Pipi, ovo je bilo brzinski, samo da odgovorim i odoh, ceka me majstorPipiDugaDevetka wrote:Javiće se @Bellica, samo polako, dok obavi neke poslove.nera18 wrote:Posto ne mogu sve iscitavati, belica je jos uvijek na OKI? ili?
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#3076 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#3077 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi, sad na ovo iza stavi jedan zeleni smajlic i necu se ljutitiPipiDugaDevetka wrote:Zašto? Pa, @Bellica i ja smo tandem na ovoj temi. Ja penzionisani umirovljenik, ona mlada, tek treba da se vjenča,..Zajedno smo jači i od sudbine.nera18 wrote:PipiDugaDevetka ja ti se moram nasmijati stavrno
jace je od mene![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3078 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa šta je ovo, tamo narkomani ''zarobili zgradu''- neboder tako da je @bpsang pobjegao glavom bez obzira u ?republiku srpsku?, a ovdje kriminalac ''zarobio zgradu'',...niko nema snage da se suprotstavi. Trebalo bi se samoorganizovati u odbrani privatne imovine građana, EV.Hemera wrote:Mi smo u kvalitetnim govnima.Imamo isti problem.Dotični je uzurpirao podrum,napravivši sebi stan na mjestu gdje su nekada bile šupe i konst.boravi dole i majstoriše na brojilo zajedničke struje,dovlači i odvlači željezno,palio je kablove i skidao bakar(zvali vatrogasce mislili smo da je požar),u zgradi sve peMzioneri i to je to
inace je doticni evidentirani kriminalac,ali izgleda da to ovdje nikome nije ni vazno
E, onda bi smo vidjeli kako reaguju ovi što su na vlasti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3079 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Uradio.Bellica wrote:Pipi, sad na ovo iza stavi jedan zeleni smajlic i necu se ljutitiPipiDugaDevetka wrote:Zašto? Pa, @Bellica i ja smo tandem na ovoj temi. Ja penzionisani umirovljenik, ona mlada, tek treba da se vjenča,..Zajedno smo jači i od sudbine.nera18 wrote:PipiDugaDevetka ja ti se moram nasmijati stavrno
jace je od mene![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
Bellica
#3080 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A zasto niste branili svoje podrume? Oni su u vasem vlasnistvu i niko nema pravo da ih koristi u privatne svrhe ako vi niste odobrili.Hemera wrote:PipiDugaDevetka wrote:Auuu,... u kakvim ste vi vnimaGo? Ja sam još dobro prošao sa svojim PEV-om. Samo je bio uzurpirao bivši smetljarnik ispred kojeg je bila el. ploča sa brojilima i on je krao ili još uvijek krade državnu struju.Hemera wrote:Imam ja jedno pitanje,mozda nije na pravom mjestu.
Ovako siutacija je slijedeca lik dva sprata mene od juna mjeseca prosle godine renovira stan.
To je blago receno renoviranje sta radi sa mashinama i koliko busi da su se pojavile pukotine u stanu ispod mene na zidu,vibracije su nepodnosljive u komplet vertikali,zgarada stara 45 godina.![]()
eh sada,on radi na principu posalje majstore(njega nigdje nema)
prije mjesec su upalili te svoje masine u pola 11 uvece gdje je morala i policija da intervenise,a pri tome cio dan nisu bili da su ista radili.
naravno prozvali smo urbanisticu inspekciju opcine u kojoj se zgrada nalazi,ali su odgovorili kako to odrzavatelj i povjerenik trebaju poduzimati aktivnosti,ali eto kao ako smeta nosece stubove u stanu mora imati projetknu dokumentaciju.
mi ne znamo da li je on ima niti smo mu ulazili u stan![]()
inace u stanu niko ne zivi,stalno likovi poslije posla iznose tone betona(ko da je kamenolom) u vrecama i odnose
sad me zanima ko je nadlezan da utvrdi hoce li papak sjebati statiku zgrade ovakvim ponasanjem?
kakve konkretno veze ima upravitelj i povjerenik?
samo jako bitna stvar u ovome svemu,nas haustor nema povjerenika,jer je isti otkazao u februaru prosle godine (pismeno se izjasnio na oglasnoj ploci) da vis enece da bude povjerenik,i kasnije se nije niko birao,a i odrzavatelj je da bog sacuva...
