Ko zna nešto o tenderima?
- sanjex
#1 Ko zna nešto o tenderima?
Ima li neko ko se razumije u tendere, kakva je to procedura?
Brat mi ima firmu (Aluminijska i ostala stolarija) pa me zato ineteresuje.
- A-R-N-I
#2 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Procita zakon o javnim nabavkama...sanjex wrote:Ima li neko ko se razumije u tendere, kakva je to procedura?
-
*mima*
#3 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Zavisi sta te interesuje.....uglavnom su namjesteni....a sve imas u zakonu o javnim nabavkama
- karanana
#4 Re: Ko zna nešto o tenderima?
ja...malo ti je preuopsteno pitanje. znam i ja ponesto, a obicno ti pise sve u dokumentaciji.
- jazzer
#5 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Sta te konkretno interesuje? Ako se javljas na tender BH Telecoma ili drugog
javnog preduzeca bez ''debele'' stele nemoj ni pokusavati. To pouzdano znam
o tenderima
.
o tenderima
-
*mima*
#6 Re: Ko zna nešto o tenderima?
jazzer wrote:Sta te konkretno interesuje? Ako se javljas na tender BH Telecoma ili drugog
o tenderima.
- karanana
#7 Re: Ko zna nešto o tenderima?
sto se tice drzavnih tendera, tesko da ce se progurati osim ako nema dobre pare i veze da zna koga podmazati. evo sad se upravo desava afera sa tenderom za namjestaj za onu zgradu na marin dvoru.sanjex wrote:Ima li neko ko se razumije u tendere, kakva je to procedura?
- A-R-N-I
#8 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Jest, i svi slezu ramenima u smislu to tako treba da bude, tjerajte do suda i krivicno prijavljujte, eno vam primjer Fuada Kasumovica i tender za namjestaj u zgradi zajednickih institucija!!!jazzer wrote:Sta te konkretno interesuje? Ako se javljas na tender BH Telecoma ili drugog
o tenderima.
- sanjex
#9 Re: Ko zna nešto o tenderima?
E pogledala sam stranicu o javnim nabavkama, pa se4 jos malo raspitala. Ma to za državne i veleike firme mi je poznato, mi smo relativno mala firma al mogli bi raditi sa ovim građevinskim firmama što prave "zgradice"
. E dal i tu treba štela je pitanje. Ovako što sam do sada saznala ne djeluje komplikovano, nađeš odgovarajući tender, nazoves firmu koja ga je raspisala jel, pa tražis tu tendersku dokumentaciju, oni ti je pošalju nakon što je platiš oko 100KM i onada skupiš to što ti treba i čekas da te izaberu jel???
- karanana
#10 Re: Ko zna nešto o tenderima?
ma ja cak ne znam ni da te gradjevinske firme imaju tendere. to su privatne firme i ne moraju ja mislim. u takvim slucajevima morate koristiti vase pregovaracke metode i odlaziti kod direktora tih firmi i nuditi im ono sto vi proizvodite a sto njima treba za cijenu i kvalitetu koja njima odgovara.sanjex wrote:E pogledala sam stranicu o javnim nabavkama, pa se4 jos malo raspitala. Ma to za državne i veleike firme mi je poznato, mi smo relativno mala firma al mogli bi raditi sa ovim građevinskim firmama što prave "zgradice". E dal i tu treba štela je pitanje. Ovako što sam do sada saznala ne djeluje komplikovano, nađeš odgovarajući tender, nazoves firmu koja ga je raspisala jel, pa tražis tu tendersku dokumentaciju, oni ti je pošalju nakon što je platiš oko 100KM i onada skupiš to što ti treba i čekas da te izaberu jel???
