Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
IHAVEDREAM

#1276 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by IHAVEDREAM »

Pipi,
Ja i moj hairlija (opppps) suprug, muz, dijelimo isti stambeni prostor 25 godina.... :lol:
Jedne hefte on je upravitelj, sledece ja..... ;-)
Mozemo li mi ostvariti retroaktivnu naknadu, jer sistam placanja nismo upraznjavali....? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Samo sala i mala digresija, oprosti) :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1277 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

IHAVEDREAM wrote:Pipi,
Ja i moj hairlija (opppps) suprug, muz, dijelimo isti stambeni prostor 25 godina.... :lol:
Jedne hefte on je upravitelj, sledece ja..... ;-)
Mozemo li mi ostvariti retroaktivnu naknadu, jer sistam placanja nismo upraznjavali....? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Samo sala i mala digresija, oprosti) :thumbup:
Nije to tako jednostavno i veselo kao što misliš.
Šta na to kažu komšije iliti, ostali EV? Prigovaraju li neplatišama? Čitav život ugradili u te etaže, od usta odvajali, crnčili i sada im neko svojim neplaćanjem umanjuje vrijednost tog stana/etaže. Kada neko ne plaća upraviteljsku naknadu, ne samo da nanosi štetu upraviteljskoj firmi, nego i svojim komšijama, pa ti vidi da li tvoje komšije u sebi kipte od bijesa, a nemaju hrabrosti da to kažu tebi i hairliji.
Bellica

#1278 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:A zasto Pipi, slucajno znam znacenje te rijeci, ali ne znam zasto mislis da bas mene "krasi taj epitet"?
Pa, eto alčak si zbog ironične diskusije. Zezaš se, a meni život upropašten zbog ministra člana tzv. građ. mafije Kantona.

Promijeni nick u @alchak_PEV-ica
:mrgreen:

Ova grupa, ''Rezonansa'' je spominjala alčak-curu u svojim pjesmama. Znači, ništa ružno nisam mislio. Alčak=Vragolan.

Izvini molim te, eto da se ne ljutis, ti me mozes zvati tim imenom tj. nick-om koji mislis da mi odgovara ja se necu ljutiti, da sada ne mijenjam, samo me ti tako zovi, a ja cu znati zbog cega. Znam da nisi nista ruzno mislio, nisam ni ja, zaista nisam, samo sam te htjela nasmijati ako je to vise uopste moguce. Evo, ja poznajem dimnjacara koji vam je radio servis, pa da se iskupim, pitat cu ga sta je to bilo i zasto vam je servisiran dimnjak 2 puta u mjesec dana, vazi li? Javim ti cim nesto saznam :-D Moram malo i da se zezam, na sta bi mi zivot licio da se ne zezam, ja sam evo imala nedavno jedan jako prijatan sastanak u MSP, vjeruj mi da sam bila prijatno iznenadjena. I na kraju, u poslu kojim se bavim moram biti alcak-vragolan, da nisam takva mislim da nista ne bi bilo kao sto je sada, eto nadam se da sam se opravdala i nemoj se ljutiti :) u ovakvim situacijama, kad sam kriva, npr. kad me policija zaustavi, samo blago klimam glavom i trepcem malo cesce nego inace, ne znam zasto, ali uvijek mi bude u korist, pa zamisli me i ti kao takvu i uvjerena sam da se vise neces ljutiti :)
Bellica

#1279 Re: stambeni upravitelj

Post by Bellica »

sarajevonekad wrote:Forumasi,

Zna li neko da li svaki stambeni objekat po zakonu mora imati upravitelja i da li su stanari po zakonu dužni upravitelju svoje zgrade plačati mjesečni iznos, bez obzira na rezultate rada upravitelja?

Ako neko ima zakon na koji se možemo pozvati, još bolje!

Hvala unaprijed

s.
Svaka stambena zgrada je duzna po zakonu izbrati stambenog upravitelja, ako to ne urade EV, onda im MSP dodijeli prinudnog upravitelja kojem su duzni placati mjesecnu naknadu i to u visini koja je regulisana zakonom, za zgrade sa liftom je 0.38KM/m2, a za zgrade bez lifa onda 0.25 KM/m2. Ovaj upravitelj ne mora ostati, a moze ukoliko se EV svidi njihov nacin rada, ukoliko ne, onda u odgovarajucem zakonskom roku mogu da izaberu nekog po svom izboru, listu svih upravitelja mozes vidjeti na web stranici MSP. Zakon na koji se mozete pozvati je Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada i mozes ga pronaci na gore pomenutoj web stranici ili neka ti tvog predstavnik etaznih vlasnika posudi ili kopira knjizicu u kojoj se nalazi ovaj zakon. Tu knjizicu su po mom misljenju trebali dobiti svi etazni vlasnici. Ukoliko imate upravitelja kojim niste zadovoljni, pa iz tog razloga ne zelite da placate odrzavanje, onda promijenite upravitelje i vecina problema bi trebala biti rijesena.
Innovation

#1280 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Bellice, ako pratis Pipijeve postove iz maja mjeseca, vidjeces ko je kriv sto Odzacar nije prvi put odradio svoj posao po nalogu ministarstva, jer se Pipi stalno zali da oni to nikada ne rade i da su im zato pozari u zgradi. Da ga pitamo odakle njemu obavjest za koju je rekao da je nisu postavili 27.05.pa je on zato napravio frku i nije im dozvolio da odrade posao. Cak je zvao i policiju,kako on kaze /on ili oni/.
Drago mi je da poznajes te ljude iz Odzacara pa ih stvarno priupitaj zasto su dva puta u kratkom vremenu bili kod Pipija u ulazu. Cut ces pravu istinu.
Nacin na koji se izrazava prelazi sve granice.Psovke, prijetnje, pisanje neistina i krivo informisanje ucesnika na temi.
Innovation

#1281 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

PipiDugaDevetka wrote:Image

Građevinska je sezona u punom jeku, pa tako i upraviteljske firme rade udarnički. FAMOS-GRADNJA, moj najdraži upravitelj i kako se reklamira najjeftiniji (10% za upravljanje) u saradnji sa mojim najdražim 80-godišnjim PEV-om, udarnički kradu od nas EV.

Nekada, neposredno poslije rata, SDA biznismeni su se bili dosjetili da tenderli kreče i farbaju škole, fasade i učionice. Redovno na tenderima pobjeđivale 2 ili 3 firme, ali svake godine farbali učionice i obnavljali fasade u skoro svim školama na području Kantona Sa.
Ne sjećam se imena tadašnjeg ministra Ministarstva obrazovanja Kantona.

Sadašnji ministar Ministarstva stambene politike SDA Čedomir Lukić zvani Omladinac (Zakonom proglasio 50-godišnjake za omladince) OMOGUĆUJE upraviteljima da opet,
oni omoguće dimnjačarima da u saradnji sa PEV-ovima potkradaju poštene i lojalne građane (plaćaju račune), EV.

