Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1101 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Zakon o održ. zaj. dij. zgr. KS wrote:Zakon Član 14.

Ministarstvo donosi rješenje o prestanku odobrenja za rad upravitelju u slijedećim slučajevima:
· ako ne ispunjava uvjete propisane članom 15. Zakona i Pravilnikom o uslovima za obavljanje
poslova upravitelja,

· ako nije postupio u skladu sa članom 17. Zakona i ako je zbog propusta došlo do ugrožavanja
života građana i imovine,

· ako je u postupku stečaja ili likvidacije,
· ako je kažnjen za privredni prijestup, u periodu obavljanja poslova upravitelja,
· ako u toku godine tri puta nije otklonio uočene nedostatke iz člana 15. Zakona po nalogu
Ministarstva ili kantonalnog inspektora/inspektorice za stambena pitanja (u daljnjem tekstu:
inspektori).
Ljudi, treba mi pomoć nekoga ko poznaje Zakon o upravnom postupku!

Dobio sam tražene Godišnje izvještaj o održavanju, međutim, dobio sam i Obavjest da je Ministarstvo izdalo Nalog upravitelju FAMOS-GRADNJI da otkloni nedostatke, t.j., da očisti dimnjake koji su dva puta gorjeli i tako ugrozio ljude i imovinu pozivajći se na član 8., stav 1, tačka 10. Zakona.

Međutim, meni odgovara da Ministar postupi po citiranom članu 14. Zakona i oduzme certiifikat upravitelja FAMOS-GRADNJI.

Jasno mi je da potkupljenom ministru i njegovim potkupljenim saradnicima uključujući i inspektore (ministar im je šef, a ne direktor Inspektorata Kantona) ne pada na pamet da desetak radnika FAMOS-GRADNJE Upravitelj d.o.o. ostavi bez posla najmanje dvije godine.

Ja bih bio zadovoljan kada bi ministar sugerisao FAMOS-GRADNJI da dobrovoljno ''napusti'' održavanje samo moje zgrade.

Ali kako da to izvedem, šta da napišem u Žalbi koju namjeravam ovih dana napisati?

Da li je ovakav slučaj regulisan Zakonom o upravnom postupku kada u istom zakonu postoje dva moguća, ali potpuno suprotna rješenja?

Kako da privolim ministra da primjeni meni povoljniji član Zakona?
Innovation

#1102 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

PIPI
Jesam li ti pomogla, jesam. :)
Dobio si sto si tražio i vise. Medjutim, tvoji komentari zbog kojih te niko ne opominje ili su tvoji istomisljenici, sto nije ok, pokazuje da ti ne zasluzujes pomoc! :x
To sto tebi odgovara, ocigledno drugim EV ne odgovara, a njih je vise. Nerazumijem druge zasto ti to jos neko ne objasni konacno. :?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1103 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:PIPI
Jesam li ti pomogla, jesam. :)
Dobio si sto si tražio i vise. Medjutim, tvoji komentari zbog kojih te niko ne opominje ili su tvoji istomisljenici, sto nije ok, pokazuje da ti ne zasluzujes pomoc! :x
To sto tebi odgovara, ocigledno drugim EV ne odgovara, a njih je vise. Nerazumijem druge zasto ti to jos neko ne objasni konacno. :?
Ma, jasno je meni da su svi ostali EV protiv mene. Ne bi taj hojratin za svoju sigurnost i svoje zajedničko vlasništvo mrdnuo prstom. Kao, on redovno plaća i za sve ostalo, šta ga briga!

Šta ćeš više kada sam SVE EV mjesec dana prije nego se zapalio dimnjak upozorio (Bio ja na krovu nešto u vezi sa antenom za tv. i vidio sam da se komšinicin dimnjak, odnosno limeni ''horoz'' koji pokriva otvor dimnjaka, zacrnio od masne čadži).

Sve ih upozorio, a hojratini, neće ni da nazovu FG!
:x

Da je ovo bilo prvi put da se zapali dimnjak, ne bih se ljutio, ali mi već imamo iskustvo jednog zapaljenja dimnjaka od strane drugog komšije.

