Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
MAN-lion's coach
#176 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:26, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#177 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nemoj se ljutiti, kada sam te upitao da li samo upravitelju duguju i da razmisliš, odmah sam dao odgovor na svoje pitanje.
Znači, neplatiše duguju i tebi i svim ostalim platišama, a i upravitelju.
Seljačine-neplatiše, kako ih ti nazivaš, ni ne znaju da duguju upravitelju ali i komšijama redovnim platišama. Ili, možda znaju, ali su bezobrazni.
Da li vaš PEV (Predstavnik etažnih vlasnika) svaki mjesec izvjesi na oglasnoj ploči spiskove sa (ne)uplatama?
Na zgodno mjesto, oglasnu ploču ili na spratovima gdje ima komšija-neplatiša zalijepi isprintani tekst koji glasi, otprilike ovako:
KADA NE PLATIŠ UPRAVITELJNINU, ZAKIDAŠ I UPRAVITELJA I SVOJE KOMŠIJE REDOVNE PLATIŠE UPRAVITELJNINE!
MANJE NOVCA ZA ODRŽAVANJE=>LOŠIJE SE ODRŽAVA ZGRADA=>MANJA VRIJEDNOST, I MOGA, I TVOGA STANA!
Sve u svemu, svaka dobra ideja je u osnovi jednostavna. Ideja upraviteljstva je jednostavna i dobra.
Lakše je organizovati održavanje zgrade kada to radi firma upravitelj koja gazduje sa stotinama ulaza i zgrada, nego sami etažni vlasnici da organizuju održavanje zgrade.
Medjutim, mi ne bi bili mi, da sve ne izokrenemo.
Ministar udjeljuje certifikate upraviteljima koji onda, oni pretvaraju u certifikate za reket, napuhivanje računa (Gdje je Cjenovnik? Zašto ga ministar nije propisao?).
Prilikom angažovanja podizvođača, upraviteljska firma NE SMIJE POVEĆAVATI CIJENU podizvođačevu (Interfon)!
To je posao firme upravitelja koji je plaćen u onih 10 ili 20% što upravitelj uzima. Lakše je direktoru upraviteljskom ugovoriti ugradnju za stotinu interfona po ulazima, nego da samostalno, etažni vlasnici ugovaraju.
Eto, ovakva ideja se izokrenula, pa je PUNO skuplje kada ugradnja interfona ide preko upravitelja.
Svima je jasno da bi cijena interfona trebala biti PUNO, PUNO manja.
Zahvaljujući ministrima, prethodnom, TAJI, i ovom nesposobnom Čedomiru Lukiću, sve se izokrenulo i sistem upraviteljstva kolabira.
Baš me interesuje koliko ima onih koji ne plaćaju nezadovoljni radom upravitelja, koliko ima onih koji se sude u vezi sa neradom upravitelja ili lopovlukom PEV-ova?
Znači, neplatiše duguju i tebi i svim ostalim platišama, a i upravitelju.
Seljačine-neplatiše, kako ih ti nazivaš, ni ne znaju da duguju upravitelju ali i komšijama redovnim platišama. Ili, možda znaju, ali su bezobrazni.
Da li vaš PEV (Predstavnik etažnih vlasnika) svaki mjesec izvjesi na oglasnoj ploči spiskove sa (ne)uplatama?
Na zgodno mjesto, oglasnu ploču ili na spratovima gdje ima komšija-neplatiša zalijepi isprintani tekst koji glasi, otprilike ovako:
KADA NE PLATIŠ UPRAVITELJNINU, ZAKIDAŠ I UPRAVITELJA I SVOJE KOMŠIJE REDOVNE PLATIŠE UPRAVITELJNINE!
MANJE NOVCA ZA ODRŽAVANJE=>LOŠIJE SE ODRŽAVA ZGRADA=>MANJA VRIJEDNOST, I MOGA, I TVOGA STANA!
Sve u svemu, svaka dobra ideja je u osnovi jednostavna. Ideja upraviteljstva je jednostavna i dobra.
Lakše je organizovati održavanje zgrade kada to radi firma upravitelj koja gazduje sa stotinama ulaza i zgrada, nego sami etažni vlasnici da organizuju održavanje zgrade.
Medjutim, mi ne bi bili mi, da sve ne izokrenemo.
Ministar udjeljuje certifikate upraviteljima koji onda, oni pretvaraju u certifikate za reket, napuhivanje računa (Gdje je Cjenovnik? Zašto ga ministar nije propisao?).
Prilikom angažovanja podizvođača, upraviteljska firma NE SMIJE POVEĆAVATI CIJENU podizvođačevu (Interfon)!
To je posao firme upravitelja koji je plaćen u onih 10 ili 20% što upravitelj uzima. Lakše je direktoru upraviteljskom ugovoriti ugradnju za stotinu interfona po ulazima, nego da samostalno, etažni vlasnici ugovaraju.
Eto, ovakva ideja se izokrenula, pa je PUNO skuplje kada ugradnja interfona ide preko upravitelja.
Svima je jasno da bi cijena interfona trebala biti PUNO, PUNO manja.
