KO ZNA NEŠTO O BAHAJSKOJ VJERI ? !
-
merijem
#1 KO ZNA NEŠTO O BAHAJSKOJ VJERI ? !
Interesuje me koja je to vjera,procitala sam da joj je svijetski centar u Izraelu,a na traž
ilici sam nasla samo nesto malo na slovenskom jeziku ! ?
- kriticarka_nikova
idi na njihov sajt .pravilno se kaze Bahhai'ullah
- kriticarka_nikova
ma ne Bahai obuhvata sve vjere i uglavnom se u njoj nadju MESANI 
-
forUMASH
....tako nekako......jos samo da dodam, koliko mi je poznato, Bahajci priznaju sve prijasnje objave i na to nadogradjuju svoje (novo) ucenje....danas wrote:da, ja znam dvojicu iranaca bahajaca
ne znam puno o samoj vjeri, osnovno je da je monoteisticka religija; jedan bog nas je sve stvorio, i tako to...
- black
Nastali su 1840-tih godina iz šiizma kao reformski pokret. Smatraju se raskolnicima i otpadnicima od islama poglavito zbog njihova učenju o nastavku Objave nakon Muhammeda, s.a.v.s.
Označeni su kao politička sekta s jakim historijskim vezama sa Šahovim režimom. Njihov glavni štab nalazi se u Izraelu, osnovan još u 19. stoljeću.
Označeni su kao politička sekta s jakim historijskim vezama sa Šahovim režimom. Njihov glavni štab nalazi se u Izraelu, osnovan još u 19. stoljeću.
- kriticarka_nikova
da dodam u gradu Haifiblack wrote:Nastali su 1840-tih godina iz šiizma kao reformski pokret. Smatraju se raskolnicima i otpadnicima od islama poglavito zbog njihova učenju o nastavku Objave nakon Muhammeda, s.a.v.s.
- avicena

Glavni hram Behaija, smješten u Izraelu
Behaizam je brat cionizma a dvojnik masonizma. Sve te ideologije proističu iz jednog izvora, iz nevjerstva, borbe protiv islama a služenja Židovima. Imaju i isti cilj, tj. ulijevaju se u jedno ušće iz kog se širi neispravno vjerovanje i promovira zabluda.
Korijeni behaizma
Babije ili behaije su pokret koji je nastao 1844. god. iz jednog pravca u Iranu koji se naziva šejhije. Nastao je pod pokroviteljstvom ruskog kolonijalizma i svjetskog židovstva. Imao je za cilj okaljati islamsko vjerovanje, poljuljati jedinstvo muslimana i odvratiti ih od njihovih temeljnih pitanja.
Osnovao ga je Mirza Ali Muhammed Širazi (1266-1235. po Hidžri, tj. 1819-1850. god.) Osuđen je na smrt i ta presuda je izvršena 1266. po Hidžri, nakon što se njegov mezheb raširio i nakon što je Mirza počeo prizivati potpunu inkarnaciju Božijeg bića u njegovo.
Njegov učenik Abbas Efendi poznat je po nadimku Abdul-Behai. Posjetio je Švicarsku i prisustvovao mnogim cionističkim kongresima, među njima i kongresu Bali, održan 1911. god. Među Arapima je nastojao osnovati petu kolonu kako bi osnažio cionističke bande. S velikim počastima dočekao je i engleskog generala Elenbija, kada je ovaj posjetio okupiranu Palestinu. Britanija mu je dodijelila titulu «sir» kao i druga visoka odlikovanja.
Neka behaijska vjerovanja
Behaije pozivaju uništenju islama i zanemarivanju šerijata. Ne vjeruju u proživljenje, u polaganje računa na Sudnjem danu, u Džennet i u Džehennem. Smatraju pokrivanje žene zabranjenim činom (haramom). Dozvoljavaju privremeni brak («mut’u») i zagovaraju zajedništvo (komunizam) žena i imetka. Negiraju da je Muhammed, s.a.v.s, posljednji poslanik. Ne priznaju hadž u Mekki i zamjenjuju ga hadžom u palestinski grad Akki, gdje je ukopan Behaullah.
Namaz im se sastoji od devet rekjata koje klanjaju na tri puta. Abdeste sa ružinom vodom i nemaju zajedničkog klanjanja. Zabranjuju džihad i podizanje oružja protiv neprijatelja.
