Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#3051 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
nera18 wrote:Imatel savjet :)
Mala zgada 6 stanova, nema kucepazitelja :) stari nije vise ziv vec godinama
upravitelj ekoing, godinama niko iz haustora ne placa mjesecne naknade jer su imali konflikt (ocito nerazrjeseni) da je pukla neka cijev u haustoru, da su bili tako azurni da je poplavio sprat :))) kako sam shvatila svi su nezadovoljni medjutim niko nije postupio nista u vezi raskida ugovora, mijenjanja istog, vec se dugovi gomilaju, oni naravno ne rade nista na objektu, u objektu sem sto salju racune.
Eh, sta ja licno mogu poduzeti? :) savjet, ista :)
Eko-ingu su svi računi blokirani, pa ti vidi šta to može da znači.
NIsu im blokirani racuni jer imaju novu firmu.
Bellica

#3052 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:Ja koliko znam Pipi, oni kao firma to nikada nisu mogli ni raditi nego su svi radovi izvodjeni putem kooperanata. I zasto imam osjecaj da si ti nesto ljut na mene, nisam ti nista radila :D
Bože sačuvaj da sam ljut nešto na tebe. Sestra moja sestrica što smo ''natjerali'' zajedno Ministra da promijeni Zakon.
I dalje radimo zajednički na podizanju svijesti o posjedovanju privatnih stanova. Ljudi još uvijek nisu svjesni da su oni vlasnici svojih stanova-Bježe od verbalnog suprotstavljanja lopovima što pev-ovskim, što upraviteljskim,...
:kiss:
Onda mi se ucinilo, izvini. Nadam se da ce te izmjene u Zakonu bar malo da poboljsaju stanje. Naravno da i dalje radimo zajedno, sve dok ne dovedemo do savrsenstva ovu oblast.
nera18

#3053 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nera18 »

ja skupljam potpise i biram novog upravitelja :)
puno ste mi od pomoci, zao mi mame, starsno, koji su to lopovluci strahota
kaktus na prozoru

#3054 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by kaktus na prozoru »

Imam pitanje,

vlasnik sam stana u novogradnji. U stan sam uselila, iako zgrada jos nije u potpunosti zavrsena (garancija na zgradu je 2 godine i radnici ce sigurno jos godinu dana raditi nesta po zgradi). Zgrada je useljena manje od 50%. Juce me je docekala obavijest da smo duzni nazdzorniku (covjek koji nagdleda jos uvijek aktualne radove u zgradi) duzni placati naknadu za odrzavanje zgrade u iznosu od 0.38KM/m^2 (zgrada je sa liftom, a ja sam na prizemlju, ali to nije poenta)
Zanima me kako se zakonski tretiraju zgrade novogradnje koje su pod garancijom 2 godine (mislim, sto bismo placali opravku lifta u cijeni ako je on pod garancijom kao i sve instalacije i ostalo), i koje su manje od 50% useljene.

Molim za pomoc! Unaprijed hvala!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3055 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Saće @Bellica da pokuša da dadne odgovor, samo da se naspava,...Ništa ne poduzimati i NE PLAĆATI NIKOME dok @Bellica ne pogleda o čemu se radi.
Bellica

#3056 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Saće @Bellica da pokuša da dadne odgovor, samo da se naspava,...Ništa ne poduzimati i NE PLAĆATI NIKOME dok @Bellica ne pogleda o čemu se radi.
Ne mogu, a da se ne nasmijem na ovo :-D Hvala Pipi na ovako velikom povjerenju.
Bellica

#3057 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

kaktus na prozoru wrote:Imam pitanje,

vlasnik sam stana u novogradnji. U stan sam uselila, iako zgrada jos nije u potpunosti zavrsena (garancija na zgradu je 2 godine i radnici ce sigurno jos godinu dana raditi nesta po zgradi). Zgrada je useljena manje od 50%. Juce me je docekala obavijest da smo duzni nazdzorniku (covjek koji nagdleda jos uvijek aktualne radove u zgradi) duzni placati naknadu za odrzavanje zgrade u iznosu od 0.38KM/m^2 (zgrada je sa liftom, a ja sam na prizemlju, ali to nije poenta)
Zanima me kako se zakonski tretiraju zgrade novogradnje koje su pod garancijom 2 godine (mislim, sto bismo placali opravku lifta u cijeni ako je on pod garancijom kao i sve instalacije i ostalo), i koje su manje od 50% useljene.