Zahvaljujući ministrima, prethodnom, TAJI, i ovom nesposobnom Čedomiru Lukiću, sve se izokrenulo i sistem upraviteljstva kolabira.
Baš me interesuje koliko ima onih koji ne plaćaju nezadovoljni radom upravitelja, koliko ima onih koji se sude u vezi sa neradom upravitelja ili lopovlukom PEV-ova?
-
Bellica
#178 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nikada PEV ne treba placati dodatni novac pored onog redovnog za odrzavanje zgrade, taj je zakonski obavezan i iskreno, da je mala cijena nije, ali kad vidis sta sve za tih 20KM mjesecno mozes dobiti onda ti taj iznos izgleda smijesno. Ja placam vise od tebe, ali imam i uslugu, sve funkcionise i sve je ok. Dok je prije mene bio PEV, neki penzionisani inzinjer, svaki mjesec smo mu "morali" pored redovnog placanja davati po 50 ili 70 km, navodno e sve islo za odrzavanje zgrade, ali malo sutra, znamo mi gdje to sve ide. Od kad sam ja PEV, nikada dinara nisam uzela od stanara, oni uredno placaju racune, ja uredno raspolazem tim sredstvima i evo hvala Bogu u + smo na racunu. Jedino, ako bi ne daj Boze trebalo obaviti nesto krupno, recimo kompletna izmjena krova i krovne konstrukcije koja bi kosala 15.000 KM pa pored toga treba dati npr. 5% ucesca, onda bi uz pomoc upraviteljske ponude izracunali koliko novca svi trebamo dati, svi bi platili isto, ali na racun zgrade, zato neka mu nisi platilaMAN-lion's coach wrote:Fidges Inženjering kod nas,važno je da redovno plaćamo i da povjerenik je iskao 40KM za interfon.Moja majka nije htjela da plati jer i zašto bi ako već mjesečno izdvaja 20.50KM?
Uglavnom većina nije platila interfon a oni koji nikako ne plaćaju tj. duguju Fidgesu dobili su interfon tao što su povjereniku platili po 40KM i nastavili kamarati dug.
-
Bellica
#179 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa ovako, izaberite PEV, to je broj jedan, po zakonu ga morate imati, kao i kucni savjet, onda se dogovorite kojeg upravitelja cete uzeti za odrzavanje zgrade, preporucujem naseg jer suari2009 wrote:Evo da se i ja pridružim temi, zapravo radi se o tome da zelim u svom ulazu da pokrenem stvari sa mrtve tacke zajedno sa par komsija koji su za. Mi smo imali prije 5 godina upravitelja koji je izgubio licencu i od tada smo bez ikakvog upravitelja. Stanari su se kao samoorganizovali placa se pola od onoga koliko bi se placalo upravitelju i kao to je to. Nista se nije pomaklo naprijed osim sto lift cim stane odmah se popravi jer je to u interesu onih sa gornjih spratova i oni isakupljaju sredstva. Mislim da je nas ulaz jedan od gorih u gradu , prljav je , neokrecen, taman isaran . Znam da nas ceka puno problema, ja licno nemam puno vremena ali mora se poceti. Zamolila bih @Bellice i jos koga za koji savjet. Evo od iduce sedmice smo odlucili obici par upravitelja pa da vidimo sta se moze uciniti.
pozdrav
Last edited by Bellica on 07/03/2010 09:47, edited 1 time in total.
-
Bellica
#180 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije neka utjeha, ali moras znati da tvoj ulaz nije jedini s tim problemom. Naime, glavni problem su penzioneri koji su nazalost izabrani za PEV, vole stare sisteme, ne daju dinara s racuna, sami nesto improvizuju, samo da ne bi platili. Ja sam PEV u svom ulazu (izvini pisem po 1000.put), mlada sam toliko da imam "titulu" najmladje predstavnice na podrucju kantona, pa ponekad imam probleme, ljudi me ne shvataju ozbiljno, kontaju da sam glupa i smotana, kao sta ona zna o odrzavanju ulaza, ali ja im pokazujem suprotno, je li problem sto sam za godinu dana napravila + na racunu od preko 2000 KM, je li problem sto u proljece ispred zgrade sijem cvijece, je li problem sto ne dopustam da se papiric ili listic nadje ispred zgrade, sto sam nalozila postavljanje plafonjera na stubisnoj rasvjeti??? Ako je to problem onda odmah funkciju prepustam nekom penzioneru koji nam je uzimao kako je znao, koji nista nije radio, koji je sam nesto popravljao u ulazu, a sredstva s racuna koristio za svoje potrebe. Ali hajde, da ne duzim, smijenite tog PEV, treba vam 51% potpisa i pa onda izbor novog PEV, pa onda opet prikupljanje tih potpisa, pisala sam o tome ranije cini mi se pa provjeri. Ako se vi izmedju sebe ne mozete sloziti onda nadjite nekoga drugog da vas predstavlja, nebitno da li tu u ulazu ima nekratninu ili da li tu stanuje, bitno je samo da ima vise od 18 godina, da voli posao PEV i da ima zelju dovesti ulaz u red. Da bi ovog natjerali da plati, morate imati PEV, on ga moze tuziti preko upravitelja, a moze mu "sloziti" i problem na poslu ako radi pa da mu se od plate odbija dok ne isplati dug. Kako vam upravitelji mogu reci da nema para ako vi placate?vozač wrote:pozdrav normalnima, imao bih za početak jedno pitanje. kako da regulišem šupka koji u mome ulazu godinama ne plaća održavanje, ima dug od skoro 2000 maraka? upravitelja očigledno zaboli neka stvar za to dešavanje jer se namirio maksimalno, samo što nama pričaju priču kako nikad nema para jer nam je kompletna zgrada u minusu, što im je ujedno i izgovor da ništa ne rade. u minus nas je inače strovalio poslom sa interfonima, za koje uzgred niko nije ni dao saglasnost i potpis da se ugrađuju. tu su nas uzeli lopatom. mi sve dans ćemo, sutra ćemo i tako to godinama hoda, plaćamo da se ne vučemo po sudovima i sve im prolazi. hoću da ih dovedem u red, stvarno mi ih je pun k....