Takođe, imamo iskustvo još dva incidenta požarne prirode kada se zapalio strujomjer kod nadograđenog komšije (Valjda krao struju, preko tog strujomjera-Čudno mi bilo gori kabl, vidi se plamen, a on zove tamo nekog svog zemljaka iz susjedne države, a ne zove dežurnog EDP).

Kasnije, prilikom uključenja struje, a nakon što je EDP, na moje obraćanje El. energetskoj inspekciji promijenilo čitav ormar i sve strujomjere koji su samozapaljivi došlo je do strujnog udara jer je komšijina instalacija plinskog grijača vode bila neispravna. Strujni udar se ''ispraznio'' iskrenjem na plinskoj cijevi u haustoru blizu mjernog seta i probio je napravivši otvor od 2mm.

Samo sretne okolnosti što je komšija taj dan napustio radno mjesto malo ranije, pa je u trenutku probijanja plinske cijevi bio na stepeništu i čuo šištanje. Zatvorio glavni ventil na zgradi i tako spriječio situaciju da se sutradan svi mi ne nadjemo u crnim hronikama medija. Mater mi bila živa, nepokretna,...Možeš misliti kakav me je bijes bio uhvatio.

Ovo je za SVE komšije, hojratinske EV u mojoj zgradi:
https://www.facebook.com/pages/Idi-Jebi ... ?sk=photos

Ja znam šta pričam kada tvrdim da su ministar i njegovi suradnici uključujući inspektore podmićeni od stran FG. Imam dokaze. Kako objasniti da Ministarstvo traži Godišnje izvještaje od FG, pa na urgenciju šalje dopis da u roku od 7 dana pošalje te izvještaj, pa na drugu urgenciju ministar daje rok od 3 dana?
Kako, molim te?

Nema druge, nego da ja ovamo zaključim da su potkupljeni.

Pa, da meni vlast zatraži da joj dostavim neke podatke, a ta vlast meni daje neki certifikat koji mi omogućuje da poslujem, pa ja bih u roku, ODMAH dostavio traženo, a ne ovako od avgusta 2010.g. čekam dostavu Godišnjih izjveštaja +3 urgencije putem Upravno-pravne inspekcije i premijerovog kabineta.

Kako objasniti to da je šefica u Ministarstvu, Alma Pašalić, držala dokument, odgovor FG na moju žalbu godinu i po dana u ladici. Kad sam, konačno, dobio odgovor, fino se vidi prijemni pečat sa datumom, a ja u međuvremenu bio u kancelariji kod dotične, pa kada sam zaprijetio da ću upotrijebiti silu, ona zmijskim tihim glasom prosikta:
-Samo probaj!

Sram je bilo! :x

Neko ima dijete u Engleskoj na ''školanju'', nekome fali drvena stolarija za prozore na stanu / kući /vikendici, a FG je specijalizirana za tu drvenu stolariju.

I ministra, bivšeg, Taju, i ovog nesposobljankovića, zvanog Omladinac, sram te bilo ministre!
Zapravo:
https://www.facebook.com/pages/Idi-Jebi ... ?sk=photos

I hajmo se kladiti da FG NEĆE izvršiti čišćenje, ni redovno, ni detaljno-godišnje!
O pregledu dimnjačnih instalacija uz pomoć kamere, samo sanjati možemo. Inače, dimnjaci koji se koriste za plin imaju običaj da napuknu, pa se samo uz pomoć kamere može pregledati.

O tome da smo kao zgrada prvo bili na spisku za povoljnu nabavku PP aparata putem CZ, pa onda, skinuti sa tog spiska jer sam se nekako u to vrijeme bio žalio Protivpožarnoj inspekciji Kantona, neću ni da pričam jer bi to bio kilometarski post, a zna se da niko ne čita dugačke postove.

