Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3551 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

sahara1428 wrote:
mali_milojica wrote: Apsolutno sve nepravilnosti.
Ako je uopste bilo sastanka,zapisnik je zavrsio kod Ministarstva.
Kod mene PEV kad su neka ulaganja u pitanju,ako nema sastanka,onda barem krene od vrata do vrata i skuplja potpise za radove. Nedavno je skupljao potpise da bi se uradilo nesto sto je kostalo 300-400 KM,ne znam tacno i isao je da skupi 2/3 vecinu.
Po pravilu bi trebao svaki mjesec okaciti izvjestaj,a na kraju godine i godisnji izvjestaj o utrosku sredstava.
Ostalo je van svake pameti.
Da li neko zna da li je osiguranje od požara i odgovornosti obavezno, mi kao etažni vlasnici nikada nismo pitani jesmo li za to osiguranje ili ne?
Nije obavezno,jel vam Sarajevo Stan upravitelj?
Znam da je u vecini ulaza gdje su oni ide i to osiguranje preko Triglava.
sahara1428

#3552 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

mali_milojica wrote: Da li neko zna da li je osiguranje od požara i odgovornosti obavezno, mi kao etažni vlasnici nikada nismo pitani jesmo li za to osiguranje ili ne?
Nije obavezno,jel vam Sarajevo Stan upravitelj?
Znam da je u vecini ulaza gdje su oni ide i to osiguranje preko Triglava.[/quote]

da, Sarajevostan je

Član 39. (37.)
Etažni vlasnici samostalno odlučuju o osiguranju zajedničkih dijelova zgrada, osiguranju
od dopunskih opasnosti i osiguranju od odgovornosti etažnih vlasnika prema trećim
osobama i njihovim stvarima.

Kada smo ovo odlučili samo da mi je znati :-) :-) :-) ali oko 55 KM se fino skida svakog mjeseca
mali_milojica

#3553 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

:D
Znao sam.
Da ne bude da ga samo kudim,ali to osiguranje i nije lose,pogotovo ako je rijec o staroj zgradi ;-)
Prvo vidi kako komsije disu,sta oni misle o tome. Ako treba sastanak,organizuj. Ako ne,onda skupi potpise (vecina m2 odlucuje) i smijenite ga,ako niste zadovoljni onda promjenite i Upravitelja. Svaki ili Novi PEV mora imati polozen ispit da bi se mogao baviti time. Mozete izabrati nekoga sa liste ili neko od vas neka polozi i preuzme i bude novi PEV.
sahara1428

#3554 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

mali_milojica wrote::D
Znao sam.
Da ne bude da ga samo kudim,ali to osiguranje i nije lose,pogotovo ako je rijec o staroj zgradi ;-)
Prvo vidi kako komsije disu,sta oni misle o tome. Ako treba sastanak,organizuj. Ako ne,onda skupi potpise (vecina m2 odlucuje) i smijenite ga,ako niste zadovoljni onda promjenite i Upravitelja. Svaki ili Novi PEV mora imati polozen ispit da bi se mogao baviti time. Mozete izabrati nekoga sa liste ili neko od vas neka polozi i preuzme i bude novi PEV.
:D dobro osiguranje ali mi ne naplatismo ga zbog radova na zgradi od 3000 KM koje je to osiguranje trebalo pokriti, ovo je lud zbunjenog

Ali hvala vam svima na korisnim informacijama
MadeinSa+-64

#3555 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MadeinSa+-64 »

U novogradnji u kojoj stanujem ukljucio investitor balkon (6 i kusur m2) kao lodju i naplatio kvadrate i stavio na ZK lodju iako to nije koristan stambeni prosor u smislu zakona o odrzavanju.

Onda je dao ZK upravitelju koji hoce da naplati "odrzavanje" otvorenog balkona. Ja se s tim ne mogu sloziti - koliko ima balkona u Sarajevu koji nisu na ZK ? Skoro svo balkoni nisu na ZK.

Ministarstvo Stambene politike mi je istumacilo da postupak upravitelja nije u redu, tj. da balkon nije koristan stambeni prostor - jer nemam radijator, zidove, prozore - a upravitelj ne odgovara ne reklamaciju - ja ne zelim placati za odrazavanje koje ne moram - kako rijesiti problem jer ja naravno ne placam odzavanje nicega ?

Pomoc od pametnijeg forumasa koji nije u talu sa upraviteljem bi mi pomogao
sahara1428

#3556 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

MadeinSa+-64 wrote:U novogradnji u kojoj stanujem ukljucio investitor balkon (6 i kusur m2) kao lodju i naplatio kvadrate i stavio na ZK lodju iako to nije koristan stambeni prosor u smislu zakona o odrzavanju.