Ja razumijem da se dimnjak čisti najmanje 2 puta godišnje, jednom u sezoni grijanja i drugi put ljeti kada se ''odrađuje'' generalni pregled, čišćenje dimnjaka i pregled ventilacionih otvora (po mogućnosti, pregled vršiti kamerom).

Kao što se vidi iz obavijesti koje su bile postavljene na ulaz u moju zgradu, dimnjaci su čišćeni i pregledani dva puta u roku od mjesec dana. U nevrijeme kada nema hladnoće, pa niko ne koristi ni plinsko grijanje, ni drva sa ugljem.
Nisam se penjao na krov da prekontrolišem radove, ali vjerujem da ventilacioni otvori nisu ni pogledani.

Znam zasigurno da nadograđeni policajac iz moje zgrade nema ispravan dimnjak jer je visina od plamenika na njegovom plinskom grijaču vode do vrha dimnjaka, nepropisna.
Prekratak mu ispust sagorjelih i nesagorjelih plinova.
Komšija bi morao produziti dimnjak na koji je nakačio svoj plinski grijač vode kao što je to uradio i nadograđeni komšija od preko-puta.

Tu nepravilnost dimnjačar nikada do sada nije konstatovao. Ne vjerujem da će je konstatovati i nakon ovogodišnjeg dvostrukog pregleda u roku od mjesec dana.

Hbga, ministre solidni, nekako nam dojavi kolika je tvoja pinka od ovakvih poslova davno provaljenih od strane javnosti i usput, ministre solidni, naopćim ti se prvog ženskog pretka!
Ovo nije primjereno jednom ozbiljnom i pametnom covjeku.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1282 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Image

Građevinska je sezona u punom jeku, pa tako i upraviteljske firme rade udarnički. FAMOS-GRADNJA, moj najdraži upravitelj i kako se reklamira najjeftiniji (10% za upravljanje) u saradnji sa mojim najdražim 80-godišnjim PEV-om, udarnički kradu od nas EV.

Nekada, neposredno poslije rata, SDA biznismeni su se bili dosjetili da tenderli kreče i farbaju škole, fasade i učionice. Redovno na tenderima pobjeđivale 2 ili 3 firme, ali svake godine farbali učionice i obnavljali fasade u skoro svim školama na području Kantona Sa.
Ne sjećam se imena tadašnjeg ministra Ministarstva obrazovanja Kantona.

Sadašnji ministar Ministarstva stambene politike SDA Čedomir Lukić zvani Omladinac (Zakonom proglasio 50-godišnjake za omladince) OMOGUĆUJE upraviteljima da opet,
oni omoguće dimnjačarima da u saradnji sa PEV-ovima potkradaju poštene i lojalne građane (plaćaju račune), EV.

Ja razumijem da se dimnjak čisti najmanje 2 puta godišnje, jednom u sezoni grijanja i drugi put ljeti kada se ''odrađuje'' generalni pregled, čišćenje dimnjaka i pregled ventilacionih otvora (po mogućnosti, pregled vršiti kamerom).

Kao što se vidi iz obavijesti koje su bile postavljene na ulaz u moju zgradu, dimnjaci su čišćeni i pregledani dva puta u roku od mjesec dana. U nevrijeme kada nema hladnoće, pa niko ne koristi ni plinsko grijanje, ni drva sa ugljem.
Nisam se penjao na krov da prekontrolišem radove, ali vjerujem da ventilacioni otvori nisu ni pogledani.

Znam zasigurno da nadograđeni policajac iz moje zgrade nema ispravan dimnjak jer je visina od plamenika na njegovom plinskom grijaču vode do vrha dimnjaka, nepropisna.
Prekratak mu ispust sagorjelih i nesagorjelih plinova.
Komšija bi morao produziti dimnjak na koji je nakačio svoj plinski grijač vode kao što je to uradio i nadograđeni komšija od preko-puta.

Tu nepravilnost dimnjačar nikada do sada nije konstatovao. Ne vjerujem da će je konstatovati i nakon ovogodišnjeg dvostrukog pregleda u roku od mjesec dana.

Hbga, ministre solidni, nekako nam dojavi kolika je tvoja pinka od ovakvih poslova davno provaljenih od strane javnosti i usput, ministre solidni, naopćim ti se prvog ženskog pretka!
Ovo nije primjereno jednom ozbiljnom i pametnom covjeku.
Slažem se da nije normalno da sve ovo ministar (ne)radi, a posao mu da nadgleda rad upraviteljskih firmi za šta prima poveliku platu i on, i sva njegova svita činovnika za koju sam 100% siguran da je potplaćena.

Recimo, šefica Alma Pašalić je držala odgovor upućen meni od strane FG u svojoj ladici preko godinu dana(Vidljivi datumi na prijemnom pečatu). Nema sumnje da je primila mito od direktora FG.

Dvadeset i četiri sata ranije mora biti postavljena obavijest o dimnjačarskim radovima, a ja sam dan ranije, dakle, 26.05. išao kod ljekara po lijekove jer sam bio naručen oko 18:00 sati - NIJE BILO OBAVIJESTI.

Čim sam čuo da dimnjačar radi sišao sam do ulaza u haustoru (dimnjačar na krovu), kad, ja tamo, a ono, međutim, zalijepljena obavjest koje 12 sati ranije nije bilo.
Naravno, preventivno pozovem policiju jer sam pretpostavljao da bi moglo doći do narušavanja JRM. Policija došla i rekla da oni nisu nadležni za dimnjačare što je tačno. Nadležan je hebeni ministar, član mafije.

Eh, sad trebamo čekati kraj godine da vidimo hoće li dimnjačar naplatiti dvostruko čišćenje i pregled dimnjaka. Bitno je da se Ministarstvo složilo sa mojom prijavom da dimnjak NIJE BIO OČIŠĆEN te grijne sezone 2009./2010., pa je došlo do požara na dimnjaku. Jadna žena kuka (tamo nekome govoreći u telefon) kako je zvala FG da očiste dimnjak i da NISU HTJELI DOĆI. Njoj nisam riječi prozborio u tim momentima frke u haustoru dok su vatropirci intervenisali. Požar je bio u maju, a žena umrla na početku jeseni.

Ministar solidni MORA da donese rješenje o oduzimanju certifikata. Tako piše u Zakonu. Ministra, a i Upravno-pravnu inspekciju sam obavijestio da bih ja bio zadovoljan ako bi FG sama odustala od upravljanja i održavanja SAMO moje zgrade, bez tog rješenja o oduzimanju certifikata (zatvaranje desetak radnih mjesta u FG).

Bumo videli kaj će se desiti.

@Bellice, ne vjeruj ništa dimnjačaru koji je nakon intervencije otišao na trač-partiju u stan kod PEV-a, gurbeta od osamdesetak ljeta (inače, kradljivca državne struje).

