoj to bilo potrebno, a ni poželjno.Ne treba ovoj zemlji neka nova mala stranka koja će imati 3-4 % glasova, nego joj treba stranka koja u sebi ima tu pokretačku snagu da danas, sutra dođe na vlast (ne nužno sama, naravno).I zbog toga je, moje mišljenje naravno, jako bitno da na prve izbore izađe sama, jednostavno da se vidi njen potencijal. Ljudi vole pobjednike, ako se u toj stranci prepozna pobjednički mentalitet, onda su joj i šanse veće.Jedno, dva mjesta u parlamentu ništa dugoročno ne znači ( osim , naravno, ako i oni neće biti funkcionerska stranka). A mislim da bi i SDP-u bilo bolje da ima stranku sa kojom može prirodno da koalira umjesto da vrluda po bespućima naše politčke zbilje.jeza u ledja wrote:Upravo tako. Male stranke trebaju medjusobno da se ujedine da bi presle izborni prag, a ne da se ujedinjuju sa velikim.
Ako ce Nasa stranka pricati o koaliciji neka to rade sa LDSom i GDSom, koji im se cine najblizim.
Koalicija SDP-Naša stranka
-
palermo
#126 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
- jeza u ledja
#127 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Mislio sam - ako se vec prica na forumu o tome.
-
palermo
#128 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ma ok je, nije bilo tebi direktno repliciranje, nego mi bilo zgodno postati baš tujeza u ledja wrote:Mislio sam - ako se vec prica na forumu o tome.
- jeza u ledja
#129 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Nego da dodam nesto za mene jako bitno.
Kada se jednog dana pojavi stranka koja uspije napraviti jednak rezultat u 'oba' dijela Federacije i u oba entiteta to ce biti stranka koja ce imati buducnost, a i koja ce imati moj glas.
Za sada je najblize tome Radom za boljitak.
Eto, skonto sam sve
, od danas glasam za stranku/e koje imaju jednaku jacinu u oba entiteta. 
Kada se jednog dana pojavi stranka koja uspije napraviti jednak rezultat u 'oba' dijela Federacije i u oba entiteta to ce biti stranka koja ce imati buducnost, a i koja ce imati moj glas.
Eto, skonto sam sve
- valterbranisarajevo
#130 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Evo kako će taj posao odraditi SDA i SBiH. za sada se samo spominju opštine u USK, ali to je vjerovatno neka proba. SBiH će ući u predizbornu koaliciju sa novoosnovanom A-SDA. nakon izbora će, kako to obično biva, vjerovatno ta koalicija koalirati sa SDA, tako će svi glasači opet biti na okupu i oni će osvojiti vlast u mnogo opština, HDZ i HDZ 1990 neće koalirati nego će se vjerovatno ujediniti pa se isto pridružiti toj koaliciji SBiH, A-SDA i SDA (npr u Mostaru).U RS Dodik još uvijek misli da je neprikosnoven pa ništa ne govori, ali bogami, poslije onih pepeljara od 700 KM, ko zna kako će proći na izborima..
Eh kako u tom odnosu snaga neka građanska stranka može doći na vlast. Proći će još puno vremena, a možda se to neće desiti nikada, da jedna partija u BiH sama osvari parlamentarnu većinu.. Stranke koje su trenutno na vlasti su toga itekako svjesne - to je jedan od razloga zbog koga su na vlasti već godinama..
Dakle ostaje opcija koalicije sa srodnim strankama ili vječna opozicija, gdje se parlamentarna većina ismijava sa tvojim prijedlozima i zakonima...
Eh kako u tom odnosu snaga neka građanska stranka može doći na vlast. Proći će još puno vremena, a možda se to neće desiti nikada, da jedna partija u BiH sama osvari parlamentarnu većinu.. Stranke koje su trenutno na vlasti su toga itekako svjesne - to je jedan od razloga zbog koga su na vlasti već godinama..
Dakle ostaje opcija koalicije sa srodnim strankama ili vječna opozicija, gdje se parlamentarna većina ismijava sa tvojim prijedlozima i zakonima...