Molim za pomoc! Unaprijed hvala!
Prije svega, niste na legalan nacin usli u zgradu jer nije zavrsena, samim tim zgrada nije dobila upotrebnu dozvolu. Stanovi nisu u vlasnistvu EV, jer ne mozes kupiti stan u zgradi koja nije zavrsena. Dok se svi uvjeti ne ispostuju, dok ne otkupite stanove, vlasnik zgrade je duzan da je odrzava. Kad se gore navedeno zavrsi, dakle, kad se zavrsi, prodje tehnicki prijem, dobije upotrebnu dozvolu, tada cete vi EV otkupiti te stanove, postati vlasnici te zgrade i onda ste duzni da izaberete PEV i upravitelja za zgradu. Nema veze sto ste pod garancijom i nema veze sto si u prizemlju, odrzavanje se placa po otvrdjenom iznosu, kad vi EV "kupite zgradu" i kad izabrani uprvitelj primi zgradu. Do tada, nikome nista niste duzni placati. Imate li komunalne usluge u zgradi i kako ih placate?
levjd

#3058 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by levjd »

Bellica wrote:
Do tada, nikome nista niste duzni placati. Imate li komunalne usluge u zgradi i kako ih placate?
Nego, reci ti meni kako ti je stanje budžeta zgrade? Jesi li išta u plusu ili minusu? Uspjevaš li pokriti sve troškove?
Hemera

#3059 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Hemera »

Imam ja jedno pitanje,mozda nije na pravom mjestu.
Ovako siutacija je slijedeca lik dva sprata mene od juna mjeseca prosle godine renovira stan.
To je blago receno renoviranje sta radi sa mashinama i koliko busi da su se pojavile pukotine u stanu ispod mene na zidu,vibracije su nepodnosljive u komplet vertikali,zgarada stara 45 godina. :shock:
eh sada,on radi na principu posalje majstore(njega nigdje nema)
prije mjesec su upalili te svoje masine u pola 11 uvece gdje je morala i policija da intervenise,a pri tome cio dan nisu bili da su ista radili.
naravno prozvali smo urbanisticu inspekciju opcine u kojoj se zgrada nalazi,ali su odgovorili kako to odrzavatelj i povjerenik trebaju poduzimati aktivnosti,ali eto kao ako smeta nosece stubove u stanu mora imati projetknu dokumentaciju.
mi ne znamo da li je on ima niti smo mu ulazili u stan :roll:
inace u stanu niko ne zivi,stalno likovi poslije posla iznose tone betona(ko da je kamenolom) u vrecama i odnose

sad me zanima ko je nadlezan da utvrdi hoce li papak sjebati statiku zgrade ovakvim ponasanjem?
kakve konkretno veze ima upravitelj i povjerenik?

samo jako bitna stvar u ovome svemu,nas haustor nema povjerenika,jer je isti otkazao u februaru prosle godine (pismeno se izjasnio na oglasnoj ploci) da vis enece da bude povjerenik,i kasnije se nije niko birao,a i odrzavatelj je da bog sacuva...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3060 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Hemera wrote:Imam ja jedno pitanje,mozda nije na pravom mjestu.
Ovako siutacija je slijedeca lik dva sprata mene od juna mjeseca prosle godine renovira stan.
To je blago receno renoviranje sta radi sa mashinama i koliko busi da su se pojavile pukotine u stanu ispod mene na zidu,vibracije su nepodnosljive u komplet vertikali,zgarada stara 45 godina. :shock:
prije mjesec su upalili te svoje masine u pola 11 uvece gdje je morala i policija da intervenise,a pri tome cio dan nisu bili da su ista radili.
naravno prozvali smo urbanisticu inspekciju opcine u kojoj se zgrada nalazi,ali su odgovorili kako to odrzavatelj i povjerenik trebaju poduzimati aktivnosti,ali eto kao ako smeta nosece stubove u stanu mora imati projetknu dokumentaciju.
inace u stanu niko ne zivi,stalno likovi poslije posla iznose tone betona(ko da je kamenolom) u vrecama i odnose

sad me zanima ko je nadlezan da utvrdi hoce li papak sjebati statiku zgrade ovakvim ponasanjem?

