Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepeljara

#3501 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

mali_milojica wrote:
bluerapsody wrote:Mene zanima ako mi neko moze reci rok zastare kad su u pitanju dugovi za ovo ; ZOO clanovi koji se odnose na zastaru i koji su to clanovi ako mi neko moze ih pobrojati molim vas :)
Nema zastare,jer za svaki dug ide tuzba i to se stalno obnavlja da ne bi doslo do zastare. Takse za tuzbu se placaju sa zajednickog racuna ulaza,tako kad nekad pozelis izmiriti dug moraju se platiti i takse. Naravno samo za onaj dug za koji je neko tuzen.
Najveca moguca glupost.

Imal gdje pravnika da ospori te fazmozne naplate od ulaza, i prebaci na covjeka.
Uzimanje MOJIH para sto komsija ne placa je cista kradja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3502 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

_Reds_ wrote:
Nije Famos Gradnja. Dobro kome onda ide PDV koji oni tamo napišu.

Btw kod odreduje cijene održavanja. Vidim neki plaćaju 14 KM za stan od 60koji kvadrat, ja za odprilike isto, duplo. A zgrada ima preko 40 stanova.
Koliko je cijena kvadrata u zgradi koji ima lift.

Što se tiče ovoga sa zajedničkim prostorijama, to su oni izdali prije nego što sam ja tu kupio stan.

Btw, koliko vam dodje struje od zajedničkih trošila ??
ne plaća se PDV na cijeli iznos računa, nego samo na naknadu koja ide upravitelju. što ima smisla, obzirom da ako ti račun za upraviteljstvo iznosi 30 KM, taj iznos ne ide u kasu upravitelja, nego samo njegova naknada i to 12 - 15% od tog iznosa. na tu naknadu se plaća PDV. znam za Sarajevostan račune, gdje piše oporezovana i neoporezovana naknada.

ostatak novca ide na račun zgrade za druge troškove (čišćenje, PEV, lift...)
moja tetka

#3503 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by moja tetka »

uselila sam se u zgradu i na veliko iznenadjenje primjetila sam da povjerenik za našu zgradu često otvara sandučiće za poštu. ima ključ koji otvara više sandučia. da li je to zakonom dozvoljeno i ako je kojim zakonima je ta oblast uredjena.
lajkujMe

#3504 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by lajkujMe »

Lijep pozdrav,

Pitanje za one koji se razumimiju u zakonodavstvo i dalje...

Da odmah napomenem zbog ekonomskih razloga nismo u stanju placati trenutno odrzavanje zgrade, tesko se to moze s 300 km mjesecnih primanja a dvoje vas je....

Prije oko 7 dana pocela mi se pojavljivati fleka na plafonu od kupatila, da bi do danas da fleka narasla na preko 1.5 metara sirine, i primjetio sam da na zidu malo dalje od od pomenute fleke (iza plocica) pocinje takodjer fleka. Posto je moje kucanstvo zaista u losim odnosima s predstavnikom stanara (dolazilo i do policije), zaobisli smo istu i direktno i putem bivseg predstavnika nazvali upravitelja koji je nakon nekoliko dana (danas) dosao i otisao iznad nas kod komsije da poprave, medjutim samo su jos gore napravili fleka se udvostrucila, i sad je pocela otvoreno voda da izlazi iz plafona kaplje podobro, po podu, po bojleru i po sijalici. Stavili smo lavor koji praznimo svaka dva sata jer se napuni. Uglavnom opet smo pozvali upravitelja koji je dosao i poceo gore raditi, a moja majka je otisla ipak predstavniku koja je dosla i vidjela stanje, otisla je gore gdje majstori izvrsavaju radove, odmah naredila prekid radova i da ostave to kako jeste, majka je bila sa njom, komsijom i majstorima gore i u pokusaju da kaze nesto PS je fizicki izbacila iz stana i nije dala da bilo sta kaze. Majstori su otisli, kako su to opet kopali postalo je jos gore. Njen razlog prestanka radova je da ne placamo odrzavanje i da nemamo pravo na ovo. Nisam siguran ali vrlo je moguce da komsije iznad takodjer ne placaju odrzavanje..

Medjutim ja sam na kraju nazvao policiju jer PS nema pravo da fizicki uhvati moju majku i izbaci je iz stana.
Policija je dosla i porazgovarala s majkom i savjetovali je da ne goni pravdu jer ce se ovi drugi udruziti protiv nje u izjavama ali da oni kao otici da upozore PS.