PP aparati u mojoj zgradi nisu servisirani otkako su nabavljeni, odnosno, otkako su servisirani (nakon prvog požara) 2006.g. To su stari tipovi aparata koji zahtjevaju dopunjavanje praha svake godine, a ne ovi novi. Neko ko je doživio da vidi plamen koji se širi, a pošto je struja bila u pitanju nije smio ničim da piipne taj plamen, sve bi dao da ima ispravne PP aparate i PP hidrante. Međutim, sve to kod nas, NEISPRAVNO! :x
Innovation

#1104 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Pokazi te dokaze konacno da znamo i mi to o podmicivanju ili ih prijavi. :?
Sto je to ta Alma uradila i ko je za to znao ptice znaju. Sram je bilo i od mene. :x
Ko ima dijete u Engleskoj na "skolanju", kome fali stolarija. Kazi i to ako imas dokaze. :-)
Ja sve sto mogu dokazati ne bojim se reci i stojim iza toga 100%.
Za ovo
, sram tebe bilo i onoga ko ti ovo dozvoljava.
PipiDugaDevetka

#1105 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Pokazi te dokaze konacno da znamo i mi to o podmicivanju ili ih prijavi. :?
Sto je to ta Alma uradila i ko je za to znao ptice znaju. Sram je bilo i od mene. :x
Ko ima dijete u Engleskoj na "skolanju", kome fali stolarija. Kazi i to ako imas dokaze. :-)
Za ovo
Šta drugo da mislim o ministru koji je bio svjedok odbrane u slučaju Mirha Pelak i ostali. Ne, nije to protivzakonito, nego je obavezno da se i ministar javi na poziv suda, odbrane tuženog ili slično, ali je njegovo svjedočenje u korist kriminalaca pokazalo da je on upoznat sa svim kriminalnim radnjama tzv. građevinske mafije. Isplivalo je tokom tog svjedočenja da je on bio Samostalni projektant, što na zvaničnoj web. stranici Ministarstva, NEMA. Zašto on krije tu svoju samostalnu djelatnost i dodatne poslove kao da je to protivzakoninto? Nema sumnje da je umiješan u poslove tzv. građevinske mafije. Kažem tzv. građevinske mafije jer mafije u BiH NEMA. Nema je zbog toga što su prava mafija i njeni kumovi visokoobrazovani, bave se legalnim poslovima. Sve po zakonu. Drže se i kanona zvanih OMERTA, dok kod nas ta mafija ima svoju državu, pa donosi zakone, u korist svoju. Baš kao što je Zakon o Fondu za povoljnije kreditiranje izgradnje stanova za stručnu omladinu.
Sram bilo ministra što je zakonom proglasio pedesetogodišnjake za omladince i tako omogućio tzv. građevinskoj mafiji da povoljno, sredstvima iz budžeta, narodnimparama, gradi stanove-angažuje svoju operativu, a sve iz tvog i mog novčanika (PDV-a)!
Dragi nepoštovani ministre:
https://www.facebook.com/pages/Idi-Jebi ... 7248055050
:x :evil:
PipiDugaDevetka

#1106 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Pokazi te dokaze konacno da znamo i mi to o podmicivanju ili ih prijavi. :?
Za ovo
Nemam para za sudske takse i advokate, pa je pravo i pravda samo za imućne!
Prijavio sam FG i komšiju gurbeta i hojratina PEV-a za KD prevare, pa ćemo vidjeti šta će tužiteljstvo učiniti.
Innovation

#1107 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Nisam niciji advokat i nikoga ne branim, ali ti pises takve netacnosti boli glava. Zamolila bih te da procitas moje ranije postove onako kako pise, a ne onako kako bi ti zelio da pise sto se tice ovih tvojih netacnih navoda. Samo jos da ti kazem da prvi put cujem za ovaj Fond sto ga ti spominjes.
Nisi odgovorio na moj zadnji post nego non stop ponavljas istu netacnu pricu i opet bez ijednog dokaza, a psovke na stranu.
PipiDugaDevetka