- jazzer
#11 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Ovi (BH Telecom) to rade pametnije nego F. Kasumovic. Obzirom na posao koji radim donedavno sam cestoA-R-N-I wrote:Jest, i svi slezu ramenima u smislu to tako treba da bude, tjerajte do suda i krivicno prijavljujte, eno vam primjer Fuada Kasumovica i tender za namjestaj u zgradi zajednickih institucija!!!jazzer wrote:Sta te konkretno interesuje? Ako se javljas na tender BH Telecoma ili drugog
o tenderima.
bio u kontaktu sa firmama koje se prijavljuju na tendere. I kaze meni lik, vlasnik jedne firme koja redovno ucestvuje
na tenderima BH Telecoma i dobija poslove, ''necu proci na ovom tenderu, tako su mi rekli, ali se svejedno moram prijaviti''. Onda
pojasnjava zasto. Da bi drugi put dobio posao mora se prijaviti i na one tendere za koje zna da nece proci. Ali on je tu
ponudjac, naravno nepovoljan o odnosu na onoga koji treba dobiti posao, ali mora ucestvovati da bi svi uslovi tendera o broju
ponudjaca bili ispunjeni. A drugi put ce on dobiti posao i sve tako. Izvinjavam se ako je ovo malo off-topic.
-
*mima*
#12 Re: Ko zna nešto o tenderima?
sanjex wrote:E pogledala sam stranicu o javnim nabavkama, pa se4 jos malo raspitala. Ma to za državne i veleike firme mi je poznato, mi smo relativno mala firma al mogli bi raditi sa ovim građevinskim firmama što prave "zgradice". E dal i tu treba štela je pitanje. Ovako što sam do sada saznala ne djeluje komplikovano, nađeš odgovarajući tender, nazoves firmu koja ga je raspisala jel, pa tražis tu tendersku dokumentaciju, oni ti je pošalju nakon što je platiš oko 100KM i onada skupiš to što ti treba i čekas da te izaberu jel???
Nadjes odgovarajuci tender u sl.glasniku i tu ti sve pise sta se trazi....ne zoves firmu koja je raspisala tender.....sakupis trazenu dokumentaciju...koja kosta u prosjeku...200 km....mislim na na razne potvrde i njihova ovjera ....a sam otkup tend.dokumentacije kosta od ...30-300 km...a moze i vise....Obzirom da ste mala firma kako pises....ne nadajte se se previse....Jedino da idete na tender sa nekom velikom firmom....tj. sa nekom kog poznajete...
- sanjex
#13 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Korisni savjeti, hvala. Imal jos šta bitno što bi trebali znati prije nego se odlučimo baciti pare u ove rizike?
- A-R-N-I
#14 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Nije stvar sto su ti u BHtelecomu pametniji nego u ponudjacima koji samo pricaju okolo kako su tenderi namjesteni, pa zali se brate pa do suda i krivicnih prijava, a ne samo slegati ramenima i pricati da se tenderi stele a nista ne ciniti, pa JAVNA preduzeca nisu nicija babovina, al te niko ozbiljno nece shvatiti dok ne podneses tuzbu na tender sudu i krivicnu na Predsjednika komisije pa ces da vidis poziva i moljenja u smislu nemoj molim te..., a ako ni sud ne stane u tvoju odbranu onda nam se svima seliti odavde...jazzer wrote:Ovi (BH Telecom) to rade pametnije nego F. Kasumovic. Obzirom na posao koji radim donedavno sam cestoA-R-N-I wrote:Jest, i svi slezu ramenima u smislu to tako treba da bude, tjerajte do suda i krivicno prijavljujte, eno vam primjer Fuada Kasumovica i tender za namjestaj u zgradi zajednickih institucija!!!jazzer wrote:Sta te konkretno interesuje? Ako se javljas na tender BH Telecoma ili drugog
o tenderima.
bio u kontaktu sa firmama koje se prijavljuju na tendere. I kaze meni lik, vlasnik jedne firme koja redovno ucestvuje
na tenderima BH Telecoma i dobija poslove, ''necu proci na ovom tenderu, tako su mi rekli, ali se svejedno moram prijaviti''. Onda
pojasnjava zasto. Da bi drugi put dobio posao mora se prijaviti i na one tendere za koje zna da nece proci. Ali on je tu
ponudjac, naravno nepovoljan o odnosu na onoga koji treba dobiti posao, ali mora ucestvovati da bi svi uslovi tendera o broju
ponudjaca bili ispunjeni. A drugi put ce on dobiti posao i sve tako. Izvinjavam se ako je ovo malo off-topic.
