ko vise zaradjuje???

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mamica papucarka

#1 ko vise zaradjuje???

Post by mamica papucarka »

...muskarci ili zene :D
U zadnje vrijeme stalno slusam kako su zene manje, ili losije placene. :D Kao, rade isti posao kao i muskarci, pa cak i bolje i kvalitetnije od njih, ali imaju manje plate :-)
ETo u svom zivotu promijenih tri posla i nisam stekla takav dojam :roll:
Ne slusam to samo na onom svom kursu (da mi to neko ne protrlja po nosu :oops: :D ), nego inace u zivotu :roll:
jel ima neka caka koju ne kontam? Ja uopce ne smatram da su zene losije placene nego muskarci. Cak cesto pomislim da mi zene imamo ponekad malo vece privilegije :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

žene su danas i školovanije i bolje plaćene i lakše poslove imaju

od muških

ne znam kako je u iraku kini americi ili portugalu :roll:
ali moj dojam o BiH zemlji je takav
mamica papucarka

kakvi su ba "laksi" poslovi :oops: :D
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

mamica papucarka wrote:kakvi su ba "laksi" poslovi :oops: :D
pa ono ti sjedis u kancelariji cupas obrve npr. a radno je vrijeme. dodes kuci i kazes ufffffff jesam se umorila :D
black

Post by black »

vjesticanametli wrote:
pa ono ti sjedis u kancelariji cupas obrve npr. a radno je vrijeme. dodes kuci i kazes ufffffff jesam se umorila :D
danas je to drugacije...sjedi i foruma..:D a takvih je evo na forumu podosta :D
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: jao black :lol: :lol: pa eto i foruma al mora i obrve pocupat i nokte otpilit i svasta nesta. 10 kafa x 2384798857 telefonata. ojjjj smori se :lol:
mamica papucarka

black wrote:
vjesticanametli wrote:
danas je to drugacije...sjedi i foruma..:D a takvih je evo na forumu podosta :D
pa ako ti je posao vezan za komp, dovoljno ti je da na ekranu uz redovni posao povremeno dizes i spustas sa-x . Moze se fino forumat. Doduse, kad podjem kod ovih kapitalista radit, tesko da cu tako kao vi:D
black

Post by black »

dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:pa ako ti je posao vezan za komp, dovoljno ti je da na ekranu uz redovni posao povremeno dizes i spustas sa-x . Moze se fino forumat. Doduse, kad podjem kod ovih kapitalista radit, tesko da cu tako kao vi:D
ja jedino i forumam sa posla.....nemam kad drugo :-) :-) :-)

na temu: moja licna iskustva: prvi posao, 8 godina kod privatnika, muskarci su uvijek!!! bili bolje placeni a vazda su vise zabusavali :roll: (gazda je bio sovinista i po i totalni papak koji nije podnosio nikoga ko je vise obrazovan od njega ili ne d'o Bog pametniji od njega :roll: )....zadnje 2 godine radim u drzavnom sektoru, plata se odredjuje po kvalifikacijama a povisica po potpunosti zavrsenih ciljeva koji se postavljaju svake godine....znaci spol radnika ne igra nikakvu ulogu :-) :-) :-)

BTW. ne cupam obrve u kancelariji :oops: ....ali cesto ponesem knjigu i usput citam dok radim :D :D :D :D :D
mamica papucarka

dacina_curica wrote:
mamica papucarka wrote:pa ako ti je posao vezan za komp, dovoljno ti je da na ekranu uz redovni posao povremeno dizes i spustas sa-x . Moze se fino forumat. Doduse, kad podjem kod ovih kapitalista radit, tesko da cu tako kao vi:D

na temu: moja licna iskustva: prvi posao, 8 godina kod privatnika, muskarci su uvijek!!! bili bolje placeni a vazda su vise zabusavali :roll: (gazda je bio sovinista i po i totalni papak koji nije podnosio nikoga ko je vise obrazovan od njega ili ne d'o Bog pametniji od njega :roll: )....zadnje 2 godine radim u drzavnom sektoru, plata se odredjuje po kvalifikacijama a povisica po potpunosti zavrsenih ciljeva koji se postavljaju svake godine....znaci spol radnika ne igra nikakvu ulogu :-) :-) :-)