Onda je dao ZK upravitelju koji hoce da naplati "odrzavanje" otvorenog balkona. Ja se s tim ne mogu sloziti - koliko ima balkona u Sarajevu koji nisu na ZK ? Skoro svo balkoni nisu na ZK.

Ministarstvo Stambene politike mi je istumacilo da postupak upravitelja nije u redu, tj. da balkon nije koristan stambeni prostor - jer nemam radijator, zidove, prozore - a upravitelj ne odgovara ne reklamaciju - ja ne zelim placati za odrazavanje koje ne moram - kako rijesiti problem jer ja naravno ne placam odzavanje nicega ?

Pomoc od pametnijeg forumasa koji nije u talu sa upraviteljem bi mi pomogao
Ponovo se obratiti Ministarstvu odnosno nadležnoj inspekciji u sobu 207 ulica Hamida Dizdara 2
MadeinSa+-64

#3557 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MadeinSa+-64 »

Hocu, ima li neko ime, usmeno su mi objasnili ali jeste bolje imati trag..................

Da li su oni nadlezni i za odvoz smeca ? KJKP Rad isto hoce vise da naplati nego sto treba, a ja naravno stiscem pare i necu da dam sta ne moram!
mali_milojica

#3558 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

U ZK ti stoji koliko imas kvadrata i ljudi jednostavno zakonski hoce svoje.
Zanimljivo je da si platio dodatnih 6 kvadrata kad si kupovao stan i nije ti smetalo,a sada kad treba placati dadzbine na tih 6 kvadrata,problem :roll:
Vjestak,zahtjev ZK,vjerovatno advokat,pa nek ti iz ZK brisu tih 6 kvadrata koje si platio. Obaranje cijene svojoj nekretnini :-) :roll:
Hajmo reci nek kvadrat vrijedi 2000,6 kvadrata jeste 12 000 bacis kroz prozor :thumbup:
Jel de jos gluplje?
Haris.ba

#3559 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

Nemam vremena sada da detaljišem.

Uglavnom, kvadratura koja piše u zk, nije problem. I to su ti rekli u ministarstvu. 95% stanova u Sarajevu je upisano u poseban registar ZK, I ne uključuje balkon. Novi stanovi upisani su u ZK sa balkonima. I to nije nikakav problem. Nema potrebe to dirati. Već natjerati pev-a (a koliko sam skontao radi se o novijoj zgradi) da ide u općinu ili od investitora tražiti elaborat o etažiranju. I tu ti piše kvadratura svakog stana, svake sobe i prostorije. I sa tim kod upravitelja pev. korigira shodno kvadraturu svakoga stana. Ako upravitelj neće da da to promjeni, skupite potpise i promjenite upravitelja. I onda pri promjeni upravitelja pev. podnosi kvadraturu stanova na posebnom listu a koji će novi upravitelj da koristi za izračun.

E sad. Ne mogu se detaljno sjetiti, ali mislim da balkoni spadaju u pomoćne prostorije, te ulaze u računicu stana. A ta definicija korisna površina stana je kvadratura stana iz koje su isključeni zidovi (iskreno, ne znam te izračune, I kako to funkcioniše).

Imaš ti napismeno od Ministarstva da balkon nije korisna površina stana? Jer, koliko se sjećam ta formulacija nije obuhvatala smisao da li prostor ima radijator i zidove. :D
Haj, možda se vremena mijenjaju.
tahoma

#3560 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tahoma »

Nedavno je OKI uz racun slao ponudu radova u stanu: krecenje, popravci, postavljanje itd. Ima li neko da ih je zvao i kakva su iskustva? Treba mi izmjestanje lustera (busenje betonske ploce, cca 1m), postavljanje lustera i krecenje te sobe (oko 20m2)...ne vjerujem da u jednom majstoru mogu naci i molera i elektricara, pa zato pitam za OKI...
MadeinSa+-64

#3561 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MadeinSa+-64 »

Upravitelj je korigirao racun. Hvala na dobrom savjetu.

Sad treba ubijediti KJKP RAD. Njima je investotor dostavio ZK. Ko je tu kontakt ?

Necu ja da diram ZK, takav je kakav je, ali necu diskriminaciju po pitanju rezija.

6-7 kvadarata puta 12, puta X godina, pa nisam blecak da placam odvoz smeca za balkon koji je nazvan lodja. Ni za bastu niko ne placa !?
moja tetka

#3562 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by moja tetka »

u zadnje vrijeme svako malo negdje neki požar. Pitam se šta bi bilo sa nas stanara koji stanujemo na višim spratovima sa liftom i stepenicama. Da li je ikad ikome palo na pamet da nas stanara bar putem letaka malo educiraju. npr. na alipašinom nema požarnih stepenica, vatrogasnih aparata nema hidranti neispravni, crijeva nema. Ako su zgrade takve kakve su postoji mogućnost za izgradnju požarnih stepenica naknadno naprimjewr za dva ulaza...... u ovim zgradama dosta je starin, bolesnih nemoćnih, a bogami ni mladji stanari neznam kako bi prošli. Dajte svoj komentar sa prijedlozima pa da upravitelji malo povedu računa i o tome.
Bellica

