ko to kaze, ko to laze....

photo

#1 ko to kaze, ko to laze....

Post by photo »

u mom naselju je, tokom rata, jedan momak stalno pjevusio pjesmu: ko to kaze, ko to laze, srbija je mala, bice manja, bice manja ako bude srala.... mi smo to shvatali kao neku vrstu zajebancije ili dobrog humora u to vrijeme, pogotovo sto je momak cisti srbin.

i danas, 15 godina od pocetka ratova, 10 godina od njihovih zavrsetaka, srbija se svela na beogradski pasaluk + vojvodina. izgubili su sve: hrvatska ih je protjerala i fizicki i statisticki, u bih vise niko normalan ne govori o pripajanju srbiji (pa ni beograd to vise ne spominje) osim par nacionalistickih majmuna, kosovo su izgubili za sva vremena a ni albanci im vise nece dozvoliti da se vrate, veoma skoro im ode i crna gora.... jos da lale zatraze nezavisnost i srbija se svela na beograd i okolinu.

koliko su se god dicili nekim nacionalizmom i takozvanom nebeskom silom (a sto volim sto ih je 5 korpus sjebao pa s pravom uzeo ime sile nebeske). jedino sto su napravili je ogroman broj zrtava. sjebali su prvo sami sebe, pa i onda ostale. kao i za kosovo. govore da su pobijedili a sve su izgubili.

i sada se ja pitam, a pitam i vas, sto im je sve to trebalo?
goofy

Post by goofy »

i u Srbiji je bilo "pametnih" ljudi koji su uvidjeli situaciju u kojoj bi se mogli naci pa su pokuasli na sliu da sprece dogadje koji su se desili i sljedili, znas sve te naordne pjesmice i umotvorine nisu se pojavile ili pojavljivale na svjetlu dana bez konkretnih cinjenica...
Novi_Nick

#3 Re: ko to kaze, ko to laze....

Post by Novi_Nick »

photo wrote:u mom naselju je, tokom rata, jedan momak stalno pjevusio pjesmu: ko to kaze, ko to laze, srbija je mala, bice manja, bice manja ako bude srala.... mi smo to shvatali kao neku vrstu zajebancije ili dobrog humora u to vrijeme, pogotovo sto je momak cisti srbin.

i danas, 15 godina od pocetka ratova, 10 godina od njihovih zavrsetaka, srbija se svela na beogradski pasaluk + vojvodina. izgubili su sve: hrvatska ih je protjerala i fizicki i statisticki, u bih vise niko normalan ne govori o pripajanju srbiji (pa ni beograd to vise ne spominje) osim par nacionalistickih majmuna, kosovo su izgubili za sva vremena a ni albanci im vise nece dozvoliti da se vrate, veoma skoro im ode i crna gora.... jos da lale zatraze nezavisnost i srbija se svela na beograd i okolinu.

koliko su se god dicili nekim nacionalizmom i takozvanom nebeskom silom (a sto volim sto ih je 5 korpus sjebao pa s pravom uzeo ime sile nebeske). jedino sto su napravili je ogroman broj zrtava. sjebali su prvo sami sebe, pa i onda ostale. kao i za kosovo. govore da su pobijedili a sve su izgubili.

Ja uopste nigdje ne vidim da su Srbi teritorijalno ista izgubili kao sto ti kazes. Ovo o cemu ti pises su ciste fantazije.

Koliko ja vidim Srbi su uzeli 1/2 teritorije BiH i na taj nacin dobili prosirenu Srbiju. Sto se tice gubljenja CG i Kosova o cemu ti pises jos nista nije sigurno.

Koliko ja vidim od svih nacija u drzavama bivse Yu jedini teritorijalni gubitnici su Bosanci (a o mrtvima i da ne pricam, svi znamo koliko je Bosanaca civila poginulo i koliko je ljudi opljackano).

Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, CG, (Kosovo) nisu izgubile ni pedalj svog teritorija.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

gavrilo wrote:Image

:P :P :P

Image

Evo ti Gavrilova karta pa studiraj i laboriraj kako su Srbi teritorijalni dobitnici a ne kao sto kazes gubitnici. :shock: ?
gavrilo

Post by gavrilo »

Novi_Nick wrote:Evo ti Gavrilova karta
Image nije ovo gavrilova karta...
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

gavrilo wrote:
Nego cija je, ti se je postavio na temi Bosna pod Politikom :shock: ?
gavrilo

Post by gavrilo »

Novi_Nick wrote:Nego cija je, ti se je postavio na temi Bosna pod Politikom :shock: ?
u kom kontekstu sam postavio kartu? :-? razmisli...
da pamtis

Post by da pamtis »

Evo ti Gavrilova karta
a u gavro, nisam znao da imas svoju repa'bliku :D
p/s Milosevic i njegova politika su izgubili,maltene sve, jos ta gavrina karta i to je to, a puno su htjeli/zamislili svi srbi u jednoj drzavi (da ne zaboravimo), to su mogli postici sa EU............ali sto nas pijesnik reko:
ko to kaze, ko to laze, srbija je mala, bice manja, bice manja ako bude srala...
sojka

Post by sojka »

Pa naravno, kao i obicno, veoma komsijski, bolje je tudja "krava" mrtva, nego nasa ziva.

Na ovom mjestu imam par pitanja..

Zasto se neko brine o tudjoj buducnosti?
Zasto ne gleda iskljucivo svoja posla i trazi rijesenje situacije, a
to nikako ne moze biti diskusija o pukim teritorijama i zemlji?
Sta se to naucilo iz rata?
Nista, jer neka niska ostrascenost za posjedom imovine, zemlje pobijedila,
a toliko skupo je sve stajala?
Smijesno i tuzno. :roll:
gavrilo

Post by gavrilo »

da pamtis wrote:a u gavro, nisam znao da imas svoju repa'bliku :D
nije to samo moja "republika", nego i tvoja i svih bosanaca i hercegovaca ... to nikada ne smijes da zaboravis :wink:
halo

Post by halo »

Kad vec kakite na tu temu da i ja bacim koji kak

Po meni teritorijalno su najbolje prosli Albanci ovi ostali izuzimajuci slovence su dobili nesto ali ne sve sto su bili zamislili,a najvise su izgubili Srbi u odnosu na ono sto su imali
1.Najmnogoljudnija nacija skoro 8 miliona
2Najbolje naoruzani
Imali su pretenzije na dio teritorije u Hrvatskoj koji su izgubili nepovratno
kosovo nepovratno
crna gora ide nepovratno vojvodina isto nekad uskoro
imaju to malo u RS ali i to ide nepovratno kad tad:D :D :D :D :D :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ako se razumijes u pravno-politicke stvari onda ces vidjeti da Srbi imaju bas za buducnost pripremljenu pravno-politicku konstrukciju za odvajanje "RS" kao samostalne drzave sa izmjenonom imena od "RS" u Nezavisna Jugoslavija ili slicno ime. Zasto - zato sto im svijet sada i u buducnosti nebi za odvajanje priznao naziv RS ali bi Nezavisna Jugoslavija. Zato su i Srbi ukinuli sebi naziv Jugoslavija i uzeli ime Srbija. Isto kao i Albanci na Kosovu. Da su trazili da im se Kosovo zove Albanija ta drzava im se nebi nikada priznala sa tim imenom jer vec postoji drzava koja se zove Albanija. Ali ovako drzava Kosovo sa drugim imenom prolazi za priznavanje kod medjunarodnih faktora.

A ti se "Pitarka" i dalje ceri i misli da su to srpske fantazije. A Srbi ovako razmisljaju: ko se zadnji smije - najsladje se smije. U zivotu imas onoliko koliko imas na papiru. Oni su takticki trazili teritorijalno mnogo kao sto se u svim pregovorima i radi i znali su na kraju da ce dobiti onoliko koliko ce biti zadovoljni. Isto kao i privatni posjed il' imas cijelu kucu il' jednu sobu. Tako ti je i sa drzavom il' imas cijelu teritoriju il' jedan dio od 23 % BH teritorije za Bosance kako je upravo sada.