Behaije su podržale židovske nastambe u Palestini kao i njihovu okupaciju te zemlje. Studije koje su elaborirane na njihovom proširenom kongresu održanom u okupiranom Jerusalemu 1968. god., otkrivaju čvrstu vezu cionizma i behaizma. Na završenoj sesiji tog kongresa izdat je proglas u kom stoji da se dva pokreta, masonizam i behaizam, međusobno upotpunjuju i da su im stavovi identični u mnogim pitanjima.(El-Mudžteme’a, broj: 1434, str. 31.)
-
izbjeglica_iz_besmisla
Ja sam imao komsinicu koja je Bahai i porijeklom je iz Irana,ali vec dugo zivi u Americi.Ovdje su radili za neku humanitarnu organizaciju.Valjda su iz Irana protjerani,a prilikom tih progona dosta ih je i pobijeno.Dobio sam od njih i neke njihove knjige,ali ih nisam citao.Valjda su dosta raje iz BiH uspjeli prevesti na tu njihovu religiju.Cak su kod nas u kucu dovodili neke Zenicane koji su presli na njihovu religiju.Garant su kontali i nas prevesti.Dok su zivjeli u mom komsiluku bili su i otisli u Izrael na to njihovo hodocasce.Cini mi se da i oni izbjegavaju alkohol.Ukoliko ojacaju mogli zadati pravog belaja u svijetu.Djeluju mi pomalo agresivno.Slali su nam neke slike iz Afrike,na kojim je grupa malih Bahai crncica obucena u vojne uniforme.Mozda je to slucajnost,ali cisto sumnjam.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 11/04/2006 23:29, edited 2 times in total.
- kriticarka_nikova
Ma indijanci!!!!!Treba ih sve u miru poubijat!Pusur wrote:Munafici!!!
-
forUMASH
....otprilike, nesto slicno onome sto je Isus uradio Judaizmu....opet se ponavlja....avicena wrote:
Glavni hram Behaija, smješten u Izraelu
Behaizam je brat cionizma a dvojnik masonizma. Sve te ideologije proističu iz jednog izvora, iz nevjerstva, borbe protiv islama a služenja Židovima. Imaju i isti cilj, tj. ulijevaju se u jedno ušće iz kog se širi neispravno vjerovanje i promovira zabluda.
Korijeni behaizma
Babije ili behaije su pokret koji je nastao 1844. god. iz jednog pravca u Iranu koji se naziva šejhije. Nastao je pod pokroviteljstvom ruskog kolonijalizma i svjetskog židovstva. Imao je za cilj okaljati islamsko vjerovanje, poljuljati jedinstvo muslimana i odvratiti ih od njihovih temeljnih pitanja.
Osnovao ga je Mirza Ali Muhammed Širazi (1266-1235. po Hidžri, tj. 1819-1850. god.) Osuđen je na smrt i ta presuda je izvršena 1266. po Hidžri, nakon što se njegov mezheb raširio i nakon što je Mirza počeo prizivati potpunu inkarnaciju Božijeg bića u njegovo.
Njegov učenik Abbas Efendi poznat je po nadimku Abdul-Behai. Posjetio je Švicarsku i prisustvovao mnogim cionističkim kongresima, među njima i kongresu Bali, održan 1911. god. Među Arapima je nastojao osnovati petu kolonu kako bi osnažio cionističke bande. S velikim počastima dočekao je i engleskog generala Elenbija, kada je ovaj posjetio okupiranu Palestinu. Britanija mu je dodijelila titulu «sir» kao i druga visoka odlikovanja.
Neka behaijska vjerovanja
Behaije pozivaju uništenju islama i zanemarivanju šerijata. Ne vjeruju u proživljenje, u polaganje računa na Sudnjem danu, u Džennet i u Džehennem. Smatraju pokrivanje žene zabranjenim činom (haramom). Dozvoljavaju privremeni brak («mut’u») i zagovaraju zajedništvo (komunizam) žena i imetka. Negiraju da je Muhammed, s.a.v.s, posljednji poslanik. Ne priznaju hadž u Mekki i zamjenjuju ga hadžom u palestinski grad Akki, gdje je ukopan Behaullah.
Namaz im se sastoji od devet rekjata koje klanjaju na tri puta. Abdeste sa ružinom vodom i nemaju zajedničkog klanjanja. Zabranjuju džihad i podizanje oružja protiv neprijatelja.