Tokom diskusija na ovoj temi još se javilo EV čiji je upravitelj FAMOS-GRADNJA, znači, nisam samo ja nezadovoljan (ne)radom ove firme. Samo što ja skupljam papirčine sa dopisima za i od Ministarstva u posljednjih 8 godina. Takođe, koristim i demokratiju internetsku da se požalim na (ne)rad FG, PEV-a i Ministarstva.
PipiDugaDevetka

#1283 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Bellice, ako pratis Pipijeve postove iz maja mjeseca, vidjeces ko je kriv sto Odzacar nije prvi put odradio svoj posao po nalogu ministarstva, jer se Pipi stalno zali da oni to nikada ne rade i da su im zato pozari u zgradi. Da ga pitamo odakle njemu obavjest za koju je rekao da je nisu postavili 27.05.pa je on zato napravio frku i nije im dozvolio da odrade posao. Cak je zvao i policiju,kako on kaze /on ili oni/.
Drago mi je da poznajes te ljude iz Odzacara pa ih stvarno priupitaj zasto su dva puta u kratkom vremenu bili kod Pipija u ulazu. Cut ces pravu istinu.
Nacin na koji se izrazava prelazi sve granice.Psovke, prijetnje, pisanje neistina i krivo informisanje ucesnika na temi.
Dabogda tebi bio upravitelj FAMOS-GRADNJA, pa da vidiš kako upravljaju i održavaju, a od Ministarstva pomoći nema.
Koliko ima predmeta na sudovima u kojima su tužitelji i tuženi upraviteljske firme i EV?
Koliko ima zgrada da uopšte nemaju upravitelja?
Koliko ima EV, inače, poštenih i lojalnih građana koji bi plaćali održavanje i upravljanje zgradom, ali nisu oni ''vesla sisali'', pa da plaćaju nešto što ne dobijaju?

Dobro je izjavio @zonbirile, TEŽE JE PROMIJENITI UPRAVITELJA, NEGO ŽENU!
:mrgreen:

To su prava pitanja, a ne to što ja iznosim žalbe putem javnog foruma na rad upravitelja, PEV-a i Ministarstva.
Bellica

#1284 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Bellice, ako pratis Pipijeve postove iz maja mjeseca, vidjeces ko je kriv sto Odzacar nije prvi put odradio svoj posao po nalogu ministarstva, jer se Pipi stalno zali da oni to nikada ne rade i da su im zato pozari u zgradi. Da ga pitamo odakle njemu obavjest za koju je rekao da je nisu postavili 27.05.pa je on zato napravio frku i nije im dozvolio da odrade posao. Cak je zvao i policiju,kako on kaze /on ili oni/.
Poznajem dimnjacara i evo javno da obavijestim sve PEV i EV da ce se uskoro servis dimnjaka raditi svaka dva mjeseca. Znam da ce PiPI odmah pomisliti "evo ga krast ce nas ponovo" medjutim, ja volim sto se upravo ovo izglasalo, neka servisiraju, na Marin Dvoru je u petak navece stradala djevojka zbog gore navedenog problema, grad je prenakrcan zgradama, dimnjaci ne zadovoljavaju pravila, kad bi sarajevogas posao u kontrolu, 80% zgrada bi ostalo bez plina, prema tome, neka servisiraju. To sto znam dimnjacara ne znaci da mu mogu 100% vjerovati ili ne vjerovati, ono sto znam zasigurno je da je covjek ispravan i da nikada ne bi uradio nesto sto bi ugrozilo njega ili njegovu firmu, ili ne daj Boze EV. Nekada dimnjacar radi po nalogu upravitelja, medjutim, ako vidi da je neki dimnjak problematican i da bi moglo doci do nekih problema, onda on bez naloga upravitelja odlazi povremeno na te ulaze i provjerava. Meni je jedna takva kontrola pomogla u Aprilu tekuce gopdine, imali smo ostecen dimnjak, a niko nije primijetio jer logicno, niko se ne penje po krovu. U navedenom dimnjaku je bio zaglavljena vrana.
Ja se mogu sloziti s tobom, medjutim, mogu razumjeti i PIPi-ja, razumijem da je isfrustriran, kad su neki moji problemi s upraviteljima u pitanju burno reagujem (napominjem, bivsim upraviteljima), ne mogu mu savjetovati da se ne nervira kad znam da je nemoguce. Mi smo s proslim upraviteljima imali slicne probleme, evo konkretno, dimnjak nije servisiran 5 godina, sve nam se bukvaln raspadalo, zena jednom dolazila da cisti domestosom koji nas je sve gusio i grizao za grlo i to urijetko, nekad je prala samo vodom, PEV je naplacivao dodatne usluge koje su nam radili neovlasteni majstori. Svi smo bili isfriustrirani, nervozni, nismo placali, nikome se nismo mogli obratiti, eto hvala dragom Bogu, sve se zavrsilo na najbolji moguci nacin i ja cijelim srcem zelim da i PiPi dodje u najbolju mogucu situaciju, da svoje penzionerske dane provede u miru i da uziva u prostoru koji je gradio i za koji je izdvajao cijeli zivot :-D
Bellica

#1285 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PiPi, nisu to trac-partije, ja takodjer razgovaram s dimnjacarima nakon sto pregledaju dimnjak, zajedno pregledamo snimak nakon snimanja dimnjaka, prema tome, mozda nije sve tako crno :)
PipiDugaDevetka

#1286 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Čuj svaka dva mjeseca provjeravati dimnjake?!
Da se opet nije slučajno neko ugušio od plina?! Nisam upratio sve vijesti.
PipiDugaDevetka

#1287 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:PiPi, nisu to trac-partije, ja takodjer razgovaram s dimnjacarima nakon sto pregledaju dimnjak, zajedno pregledamo snimak nakon snimanja dimnjaka, prema tome, mozda nije sve tako crno :)
Šta drugo da pomislim, nego to. PEV ga predamnom i policijom pozva ''na kafu'' nakon što je izjavio da ON NEĆE ČITATI ZAKON I DA GA ZAKON NE INTERESUJE.
Bellica

#1288 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Čuj svaka dva mjeseca provjeravati dimnjake?!
Da se opet nije slučajno neko ugušio od plina?! Nisam upratio sve vijesti.