-
palermo
#131 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
haj ne zajebaji jeza, ako pod istim rezultatom podrazumjevaš dvije nule, onda ti može proćijeza u ledja wrote:Nego da dodam nesto za mene jako bitno.
Eto, skonto sam sve, od danas glasam za stranku/e koje imaju jednaku jacinu u oba entiteta.
- Mikado
#132 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ako su omladinci SDP-a spremni raditi uz omladince ovih stranaka, sigurno je da se moze dosta toga napraviti zajednicki.Risto Kuglarić wrote:bojim se da ne. previše je razlika između pomenutih stranaka. Ustvari, da budemo precizniji, ličnih animoziteta između ljudi koji ih vode. Uzmi samo SDP, SDU i BOSS za primjera...suncica24 wrote:...
Znaci ZA PREDIZBORNU KOALICIJU SDP, LDS, Nasa stranka, GDS, BOSS, SDU, Pokret za promjene, Ekoloska stranka, Stranka penzionera... itd, itd!
Pred Opste izbore!
Suprostavljanje postizbornoj koaliciji koja je na djelu zadnjih 15 god!
Moze li se to?
PS: To je jos 2god. vremena za "urgiranje, guranje i pogurivanje", navedenih stranaka ka toj ideji, sta mislite?
- Mikado
#133 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ako se Socijal-Demokratija uspije ujedniti, moja vjera u bolju buducnost nase drzave ce se sigurno povecat.
- profko
#134 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Porediti SDP i BPS je isto kao Manchester Utd i Stoke.[/quote]edinbug wrote:ti gdje god stignes zakacis BPS- cc, jarane da ja tebi kazem nesto: neka se sdp hvata nase stranke i liberala, i gds-a i boss-a jer nemaju ni jednog poslanika. BPS jarane rasteeeeeee, citaj rezultate koliko vijecnika nakon opcinskih izbora. na narednim sigurno ce biti u 10.000 glasova sa sdp-om.
ja licno nikada ne bih isao u koaliciju sa komunistima. Sefer i BPS imaju rejting, imaju sansu i ne bih isao sa ispranim likovima.
P.S. BPS je imao samo jedno ministarstvo. a drzali su alijansu sa poslanicima i na drzavnom i na federalnom nivou. spahic, lds i ostali nisu imali poslanike na drzavnom nivou pa im je lagumdzija da mjesta zamjenika minsitra. prema tome, ako hocete da pricate o politici ne lupetajte vec cinjenice samo.
ja tebi kazem da je BPS jedini imao porast od svih stranaka na posljednjim izborima. a nakon izbora se nadjemo ovdje pa da vidimo ko je pao a ko porastao ;;)
p.s. samo sam se na kratko ukljucio da kaze da sdp taman i jeste za spahica, kadica, bojana i te raje, za bolje i nisu.
p.p.s. kad gdsovi, ldsovi, nsovi i drugi dobiju samo 1 poslanika u fbih javi care
-
bihmak
#135 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Super bi bilo kada bi NS bez ostalih stranaka presla izborni prag (i ne samo presla..) ali bojim se da bi ova prica mogla da se okrene unazad unatoc velikog interesovanja javnosti.palermo wrote:Pa ne priča Naša stranka ni o kakvoj koaliciji (barem sad zasad ne priča) i ne mislim da bi u ovom trenutku njoj to bilo potrebno, a ni poželjno.Ne treba ovoj zemlji neka nova mala stranka koja će imati 3-4 % glasova, nego joj treba stranka koja u sebi ima tu pokretačku snagu da danas, sutra dođe na vlast (ne nužno sama, naravno).I zbog toga je, moje mišljenje naravno, jako bitno da na prve izbore izađe sama, jednostavno da se vidi njen potencijal. Ljudi vole pobjednike, ako se u toj stranci prepozna pobjednički mentalitet, onda su joj i šanse veće.Jedno, dva mjesta u parlamentu ništa dugoročno ne znači ( osim , naravno, ako i oni neće biti funkcionerska stranka). A mislim da bi i SDP-u bilo bolje da ima stranku sa kojom može prirodno da koalira umjesto da vrluda po bespućima naše politčke zbilje.jeza u ledja wrote:Upravo tako. Male stranke trebaju medjusobno da se ujedine da bi presle izborni prag, a ne da se ujedinjuju sa velikim.