imam sreću pa je zgrada relativno nova, ali milion je propusta i sitnica koje nas handre. ma ima materijala za romana, od činjenice da bi željeli promijeniti kretena koji nas zastupa pa do toga da bi htjeli natjerati upravitelja da radi svoj posao. to je onako u globalu, mislim da ću se narednih dana napisati na ovu temu u potrazi za savjetima.
Last edited by Bellica on 07/03/2010 09:51, edited 1 time in total.
-
Bellica
#181 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Redovno odrzavanje lifta jeste na mjesecnoj bazi i placa se koliko se sjecam izmedju 50 i 100KM ne znam tacno u ovom momentu. Jedino sto je na godisnjoj bazi je inspekcija lifta koju radi opt preko upravitelja Tehnoinspekt i oni lift priznaju kao tehnicki ispravan i izdaju potvrdu koja se obnavlja svake godine i to kosta oko 200-250 km. A sto se tice dimnjaka, ta inspekcija se radi jednom godisnje pred sezonu grijanja, kod mene se obavi uvijek u oktobru, kosta oko 40 KM i placa se preko upravitelja, samo jednom u godini, taj pregled obuhvata pregled dimnjaka, ciscenje, otklanjanje postojecih problema ako ih ima.duboka_misao wrote:kod nas na mjesecnoj bazi maznjavaju pare za inspekciju liftova i dimnjaka, a meni se cini da je oboje pod moranje 1 godisnje? zgrada je napravljena 2003 znaci novo sve, ali koliko jos dugo....
-
Bellica
#182 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vidi, onog koji ti je poslao racun uopste ne interesuje da li si ti u privatnoj kuci ili stambenoj zgradi, on ce tebi slati racune, ako ih ne platis otici ces na sud, pa platiti i dug, pa troskove sudjenja, pa advokata da dokaza da zivis u privatnoj kuci zato lijepo, prije svega toga, podigni se i rijesi taj problem, podnesi im dokaze da zivis u privatnoj kuci, da po zakonu nisi duzan placati odrzavanje, smijesno, odrzavanje cega??? Pa ne ciste ti oni kucu niti peru prozore, lift nemas, dimnjak cistis o svom trosku... zato, prikupi sve papire, dokumentaciju, pa lijepo to rijesi, znas na cijoj strani je zakon, pa da ne bi dosao u nepovoljnu situaciju, rijesi to dok je vakta, otidji u opcinu, u MZ, kod tih upravitelja, posalji dopis ministarstvu, jer ako se oglusis, kad-tad ce ti se sve to obiti o glavu, nista te ne kosta ispraviti njihovu gresku, kosta te recimo nerava, oduzima ti vrijeme, ali vrijedi, bolje rijesiti na vrijeme, nego da ti nakupe dug od nekoliko hiljada KM pa da se s njima ganjas po sudovima.sahan wrote:Ne stanujem u stanu nego u kuci nemam ama bas nista za odrzavenje a opet sam dobio racun, zato mi ne pada na pamet da placam.PipiDugaDevetka wrote:
@sahane,
Ne potcjenjuj kolabirajuću državu, zakon je zakon i doći će vrijeme kada će se država stabilizovati, a tebi od suda pristići presuda zbog neplaćanja urpaviteljnine.
Nego, moj ti je savjet da se angažuješ u vezi sa upraviteljem, ti se prijavi da budeš PEV, ti određuj, pregovaraj, a prethodno se na stranicama OKI Upravitelja upoznaj sa Zakonom.
Teže će ti biti kada di neki penzioner, pri tome još i neuk, bude određivao šta ćeš i kako ćeš plaćati
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#183 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Postoji li makar jedna zgrada, ulaz u Kantonu Sarajevo sa potpisanim međuvlasničkim ugovorom?Član 30. stav 1. Zakona o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama
Međusobni odnosi, te prava i obaveze etažnih vlasnika u zgradi regulišu se međuvlasničkim ugovorom.....