Dalje, zvao sam jednog prijatelja koji mi je objasnio da placali ili ne upravitelj mora sanirati kvar zadnickih instalacija (a to je kanalizacioni otvor od kade i lavaboa) koji je ukopan u plocu. I da je moguce da ce zbog curenja nastradati elektricne instalacije i da je moguce da ce doci do pozara i da bi u tom slucaju PS krivicno odgovarao zajedno s upraviteljem? Sta ja sad da radim jer mojom intervencijom se garant nece odazvati.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3505 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

Otiđite do upravitelja,sami i bez PS,objasnite situaciju i vidite sta ce vam reci.
Mislim da PS tu radove ne moze zabraniti jer kao sto ste rekli radi se o zajednickom dijelu instalacija i kao sto ste naveli moze doci do jos vece havarije.
vjesticanametli

#3506 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vjesticanametli »

mali_milojica wrote:
bluerapsody wrote:Mene zanima ako mi neko moze reci rok zastare kad su u pitanju dugovi za ovo ; ZOO clanovi koji se odnose na zastaru i koji su to clanovi ako mi neko moze ih pobrojati molim vas :)
Nema zastare,jer za svaki dug ide tuzba i to se stalno obnavlja da ne bi doslo do zastare. Takse za tuzbu se placaju sa zajednickog racuna ulaza,tako kad nekad pozelis izmiriti dug moraju se platiti i takse. Naravno samo za onaj dug za koji je neko tuzen.
Zar taxu ne placa tuzitelj.....9vo je van pameti cuj s racuna od drugih ljudi uzimat za taxu.... muminovicu gdje si......je li ovo.moguce
vješalica

#3507 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vješalica »

Uzima sa računa jer ne želi handriti svoje pare.
vjesticanametli

#3508 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vjesticanametli »

Pa.ne moze to.....ne tuzi ga ulaz vec upravitelj....pa jel moguce ovo
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3509 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mali_milojica »

vjesticanametli wrote:Pa.ne moze to.....ne tuzi ga ulaz vec upravitelj....pa jel moguce ovo
Moguce,moguce.
U pitanju je Sarajevo Stan. Ne znam kako drugi upravitelji rade.
pepeljara

#3510 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

vješalica wrote:Uzima sa računa jer ne želi handriti svoje pare.

ovo je 100% provjereno i zakonom njima dozvoljerno.

Pa drzava dozvolila lihvarluk, kao i sa notarima :)
vješalica

#3511 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vješalica »

Imas li kakvu odredbu u kojoj to pise da pogledamo i taj zakon
pepeljara

#3512 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

Ima u ugovoru sa njima, a i u zakonu, samo treba izrovit ,vec sam jednom citao..

proguglaj, a mislim da ima i na ovoj temi
Haris.ba

#3513 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: Dalje, zvao sam jednog prijatelja koji mi je objasnio da placali ili ne upravitelj mora sanirati kvar zadnickih instalacija (a to je kanalizacioni otvor od kade i lavaboa) koji je ukopan u plocu. I da je moguce da ce zbog curenja nastradati elektricne instalacije i da je moguce da ce doci do pozara i da bi u tom slucaju PS krivicno odgovarao zajedno s upraviteljem? Sta ja sad da radim jer mojom intervencijom se garant nece odazvati.
To sto je opisano nije kvar zajednickih instalacija. Ali u praksi se popravlja sa racuna zgrade. Ako je odvod u pitanju, to je do vlasnika stana da popravi. Zajednicke instalacije kod odvoda bi predstavljalo glavnu vertikalnu odvodnu cijev do spoja u stanu.

Ako na racunu ima para, i zajednicka je instalacija, upravitelj to mora da popravi.

Nije mi jasno zasto to komsija iznad ne popravi. A cim je Upravitelj to poceo da radi, na racunu zgrade ima para. Pev, ne ulazeci u licne odnose, vas je imao pravo odbiti za popravak sa racuna zgrade. Ali ne sto ne placate. Vec sto to nisu zajednicke instalacije.

Imam slicne slucajeve u praksi. Nece komsija sa popravi odvod kade. Sreca da je ispod podrum i da nije cesto u stanu. Nema para na racunu zgrade. On ima duga hiljade.
Kumit i molit.