Kako je moguće da vas nije briga šta ko radi u zgradi, pa vi ste privatni vlasnici zgrade? Ne razumijem to koliko ste krvi, znoja i suza prosuli dok ste zaradili te stanove svoje i sad, prepuštate to NIKOME da se ''brine''?!
Mi smo u kvalitetnim govnima.Imamo isti problem.Dotični je uzurpirao podrum,napravivši sebi stan na mjestu gdje su nekada bile šupe i konst.boravi dole i majstoriše na brojilo zajedničke struje,dovlači i odvlači željezno,palio je kablove i skidao bakar(zvali vatrogasce mislili smo da je požar),u zgradi sve peMzioneri i to je to
inace je doticni evidentirani kriminalac,ali izgleda da to ovdje nikome nije ni vazno
-
Bellica
#3081 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Drago mi je da tema nekome pomazenera18 wrote:ja skupljam potpise i biram novog upravitelja
puno ste mi od pomoci, zao mi mame, starsno, koji su to lopovluci strahota
- PipiDugaDevetka
#3082 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne zaboravi @Pipi-ja da i njemu treba prinudni PEV. Ja strpljivo čekam.Bellica wrote:
Sad ce se formirati i lista prinudnih PEV pa ce vam MSP dodijeliti nekog.
-
nera18
#3083 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
javim se na pp da me uputisBellica wrote:Uz to uci i za testiranje, ne mozes biti PEV bez polozenog ispitanera18 wrote:ja skupljam potpise i biram novog upravitelja
puno ste mi od pomoci, zao mi mame, starsno, koji su to lopovluci strahota
-
nera18
#3084 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
i kad je to "sad ce" da to cekam?PipiDugaDevetka wrote:Ne zaboravi @Pipi-ja da i njemu treba prinudni PEV. Ja strpljivo čekam.Bellica wrote:
-
Bellica
#3085 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja mislim do kraja mjesece ce biti formirana lista. Ako ti nije nesto hitno sacekaj ovo pa neka vam MSP dodijeli nekoga ako nisi raspolozena da ucis za testiranje. Inace, pitanja su iz Zakona za odrzavanje zajednickih dijelova zgradanera18 wrote:i kad je to "sad ce" da to cekam?PipiDugaDevetka wrote:Ne zaboravi @Pipi-ja da i njemu treba prinudni PEV. Ja strpljivo čekam.Bellica wrote:
-
Bellica
#3086 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja te necu zaboraviti, ali ne dodjeljujem ja prinudne PEV, to ipak radi MSP. Reci njima da te ne zaboravePipiDugaDevetka wrote:Ne zaboravi @Pipi-ja da i njemu treba prinudni PEV. Ja strpljivo čekam.Bellica wrote:
- Ally71
#3087 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Postovani PEV-ovi 
za polaganje ispita za PEV-a moraju li se procitati i Pravilniciiz clana 89. Zakona o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom ili je Zakon dovoljan za poloziti taj ispit?
Mislim vjerovatno cu nekad poslije procitati i te Pravilnike, ali da ih ne citam sad...
hvala!
za polaganje ispita za PEV-a moraju li se procitati i Pravilniciiz clana 89. Zakona o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom ili je Zakon dovoljan za poloziti taj ispit?
Mislim vjerovatno cu nekad poslije procitati i te Pravilnike, ali da ih ne citam sad...
hvala!
- kokuz_sa
#3088 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
meni maloprije donijeli
neke zakone i dali u ruke rekli da naucim da su me prijavili za PEV-a
pa imal kakvih smjernica..