- amrica
#15 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Tesko je oboriti tender, zato jer onaj ko objavljuje tender stavlja uslove, napr hocu plasticne ventile, i firma koja ponudi plasticne ventile prolazi (zna se i kako), a druga firma koja se zali jer nudi metalne, 2 miliona puta kvalitetnije ventile pada jer u tenderu stoji: PLASTICNI VENTIL.... a ne metalni ventil. Ili ako se neko zali zato sto je jeftiniji, trazilac ce naci caku u kvalitetu,...
Jedini nacin na koji mozes oboriti tender je da dokazes da ta unaprijed dogovorena izabrana firma nije dostavila kompletnu dokumentaciju na vrijeme. A to dokazati spada u naucnu fantastiku, a cak i da to dokazes, tender se ukida, objavice se kasnije ponovo i taj isti ce opet proci, to ti je u vecini slucajeva tako.
Napr u svim radovima koje finansira Kanton stalno se vrte iste firme koje dobijaju posao, a kvalitet cca 0
Jedini nacin na koji mozes oboriti tender je da dokazes da ta unaprijed dogovorena izabrana firma nije dostavila kompletnu dokumentaciju na vrijeme. A to dokazati spada u naucnu fantastiku, a cak i da to dokazes, tender se ukida, objavice se kasnije ponovo i taj isti ce opet proci, to ti je u vecini slucajeva tako.
Napr u svim radovima koje finansira Kanton stalno se vrte iste firme koje dobijaju posao, a kvalitet cca 0
-
ksarajlija
#16 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Vec je postao stereotip to da su tenderi namjesteni, a to je krivica nas u privredi koji samo o tome pricaju i ne cine nista. kasno se je zaliti poslije pokusaja ucesca sa metalnim ventilima na tenderu za plasticne. Treba reagirati prije krajnjeg roka za predaju tendera, prigovorom, zahtjevom za pojasnjenje (klarifikacija) itd...
Drago mi je da je neko pokrenuo ovu temu jer bih o tenderima mogao napisati Rat i Mir. Niko nam nije kriv sto prihvatamo placanje tenderske dokumentacije i po 300KM i da vidimo da je nastimana tek kad uplatimo novac. Nemam kod sebe ZJN, ali tacno znam da u jednom clanu stoji da prije uplate tenderske dokumentacije, svaki kandidat ima pravo na uvid u tehnicku specifikaciju kao i ostale uslove za ucesce. U istom clanu stoji da prvostepeni organ moze traziti naknadu za tendersku dokumentaciju, ali da ona smije pokriti STVARNE TROSKOVE KOPIRANJA I SLANJA !!! Obzirom na trzisnu cijenu kopije od 0.02KM, pa i nize za vecu kolicinu, zamislite kolika bi trebala biti dokumentacija da opravda cijenu od 100KM?
Takođe, u jednom poglavlju sa više članova se govori o zabrani diskriminacije učesnika na natječaju po bilo kojem osnovu, zabrani spominjanja brenda, tipa, tehnologije ili patenta itd. U toku procedure treba (pismeno)insistirati na jasnoj tehnickoj specifikaciji. Ako i pored svega dođe do povrede ZJN, ulažete prigovor prvostepenom ugovornom organu koji je prekršio Zakon, uz vase obrazloženje. Odgovor je obično prepotentan, u stilu "znamo mi šta radimo, sve je u skladu sa ZJN, komisija je uradila odličan posao" itd.
Slijedeci korak je Žalba Uredu za razmatranje žalbi sa cjelokupnom argumentacijom. Kopija žalbe treba biti predana ISTOG dana Uredu (URŽ) i prvostepenom organu, u protivnom se odbija ?!
Ured za reviziju će na temelju argumentacije donijeti, uglavnom ispravnu odluku, ali treba imati u vidu i političke pritiske na njih, tako da u krajnjoj instanci, u slučaju nezadovoljstva, postoji Sud.
