Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
duboka_misao
#226 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
eo se moji vecinski prebacise sa ekoinga na Sarajevostan, pa da vidimo jel moze gore ili bolje
-
Bellica
#227 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A kako molim te upravitelj moze trositi sredstva s racuna bez PEV??????? Pa valjda je 1000000000 puta utvrdjeno da upravitelj ne moze koristiti sredstva s racuna ako nema saglasnost PEV, jedino uzimaju 12% od uplate za svoju proviziju bez predstavnika, a za svaki dinar utrosen s racuna je odgovoran PEV, a ne upravitelj. Ako nema PEV onda se novac s racuna i ne trosi osim ako se stanari ne dogovore da oni potpisu neke naloge u slucaju neke intervencije koja ne moze cekati da se izabere PEV.PipiDugaDevetka wrote:Legendarna @sarajevo63, je najagilnija predstavnica etažnih vlasnika, pa evo šta je na drugoj sličnoj temi rekla u vezi sa otvaranjem posebnog računa:
sarajevo63 wrote:PEV može otvoriti štednu knjižicu za ulaz (mora s njim biti još neko ko će imati punomoć) Samim tim sredstva uplaćena ulazu su kod vas, a ne kod Upravitelja. Ovim izbijate mogućnost da vam Upravitelj troši te pare, nego vi s tim novcem raspolažete.
Stedna knjizica je dobra ideja, ali nosi odredjene rizike. Npr. mozes naci majstora koji je PDV obveznik i koji ce ti npr. polijepiti plocice u ulazu ili napraviti interfon, platis im, pokvari se nesto, ta firma propadne i dovidjenja, placaj ponovo, nema garancije, nema nicega, mozes knjizicu objesiti macku za rep, ovako, ako upravitelji nesto poprave u ulazu i eto, pokvari se, ima reklamacija i oni su to duzni napraviti tj. popraviti. A ruku na srce, danas je tako tesko naci majstore da zahvaljujem Bogu sto postoje ovi upravitelji, da nije njih ulaz bi mi bio ravan pecini. Uz to, nama je kod proslih upravitelja lift odrzavala posebna firma koja nije imala veze s nasim upraviteljima, naime, navodno odrzavali, a skidali nase nove dijelove zamjenjujuci ih nekim starim. Ili su nam govorili da nam je pokvaren neki dio u na liftu, mi kazemo pa kupite i zamijenite, kazu treba cekati 15 dana da stigne ne znam iz Slovenije, Austrije, Njemacke...prodje 15 dana oni ugrade dio, neki polovan, sebi uzmu novi, a nama ovaj stari naplate po cijeni novog, da napomenem, tada nisam ja bila PEV. Ovako, OKI nam odrzava i zgradu i lift i evo 2 godine hvala Bogu jos se niko nije zaglavio niti se lift pokvario niti sam ih ikad zvala da nesto poprave oko lifta, doduse, dosta stvari su morali ispopravljati da bi doveli lift u stanje u kojem se trenutno nalazi. Zato mislim da ma koliko tu bilo problema ili nekih prevara upravitelji su dobra stvar ako se postuje zakon i ako u upraviteljsim firmama rade posteni ljudi koji nece "sklopiti" dogovor s PEV na stetu ostalih stanara.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#228 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Šta ako su PEV i upravitelj ''slizani'', pa kao kod mene izolirali stiroporom fasadu, ali samo nadogradjenim, a naplatili od svih u zgradi. Iz te 2004.g. NEMA GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA. Upravitelj=nadograditelj=FAMOS-GRADNJA. Znači, ja djelimično finansiram nadogradnju, a nadogradjeni komšija parkira 2 automobila ispred zgrade. 
Utjeha mi je da dolazi oktobar i izbori, pa će ministar Lukić (SDA) zvani, Potrčko nazad u samostalne projektante, a ako BDa i na sud.
Utjeha mi je da dolazi oktobar i izbori, pa će ministar Lukić (SDA) zvani, Potrčko nazad u samostalne projektante, a ako BDa i na sud.
