Fiki29 wrote:Raja, imam jedno pitanje u vezi sa upraviteljom.
Naime, u martu ove godine je u stanu iznad mene (na 4 spratu) pukla cijev od grijanja (VERTIKALA) i napravila mi poplavu u stanu. Nazvao sam upravitelja i stvarno u istom danu su došli, angazovali Toplane i popravili cijev. Ja nisam trazio nikakvu nadoknadu nego sam klepio usima i sam renovirao štetu (gletovanje i krečenje)......
Prije 3 dana ...opet popalava....sada na 5 spratu puca cijev od vode (Opet VERTIKALA) i opet kod mene poplava u stanu, e sada je veća šteta jer su mi uništeni i kupatilo i spavaća soba......
Moje pitanje je dali od Upravitelja mogu zahtjevati nadoknadu za učinjenu štetu u mom stanu jer se radi o VERTIKALAMA koje su oni dužni da održavaju ili mogu samo od komšija u čijem se stanu desio kvar......
PS: najgore do svega je što je upravitelj u mom ulazu Stambena zadruga Željezničar, koja ne da je loša nego je katastrofalna....te da naglasim da sam uredan platiša održavanja.....
Unaprijed hvala na odgovorima....
Pozdrav,
Fiki
Od Upravitelja ne možeš tražiti nadoknadu štete osim u slučaju da je on svojom greškom istu izazvao što bi u tom slučaju morao dokazati (recimo, izvršio je promjenu nekog ventila na vodi a isti se za malo vremena pokvario i izazvao poplavu koja je tebe oštetila). Teret dokazivanja je na tebi i nekada je vrlo teško uspjeti u tome jer bi se Upravitelj uvjek pravdao nekim stručnim razlozima da izbjegne trošak pa bi se možda morao angažovati nezavisni stručnjak za problematičnu oblast da izvrši vještačenje. Uglavnom, moguća glavobolja.
Problemski zanimljiviji slučaj je kad dođe do izlijevanja vode u stanu ili međuspratu i dođe do oštećivanja imovine u stanu ispod. Neko je spomenuo da štetu sanira Upravitelj a da se potrebna sredstva obezbjeđuju sa zajedničkog računa zgrade od redovnih uplata. To rješenje je pomirljivo (jer niko od stanara iznad ili ispod nema dodatnih troškova pa ni mogućih potraživanja), Upravitelj će to uraditi (i uredno naplatiti) i za male štete nije loše. Međutim, ako se jednom tako uradi, napravi se presedan i to postane obrazac za rješavanje takvog problema. Šta uraditi ako šteta postane vrlo velika? Prošle zime na otoci došlo je do pucanja radijatora za vrijeme velikog snijega tako da ekipa toplana i upravitelj nisu mogli iz objektivnih razloga odmah reagovati a stanari nisu znali kako zavrnuti glavne ventile i zaustaviti vodu. Voda je pod pritiskom šikljala oko pola sata i bukvalno potopila 5-6 stanova ispod. Plafoni,zidovi,parket, kauči,ormari,tehnika,... ,sve je bilo uništeno, prava katastrofa za te ljude. Materijalna šteta je iznosila desetine hiljada maraka i to nije moguće nadoknaditi iz uplata redovnog održavanja. Da se ranije tako radilo kod njih, stanari bi imali pravo tražiti da se i njima nadoknadi pričinjena šteta na isti način. Dakle, to nije dobro rješenje u globalu.
Pravo rješenje za problem poplave je da se stanari upute jedni na druge, da se dogovore, a pravedno bi bilo sledeće:
-u slučaju ako se utvrdi da je u stanu gdje je došlo do izlijevanja vode ,iz nekog razloga, kriv stanar tog stana, dužan je da nadoknadi cjelokupnu štetu svim stanarima stanova ispod njegovog za štetu izazvanu izlijevanjem vode iz njegovog stana
-u slučaju da je došlo do izlijevanja vode bez krivice stanara (viša sila), troškovi štete trebaju se podijeliti 50%-50%
Postoji slučaj kada dođe do pucanja cijevi na međuspratu, ili odvodna kanalizaciona cijev propušta vodu (bez ičije krivice) koja plavi donji stan a gornji je suv. U tom slučaju stanar poplavljenog stana samom sebi sanira štetu.
Kao što sam jednom već napisao, PEV je jako bitan. Treba na vrijeme,odmah, reagovati , javiti problem i da se u okviru hitne intervencije on sanira. Ipak, kao u gore navedenom slučaju, nekad to i nije moguće uraditi.
Najsigurnije i najbezbolnije rješenje je plaćati osiguranje od odgovornosti za cijelu zgradu. To je dodatni trošak, ali nekad i negdje se isplati. Tada se ima posla sa osiguravajućom kućom i svojom problematikom što to donosi.
Bellica wrote:Hvala ti na objasnjenju. Mozda bi mogao pogledati fikijev problem pa vidjeti s pravne strane ima li osnova traziti naknadu stete jer mu je jedna poplava unistila spavacu sobu i jos neku prostoriju, nisam sigurna. Ja koliko znam, moji upravitelji u ovim situacijama, dakle, pukla cijev na trecem spratu, procurila voda i ostetila zid na drugom, oni saniraju curenje na trecem, a na drugom izgletuju i okrece. Ovo mi je bilo sasvim normalno, ali valjda nisu svi upravitelji isti zato me interesovalo sta tacno kaze ovaj clan zakona. Ipak sam u pravu, upravitelj jeste duzan poslije intervencije sve vratiti u prvobitno stanje. Kod mene i plocice zamijene ako ostete neke da bi dosli do puknute cijevi. Eh sada, meni je ovo bilo pretjerano, ali ljudi tako rade, pa neka ih. Ako imas vremena, problem je na 113 strani pa procitaj i odgovori mu s pravne strane, ja sam s ove prakticne, kako treba biti i kako je kod mene

Nego, kako si prosao na Izborima?Bellica
Nije pretjerano, Upravitelj će otkloniti kvar ali i vratiti izglednost zida kao prije intervencije (u navedenom slučaju pucanja cijevi). Na to ga ne treba ni posebno nagovarati jer on sve to naplaćuje i to prilično skupo.
Izbori: Nisam dobio dovoljan broj glasova za mandat, ali nije bilo ni loše. Živim u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini gdje je baš potrebno imati mnogo glasova da se prođe tako da kao nezavisni kandidat, bez zaleđine velikih uhodanih stranaka i njihove propagande i simpatizera, nisam imao velike šanse. Ovaj put.
Pozdrav!