samo jako bitna stvar u ovome svemu,nas haustor nema povjerenika,jer je isti otkazao u februaru prosle godine (pismeno se izjasnio na oglasnoj ploci) da vis enece da bude povjerenik,i kasnije se nije niko birao,a i odrzavatelj je da bog sacuva...
Auuu,... u kakvim ste vi vnimaGo? Ja sam još dobro prošao sa svojim PEV-om. Samo je bio uzurpirao bivši smetljarnik ispred kojeg je bila el. ploča sa brojilima i on je krao ili još uvijek krade državnu struju.

Kako je moguće da vas nije briga šta ko radi u zgradi, pa vi ste privatni vlasnici zgrade? Ne razumijem to koliko ste krvi, znoja i suza prosuli dok ste zaradili te stanove svoje i sad, prepuštate to NIKOME da se ''brine''?!
nera18

#3061 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nera18 »

Posto ne mogu sve iscitavati, belica je jos uvijek na OKI? ili?
kaktus na prozoru

#3062 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Prije svega, niste na legalan nacin usli u zgradu jer nije zavrsena, samim tim zgrada nije dobila upotrebnu dozvolu. Stanovi nisu u vlasnistvu EV, jer ne mozes kupiti stan u zgradi koja nije zavrsena. Dok se svi uvjeti ne ispostuju, dok ne otkupite stanove, vlasnik zgrade je duzan da je odrzava. Kad se gore navedeno zavrsi, dakle, kad se zavrsi, prodje tehnicki prijem, dobije upotrebnu dozvolu, tada cete vi EV otkupiti te stanove, postati vlasnici te zgrade i onda ste duzni da izaberete PEV i upravitelja za zgradu. Nema veze sto ste pod garancijom i nema veze sto si u prizemlju, odrzavanje se placa po otvrdjenom iznosu, kad vi EV "kupite zgradu" i kad izabrani uprvitelj primi zgradu. Do tada, nikome nista niste duzni placati. Imate li komunalne usluge u zgradi i kako ih placate?
Sto se tice tog dijela, sve je to regulisano. Tehnicki prijem davno zavrsn, zgrada ima upotrebnu dozvolu, a ja imam zavrsene papire, kupoprodajni ugovor i zk izvadak i sve to. Komunalije tek sad prebacujem na svoje ime. Medjutim, zgraga je trenutno naseljena jedno otprilike 20% od ukupnih kapaciteta, a majstori jos uvijek zavrsavaju podrume, garazu i neke ostale dijelove zgrade. Mislim, kako proglasiti PEV kada je 5-10 useljeno, i da li se uopste moze u takvim okolnostima naplacivati odrzavanje i upravljanje objektom? I kako to sve regulisati? Sta reci vlasniku zgrade koji je postavio oglas da se tom i tom covjeku mora svakog mjeseca uplacivati 0,38KM/m^2?

Unaprijed hvala! :)
PipiDugaDevetka

#3063 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nera18 wrote:Posto ne mogu sve iscitavati, belica je jos uvijek na OKI? ili?
Javiće se @Bellica, samo polako, dok obavi neke poslove.
PipiDugaDevetka

#3064 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

kaktus na prozoru wrote: Sto se tice tog dijela, sve je to regulisano. Tehnicki prijem davno zavrsn, zgrada ima upotrebnu dozvolu, a ja imam zavrsene papire, kupoprodajni ugovor i zk izvadak i sve to. Komunalije tek sad prebacujem na svoje ime. Medjutim, zgraga je trenutno naseljena jedno otprilike 20% od ukupnih kapaciteta, a majstori jos uvijek zavrsavaju podrume, garazu i neke ostale dijelove zgrade. Mislim, kako proglasiti PEV kada je 5-10 useljeno, i da li se uopste moze u takvim okolnostima naplacivati odrzavanje i upravljanje objektom? I kako to sve regulisati? Sta reci vlasniku zgrade koji je postavio oglas da se tom i tom covjeku mora svakog mjeseca uplacivati 0,38KM/m^2?