-
HALO.BA
#229 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znam da upravitelj ne moze uzeti ni feninga sa racuna zgrade (osim ugovora), ali to nije bilo moje pitanja već:Bellica wrote:A kako molim te upravitelj moze trositi sredstva s racuna bez PEV??????? Pa valjda je 1000000000 puta utvrdjeno da upravitelj ne moze koristiti sredstva s racuna ako nema saglasnost PEV, jedino uzimaju 12% od uplate za svoju proviziju bez predstavnika, a za svaki dinar utrosen s racuna je odgovoran PEV, a ne upravitelj. Ako nema PEV onda se novac s racuna i ne trosi osim ako se stanari ne dogovore da oni potpisu neke naloge u slucaju neke intervencije koja ne moze cekati da se izabere PEV.PipiDugaDevetka wrote:Legendarna @sarajevo63, je najagilnija predstavnica etažnih vlasnika, pa evo šta je na drugoj sličnoj temi rekla u vezi sa otvaranjem posebnog računa:
sarajevo63 wrote:PEV može otvoriti štednu knjižicu za ulaz (mora s njim biti još neko ko će imati punomoć) Samim tim sredstva uplaćena ulazu su kod vas, a ne kod Upravitelja. Ovim izbijate mogućnost da vam Upravitelj troši te pare, nego vi s tim novcem raspolažete.
Stedna knjizica je dobra ideja, ali nosi odredjene rizike. Npr. mozes naci majstora koji je PDV obveznik i koji ce ti npr. polijepiti plocice u ulazu ili napraviti interfon, platis im, pokvari se nesto, ta firma propadne i dovidjenja, placaj ponovo, nema garancije, nema nicega, mozes knjizicu objesiti macku za rep, ovako, ako upravitelji nesto poprave u ulazu i eto, pokvari se, ima reklamacija i oni su to duzni napraviti tj. popraviti. A ruku na srce, danas je tako tesko naci majstore da zahvaljujem Bogu sto postoje ovi upravitelji, da nije njih ulaz bi mi bio ravan pecini. Uz to, nama je kod proslih upravitelja lift odrzavala posebna firma koja nije imala veze s nasim upraviteljima, naime, navodno odrzavali, a skidali nase nove dijelove zamjenjujuci ih nekim starim. Ili su nam govorili da nam je pokvaren neki dio u na liftu, mi kazemo pa kupite i zamijenite, kazu treba cekati 15 dana da stigne ne znam iz Slovenije, Austrije, Njemacke...prodje 15 dana oni ugrade dio, neki polovan, sebi uzmu novi, a nama ovaj stari naplate po cijeni novog, da napomenem, tada nisam ja bila PEV. Ovako, OKI nam odrzava i zgradu i lift i evo 2 godine hvala Bogu jos se niko nije zaglavio niti se lift pokvario niti sam ih ikad zvala da nesto poprave oko lifta, doduse, dosta stvari su morali ispopravljati da bi doveli lift u stanje u kojem se trenutno nalazi. Zato mislim da ma koliko tu bilo problema ili nekih prevara upravitelji su dobra stvar ako se postuje zakon i ako u upraviteljsim firmama rade posteni ljudi koji nece "sklopiti" dogovor s PEV na stetu ostalih stanara.
Da li neko od vas ima otvoren poseban račun / podračun? Kako se otvara? Da budem malo jasniji, što to pitam.Šta rade PEV koji dobijaju novac od reklama koji se nalaze na zgradi ili fasadi, od iznajmljenog zajedničkog prostora? Da li i od tih sredstava upravitelj uzima svoj dio ili ne ?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#230 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nisam na ti sa tumačenjem zakona, pa ne mogu objasniti ovaj član Zakona:HALO.BA wrote: Znam da upravitelj ne moze uzeti ni feninga sa racuna zgrade (osim ugovora), ali to nije bilo moje pitanja već:
Da li neko od vas ima otvoren poseban račun / podračun? Kako se otvara? Da budem malo jasniji, što to pitam.Šta rade PEV koji dobijaju novac od reklama koji se nalaze na zgradi ili fasadi, od iznajmljenog zajedničkog prostora? Da li i od tih sredstava upravitelj uzima svoj dio ili ne ?