#1108 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Innovation wrote:Nisam niciji advokat i nikoga ne branim, ali ti pises takve netacnosti boli glava. Zamolila bih te da procitas moje ranije postove onako kako pise, a ne onako kako bi ti zelio da pise sto se tice ovih tvojih netacnih navoda. Samo jos da ti kazem da prvi put cujem za ovaj Fond sto ga ti spominjes.
Nisi odgovorio na moj zadnji post nego non stop ponavljas istu netacnu pricu i opet bez ijednog dokaza, a psovke na stranu.
Hej ženo, mater nisam mogao njegovati, a ova žena komšinica, umrla nekoliko mjeseci nakon frke i dolaska vatrogasaca. Došla joj frka glave, srce joj popustilo. Ništa ona nije bila kriva jer je na moje upozorenje ZVALA FG i nisu došli.

Već sam spominjao da je umro i komšija iznad mene jer je FG bila i nadograditelj, pa kada su skinuli krov, prokisnula mu spavaća soba tako da je i meni na prvi sprat umokrilo plafon. Sekiracija zbog maltretiranja od strane kriminalaca iz FG mu je pogoršala stanje sa njegovim bajpasiranim srcem, pa je 2006. preminuo.

Ovdje se umire zbog ministrovih grešaka i nerada. Ja sam nespreman otišao na rad u inostranstvo, pa se nakon nekoliko mjeseci surovih afričkih uslova, ''povratio''.

Trošio sam vrijeme za odlaske u kancelariju Alme Pašalić, pisanje žalbi i čitanje zakonaa. Evo sad, opet moram tražiti Zakon o upravnom postupku da ga tabirim. Umjesto da sam se spremao za taj odlazak na rad. Život su mi uništili FG i PEV. Jedina greška je kada sam u afektu (matera nepokretna se smrzavala nakon što je Sa-gas zavrnuo plin dok ne dođe dimnjačar i utvrdi da nema opasnosti za novo uključenje plina). Da sam ga bogdo štunuo barem jednom dok je ležao na asfaltu. Pipnuo ga nisam.

Sad, kada mi je mater umrla, slobodan sam i mogu u Zenicu, tako da se bojim sebe i svakog susreta sa tim komšijom, PEV-om.

Sačinili su lažan Zapisnik sa Skupa EV iz decembra 2005., a 2010.g. kada je na moj zahtjev pozvan u Ministarstvo na razgovor da objasni zašto ne održava Skupove EV, objasnio je da zbog međuljudskih odnosa ne održava te skupove. Sic, uopšte čovjek ne zna da se Skupovi mogu održati uzimanjem potpisa. Ili je slagao službenicu Ministarstva, ili su falsifikovali, odnosno sačinili Zapisnik o održanom Skupu EV, bez održavanja istog.

Zapisnik o održanom Skupu EV sam dobio od Suda u parničnom postupku naplate moga duga. Na pripremno ročište nisu poslali nikoga. Dug će najvjerovatnije biti nenaplaćen jer nedolazak na pripremno ročište znači i odustajanje od tužbe. Ja sam taj nedolazak protumačio kao strah da Sud ne razotkrije prevaru, KD.

Ja ne odustajem od borbe za moju privatnu imovinu i ravnopravno korištenje. Znači spreman sam da počnem plaćati, poslao sam pismo direktoru FG sa ponudom da se dogovorimo kako da nadoknadim dugove, te da PEV prestane sa obavljanjem svojih poslova. Meni je jasno da ako više EV ne budu plaćali naknadu, zgrada će se urušiti, opašće joj vrijednost, pa tako i vrijednost moga stana.

Imam komšiju policajca u civilu koji je gasio vatru kod komšinice sa pvc flašom koka-kole, a ja ga upozorio mjesec dana prije zapaljenja dimnjaka. I njemu sam opsovao prvog ženskog pretka. Kasnije mi došao na vrata sa puškom. Kaže šta mene briga što se kod komšinice zapalio dimnjak.

