Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1526 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote:Evo, najnoviji primjer, moram da prijavim iako smo to na neki nacin definisali, 24.10. sam poslala dopis MSP, jutros stigao odgovor. Meni ovo svakako nije dug period, s obzirom da sam na neka mjesta dopis poslala 20.10. i jos nista nisam dobila, a MSP sada ima i izmjenu Zakona pa im je guzva. Ovo je samo za one koji bi rekli "pa to je skoro mjesec dana". Sada nastavite s diskusijom :D
Pa stoji na svakom dopisu logo Ministarstva SP da su u posjedu certifikata kvalitete u radu državnih organa uprave što znači da bi po tom certifikatu bili OBAVEZNI DA SE NA SVAKO OBRAĆANJE BILO KOGA DOSTAVI ODGOVOR U ROKU OD 15 DANA (VRIJEDI DATUM SA PEČATA POŠTE)!

U Kantonu ima Ured za praćenje kvalitete rada državnih organa uprave gdje radi plaćeno osoblje Kantona.
Sve mi to plaćamo, a opet se dešava da u nekim hitnim slučajevima NEMA ODGOVORA.

Takav je slučaj i sa opisanim od strane @privremenog, a meni su u ladici krili moj odgovor koji je bio stigao iz FG godinicu i po, otprilike.
Trebam te

#1527 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Trebam te »

Niko :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1528 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Trebam te wrote:Niko :lol:
Najpametnije. Mudri, premudri su ti koji vode Kućni savjet ili Skup etažnih vlasnika u tvojoj zgradi. Oslobodili se ''gowana'' kako kaže forumaš @vryzas sa Dobrinje. Jesi li i ti sa Dobrinje? Tamo ima 5 velikih zgrada koje nemaju upravitelja. Svaka im čast! Primjerom su pokazali da se zgrade mogu održavati i bez upravitelja, i bez Ministarstva, tih parazita što su pipke svoje ispružili do tanjira i novčanika poštenih ljudi koji su svjesni da se zgrade moraju održavati (plaćati). Van pameti je plaćati neku uslugu koju ne dobijaš! Ili još gore i blesavije skupljati pare na neki račun/podračun, a onda upravitelj samo skine sa tog računa/podračuna po principu: UZMI ŠEMSO KOLIKO TI DRAGO. Tad se u Ministarstvu prave englezi i kažu da nisu nadležni za te poteze upravitelja.
@privremeni, je li tako?
Innovation

#1529 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Bellice, molim te da mi das jednu informaciju. Ako EV zele da izdaju svoje zajednicke prostorije, koliko njih procentualno treba da da saglasnost za iznajmljivanje?
Bellica

#1530 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Bellice, molim te da mi das jednu informaciju. Ako EV zele da izdaju svoje zajednicke prostorije, koliko njih procentualno treba da da saglasnost za iznajmljivanje?
51% kao i za sve ostalo, sta god odluci vecina ostali se moraju sloziti, tako kod mene funkcionise vec 3 godine i 3 mjeseca :)
PipiDugaDevetka

#1531 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
Innovation wrote:Bellice, molim te da mi das jednu informaciju. Ako EV zele da izdaju svoje zajednicke prostorije, koliko njih procentualno treba da da saglasnost za iznajmljivanje?
51% kao i za sve ostalo, sta god odluci vecina ostali se moraju sloziti, tako kod mene funkcionise vec 3 godine i 3 mjeseca :)
Da, sa više od 50% glasova EV mogu donijeti ovu odluku ako nije drugačije određeno Međuvlasničkim ugovorom.
Zakon wrote:Član 31.
U skladu sa međuvlasničkim ugovorom etažni vlasnici na skupu etažnih vlasnika odlučuju o:
a) godišnjem planu održavanja zajedničkih dijelova i uređaja zgrade,
b) godišnjem planu velikih opravki,
c) planu prihoda i rashoda zgrade,
d) godišnjem izvještaju o upravljanju i održavanju zgrade,
e) izboru i reizboru predstavnika za saradnju sa upraviteljem (u daljnjem tekstu: predstavnik etažnih
vlasnika),
f) izboru privrednog društva koji će biti upravitelj zajedničkih dijelova zgrade,
g) izdavanju u zakup zajedničkih prostorija,
h) pretvaranju zajedničkih prostorija u stan, odnosno poslovni prostor,