Nadam se da će se ukazati @sarajevo63 da objasni jer je ona već otvorila, ne podračun, nego račun.Etažni vlasnici su obavezni plaćati naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje
zgradama do kraja mjeseca za tekući mjesec na račun upravitelja.
Etažni vlasnici samostalno odlučuju o otvaranju posebnih podračuna za zgrade i raspolaganju
sredstvima naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrada, a raspolaganje se vrši uz potpise
ovlaštenog predstavnika etažnih vlasnika i ovlaštenog lica upravitelja.
Etažni vlasnici obezbjeđuju sredstva za radove i poslove navedene u članu 8. ovog Zakona, koji se
odnose na održavanje zajedničkih dijelova zgrada i odgovorni su za sve posljedice koje mogu nastati
zbog nedostatka sredstava.
Član 8.
Redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada se finansira iz sredstava mjesečne naknade za
održavanje i dodatnih sredstava koja odezbijede etažni vlasnici i obuhvata slijedeće poslove:
Nabrajaju se poslovi,....
@HALO.BA, Možete se dogovoriti da naknade od reklama na fasadi, iznajmljivanje prostorija odredite za ove velike opravke koje se NE FINANSIRAJU iz sredstava prikupljenih za redovno održavanje. Zgrada stari,pa će doći vrijeme i za velike opravke.Član 9. wrote:Velike opravke na zgradama, koje se ne rade u okviru godišnjeg održavanja - povremeni zahvati koji se
ne finansiraju iz sredstava mjesečne naknade, već se finansiraju iz naknadno obezbijeđenih sredstava
etažnih vlasnika ili iz drugih izvora (kredit, pozajmice, gotovina, budžet općina i budžet Kantona), su:
Nabrajaju se velike opravke,....
Ima jedan član Zakona koji kaže da se i sredstva prikupljena za redovno održavanje mogu koristiti za velike opravke (Ako preostane tih sredstava iz prethodne godine).
-
HALO.BA
#231 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HVALA PipiDugaDevetkaPipiDugaDevetka wrote:Nisam na ti sa tumačenjem zakona, pa ne mogu objasniti ovaj član Zakona:HALO.BA wrote: Znam da upravitelj ne moze uzeti ni feninga sa racuna zgrade (osim ugovora), ali to nije bilo moje pitanja već:
Nadam se da će se ukazati @sarajevo63 da objasni jer je ona već otvorila, ne podračun, nego račun.Etažni vlasnici su obavezni plaćati naknadu za održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje
zgradama do kraja mjeseca za tekući mjesec na račun upravitelja.
Etažni vlasnici samostalno odlučuju o otvaranju posebnih podračuna za zgrade i raspolaganju
sredstvima naknade za održavanje zajedničkih dijelova zgrada, a raspolaganje se vrši uz potpise
ovlaštenog predstavnika etažnih vlasnika i ovlaštenog lica upravitelja.
Etažni vlasnici obezbjeđuju sredstva za radove i poslove navedene u članu 8. ovog Zakona, koji se
odnose na održavanje zajedničkih dijelova zgrada i odgovorni su za sve posljedice koje mogu nastati
zbog nedostatka sredstava.Član 8.
Redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada se finansira iz sredstava mjesečne naknade za
održavanje i dodatnih sredstava koja odezbijede etažni vlasnici i obuhvata slijedeće poslove:
Nabrajaju se poslovi,....@HALO.BA, Možete se dogovoriti da naknade od reklama na fasadi, iznajmljivanje prostorija odredite za ove velike opravke koje se NE FINANSIRAJU iz sredstava prikupljenih za redovno održavanje. Zgrada stari,pa će doći vrijeme i za velike opravke.Član 9. wrote:Velike opravke na zgradama, koje se ne rade u okviru godišnjeg održavanja - povremeni zahvati koji se
ne finansiraju iz sredstava mjesečne naknade, već se finansiraju iz naknadno obezbijeđenih sredstava
etažnih vlasnika ili iz drugih izvora (kredit, pozajmice, gotovina, budžet općina i budžet Kantona), su:
Nabrajaju se velike opravke,....
Ima jedan član Zakona koji kaže da se i sredstva prikupljena za redovno održavanje mogu koristiti za velike opravke (Ako preostane tih sredstava iz prethodne godine).