Ako ce Nasa stranka pricati o koaliciji neka to rade sa LDSom i GDSom, koji im se cine najblizim.
Takodje u slucaju da ne ide u koalicij s LDS-om pokupila bi veliki broj njihovih glasova, sto je steta...
Jednostavno ne vjerujem da NS moze sama osvojiti izuzetno veliki broj glasova-nazalost.
-
palermo
#136 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ma , daj budimo ozbiljni, o kojem velikom broju glasova LDS govorimo (a Lamija je meni najsimpatičniji lik na političkoj sceni BiH,iz mnogo, mnogo razloga).Ako Naša stranka ne bude mogla preći izborni prag, onda nek se slobodno rasformira, kao što rekoh, neke nove stranke koje će dobivati par postotaka na izborima, nikome, a posebno ovoj zenlji nisu prijeko potrebne.bihmak wrote:Super bi bilo kada bi NS bez ostalih stranaka presla izborni prag (i ne samo presla..) ali bojim se da bi ova prica mogla da se okrene unazad unatoc velikog interesovanja javnosti.palermo wrote:Pa ne priča Naša stranka ni o kakvoj koaliciji (barem sad zasad ne priča) i ne mislim da bi u ovom trenutku njoj to bilo potrebno, a ni poželjno.Ne treba ovoj zemlji neka nova mala stranka koja će imati 3-4 % glasova, nego joj treba stranka koja u sebi ima tu pokretačku snagu da danas, sutra dođe na vlast (ne nužno sama, naravno).I zbog toga je, moje mišljenje naravno, jako bitno da na prve izbore izađe sama, jednostavno da se vidi njen potencijal. Ljudi vole pobjednike, ako se u toj stranci prepozna pobjednički mentalitet, onda su joj i šanse veće.Jedno, dva mjesta u parlamentu ništa dugoročno ne znači ( osim , naravno, ako i oni neće biti funkcionerska stranka). A mislim da bi i SDP-u bilo bolje da ima stranku sa kojom može prirodno da koalira umjesto da vrluda po bespućima naše politčke zbilje.jeza u ledja wrote:Upravo tako. Male stranke trebaju medjusobno da se ujedine da bi presle izborni prag, a ne da se ujedinjuju sa velikim.
Takodje u slucaju da ne ide u koalicij s LDS-om pokupila bi veliki broj njihovih glasova, sto je steta...
Jednostavno ne vjerujem da NS moze sama osvojiti izuzetno veliki broj glasova-nazalost.
-
bihmak
#137 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ja govorim o velikom broju glasova koje ce, po mojoj pricjeni, pokupiti od LDS-a ( a i ostalih:SDU,SDP,GDS..) nisam ja rekao da LDS ima mnogo biraca...Ma , daj budimo ozbiljni, o kojem velikom broju glasova LDS govorimo (a Lamija je meni najsimpatičniji lik na političkoj sceni BiH,iz mnogo, mnogo razloga).Ako Naša stranka ne bude mogla preći izborni prag, onda nek se slobodno rasformira, kao što rekoh, neke nove stranke koje će dobivati par postotaka na izborima, nikome, a posebno ovoj zenlji nisu prijeko potrebne.
Nadam se i ja da ce NS sama postici znacajne rezultate, ali ponavljam NADAM SE (dali ce biti tako nije sigurno) -...zivi bili pa vidjeli..
a valjda imamo pravo o svemu diskutovati , zato smo na forumu..!!???!
- jeza u ledja
#138 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
I Lamija je prosli put bila 'hit' pa smo vidjeli kako su zavrsili.
Da bi Nasa stranka napravila neki uspjeh potrebna joj je malo bolja organizacija, i pare.
Da bi Nasa stranka napravila neki uspjeh potrebna joj je malo bolja organizacija, i pare.