Pa, drote nedokazani, dabili drote, vatra ne zna da ti plaćaš naknadu i spržiće i tvoj stan jer FG nije poslala dimnjačara na vrijeme. Jer ministar na moje 8-godišnje slanje žalbi nije reagovao i nadzirao provođenje Zakona.
Kažem ti, život su mi promijenili za 180 stepeni unazad.

I opet ću pozvati ministra da se učlani u FB grupu:

https://www.facebook.com/pages/Idi-Jebi ... 50?sk=wall

Evo tema o pedesetogodišnjoj omladini: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=2988003
Bellica

#1109 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

lajkujMe wrote:Kod mene Laris upravitelj nisam zadovoljan snjima nikako, haustor nam izgleda ocajno, nemamo interfon a popravke moramo im dodatno placati, jedino sto su uspjeli dosad uraditi (u 10 godina) je opravka krova zgrade i postavljanje ruznih drzaca za stepenice pred ulazom. Bas sam jucer pomislio da ja sam renoviram kompletan haustor ne bih trebao vise od 200-300 km da kupim materijal pa polagano obnoviti bar izgled a mozda i nesto uradio povodom ugradnje interfona, dosta mi je vise cigana, ludaka i bog zna kojih ljudi koji ulaze u zgradu neometano.

MIJENJAJ SVE SKUPA I PEV I UPRAVITELJA. Izivini sto pisem velikim slovima, ali moram nekako doci do mozga nasih sugradjana, ako nece da rade promijeni ih, a ako je ulaz u ocajnom stanju kriv je PEV jer da on/ona radi po propisu niti u sluzbi svojih komsija/EV. Imas jos 14 upravitelja u KS pored Lares-a pa bujrum, ako neces ne moras, nastavi da placas, a neka zgrada propada, neka vam ulazi ko god hoce, neka vam se stanovi obijaju, pobogu placate, a sami stitite svoju imovinu i popravljate zajednicke dijelove, uzas. Eto toliko, dajem ti savjet kao svim drugim ljudima u slicnoj ili istoj situaciji u kojoj se ti nalazis, rjesenje imas samo ga trebas realizovati. Birate PEV kao da ste u prvom razredu OS pa kad se on/ona ne zna snaci pusti ulaz da propada. Samo da ti kazem, izgled zgrade jako puno utice na prodaju, moja priajteljica prodaje stan u Novom Gradu, stan je sredjen kao bombona, ali je ulaz strava i uzas, spustila je cijenu maksimalno, ali nista, ne smiju ljudi da se penju mracnim stubistem na kojem nema ulaznih vrata, a ispod stepenista budi Bog s nama, nema sta nema, prema tome, nije to samo platim da ne idem na sud ili platim da mi ulaz bude lijep, i druge stvari zavise od placanja odrzavanja i od redovnog odrzavanja ulaza od strane PEV i upravitelja. Vidim da ti je PIPI vec sugerisao na suradnju PEV i upravitelja i to u negativnom smislu u kojem su moguce mahinacije pa provjeri i to za svaki slucaj, nelogicno mi je da placate, a imate takvu situaciju u ulazu. Sretno!
Alhemicarkaa

#1110 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Alhemicarkaa »

Uz račun za održavanje (OKI) stigla je i ponuda za adaptaciju stanova, čišćenje, moleraj i sl. Je li iko imao iskustva, kakvi su im majstori kvalitetom i cijenom?
Innovation

#1111 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Za cijene se raspitaj kod njih, ali znam da imaju dobre majstore.
Bellica

#1112 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Alhemicarkaa wrote:Uz račun za održavanje (OKI) stigla je i ponuda za adaptaciju stanova, čišćenje, moleraj i sl. Je li iko imao iskustva, kakvi su im majstori kvalitetom i cijenom?