Ma ne, nego su to tzv. evropska pravila i propisi po kojima moras okreciti lift kucicu, preventivno ocistiti kanalizaciju, provjeriti elektro instalacije, osigurati vodu u hidrantima te redovno servisirati PP aparate, koje mora imati svaki sprat i to na dostupnom mjestu.
Vjeruj mi da ni dimnjacarima ne odgovara ovo sve skupa, jer taj jedan obicni servis kosta 20-tak KM, a bezveze idu jer kad je ovako toplo, normalno je da dodje do povrata CO. I da, po novom u jednoj vertikali tj. na jednom dimnjaku ne smije biti vise od 4 prikljucka.
U petak navece na Marin Dvoru je djevojka zamalo nastradala, odvezli su je u bolnicu ni zivu ni mrtvu, 5 puta joj se gasio bojler, a ona ga pokusala restartovati, taj 5 put je osjetila glavobolju i samo je to uspjela i reci te se srusila ispred kupatila, nisi mogao ni upratiti, ovo nije pisalo u medijima.
Bellica

#1289 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:PiPi, nisu to trac-partije, ja takodjer razgovaram s dimnjacarima nakon sto pregledaju dimnjak, zajedno pregledamo snimak nakon snimanja dimnjaka, prema tome, mozda nije sve tako crno :)
Šta drugo da pomislim, nego to. PEV ga predamnom i policijom pozva ''na kafu'' nakon što je izjavio da ON NEĆE ČITATI ZAKON I DA GA ZAKON NE INTERESUJE.
Moze biti svasta, ja isto majstore, dimnjacare i sl. ponudim kafom ako mi nesto rade u ulazu, tetu koja cisti obavezno pocastim sokom ako sam kuci taj dan kad cisti i ako je toplo, ako je hladno onda joj skuham caj. Zato ja ne vidim nista lose u tome, ali kod vas je mozda drugacije, ko zna sta dimnjacar i PEV razgovaraju na kafi. I da, ovi moji piju kafu na stubistu, a dimnjacar ako je napravio snimak pa ga trebamo pregledati onda ga pozovem unutra :)
PipiDugaDevetka

#1290 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

BMK šta pričaju dimnjačar i PEV gurbet od skoro 80 godina, lopovčina, sišao iz svog ćumeza kada su došli majstori da zamijene ormar sa strujomjerima i ponio litrenjak domaće rakije (sam ispekao). Poznaje se sa nekim od njih. Bio direktor (VKV) najveće EDP Valter Perić firme, tada OOUR-a, Novi grad Sa. Nudi im onu rakiju i sve zapitkuje ne bi li mu kako njegovu plavu žicu ostavili spojenu da i dalje može krasti državnu struju.

Ja mu pred njima rekao da ću ga premlatiti namrtvo ako bude i dalje krao struju (Samo prijetio, bez stvarne namjere da to i uradim).

Pokazali mi majstori plavu žicu preko koje je krao struju. Za krađu državne struje je dovoljna jedna žica do stana, a radno uzemljenje zgrade koristi za tzv. nulovod. Tako nas je sve, a vjerovatno i sada nas ugrožava jer bilo kakav kvar sa uzemljenjem ili na nekom uređaju u bilo kojem domaćinstvu, sve nas dovodi u opasost.

I da on to ne zna, nego zna bolje od mene za tu opasnost.

Ja mu kažem kako te nije sramota, brat, zet i sin ti poginuli za državu, a ti od te iste države kradeš struju!?
Nisam mu to rekao, a trebao sam da je isti Ganić, naplaćuje patriotizam.

Ko biva, nema, a nakrao se u socijalizmu, ko malo ko,...Viletina u rodnom selu Kijevo, općina Trnovo, imanje...šta ja znam šta sve ne pokrade...

Svi mi u zgradi sedamdesetih godina naftarice nabavljali, samo on TA peći i uljne radijatore.
Ne razumijem samo kako su mu socijalistički šefovi dozvolili da bude nadležan za teren na kojem i sam stanuje. To se danas zove ''sukob interesa''.
Na tom terenu on je bio taj koji je otkrivao kradljivce struje.

Ako dimnjačar naplati 2 čišćenja dimnjaka, nema druge nego da je kriminal. To ćemo znati na kraju godine kada mi Ministarstvo pošalje Godišnji izvještaj. Ja mislim da sam jedinstven slučaj u cijelom Kantonu da samo meni Ministarstvo šalje Godišnje izvještaje. Niko ga ne može natjerati da kao što piše u Zakonu, PEV organizuje usvajanje Godišnjeg izvještaja i Plana rada za narednu godinu. Ministarstvo mu izdalo nalog da to uradi. Nije uradio.

Ministar nije sposoban da nadzire provođenje Zakona. Neka se makne, ima tamo svoju građevinsku mafiju, pa neka tamo nešto radi sa tipovima kao što je Mirha Pelak i ostali. Popusti Omladinac, popusti više, dosta si krao i nakrao se!
Bellica

#1291 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:BMK šta pričaju dimnjačar i PEV gurbet od skoro 80 godina, lopovčina, sišao iz svog ćumeza kada su došli majstori da zamijene ormar sa strujomjerima i ponio litrenjak domaće rakije (sam ispekao). Poznaje se sa nekim od njih. Bio direktor (VKV) najveće EDP Valter Perić firme, tada OOUR-a, Novi grad Sa. Nudi im onu rakiju i sve zapitkuje ne bi li mu kako njegovu plavu žicu ostavili spojenu da i dalje može krasti državnu struju.

Ja mu pred njima rekao da ću ga premlatiti namrtvo ako bude i dalje krao struju (Samo prijetio, bez stvarne namjere da to i uradim).

Pokazali mi majstori plavu žicu preko koje je krao struju. Za krađu državne struje je dovoljna jedna žica do stana, a radno uzemljenje zgrade koristi za tzv. nulovod. Tako nas je sve, a vjerovatno i sada nas ugrožava jer bilo kakav kvar sa uzemljenjem ili na nekom uređaju u bilo kojem domaćinstvu, sve nas dovodi u opasost.

I da on to ne zna, nego zna bolje od mene za tu opasnost.

Ja mu kažem kako te nije sramota, brat, zet i sin ti poginuli za državu, a ti od te iste države kradeš struju!?
Nisam mu to rekao, a trebao sam da je isti Ganić, naplaćuje patriotizam.

Ko biva, nema, a nakrao se u socijalizmu, ko malo ko,...Viletina u rodnom selu Kijevo, općina Trnovo, imanje...šta ja znam šta sve ne pokrade...

Svi mi u zgradi sedamdesetih godina naftarice nabavljali, samo on TA peći i uljne radijatore.
Ne razumijem samo kako su mu socijalistički šefovi dozvolili da bude nadležan za teren na kojem i sam stanuje. To se danas zove ''sukob interesa''.
Na tom terenu on je bio taj koji je otkrivao kradljivce struje.

Ako dimnjačar naplati 2 čišćenja dimnjaka, nema druge nego da je kriminal. To ćemo znati na kraju godine kada mi Ministarstvo pošalje Godišnji izvještaj. Ja mislim da sam jedinstven slučaj u cijelom Kantonu da samo meni Ministarstvo šalje Godišnje izvještaje. Niko ga ne može natjerati da kao što piše u Zakonu, PEV organizuje usvajanje Godišnjeg izvještaja i Plana rada za narednu godinu. Ministarstvo mu izdalo nalog da to uradi. Nije uradio.