To ti je isto kao kad kupujes Auto: prodavac ti zacjeni auto vise za 30 do 50% iznad regularne, normalne i realne cijene. Ti se cjenkas i snizis mu cijenu nekih 10%. Prodavac ti prada to auto uz popust i opet zaradi na tebi 20% iznad realne cijena. Znaci opet si izradjena ili bolje reci "pitarski zapaljena"

Ovi teritorijalni sljepci sto vole da fantaziraju i vicu da je Srbija izgubila neke teritorije koje nikada historijski nisu ni pripadali Srbiji od tog svog sljepila i ne vide koliko su Bosanci teritorijalno izgubili. Bilo kako bilo i da Srbiji ode CG i Kosovo opet ce njihova drzavna teritorija sa RS biti veca od nekih 100 000 KM2 a Bosanci u federaciji BH strpani nekih 10 000 - 12 000 KM2. Sad' vi vidite ko je teritorijalni gubitnik a ko dobitnik. :shock:
ariston

Post by ariston »

Fascinantno je koliko Srbi mogu biti zaluđeni i koliko mogu vjerovatni u nešto što praktično ne postoji. Kad govorimo o RS moramo stvari poredati hronološki. RS je prije deset godina bila više država nego tadašnja BiH.
RS je, prije deset godina, imala svoje izvorne prihode, vojsku, policiju, pravosuđe...
Danas, RS nema svoje izvorne prihode jer je država kroz Upravu za indirektno oporezivanje preuzela carine, akcize i PDV koji će zamjeniti sadašnji porez na promet proizvoda i usluga. Svi koji se bolje razumiju u poresku politiku znaju da su carine, akcize i PDV glavnina prihoda a oni idu u državni proračun.
Vojska je, poznatno, potpuno ugašena i od 1. januara naredne godine čak ni formalno neće postojati.

Sud i Tužilaštvo BiH preuzeli su glavnu i dominatnu ulogu u ovoj oblasti. Uskoro će usljediti gašenje entitetskih i kantonalnih MUP-ova
Dakle, RS je danas potpuno razvlašćena i egzistira kao kulturno umjetničko društvo. Ovaj trend će se nastaviti i dalje.

Kakve su onda šanse za njeno pripajanje Srbiji. Mizerne. Tačnije, jednake su šansama da Srbi održe misu u "srpskom" Divču.
bihsex

Post by bihsex »

bihsex, drzi se teme i ne postiraj jedan te isti post.

Moderator
praznina

#15 Re: ko to kaze, ko to laze....

Post by praznina »

photo wrote:u mom naselju je, tokom rata, jedan momak stalno pjevusio pjesmu: ko to kaze, ko to laze, srbija je mala, bice manja, bice manja ako bude srala.... mi smo to shvatali kao neku vrstu zajebancije ili dobrog humora u to vrijeme, pogotovo sto je momak cisti srbin.

veoma skoro im ode i crna gora

Meni ovaj dio nije nikako jasan. Kako im "može otići Crna Gora" kada Srbija ne posjeduje Crnu Goru. Crna Gora je jedna od članica državne zajednice Srbija i Crna Gora i čak i u zajednici funkcionišu skoro kao 2 nezavisne države. Određena tijela države su im zajednička a dobar dio njih je u potpunosti odvojen. Tako da mi stvarno nije jasno dokle će se provlačiti ovako glupi komentari.

Što se Vojvodine tiče photo "dream on". Tu nema šta da se rješava. Vojvodina ima manje ovlasti od Republike Srpske a potonja nema nikakve šanse da će se pripojiti Srbiji.