Ovo ti toplo NE PREPORUCUJEM, pisem iz iskustva, nemam vremena da ga opisujem, ja sam se zeznula, mislila sam kako dobro odrzavaju ulaze da dobro rade i navedene radove iz te ponude, ali sam se zestoko zeznula, ako mene pitas NEMOJ ih uzeti da ti rade nesto od toga. Eto toliko :)
zijancer

#1113 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zijancer »

Sa-gas su lopoFi, kratko rečeno. Primjedbe na gasne instalacije daju odokativno, čak u objektima sa izvorno projektovanom gasnom instalacijom i pratećim uređajima, sa urednim tehničkim prijemom.
Nakon njih dolaze dimnjačari koji koriste istu odokativnu metodu, ali i jedni i drugi imaju spremne brojeve ''majstora'' koji će ispraviti sve popisane ''zamjerke'' :P . Na kraju završite sa lošijim ventilima od onih koje ste imali prije pregleda.
A sve zbog komšije priNNca-na-zrnu-graška sa trećeg sprata, koji se gušio u vlastitom kupatilu zbog povrata gasova iz plinskog bojlera, jer je ustvari na dimnjak za bojler prikopčao i kuhinjsku napu. :cry: Iako u kuhinji postoji ugrađen fasadni otvor za ventilisanje nape.
Majmun.
PipiDugaDevetka

#1114 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

zijancer wrote:Sa-gas su lopoFi, kratko rečeno. Primjedbe na gasne instalacije daju odokativno, čak u objektima sa izvorno projektovanom gasnom instalacijom i pratećim uređajima, sa urednim tehničkim prijemom.
Nakon njih dolaze dimnjačari koji koriste istu odokativnu metodu, ali i jedni i drugi imaju spremne brojeve ''majstora'' koji će ispraviti sve popisane ''zamjerke'' :P . Na kraju završite sa lošijim ventilima od onih koje ste imali prije pregleda.
A sve zbog komšije priNNca-na-zrnu-graška sa trećeg sprata, koji se gušio u vlastitom kupatilu zbog povrata gasova iz plinskog bojlera, jer je ustvari na dimnjak za bojler prikopčao i kuhinjsku napu. :cry: Iako u kuhinji postoji ugrađen fasadni otvor za ventilisanje nape.
Majmun.
Eh, gasna instalacija je posebna priča i po Zakonu o održavanju zgrada i upravljanju zgradama KS sve je prepušteno EV i Sarajevo-gasu. Oni vrše prijem instalacije, pa su tako zaprimili instalaciju kod mog komšije kojem je majstor spojio uzemljenje na plinske cijevi koje su u početku metalne, ali pod zemljom su pvc.

Tako se desilo da je ''strujni udar'' našao put ''pražnjenja'' preko el. dijela grijača vode centralnog grijanja kod spornog nadograđenog komšije, inače policajca u civilu. Pražnjenje ''strujnog udara'' se manifestovalo tako što je iskra uz prasak probila fi2mm rupu u plinskoj cijevi i plin počeo nemilice šištati.

Sarajevo-gas je nadležan da tehnički primi instalaciju i kasnije dolazi samo po pozivu EV da prekontroliše instrumentima ako pozivalac sumnja na curenje gasa ili povratnih ispušnih nesagorjelih gasova. Njihovo je održavanje do mjernog seta uključujući i mjerni set. Kad god sam ih pozvao, došli su u roku odmah. Samo sam imao problema i trebalo je dosta vremena da dobijem kopiju zapisnika prilikom opisanog incidenta koji se sretno završio u mojoj zgradi.

Upravo ovih dana Ministarstvo je izdalo Nalog mom upravitelju, FAMOS-GRADNJI da ''odradi'' čišćenje i generalnu kontrolu ispravnosti dimnjaka. Sumnjam da će upravitelj poslušati ovu naredbu jer ministra uopšte niko ne sluša. Sigurno je potkkupljen, pa ga niko ne zarezuje ni 2%. Trebalo je da napišem tri urgencije, da dobijem Godišnje izvještaje koje čekam od avgusta prošle godine.

Korištenje dimnjaka za ispust nesagorjelih plinskih gasova čini to da stjenke dimnjaka pucaju, pa kada dimnjačar kontroliše ispravnost dimnjaka, onda to mora uraditi uz pomoć kamere. Kontrola ispravnosti dimnjaka uz pomoć kamere je skuplja od obične kontrole koja je vršena do sada uz pomoć kojekakvih sprava uobičajenih za dimnjačarski posao.