Njbolja web. stranica od svih 14 firmi upravitelja. Samo im fale tehnički normativi koji se pominju u članovima Zakona 29. i 53. Možda i nije do njih jer su to ministrova posla u koji se on ne miješa.http://www.oki.ba/_files/UputstvoOprimjeniZakonaOOdrzavanjuZajDjZgrad.pdf wrote: V KAKO SU REGULISANI MEĐUSOBNI ODNOSI ETAŽNIH VLASNIKA
Međusobni odnosi, te prava i obaveze etažnih vlasnika regulišu se medjuvlasničkim ugovorom, s tim što nisu određeni elementi ugovora, a koji mogu biti:
- ugovorne strane,
- podatke o etažnom vlasništvu (ulica i broj i bliža oznaka ukoliko postoji,
- osnovne odredbe o održavanju i odlučivanju
- popis zajedničkih dijelova i uređaja,
- način prikupljanja, raspodjele, utroška sredstava namjenjenih za održavanje i upravljanje,
- ovlašćene osobe za zastupanje etažnih vlasnika,
- druge odredbe.
Nepostojanje ovih tehničkih normativa otvara mogućnost prevare, napuhivanja računa,...Sve dok se boje ne rastope ili ako im drčni PEV (ne)dozvoli (PEV-najčešće penzioneri)!
Na web. stranici Ministarsva stambene politike Kantona Sa., nema ni Zakona, a kamoli nekih uputstava, pravilnika i slično. Do nesposobnog ministra je.
- alica.k
#184 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
da li mogu da tuzim epismont ako nece da dodju popraviti krov (ima ogromna rupa na krovu i steta je ogromna na plafonu)? njihov izgovor je da nece doci dok svi u zgradi ne izmire racune, iako mi redovno izmirujemo racun.
- PipiDugaDevetka
#185 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
alica.k wrote:da li mogu da tuzim epismont ako nece da dodju popraviti krov (ima ogromna rupa na krovu i steta je ogromna na plafonu)? njihov izgovor je da nece doci dok svi u zgradi ne izmire racune, iako mi redovno izmirujemo racun.
Ovaj stav Zakona je tako sročen da se ne zna da li je upravelj dužan da uradi popravku samo ukoliko su ugroženi ljudski životi.....Trebao bi iskusan pravnik da protumači ovo.Član 9. Zakona
Hitne opravke
Hitnim intervecijama smatra se poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima zgrade radi sprječavanja daljnjih štetnih posljedica u slučaju:
-
-
-
-
Nabrajaju se slučajevi...
-
-
-
-prodora oborinskih voda u zgradu,
-oštećenja na fasadi i krovu.
Ukoliko postoji opasnost po ljudske živote i ostale dijelove zgrade.
Medjutim, ništa ti ne vrijedi tužiti upravitelja kada je najveća propisana kazna po ovom Zakonu 2000KM, što je sitnica za firmu upravitelja. U stvari, najveća kazna za upravitelja je oduzimanje certifikata upravitelja i na to moraš ići preko ministarstva i nesposobnog ministra.
Već pomenuto neodredjivanje upraviteljskih firmi ulazima/zgradama, pa je to postala masovna pojava u Kantonu, ukazuje na kriminal, da li ministra ili nekih od službenika, ne znam. Šta god se dešava, ministar je odgovoran, ali o krivici treba da kaže neko drugi.
Šta hoću da kažem. Sistem upraviteljstva kolabira baš kao što i država kolabira.
Nema pomoći. Opšta nesigurnost. Jedino rješenje je samoorganizovanje etažnih vlasnika, kolektivno neplaćanje upravitelju (Gradjanska neposlušnost), pa onda nekako da privoliš komšije (barem one što redovno plaćaju) da učestvuju u popravci krova jer krov nije samo tvoj.
Treća mogućnost rješenja tvog problema je da uradiš ono što su mnogobrojne zgrade i ulazi već uradili. Da zajedno sa PEV-om zamoliš nekoga od službenika Ministarstva da otkažu usluge navedenog upravitelja. Tj., da na skupu etažnih vlasnika otpočnete proces promjene upraviteljske firma. U onom momentu tog procesa kada Ministarstvo pristane na otkazivanje (Vidi pravilnik o promjeni upravitelja na web. stranici OKI-ja) podmićuješ nekog službenika da otpočne proces odredjivanja prinudnog upravitelja i u tom otpočinjanju godinama drži vaš predmet u ladici.
Za to vrijeme se vi u ulazu ili zgradi samoorganizujete i sami izmedju sebe prikupljate POLOVINU iznosa koji ste do tada izdvajali upravitelju. Svi sretni i veseli, zgrada k'o bombona.
@alice.k,
Imaš PP.