- PipiDugaDevetka
#232 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@HALO.BA,
Nema na čemu.
Ostalo je neodgovoreno da li dio od reklama ide upraviteljskoj firmi?
Skup etažnih vlasnika odlučuje o ovako dobijenom novcu, pa prema tome, šta odlučite na Skupu, a normalno je da ćete odlučiti u svoju korist da sav novac ide za VELIKE OPRAVKE-NIŠTA UPRAVITELJU! Upravitelj je plaćen u onih ugovorenih 10% ili najviše do 20% prema Ugovoru.
Ministarstvo nije odradilo medijsku kampanju upoznavanja građanstva o ovom Zakonu, nego tenderli štampaju knjižice sa Zakonom, tako da narod ni ne zna da su vlasnici zgrada.
Ostala navika da su ''korisnici stambenog prava'', pa kada dodje vrijeme za velike opravke zgrade, ne mogu se načuditi kako to da nema para za njihovu zgradu da se popravi.
Ministru i Ministarstvu minus i još jedan razlog da ih trećeg oktobra 2010.g. maknemo sa vlasti jer ne rade ono za šta su debelo plaćeni.
Nema na čemu.
Ostalo je neodgovoreno da li dio od reklama ide upraviteljskoj firmi?
Skup etažnih vlasnika odlučuje o ovako dobijenom novcu, pa prema tome, šta odlučite na Skupu, a normalno je da ćete odlučiti u svoju korist da sav novac ide za VELIKE OPRAVKE-NIŠTA UPRAVITELJU! Upravitelj je plaćen u onih ugovorenih 10% ili najviše do 20% prema Ugovoru.
Ministarstvo nije odradilo medijsku kampanju upoznavanja građanstva o ovom Zakonu, nego tenderli štampaju knjižice sa Zakonom, tako da narod ni ne zna da su vlasnici zgrada.
Ostala navika da su ''korisnici stambenog prava'', pa kada dodje vrijeme za velike opravke zgrade, ne mogu se načuditi kako to da nema para za njihovu zgradu da se popravi.
Ministru i Ministarstvu minus i još jedan razlog da ih trećeg oktobra 2010.g. maknemo sa vlasti jer ne rade ono za šta su debelo plaćeni.
- Nekako s proljeća
#233 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mislim da postoji i inspektor-cija za slučajeve nezakonitog rada , kako PEV-a tako i Upravitelja, zar ne?
Ovu temu cijenim iz razloga što ipak educira članove.Edukacija etažnih vlasnika je veoma bitna u ovom slučaju.Naravno, i ovlastenom predstavniku etažnih vlasnika stanova, garaža i poslovnih prostora će rad biti dosta laksi ...preko njega se odvija taj proces
- reLoaded
#234 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kod mene je HETIG... Niđe veze brate. Pukao mi radijator u 6 ujutro, i zovem ih da mi zavrnu, kaže lik: "Meni treba pola sata da dođem do gore" (isto da je na kraju svijeta). Očiste stubište (zgrada 5 spratova) jednom u mjesecu i to je to 
Plaćam 13.30 KM... Preskupo.
- Garden of illusion
#235 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znam da upravitelj ne moze uzeti ni feninga sa racuna zgrade (osim ugovora), ali to nije bilo moje pitanja već:
Da li neko od vas ima otvoren poseban račun / podračun? Kako se otvara? Da budem malo jasniji, što to pitam.Šta rade PEV koji dobijaju novac od reklama koji se nalaze na zgradi ili fasadi, od iznajmljenog zajedničkog prostora? Da li i od tih sredstava upravitelj uzima svoj dio ili ne ?[/quote]
Upravitelj NE SMIJE uzeti niti dio od vanredno uplaćenih sredstava (u ovom slučaju od iznajmljene fasade). Ono što upravitelj uzima je 15% (u većini slučajeva) od UPLAĆENIH sredstava za redovno održavanje. Svaka upraviteljska firma je obavezna dati mjesečni/godišnji izvještaj predstavniku etažnih vlasnika. Obrati se PEV-u i u izvještaju imaš navedena uplaćena sredstva na račun zgrade kao i potrošena ,te procenat koji je upravitelj uzeo (naveden kao posebnu stavku). Vrlo lako možeš izračunati da li su uzeli ikakav dio od vanredno uplaćenih sredstava. Ukoliko jesu,a ponavljam, ne smiju, pravac inspekcija.