Od trovanja gasom ili tzv. povratnim nesagorjelim gasovima putem neispravnih dimnjaka ili ispusta godišnje u Sarajevu umru dvije osobe.OVDJE!
Bellica

#1115 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Slican slucaj se desio u naselju Osjek prije nekog vremena, samo hvala dragom Bogu intervenisalo se na vrijeme, djecak je ostao ziv, a mogao je zavrsiti kao navedeni u koji su stradali u proteklim godinama.
Nego, vidi, svi bi se trebali pridrzavati pravila, zna se koliko prikljucaka na jednom dimnjaku smije biti, medjutim, slabo se o tome vodi racuna. Ja sam rekla svojim dimnjacarima, ako nesto nije uredu u nasoj zgradi, slobodno prijavi Sarajevogasu neka nas iskljuce, bolje i bez plina nego da neko strada, ali hvala Bogu kod nas je sve uredu, 2 puta godisnje servisiramo, snimamo kamerom i nadam se da ce tako i ostati. Ovo svima toplo preporucujem, jer kad nesto bude, kad sarajevogas iskljuci plin cijeloj zgradi, ne ukljucuje ga bas tako lako, hajde sto se treba platiti 60KM/EV nego tesko se odluce na ponovno ukljucenje nakon nekog problema. Zato svima savjetujem da vode racuna na vrijeme. Na stranu sve ovo, na stranu placanje, iskljucenje, smrzavanje, ali kad komsija strada ne daj Boze, to je najveca tuga i zalost, a neko je mogao da intervenise na vrijeme i sprijeci tragediju.
rimac

#1116 Izmjene Zakona. Predstavnik "stručno lice".

Post by rimac »

Čitam i ne mogu vjerovati. Po prijedlog izmjene Zakona, postojat će uvjeti za predstavnika stanara. MOrat će biti stručno lice, a ako ga nema angažirat će se firma za to.

Najveća besmisao. Kod mene samo desetak stanova u zgradi i predstavnik, čovjek koji je bio prije mene, kao i ja sad, nismo dobivali nikakvu naknadu. Ništa ne bi ostajalo onda za održavanje.

I koja je to logika da predstavnik stana ne zna šta treba uraditi... Još malo pa će nam uzeti i vlastite stanove i dati nekoj svoj firmi da njima upravlja...
Innovation

#1117 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Rimac
Nisi dobro shvatio. To je prijedlog da se za PEV-a bira lice "osoba" /biraju ga EV/koje nema 1oo god. i zbog sazaljenja da bi nesto zaradio /sto je PIPI potpuno u pravu/. Lice koje se razumije u ono sto upravitelj radi i koje ce znati narediti upravitelju sta da radi i sta je prioritet u njegovom ulazu. Naravno morat ce nauciti i da tumaci Zakon. :-)
Ako u ulazu nema takva osoba onda opet EV imaju pravo da izaberu pravno lice tj. firmu, koja ce obnasati posao PEV-a. Placat ce mu se sa racuna ulaza max 15% od naplate za taj mjesec.
Ne siri dezinformacije. Citaj kako treba. :x
zonbirile

#1118 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

kao da gledam šta će biti nesposobnih PEV,da bi se pogurale firme,a onda pljačka do daske.Ima dosta ovih poput @Belice koji kvare radnju.
rimac

#1119 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rimac »