Sa Kosmetom je sve moguće pa čak i podjela na srpski i albanski dio(što mnogi strani analitičari spominju kao jedno od rješenja) kako bi se jedanput za sva vremena zatvorilo i to poglavlje i Srbija kao i čitava regija stabilizovala.
love

Post by love »

Posto srbi hoce "Sve srbe u jednoj drzavi" ja predlazem da se u buduce Bosnjaci zalazu za "svi Bosnjaci u jednoj drzavi" i "Bosna do Tokija"

ozbiljno
praznina

Post by praznina »

love wrote:Posto srbi hoce "Sve srbe u jednoj drzavi" ja predlazem da se u buduce Bosnjaci zalazu za "svi Bosnjaci u jednoj drzavi" i "Bosna do Tokija"

ozbiljno

Što ne postaviš nekada koji :D :D :D :D smiley a.k.a smjehuljak!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Novi_Nick wrote:
gavrilo wrote:
Nego cija je, ti se je postavio na temi Bosna pod Politikom :shock: ?
Alijina i Slobina!
Gavrilo je samo kopirao!

Gavro, zaboravio si na copyright! :D
Drugi put cu te prijaviti moderatoru! 8-)
Thanatos

Post by Thanatos »

Srbi su teritorijalno dosta dobili u BiH (mnoge teritorije koje su prije rata bile većinski ne-srpski naseljene), međutim sve to je mnogo manje od ogromnih etničkih guitaka u hrvatskoj, jer su držali skoro trećinu zemlje pod okupacijom, da bi danas etnička karta izgledala ovako:
http://www.dzs.hr/Hrv/Popis%202001/Popi ... rmapop.gif
Zbilja katastrofalno. No treba podsjetiti i da je u krajini najveći grad bio vukovar-većinski hrvatski, a 2. po veličini petrinja sa 1% više srba nego hrvata. Malo su previše zagrabili...
Dok eto karta županija u hrvatskoj pokazuje da se i pri kreiranju granica županija pažljivo mislilo i na to da ni u jednoj županiji nema više od 15-ak % srba...kao što i nema:
http://www.dzs.hr/Hrv/Popis%202001/Popi ... pmap02.gif
Kao što se vidi teritorij nekadašnje krajine dodatno je za svaki slučaj i rascjepkan -razdijeljen u više od 10 županija.
Od države u državi s većim (i međunarodno garantiranim, dakle neukidivim) ovlastima čak i od RS (bila je predviđena čak i vlastita valuta!) došlo se do Ustavom RH zagarantirana 3 mjesta u Saboru (od preko 150 zastupnika), kao što je zagarantirano po 1 mjesto Talijanima, Mađarima, Česima, Bošnjacima i Ostalima.
Žalosno.
Što se tiče Kosova to je i bilo većinski albansko, ipak ima i gubitaka što se tiče većinski srpski naseljenih prostora na kosovu, no gubitak je prvenstveno u smislu gubitka suvereniteta na pozamašnim teritorijem.
praznina

Post by praznina »

Thanatos wrote:Srbi su teritorijalno dosta dobili u BiH (mnoge teritorije koje su prije rata bile većinski ne-srpski naseljene), međutim sve to je mnogo manje od ogromnih etničkih guitaka u hrvatskoj, jer su držali skoro trećinu zemlje pod okupacijom, da bi danas etnička karta izgledala ovako:
Zbilja katastrofalno. No treba podsjetiti i da je u krajini najveći grad bio vukovar-većinski hrvatski, a 2. po veličini petrinja sa 1% više srba nego hrvata. Malo su previše zagrabili...
Dok eto karta županija u hrvatskoj pokazuje da se i pri kreiranju granica županija pažljivo mislilo i na to da ni u jednoj županiji nema više od 15-ak % srba...kao što i nema:
Kao što se vidi teritorij nekadašnje krajine dodatno je za svaki slučaj i rascjepkan -razdijeljen u više od 10 županija.
Od države u državi s većim (i međunarodno garantiranim, dakle neukidivim) ovlastima čak i od RS (bila je predviđena čak i vlastita valuta!) došlo se do Ustavom RH zagarantirana 3 mjesta u Saboru (od preko 150 zastupnika), kao što je zagarantirano po 1 mjesto Talijanima, Mađarima, Česima, Bošnjacima i Ostalima.
Žalosno.
Što se tiče Kosova to je i bilo većinski albansko, ipak ima i gubitaka što se tiče većinski srpski naseljenih prostora na kosovu, no gubitak je prvenstveno u smislu gubitka suvereniteta na pozamašnim teritorijem.