Da li neko od vas ima otvoren poseban račun / podračun? Kako se otvara? Da budem malo jasniji, što to pitam.Šta rade PEV koji dobijaju novac od reklama koji se nalaze na zgradi ili fasadi, od iznajmljenog zajedničkog prostora? Da li i od tih sredstava upravitelj uzima svoj dio ili ne ?[/quote]
Upravitelj NE SMIJE uzeti niti dio od vanredno uplaćenih sredstava (u ovom slučaju od iznajmljene fasade). Ono što upravitelj uzima je 15% (u većini slučajeva) od UPLAĆENIH sredstava za redovno održavanje. Svaka upraviteljska firma je obavezna dati mjesečni/godišnji izvještaj predstavniku etažnih vlasnika. Obrati se PEV-u i u izvještaju imaš navedena uplaćena sredstva na račun zgrade kao i potrošena ,te procenat koji je upravitelj uzeo (naveden kao posebnu stavku). Vrlo lako možeš izračunati da li su uzeli ikakav dio od vanredno uplaćenih sredstava. Ukoliko jesu,a ponavljam, ne smiju, pravac inspekcija.
- PipiDugaDevetka
#236 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Naknadu za REDOVNO ODRŽAVANJE trebaju da uplaćuju svi vlasnici etaža. Ugovorenu sumu od 10, a najviše do 20% upraviteljska firma može da uzme za troškove upravljanja I TO PROPORCIONALNO uplaćenim sredstvima za odredjeni mjesec, tako da su i oni zainteresovani za što je moguće veću naplatu u zgradi. Iz ovog razloga veoma je bitno da PEV svaki mjesec istakne na pogodno mjesto u haustoru ili na oglasnoj ploči MJESEČNI IZVJEŠTAJ O UPLATAMA.
Ako neko ne plaća iz nekih razloga PEV treba rukom da dopiše te razloge, recimo, ja ne uplaćujem naknadu jer su me tužili i tužba je u procesu presudjivanja. Ako BDa, doći će na red za jedno dvije godine koliko ima tuzbi u Kantonalnom sudu za male sume novca. Uložio sam odgovor na Tužbu koji je bio besplatan-nisam platio sudske takse. Da sam uložio Prigovor na tužbu, morao bih platiti neke sudske takse.
Čim nema godišnjih izvještaja ili ovih mjesečnih istaknutih na oglasnoj ploči, treba posumnjati da PEV i upravitelj nešto ''mute''. To je prvi znak da su se možda ''slizali'', te je velika vjerovatnoća da potkradaju vlasnike zgrade (etaža).
Isto tako, neodržavanje Skupa etažnih vlasnika je signal da PEV i upravitelj nešto ''mute''. Prema Zakonu, održavanje Skupa etažnih vlasnika MORA se ''odraditi'' najmanje jednom godišnje u periodu januar-mart ili po potrebi.
Skup etažnih vlasnika se može održati i tzv. prikupljanjem potpisa jer ko bi skupio pedesetak vlasnika etaža u nekom neboderu u RL da sastanče umorni poslije posla. Ovako PEV prifura komšiji i zamoli ga da potpiše pripremljene odluke i gotovo. Nema sastančenja i ''šuplje'' priče o problemima održavanja zgrade.
PONAVLJAM, ČIM SE NE ISTIČU MJESEČNI IZVJEŠTAJI U HAUSTORU ILI NEMA USVAJANJA GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA I USVJANJA PLANA ODRŽAVANJA ZA NAREDNU GODINU, TREBA POSUMNJATI DA SU PEV I UPRAVITELJ ''SLIZANI''- NEŠTO MUTE.
@reLoaded,
Čini mi se da upravitelji nemaju ništa sa centralnim grijanjem. Čak je u Zakonu napomenuto da im je zabranjeno ispuštati vodu i šalabajzerisati oko ventila centralnog grijanja. VIDI ZAKON!
