lajkujMe wrote:Lijep pozdrav,
Pitanje za one koji se razumimiju u zakonodavstvo i dalje...
Da odmah napomenem zbog ekonomskih razloga nismo u stanju placati trenutno odrzavanje zgrade, tesko se to moze s 300 km mjesecnih primanja a dvoje vas je....
Prije oko 7 dana pocela mi se pojavljivati fleka na plafonu od kupatila, da bi do danas da fleka narasla na preko 1.5 metara sirine, i primjetio sam da na zidu malo dalje od od pomenute fleke (iza plocica) pocinje takodjer fleka. Posto je moje kucanstvo zaista u losim odnosima s predstavnikom stanara (dolazilo i do policije), zaobisli smo istu i direktno i putem bivseg predstavnika nazvali upravitelja koji je nakon nekoliko dana (danas) dosao i otisao iznad nas kod komsije da poprave, medjutim samo su jos gore napravili fleka se udvostrucila, i sad je pocela otvoreno voda da izlazi iz plafona kaplje podobro, po podu, po bojleru i po sijalici. Stavili smo lavor koji praznimo svaka dva sata jer se napuni. Uglavnom opet smo pozvali upravitelja koji je dosao i poceo gore raditi, a moja majka je otisla ipak predstavniku koja je dosla i vidjela stanje, otisla je gore gdje majstori izvrsavaju radove, odmah naredila prekid radova i da ostave to kako jeste, majka je bila sa njom, komsijom i majstorima gore i u pokusaju da kaze nesto PS je fizicki izbacila iz stana i nije dala da bilo sta kaze. Majstori su otisli, kako su to opet kopali postalo je jos gore. Njen razlog prestanka radova je da ne placamo odrzavanje i da nemamo pravo na ovo. Nisam siguran ali vrlo je moguce da komsije iznad takodjer ne placaju odrzavanje..
Medjutim ja sam na kraju nazvao policiju jer PS nema pravo da fizicki uhvati moju majku i izbaci je iz stana.
Policija je dosla i porazgovarala s majkom i savjetovali je da ne goni pravdu jer ce se ovi drugi udruziti protiv nje u izjavama ali da oni kao otici da upozore PS.
Dalje, zvao sam jednog prijatelja koji mi je objasnio da placali ili ne upravitelj mora sanirati kvar zadnickih instalacija (a to je kanalizacioni otvor od kade i lavaboa) koji je ukopan u plocu. I da je moguce da ce zbog curenja nastradati elektricne instalacije i da je moguce da ce doci do pozara i da bi u tom slucaju PS krivicno odgovarao zajedno s upraviteljem? Sta ja sad da radim jer mojom intervencijom se garant nece odazvati.
Prijatelj ti je u pravu.
Reci cu iz svog iskustva, prije sedam osam godina radio sam renoviranje kupatila, takodje sam imao probleme sa stanarkom iznad kojoj je pukla cijev i pravila meni probleme na plafonu kupatila (crna mrlja pola metra precnika).
Ja sam reda radi prije pocetka radova uplatio dva zaostala racuna za odrzavanje, i kad su majstori dosli na nas poziv da doticnoj gospodji rove po kupatilu i zamijene puknutu cijev (nije bila rada to dopustiti, ali nisu je puno ni pitali, jer uz moje i susjedna kupatila su patila od njene puknute cijevi) majstor radnik firme koja upravlja odrzavanjem zgrade, rece mi otvoreno "nisi ti morao platiti ta dva racuna, da bi mi dosli, nasa je obaveza doci koliko god ti novaca duzan bio".
Upravo iz razloga koje si naveo, plavljenjem moze doci do strujnih udara, pozara pa cak i slabljenja konstrukcije zgrade, ovisno o kvaliteti gradnje. Znamo svi kakve zgrade starije gradnje postoje u Sarajevu, skoro pa sperploca, da se izrazim slikovito.