Sve sam ovo napisao u dahu sa željom da se ne damo ucjenjivati od već ionako preplačenih budžetlija, kojima je uvijek malo. Insistiranjem na poštivanju ZJN (koji je dobar) ćemo spriječiti muljatore i pomoći sebi i drugima.
Drago mi je da je neko pokrenuo ovu temu jer bih o tenderima mogao napisati Rat i Mir. Niko nam nije kriv sto prihvatamo placanje tenderske dokumentacije i po 300KM i da vidimo da je nastimana tek kad uplatimo novac. Nemam kod sebe ZJN, ali tacno znam da u jednom clanu stoji da prije uplate tenderske dokumentacije, svaki kandidat ima pravo na uvid u tehnicku specifikaciju kao i ostale uslove za ucesce. U istom clanu stoji da prvostepeni organ moze traziti naknadu za tendersku dokumentaciju, ali da ona smije pokriti STVARNE TROSKOVE KOPIRANJA I SLANJA !!! Obzirom na trzisnu cijenu kopije od 0.02KM, pa i nize za vecu kolicinu, zamislite kolika bi trebala biti dokumentacija da opravda cijenu od 100KM?
Takođe, u jednom poglavlju sa više članova se govori o zabrani diskriminacije učesnika na natječaju po bilo kojem osnovu, zabrani spominjanja brenda, tipa, tehnologije ili patenta itd. U toku procedure treba (pismeno)insistirati na jasnoj tehnickoj specifikaciji. Ako i pored svega dođe do povrede ZJN, ulažete prigovor prvostepenom ugovornom organu koji je prekršio Zakon, uz vase obrazloženje. Odgovor je obično prepotentan, u stilu "znamo mi šta radimo, sve je u skladu sa ZJN, komisija je uradila odličan posao" itd.
Slijedeci korak je Žalba Uredu za razmatranje žalbi sa cjelokupnom argumentacijom. Kopija žalbe treba biti predana ISTOG dana Uredu (URŽ) i prvostepenom organu, u protivnom se odbija ?!
Ured za reviziju će na temelju argumentacije donijeti, uglavnom ispravnu odluku, ali treba imati u vidu i političke pritiske na njih, tako da u krajnjoj instanci, u slučaju nezadovoljstva, postoji Sud.
Sve sam ovo napisao u dahu sa željom da se ne damo ucjenjivati od već ionako preplačenih budžetlija, kojima je uvijek malo. Insistiranjem na poštivanju ZJN (koji je dobar) ćemo spriječiti muljatore i pomoći sebi i drugima.
-
ksarajlija
#17 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Nije stvar sto su ti u BHtelecomu pametniji nego u ponudjacima koji samo pricaju okolo kako su tenderi namjesteni, pa zali se brate pa do suda i krivicnih prijava, a ne samo slegati ramenima i pricati da se tenderi stele a nista ne ciniti, pa JAVNA preduzeca nisu nicija babovina, al te niko ozbiljno nece shvatiti dok ne podneses tuzbu na tender sudu i krivicnu na Predsjednika komisije pa ces da vidis poziva i moljenja u smislu nemoj molim te..., a ako ni sud ne stane u tvoju odbranu onda nam se svima seliti odavde...[/quote]

- jennisjoplin
#18 Re: Ko zna nešto o tenderima?
niwsi napisao najbitniju stvar: jel' privatnik ili novopeceni bisnissman tj ima drzavnu firmu? ako je privatnik zaboravi tendere, izaberes ko tui se vise svidja , a ako je u drzavnoj onoga ksanjex wrote:Ima li neko ko se razumije u tendere, kakva je to procedura?
- amrica
#19 Re: Ko zna nešto o tenderima?
ksarajlija, ovo nisam znala da je zabranjeno spominjati brendove, proizvodjace isl.
Zadnji tender u cijem pravljenju sam ucestvovala je imao navedene neke marke, ali radilo se o specificnom poslo o kojem niko u firmi nije imao pojma, pa smo angazirali nekog dipl. ing. da nam napravi specifikaciju i napisao je treba nam uredjaj, napr precistac proizvodjaca XY ili u tom rangu kvalitete.