#3563 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sahara1428 wrote:Može li upravitelj potpisati ugovor sa ljudima u novoj zgradi čije pravo vlasništva nije uknjiženo u zemljišnu knjigu, ali su potpisani kupoprodajni ugovori i ljudi već žive u stanovima, ili mora čekati knjiženje jer je stvarni vlasnik još uvijek firma koja je zgradu izgradila :?:
Upravitelj potpisuje ugovor sa etaznim vlasnicima. Etazni vlasnik je vlasnik stana na cije je ime stan uknjizen. Posto je u novogradnji skoro nemoguce na pocetku naci 51% vlasnika ugovor o odrzavanju se potpisuje sa investitorom odnosno vlasnikom zgrade. Etazni vlasnici koji su uknjizili stanove mogu potpisati zapisnik o izboru upravitelja ali posto ih uglavnom nema dovoljno-ovih 51% korisne povrsine onda zapisnik potpisuje I vlasnik zgrade koji je u ovom slucaju vecinski vlasnik jer potpisuje za sve stanove koji nisu uknjizeni.
Bellica

#3564 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Trenutno se rade izmjene i dopune Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada, usklađuje se sa zakonom o stvarnim pravima FBiH koji ne predviđa upravitelje nego upravnike koji ne mijenjaju sadašnje upravitelje nego predstavnike etažnih vlasnika. Upravnik može biti pravno ili fizičko lice, samo što to novim Zakonom o održavanju nije predviđeno. Mislim da svi trebamo pisati primjedbe i poslati ih u Ministarstvo do 09.07.2016. ja sam svoje primjedbe napisala, ali sama ne mogu baš nešto puno promijeniti. Ako zakon ne bude usvojen, morat ćemo zatvoriti temu, nećemo imati o čemu da pišemo :-D
pepeljara

#3565 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

Bellica posalji nam primjer, ajde..yakaci negdje primedjbu pa cemo slati i ostali.
vješalica

#3566 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vješalica »

treba mi info o postavljanju liste dužnika da li je to zakonito i zašto se ne postavlja upravitelji,režije i slično ono spisak?
nekad aje bilo sada toga nema
nešto sam davno čitala da je to zabranjeno
pa dakle da li je i ostalo?
predstavnik

#3567 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by predstavnik »

pepeljara wrote:Bellica posalji nam primjer, ajde..yakaci negdje primedjbu pa cemo slati i ostali.
http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... u-2016.pdf

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ljanju.pdf
mali_milojica

#3568 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

Bellica wrote:Trenutno se rade izmjene i dopune Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada, usklađuje se sa zakonom o stvarnim pravima FBiH koji ne predviđa upravitelje nego upravnike koji ne mijenjaju sadašnje upravitelje nego predstavnike etažnih vlasnika. Upravnik može biti pravno ili fizičko lice, samo što to novim Zakonom o održavanju nije predviđeno. Mislim da svi trebamo pisati primjedbe i poslati ih u Ministarstvo do 09.07.2016. ja sam svoje primjedbe napisala, ali sama ne mogu baš nešto puno promijeniti. Ako zakon ne bude usvojen, morat ćemo zatvoriti temu, nećemo imati o čemu da pišemo :-D
Stani,jel mjenjaju upravitelje ili PEV?
Kako mogu zamjeniti nekoga ko je izabran od ostalih stanara? Ko ce raditi taj posao? Da li se ovim zakonom ukida "radno mjesto" PEV i da isti koji je do sada obavljao te poslove vise ne moze raditi.
vješalica wrote:treba mi info o postavljanju liste dužnika da li je to zakonito i zašto se ne postavlja upravitelji,režije i slično ono spisak?
nekad aje bilo sada toga nema
nešto sam davno čitala da je to zabranjeno
pa dakle da li je i ostalo?
Mislim da je to otkrivanje licnih podataka i da se ne bi smjelo to raditi.
Ali imena se mogu precrtati i ostaviti samo sifre stana ;-)
sahara1428