- Ally71
#3089 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja samo imam Zakon o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom...treba li jos sta? Ima li ko da je polagao da nas prosvjetlikokuz_sa wrote:meni maloprije donijeli
-
Bellica
#3090 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pitanja su samo iz Zakona i to treba cijeli procitati ukljucujuci i clan 89. Ne bi trebalo da to bude na testu, ali nikada se ne zna. Dobijes 21 pitanje, imas tri ponudjena odgovora i biras jedno ono ispravno.Ally71 wrote:Ja samo imam Zakon o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom...treba li jos sta? Ima li ko da je polagao da nas prosvjetlikokuz_sa wrote:meni maloprije donijeli
Kako su te mogli prijaviti za PEV-a? Valjda treba da se odrzi zbor etaznih vlasnika pa te pitaju zelis li biti njihov predstavnik, pa ako zelis onda se sacini zapisnik koji se dostavi upravitelju i u MSP, pa tek onda prikupis dokumentaciju i odes da polazes.
- Ally71
#3091 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala na odgovoru. Samo jos jedno pitanjce, ako si jos tu, ali nazvacu i MSP sutra pa pitati...koliko cesto se odrzava taj ispit? Mislim, sad prikupim dokumente i odem u MSP i prijavim se za ispit ili? Vidim neki javni poziv na njihov stranici, ali je datum decembar 2012. ? Hvala i sorry na gnjavazi...Bellica wrote:Pitanja su samo iz Zakona i to treba cijeli procitati ukljucujuci i clan 89. Ne bi trebalo da to bude na testu, ali nikada se ne zna. Dobijes 21 pitanje, imas tri ponudjena odgovora i biras jedno ono ispravno.Ally71 wrote:Ja samo imam Zakon o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom...treba li jos sta? Ima li ko da je polagao da nas prosvjetlikokuz_sa wrote:meni maloprije donijeli
Kako su te mogli prijaviti za PEV-a? Valjda treba da se odrzi zbor etaznih vlasnika pa te pitaju zelis li biti njihov predstavnik, pa ako zelis onda se sacini zapisnik koji se dostavi upravitelju i u MSP, pa tek onda prikupis dokumentaciju i odes da polazes.
-
Bellica
#3092 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Utorkom i cetvrtkom u 12h, u ul. Hamida Dizdara 1. Kad prikupis dokumente odes i polazes ne trebas nista prijavljivati. Ne moras zvati, ako imas jos kakvih pitanja pitaj ovdje, taman da bogatimo temu 
- Ally71
#3093 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
aha...super, hvala!!!Bellica wrote:Utorkom i cetvrtkom u 12h, u ul. Hamida Dizdara 1. Kad prikupis dokumente odes i polazes ne trebas nista prijavljivati. Ne moras zvati, ako imas jos kakvih pitanja pitaj ovdje, taman da bogatimo temu
Ih, imam ja jos pitanja, ali ste vi,koliko vidim, ovdje svi vec profesionalci,a ja tek ulazim (primorana) u ove vode..moze li jos jedno pitanje, za pocetak?
Dakle, kod promjene PEV-a, popunjava se obrazac ZS-1 -Zapisnik sa skupa etažnih vlasnika...e sad, moraju li se popuniti svi podaci u tabeli o etažnim vlasnicima (korisna povrsina i ono sve ostalo...) - mislim, koliko je to sad relevantno kod promjene predstavnika? Valjda sadasnji upravitelj ima vec te podatke? Gdje cu ja sad ganjati sve te podatke od etažnih vlasnika, a sadasnji PEV nam se bas ne trza od posla, pa ne mogu na njega racunati, a stanari hoce da ga promjene (mislim slaze se i on, mrsko mu to vise raditi....)..
- PipiDugaDevetka
#3094 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ošta ti je to zahmetiti se sa etažnim vlasnicima? Upravitelji su ti najgori, ima da ti telefon zvoni svakih 10 minuta i da sve telefonski to rješavaš. Pitaj @Bellicu.Ally71 wrote:aha...super, hvala!!!