Ministar nije sposoban da nadzire provođenje Zakona. Neka se makne, ima tamo svoju građevinsku mafiju, pa neka tamo nešto radi sa tipovima kao što je Mirha Pelak i ostali. Popusti Omladinac, popusti više, dosta si krao i nakrao se!

Od citavog posta onaj s rakijom mi je najjaci. Morat cu i ja poceti da je pecem pa nudim, mozda mi nesto besplatno urade, mozda mi dozvole da koristim stubisnu rasvjetu za peglanje :)
Izvini, opet sam se nasalila. Jasno mi je ako zna jednog covjeka, dvojicu, petoricu, ali morao bi da potkupi cijeli sistem ljudi da bi mogao krasti drzavnu struju, KAKO? Kod nas je nesto bilo oko prodaje prostora koji je pripadao zgradi, neko ga prodao covjeku koji ga je uknjizio na svoje ime i sad ga uredno renta, a ja odrzavam sastanke u stubistu. Eh sad, pitanje je kako je neko to mogao uraditi, morao je da potkupi cijeli sistem, a opet KAKO?
Znaci PiPi vi nikada nemate analiticku karticu na oglasnoj ploci je li? Nego samo godisnji izvjestaj koji dobijes samo ti?! da si jedinstven slucaj zaista jesi! Ja sam prije nekoliko dana otisla kod prijateljice, neces vjerovati, njihov PEV Zlatko na oglasnoj ploci drzi analiticku karticu iz 2008. godine i zapisnik sa sastanka EV od februara 2009. Eto, nisi sam, upravitelj im je moj omiljeni OKI upravitelj. Samo sam jos jednom potvrdila da upravitelji, bar pojedini nisu krivi za stanje u ulazima, PEV su najveci krivci.
Savjetujem da svi PEV pocnu peci rakiju, mozda se stanje u ulazu popravi :D
PipiDugaDevetka

#1292 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Od citavog posta onaj s rakijom mi je najjaci. Morat cu i ja poceti da je pecem pa nudim, mozda mi nesto besplatno urade, mozda mi dozvole da koristim stubisnu rasvjetu za peglanje :)
Izvini, opet sam se nasalila. Jasno mi je ako zna jednog covjeka, dvojicu, petoricu, ali morao bi da potkupi cijeli sistem ljudi da bi mogao krasti drzavnu struju, KAKO? Kod nas je nesto bilo oko prodaje prostora koji je pripadao zgradi, neko ga prodao covjeku koji ga je uknjizio na svoje ime i sad ga uredno renta, a ja odrzavam sastanke u stubistu. Eh sad, pitanje je kako je neko to mogao uraditi, morao je da potkupi cijeli sistem, a opet KAKO?
Znaci PiPi vi nikada nemate analiticku karticu na oglasnoj ploci je li? Nego samo godisnji izvjestaj koji dobijes samo ti?! da si jedinstven slucaj zaista jesi! Ja sam prije nekoliko dana otisla kod prijateljice, neces vjerovati, njihov PEV Zlatko na oglasnoj ploci drzi analiticku karticu iz 2008. godine i zapisnik sa sastanka EV od februara 2009. Eto, nisi sam, upravitelj im je moj omiljeni OKI upravitelj. Samo sam jos jednom potvrdila da upravitelji, bar pojedini nisu krivi za stanje u ulazima, PEV su najveci krivci.
Savjetujem da svi PEV pocnu peci rakiju, mozda se stanje u ulazu popravi :D
Samo liftadžijama što održavaju liftove da niko ne nudi kijuRa!

Kažem ti, bio direktor EDP Valter-aga Perić za područje jedne od najmnogoljudnijih opština, Novi Grad Sa. u socijalizmu (vkv majstor-dobar majstor), pa sve i jednog sadašnjeg radnika EDP poznaje. Dva puta je komšija zvao kontrolu EDP i ja samo jednom. Sve mu tolerišu to što krade državnu struju.

Prije nego što će pred rat otići u penziju, danima je nešto kopao na zidu sa stražnje strane razvodne ploče sa strujomjerima, a u prostoriji predviđenoj za kante za smeće (sedamdesetih godina nisu bili hajfiši, nego klasične kante za smeće).

Jednom u svađi samnom je izjavio da će me tužiti što pričam da on krade struju i napomenuo da je njegov advokat isti kao kod Bičakčića-političara i nekadašnjeg direktora EP BiH. :run:

Pošto sam ja svoju penziju zaradio u MUP Kantona, tražiću od svojih bivših kolega da me malo ''poguraju'' sa uniformom i znakom STOP, pa ću zaustavljati i kontrolisati malo pristiglu dijasporu i strance.
Biću dobar, pa neću lokalce kontrolisati. @Bellice, ti ćeš imati poseban popust ako zatrepčeš očima i zamoliš za oprost prekršaja. Naći će se već neki prekršaj.
:mrgreen: :skoljka:
Bellica

#1293 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

E hvala Pipi, ja cu se ipak truditi da ne pravim prekrsaje, za svaki slucaj, ako bas taj dan kad me zaustavis ustanes na lijevu nogu pa te ne budem mogla "kupiti" treptanjem :)
A sto se tice dimnjacara, s njegove strane je to nesto ovako, navodno je stavio prvu obavijest, ali je prije nego sto je dosao neko skinuo tako da prvi put servis nije ni odradjen, nego je dosao tek za mjesec dana pa je stavio novu obavijest i tada je koliko sam shvatila servis odradjen. On ima malo cudan naglasak pa ga se moze jako tesko razumjeti. Predpostavljam da je policija dolazila u prvom slucaju, a u drugom je bilo sve uredu. ovo samo da znas nije mahalanje, samo sam ti pokusala pomoci da shvatis sta se desilo!
I moram da ti kazem najvecu ironiju koju sam cula u zadnjih 5 godina. Jednoj od 4 vertikale u mojoj zgradi je iskljucen plin zbog povrata CO. Jedan od komsija iz te vertikale mi dosao na vrata ljut, uznemiren, da me Bog sacuva, napominjem nikada jednog KF nije dao za odrzavanje od uvodjenja Zakona o odrzavanju, lazem jeste jednom uplatio 22KM iz Bog zna kojeg razloga, pa takav ljut i iznerviran dosao kod mene da pita sto su morali i njemu iskljuciti plin, kako se opet moze ukljuciti (nedavno je kod njega pustao plin u stanu, iz Sa-Gasa mu iskljucili plin, a on se hairlija sam ukljucio, kad su ovi shvatili napisali mu kaznu koju je platio jos je plus sve zivo morao popraviti i izmijeniti u stanu kako bi ga opet ukljucili i kad je sve to zavrsio, za 5 dana mu opet iskljuce zbog ovog komsije kod kojeg je bio povrat CO), pa me BTW upita, "A sta je s nasim parama na racunu, na sta se to toliko trosi?" :D S NASIM a nikada 1KF nije uplatio na NAS racun!!! Zamisli s kim ja dijelim zgradu!? Doduse, mi se jesmo zaduzili kod upravitelja sve zbog glupog novog pravila, novih, tzv. evropskih propisa, ali nema veze, dobra nam je naplativost, upravitelji nam izlaze u susret pa se ne brinem, ali me brine ovaj komsija, Bog zna sta ce mu sljedece pasti na pamet, mozda ce traziti da s komsijom preko puta uknjizi stan 1/2, ipak je ovo NASA zgrada i NASI stanovi :D I da, obecao nam je tuzbu, protiv PEV i upravitelja, a sve zato sto sam ja bila maksimalno korektna pa tvojim kolegama iz MUP-a nisam prjavila niti jedan jedini njegov prekrsaj, ovako mi i treba! Ne plasim se ja, imam drugih 99% EV koji me podrzavaju i znaju da radim ispravno, nego iskreno da ti kazem, bit ce mi mrsko da se vozam po sudu, imam ja i svog posla, pametnijeg u svakom slucaju, a druga stvar je da on nema nikakvog osnova da podigne tuzbu ni protiv mene niti protiv upravitelja. Ja bih njega najradije iselila u tvoj ulaz pa neka vidi sta je pravi PEV :D
I jos da pitam, koja je rakija zastupljena u vasem ulazu, da ne ispecem i ja istu, pa da mi kazete da prepisujem, a zamisli zadese nam se isti kooperanti, pa ja im ponudim istu rakiju kao i vi, bas bih se osramotila :)
PipiDugaDevetka