- winabike
#139 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Zoomke, izvini, ali moram biti malo offtopic zlonamjeran, jače je od menebihmak wrote:Ja govorim o velikom broju glasova koje ce, po mojoj pricjeni, pokupiti od LDS-a ( a i ostalih:SDU,SDP,GDS..) nisam ja rekao da LDS ima mnogo biraca...Ma , daj budimo ozbiljni, o kojem velikom broju glasova LDS govorimo (a Lamija je meni najsimpatičniji lik na političkoj sceni BiH,iz mnogo, mnogo razloga).Ako Naša stranka ne bude mogla preći izborni prag, onda nek se slobodno rasformira, kao što rekoh, neke nove stranke koje će dobivati par postotaka na izborima, nikome, a posebno ovoj zenlji nisu prijeko potrebne.
Nadam se i ja da ce NS sama postici znacajne rezultate, ali ponavljam NADAM SE (dali ce biti tako nije sigurno) -...zivi bili pa vidjeli..
Koji SDU? Ovaj očaj: http://www.sdubih.ba ili ovaj očaj: http://www.sdu.ba?
BPS nije tema ove emisije, ali ja ne mogu smatrati ozbiljnom stranku koja nema ni ekonomski program, ni web stranicu. To što je narod kod nas takav kakav je, pa mu je to svejedno, nije moj problem. Uz sav respect Seferu kao osobi (a taj respect kao osoba će uvijek imati od mene!)
Nego da se vratimo temi i koaliciji: da, predizborna koalicija NS-LDS bi bila vjerovatno jako, jako zanimljiva stvar. Mislim da bi oni tada mogli pokupiti cak i 7-8% uglavnom onih koji do sada nisu izlazili na izbore.
- jeza u ledja
#140 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
7-8%???? Ma nema sanse. O kojem to nivou govoris? Ma to mozda u Sarajevu da osvoje toliko, mada i to sumnjam.winabike wrote:
Nego da se vratimo temi i koaliciji: da, predizborna koalicija NS-LDS bi bila vjerovatno jako, jako zanimljiva stvar. Mislim da bi oni tada mogli pokupiti cak i 7-8% uglavnom onih koji do sada nisu izlazili na izbore.
Inace NS, LDS i GDS bi bila odlicna koalicija.
- winabike
#141 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ne znam, ježek, meni Ibro nako... nit smrdi nit mirišejeza u ledja wrote:7-8%???? Ma nema sanse. O kojem to nivou govoris? Ma to mozda u Sarajevu da osvoje toliko, mada i to sumnjam.winabike wrote:
Inace NS, LDS i GDS bi bila odlicna koalicija.
- jeza u ledja
#142 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Znam ja Ibru 'Maybe Baby' Spahica
vrlo dobro.
Vjeruj mi, i on takav smijesan mi je bolji od ovih 'velikih' politicara od kojih mi se povraca. Nek se sakupi 4-5 ovih gradjanskih stranaka pa makar ih vodili amateri bolje ce nam biti.
Ali problem je i u tome - sto da bi jedna stranka postala velika ona mora privuci kadar i glasove sireg spektra stanovnistva, sto opet neminovno znaci da ce ta stranka imati sumnjivih likova.
Vjeruj mi, i on takav smijesan mi je bolji od ovih 'velikih' politicara od kojih mi se povraca. Nek se sakupi 4-5 ovih gradjanskih stranaka pa makar ih vodili amateri bolje ce nam biti.
Ali problem je i u tome - sto da bi jedna stranka postala velika ona mora privuci kadar i glasove sireg spektra stanovnistva, sto opet neminovno znaci da ce ta stranka imati sumnjivih likova.
-
mladoliki
#143 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Inicijativa o okrupnjavanju opozicije-malih stranaka (LDS, POKRET MLADIH, POKRET ZA PROMJENE, GDS, E5) ili zajedničkom nastupu na narednim izborima inicirana je odmah nakon prošlih općih izbora `06!