j) ovlaštenju predstavnika etažnih vlasnika da potpiše zajednički ugovor sa upraviteljem,
k) izboru i promjeni predstavnika etažnih vlasnika,
l) formiranju kućnog savjeta i njegovim ovlastima,
m) drugim pitanjima koje predloži kućni savjet, predstavnik etažnih vlasnika ili grupa etažnih
vlasnika koja u svom vlasništvu ima 1/3 korisne površine zgrade.
Zbog toga je važan ovaj Međuvlasnički ugovor jer EV mogu urediti svoje odnose do najsitnijeg detalja koji kasnije može postati veoma bitan. 90% Skupova EV uopšte nije donijelo-napisalo i potpisalo Međuvlasnički ugovor, a to se prvo donosi na prvom Skupu EV.

Međutim, ministar solidni, nije napravio primjer kako bi trebao izgledati taj Međuvlasnički ugovor, a bio je dužan. Nisu EV svi redom pravnici,...Ministar nema pojma, a prima platu!
Jagmujan

#1532 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Jagmujan »

PipiDugaDevetka wrote:Zbog toga je važan ovaj Međuvlasnički ugovor jer EV mogu urediti svoje odnose do najsitnijeg detalja koji kasnije može postati veoma bitan. 90% Skupova EV uopšte nije donijelo-napisalo i potpisalo Međuvlasnički ugovor, a to se prvo donosi na prvom Skupu EV.
Tacno, mogu, al' i ne moraju, a za ovo drugo, kako i sam kazes, njihov problem, zato ima zakon.

Član 30.
Međusobni odnosi, te prava i obaveze etažnih vlasnika u zgradi regulišu se međuvlasničkim ugovorom. U skladu sa ovim Zakonom i međuvlasničkim ugovorom etažni vlasnici na skupu odlučuju o poslovima redovnog održavanja zajedničkih dijelova zgrade i upravljanja zgradom.

PipiDugaDevetka wrote:Međutim, ministar solidni, nije napravio primjer kako bi trebao izgledati taj Međuvlasnički ugovor, a bio je dužan. Nisu EV svi redom pravnici,...Ministar nema pojma, a prima platu!
Sreca pa ti ne primas tu platu :mrgreen:, posto se iz tvog pisanja zakljucuje da ti imas pojma, mozes li i nama ostalima citirati to gdje pise da je ministar duzan napraviti primjer Međuvlasničkog ugovora?
PipiDugaDevetka

#1533 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Znači, ministar stambene politike nije dužan pomoći neukim EV da urede svoje odnose u vezi sa stambenim pitanjima u njihovoj zgradi?
Čudno, mogao bi neko pomisliti da nam i ne treba Ministarstvo & ministar.
Pa, i jeste tako...Ne treba nam Ministarstvo stambene politike. Samo haos stvaraju u stambenoj politici Kantona. Greške u stambenoj politici osjećaju generacije poslije. Što bi Vučko rekao: Sve prije mene potop!
privremeni

#1534 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by privremeni »

Evo ti tacnog odgovora iz postojeceg Zakona
Član 34.
Za donošenje odluka čiji sadržaj ne obuhvata poslove redovnog održavanja zajedničkih dijelova zgrade
i upravljanja zgradom kao što je promjena namjene zajedničkih dijelova zgrade, velike opravke
zajedničkih dijelova i uređaja koji povećavaju vrijednost zgrade, potrebna je saglasnost etažnih
vlasnika koji u svom vlasništvu imaju više od 2/3 ukupne korisne površine zgrade.
Odluke iz prethodnog stava su obavezujuće za sve etažne vlasnike.
privremeni

#1535 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by privremeni »