#1294 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:E hvala Pipi, ja cu se ipak truditi da ne pravim prekrsaje, za svaki slucaj, ako bas taj dan kad me zaustavis ustanes na lijevu nogu pa te ne budem mogla "kupiti" treptanjem :)
A sto se tice dimnjacara, s njegove strane je to nesto ovako, navodno je stavio prvu obavijest, ali je prije nego sto je dosao neko skinuo tako da prvi put servis nije ni odradjen, nego je dosao tek za mjesec dana pa je stavio novu obavijest i tada je koliko sam shvatila servis odradjen. On ima malo cudan naglasak pa ga se moze jako tesko razumjeti. Predpostavljam da je policija dolazila u prvom slucaju, a u drugom je bilo sve uredu. ovo samo da znas nije mahalanje, samo sam ti pokusala pomoci da shvatis sta se desilo!
I moram da ti kazem najvecu ironiju koju sam cula u zadnjih 5 godina. Jednoj od 4 vertikale u mojoj zgradi je iskljucen plin zbog povrata CO. Jedan od komsija iz te vertikale mi dosao na vrata ljut, uznemiren, da me Bog sacuva, napominjem nikada jednog KF nije dao za odrzavanje od uvodjenja Zakona o odrzavanju, lazem jeste jednom uplatio 22KM iz Bog zna kojeg razloga, pa takav ljut i iznerviran dosao kod mene da pita sto su morali i njemu iskljuciti plin, kako se opet moze ukljuciti (nedavno je kod njega pustao plin u stanu, iz Sa-Gasa mu iskljucili plin, a on se hairlija sam ukljucio, kad su ovi shvatili napisali mu kaznu koju je platio jos je plus sve zivo morao popraviti i izmijeniti u stanu kako bi ga opet ukljucili i kad je sve to zavrsio, za 5 dana mu opet iskljuce zbog ovog komsije kod kojeg je bio povrat CO), pa me BTW upita, "A sta je s nasim parama na racunu, na sta se to toliko trosi?" :D S NASIM a nikada 1KF nije uplatio na NAS racun!!! Zamisli s kim ja dijelim zgradu!? Doduse, mi se jesmo zaduzili kod upravitelja sve zbog glupog novog pravila, novih, tzv. evropskih propisa, ali nema veze, dobra nam je naplativost, upravitelji nam izlaze u susret pa se ne brinem, ali me brine ovaj komsija, Bog zna sta ce mu sljedece pasti na pamet, mozda ce traziti da s komsijom preko puta uknjizi stan 1/2, ipak je ovo NASA zgrada i NASI stanovi :D I da, obecao nam je tuzbu, protiv PEV i upravitelja, a sve zato sto sam ja bila maksimalno korektna pa tvojim kolegama iz MUP-a nisam prjavila niti jedan jedini njegov prekrsaj, ovako mi i treba! Ne plasim se ja, imam drugih 99% EV koji me podrzavaju i znaju da radim ispravno, nego iskreno da ti kazem, bit ce mi mrsko da se vozam po sudu, imam ja i svog posla, pametnijeg u svakom slucaju, a druga stvar je da on nema nikakvog osnova da podigne tuzbu ni protiv mene niti protiv upravitelja. Ja bih njega najradije iselila u tvoj ulaz pa neka vidi sta je pravi PEV :D
I jos da pitam, koja je rakija zastupljena u vasem ulazu, da ne ispecem i ja istu, pa da mi kazete da prepisujem, a zamisli zadese nam se isti kooperanti, pa ja im ponudim istu rakiju kao i vi, bas bih se osramotila :)
Super, neću valjda spasti na te grane da se lažno predstavljam kao policajac u uniformi sa znakom STOP i tako zarađujem. Kad penzioneri EDP mogu nekažnjeno krasti struju, logično, i ja bih kao bivši uposlenik MUP-a Kantona mogao naplaćivati kazne prekršiteljima u saobraćaju. Bilo je takvih uhapšenih slučajeva ranije.
@PDD u akciji:
Image

To su priče za malu djecu da je obavijest bila, pa je djeca skinula. Obavijesti nije bilo dan ranije. Samo se nadam da neće dva puta naplatiti čišćenje i pregled dimnjakaa.

Od tih ''povratnih gasova co2 ili CO u Sarajevu, prosječno godišnje umre dvoje ljudi. Tragično je to što uvijek budu mlađi ljudi. Sjećam se slučaja u centru Sarajeva, dječaka, sina poznatog novinara.

Specijalno za komšiju tvoga, na oglasnu ploču izvjesi spisak onih koji redovno plaćaju naknadu, a u napomeni naznači da ''OSTALI NISU REDOVNE PLATIŠE NAKNADE ZA UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE''.
Bellica

#1295 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Eh Pipi, dok na onoj slici nisam vidjela cuku mislila sam da je zaista stvarna :) inace, jako je simpaticna. A kako mogu prepoznati penzionisanog policajca koji naplacuje kazne? Imate li kakvo obiljezje?