Ovo ti je malo kontradiktorno, ali biće sve ok-ništa ne poduzimati dok se ne javi @Bellica.
nera18

#3065 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nera18 »

PipiDugaDevetka ja ti se moram nasmijati stavrno :D
jace je od mene :D:D:D:D:D
PipiDugaDevetka

#3066 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nera18 wrote:PipiDugaDevetka ja ti se moram nasmijati stavrno :D
jace je od mene :D :D :D :D :D
Zašto? Pa, @Bellica i ja smo tandem na ovoj temi. Ja penzionisani umirovljenik, ona mlada, tek treba da se vjenča,..Zajedno smo jači i od sudbine.
:D
Last edited by PipiDugaDevetka on 11/01/2013 15:08, edited 1 time in total.
vryzas

#3067 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by vryzas »

PipiDugaDevetka wrote:
Zašto? Pa, @Bellica i ja smo tandem na ovoj temi. Ja penzionisani umirovljenik, ona mlada, tek treba da se vjenča,..Zajedno smo jači i od sudbine.
Jaci od sudbine, a i od upravitelja :D :D :wink:
kaktus na prozoru

#3068 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

PipiDugaDevetka wrote:
kaktus na prozoru wrote: Sto se tice tog dijela, sve je to regulisano. Tehnicki prijem davno zavrsn, zgrada ima upotrebnu dozvolu, a ja imam zavrsene papire, kupoprodajni ugovor i zk izvadak i sve to. Komunalije tek sad prebacujem na svoje ime. Medjutim, zgraga je trenutno naseljena jedno otprilike 20% od ukupnih kapaciteta, a majstori jos uvijek zavrsavaju podrume, garazu i neke ostale dijelove zgrade. Mislim, kako proglasiti PEV kada je 5-10 useljeno, i da li se uopste moze u takvim okolnostima naplacivati odrzavanje i upravljanje objektom? I kako to sve regulisati? Sta reci vlasniku zgrade koji je postavio oglas da se tom i tom covjeku mora svakog mjeseca uplacivati 0,38KM/m^2?

Ovo ti je malo kontradiktorno, ali biće sve ok-ništa ne poduzimati dok se ne javi @Bellica.
Bilo kontradiktorno ili ne, tako je.. :) u stan uselila, podrum imam na papiru samo :) zgrada prosla tehnicki prijem..
PipiDugaDevetka

#3069 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

vryzas wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Jaci od sudbine, a i od upravitelja :D :D :wink:
Hajde, barem ne kršimo zakone kao neki koji nemaju upravitelja što je protivzakonito.

@kaktus na prozoru, čestitam na useljenju. Prvo se morate skupiti i osnovati Skup etažnih vlasnika. Sve ima u Zakonu napisano. Uskoro će kraj regularnog radnog vremena, nadam se @Bellici da sve objasni kako i šta da se radi.
Hemera

#3070 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Hemera »

PipiDugaDevetka wrote:

Auuu,... u kakvim ste vi vnimaGo? Ja sam još dobro prošao sa svojim PEV-om. Samo je bio uzurpirao bivši smetljarnik ispred kojeg je bila el. ploča sa brojilima i on je krao ili još uvijek krade državnu struju.

Kako je moguće da vas nije briga šta ko radi u zgradi, pa vi ste privatni vlasnici zgrade? Ne razumijem to koliko ste krvi, znoja i suza prosuli dok ste zaradili te stanove svoje i sad, prepuštate to NIKOME da se ''brine''?!

Mi smo u kvalitetnim govnima.Imamo isti problem.Dotični je uzurpirao podrum,napravivši sebi stan na mjestu gdje su nekada bile šupe i konst.boravi dole i majstoriše na brojilo zajedničke struje,dovlači i odvlači željezno,palio je kablove i skidao bakar(zvali vatrogasce mislili smo da je požar),u zgradi sve peMzioneri i to je to
inace je doticni evidentirani kriminalac,ali izgleda da to ovdje nikome nije ni vazno
Bellica