Spomenuo si pažljivo kreiranje županija ja sam primijetio da u slučaju Istarske županije/regione Istriana određena naseljena mjesta ulaze u sastav primorsko -goranske županije umjesto istarske iako joj gravitiraju.
Last edited by praznina on 29/08/2005 20:58, edited 1 time in total.
goofy

Post by goofy »

bez uvijanja i mozda svi mi ovo znamo ...hrvatska i hrvati su istjerali srbe iz CRO i izasli su na svoje granice, protjerani srbi su zavrsili u BiH ii su raspalili za sicg(sada)...one bojice na kratam kada bi pogledali malo godista skontali bi da su oni tamo samo radi ispunjavnja forme, ili ispunjavanja preuzetih obaveza prema povratnicima :) koji su vec jednom nogom u grobu (sve je to staro)...
sto se tice srba u BiH, vec sam negdje komentarisao da ce srbi ostati na liniji brcko,zvornik,visegrad i trebinje i vremenom ce se svi preseliti na tu liniju, uz drinu, ako ste skoro bili u bijeljini naprimejr mozda i skontate, meneje npr bijeljina iznenadila sa svojim razvojem i koliko se je razvila i misljenja sam da ce uskoro postati centar RS-a ako je visoki predstavnik ne ukine....naravno to je proces koji traje i koji ce trajati decenijama ali je vec u tijeku...mislim na preseljnje...toliko od mene
praznina

Post by praznina »

Thanatos wrote:Srbi su teritorijalno dosta dobili u BiH (mnoge teritorije koje su prije rata bile većinski ne-srpski naseljene), međutim sve to je mnogo manje od ogromnih etničkih guitaka u hrvatskoj, jer su držali skoro trećinu zemlje pod okupacijom, da bi danas etnička karta izgledala ovako:
Žalosno.
Kosovo je postalo većinski albansko a nije bilo. Tu su krivi i oni što su za masne novce prodavali imovinu i pičili za BGD kako dobrovoljno tako i pod pritiskom(bilo je i toga). Da se je ulagalo u taj dio Srbije ne bi ni došlo do ovoga. Kada čovjek poredi Kosovo i Vojvodinu vidi da se razlikuju kao nebo i zemlja. Obje pokrajine bogate a samo što je u jednoj suživot moguć i gdje manjinske zajednice imaju sva moguća prava dok je u drugoj haos koji datira još iz 60-tih godina prošlog vijeka.
praznina

Post by praznina »

goofy wrote:bez uvijanja i mozda svi mi ovo znamo ...hrvatska i hrvati su istjerali srbe iz CRO i izasli su na svoje granice, protjerani srbi su zavrsili u BiH ii su raspalili za sicg(sada)...one bojice na kratam kada bi pogledali malo godista skontali bi da su oni tamo samo radi ispunjavnja forme, ili ispunjavanja preuzetih obaveza prema povratnicima :) koji su vec jednom nogom u grobu (sve je to staro)...
sto se tice srba u BiH, vec sam negdje komentarisao da ce srbi ostati na liniji brcko,zvornik,visegrad i trebinje i vremenom ce se svi preseliti na tu liniju, uz drinu, ako ste skoro bili u bijeljini naprimejr mozda i skontate, meneje npr bijeljina iznenadila sa svojim razvojem i koliko se je razvila i misljenja sam da ce uskoro postati centar RS-a ako je visoki predstavnik ne ukine....naravno to je proces koji traje i koji ce trajati decenijama ali je vec u tijeku...mislim na preseljnje...toliko od mene
Kakvo preseljenje! Je li se ponovo bude nečije aspiracije. Da neće možda Hercegovci iz zapadne Hercegovine zbog izuzetno "visokog nataliteta" početi širiti Banja Lukom, Gradiškom, Mrkonjić Gradom, B. Brodom itd ili možda zapadni susjedi ponovo kroje nove planove za neku novu "Oluju".