- Garden of illusion
#186 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Popravke krova, prema Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravaljanju zgradama,spada u tzv. velike popravke i one se ne finasiraju iz redovnih uplata već iz naknadno obezbjeđenih sredstava u vidu vanrednih uplata(od strane stanara) ,donacija (Općina ili Kanton) ili pozajmica (najčešće od strane upravitelja). Popravke krova, da li ravnog ili kosog, iziskuju veoma velika sredstva ,u prosjeku između 15 000-20 000 KM, što skoro niti jedan ulaz u gradu ne može izdvojiti. Naravno ukoliko se radi o sanaciji cjelokupne površine krova, a ne krpljenjima , koje treba izbjegavati jer na iste niti jedna firma u gradu ne daje garanciju.alica.k wrote:da li mogu da tuzim epismont ako nece da dodju popraviti krov (ima ogromna rupa na krovu i steta je ogromna na plafonu)? njihov izgovor je da nece doci dok svi u zgradi ne izmire racune, iako mi redovno izmirujemo racun.
Znači tužiti upravitelja zbog toga što na ulazu nema dovoljno sredstava nema puno smisla, jer bi upravitelj jedva dočekao da vam isti posao uradi (jer ko danas ne voli uzeti pare) ali ne može jer vi to nemate iz čega platiti . Moj savjet je da pokušaš provjeriti da li je upravitelj kandidovao vaš krov kod nadležne općinske službe ili Kantona za donaciju sredstava ili da im tražiš predmjer i predračun radova za sanaciju krova pa da u dogovoru sa ostalim stanarima pokušate tražiti pozajmicu od upravitelja (naravno ukoliko vaš upravitelj ima mogućnost i praksu davanja pozajmica). Treća mogućnost je da stanari iz tvog ulaza skupe sredstava mimo održavanja i sami angažuju majstora za popravku krova.
-
MAN-lion's coach
#187 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 23:16, edited 1 time in total.
-
MAN-lion's coach
#188 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:33, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#189 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@alice.k,alica.k wrote:da li mogu da tuzim epismont ako nece da dodju popraviti krov (ima ogromna rupa na krovu i steta je ogromna na plafonu)? njihov izgovor je da nece doci dok svi u zgradi ne izmire racune, iako mi redovno izmirujemo racun.
Ovajčlan Zakona omogućuje korištenje sredstava prikupljenih za redovno održavanje za korištenje istih u svrhu većih orpavaka, pa tako i krova:
Najbolje bi bilo da tvoj upravitelj podnese zahtjev opštini ili Kantonu, kako je napomenuo @Garden of illusions.Član 21. stav 2. Zakona
Ukoliko se u toku godine ne utroše prikupljena sredstva, ista se prenose za redovno održavanje ili VEĆE OPRAVKE u sijedeću godinu.
- PipiDugaDevetka
#190 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ako ima pristanak vlasnika čija kvadratura korisne površine iznosi 51% vlasništva, ima pravo da se preseli u podrum.MAN-lion's coach wrote: I šta je sad uradio?
Odselio se u podrum namjestio sebi sve da živi?Odkad to može u zajedničkim prostorijama?
A neću da pričam koliko mi je puta majku napao što je žena htjela da ugradi vodomjer da ne bi nas dvije u stanu plaćale po 30 maraka mjesečno tuđe potrošnje vode opet onih stanara koje on neće da prijavi...
I haj se ti svađaj i raspravljaj sa budaletinom.
Dobro je da ikako dođu i poprave lift nače bi svi izginuli da su to prepustili očaju...i ona čistačica da otare smrad.
Ako nema pristanak i to zapisnikom potvrdjen (Zapisnik sa skupa etažnih vlasnika), uzurpirao je vaš zajednički prostor i prijavi ga Ministarstvu, odnosno, inspekciji pri Ministarstvu.
Naravno, ti ćeš ''izvisiti'' jer su u Ministarstvu korumpirani.
Korumpirani su i to na primjer, službenica Pašalić Alma, držala odgovor upravitelja godinu i po dana u ladici iako sam u medjuvremenu bio u njenom uredu radi informisanja o statusu mog predmeta. Prokleta bila!
- alica.k
#191 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
znaci radi se o zgradi sa tri ulaza, od kojih se u dva nikad nista ne popravlja, para na racunu nikad nema ni za sta da se popravi, sami smo o svom trosku okrecili haustor, uveli interfon itd. medjutim svi i dalje placaju epismontu osim dva stanara - jedan ima podstanare i oni ne placaju jer kao odlucili su da ne trebaju a vlasnik se slaze s njima (vec tri godine) a drugi stan je prazan i vlasnik je u njemackoj.PipiDugaDevetka wrote: Nema pomoći. Opšta nesigurnost. Jedino rješenje je samoorganizovanje etažnih vlasnika, kolektivno neplaćanje upravitelju (Gradjanska neposlušnost), pa onda nekako da privoliš komšije (barem one što redovno plaćaju) da učestvuju u popravci krova jer krov nije samo tvoj.
Treća mogućnost rješenja tvog problema je da uradiš ono što su mnogobrojne zgrade i ulazi već uradili. Da zajedno sa PEV-om zamoliš nekoga od službenika Ministarstva da otkažu usluge navedenog upravitelja. Tj., da na skupu etažnih vlasnika otpočnete proces promjene upraviteljske firma. U onom momentu tog procesa kada Ministarstvo pristane na otkazivanje (Vidi pravilnik o promjeni upravitelja na web. stranici OKI-ja) podmićuješ nekog službenika da otpočne proces odredjivanja prinudnog upravitelja i u tom otpočinjanju godinama drži vaš predmet u ladici.