A ima i slucajeva gdje su stanari redovne platise. Penzioneri. Pa se popravi sa racuna zgrade, iako po zakonu ne bi smjelo.
predstavnik

#3514 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by predstavnik »

Poštovani,

veoma je lako naci zakon o održavanju zajednickih dijelova zgrade i otkloniti nedoumice.

Utuženje neplatiša se vrši sa računa ulaza odnosno od zajedničkog novca u skladu s članom 18.(f) navedenog zakona.

Što se tiče zajednilkih instalacija ukljuceni su svi odvodi:

Instalacije zgrade su:
a) vodovodna - vertikalna i horizontalna instalacija od vodomjernog uređaja u šahtu ili
podrumu (isključujući vodomjerni uređaj) do istočišta u stanu (isključujući istočišta i
vodomjere koje postavljaju etažni vlasnici za stanove sa pripadajućom instalacijom),
b) kanalizaciona – vertikalna i horizontalna instalacija u zgradi do revizionog okna na
izlazu iz zgrade uključujući reviziono okno. Za zgrade sa više ulaza, time i više
revizionih okana, u zajedničke instalacije spada i instalacija između revizionih okana do
zaključno sa zadnjim revizionim oknom prema kolektoru, a izuzetno do priključka na kolektor
lajkujMe

#3515 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by lajkujMe »

Haris.ba wrote:
lajkujMe wrote: Dalje, zvao sam jednog prijatelja koji mi je objasnio da placali ili ne upravitelj mora sanirati kvar zadnickih instalacija (a to je kanalizacioni otvor od kade i lavaboa) koji je ukopan u plocu. I da je moguce da ce zbog curenja nastradati elektricne instalacije i da je moguce da ce doci do pozara i da bi u tom slucaju PS krivicno odgovarao zajedno s upraviteljem? Sta ja sad da radim jer mojom intervencijom se garant nece odazvati.
To sto je opisano nije kvar zajednickih instalacija. Ali u praksi se popravlja sa racuna zgrade. Ako je odvod u pitanju, to je do vlasnika stana da popravi. Zajednicke instalacije kod odvoda bi predstavljalo glavnu vertikalnu odvodnu cijev do spoja u stanu.

Ako na racunu ima para, i zajednicka je instalacija, upravitelj to mora da popravi.

Nije mi jasno zasto to komsija iznad ne popravi. A cim je Upravitelj to poceo da radi, na racunu zgrade ima para. Pev, ne ulazeci u licne odnose, vas je imao pravo odbiti za popravak sa racuna zgrade. Ali ne sto ne placate. Vec sto to nisu zajednicke instalacije.

Imam slicne slucajeve u praksi. Nece komsija sa popravi odvod kade. Sreca da je ispod podrum i da nije cesto u stanu. Nema para na racunu zgrade. On ima duga hiljade.
Kumit i molit.

A ima i slucajeva gdje su stanari redovne platise. Penzioneri. Pa se popravi sa racuna zgrade, iako po zakonu ne bi smjelo.

Malo da se ispravim to nije otvor nego odvodna cijev u ploci.

U svakom slucaju hvala na odgovorima i da javim da sam nagovorio PS da se to rijesi to jeste dosli su iz Sarajevo stana sutradan i sanirali kvar.
_Reds_

#3516 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by _Reds_ »

I kako i ko može vidjeti koliko ima para na zajedničkom računu ??
pepeljara

#3517 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

Mislim da su sve te "pokradilovu" duzni da izbace mjesecno neki izvod list, sa potrosenim/uplacenim sredstvima.
dječak sa šibicama

#3518 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by dječak sa šibicama »

lajkujMe wrote:Lijep pozdrav,

Pitanje za one koji se razumimiju u zakonodavstvo i dalje...

Da odmah napomenem zbog ekonomskih razloga nismo u stanju placati trenutno odrzavanje zgrade, tesko se to moze s 300 km mjesecnih primanja a dvoje vas je....

