Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#201 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Ja sam naveo ime i prezime službenice i šta mi je uradila.

Za još neke službenike mogu potvriditi isto. Za prethodnog ministra imam tri urgencije koje je Tajo slao mom upravitelju, kumio ih i molio da odgovore,....Ispada da praktično, upravitelji daju certifikat ministru, a ne obratno, ministar da daje certifikat upravitelja.

Svaka čast izuzecima, ali masovna pojava ulaza bez upravitelja i ovo što ti tvrdiš da u tvojoj zgradi postoje različiti upravitelji po ulazima je protivzakonito, ukazuje na kriminal, korupciju, protekcionizam, jer:
Član 10. Zakona, posljednji stav

Za zgrade koje čine jednu građevinsku cjelinu etažni vlasnici su dužni odabrati jednog upravitelja.
Haos, korupcija, sistem upraviteljstva kolabira, guši se u lopovluku i nezakonitostima, baš kao i država u naske.
nicco

#202 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

MAN-lion's coach wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
MAN-lion's coach wrote:Fidges Inženjering kod nas,važno je da redovno plaćamo i da povjerenik je iskao 40KM za interfon.Moja majka nije htjela da plati jer i zašto bi ako već mjesečno izdvaja 20.50KM?
Uglavnom većina nije platila interfon a oni koji nikako ne plaćaju tj. duguju Fidgesu dobili su interfon tao što su povjereniku platili po 40KM i nastavili kamarati dug. :shock:
Da, duguju upravitelju. Da li duguju samo upravitelju?

Razmisli.

Što je manje novca za održavanje zaj. dijelova zgrade, to je lošije održavanje, opada cijena stanova u toj zgradi, pa tako i tvoj stan ima manju cijenu nego što bi mogao imati.

Jeste da ni ja ne plaćam, ali iz sasvim drugih razloga i čim se promijene upravitelj i PEV,sve ću nadoknaditi,...
I šta trebam razmisliti?Nemam interfon jer nisam dužna da dajem po 40KM pored održavanja.Ne mogu ja sad mlatiti nekog seljačinu koji neće da plati...a uostalom mi je bolje jer mi prosjaci ne pritišću svakih pola sata za sadaku,i histerična djeca kojim je interfon za zabavu.
Dođe čistačica jednom u mjesec dana i pljune malo džogerom po haustoru,ima tu još jer kada smo renovirali kupatilo bili su dužni do ventila izmjeniti cijevi, ali nisu pa smo to mi morali mijenjati...
Imaš situaciju da i komšo neće da plaća upravitelja pa mu ni telekom nije htio promjeniti dio kabla koji mu se razvalio i bio nadoštiklavan zato što oni nisu u nadležnosti da to mijenjaju ali normalno fidges neće jer ne plaća održavanje.
Pa eto duguju i toplanama po 5-6 hiljada ali ne mogu im sjeći cijevi,pa duguju i vodovodu pa opet ništa ne mogu ih isključiti,pa imaš jedno 10-ak neprijavljenih na toj istoj vodi pa plaćaš tuđe itd.
I ko bi im za viklovanje motora lifta dao oko 7500KM?
Možeš li mi reći koji je to ulaz, pa ćeš dobiti konkretan odgovor.
Što se tiče čistačice, nisi u pravu, dolazi vam dva puta sedmično, od čega je jednom suho brisanje, drugo je mokro brisanje poda.
Sem toga pored brisanja, nerijetko čistačica pokupi smeće koje tvoje komšije ostave na stubištu, a pored toga obavi i druge poslove po zahtjevu PEV-a, vezano za održavanje higijene.
Možeš li mi reći kad je u tvom ulazu bila generalka i kad je naplaćena?
Kod većine upravitelja čistačica dolazi jednom sedmično, a sve druge poslove (pranje prozora, kabine lifta, ograde i sl...) se naručuje zasebno, odnosno plaća se generalno čišćenje.
Također za probleme sa PEV-om ne snosi krivcu upravitelj, jer upravitelj ne bira PEV-a, već etažni vlasnici, tako da te moram uputiti na sam Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradama - prečišćeni tekst (Sl.Novine KS 39/07), poglavlje IV - "Međusobni odnosi etažnih vlasnika", gdje je sve definisano, samo je mnogima problem pročitati zakon.
Informacija o cijeni viklovanja motora lifta nije tačna, jer se određuje prema snazi motora, i cijena iznosi puno manje.
Što se tiče uvođenja interfonske instalacije, moram ti reći da nije definisana Zakonom, odnosno redovnim održavanjem postojećih zajedničkih instalacija, tako da se radi o sasvim novoj instalaciji.
Primjera radi, po tvojoj logici, od upravitelja bi tražila uvođenje kablovske TV ili instalacija gasa...
Što se tiče zamjene ventila, ukoliko su bili ispravni, upravitelj nije dužan da ih mjenja.
I na kraju najbitnije, suglasnost za radne naloge upravitelju daje PEV i svojim potpisom potvrđuje kvalitet i kvantitet izvedenih radova.
Dakle, ipak moraš kontaktirati ovlaštenu osobu (PEV) za bilo kakvu intervenciju.
Što se tiče vodomjera, možeš ga ugraditi, prema proceduri KJKP "Vodovod i Kanalizacija", odnosno potrebna ti je suglasnost svih etažnih vlasnika i suglasnost upravitelja, a PEV nema ništa sa tim.
Znači trebaš prikupiti potpise svih stanara da su saglasni da ugradiš vodomjer, a od upravitelja tražiš suglasnost/potvrdu iz koje je vidljivo koliko vodomjera trebaš ugraditi, (jedan ili dva,ovisno o broju vertikala).