BTW. ne cupam obrve u kancelariji :oops: ....ali cesto ponesem knjigu i usput citam dok radim :D :D :D :D :D
ja ovo vidim da muskarac ima vise vremena za utvrdjivanje svoje pozicije od zena. Mislim, zene u vecini slucajeva prave po godinu dana pauze zbog prodiljnog, a neke i vise (evo recimo u Austriji je porodiljni 2,5 godine)
I jebi ga, ti sad se zaposlis i prolazis onu fazu pocetnog dokazivanja, koji je tvoj radni kolega odavno prosao. Nekako je i logicno da je njegova plata veca (sef bezbeli ne vidi da on toliko zabusava :D )
dacina_curica

Post by dacina_curica »

mamica papucarka wrote:
dacina_curica wrote:

ja ovo vidim da muskarac ima vise vremena za utvrdjivanje svoje pozicije od zena. Mislim, zene u vecini slucajeva prave po godinu dana pauze zbog prodiljnog, a neke i vise (evo recimo u Austriji je porodiljni 2,5 godine)
I jebi ga, ti sad se zaposlis i prolazis onu fazu pocetnog dokazivanja, koji je tvoj radni kolega odavno prosao. Nekako je i logicno da je njegova plata veca (sef bezbeli ne vidi da on toliko zabusava :D )
ma jok bona ovo je bilo mnogo, mnogo prije porodiljskog i sl......doduse trebala sam napisati da je tip o kom se radi takodje bio i sefov diler :lol: :lol: :lol: :lol:
lamija_SA

Post by lamija_SA »

moj dojam je da žene i muškarci, sve do nekog srednjeg nivoa napredovanja u karijeri zarađuju jednako, odnosno u skladu sa poziciom. Međutim, kada govorimo o višem nivou u karijeri (npr. top menadžment) žene su u zaostatku. Odnosno ima ih znatno manje na tom nivou nego muškaraca. Pa ustvari i nije toliko problem zarade koliko je problem pristupa žena tom napredovanju ka vrhu. Ipak je kod nas, jos uvijek cudno kada je žena generalni direktor. Ima par primjera žena na top pozicijama, ali su to nažalost još uvijek izuzeci.
shin

Post by shin »

Sve zavisi od sposobnosti osobe, jebe se sefu jel ona musko ili zensko. Koliko si dobar, toliko si placen.
mamica papucarka

dacina_curica wrote:
mamica papucarka wrote:
dacina_curica wrote: ja jedino i forumam sa posla.....nemam kad drugo :-) :-) :-)

ma jok bona ovo je bilo mnogo, mnogo prije porodiljskog i sl......doduse trebala sam napisati da je tip o kom se radi takodje bio i sefov diler :lol: :lol: :lol: :lol:
pa eto, mozda si bila pocetnik u svom poslu, a kolege dugogodisnji radnici :oops: :D Treba barem godina, dvije dokazivanja :D
mamica papucarka

shin wrote:Sve zavisi od sposobnosti osobe, jebe se sefu jel ona musko ili zensko. Koliko si dobar, toliko si placen.
i ja isto mislim :oops:
maccarona

Post by maccarona »

mamica papucarka wrote:Doduse, kad podjem kod ovih kapitalista radit, tesko da cu tako kao vi:D
ma nije to tako strogo ....treba samo znati kako :D
prvo :D ako uvijek uradis svoj posao kako treba i nista ne ostane sa strane....nece ti niko normalan nista reci....svi mi malo surfamo ...ako neko bas pita, kazi jednostavno da citas vijesti iz BiH i tschüß :D

drugo :D jako vaznooooooo :D sprijateljis se sa sefom odjela za EDV :D kad ti prica nesto, pravi se da ga slusas. budi razumljiva, fina i pitaj uvijek kako se osjeca :D:D

frohes schaffen! :D :-) :-) :-)
lady midnight

Post by lady midnight »

mamice, razumijesh njemachki....
evo samo par statistichkih podataka kakva je situacija u toj zemlji po tom pitanju.... mozhda je kod nas daleko bolje, ne znam poshto ne raspolazhem konkretnim informacijama. dakle, moguce je, ali neshto plaho sumnjam :D:D
Löhne
Frauen verdienen deutlich weniger als Männer

Das Einkommen von Frauen liegt immer noch unter dem der Männer. Dies belegt eine Studie der Hans-Böckler-Stiftung. Kritik an der "Lohn-Lücke" kommt unter anderem von den Gewerkschaften.