Pokrenuli su je ljudi iz Pokreta mladih koji tamo više nisu zbog "predsjednika" koji je privatizirao taj projekat jer je u njega uložio vlastiti kredit, pa se i ponašao kao vlasnik stranke (bez programa, članstva i sjednica stranke- rezultati u Kantonu Sarajevo od 3500-4000 glasova ovisno o nivou vlasti bili su plod pojedinačnih napora kandidata, a stranke nije bilo nigdje osim kada je "predsjednik" dao javnu podršku Harisu Silajdžiću-navodno za lovu kojom je pokrio svoju ličnu kampanju), te pojedinci iz PZP i E5-naravno ne lideri.
Sva priča je bila lijepa dok se nije počelo razgovarati o tome ko će biti čelni ljudi i kako bi se taj novi projekat zvao. Velike face sa po 100 glasova u svojim izbornim jedinicama počeli su se prepucavati. Umjesto da svi zajedno shvate koliko su patetični i politički impotentni počeli su postavljati svoje uslove. Naravno, čitava priča je doživjela krah, jer su se miševi počeli praviti velikim mačkama tražeći za sebe mjesta nosioca listi za lokalne izbore u svojim jedinicama (kao npr. Vedran Dodik, pardon Jasmin kako ono bi, u Starom gradu, Nermin vila šef stranke bez članstva i glasača ujedinio se sa zelenim koji imaju 6 članova i sad ukupno imaju 7 članova, Ibro zvani JA SVUGDJE, koji će izgleda ostati uskoro i bez nekretnina u Titovoj 9A koju je prisvojio od imovine iz bivšeg sistema), pa pozicije u stranci, pa naziv stranke-te mora biti građanski, te mora ekološki, te mora liberalni i oko gluposti tzv. lidera je propala ta ideja.
Sindrom Lagumdžija nije nažalost karakterističan samo za SDP, on postoji i u "malim" strankama koje su pod snažnim uticajem svojih osnivača, utemeljitelja, dugogodišnjih lidera, doživotnih predsjednika koji misle samo na sebe i svoj interes. Po mom mišljenju samo bi debil išao u koaliciju sa GDS, E5 ili Pokretom mladih jer ti ljudi jedva mogu skupiti potpise za izbore, a glume političke stranke. Ni liberali nisu ništa bolji-em jednonacionalni, em neparlamentarni, kome oni trebaju kao koalicioni partner. Oni bi mogli svi zajedno osnovati jednu stranku-što se pokazalo nemogućim ili se stopiti sa nekom od postojećih stranaka da ne propadaju bezveze glasovi. Liberali bi se možda mogli stopiti sa SDP-om ili prije sa Našom strankom, a svi ostali sa SDA ili SBiH, da pojačaju opoziciju!
Pokrenuli su je ljudi iz Pokreta mladih koji tamo više nisu zbog "predsjednika" koji je privatizirao taj projekat jer je u njega uložio vlastiti kredit, pa se i ponašao kao vlasnik stranke (bez programa, članstva i sjednica stranke- rezultati u Kantonu Sarajevo od 3500-4000 glasova ovisno o nivou vlasti bili su plod pojedinačnih napora kandidata, a stranke nije bilo nigdje osim kada je "predsjednik" dao javnu podršku Harisu Silajdžiću-navodno za lovu kojom je pokrio svoju ličnu kampanju), te pojedinci iz PZP i E5-naravno ne lideri.
Sva priča je bila lijepa dok se nije počelo razgovarati o tome ko će biti čelni ljudi i kako bi se taj novi projekat zvao. Velike face sa po 100 glasova u svojim izbornim jedinicama počeli su se prepucavati. Umjesto da svi zajedno shvate koliko su patetični i politički impotentni počeli su postavljati svoje uslove. Naravno, čitava priča je doživjela krah, jer su se miševi počeli praviti velikim mačkama tražeći za sebe mjesta nosioca listi za lokalne izbore u svojim jedinicama (kao npr. Vedran Dodik, pardon Jasmin kako ono bi, u Starom gradu, Nermin vila šef stranke bez članstva i glasača ujedinio se sa zelenim koji imaju 6 članova i sad ukupno imaju 7 članova, Ibro zvani JA SVUGDJE, koji će izgleda ostati uskoro i bez nekretnina u Titovoj 9A koju je prisvojio od imovine iz bivšeg sistema), pa pozicije u stranci, pa naziv stranke-te mora biti građanski, te mora ekološki, te mora liberalni i oko gluposti tzv. lidera je propala ta ideja.