Ukoliko imaš bilo kakvih nejasnoća možeš mi se slobodno obratiti.
Last edited by nicco on 26/04/2010 11:15, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#203 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Gospodine rukovodioče, @nicco,
Da li bi ste bili ljubazni pa Cjenovnik radova koji je Ministar trebao propisati i potpisati 6 mjeseci nakon donošenja izmjena Zakona,.....da li bi ste bili ljubazni pa ga proslijediti i meni, na adresu [email protected] .Znam da bih trebao da se obratim ministru i njegovim službenicima, ali, eto, kada bi ste bili ljubazni,...

Hvala unaprijed.
@PDD
nicco

#204 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

PipiDugaDevetka wrote:Gospodine rukovodioče, @nicco,
Da li bi ste bili ljubazni pa Cjenovnik radova koji je Ministar trebao propisati i potpisati 6 mjeseci nakon donošenja izmjena Zakona,.....da li bi ste bili ljubazni pa ga proslijediti i meni, na adresu [email protected] .Znam da bih trebao da se obratim ministru i njegovim službenicima, ali, eto, kada bi ste bili ljubazni,...

Hvala unaprijed.
@PDD
Nemam ništa protiv, ali ne posjedujem takvu vrstu cjenovnika.
Cjenovnik, koji pominješ, nije definisanom Zakonom da ministar donosi cijenovnik, niti ga je moguće formirati zbog promjene tržišnih cijena,
Radovi većeg obima se u biti usaglašavaju prema Zakonu o javnim nabavkama.
Svaki upravitelj je dužan imati svoj cjenovnik radova, koji usaglašava sa PEV-ovima.
Ralike su između upravitelja, gdje se satnica sata iznosi 9,00 KM pa naviše.
Ne bih da ulazim u polemiku cijene radnog sata ostalih upravitelja.
Ukoliko želiš, mogu ti proslijediti svoju ponudu.
PipiDugaDevetka

#205 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Da li je ministar propisao i potpisao Pravilnik o tehničkim normativima za održavanje zgrada? Ne trebate mi slati, samo da znam da li jeste propisao ili nije. Vidi: Član 27. Zakona.