@Nekako s proljeća,
Smiješni su mi inspektori koji imaju za šefa ministra, a ne direktora Uprave za inspekcijske poslove. Ne može on, ako utvrdi da je ministar postupio nezakonito riješiti neku upravnu stvar. Zaboga, pa kako će protiv šefa donijeti neko rješenje? Znam da je dug put do oformljenja Inspektorata Kantona, ali to ide na dušu predsjednika Vlade.
Izbori su u oktobru!
Ako neko ne plaća iz nekih razloga PEV treba rukom da dopiše te razloge, recimo, ja ne uplaćujem naknadu jer su me tužili i tužba je u procesu presudjivanja. Ako BDa, doći će na red za jedno dvije godine koliko ima tuzbi u Kantonalnom sudu za male sume novca. Uložio sam odgovor na Tužbu koji je bio besplatan-nisam platio sudske takse. Da sam uložio Prigovor na tužbu, morao bih platiti neke sudske takse.
Čim nema godišnjih izvještaja ili ovih mjesečnih istaknutih na oglasnoj ploči, treba posumnjati da PEV i upravitelj nešto ''mute''. To je prvi znak da su se možda ''slizali'', te je velika vjerovatnoća da potkradaju vlasnike zgrade (etaža).
Isto tako, neodržavanje Skupa etažnih vlasnika je signal da PEV i upravitelj nešto ''mute''. Prema Zakonu, održavanje Skupa etažnih vlasnika MORA se ''odraditi'' najmanje jednom godišnje u periodu januar-mart ili po potrebi.
Skup etažnih vlasnika se može održati i tzv. prikupljanjem potpisa jer ko bi skupio pedesetak vlasnika etaža u nekom neboderu u RL da sastanče umorni poslije posla. Ovako PEV prifura komšiji i zamoli ga da potpiše pripremljene odluke i gotovo. Nema sastančenja i ''šuplje'' priče o problemima održavanja zgrade.
PONAVLJAM, ČIM SE NE ISTIČU MJESEČNI IZVJEŠTAJI U HAUSTORU ILI NEMA USVAJANJA GODIŠNJEG IZVJEŠTAJA I USVJANJA PLANA ODRŽAVANJA ZA NAREDNU GODINU, TREBA POSUMNJATI DA SU PEV I UPRAVITELJ ''SLIZANI''- NEŠTO MUTE.
@reLoaded,
Čini mi se da upravitelji nemaju ništa sa centralnim grijanjem. Čak je u Zakonu napomenuto da im je zabranjeno ispuštati vodu i šalabajzerisati oko ventila centralnog grijanja. VIDI ZAKON!
@Nekako s proljeća,
Smiješni su mi inspektori koji imaju za šefa ministra, a ne direktora Uprave za inspekcijske poslove. Ne može on, ako utvrdi da je ministar postupio nezakonito riješiti neku upravnu stvar. Zaboga, pa kako će protiv šefa donijeti neko rješenje? Znam da je dug put do oformljenja Inspektorata Kantona, ali to ide na dušu predsjednika Vlade.
Izbori su u oktobru!
-
Bellica
#237 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja mislim da nema gorih upravitelja od navedenih (HETIG). Meni je pukla cijev u podrumu, kazem posaljite mi vodoinstalatera kazu "Pa pokusajte Vi to zamijeniti i popraviti pa ako ne budete mogli vidjet cemo da Vam sutra posaljemo nekog majstora" Srecom, dali smo im otkaz prije skoro 2 godine i preporodili smo se. A sto se tice placanja, mi smo zbog kvadrature stana placali skoro 3 puta vise nego ti. Sada placamo isto, ali bar znamo za sto, imamo uslugu, nije mi zao platiti ako u svako doba dana ili noci imam nekakvu sigurnost, kad znam da ce sanirati curenje vode u podrumu u 3h iza ponoci ako je potrebno.reLoaded wrote:Kod mene je HETIG... Niđe veze brate. Pukao mi radijator u 6 ujutro, i zovem ih da mi zavrnu, kaže lik: "Meni treba pola sata da dođem do gore" (isto da je na kraju svijeta). Očiste stubište (zgrada 5 spratova) jednom u mjesecu i to je to
-
ira.m
#238 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:27, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#239 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Šta će vam upravitelj kada je duplo jeftinije da se organizujete sami i da sami na neku knjizicu prikupljate novac za odrzavanje zgrade? Vidi prethodne postove i iskustvo forumaša @vryzasa, negdje na Dobrinji. Sve im cakum - pakum, a nemaju upravitelja. Sami se vlasnici zgrade organizovali.idicaa wrote:u zgradi u kojoj sam doselila prije sest godina nema upravitelja.....stanari se sami snalaze.....firma koja je prije bila upravitelj je propala....bilo je nekih pokusaja pojedinacnih da se pronadje novi upravitelj ali je samo na tome i ostalo....