Sindrom Lagumdžija nije nažalost karakterističan samo za SDP, on postoji i u "malim" strankama koje su pod snažnim uticajem svojih osnivača, utemeljitelja, dugogodišnjih lidera, doživotnih predsjednika koji misle samo na sebe i svoj interes. Po mom mišljenju samo bi debil išao u koaliciju sa GDS, E5 ili Pokretom mladih jer ti ljudi jedva mogu skupiti potpise za izbore, a glume političke stranke. Ni liberali nisu ništa bolji-em jednonacionalni, em neparlamentarni, kome oni trebaju kao koalicioni partner. Oni bi mogli svi zajedno osnovati jednu stranku-što se pokazalo nemogućim ili se stopiti sa nekom od postojećih stranaka da ne propadaju bezveze glasovi. Liberali bi se možda mogli stopiti sa SDP-om ili prije sa Našom strankom, a svi ostali sa SDA ili SBiH, da pojačaju opoziciju!
- bihpatriot
#144 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Bio ja nedavno na Osnivackoj skupstini Nase u jednoj od okolo-Sarajevskih opcina (mislio, ono, ovi su udure, mladi, dopadaju mi se njihove ideje, i tako to), pa reko odo' se uclaniti...
... i sad ovdje ide citava prica ... ovo-ono... dojmovi, utisci ...
Na kraju, kazem ja sebi "ooooo majko, debilaaa..."
kako ovi iz Trampine, tako i ovi lokalni... Da se puknes dlanom po celu...
P.S. Mislim, halo, lijepo je biti nafuran ono, "hajmo"... Ali treba upravljati drzavom od 4 000 000 ljudi !!! Tak' da sam se resetovao, na SDP... Iako mi Zlatko (i SDP) ide na zivac u nekim stvarima, ipak su naj-sposobniji da urade bar nesto na-bolje. TM (tj. moje misljenje)
... i sad ovdje ide citava prica ... ovo-ono... dojmovi, utisci ...
Na kraju, kazem ja sebi "ooooo majko, debilaaa..."
P.S. Mislim, halo, lijepo je biti nafuran ono, "hajmo"... Ali treba upravljati drzavom od 4 000 000 ljudi !!! Tak' da sam se resetovao, na SDP... Iako mi Zlatko (i SDP) ide na zivac u nekim stvarima, ipak su naj-sposobniji da urade bar nesto na-bolje. TM (tj. moje misljenje)
- profko
#145 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Zoomke, izvini, ali moram biti malo offtopic zlonamjeran, jače je od menewinabike wrote:bihmak wrote:Ja govorim o velikom broju glasova koje ce, po mojoj pricjeni, pokupiti od LDS-a ( a i ostalih:SDU,SDP,GDS..) nisam ja rekao da LDS ima mnogo biraca...Ma , daj budimo ozbiljni, o kojem velikom broju glasova LDS govorimo (a Lamija je meni najsimpatičniji lik na političkoj sceni BiH,iz mnogo, mnogo razloga).Ako Naša stranka ne bude mogla preći izborni prag, onda nek se slobodno rasformira, kao što rekoh, neke nove stranke koje će dobivati par postotaka na izborima, nikome, a posebno ovoj zenlji nisu prijeko potrebne.
[
b]Koji SDU? Ovaj očaj: http://www.sdubih.ba ili ovaj očaj: http://www.sdu.ba?