Molim Vas pošaljite mi Vašu ponudu sa cijenama radova da uporedim sa ovim mojim kriminalcima, FAMOS-GRADNJOM.
PipiDugaDevetka

#206 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nicco wrote: Što se tiče uvođenja interfonske instalacije, moram ti reći da nije definisana Zakonom, odnosno redovnim održavanjem postojećih zajedničkih instalacija, tako da se radi o sasvim novoj instalaciji.
Ako je nova instalacija, ima član Zakona koji omogućuje korištenje preostalih sredstava za redovno održavanje, a za izvodjenje novih instalacija, odnosno , za velike radove.
Član 19. stav 2.
Ukoliko se u toku godine ne utroše prikupljena sredstva, ista se prenose za redovno održavanje ili veće opravke u slijedeću godinu.
maxell_sarajevo

#207 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by maxell_sarajevo »

Ja i moje komsije smo podigli tuzbu protiv Metal exporta, nekako su izabrani za upravitelja, zgrada je nova, dakle nema se nista odrzavati, a pukli nam cijene kao da je zgrada stara 100 godina. :x
nicco

#208 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

maxell_sarajevo wrote:Ja i moje komsije smo podigli tuzbu protiv Metal exporta, nekako su izabrani za upravitelja, zgrada je nova, dakle nema se nista odrzavati, a pukli nam cijene kao da je zgrada stara 100 godina. :x
Pokreneš inicijativu za promjenu upravitelja i završiš priču.
Cijena održavanja je ista za sve zgrade, samo je pitanje za konkretan kvar koliko košta...
Zakonom propisana naknada se plaća po m2, odnosno za zgrade bez lifta i hidrofled postrojenja iznosi 0,25 KM/m2, a za zgrade sa liftom i hidroflex postrojenjem 0,38 Km/m2.
Sredstva se uplaćuju na račun upravitelja do kraja tekućeg mjeseca, a upravitelj je dužan voditi u svom knjigodstvu podračun za svaki ulaz posebno.
Iz toga se finansiraju poslovi u skladu sa čl.8 Zakona o održavanju zajedničkih djelova zgrada i upravljanju zgradama.
nicco

#209 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

PipiDugaDevetka wrote:
nicco wrote: Što se tiče uvođenja interfonske instalacije, moram ti reći da nije definisana Zakonom, odnosno redovnim održavanjem postojećih zajedničkih instalacija, tako da se radi o sasvim novoj instalaciji.
Ako je nova instalacija, ima član Zakona koji omogućuje korištenje preostalih sredstava za redovno održavanje, a za izvodjenje novih instalacija, odnosno , za velike radove.
Član 19. stav 2.
Ukoliko se u toku godine ne utroše prikupljena sredstva, ista se prenose za redovno održavanje ili veće opravke u slijedeću godinu.
Kao prvo naveo si član Zakona iz 2004.godine, koji je dorađivan i pretrpio je izmjene, tako da je član 19. Zakona, sada čl.21. važećeg Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama (Sl.Novine KS 39/07).
Drugo, razlika je između uvođenja nove instalacija i opravke (manje ili veće), tako da moram reći da nisi u pravu.
Tamo gdje nema instalacije, ne možeš raditi opravke.
Ipak, tamo gdje ima sredstva i gdje se sa etažnim vlasnicima postigne dogovor (putem PEV-a), nije problem da se uvede nova instalacija. Bitno je da postoji dogovor između upravitelja i etažnih vlasnika.
I upravitelju je u cilju da zgrada bude u što boljem stanju, radi lakšeg održavanja, a ujedno i ulaz koji dobro izgleda je najbolja reklama.
MAN-lion's coach

#210 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MAN-lion's coach »

........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:50, edited 1 time in total.
sarajevo63

#211 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

maxell_sarajevo wrote:Ja i moje komsije smo podigli tuzbu protiv Metal exporta, nekako su izabrani za upravitelja, zgrada je nova, dakle nema se nista odrzavati, a pukli nam cijene kao da je zgrada stara 100 godina. :x
Veze vi nemate. Pročitajte prvo Zakon, obratite pažnju na član 10 tog istog pa onda tužite.
PipiDugaDevetka

#212 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nicco wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Član 19. stav 2.
Kao prvo naveo si član Zakona iz 2004.godine, koji je dorađivan i pretrpio je izmjene, tako da je član 19. Zakona, sada čl.21. važećeg Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama (Sl.Novine KS 39/07).
Drugo, razlika je između uvođenja nove instalacija i opravke (manje ili veće), tako da moram reći da nisi u pravu.
Tamo gdje nema instalacije, ne možeš raditi opravke.
Ipak, tamo gdje ima sredstva i gdje se sa etažnim vlasnicima postigne dogovor (putem PEV-a), nije problem da se uvede nova instalacija. Bitno je da postoji dogovor između upravitelja i etažnih vlasnika.
I upravitelju je u cilju da zgrada bude u što boljem stanju, radi lakšeg održavanja, a ujedno i ulaz koji dobro izgleda je najbolja reklama.
Pa, eto nagoovorite @lionsicinog PEV-a da plati uvodjenje interfona i za nju iz sredstava za redovno održavanje, ali iz prošle godine i problem riješen!
MAN-lion's coach