Nece vam naplatiti dva puta, samo jednom, odnosno onoliko puta koliko je dimnjak pregledan, servisiran, ociscen ili sta je vec radio, to bi PEV trebao znati. Meni je najiskrenije da ti kazem smijesno narucivati ciscenje dimnjaka u pola ljeta, zaista, zna se kad je najpotrebnije. Ali mislim da je vas PEV pametan, zamisli kako je on to zamislio, da ocisti sad dok nije sezona, vjerovatno racuna na dimnjacarevu zauzetost tamo u oktobru kad se ciscenje inace obavlja :) vidis kako on vodi racuna o svojoj zgradi i stanarima :D

A sto se tice mog komsije, pa da ovaj natpis objavim u Dnevnom Avazu i Oslobodjenju, da njegovo ime ovdje javno napisem ili na plahtu pa okacim umjesto natpisa "Bosnalijek" na Bicakcicevoj zgradi nista ga ne bi osramotilo, to je kamen, a ne covjek. Ovo mu inace nije prvi ispad, on takodjer nesto "regulise" sa strujom, pa ne placa vodu, kaze meni on zajedno sa svojom suprugom "...ja placam vodu, a ti imas cuku za kojeg ja placam vodu, a ne das nam vodomjer..." a onda se raspitam i saznam da doticni komsija ima skoro 3000Km duga u vodovodu, a ja svaki mjesec uredno platim 20KM za vodu, pa ti vidi o kakvim se tu ljudima radi. Vodomjer mu NIKADA necu dozvoliti pod ovakvim okolnostima, jedino ako ispostuje moje uvjete, a to su, isplata komplet duga HETIG upravitelju, isplata kompletnog duga OKI upravitelju, isplata kompletnog duga KJKP ViK, te potpisivanje ugovora izmedju mene kao PEV i njega kao EV u kojem se obavezuje da ce svoju instalaciju, tj. vodomjer i pripadajuce dijelove drzati u ispravnom stanju i da ce o svom trosku popravljati eventualne kvarove. Zbog ovih uslova je obecao da ce me udaviti, pa eto ako vidis da me nema na forumu duze od 7-10 dana da znas da sam udavljena :D Da jos samo napomenem, moj komsija je tvoj kolega policajac. Kao uvjet za isplatu duga KJKP ViK sam postavila iz sljedeceg razloga, onog dana kad on ugradi vodomjer, njegov dug se nulira, ali samo na njegovo ime, ali dug za zgradu i ostale EV ostaje pa se on dijeli na ostale EV koji su na zajednickom vodomjeru, eto jos jedna provjerena informacija, ako nekome jos padne na pamet da napravi dug od 3000KM pa odluci ugraditi vodomjer! Jako bezobrazno i nekorektno, uh da bar mogu sve ovakve EV izmjestiti tamo odakle su dosli, svima bi nam bilo daleko lakse nego ovako.
PipiDugaDevetka

#1296 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Paravinjin ''modus operandi'', način izvršenja krvnih delikata, je davljenje žrtava. Pošto Paravinja tvrdi da nikoga nije ni silovao, ni ubio, pripazi se ti komšije ex. policajca.
Kao što znaš u policiju i vojsku su za vrijeme druga Starog išli momčići uglavnom iz pasivnih krajeva. Ženili su se uglavnom trgovačkim pomoćnicama i konobaricama.
Poznato je da konobarice i trgovkinje najlakše nađu sebi jaču polovinu...Uslov je da koriste Moju Schaumu protiv prhutnine, pa je red muškaraca uvijek kod njih.
Penzionisani policajac sa lažnom uniformom se poznaje po tome što mu je pertla na desnoj cipeli odvezana (vidi sliku).

Ma, to mi je najvažnije da je dimnjak pregledan i očišćen jer se dimnjaci koriste i za odvod plinskih nesagorjelih gasova grijača vode koji,opet, imaju dvostruku namjenu. Griju vodu za radijatore u sezoni grijanja, plus što griju vodu za kupanje i ostale potrebe u domaćinstvu, i ljeti, i zimi.

Prema tome, dimnjačar MORA pregledati dimnjake i ostale otvore za odvod nesagorjelih gasova NAJMANJE DVA PUTA GODIŠNJE (kamerom). Eto, ti imaš informaciju da od sada dimnjačari moraju to raditi svaki mjesec. Znači, upravitelj koji ne pošalje dimnjačara svaki mjesec da očisti i pregleda ispušne otvore i dimnjake, UGROŽAVA ŽIVOTE I IMOVINU EV i članova njihovih domaćinstava.

Ministar bi do sada trebao da je donio najmanje 5 rješenja o oduzimanju certifikata upravitelja. Međutim, on je u klopci u kojoj ga drže bossovi građ. mafije, koji su na vlasti.

Ugrožavanje života ljudi je zakonski regulisano tako da se automatski (bez ikakve druge procedure i opomene) oduzima certifikat upravitelju. Do ministra solidnog je sada.
PipiDugaDevetka

#1297 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Šta bi tvoj suprug uradio nekome ko 4 puta potpali tvoju zgradu, ne da bi psovao i prijetio, nego bi djelovao po principu ŠTOS-NOS-PATOS. Ja sam i to probao, pa sam kasnije shvatio da je to greška bila. Šta ću, ''afekat'' bio i ja sam čovjek od krvi, mesa i nerava.
Ministar MORA donijeti rješenje kojim FAMOS-GRADNJI oduzima certifikat upravitelja jer su čak 4 puta ugrozili živote i imovinu EV i stanara.

Piše u Zakonu da je ovo ugrožavanje razlog zbog kojeg upraviteljski certifikat ''leti''!

Naravno, jasno mi je da ministar solidni, neće uništiti desetak radnih mjesta u upraviteljskoj firmi, ali ta firma, FAMOS-GRADNJA bi mogla samoinicijativno odustati od održavanja samo moje zgrade i ja bih bio zadovoljan. To sam napisao u posljednjem obraćanju Ministarstvu.

Ministar mora biti vlast i obnašati je u 100-postotnom kapacitetu. Mora za primjer ostalim barem jedan certifikat oduzeti da se zna da je ON vlast, a ne ovako ljigavo dopisivati se samnom do u beskonačnost. 8 godina se ja dopisujem da ministrima, i prethodnim, i ovim sadašnjim. Ne zna se koji je gori. :x
Bellica

#1298 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Paravinjin ''modus operandi'', način izvršenja krvnih delikata, je davljenje žrtava. Pošto Paravinja tvrdi da nikoga nije ni silovao, ni ubio, pripazi se ti komšije ex. policajca.
Kao što znaš u policiju i vojsku su za vrijeme druga Starog išli momčići uglavnom iz pasivnih krajeva. Ženili su se uglavnom trgovačkim pomoćnicama i konobaricama.
Poznato je da konobarice i trgovkinje najlakše nađu sebi jaču polovinu...Uslov je da koriste Moju Schaumu protiv prhutnine, pa je red muškaraca uvijek kod njih.
Penzionisani policajac sa lažnom uniformom se poznaje po tome što mu je pertla na desnoj cipeli odvezana (vidi sliku).