PipiDugaDevetka wrote:
Najpametnije. Mudri, premudri su ti koji vode Kućni savjet ili Skup etažnih vlasnika u tvojoj zgradi. Oslobodili se ''gowana'' kako kaže forumaš @vryzas sa Dobrinje. Jesi li i ti sa Dobrinje? Tamo ima 5 velikih zgrada koje nemaju upravitelja. Svaka im čast! Primjerom su pokazali da se zgrade mogu održavati i bez upravitelja, i bez Ministarstva, tih parazita što su pipke svoje ispružili do tanjira i novčanika poštenih ljudi koji su svjesni da se zgrade moraju održavati (plaćati). Van pameti je plaćati neku uslugu koju ne dobijaš! Ili još gore i blesavije skupljati pare na neki račun/podračun, a onda upravitelj samo skine sa tog računa/podračuna po principu: UZMI ŠEMSO KOLIKO TI DRAGO. Tad se u Ministarstvu prave englezi i kažu da nisu nadležni za te poteze upravitelja.
@privremeni, je li tako?
Evo me poslije nekog vremena, pa poletim odmah na ovu temu. :mrgreen: al niste mnogo odmakli.
Ja sam zauzeo drugu taktiku na duze staze, pogotovo sto, prema raspolozivim informacijama, do izglasavanja novog zakona ce proteci mnogo vode Miljackom, ne zna se ko je nezadovoljniji, gradjani ili upravitelji.
Cilj koji imam je da moj dosadasnji upravitelj ne dobije novo odobrenje za rad makar 2 godine, a za to prikupljam dokumente, njihove pismene nebuloze i slicno. Imao sam trosatni razgovor sa direktorom, pohvatao sta ih zulja i gdje su tanki, a sve ide napismeno, nema rekla kazala.Prema planu, jos ce ostati kratki za par hiljada KM i nekoliko mandatnih kazni od strane raznih inspekcija, da se nauce pameti.
A onda se moze i nadlezno Ministarstvo pusiti, jel ono kazu da nad popop ima pop, ili nesto slicno. :oops:
Innovation

#1536 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Hvala Privremeni :) .
PipiDugaDevetka

#1537 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

privremeni wrote: Evo me poslije nekog vremena, pa poletim odmah na ovu temu. :mrgreen: al niste mnogo odmakli.
Ja sam zauzeo drugu taktiku na duze staze, pogotovo sto, prema raspolozivim informacijama, do izglasavanja novog zakona ce proteci mnogo vode Miljackom, ne zna se ko je nezadovoljniji, gradjani ili upravitelji.
Cilj koji imam je da moj dosadasnji upravitelj ne dobije novo odobrenje za rad makar 2 godine, a za to prikupljam dokumente, njihove pismene nebuloze i slicno. Imao sam trosatni razgovor sa direktorom, pohvatao sta ih zulja i gdje su tanki, a sve ide napismeno, nema rekla kazala.Prema planu, jos ce ostati kratki za par hiljada KM i nekoliko mandatnih kazni od strane raznih inspekcija, da se nauce pameti.
A onda se moze i nadlezno Ministarstvo pusiti, jel ono kazu da nad popop ima pop, ili nesto slicno.
:oops:
Znači, krećeš mojim putem.
Želim ti puno sreće, što manje tableta za smirenje i na kraju ćeš spoznati isto što i ja, da je ministar solidni poslušnik SDA tzv. građevinske mafije. Samo njih sluša.

U Zakonu piše da čim upravitelj ugrozi ljude i imovinu automatski mu sljeduje oduzimanje certifikata/odobrenje na 2 godine. Takav slučaj se desio u mojoj zgradi i,...NIŠTA! Ni obraćanje Ministarstvu pravde i uprave=Upravnoj inspekciji, premijeru Kantona, ništa ne pomaže,...

Kada već posjećuješ Ministarstvo, da li možeš saznati kakvi su ukupni rezultati Javne rasprave, je li narod podržao predloženi Nacrt novog Zakona ili je bilo više primjedbi i sugestija kojim se odbija novi Zakon?
Bellica

#1538 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

privremeni wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
@privremeni, je li tako?
Evo me poslije nekog vremena, pa poletim odmah na ovu temu. :mrgreen: al niste mnogo odmakli.
A onda se moze i nadlezno Ministarstvo pusiti, jel ono kazu da nad popop ima pop, ili nesto slicno. :oops:
Nadam se da nam upravitelji nisu isti :)
PipiDugaDevetka

#1539 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
Nisu svi upravitelji isti, ned'o bog: Neki su pred izbore malo više ''pogurali'' SDA, a neki malo manje.
Ministar, Ministarstvo, upravitelji koji ''napuhuju'' račune uz ''slizane'' PEV-ove i korupcija su ostali isti.
Čim EV otkriju prevaru, nastupa Ministarstvo da zaštiti firme pomagače SDA. Čim iznervirani EV spoznaju da se mogu osloboditi upravitelja tako što će nekoga u Ministarstvu korumpirati i ''zamoliti'' da u procesu promjene upravitelja zaustave isti do u beskonačnost u momentu kada treba izabrati novog, na dobitku su. BINGO!