#213 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by MAN-lion's coach »

..........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 01:00, edited 1 time in total.
Max Bunker

#214 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Max Bunker »

LARES i bolje je bilo kada nisu upravljali, nego sada. Prije, dok smo mi direktno placali zenu koja cisti, ista je dolazila svaki dan i haustor je bio kao apoteka. Sada, kada oni placaju zenu koja cisti, haustor je pun smeca, papira a radi RAZVALJENIH VRATA, koje LARES ne moze popraviti vec punih sest mjeseci, u haustor znaju uci i pjane, pijacari i cigani pa i nuzdu vrsiti u stubistu. Zena sto cisti, dodje sedmicno jednom, MOZDA, dva puta i to je to. Da ne govorim da nisam tri puta za redom vidio istu zenu da cisti jer ili im ovi ne placaju pa one jadne daju otkaze ili LARES ima dvije hiljade cistacica pa ih rotira po svim objektima koje drzi u gradu.
Obecali su mijenjati lift, pa nista. Obecali su mijenjati ploce na krovu, pa nista. A neka ne govore da u tom trenutku nisu imali novca ( to je bilo tek kada su dosli ) jer im je cijeli neboder ( 18 spratova sa po 4 stana na spratu ) placao (ne)odrzavanje ( dva stana nisu i to stanovi ljudi koji ne zive u Sarajevu i koji su prazni ) i cak se pola stanara slozilo da ce te radove ( zamjene liftova ) "pogurati" i iz svog dzepa. Od tada, do danas NISTA. Kada ih nazovete, samo kazu da nemaju para al da ce rijesiti to. Mi placamo, spremni smo dati jos novca za to a oni kazu da novca nema :roll:
U ovih par godina, mislim da su cetiri godine u pitanju, popravili su jedino gelendere i to tako sto su ih samo lakirali i ugradili nam nove interfone na stare instalacije, sto smo opet dodatno platili.
Danas je situacija takva, da sve manje i manje stanara placa racune LARESU iz prostog razloga sto ovi ne rade za sta su placeni.
PipiDugaDevetka

#215 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Max Bunkere, a imate li vi predstavnika pred upraviteljem? Imate li Kućni savjet u neboderu? Od njihove agilnosti zavisi kako će firma upravitelj održavati neboder, odnosno, zajedničke dijelove nebodera. Sve je regulisano Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama u Kantonu Sarajevo.
PipiDugaDevetka

#216 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

MAN-lion's coach wrote: Ma ne treba nam interfon da mi se svako naslanja vakih 5 minuta i zvoni da hoće kod komšinice Hidajete. :-D
I meni su tako u početku, pa djeca k'o djeca, uživaju kada vide da se ti nerviraš. Odjednom prestali, izigrali se. Jedino, došla rodbina kod komšije nadogradjenog, pa nam prezime počinje sa istim slovom. Rodbini pritužilo na malu nuždu pa zvoni li zvoni, legla na taster interfona.
-Koga trebate?
-Huseinovića.
-Pa pozvonite njemu prvi taster odozgo.
Zvoni opet.
-KOGA TREBATE?!
-Muhameda.
-PA POZVONI NJEMU, ŽENSKA GLAVO, ŠTO MENI ZVONIŠ? NEKA TI ON OTVORI VRATA!
Hem nepismeno, hem misli da je interfon tako napravljen da se Muhamedovim posjetiocima otvaraju vrata na svaki pritisak na bilo koje zvono interfona.
Nisam rekao, a trebao sam Muhamedu preporučiti da uz svoj taster stavi fotografije svoje žene i svoju, za svaki slučaj.
nicco

#217 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

MAN-lion's coach wrote:
nicco wrote: Ti si glasnogovornik FIDGESA vidi se.Ako još nisi i vlasnik rokni me.