....

22 Prozent betragen die Unterschiede der Bruttoeinkommen zwischen Männern und Frauen in Deutschland durchschnittlich. Zu diesem Ergebnis kommt eine Online-Umfrage der Internetseite http://www.frauenlohnspiegel.de. Die Internetseite, die von der gewerkschaftsnahen Hans-Böckler-Stiftung unterstützt wird, listet die Löhne und Gehälter in 130 Berufen auf. An der Umfrage beteiligten sich rund 68.000 Beschäftigte.

Die Beispiele für unterschiedliche Löhne sind zahlreich. So verdient heute ein Bankkaufmann monatlich rund 3.682 Euro, während eine Bankkauffrau lediglich 2.967 Euro erhält. Dabei entsteht eine Differenz von 716 Euro. Ähnlich sieht die Bezahlung bei Chemielaboranten aus. Auch hier liegt der Verdienst der Frauen mit 540 Euro deutlich hinter dem der Männer (siehe auch Tabelle).

http://www.welt.de/politik/deutschland/ ... enner.html

ukratko: u prosjeku razlike izmedju bruto dohodaka zhena i mushkaraca u njemachkoj iznose 22 %.
ostali izvori (da ne kopiram sve sada) govore o tome da su u pojedinim branshama razlike chak josh vece... recimo kod sluzhbenika u osiguranju razlika u placanju ZA ISTI POSAO iznosila je u prosjeku oko 900 eura. u nekim branshama su manje, recimo informaticharke zaradjuju prosjechno oko 300 eura manje od informatichara...
(samo da napomenem, ovo su podaci iz 2007)

evo shta o tome kazhe njemachki savezni zavod za statistiku, da ne bilo da se pozivam na nepouzdane izvore:

In vierteljährlichem Abstand werden für die Monate Januar,
April, Juli und Oktober ausgewählte Betriebe im Produzierenden
Gewerbe, Handel, Kredit- und Versicherungsgewerbe zu
Verdiensten Ihrer vollzeitbeschäftigten Arbeitnehmer befragt.
Im Jahr 2005 verdienten vollzeitbeschäftigte Arbeitnehmerinnen
in diesen Wirtschaftsbereichen durchschnittlich mit 2539
rund 20% weniger als Ihre männlichen Kollegen. Zurückblickend
weist die Erhebung einen kontinuierlich sinkenden
Verdienstabstand zwischen Frauen und Männer aus. Während
1960 Arbeiterinnen im früheren Bundesgebiet noch 41% weniger
als Arbeiter verdienten, liegt der Verdienst der Arbeiterinnen
heute in Deutschland nur noch bei 26% unter dem der Arbeiter.
Der Verdienstabstand zwischen weiblichen und männlichen
Angestellten betrug im früheren Bundesgebiet 1960 sogar
45% und senkte sich bis 2005 für Deutschland auf 29%.

http://www.destatis.de/jetspeed/portal/ ... y=file.pdf
ukratko:
2005 su zhene u branshama poput produkcije, osiguranja i trgovine zaradjivale 20% manje nego mushki radnici.
kod fizichkih radnika je razlika izmedju mushke i zhenske zarade 2005. god. iznosila 26% kod sluzhbenika 29% (ipak daleko manje nego 45% odnosno 49% josh 1960.)

kao razlozi za ove razlike navode se mnogi faktori (opet prenosim od njemachkog zavoda za statistiku):
zhene chesto rade u manjjim preduzecima i u privrednim granama koje ostvaruju manje dobiti; zhene su mnogo rjedje zastupljene u vodecim pozicijama i puno cheshce rade poslove koji su manje placeni; zaposlene zhene su chesto mladje i pripadaju starosnim grupama u kojima i mushkarci inache manje zaradjuju, a u onim starosnim grupama u kojima mushkarci najvishe zaradjuju, zhene su kad su u pitanju puna radna mjesta mnogo manje zastupljene. osim toga, mnogo cheshce su zaposlene na pola radnog vremena nego mushakrci.