A za plasticne ventile sam lupila, mogli su biti i plasiticni serafi, sto je veca nebuloza, na nju se niko nece zaliti jer je van pameti, onaj kome je nastiman posao proci ce sa plasticnim serafima (mislim serafi kao dio nekog velikog projekta, rekonstrukcija ili izgradnja krova ili sprata...) pa ce se tokom gradnje dogovoriti o promjeni serafa. Uz povecanje troskova, naravno.
Zadnji tender u cijem pravljenju sam ucestvovala je imao navedene neke marke, ali radilo se o specificnom poslo o kojem niko u firmi nije imao pojma, pa smo angazirali nekog dipl. ing. da nam napravi specifikaciju i napisao je treba nam uredjaj, napr precistac proizvodjaca XY ili u tom rangu kvalitete.
A za plasticne ventile sam lupila, mogli su biti i plasiticni serafi, sto je veca nebuloza, na nju se niko nece zaliti jer je van pameti, onaj kome je nastiman posao proci ce sa plasticnim serafima (mislim serafi kao dio nekog velikog projekta, rekonstrukcija ili izgradnja krova ili sprata...) pa ce se tokom gradnje dogovoriti o promjeni serafa. Uz povecanje troskova, naravno.
- jennisjoplin
#20 Re: Ko zna nešto o tenderima?
amrica wrote:ksarajlija, ovo nisam znala da je zabranjeno spominjati brendove, proizvodjace isl.
joj @amrive, a koliko si dobila za sudjelovanje u tome tenderu
-
ksarajlija
#21 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Amrice, cuvaj se ucesca u necemu o cemu nemas pojma, a nemoj ocekivati od nekog dipl. ing-a (osim ksarajlije - silom prilika) da zna nesto o Zakonu o javnim nabavkama. U toku je kazneni postupak koji vodi moja firma protiv jedne drzavne institucije gdje na optuzenickoj klupi sjede ljudi kojih mi je skoro zao, koji nemaju pojma sto su tu, a zbog ljudi koje mi ne bi bilo zao, a odlicno znaju sto ovi sjede tu gdje sjede.amrica wrote:ksarajlija, ovo nisam znala da je zabranjeno spominjati brendove, proizvodjace isl.
Ponavljam, osim nekih nedorecenosti, ZJN je dobar i služi zato da svojom PRIMJENOM sprijeci rasipanje novca poreskih obveznika i njihovo presipanje u džepove onih ... nemam imena za njih... onih koji su od nase države i nasih zivota napravili karikaturu, onih koji trebaju taj novac za skolovanje svoje djece izvan države od koje primaju plaću... odoh ja off topic, sorry.
Dragi privrednici, svi koji ucestvujete na tenderima, nemojte puzati pred "mocnim tipovima" iz raznih drzavnih struktura, vratite dignitet svojim profesijama, Mi treba njima da dajemo kišu, a ne oni nama, mi smo ti koji pune budžet, za naše greške postoje kaznene sankcije, mi cemo pokriti prekomjernu (citaj kriminalnu) budžetsku potrosnju, njihovi auti ce i dalje trositi 100 litara (razlicitog) goriva dnevno i nece biti sankcija.
Od Ureda za razmatranje zalbi treba traziti primjenu clana Zakona JN po kojem ih može neposredno novcano kazniti (clanove komisije za izbor najboljeg ponudjaca) zbog kršenja Zakona, a u slucaju da niste zadovoljni, treba ih tužiti Sudu i traziti odstetu i krivicnu odgovornost. Ja tako radim i imam uspjeha, ali vas pozivam ovim putem sviju da ne budem usamljen i da se postavljani stereotip promjeni u npr. "Ne igraj se sa tenderima..."
- amrica
#22 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Kao prvo, ja tu nista nisam dobila, to mi je ispalo kao sastavni dio posla, a kao drugo ja sam tu bila "fizikaner", skupljala papirologiju, itd, ni o cemu nisam odlucivala, ima ljudi iznad mene koji su to odradili. I ovaj tender nije bio sporan jer smo bili limitirani iznosom, a samo jedan ponudjac se uklopio u tu cijenu, i niko se nije zalio. Skroz posten tender
Bez stele, cak nasuprot mislim da je bilo nekih protiv, ali cijena je bila odredjujuca. A posao vrhunski odradjen.