BPS nije tema ove emisije, ali ja ne mogu smatrati ozbiljnom stranku koja nema ni ekonomski program, ni web stranicu. To što je narod kod nas takav kakav je, pa mu je to svejedno, nije moj problem. Uz sav respect Seferu kao osobi (a taj respect kao osoba će uvijek imati od mene!)
gdje to pise da ga nemaju? sto se tice web-a, slazem se, ali sto se tice politike, principijelnosti, rezultata, kadrova - care, vjeruj mi da ocigledno ne znas puno o tome. nema ljutnje. BPS kao sto sam ti rekao ce jedini skociti na opcinskim izborima - to su cinjenice poltickih kretanja. BPS jedini ima taj trend rasta, mislim to su realni pokazatelji, na kraju uzmi knjigu CIN-a "izbori 2006" pa vidi sta pise o svim strankama i BPS-u, pa ces vidjeti da oni koji se ozbiljno bave analitikom, imaju u vidu puno vise stvari od onih koje ti vidis. BPS ima lidera, ima kadrove, ima rezultat, i sve je bas kako treba...
furaj ti ovu koaliciju propalih strancica i sdp-a
-
vafenur
#146 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
[quote]Ni liberali nisu ništa bolji-em jednonacionalni, em neparlamentarni, kome oni trebaju kao koalicioni partner. Oni bi mogli svi zajedno osnovati jednu stranku-što se pokazalo nemogućim ili se stopiti sa nekom od postojećih stranaka da ne propadaju bezveze glasovi. Liberali bi se možda mogli stopiti sa SDP-om ili prije sa Našom strankom, a svi ostali sa SDA ili SBiH, da pojačaju opoziciju![/quote]
E ovdje nisi u pravu "mladoliki". Liberali nisu jednonacionalni , ali je istina da nisu parlamentarni. Postoje veoma dugo, još su moji starci se s njima družili prije rata. Znaš li ijednu zemlju koja nema liberalne partije? Da nema ovih naših liberala, mi bi bili ta zemlja. Drugi imaju po nekoliko ovakvih stranaka jer je to najprivlačnija politička opcija, prije svega za mlade i za intelektualce. Oni propagiraju najširi mogući spektar individualnih ljudskih prava i sloboda. Ovi naši su članovi Evropskih liberala već jako dugo. Pa pogledaj ko su liberali u regionu: Slovenija, Jelko Kacin (a bio im je osnivač i vođa Drnovšek), u Hrvatskoj Mesić, Vesna Pusić, u Srbiji Vesna Pešić, Nataša Mičić, Čeda Jovanović - sve sami pozitivni likovi. Šta fali profesorici Tanović koja je na čelu naših liberala? U svemu ovome izgleda falimo samo mi, glasaći i članovi pa da ovo bude dobra politička opcija u BiH.
Ne vjerujem ovoj tvojoj priči da su i liberali bili u toj priči o koalicijama gdje su se šefovi grabili za fotelje.
E ovdje nisi u pravu "mladoliki". Liberali nisu jednonacionalni , ali je istina da nisu parlamentarni. Postoje veoma dugo, još su moji starci se s njima družili prije rata. Znaš li ijednu zemlju koja nema liberalne partije? Da nema ovih naših liberala, mi bi bili ta zemlja. Drugi imaju po nekoliko ovakvih stranaka jer je to najprivlačnija politička opcija, prije svega za mlade i za intelektualce. Oni propagiraju najširi mogući spektar individualnih ljudskih prava i sloboda. Ovi naši su članovi Evropskih liberala već jako dugo. Pa pogledaj ko su liberali u regionu: Slovenija, Jelko Kacin (a bio im je osnivač i vođa Drnovšek), u Hrvatskoj Mesić, Vesna Pusić, u Srbiji Vesna Pešić, Nataša Mičić, Čeda Jovanović - sve sami pozitivni likovi. Šta fali profesorici Tanović koja je na čelu naših liberala? U svemu ovome izgleda falimo samo mi, glasaći i članovi pa da ovo bude dobra politička opcija u BiH.
Ne vjerujem ovoj tvojoj priči da su i liberali bili u toj priči o koalicijama gdje su se šefovi grabili za fotelje.
-
UciteljSplinter
#147 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Ja sam jos uvijek za gosn' Lajcaka..cini mi se da bismo ustedjeli 
-
mladoliki
#148 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Druže moj vafenur!