Za to vrijeme se vi u ulazu ili zgradi samoorganizujete i sami izmedju sebe prikupljate POLOVINU iznosa koji ste do tada izdvajali upravitelju. Svi sretni i veseli, zgrada k'o bombona.
@alice.k,
Imaš PP.
eh sad, u trecem od ta dva ulaza predstavnik stanara je "dobar" sa ovima iz epismonta, i taj haustor izgleda ko da je zgrada jucer napravljena...medjutim ne daju nam da promjenimo (to jeste, rekli su nam da ne mozemo, i na tome je ostalo) upravitelja dok se sva iz sva tri ulaza ne sloze da treba promjeniti. a posto je ovaj iz 3. ulaza dobar s tim iz epismonta, to je nemoguca misija. a naravno stanari tog haustora su hepi sa uslugom jer je prema njima usluga i dobra.
sto se ovoga tice...prikupljenih sredstava nema, iako svi redovno placamo, haman nam nikad nista nisu promjenili ili popravili, a na kraju prosle 2009. godine su nam rekli da smo cak i u minusu :S kako je to moguce, ja ne znam :SČlan 21. stav 2. Zakona
Ukoliko se u toku godine ne utroše prikupljena sredstva, ista se prenose za redovno održavanje ili VEĆE OPRAVKE u sijedeću godinu.
- PipiDugaDevetka
#192 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Evo u ovom članu se pominje formiranje kućnog savjeta.Član 31. Zakona
U skladu sa međuvlasničkim ugovorom etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika odlučuju o:
a) godišnjem planu održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,
b) godišnjem planu velikih opravki,
c) planu prihoda i rashoda zgrade,
d) godišnjem izvještaju o upravljanju i održavanju zgrade,
e) izboru i reizboru predstavnika za saradnju sa upraviteljem (u daljnjem
tekstu: predstavnik etažnih vlasnika),
f) izboru privrednog društva koji će biti upravitelj zajedničkih dijeva zgrade,
g) izdavanju u zakup zajedničkih prostorija,
h) pretvaranju zajedničkih prostorija u stan, odnosno poslovni prostor,
j) ovlaštenju predstavnika etažnih vlasnika da potpiše zajednički ugovor sa upraviteljem,
k) izboru i promjeni predstavnika etažnih vlasnika,
l) formiranju kućnog savjeta i njegovim ovlastima,
m) drugim pitanjima koje predloži kućni savjet, predstavnik etažnih vlasnika ili grupa etažnih vlasnika koja u svom vlasništvu ima 1/3 korisne površine zgrade.
Kao što ne možete izabrati različitog upravitelja na tri ulaza, tako, onda morate imati mogućnost izbora kućnog savjeta. Jer jedna gradjevinska cjelina ima zajedničke dijelove. Ja ih ne znam nabrojati, ali krov je sigurno zajednička cjelina za cijelu zgradu, za sva tri tvoja ulaza. Isto tako, ako bi se začepila kanalizacija, zajednički dijelovi zgrade su reviziona okna i instalacije (Podzemne) koje vezuju ta reviziona okna sve do posljednjeg revizionog okna. Za slučaj začepljenja kanalizacije SVA TRI ULAZA moraju participirati u troškovima pročepljenja kanalizacije. Začepi se posljednje reviziono okno kanalizacije (šaht), ali fekalije poplaviše sva tri ulaza, pa se penjue poplava do prvih spratova,...
Isto je to i sa krovom i nekim drugim zajedničkim dijelovima zgrade koje ja ne znam nabrojati.
Kreni od obraćanja Ministarstvu da ti objasne ovaj član 31. stav 1. alineja l) o formiranju kućnog savjeta. U zakonu se, inače, nigdje više ne pominje formiranje kućnog savjeta, a bilo bi potrebno jer kako održati skup etažnih vlasnika kada u nekom neboderu samo na jednom ulazu ima i po 80 vlasnika etaža. PEV bi danima sačekivao komšije da mu daju potpis za neku bezveznu odluku. Rješenje je formiranje kućnog savjeta.
Dvije stvari naglasi u tom obraćanju da popravak krova koji je zajednički za cijelu zgradu, mora popraviti cijela zgrada, a ne samo vaš ulaz.
Druga stvar, naglasi, kako taj formirani kućni savjet treba da radi, kako otvoriti račun posebno za kućni savjet, a posebno za ulaz.
Sve su to oni dužni objasniti. Kod mene nije takav slučaj da imamo tri ulaza, nego samo jedan, mala zgrada, pa nemam iskustva u vezi sa ovim.
Po meni, popravke krova moraju finansirati sva tri ulaza. Popravak krova ponekada iziskuje popravke iznad raznih ulaza, mozda iznad čitave zgrade. Krov može biti šupalj i oštećen iznad jednog ulaza, ali voda da curi u stanove iznad drugog ulaza.
Ujedno se u tom obraćanju informiši i o ovom što je napisao @Garden of illusions. O obraćanju upravitelja opštini ili Kantonu.