Ovo je ujedno i uputstvo kako da se neko oslobodi upravitelja-parazita. Napominjem da ima i časnih upraviteljskih firmi koje izvrsno rade svoj posao. Ja nisam te sreće da me je zapao takav, a i sa 80-godišnjim vječnim PEV-om postao sam nesrećnik. Deveta godina njegovog PEV-ovanja. Ne vjerujem da ću doživjeti promjenu da mi u zgradi bude PEV neko ko je pročitao Zakon.

Zauzvrat, tako mi mastila u ovim crnim pixelima neću nikada više u životu platiti ni jedne marke za održavanje moje zgrade! Već sam priupitao komšiju u naselju da li bi prodao prizemlje zgrade (stan) u svojoj privatnoj kući koja nema upravitelj i ne plaća se deratizacija + ostali nameti. Pri tom, taj stan ima i baštu. Čekam odgovor jer sam pitanje postavio preko poznanika.

Samo su me četnici-velikosrbi bili istjerali iz mog stana, a evo sada i Ministarstvo u saradnji sa upraviteljem + PEV-om, sve kao fol, nisu četnici.
privremeni

#1540 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by privremeni »

Bellica wrote:
Ni slucajno. :D
privremeni

#1541 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by privremeni »

PipiDugaDevetka wrote: Znači, krećeš mojim putem.
Želim ti puno sreće, što manje tableta za smirenje i na kraju ćeš spoznati isto što i ja, da je ministar solidni poslušnik SDA tzv. građevinske mafije. Samo njih sluša.

U Zakonu piše da čim upravitelj ugrozi ljude i imovinu automatski mu sljeduje oduzimanje certifikata/odobrenje na 2 godine. Takav slučaj se desio u mojoj zgradi i,...NIŠTA! Ni obraćanje Ministarstvu pravde i uprave=Upravnoj inspekciji, premijeru Kantona, ništa ne pomaže,...

Kada već posjećuješ Ministarstvo, da li možeš saznati kakvi su ukupni rezultati Javne rasprave, je li narod podržao predloženi Nacrt novog Zakona ili je bilo više primjedbi i sugestija kojim se odbija novi Zakon?
Pa ne znam da li je to tvoj put, osim sto imam namjeru, kao i ti seliti, jer mi je stan, usprkos ne malim ulozenim sredstvima i mimo pada cijena na trzistu, zbog stanja zajednickih dijelova zgrade i komsija sigurno dodatno izgubio na vrijednosti 30%. Ne bih zbog toga stvarao problem da imam komsije sa kojim se ljudski moze razgovarati i bilo sta dogovoriti.
A cuda cine odluke da nekom opravdano zasjednes za vrat, onako birokratski natenane, bolje nego bilo kakav apaurin. :-)
Poslije onog dogadjaja,vise nisam, niti imam namjeru posjecivati Ministarstvo, ali sam se pobrinuo da znaju za svaki moj korak i gresku upravitelja (da ne pominjem CD sa slikama koje govore vise nego bilo kakve rijeci). Zato kazem da ce Ministarstvo biti zadnje, ali ce tada i Fahro sa opozicijom trljati ruke.
Vjerovao ili ne, info o nezadovoljstvu ponudjenim zakonom dobio sam, s jedne strane od clanova Udruzenja upravitelja 8-) , zatim od clanova nekih stranaka koje ucestvu u radu Skupstine Kantona, a cini mi se da prevladava stav da zakon nije nista rijesio, toliko je primjedbi da mogu komotno sjesti i praviti novi. :lol:
PipiDugaDevetka

#1542 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

privremeni wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Znači, krećeš mojim putem.