#3071 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

levjd wrote:
Bellica wrote:
Do tada, nikome nista niste duzni placati. Imate li komunalne usluge u zgradi i kako ih placate?
Nego, reci ti meni kako ti je stanje budžeta zgrade? Jesi li išta u plusu ili minusu? Uspjevaš li pokriti sve troškove?
Jos uvijek smo u plusu i uspjevamo pokriti troskove, nekada udjemo u minus, ali vec iduci mjesec i to vratimo, zavisi sta se radi, ako je nesto vece, veci je i trosak. A kod tebe? Ima li kakva formula kako povecati budzet zgrade?
Bellica

#3072 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nera18 wrote:Posto ne mogu sve iscitavati, belica je jos uvijek na OKI? ili?
Jeste, OKI i Golding :)
Bellica

#3073 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

kaktus na prozoru wrote:
Bellica wrote: Prije svega, niste na legalan nacin usli u zgradu jer nije zavrsena, samim tim zgrada nije dobila upotrebnu dozvolu. Stanovi nisu u vlasnistvu EV, jer ne mozes kupiti stan u zgradi koja nije zavrsena. Dok se svi uvjeti ne ispostuju, dok ne otkupite stanove, vlasnik zgrade je duzan da je odrzava. Kad se gore navedeno zavrsi, dakle, kad se zavrsi, prodje tehnicki prijem, dobije upotrebnu dozvolu, tada cete vi EV otkupiti te stanove, postati vlasnici te zgrade i onda ste duzni da izaberete PEV i upravitelja za zgradu. Nema veze sto ste pod garancijom i nema veze sto si u prizemlju, odrzavanje se placa po otvrdjenom iznosu, kad vi EV "kupite zgradu" i kad izabrani uprvitelj primi zgradu. Do tada, nikome nista niste duzni placati. Imate li komunalne usluge u zgradi i kako ih placate?
Sto se tice tog dijela, sve je to regulisano. Tehnicki prijem davno zavrsn, zgrada ima upotrebnu dozvolu, a ja imam zavrsene papire, kupoprodajni ugovor i zk izvadak i sve to. Komunalije tek sad prebacujem na svoje ime. Medjutim, zgraga je trenutno naseljena jedno otprilike 20% od ukupnih kapaciteta, a majstori jos uvijek zavrsavaju podrume, garazu i neke ostale dijelove zgrade. Mislim, kako proglasiti PEV kada je 5-10 useljeno, i da li se uopste moze u takvim okolnostima naplacivati odrzavanje i upravljanje objektom? I kako to sve regulisati? Sta reci vlasniku zgrade koji je postavio oglas da se tom i tom covjeku mora svakog mjeseca uplacivati 0,38KM/m^2?

Tom i tom covjeku se ne moze uplacivati 0,38KM/m2 jer to je cijena odrzavanja koja se placa upravitelju. Ako je zgrada komplet useljena i ako je vlasnisto zgrade na EV, onda se bira upravitelj i PEV. Kako cete vas 10 EV od ukupno 50 (npr. koliko zgrada ima stanova) odabrati nekoga kad nemate onih 51% vlasnika korisne povrsine zgrade? Ko je stavio taj natrpis, je li sluzbeno iz Ministarstva? Ako nije, nikoga nista ne pitaj i suti. Kad se useli vecina onda cete postupiti po zakonu, izabrati PEV i upravitelja. Do tada, nikome nista niste duzni placati.
Bellica

#3074 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

nera18 wrote:ja skupljam potpise i biram novog upravitelja :)
puno ste mi od pomoci, zao mi mame, starsno, koji su to lopovluci strahota
Uz to uci i za testiranje, ne mozes biti PEV bez polozenog ispita :)
Bellica

#3075 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pa PEV pozove upravitelja zgrade koji ima gradjevinske strucnjake da dodju i to pogledaju. Ako radi nesto sto narusava zajednicke dijelove i/ili statiku zgrade, ako na bilo koji nacin narusava prava ostalih EV, onda ih upravitelj prijavljuje opstinskoj inspekciji koja dolazi na teren i utvrdi stanje te sacinjava zapisnik. Ako je napravio belaj, podnosi se krivicna prijava, a ako ne, onda nista, pustite ga da radi :)
Sad ce se formirati i lista prinudnih PEV pa ce vam MSP dodijeliti nekog.
Post Reply