Svaka opština je duzna, prema Zakonu o održavanju zgrada, da ima neki fond za hitne intervencije na zgradama kada oštećenja ugoržavaju živote ljudi ili bi ta oštećenja mogla prouzrokovati daljnje štete na zgradi i u stanovima.
Postoji i Kantonalni fond za popravke usljed ratnih djejstava. Nisam čitao zakon o ovom fondu, ali mislim da nije strogo namijenjen za popravke oštećenja nastalih usljed ratnih djejstava.
U Pejtonu, gdje stanujem i nije bilo puno granata, ali su jednu zgradu u Ulici Tome Medje renovirali iz tog fonda. Imam novine Ilidžanski bilten u kojoj se spominje ta zgrada da je renovirana iz tog Fonda.
Renoviranje izvršio moj upravitelj, FAMOS-KRADNJA, pardon FAMOS-GRADNJA.
- alica.k
#193 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
hvala pipiduga9, porazgovaracu sa njima iz zgrade pa da vidimo sta i kako. najgori nam je ovaj treci ulaz, jer oni i ne razmisljaju o promjeni, cak su i skupljali potpise kontra nas da se NE mijenja upravitelj.
a krov, barem sto meni problem pravi cu popravit o svom trosku. samo sam htjela da vidim ima li ikakve sanse da mogu od njih to naplatit, pa makar prinudno.
a krov, barem sto meni problem pravi cu popravit o svom trosku. samo sam htjela da vidim ima li ikakve sanse da mogu od njih to naplatit, pa makar prinudno.
- PipiDugaDevetka
#194 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ne znam kako je ovo moguće, ali trebaš razgovarati sa komšijama platišama, pa da promijenite dušmanina PEV-a, koji se očigledno slizao sa upraviteljem,..Dakle, prikupi na obrascu Skup etažnih vlasnika (Skini ga sa web. str. OKI upravitelj) 51% potpisa vlasnika etaža (Ovdje se računa vlasništvo u m2 korisne površine etaža) da želite promijeniti PEV-a i lično dostavi Ministarstvu u Ulici,...eto zaboravio sam kako se zove ona kratka ulica kod hotela Zagreb, gdje u prizemlju ima mesara. Iskoristi priliku i informiši se o ostalom što sam naveo u prethodnom postu.alica.k wrote:
sto se ovoga tice...prikupljenih sredstava nema, iako svi redovno placamo, haman nam nikad nista nisu promjenili ili popravili, a na kraju prosle 2009. godine su nam rekli da smo cak i u minusu :S kako je to moguce, ja ne znam :S
- alica.k
#195 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ulica je ja mislim hamida dizdara
ne znam broj.
- Garden of illusion
#196 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ministarstvo stambene politike je u ulici Reisa Džemaludina Čauševića br.1.
I ne moraš promjenu PEV-a prijavljivati Ministarstvu, dovoljno je da spisak sa potpisima dostaviš upravitelju ulaza.
I ne moraš promjenu PEV-a prijavljivati Ministarstvu, dovoljno je da spisak sa potpisima dostaviš upravitelju ulaza.
-
Bellica
#197 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
alica.k wrote:da li mogu da tuzim epismont ako nece da dodju popraviti krov (ima ogromna rupa na krovu i steta je ogromna na plafonu)? njihov izgovor je da nece doci dok svi u zgradi ne izmire racune, iako mi redovno izmirujemo racun.
Ako je potrebno mijenjati cijeli krov onda ih ne mozes tuziti jer je to veliki problem i kosta izmedju 15.000-20.000 KM i placa se ili uz pomoc donacije ili uz pomoc kredita ili skupljanjem sredstava izmedju stanara. Ali ako je rupa manja i ako se moze sanirati bez dizanja cijelog krova onda je moraju popraviti i mozes ih tuziti ako odbijaju obavljanje posla za koji su placeni.
-
Bellica
#198 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
MAN-lion's coach wrote:Ti možda plaćaš više zbog kvadrature stana,ali evo kod nas imaš 7 stanara od približno 3000KM duga.svih ti 7 ima interfon a ja ga nemam koja ima krompir jer nisam ni dužna ni pretplatila.Bellica wrote:Nikada PEV ne treba placati dodatni novac pored onog redovnog za odrzavanje zgrade, taj je zakonski obavezan i iskreno, da je mala cijena nije, ali kad vidis sta sve za tih 20KM mjesecno mozes dobiti onda ti taj iznos izgleda smijesno. Ja placam vise od tebe, ali imam i uslugu, sve funkcionise i sve je ok. Dok je prije mene bio PEV, neki penzionisani inzinjer, svaki mjesec smo mu "morali" pored redovnog placanja davati po 50 ili 70 km, navodno e sve islo za odrzavanje zgrade, ali malo sutra, znamo mi gdje to sve ide. Od kad sam ja PEV, nikada dinara nisam uzela od stanara, oni uredno placaju racune, ja uredno raspolazem tim sredstvima i evo hvala Bogu u + smo na racunu. Jedino, ako bi ne daj Boze trebalo obaviti nesto krupno, recimo kompletna izmjena krova i krovne konstrukcije koja bi kosala 15.000 KM pa pored toga treba dati npr. 5% ucesca, onda bi uz pomoc upraviteljske ponude izracunali koliko novca svi trebamo dati, svi bi platili isto, ali na racun zgrade, zato neka mu nisi platilaMAN-lion's coach wrote:Fidges Inženjering kod nas,važno je da redovno plaćamo i da povjerenik je iskao 40KM za interfon.Moja majka nije htjela da plati jer i zašto bi ako već mjesečno izdvaja 20.50KM?