-
ira.m
#240 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
....
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:27, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#241 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Možete li se barem dogovoriti da izaberete PEV-a, predstavnika etažnih vlasnika, ako ne možete pozovi @Belicu, neka ide od vrata do vrata i razgovara da bi ona bila vaš predstavnik. U svojoj je zgradi uvela tolike promjene i poboljšanja da je to nevjerovatno, šta je sve uspjela. Ona neka vam predloži upravitelja.
-
Bellica
#242 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala lijepo, zaista je divno procitati nesto poput ovoga, ne poznajes me, a cijenis moj trud i rad, vise nego neko od mojih komsija, hvala jos jednom, sto se tice upravitelja, znate koga ja predlazem, do sada je sve ok, bilo je nekih manjih nesuglasica, ali srecom sve je rijeseno. Hvala jos jednom PD9PipiDugaDevetka wrote:Možete li se barem dogovoriti da izaberete PEV-a, predstavnika etažnih vlasnika, ako ne možete pozovi @Belicu, neka ide od vrata do vrata i razgovara da bi ona bila vaš predstavnik. U svojoj je zgradi uvela tolike promjene i poboljšanja da je to nevjerovatno, šta je sve uspjela. Ona neka vam predloži upravitelja.
-
Bellica
#243 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Dpbar prijedlog, ali ne bi tako dugo izdrzali, prva posjeta nekog iz opcine u kojoj se zgrada nalazi i dobili bi prinudnog upravitelja. Ja ipak mislim da je bolje da stanari sami izaberu upravitelja, preko preporuke, tudjih iskustava, jer nemati ni predstavnika ni upravitelja ili imati loseg upravitelja je jako lose za zgradu i uslove u njoj. Ipak, meni cinjenica da imamo upravitelje pruza nekakvu sigurnost, zovem ih u svako doba, dodju i odrade sto trebaju, ne moram nista objasnjavati komsijama zasto nam neka firma npr. popravlja krov, a ne neka druga koja je po njegovom misljenju jeftinija. Jako je tesko voditi zgradu i stanare, nemamo mi neku kulturu zivljenja, vazno nam je da udjemo u nas cist stan, a sto se od smeca ne moze s bagerom uci u ulaz to nikoga ne zanima. Placanje je opet druga jos gora prica, svima je tesko posebno na danasnjem vremenu izdvojiti novac za upravitelje, ali eto, takav zakon, takva drzava. Ja sam iskreno, jako zadovoljna upravljanjem svoje zgrade, jest da se trudim nadljudskim naporima, ali nema veze, bar imam dobar ulaz, a ne neki ravan pecini.idicaa wrote:dobar prijedlog...ali kada bi se mogao realizovati.....28 je stanova i uvijek je neko protiv....bilo je dobrih inicijativa ali i miniranja istih....vecina stanara u svemu vidi prevaru....i dobitak za nekog drugog a ne za sviju nas koji tu zivimo...zalosno ali je tako....PipiDugaDevetka wrote: Šta će vam upravitelj kada je duplo jeftinije da se organizujete sami i da sami na neku knjizicu prikupljate novac za odrzavanje zgrade? Vidi prethodne postove i iskustvo forumaša @vryzasa, negdje na Dobrinji. Sve im cakum - pakum, a nemaju upravitelja. Sami se vlasnici zgrade organizovali.
-
HALO.BA
#244 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hajmo PEV!