#3569 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

PA PA UPRAVITELJI :-D

prema Zakonu o stvarnim pravima FBIH sada slobodno možete birati komšiju da vam bude upravnik i da vam s leđa sjašu razni SARAJEVOSTAN-ovi i slični, upravnik-upravitelj MOŽE biti neko od suvlasnika ako tako odlučite, ne dajte im ni 17% da vam uzimaju
Član 34.
Prenos prava upravljanja
(1) Suvlasnici mogu saglasno povjeriti upravljanje sa stvari
određenoj osobi kao upravniku, koja će djelovati kao njihov
punomoćnik. Za upravnika može biti izabran jedan ili
nekoliko suvlasnika
, a upravljanje može biti povjereno i
drugoj poslovno sposobnoj fizičkoj ili pravnoj osobi.
Zakon o stvarnim pravima je iz 2013. godine, svi kantoni su ga morali usaglasiti u roku od 6 mjeseci, Kanton Sarajevo još uvijek nije, što li???
Član 367.
(3) Propisi kantona koji uređuju korištenje, upravljanje i
održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrada uskladiće
se u roku od 6 mjeseci
sa odredbama ovog zakona.
neka vas ne prave budalama pomenite im i ovo
Član 371.
Prestanak važenja zakona
(3) U slučaju kolizije odredbi ovog zakona sa odredbama
drugog propisa primjenjivat će se odredbe ovog zakona
sahara1428

#3570 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

moja tetka wrote:u zadnje vrijeme svako malo negdje neki požar. Pitam se šta bi bilo sa nas stanara koji stanujemo na višim spratovima sa liftom i stepenicama. Da li je ikad ikome palo na pamet da nas stanara bar putem letaka malo educiraju. npr. na alipašinom nema požarnih stepenica, vatrogasnih aparata nema hidranti neispravni, crijeva nema. Ako su zgrade takve kakve su postoji mogućnost za izgradnju požarnih stepenica naknadno naprimjewr za dva ulaza...... u ovim zgradama dosta je starin, bolesnih nemoćnih, a bogami ni mladji stanari neznam kako bi prošli. Dajte svoj komentar sa prijedlozima pa da upravitelji malo povedu računa i o tome.

ako će Vam pomoći :-) SAMO 25% LIFTOVA na području Sarajeva unutar stambenog fonda prošlo je obavezni tehnički pregled u skladu sa Naredbom o liftovima, pa će ini upravitelji uzimati vam pare sa računa za osiguranje, čistačicu i slično što prema zakonu NEMA prioritet nad liftom onda znajte kakvo je stanje, niko se neće bolje boriti za vašu zgradu nego vi, otkažite upravitelja ili izaberite moralnog, poštenog upravitelja, ima i manjih firmi koji se bave upraviteljstvom a uopšte nisu poznate ili pak između sebe izaberite svog komšiju koji će bolje od ijednog upravitelja voditi računa...
cenecimoveocino

#3571 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by cenecimoveocino »

Sejo :thumbup:
sahara1428

#3572 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

ZAKON O STVARNIM PRAVIMA

dobro izučite, bilo bi dobro da nam se javi neko od pravnika i vidi šta povoljnije za nas etažne vlasnike ovaj zakon donosi

https://ia601509.us.archive.org/10/item ... a-fbih.pdf
P308

#3573 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by P308 »

Kod nas krov godinama prokisnjava. Niko nista. Na zadnjem spratu katastrofa na sta lici, zidovi samo sto nisu poceli otpadati od vode. Strasno. Valjda se ocekuje da ljudi koji stanuju na zadnjem spratu sami finaciraju popravku.
sahara1428

#3574 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

P308 wrote:Kod nas krov godinama prokisnjava. Niko nista. Na zadnjem spratu katastrofa na sta lici, zidovi samo sto nisu poceli otpadati od vode. Strasno. Valjda se ocekuje da ljudi koji stanuju na zadnjem spratu sami finaciraju popravku.

Ko vam je upravitelj? Jeste prijavili kvar?
P308

#3575 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by P308 »

sahara1428 wrote:
P308 wrote:Kod nas krov godinama prokisnjava. Niko nista. Na zadnjem spratu katastrofa na sta lici, zidovi samo sto nisu poceli otpadati od vode. Strasno. Valjda se ocekuje da ljudi koji stanuju na zadnjem spratu sami finaciraju popravku.

Ko vam je upravitelj? Jeste prijavili kvar?

SarajevoStan. Naravno da smo prijavljivali. Konacno su se udostojili doci kada sam preuzeo stvar u svoje ruke, poslao mail sa fotografijama kao dokazom. Dosli su sa dva crijepa ispod ruke (doslovno dva crijepa), nesto su kao "mijenjali" i otisli. Naravno da problem nije rijesen, i da pri vecim kisama doslovno poplava u ulazu bude. O sanaciji tih zidova koji su u katastrofalno losem stanju, naravno nema ni govora. "Kucepazitelj" me pri tome napao jer prijava nije isla preko njega, i kako sva sredstva sa racuna idu u popravku NASEG krova :shock:
Inace, placam 20 KM mjesecno, a platim cijelu godinu unaprijed. Racuni su placeno do prvog mjeseca 2017. godine. Gdje ta sredstva idu, ja pojma nemam jer se apsolutno nista ne odrzava, osim sto teta dodje jednom u dvije sedmice da ocisti stubiste.
Post Reply