I u mojoj firmi tender se desi jednom u nekoliko godina, i to nije neka lova boli glava.
I u mojoj firmi tender se desi jednom u nekoliko godina, i to nije neka lova boli glava.
- jennisjoplin
#23 Re: Ko zna nešto o tenderima?
ksarajlija wrote:Amrice, cuvaj se ucesca u necemu o cemu nemas pojma, a nemoj ocekivati od nekog dipl. ing-a (osim ksarajlije - silom prilika) da zna nesto o Zakonu o javnim nabavkama. U toku je kazneni postupak koji vodi moja firma protiv jedne drzavne institucije gdje na optuzenickoj klupi sjede ljudi kojih mi je skoro zao, koji nemaju pojma sto su tu, a zbog ljudi koje mi ne bi bilo zao, a odlicno znaju sto ovi sjede tu gdje sjede.amrica wrote:ksarajlija, ovo nisam znala da je zabranjeno spominjati brendove, proizvodjace isl.
Ponavljam, osim nekih nedorecenosti, ZJN je dobar i služi zato da svojom PRIMJENOM sprijeci rasipanje novca poreskih obveznika i njihovo presipanje u džepove onih ... nemam imena za njih... onih koji su od nase države i nasih zivota napravili karikaturu, onih koji trebaju taj novac za skolovanje svoje djece izvan države od koje primaju plaću... odoh ja off topic, sorry.
Dragi privrednici, svi koji ucestvujete na tenderima, nemojte puzati pred "mocnim tipovima" iz raznih drzavnih struktura, vratite dignitet svojim profesijama, Mi treba njima da dajemo kišu, a ne oni nama, mi smo ti koji pune budžet, za naše greške postoje kaznene sankcije, mi cemo pokriti prekomjernu (citaj kriminalnu) budžetsku potrosnju, njihovi auti ce i dalje trositi 100 litara (razlicitog) goriva dnevno i nece biti sankcija.
Od Ureda za razmatranje zalbi treba traziti primjenu clana Zakona JN po kojem ih može neposredno novcano kazniti (clanove komisije za izbor najboljeg ponudjaca) zbog kršenja Zakona, a u slucaju da niste zadovoljni, treba ih tužiti Sudu i traziti odstetu i krivicnu odgovornost. Ja tako radim i imam uspjeha, ali vas pozivam ovim putem sviju da ne budem usamljen i da se postavljani stereotip promjeni u npr. "Ne igraj se sa tenderima..."
mozda je najmera bila dobra ali zakon je shit (da me ne baniraju
- jennisjoplin
#24 Re: Ko zna nešto o tenderima?
ako si bila "fizikaner" bila si sekretarica, jos ako si plavusa (prirodna) idealna kombinacijaamrica wrote:Kao prvo, ja tu nista nisam dobila, to mi je ispalo kao sastavni dio posla, a kao drugo ja sam tu bila "fizikaner", skupljala papirologiju, itd, ni o cemu nisam odlucivala, ima ljudi iznad mene koji su to odradili. I ovaj tender nije bio sporan jer smo bili limitirani iznosom, a samo jedan ponudjac se uklopio u tu cijenu, i niko se nije zalio. Skroz posten tenderBez stele, cak nasuprot mislim da je bilo nekih protiv, ali cijena je bila odredjujuca. A posao vrhunski odradjen.
-
ters964
#25 Re: Ko zna nešto o tenderima?
Sve je regulirano u Zakonu o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. On je okvir, a poblize propozicije odredjuje onaj tko raspisuje tender. Pod ovim "propozicije" mislim na kolicinu i vrstu raznoraznih dokumenata koji se mogu traziti od kandidata (placeni porezi, zavrsni racuni, potvrde drugih investitora o tome da je firma dobro izvodila posao i sl.). Duga prica.