Nemoj da nepotrebno pričaš.
Sada već smo ugradili vodomjer i fercera prema potrošnji nas dvije u stanu.Plaćam manje i to 6KM :mrgreen: :mrgreen: i to smo uradili uz pomoć veze u ViK-u i to priznajem.Ne trebaju meni lopovi u haustoru koji su neprijavljeni određivati moju potrošnju,to je nebuloza bjelosvjetskih razmjera.Ili da neko plaća nečije.Tako da se možete slikati i tužiti nije problem...znamo mi tu priču papansku koja je nedavno bila i u novinama.
Nadalje ja sam rekla da je povjerenik napao moju mater i rekao joj da NEMA pravo ugraditi vodomjer.Umoljavam lijepo da čitaš postove od ranije.

Za viklovanje lifta bio je papir pre par mjeseci koliko je to bilo.

I taj isiti povjerenik je cičao kada se trebalo krečiti i prosijačio od vrata do vrata za farbu.Nije valjda da je FIDGES bio toga oslobođen?Šta onda ustvari vi održavate?Ono što je već propalo?

Pa lakirao na svakom spratu vrata od lifta,pa sredio ukrmačeni podrum jer to nije FIDGES htio da uradi.Podrum je ZAJEDNIČKA prostorija.

Nadalje o interfonu neću da pričam,kao i ventilima koje su bili dužni promjeniti,kao što je to bio slučaj u drugim stanovima(tačnije kod milosnog nam povjerenika).

Dalje,farsa oko kabla PTT-a se nastavila prije par mjeseci.Opet našom intervencijom ljudi su zamjenili kabal za koji tvrde iz BHTelecoma je bio nadležan famozni upravitelj?????

I još kad vam sakata čistačica umlati onim zogerom da Bog mili sačuva.
Nisam nadležan za međuljudske odnose u haustoru, tako da problem sa PEV-om riješavaš privatno ili na zboru etažnih vlasnika, a ako smatraš da je se PEV nečim ogriješio o Zakon, imaš nadležno ministarstvo stambene politike.
Rekao sam ti za ventile u prethodnom postu, odnosno ako nisu u kvaru, upravitelj nije dužan da ih mjenja.
Takođe izvođenje i dinamiku radova takođe određuju novčana sredstva, odnosno potrebe haustora i stanje računa.
Nisam upućen za slučaj viklovanja motora, kao ni slučaj sa PTT-kablom, a trebao bih znati...
Ako kvar nije prijavljen upravitelju, ne možeš očekivati da ga upravitelj riješi.
nicco

#218 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

PipiDugaDevetka wrote:@Max Bunkere, a imate li vi predstavnika pred upraviteljem? Imate li Kućni savjet u neboderu? Od njihove agilnosti zavisi kako će firma upravitelj održavati neboder, odnosno, zajedničke dijelove nebodera. Sve je regulisano Zakonom o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama u Kantonu Sarajevo.
Opet imaš grešku. Pogledaj na stranici ministarstva stambene politike.
Važeći Zakon je:
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama
('Službene novine Kantona Sarajevo' broj:39/07- Precisceni tekst )
Garden of illusion

#219 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

A izvini molim te Nicco , haj mi objasni razliku između Zakona o održavanju iz 2004 godine i ovog iz 2007(prečišćeni tekst) ? Pipi Duga Devetka u toku čitave teme daje konkretne i tačne odgovore koji zaista mogu biti od pomoći većini raje koja dođe na forum da se informiše o upraviteljima i procedurama za kojekakve radove, a ti mu nalaziš greške u navodima zakona ?! Zaboga , eto baš strašno. I nisam ni na čijoj strani, da se razumijemo, ali mi se ne čitaju prepucavanja oko toga ko pravi grešku a ko ne.
PipiDugaDevetka

#220 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

nicco wrote: Opet imaš grešku. Pogledaj na stranici ministarstva stambene politike.
Važeći Zakon je:
Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanju zgradama
('Službene novine Kantona Sarajevo' broj:39/07- Precisceni tekst )
Ako ćemo cjepidlačiti, nije ukinut, niti je stavljen van snage Zakon iz 2004.g., znači na snazi je, važi i @Max Bunkeru dovoljan i ovaj citat da shvati da postoji zakon koji reguliše ove poslove, a zakoni se moraju poštovati.
Bolji je ikakav zakon, nego anarhija.