Prije oko 7 dana pocela mi se pojavljivati fleka na plafonu od kupatila, da bi do danas da fleka narasla na preko 1.5 metara sirine, i primjetio sam da na zidu malo dalje od od pomenute fleke (iza plocica) pocinje takodjer fleka. Posto je moje kucanstvo zaista u losim odnosima s predstavnikom stanara (dolazilo i do policije), zaobisli smo istu i direktno i putem bivseg predstavnika nazvali upravitelja koji je nakon nekoliko dana (danas) dosao i otisao iznad nas kod komsije da poprave, medjutim samo su jos gore napravili fleka se udvostrucila, i sad je pocela otvoreno voda da izlazi iz plafona kaplje podobro, po podu, po bojleru i po sijalici. Stavili smo lavor koji praznimo svaka dva sata jer se napuni. Uglavnom opet smo pozvali upravitelja koji je dosao i poceo gore raditi, a moja majka je otisla ipak predstavniku koja je dosla i vidjela stanje, otisla je gore gdje majstori izvrsavaju radove, odmah naredila prekid radova i da ostave to kako jeste, majka je bila sa njom, komsijom i majstorima gore i u pokusaju da kaze nesto PS je fizicki izbacila iz stana i nije dala da bilo sta kaze. Majstori su otisli, kako su to opet kopali postalo je jos gore. Njen razlog prestanka radova je da ne placamo odrzavanje i da nemamo pravo na ovo. Nisam siguran ali vrlo je moguce da komsije iznad takodjer ne placaju odrzavanje..

Medjutim ja sam na kraju nazvao policiju jer PS nema pravo da fizicki uhvati moju majku i izbaci je iz stana.
Policija je dosla i porazgovarala s majkom i savjetovali je da ne goni pravdu jer ce se ovi drugi udruziti protiv nje u izjavama ali da oni kao otici da upozore PS.

Dalje, zvao sam jednog prijatelja koji mi je objasnio da placali ili ne upravitelj mora sanirati kvar zadnickih instalacija (a to je kanalizacioni otvor od kade i lavaboa) koji je ukopan u plocu. I da je moguce da ce zbog curenja nastradati elektricne instalacije i da je moguce da ce doci do pozara i da bi u tom slucaju PS krivicno odgovarao zajedno s upraviteljem? Sta ja sad da radim jer mojom intervencijom se garant nece odazvati.

Prijatelj ti je u pravu.

Reci cu iz svog iskustva, prije sedam osam godina radio sam renoviranje kupatila, takodje sam imao probleme sa stanarkom iznad kojoj je pukla cijev i pravila meni probleme na plafonu kupatila (crna mrlja pola metra precnika).

Ja sam reda radi prije pocetka radova uplatio dva zaostala racuna za odrzavanje, i kad su majstori dosli na nas poziv da doticnoj gospodji rove po kupatilu i zamijene puknutu cijev (nije bila rada to dopustiti, ali nisu je puno ni pitali, jer uz moje i susjedna kupatila su patila od njene puknute cijevi) majstor radnik firme koja upravlja odrzavanjem zgrade, rece mi otvoreno "nisi ti morao platiti ta dva racuna, da bi mi dosli, nasa je obaveza doci koliko god ti novaca duzan bio".

Upravo iz razloga koje si naveo, plavljenjem moze doci do strujnih udara, pozara pa cak i slabljenja konstrukcije zgrade, ovisno o kvaliteti gradnje. Znamo svi kakve zgrade starije gradnje postoje u Sarajevu, skoro pa sperploca, da se izrazim slikovito.
madesa

#3519 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by madesa »

.
lajkujMe

#3520 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by lajkujMe »

Hvala svima na odgovorima. Uglavnom ispalo je da je moj prijatelj bio u pravu i da moraju da saniraju takve kvarove tako da i ostali znaju ako im se nesto slicno desi da ne nasjedaju na ogovaranja Predstavnika stanara ili Upravitelja.

Takodjer update steta je velika malter mi je opao s plafona ali meni je vazno samo da je kvar saniran.
Takodjer komsiji dva sprata nize i ispod njega je zid ostecen (fleka i vlaga) zbog kvara od komsije iznad tako da nije samo meni steta napravljena voda pronalazi svoj put ko sto se kaze. Ko zna sta bi bilo da kvar nije na vrijeme saniran.
Bellica

#3521 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

_Reds_ wrote:Da li Vam Upravitelj izdaje fiskalne račune?

Naime meni šalju račun napravljen u wordu.

I kome da se žalim za katastrofalan pritisak vode, da li da njih pritiscem, jer ove iz vodovoda briga boli. Sve sam mislio proci ce bile one redukcije i sta ne, ali i u januaru je katastrofa. Bojim se da mi sve masine ne pocrkaju, najgore sto jako varira.