eto :D i opet kazhem, ako je kod nas situacija bolja, onda smo koracima od sedam milja ispred njemachke :D
mamica papucarka

Zene u Njemackoj ili Austriji dugo godina rade samo po 50% radnog vremena. Evo i sama upravo trazim posao sa pola radnog vremena, jer jebi ga valja djecu plafon 16.30 h pokupit iz vrtica. Onda moras gledat da ti se vrtic otvara prije nego sto krene tvoj radno vdijeme. zahebato skroz :D Logicno je da ce moj muz sa 100% radnog vremna imati duplo, ili troduplo vecu platu :oops:
EI Presidente

#19 Re: ko vise zaradjuje???

Post by EI Presidente »

mamica papucarka wrote:...muskarci ili zene :D
U zadnje vrijeme stalno slusam kako su zene manje, ili losije placene. :D Kao, rade isti posao kao i muskarci, pa cak i bolje i kvalitetnije od njih, ali imaju manje plate :-)
ETo u svom zivotu promijenih tri posla i nisam stekla takav dojam :roll:
Ne slusam to samo na onom svom kursu (da mi to neko ne protrlja po nosu :oops: :D ), nego inace u zivotu :roll:
jel ima neka caka koju ne kontam? Ja uopce ne smatram da su zene losije placene nego muskarci. Cak cesto pomislim da mi zene imamo ponekad malo vece privilegije :D
To je pitanje tesko odgovoriti kada ga posmatramo individualno. Statistike, barem u USA, kazu da zene zaradjuju 75 centi na svaki dolar kojeg zarade muskarci. Takodjer kazu da su muski bolje uvezani, i da generalno imaju bolju startnu poziciju. Posto je broj muskih studenata na Americkim univerzitetima vec godinama manji nego broj zena, sve su prilike da ce se ovaj odnos promijeniti te da ce zene uskoro poceti zaradjivati isto kao i muski, ako ne i vise. Ja trenutno radim na malom foto projektu gdje pravim portrete zena koje rade poslove koji su tradicionalno smatrani "muskim" i najlakse mi je naci zene koje vrse odgovorne funkcije, poput partnera u pravnoj firmi, doktora, raznoraznih aktivista, profesora, pilota, itd. a gotovo pa nemoguce naci zene koje rade kao taxisti, automehanicari, vatrogasci, i ostalih poslova koji su fizicki teski ili opasni...tako da, onako laicki, mislim da razlika u zaradi dolazi iz tog segmenta drustva, da ga nazovem "nizom srednjom klasom" dok je situacija medju siromasnim i onim bogatijim vjerovatno vise ujednacena.
lady midnight

Post by lady midnight »

mamica papucarka wrote:Zene u Njemackoj ili Austriji dugo godina rade samo po 50% radnog vremena. Evo i sama upravo trazim posao sa pola radnog vremena, jer jebi ga valja djecu plafon 16.30 h pokupit iz vrtica. Onda moras gledat da ti se vrtic otvara prije nego sto krene tvoj radno vdijeme. zahebato skroz :D Logicno je da ce moj muz sa 100% radnog vremna imati duplo, ili troduplo vecu platu :oops:
jeste, tachno, i to jeste jedan od razloga, ali nije jedini ;)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

mamica papucarka wrote:Zene u Njemackoj ili Austriji dugo godina rade samo po 50% radnog vremena. Evo i sama upravo trazim posao sa pola radnog vremena, jer jebi ga valja djecu plafon 16.30 h pokupit iz vrtica. Onda moras gledat da ti se vrtic otvara prije nego sto krene tvoj radno vdijeme. zahebato skroz :D Logicno je da ce moj muz sa 100% radnog vremna imati duplo, ili troduplo vecu platu :oops:
samo da dodam da u Americi period trudnickog nije ni blizu onog u Evropi, i da zene generalno deru "loooong hours", nista manje od muskaraca. Moja supruga ce dobiti 4 i po mjeseca trudnickog, na koji moze dodati dane odmora, i to je to. I ovaj period je u stvari, za americke uslove, gotovo pa idealan :-) pogotovo u privatnom sektoru.