Behaije su podržale židovske nastambe u Palestini kao i njihovu okupaciju te zemlje. Studije koje su elaborirane na njihovom proširenom kongresu održanom u okupiranom Jerusalemu 1968. god., otkrivaju čvrstu vezu cionizma i behaizma. Na završenoj sesiji tog kongresa izdat je proglas u kom stoji da se dva pokreta, masonizam i behaizam, međusobno upotpunjuju i da su im stavovi identični u mnogim pitanjima.(El-Mudžteme’a, broj: 1434, str. 31.)
-
El-Intifada
Ja budale!! Izvini al' primiforUMASH wrote:....ja koliko znam, ta vjera vodi porijeklo iz Irana, a objavljena je sredinom devetnaestoga vijeka.....
....u sustini, ono sto je Islam Krscanstvu, to je Bahajska vjera Islamu......Service Pack - Update....
-
forUMASH
....pa zar nije ocita.... Isus i Mirza su odrasli i pripadali "starim" religijama, religijama naroda iz kojih su potekli.....u odredjenom momentu zivota, tvrde da su stupili u direktan kontakt sa bogom i dobili odredjene upute koje su poceli propovjedati narodu iz kojeg su potekli.....obojica su priznavali predhodne objave i pokusali dodati par stranica u staru-novu knjigu......obojica su osudjeni na smrt presudom vlastitog naroda.....obojica su imali sljedbenike koji su morali napustiti domovinu zbog misije sirenja nove religije....avicena wrote:...možeš li napraviti komparaciju....?forUMASH wrote:
....otprilike, nesto slicno onome sto je Isus uradio Judaizmu....opet se ponavlja....
....pa i krcsanstvo je pocelo fercerati na globalnom nivou (globalnom za onaj vakat) nekih 300 godina nakon Isusove smrti......
-
tuhaj27
Zabranjuju podizanje oružja protiv neprijatelja.avicena wrote:Džihad je i odbrana od neprijatelja......A wrote:Fakat su nastraniavicena wrote:Zabranjuju džihad i podizanje oružja protiv neprijatelja.
Ovo imaju zajednicko sa Ahmedijama, koje su Englezi osnovali kad su okupirali Indiju.
Podijeli, zavadi pa vladaj
- Bosanac sa dna kace
Bahaije su u stavrnom zivotu;
-jako nametljivi, zapravo glume neku susretljiost
-jako agresivni
-netolerantni, pokusavaju ocrniti svakog koga stignu samo da bi prikazali svoje ucenje ispravnim
-dosadni, jer stano pricaju bajke o njihovoj vjeri
-pohlepni
Tako je barem moje iskustvo!
-jako agresivni
-netolerantni, pokusavaju ocrniti svakog koga stignu samo da bi prikazali svoje ucenje ispravnim
-pohlepni
- danas
dobro je da si napomenuo da su bahaije ovakve, jer iz tvog opisa men' se ucinilo neko drugi...Bosanac sa dna kace wrote:Bahaije su u stavrnom zivotu;
-jako agresivni
-pohlepni
- Bosanac sa dna kace
buduci da sam ih sreo u Turskoj, nemoj se cudit puno!danas wrote:dobro je da si napomenuo da su bahaije ovakve, jer iz tvog opisa men' se ucinilo neko drugi...Bosanac sa dna kace wrote:Bahaije su u stavrnom zivotu;
-jako agresivni
-pohlepni
-
Pusur
ma sreo sam ih ja dosta kod nas u BIH, u Travniku su dugo imali bazu i fakat sve ovo sto si naveo je istina. Najgori su ti ko fol nesto sve fino i normala, kao neke oni grupe za djecu organizuju, pa igraonice a onda ide prica bahaji ovo ono....stari misionarski fol kao sto nama onomad slase stari zavjet u humanitarnim paketima, kao vec kad jedete nasu pomoc da imate sta i procitati.Upisano: 12/04/2006 19:16 Naslov poruke:
--------------------------------------------------------------------------------
danas (citat):
Bosanac sa dna kace (citat):
Bahaije su u stavrnom zivotu;
-jako agresivni
-pohlepni
dobro je da si napomenuo da su bahaije ovakve, jer iz tvog opisa men' se ucinilo neko drugi...
buduci da sam ih sreo u Turskoj, nemoj se cudit puno!
-
Shoshana
danas wrote:dobro je da si napomenuo da su bahaije ovakve, jer iz tvog opisa men' se ucinilo neko drugi...Bosanac sa dna kace wrote:Bahaije su u stavrnom zivotu;
-jako agresivni
-pohlepni