Ih, imam ja jos pitanja, ali ste vi,koliko vidim, ovdje svi vec profesionalci,a ja tek ulazim (primorana) u ove vode..moze li jos jedno pitanje, za pocetak?
Dakle, kod promjene PEV-a, popunjava se obrazac ZS-1 -Zapisnik sa skupa etažnih vlasnika...e sad, moraju li se popuniti svi podaci u tabeli o etažnim vlasnicima (korisna povrsina i ono sve ostalo...) - mislim, koliko je to sad relevantno kod promjene predstavnika? Valjda sadasnji upravitelj ima vec te podatke? Gdje cu ja sad ganjati sve te podatke od etažnih vlasnika, a sadasnji PEV nam se bas ne trza od posla, pa ne mogu na njega racunati, a stanari hoce da ga promjene (mislim slaze se i on, mrsko mu to vise raditi....)..
Pusti upravitelju da se brine o vašoj zajedničkoj imovini to ti je najbolje.
Svakako ste je uglavnom naslijedili, niste se nešto namučili
-
Bellica
#3095 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PipiDugaDevetka wrote:Ošta ti je to zahmetiti se sa etažnim vlasnicima? Upravitelji su ti najgori, ima da ti telefon zvoni svakih 10 minuta i da sve telefonski to rješavaš. Pitaj @Bellicu.Ally71 wrote:aha...super, hvala!!!
Pusti upravitelju da se brine o vašoj zajedničkoj imovini to ti je najbolje.
Svakako ste je uglavnom naslijedili, niste se nešto namučili
Slazem se sa Pipijem, zasto si primorana, to je jedan od najtezih poslova na svijetu, posebno ako Zakon ne znas najbolje. Radije cekaj prinudnog PEV-a nego da budes primorana raditi posao koji ne znas. Prvi problem, bit ce "krade s upraviteljima", naravno, postoje pravila, zakoni i sl. zato moras dobro znati.
Zapisnik se popunjava u potpunosti jer taj zapisnik ide i u MSP, a oni priznaju onakav zapisnik koji je uradjen po Pravilniku, a i formular zapisnika je napravljen po tom istom pravilniku. Ako neko drugi zna nesto drugacije neka ti napise, ali ja kad radim zapisnike, potpisuje se jedino EV ne nana, dedo, tetka, supruga, sin, kcerka za EV, nego licno oni i upisuju se oni svi navedeni podaci iz zapisnika.
- kokuz_sa
#3096 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
mislim da je ovo meni namjenjenoBellica wrote:Pitanja su samo iz Zakona i to treba cijeli procitati ukljucujuci i clan 89. Ne bi trebalo da to bude na testu, ali nikada se ne zna. Dobijes 21 pitanje, imas tri ponudjena odgovora i biras jedno ono ispravno.Ally71 wrote:Ja samo imam Zakon o održavanju zajednickih dijelova zgrade i upravljanju zgradom...treba li jos sta? Ima li ko da je polagao da nas prosvjetlikokuz_sa wrote:meni maloprije donijeli
uglavnom
sadasnji PEV nece to vise da radi..i pitali ga iz upravitelja imal koga da predlozi PEV dao moje ime i eto oni mi poslali
ove papire za uciti
tj zakon ovaj
-
Bellica
#3097 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne moze te neko tako predloziti, jedino moze reci tvoje ime pa da se na zboru EV izglasa hoce li EV da budes ili nece njihov PEV. Pa onda se potpisu na Zapisnik u procentu od 51%, to nosis u MSP da te uvedu u svoju evidneciju, pa tek onda pristupas testiranju. Ako nemas ovo gore ispostovano, ne trebas ni uciti jer ne mozes polagati ako nisi ovlasteni PEV u svom ulazu.