Uglavnom većina nije platila interfon a oni koji nikako ne plaćaju tj. duguju Fidgesu dobili su interfon tao što su povjereniku platili po 40KM i nastavili kamarati dug.Inace, sav novac koji uplatie je VAS, novac stanara, ali imas pravo s jedne strane kad kazes da je to ipak dug Fidgesu, to je u "jednu ruku" dug zgradi, ali s druge strane je dug i njima jer vam ciste ulaz, odrzavaju lift ako ga imate, a nemate novca kojim bi to platili. Ako bi bila poplava u zgradi oni su po zakonu duzni popraviti to i vi automatski postajete duzni ne sami sebi nego upravitelju.
Uglavnom povjerenik treba za pive i rakije.Davali smo mu pare(opet ne svi) da okreči,pa je okrečio,pa prefarbao poštanska sandučad,pa ofarbao ulazna vrata i vrata od lifta...pa uredio podrum u koji niko nije htio ući pa ni deratizacija.
I šta je sad uradio?
Odselio se u podrum namjestio sebi sve da živi?Odkad to može u zajedničkim prostorijama?
A neću da pričam koliko mi je puta majku napao što je žena htjela da ugradi vodomjer da ne bi nas dvije u stanu plaćale po 30 maraka mjesečno tuđe potrošnje vode opet onih stanara koje on neće da prijavi...
I haj se ti svađaj i raspravljaj sa budaletinom.
Dobro je da ikako dođu i poprave lift nače bi svi izginuli da su to prepustili očaju...i ona čistačica da otare smrad.
Eto vidis, mi smo imali slican slucaj, ali komsije nisu dozvolile da neko koristi nas tavan za svoje potrebe. Prvo treba saglasnost stanara, a onda opcine na kojoj se zgrada nalazi. A za napad na majku imas MUP prijavi ga kao i ja ovog, nije me jednom napao, jos posao fizicki da se obracuna samnom a mogao bi djed da mi bude. Prijavu stanara mogu obaviti svi stanari, ali samo odjavu mogu napraviti PEV-a. Nije on budaletina nego je bezobrazan i ako imas nekoliko komsija koji bi te podrzali, smijenite ga, nije on kupio zgradu, nije mu to privatno vlasnistvo. A mozes ga prijaviti i nadleznoj inspekciji koja se nalazi u Ministarstvu stambene politike, jer danas biti PEV nije isto kao prije rata ili prije 10 godina, danas imas zakon, imas regulisane kaznene odredbe kako za upravitelja tako i za PEV, ne mogu se oni bas tako bahato i bezobrazno ponasati. Ja prva vodim racuna jer ne bih da platim 2000 KM kazne ako me neko tuzi.
- PipiDugaDevetka
#199 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Može gulanfer da pocijepa taj obrazac sa potpisima vlasnika, predaj ti njemu ovjerenu fotokopiju.Garden of illusion wrote:Ministarstvo stambene politike je u ulici Reisa Džemaludina Čauševića br.1.
-
Bellica
#200 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Evo da objasnim ovo oko zgrade s vise ulaza. Kod nas u zgradi imaju 2 ulaza A i B, ja sam u ovom B i nemam ama bas nista s ovim ulazom A. Oni imaju svog upravitelja -Sarajevostan, kod nas je OKI, oni imali svog predstavnika-umro, ja sam ovdje PEV. Imamo zajednicki krov, imamo na tavanu vrata koja kad otvorimo mozemo uci na njihov tavan tj. u njihove zajednicke prostorije. Kad smo mijenjali upravitelje, oni nam nisu trebali, oni nemaju nista s tim, mi smo jedna jedinica, oni druga, mi imamo svoj racun, oni svoj, mi svoj ulaz, oni svoj, nas blista, kod njih kao pecina... Dakle, ne treba uopste nikakva saglasnost drugih ulaza osim ako niste nekad potpisali neki zajednicki ugovor ili nesto slicno. Nego, to sto pisete da vam je neko rekao da treba saglasnost je vjerovatno prica nekog upravitelja kojem nije u interesu da izgubi jedan ulaz. Nego treba "pritisnuti" i njih i PEV da rade svoj posao, zaprijetiti otkazom, tuzbom, kaznom i mogu potvrditi da u Ministarstvu stambene politike dobro rade, ja nikada nisam imala problema s njima, uvijek su mi izasli u susret, jako brzo, zato se ne bih slozila s kolegom PDP9, nisu oni bas svi korumpirani, ima ih koji rade svoj posao hvala Bogu.