Pa ne znam da li je to tvoj put, osim sto imam namjeru, kao i ti seliti, jer mi je stan, usprkos ne malim ulozenim sredstvima i mimo pada cijena na trzistu, zbog stanja zajednickih dijelova zgrade i komsija sigurno dodatno izgubio na vrijednosti 30%. Ne bih zbog toga stvarao problem da imam komsije sa kojim se ljudski moze razgovarati i bilo sta dogovoriti.
A cuda cine odluke da nekom opravdano zasjednes za vrat, onako birokratski natenane, bolje nego bilo kakav apaurin. :-)
Poslije onog dogadjaja,vise nisam, niti imam namjeru posjecivati Ministarstvo, ali sam se pobrinuo da znaju za svaki moj korak i gresku upravitelja (da ne pominjem CD sa slikama koje govore vise nego bilo kakve rijeci). Zato kazem da ce Ministarstvo biti zadnje, ali ce tada i Fahro sa opozicijom trljati ruke.
Vjerovao ili ne, info o nezadovoljstvu ponudjenim zakonom dobio sam, s jedne strane od clanova Udruzenja upravitelja 8-) , zatim od clanova nekih stranaka koje ucestvu u radu Skupstine Kantona, a cini mi se da prevladava stav da zakon nije nista rijesio, toliko je primjedbi da mogu komotno sjesti i praviti novi. :lol:
@Bellice draga, najdraža,

USPJELI SMO!
ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage
PipiDugaDevetka

#1543 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Hvala Privremeni :) .
@privremeni, šta ovo znači?
Nešto pozitivno po tebe ili ne?
Bellica

#1544 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Pipi, cemu vatromet??? Sta smo to uspjeli??? Je li nesto pozitivno za sve nas ili...? Pisi mi na nasem jeziku, gradjanskom, bosanskom, koji svi razumijemo.
PipiDugaDevetka

#1545 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:Pipi, cemu vatromet??? Sta smo to uspjeli??? Je li nesto pozitivno za sve nas ili...? Pisi mi na nasem jeziku, gradjanskom, bosanskom, koji svi razumijemo.
Otkako si otvorila temu, ja živim za ovaj dan da zagorčam život mučiteljima iz Ministarstva, a posebno upravitelju, FAMOS-GRADNJI sa nadmenim direktorom koji na Javnoj raspravi traži da mu država plaća popravke koje je dužna njegova firma da odradi, PEV-u =80-godišnjem gurbetu što krade državnu struju,...

:sax:

Sve mi je to omogućio ovaj medij Sarajevo-x Forum.

Evo gledam po sobi dvije velike kartonske kutije dopisa pod naslovom FAMOS-GRADNJA,....Koliko samo vremena potrošenog, koliko novca i goriva za odlaske do prijemnog šaltera Kantona radi predaje žalbi, molbi, urgencija, koliko samo ''provaljivanja'' sopstvenog kada sam bio prisiljen da postavim na svoj balkon ogromnu parolu: NADOGRAĐENI NE PLAĆAJU UPRAVITELJNINU!

Pa, odvajanja od majke nepokretne, da bih odležao reakciju u afektu prema PEV-u zvanu, ŠTOS-NOS-PATOS (Greška, nikom ne preporučujem primjenu sile).

Konačno, EV = Građani su spoznali da su zgrade NJIHOVO VLASNIŠTVO (Privatno, u zaj. vlasništvu) i ne šute! Pitaju, traže objašnjenje, tuže sudovima, bore se za ono što su čitav život stvarali da im uhljupi od nekih upraviteljskih firmi ne bi umanjili vrijednost. Svaka čast izuzecima jer ima upraviteljskih firmi koje rade profesionalno i ne potkradaju EV.

FAMOS-GRADNJA JE ŠALABAJZERSKA FIRMA! PROUZROKOVALI DVA ZAPALJENJA DIMNJAKA U MOJOJ ZGRADI=UGROZILI ŽIVOTE LJUDI I IMOVINU. PRIJAVLJENO MINISTARSTVU DA POSTUPI PO ZAKONU I ODUZME CERTIFIKAT/ODOBRENJE ZA RAD U OBLASTI ODRŽAVANJA. MINISTARSTVO NIŠTA NIJE UČINILO. BIO SAM PRISTAO DA SAMO MOJU ZGRADU OSLOBODE NJIHOVOG PRISUSTVA DA SE NE BI OTPUŠTALI RADNICI. YOK, MINISTARSTVO NEĆE NIŠTA DA UČINI IAKO U ZAKONU STOJI DA NAKON UGROŽAVANJA LJUDSKIH ŽIVOTA CERTIFIKAT AUTOMATSKI ''LETI''!