- kokuz_sa
#3098 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
lako cu ja s ulazomBellica wrote:Ne moze te neko tako predloziti, jedino moze reci tvoje ime pa da se na zboru EV izglasa hoce li EV da budes ili nece njihov PEV. Pa onda se potpisu na Zapisnik u procentu od 51%, to nosis u MSP da te uvedu u svoju evidneciju, pa tek onda pristupas testiranju. Ako nemas ovo gore ispostovano, ne trebas ni uciti jer ne mozes polagati ako nisi ovlasteni PEV u svom ulazu.
prije su stalno bili PEV sa visih spratova..koji su samo sebi ispunjavali da im je dobro,
glavno je bilo da radi lift i da ne prokisnjava s krova..
a sto dole smrdi i plavi podrum, sto ne rade vrata na ulazu, sto nema svjetla na nizim spratovima itd itd..to ih nije zanimalo..
- Ally71
#3099 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
"Pusti upravitelju da se brine o vašoj zajedničkoj imovini to ti je najbolje" - Ocito je po stanju u ulazu kako se brine...Neka hvala! Radije cu ja zakon malo prouciti pa se prihvatiti tog posla...
"Svakako ste je uglavnom naslijedili, niste se nešto namučili" - To ti u svoje ime pricaj.
"Slazem se sa Pipijem, zasto si primorana, to je jedan od najtezih poslova na svijetu, posebno ako Zakon ne znas najbolje. Radije cekaj prinudnog PEV-a nego da budes primorana raditi posao koji ne znas. Prvi problem, bit ce "krade s upraviteljima", naravno, postoje pravila, zakoni i sl. zato moras dobro znati.
Zapisnik se popunjava u potpunosti jer taj zapisnik ide i u MSP, a oni priznaju onakav zapisnik koji je uradjen po Pravilniku, a i formular zapisnika je napravljen po tom istom pravilniku. Ako neko drugi zna nesto drugacije neka ti napise, ali ja kad radim zapisnike, potpisuje se jedino EV ne nana, dedo, tetka, supruga, sin, kcerka za EV, nego licno oni i upisuju se oni svi navedeni podaci iz zapisnika."
Nemam problema sa etaznim vlasnicima, nas ima svakako malo, pa se zacas dogovorimo. Hvala na odgovoru, znaci trebaju se popuniti svi podaci iz tabele. A nisam ni mislila da nana, dedo niti tako to potpisuje, nego su me podaci interesovali. Hvala na onom dijelu odgovora koji je bio koristan.
"Svakako ste je uglavnom naslijedili, niste se nešto namučili" - To ti u svoje ime pricaj.
"Slazem se sa Pipijem, zasto si primorana, to je jedan od najtezih poslova na svijetu, posebno ako Zakon ne znas najbolje. Radije cekaj prinudnog PEV-a nego da budes primorana raditi posao koji ne znas. Prvi problem, bit ce "krade s upraviteljima", naravno, postoje pravila, zakoni i sl. zato moras dobro znati.
Zapisnik se popunjava u potpunosti jer taj zapisnik ide i u MSP, a oni priznaju onakav zapisnik koji je uradjen po Pravilniku, a i formular zapisnika je napravljen po tom istom pravilniku. Ako neko drugi zna nesto drugacije neka ti napise, ali ja kad radim zapisnike, potpisuje se jedino EV ne nana, dedo, tetka, supruga, sin, kcerka za EV, nego licno oni i upisuju se oni svi navedeni podaci iz zapisnika."
Nemam problema sa etaznim vlasnicima, nas ima svakako malo, pa se zacas dogovorimo. Hvala na odgovoru, znaci trebaju se popuniti svi podaci iz tabele. A nisam ni mislila da nana, dedo niti tako to potpisuje, nego su me podaci interesovali. Hvala na onom dijelu odgovora koji je bio koristan.
- PipiDugaDevetka
#3100 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Tako te volim, kada se naljutiš i posvađaš samnom.Ally71 wrote:"Pusti upravitelju da se brine o vašoj zajedničkoj imovini to ti je najbolje" - Ocito je po stanju u ulazu kako se brine...Neka hvala! Radije cu ja zakon malo prouciti pa se prihvatiti tog posla...