Nisam siguran koliko trudnickog dobiju zene koje rade u vladinim agencijama, vjerujem nesto slicno, neka me ispravi neko ko zna bolje.
anais_nin

Post by anais_nin »

mamica papucarka wrote:
shin wrote:Sve zavisi od sposobnosti osobe, jebe se sefu jel ona musko ili zensko. Koliko si dobar, toliko si placen.
i ja isto mislim :oops:
ovo su nas ucili da su to cari kapitalizma :D vazno je koliko znas, a ne koga znas, niti kojeg si pola :D U TEORIJI :D

u praksi to sasvim drugacije izgleda :D lady spomenu njemacku, ja eto mogu spomenuti kanadu :D gdje se lafo aktivno radi na suzbijanju tih vrsta diskriminacije......a kada uzmes profil bilo koje vece organizacije, firme ili cak drzavne institucije pa postavis statistike o polu i rasnoj pripadnosti zaposlenih, tacno se vidi "gdje je kome mjesto" :roll:

visi menadzment se u vecini slucajeva vrti oko muskaraca i to bjelaca :roll: i ne, ne ide po godinama iskustva, tu je jako puno onih u ranim 30tim, a s obzirom da u ovoj drzavi dosta znacajan broj zena radja tek u kasnim 30tim ili cak i nikako, porodiljsko bas i nije razlog :roll:

jeste situacija se drasticno promjenila nabolje zadnjih decenija....pruzaju se vece i bolje mogucnosti zenama, mogucnosti koje nisu imale prije...ali u praksi jos uvijek ima diskriminacije i te kako :roll:

prije nekih 10 godina znam da smo se mi zalili upravi Univerziteta zato sto na nasem programu psihologije na kojem su nekih 75% studenata cinile zene, imali smo svega 1 PROFESORICU!!!!!!! Bilo je asistenata zenskog roda...igrom slucaja ja nisam bila na smjeru u okviru kojeg je predmet te profesorice tako da sam prosla citav studij psihologije da mi ni jedan jedini predmet iz oblasti psihologije nije predavala zena :D i da, svi profesori su mi bili bjelci :D u jednoj multi-kulti kanadi :D
mamica papucarka

EI Presidente wrote:
samo da dodam da u Americi period trudnickog nije ni blizu onog u Evropi, i da zene generalno deru "loooong hours", nista manje od muskaraca. Moja supruga ce dobiti 4 i po mjeseca trudnickog, na koji moze dodati dane odmora, i to je to. I ovaj period je u stvari, za americke uslove, gotovo pa idealan :-) pogotovo u privatnom sektoru.

Nisam siguran koliko trudnickog dobiju zene koje rade u vladinim agencijama, vjerujem nesto slicno, neka me ispravi neko ko zna bolje.
evo Dacina curica znam da je imala nesto sokirajuci malo porodiljnog :oops:
EI Presidente

Post by EI Presidente »

mamica papucarka wrote:
EI Presidente wrote:

evo Dacina curica znam da je imala nesto sokirajuci malo porodiljnog :oops:
nama u USA je sok kada cujemo koliko zene u Evropi dobiju porodiljskog, a vama u Evropi je sokirajuce kada cujete koliko zene dobiju u USA, helem svi smo u soku... :lol: :D ...to president Zbun zove "shock & awe policy" :D
mamica papucarka

nije u Evropi isto. Koliko znam u Njemackoj je godina dana (mozda cak i sest mjeseci). U Bosni isto godina. :oops:
U Austriji je do prije 5-6 godina porodiljni bio svega sest mjeseci, pa im je natalitet bio katastrofa. Onda su porodiljni digli na 2,5 godine, s tim da postoji neki procenat do kojeg mozes radit plus dobivati porodiljni geld koji je 460 Euro mjesecno :oops:
Post Reply