Drago mi je i zbog tebe, sada će ti biti mnogo lakše raditi poslove za koje si, kako se pokazalo, kao rođena!
U Ministarstvu će uzimati u obzir i tvoje prijedloge, rješenja koja u praksi pronalaziš. Gledaće da ti olakšaju rad.
Pritisak javnosti i građana na Ministarstvo, a koji si TI postigla otvaranjem ove teme, objašnjenjima silnim je bio ključan da se stvari u oblasti održavanja ZKS (Zgrada Kolektivnog Stanovanja) počnu kretati u pozitivnom smjeru.

*Napomena:
Prva izgrađena ZKS je zgrada koja se nekada nalazila u Ulici Velikih drveta na Baš čaršiji i izgradio ju je Sijavuš paša za potrebe novonaseljenih Jevreja jer su to tražili da budu nekako skupa i blizu jedni drugih. Ta zgrada je bila na mjestu današnjeg Muzeja Jevreja, a nekada Sinagoge zvane ''Il' Grand Kortidžo''!

Umjesto proslave ovog uspjeha i ispijanja piva, odoh uplatiti izvjesnu sumu preko banke BBI ovoj bolesnoj djevojčici iz Bihaća:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=93244
privremeni

#1546 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by privremeni »

Bellica wrote:Pipi, cemu vatromet??? Sta smo to uspjeli??? Je li nesto pozitivno za sve nas ili...? Pisi mi na nasem jeziku, gradjanskom, bosanskom, koji svi razumijemo.
Pitanje ti je na mjestu Bellice.
Starost donosi pesimizam, tako da se ja nicemu ne radujem po ovoj temi. Bolje od mene znas koliko je problema u ovoj oblasti, da hoce bar dio rijesiti (jer sve strane koje tretira zakon su nezadovoljne), ja bi bio zadovoljan. A lobiji rade, pitanje sta ce i ko prevladati. :?
PipiDugaDevetka

#1547 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

privremeni wrote:
Pitanje ti je na mjestu Bellice.
Starost donosi pesimizam, tako da se ja nicemu ne radujem po ovoj temi. Bolje od mene znas koliko je problema u ovoj oblasti, da hoce bar dio rijesiti (jer sve strane koje tretira zakon su nezadovoljne), ja bi bio zadovoljan. A lobiji rade, pitanje sta ce i ko prevladati. :?
U startu je ministar odbacio zahtjev lobija upraviteljskih firmi da se dio popravki zgrada finansira od strane države.
Lično sam čuo diskusiju direktora jedne od upraviteljskih firmi tokom Javne rasprave koji je to tražio.
Innovation

#1548 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Netacno ili nisi dobro razumio Pipi. Drzava tj. KS pomaze obnovu ratom ostecenih objekata kolektivnog stanovanja. Zasto bi drzava odrzavala moju zgradu,kad su svi stanovi u njoj otkupljeni. :?
PipiDugaDevetka

#1549 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Netacno ili nisi dobro razumio Pipi. Drzava tj. KS pomaze obnovu ratom ostecenih objekata kolektivnog stanovanja. Zasto bi drzava odrzavala moju zgradu,kad su svi stanovi u njoj otkupljeni. :?
Nisi prisustvovala ovoj Javnoj raspravi u mojoj MZ,
Čovjek fino, jasno i glasno tražio da se novim Zakonom reguliše pitanje u slučajevima kada dvoje ili troje EV redovno plaća, a većina ne plaća održavanje. I on tu realnu nepravdu prema ovim što plaćaju hoće da riješi tako da to opštinskim budžetom bude regulisano, da Opština plaća neodložne popravke.

Naravno da je to nonsens = budalaština.

Eto, kako bi ti riješila ovu nepravdu? Ja sam za to da se ukine upraviteljstvo i da sami EV održavaju zgrade.
Innovation

#1550 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

On se naravno bunio jer je ovim Zakonom predvidjeno da upravitelji moraju uraditi hitnu intervenciju bez obzira na iznos racuna zgrade. Bas me zanima, kako bi se kod mene EV dogovorili da poprave fasadu na zgradi, cija je popravka procjenjena na 500 000 km. Pitaj Pedju sta misli o tome.
Post Reply