Fala bogu, pa su se sjetili staviti Zakon na web. stranicu Ministarstva, štampaju knjižice sa Zakonom, troše narodne pare iz budžeta, a ne znaju da je doba komunikacija, 21. vijek, te da je internet stigao u BiH negdje pred kraj rata, 1995.g.
http://msp.ks.gov.ba/preuzimanje/legislativa wrote:Član 29.
Ministar će posebnim pravilnikom propisati tehničke normative za održavanje zajedničkih dijelova,
prostora i opreme zgrada u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
Ovog Pravilnika na web. stranici Ministarstva , nema. Znači, ministar Čedomir Potrčko Lukić (SDA) se ne miješa u svoj posao, a prima platu iz budžeta, i to ne malu platu.
nicco

#221 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

Garden of illusion wrote:A izvini molim te Nicco , haj mi objasni razliku između Zakona o održavanju iz 2004 godine i ovog iz 2007(prečišćeni tekst) ? Pipi Duga Devetka u toku čitave teme daje konkretne i tačne odgovore koji zaista mogu biti od pomoći većini raje koja dođe na forum da se informiše o upraviteljima i procedurama za kojekakve radove, a ti mu nalaziš greške u navodima zakona ?! Zaboga , eto baš strašno. I nisam ni na čijoj strani, da se razumijemo, ali mi se ne čitaju prepucavanja oko toga ko pravi grešku a ko ne.
Imaš nekoliko izmjena po članovima.
Nakon Zakona iz 2004.godine, usvojene su izmjene i dopune u 2007.godini i koncem 2007.godine je usvojen prečišćeni tekst Zakona koji je na snazi.
PipiDugaDevetka

#222 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Garden of illusions,
Izmjenjeni Zakon iz 2007.g. daje mogućnost otvaranja posebnog računa Skupa etažnih vlasnika sa dva ovlašćena lica, tako da Skup etažnih vlasnika i upraviteljska firma nemaju veze, t.j. ne može se desiti da upravitelj ''automatski'' skida novac sa podračuna zgrade.

Druga glavna novina ili razlika je to što upravitelju se mora plaćati ugovorenih 10% ili do 20% za upraviteljstvo PROPORCIONALNO MJESEČNOJ UPLATI, tako da upraviteljska firma mora biti zainteresovana da je naplata što je moguće veća.

Isto tako, naknada PEV-u od, čini mi se 15%, je PROPORCIONALNA MJESEČNIM UPLATAMA, te je i on/ona zainteresovan za što je moguće veću uplatu u zgradi koju predstavlja pred upraviteljem.

Ima još razlika, ali bih morao ponovo pročitati Zakon da ih sve nabrojim.
nicco

#223 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by nicco »

U pravu si, ima izmjena koje se sad primjenjuju. U biti mnogo više odluka je na PEV-u.
HALO.BA

#224 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

[quote="PipiDugaDevetka"]
Izmjenjeni Zakon iz 2007.g. daje mogućnost otvaranja posebnog računa Skupa etažnih vlasnika sa dva ovlašćena lica, tako da Skup etažnih vlasnika i upraviteljska firma nemaju veze, t.j. ne može se desiti da upravitelj ''automatski'' skida novac sa podračuna zgrade.

Zdravo svima koliko vas ima!
Da li neko od vas ima otvoren poseban račun? Kako se otvara? Ko ga otvara PEV ili upravitelj?

Hvala unaprijed na odgovorima. :)
PipiDugaDevetka

#225 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Legendarna @sarajevo63, je najagilnija predstavnica etažnih vlasnika, pa evo šta je na drugoj sličnoj temi rekla u vezi sa otvaranjem posebnog računa:
sarajevo63 wrote:PEV može otvoriti štednu knjižicu za ulaz (mora s njim biti još neko ko će imati punomoć) Samim tim sredstva uplaćena ulazu su kod vas, a ne kod Upravitelja. Ovim izbijate mogućnost da vam Upravitelj troši te pare, nego vi s tim novcem raspolažete.
Post Reply