I još nešto zgrada ima zajedinčke prostorije koje se izdaju pravnim licima, imam li ja pravo kao zajednički vlasnik da znam koliko se novca uzima i gdje taj novac ide ??
Au, vi baš imate problema u zgradi.

Upravitelj je dužan da izda fiskalni račun. Moj izdaje.

Ima li zgrada pumpu za vodu ili neka niža zgrada? Upravitelja pritisneš prvo, onda oni vodovod po potrebi.

Ovo za zajedničke prostorije, ne da imaš pravo na uvid u račun na koji se plaća, nego imaš pravo da daš ili ne daš saglasnost da li da se prostorija/e izda/ju, da budeš ili ne budeš saglasan na ugovor o izdavanju i naravno na plaćanje. Uglavnom, najamnine se plaćaju na račun ulaza kod upravitelja ili na račun kućnog savjeta.
Bellica

#3522 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

_Reds_ wrote:I kako i ko može vidjeti koliko ima para na zajedničkom računu ??
Vaš predstavnik etažnih vlasnika je dužan svaki mjesec da vam dostavi mjesečni izvještaj na oglasnu ploču. Svake godine do 10.02. godišnji izvještaj za prethodnu i plan a tekuću godinu. Na navedenim izvještajima se jasno može vidjeti koliko para imate na računu. I ako nemate na šta su potrošene.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3523 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

lajkujMe wrote:Hvala svima na odgovorima. Uglavnom ispalo je da je moj prijatelj bio u pravu i da moraju da saniraju takve kvarove tako da i ostali znaju ako im se nesto slicno desi da ne nasjedaju na ogovaranja Predstavnika stanara ili Upravitelja.

Takodjer update steta je velika malter mi je opao s plafona ali meni je vazno samo da je kvar saniran.
Takodjer komsiji dva sprata nize i ispod njega je zid ostecen (fleka i vlaga) zbog kvara od komsije iznad tako da nije samo meni steta napravljena voda pronalazi svoj put ko sto se kaze. Ko zna sta bi bilo da kvar nije na vrijeme saniran.
koliko znam, tu je u pitanju hitna intervencija, i jesu dužni doći sanirati kvar ako potpada pod hitnu intervenciju.

da je PEV kako treba, sanirali bi vam i štetu.
RIMADLJOD

#3524 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by RIMADLJOD »

Upoznat sam ko je bio upravitelj i koje trenutno sada upravitelj. Naime, prijašnji upravitelj se prije nekoliko godina preselio u drugu zgradu na drugom dijelu grada. Prije nego što je to učinio, na računu je bilo circa 2500 KM, možda čak i više. Nakon što se preselio, svoju poziciju je predao, bez ikakvog umijeća stanara, komšiji koji možda čak i ne živi u ovoj zgradi. Elem, odjednom pare sa računa su nestale. Prvi upravnik kaže da ne zna šta je sa njima bilo dok drugi krivi prvog da su pare nestale. Kako god, pare su vjerovatno uzete za lične potrebe (pošto je doslovno jedan prozor u haustoru razbijen 10 godina i preko zime predstavlja ogroman problem i NIKADA nije riješen). Haustor je inače katastrofalan, zidovi prljavi, beton pred ulazom razlomljen, travnjak raščupan za razliku od ostalih zgrada u ulici koje su, barem koliko vidim, površinski, u mnogome boljem stanju. Komšije u zgradi su pretežno starci iako se jr u posljednje vrijeme uselilo dosta mladih studenata. Kako god, komšiluk je pasivan i međuodnosi su na nikakvoj razini u smislu kolektiviteta. Bilo je nekoliko inicijativa od mene, koji sam relativno nov stanar, da podstaknem upravnika ili barem druge komšije da me podrže u popravljanju nekih sitnica ali naravno sve uzalud.

Nisam siguran kakvo je stanje kod ostalih ali vjerujem da je kultura zajedničkog prostora ustvari nepostojeća i da taj osjećaj postaje s vremenom nepoznat među ljudima.
sahara1428

#3525 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sahara1428 »

Može li upravitelj potpisati ugovor sa ljudima u novoj zgradi čije pravo vlasništva nije uknjiženo u zemljišnu knjigu, ali su potpisani kupoprodajni ugovori i ljudi već žive u stanovima, ili mora čekati knjiženje jer je stvarni vlasnik još uvijek firma koja je zgradu izgradila :?:
Post Reply