Ko od vas ima iskustva sa remontom lifta
tj. da li ste u vašoj zgradi radili remont lifta (ako postoji)?
Koja firma je izvodila radove, koliko stanica imate, šta su radili, koliko je koštalo....itd
.
Treba mi što više informacija, pa vam se svima zahvaljujem unaprijed na odgovorima!!!
Ko od vas ima iskustva sa remontom lifta
Koja firma je izvodila radove, koliko stanica imate, šta su radili, koliko je koštalo....itd
Treba mi što više informacija, pa vam se svima zahvaljujem unaprijed na odgovorima!!!
- Skyfox
#245 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
kako ovo ide... mi placamo mjesecno upravitelju od toga se finansira ciscenje zgrade, stubisno svjetlo, struja liftova i zamjeni pokoja sijalica... ali u ratu je granata udarila u krov i sad je kisa toliko podlokala da samo sto se citav plafon u haostoru ne urusi! Ko to treba platiti??? Covijek koji kod nas glumi kucepazitelja nije pri sebi pa nista od njega... Koga zvati za info?
- PipiDugaDevetka
#246 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nemam lifta, ali imam komšinicu piromanku. Zapalila dimnjak iako sam joj bio ukazao na čadžavi horoz dimnjaka-vidjelo se sa ulice (Horoz=limeni pokrov dimnjaka). PEV nije tri sezone zvao dimnjačara. Đuturum, skoro mu 80 godina. Drage mu marke što dobija za predstavljanje, a nesposoban.HALO.BA wrote:Hajmo PEV!
Ko od vas ima iskustva sa remontom liftatj. da li ste u vašoj zgradi radili remont lifta (ako postoji)?
Koja firma je izvodila radove, koliko stanica imate, šta su radili, koliko je koštalo....itd.
Četvrti požar u mojoj zgradi!
- PipiDugaDevetka
#247 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vlasnici zgrade treba da se brinu o održavanju cijele zgrade. Je li zgrada privatizovana ili nije?Skyfox wrote:kako ovo ide... mi placamo mjesecno upravitelju od toga se finansira ciscenje zgrade, stubisno svjetlo, struja liftova i zamjeni pokoja sijalica... ali u ratu je granata udarila u krov i sad je kisa toliko podlokala da samo sto se citav plafon u haostoru ne urusi! Ko to treba platiti??? Covijek koji kod nas glumi kucepazitelja nije pri sebi pa nista od njega... Koga zvati za info?
Edit:
Da ne budem rigidan, ima fond za u ratu oštećene zgrade pri Kantonu, pa putem upravitelja i opštine aplicirajte za popravak ratne štete.
- Skyfox
#248 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
dupli
Last edited by Skyfox on 18/05/2010 22:52, edited 1 time in total.
- Skyfox
#249 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
jeste svi stanovi su privatni.PipiDugaDevetka wrote:Vlasnici zgrade treba da se brinu o održavanju cijele zgrade. Je li zgrada privatizovana ili nije?Skyfox wrote:kako ovo ide... mi placamo mjesecno upravitelju od toga se finansira ciscenje zgrade, stubisno svjetlo, struja liftova i zamjeni pokoja sijalica... ali u ratu je granata udarila u krov i sad je kisa toliko podlokala da samo sto se citav plafon u haostoru ne urusi! Ko to treba platiti??? Covijek koji kod nas glumi kucepazitelja nije pri sebi pa nista od njega... Koga zvati za info?
Edit:
Da ne budem rigidan, ima fond za u ratu oštećene zgrade pri Kantonu, pa putem upravitelja i opštine aplicirajte za popravak ratne štete.
Ali nikome ne smeta kisa nego samo nama na nasem spratu... Druge ne zanima... niti im pada na pamet da ucestvuju u troskovima, a vec su poceli komadi da otpadaju...
Ovo vrijedi istraziti mada... vec zamisljam more papirologije...
- PipiDugaDevetka
#250 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Začepi im kanalizaciju. Fekalije će se početi ''penjati'' na prve spratove, pa kada krenu prikupljati novac za pročepljavanje, vi gornji, recite, ''ne interesuje nas''.