Innovation wrote:Rimac
Nisi dobro shvatio. To je prijedlog da se za PEV-a bira lice "osoba" /biraju ga EV/koje nema 1oo god. i zbog sazaljenja da bi nesto zaradio /sto je PIPI potpuno u pravu/. Lice koje se razumije u ono sto upravitelj radi i koje ce znati narediti upravitelju sta da radi i sta je prioritet u njegovom ulazu. Naravno morat ce nauciti i da tumaci Zakon. :-)
Ako u ulazu nema takva osoba onda opet EV imaju pravo da izaberu pravno lice tj. firmu, koja ce obnasati posao PEV-a. Placat ce mu se sa racuna ulaza max 15% od naplate za taj mjesec.
jesam dobro shvatio. Isto pišeš i ti i ja. Stavit će tako visoke kriterije za predstavnike, gdje većina ulaza neće imati takvu osobu, da će 15% od UKUPNIH SVIH PLAĆANJA ići će nekoj firmi koja je "bliska" autorima zakona. Ponavljam, zašto bi se vlasnik stana znao pribnuti za svoj stan a 10 ili 30 vlasnika ne bi znali brinuti se za zajedničke dijelove?
Innovation

#1120 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Bas mozete provaljivati. Zonbi ok kod njega je sve kontra inace, :)
Kriterije sam ti napisala, ali ti opet ne citas kako treba. Bitno je samo nesto izokrenuti. :-)
Ucestvuj u javnoj raspravi, kad bude.
PipiDugaDevetka

#1121 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Gdje se mogu pročitati ti Prijedlozi izmjena Zakona?
Hoće li biti omogućeno ''online'' podnošenje prijedloga i kritika tih eventualnih Izmjena Zakona u sklopu Javne rasprave?
zonbirile

#1122 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

rimac wrote:
jesam dobro shvatio. Isto pišeš i ti i ja. Stavit će tako visoke kriterije za predstavnike, gdje većina ulaza neće imati takvu osobu, da će 15% od UKUPNIH SVIH PLAĆANJA ići će nekoj firmi koja je "bliska" autorima zakona. Ponavljam, zašto bi se vlasnik stana znao pribnuti za svoj stan a 10 ili 30 vlasnika ne bi znali brinuti se za zajedničke dijelove?
-------------------------------------------------
pa pošto je već takav prijedlog,već i ima takva firma U PRIPREMI,čeka se samo usvajanje Zakona.Pošto za svoje funkcionisanje mora imati veći broj ulaza,normalno je da će se pojaviti ogroman broj neadekvatnih PEV.Joj tebe,ti si baš nepovjerljiv,nemaš razloga,pa u Bosni si.
Garden of illusion

#1123 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

zonbirile wrote: -------------------------------------------------
pa pošto je već takav prijedlog,već i ima takva firma U PRIPREMI,čeka se samo usvajanje Zakona.Pošto za svoje funkcionisanje mora imati veći broj ulaza,normalno je da će se pojaviti ogroman broj neadekvatnih PEV.Joj tebe,ti si baš nepovjerljiv,nemaš razloga,pa u Bosni si.
I gdje je ta firma "u pripremi" @zonbirile? Da je hoće neko oformiti volila bih više nego pare, bar bi ljudi doveli ulaze koji ih izaberu u koliko toliko normalno stanje. Velika većina današnjih PEV su penzioneri od 65-75 godina,bez ikakvog tehničkog obrazovanja koji čuvaju sredstva na računima svojih ulaza za ono malo naknade koju dobijaju za svoj "rad". A ulazi im ne mogu biti u gorem stanju.
Garden of illusion

#1124 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

@zonbirile evo Innovation je sve savršeno dobro objasnio/la:
zonbirile

#1125 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by zonbirile »

Garden of illusion wrote:
zonbirile wrote: -------------------------------------------------
I gdje je ta firma "u pripremi" @zonbirile? Da je hoće neko oformiti volila bih više nego pare, bar bi ljudi doveli ulaze koji ih izaberu u koliko toliko normalno stanje. Velika većina današnjih PEV su penzioneri od 65-75 godina,bez ikakvog tehničkog obrazovanja koji čuvaju sredstva na računima svojih ulaza za ono malo naknade koju dobijaju za svoj "rad". A ulazi im ne mogu biti u gorem stanju.
-------------------------------------
daj bože,ali...poznavajući odnos prema korisnicima.Sumnjam da će biti konkurencije,jer nema mjesta za više firmi,a ona mora profitabilno poslovati i biće guravo po EV i ulaze.
Post Reply