Što su nekome oči zinule!
Thanatos

Post by Thanatos »

praznina wrote:
Žalosno.

Spomenuo si pažljivo kreiranje županija ja sam primijetio da u slučaju Istarske županije/regione Istriana određena naseljena mjesta ulaze u sastav primorsko -goranske umjesto istarske jer joj gravitiraju.
Pa da mislim ne kažem da su granice takve kakve jesu radi krajine jer su rađene po gravitiranju većim gradovima i razlozi su naravno ekonomske prirode. Međutim vjerujem da se ne bi baš dopustilo da granica županije previše prati obrise krajine.
To što se tiče Istarske županije tu si u pravu- oni naravno gravitiraju Rijeci, sjeti se da je to i prirodna geografska granica (planina Učka).
A inače tu je oduvijek i bila granica hrvatske države-upravo je današnja Istarska županija ušla u tom obliku iz Italije u Hr, slično ko vojvodina. Dakle, to ti baš i nije prava istra...
Danas međutim imaš možda 10-tak % Talijana u Istri, uglavnom su se odselili u Italiju nakon 2.sv.rata, međutim naravno imaju sva prava- dvojezični natpisi Poreč-Parenzio, San Vincento-Svetvinčenat (više se koristi ovaj talijanski naziv u govoru), recimo smiješno :) mi je kad vidim "Općina Grožnjan - Comune di Grisignana", ili "Turistička zajednica općine Grožnjan-Ente comunale per il turismo di Grisignana".
Ugl. do 2.sv.rata. Talijani i Hrvati su bili 50%-50% u Istri, Rijeci (Fume-čitaj "fjume" :-D ) i Zadru(Zara),te na nekim otocima, no danas ih recimo u Zadru ima možda par stotina.
Inače armada (navijačka skupina iz rijeke) i danas navija "ajmo fjume, fjume, fjume ..." :)

Mislim da bi se isto trebalo dati i srbima u dijelovima gdje žive u većem broju- npr. dvojezični latinično-ćirilični natpisi i tako, samo treba proć još malo vremena, al ne sumnjam da će biti tako. Ako talijanski i hrvatski mogu biti službeni jezici u istri, ako je gradonačelnik pule Luciano del Bianco (Hrvat! :lol: ), ako talijani imaju svoje osnovne i srednje škole, gimnazije i dr. a spremaju se i da otvore sveučilište na talijanskom jeziku, ako SVA djeca u Istri uče talijanski a skoro svo stanovništvo bez obzira na naciju je dvojezično, ako talijani imaju svoje dnevne novine i dr., ne vidim zašto srpski jezik ne bi mogao biti službeni u npr. Ličkoj županiji, zašto ne bi bilo dvojezičnih (lat/ćir) natpisa, srpskih škola itd.
Naravno mislim da će doći s vremenom do toga, ali su ratne rane još svježe pa treba čekati da nacionalizam kod jednog dijela populacije splasne.

Evo kako za primjer izgledaju stranice jedne multikulti općine:
http://www.groznjan-grisignana.hr/
Za ugledati se.
A ne kao u BiH: koga ima 51%-na tom jeziku je sve-povijest je onakva kako tih 51% vidi...itd...
gavrilo

Post by gavrilo »

Vodenjak wrote:Gavro, zaboravio si na copyright! :D
Drugi put cu te prijaviti moderatoru! 8-)
ma zbunili mi ovi... jbg :roll:

pazicu drugi put 8-)
Post Reply