Ma, to mi je najvažnije da je dimnjak pregledan i očišćen jer se dimnjaci koriste i za odvod plinskih nesagorjelih gasova grijača vode koji,opet, imaju dvostruku namjenu. Griju vodu za radijatore u sezoni grijanja, plus što griju vodu za kupanje i ostale potrebe u domaćinstvu, i ljeti, i zimi.

Prema tome, dimnjačar MORA pregledati dimnjake i ostale otvore za odvod nesagorjelih gasova NAJMANJE DVA PUTA GODIŠNJE (kamerom). Eto, ti imaš informaciju da od sada dimnjačari moraju to raditi svaki mjesec. Znači, upravitelj koji ne pošalje dimnjačara svaki mjesec da očisti i pregleda ispušne otvore i dimnjake, UGROŽAVA ŽIVOTE I IMOVINU EV i članova njihovih domaćinstava.

Ministar bi do sada trebao da je donio najmanje 5 rješenja o oduzimanju certifikata upravitelja. Međutim, on je u klopci u kojoj ga drže bossovi građ. mafije, koji su na vlasti.

Ugrožavanje života ljudi je zakonski regulisano tako da se automatski (bez ikakve druge procedure i opomene) oduzima certifikat upravitelju. Do ministra solidnog je sada.

Ja ti lijepo kazem, zaprijetio mi je davljenjem i zaista se pazim, ne idem nikuda iza 17h, ako idem onda izadjem s cukom, kuci sam prije mraka. Ranije sam mislila da je on to rekao u afektu, ali sad sam vec pomalo zabrinuta, vec sam obavijestila nekoliko ljudi o prijetnji pa neka znaju ko me udavio ako me udavi :) ja neke prijetnje ne uzimam zaobiljno, dok druge shvatim vrlo ozbiljno. Evo, prosle godine, neki mangup, moguce je i ovaj vec navedeni zaglavljivao lift konstantno (on se razumije u struju i eto iz nekog razloga lift uvijek stane zbog struje), majstori su nam dolazili po 7-8 puta dnevno, ako ne i vise, cini mi se taman odu ja ih opet pozovem. Jednom mi dosadi sve to i odlucim ne pozivati majstore, mislila sam da lift ostane zaglavljen nekoliko dana, neka vide kako je bez njega pa ce ga bolje cuvati (ovdje mislim na komsije koje su cement i sljunak prevozili liftom kad su stan renovirali, vjerujem da su prekoracili dozvoljenu masu). Nekon dva dana dodje mi komsija na vrata i pita sta je s liftom i ja ga zamolim za strpljenje, kazem da ce se lift napraviti, ali kad se pojedinci opamete. Tad mi je rekao da pripazim jer sama izvodim cuku i da imam parkiran auto na parkingu, nisam ga ozbiljno shvatila, zato mi je sljedece jutro razbijeno bocno staklo na autu, nista mi niko nije ukrao, samo mi je staklo razbio i napravio mi ogromnu stetu. A tvoj kolega koji je dasao na uvidjaj nije bio susretljiv. Od tada svaku prijetnju uzimam za ozbiljno , pa taman da je najbezazlenija.
A sto se tice dimnjaka, imas pravilnik o dimnjacarskoj djelatnosti na Internetu citavih 12 stranica po pogledaj, ja sam juce procitala, taj zakon o pregledu svaka 2 mjeseca treba da se usvoji krajem avgusta, a po starom pravilu, dimnjaci se u toku sezone grijanja trebaju pregledati svaka dva mjeseca, a po potrebi i ranije. Mogu ti reci da je i ovo lopovluk, pa hajde da pregledaju cesce u periodu oktobar-april, ali na ovakvom vremenu i najveca budala zna da i najprohodniji dimnjak ne moze "povuci" i da ce doci do povrata CO ako se bojleru ne obezbijedi dovoljan dotok vazduha. A moje drage komsije umjesto da obezbijede dotok vazduha, kuhinjskom napom oduzmu i ono malo. Samo da napomenem, imam osjecaj kad ovako pisem da govorim o svim komsijama, medjutim, ispravljam se, ja imam problem samo sa dva EV koji su toliko nedisciplinovani da rade sve prethodno navedene probleme.
nego PiPi, sinoc sam bila na Zboru gradjana i jedna od tacaka dnevnog reda je bila upotreba Vilsonovog setalista. Naime, neko ima ideju da se na pomenutom setalistu postave stolovi tj. pultovi za prodaju stampe, knjiga, suvenira, kukuruza, sladoleda i sl. Svi prisutni su bili protiv, mi s opcine Novo Sarajevo, a posto ja mislim da Vilsonovo setaliste svima pripada moram i tebe da pitam sta ti mislis. Meni se ideja uopste ne svidja, to bi u prvih nekoliko mjeseci bilo kako je zamisljeno, kasnije bi dolazili kamioni da istovare robu, pa bi bila masa onih sto na ulici prodaju odjevne predmeta i sl. pa onda bi poceli prodavati voce i povrce, pa bi imali situaciju kao u Istanbulu, Tunisu, ili na nasem Stupu, a Ferhadija nije daleko od takve situacije takodjer. mogli bi samo plakati pored nekadasnjeg setalista kao sto placemo za mnogim povrsinama koje su pretvorene u beton i gradjevine!
PipiDugaDevetka

#1299 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Ne znam je li pametno prijaviti policiji sve te prijetnje. Šta misle roditelji tvoji o tome? Sarajevska kantonalna policija je veoma efikasna u razotkrivanju ubistava, blizu 100%, pa mislim da je prijetnja davljenjem izrečena bezvezno, bez namjere da se to i ostvari.

Ni slučajno mu uvoditi poseban vodomjer dok ne plati sve dugove. Policijska plata (državna) je dovoljna da može redovno plaćati vodu i održavanje. Čuvaj taj papir od ViKSa iz kojeg se vidi da drot duguje 3000KM, pa u narednoj ''svađi'' mu poturi pod nos i objasni da bi se taj dug rasporedio na sve ostale EV u zgradi. Je li policajac ''nadograđen''?

Nešto nije ok. to sa ljetnjim povratom CO i CO2. Očigledno da treba ''produžiti'' dimnjake, ali to stručnjaci treba da predlože. Ako se i pored dvomjesečnih pregleda/čišćenja nastavi pojava dva smrtna slučaja godišnje prosječno u Sarajevu od povrata tih plinova, znači da nadležni moraju nešto učiniti.
Ta djevojka što umalo nije zaplatila glavom restartujući plinski bojler, da li stanuje na posljednjem spratu?

Imam osjećaj da će se sa promjenom Zakona o održavanju i upravljanju povećati i cijene održavanja po m2 korisne površine privatnog etažnog vlasništva. Gdje se može pročitati Nacrt izmjena Zakona o održ. i upravljanju?
zonbirile

#1300 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

za prijetnje niko ne haje,kada te zadavi,naći će i kazniti ubicu. :D
Post Reply