Hajde da baratamo činjenicama. S jedne strane je tvoja tvrdnja da liberali nisu monoetnički što bi bukvalno bilo istina jer ako postoje barem dva pripadnika ostalih nacija u toj stranci onda je to multietnička stranka- ali samo bukvalno!
Praktično, činjenice pokazuju sljedeće: LDS je monoetnička stranka, uopće nije nastupila na posljednjim izborima u RS-u gdje živi 95% Srba, kao ni u kantonima s hrvatskom većinom gdje živi 95 % Hrvata-dakle ona ne postoji na tim prostorima i među tim narodima.U dva mješovita kantona u FBiH- HNK i Srednja Bosna treba pogledati izbornu listu LDS-a (njenu nacionalnu strukturu)i onda konstatirati ono što je fakat da se ne lažemo- MONONACIONALNA STRANKA! Posebno možemo govoriti o nosiocu liste u izbornoj jedinici 5 za Parlament FBiH, bivšem komandantu 7. muslimanske brigade, pa ti sad zamisli da jedan Hrvat ili Srbin iz Zenice ili Žepča glasa za njega- veliki liberal i nosioc multinacionalne BiH! A ljudi koje si spomenuo poput Nataše, Čede, Stipe ili Vesne s jedne strane i Šerif P. čija je jedinica bila strah i trepet za lokalno civilno stanovništvo nebošnjačke nacionalnosti- e pa to stvarno ne ide!
A kad je riječ o koaliciji koju sam spominjao nije ni čudo da ti o tome ništa ne znaš i nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu koji daje svoje mišljenje o nečemu o čemu nema nikakvih informacija.
I izvini, nemam ništa prootiv Lamije, ali ja mislim da mi nemamo liberale, jer ta stranka ima 8300 glasova u BiH (od toga 4300 u Sarajevu) na 4 miliona ljudi! Presmiješno!
Hajde da baratamo činjenicama. S jedne strane je tvoja tvrdnja da liberali nisu monoetnički što bi bukvalno bilo istina jer ako postoje barem dva pripadnika ostalih nacija u toj stranci onda je to multietnička stranka- ali samo bukvalno!
Praktično, činjenice pokazuju sljedeće: LDS je monoetnička stranka, uopće nije nastupila na posljednjim izborima u RS-u gdje živi 95% Srba, kao ni u kantonima s hrvatskom većinom gdje živi 95 % Hrvata-dakle ona ne postoji na tim prostorima i među tim narodima.U dva mješovita kantona u FBiH- HNK i Srednja Bosna treba pogledati izbornu listu LDS-a (njenu nacionalnu strukturu)i onda konstatirati ono što je fakat da se ne lažemo- MONONACIONALNA STRANKA! Posebno možemo govoriti o nosiocu liste u izbornoj jedinici 5 za Parlament FBiH, bivšem komandantu 7. muslimanske brigade, pa ti sad zamisli da jedan Hrvat ili Srbin iz Zenice ili Žepča glasa za njega- veliki liberal i nosioc multinacionalne BiH! A ljudi koje si spomenuo poput Nataše, Čede, Stipe ili Vesne s jedne strane i Šerif P. čija je jedinica bila strah i trepet za lokalno civilno stanovništvo nebošnjačke nacionalnosti- e pa to stvarno ne ide!
A kad je riječ o koaliciji koju sam spominjao nije ni čudo da ti o tome ništa ne znaš i nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu koji daje svoje mišljenje o nečemu o čemu nema nikakvih informacija.
I izvini, nemam ništa prootiv Lamije, ali ja mislim da mi nemamo liberale, jer ta stranka ima 8300 glasova u BiH (od toga 4300 u Sarajevu) na 4 miliona ljudi! Presmiješno!
- valterbranisarajevo
#149 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Eh kada bi neko napravio šire istraživanje o ovom prijedlogu, ova anketa baš i nije neko mjerilo. Naravno sada bi se prijedlog mogao podijeliti na predizbornu i postizbornu saradnju..
-
kijameta
#150 Re: Koalicija SDP-Naša stranka
Sta je to 'Nasa stranka'