Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Us and them

#1 Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Us and them »

Gdje su tačno granice i stanovništvo kojih općina zapravo spada u ove kategorije? Da li je to jasno određeno?

Koji još regionalno - kulturološki identiteti postoje? Nalazio sam da Živiničani i Kalesijci svoj identitet vežu uz rijeku Spreču pa tako se može naići na pojam "Spreče" koji se odnosi na stanovništvo tog kraja ili "Bošnjaci sprečanske doline".

Teočani se npr nazivaju Majevičanima, je li i Čelić spada u to?

Koliko su zapravo ovo precizni pojmovi, da li ima ikakve posebne sličnosti između onog iz Goražda i onog iz Bratunca, a obojica Podrinjci? Postoji ta podjela na Gornje, Donje i Srednje Podrinje. Slično pitanje bi se moglo postaviti i za Krajišnike.

Jesu li ovi iz Gradačca i Brčkog Posavci?

Da li su "Sarajlije", "Mostarci", "Tuzlaci" i vezano za ostale velike gradove identiteti sami za sebe, imaju li osobine toga?

Šta je sa pojmom "istočnjak" koji se često koristi sa negativnim prizvukom a odnosi se na stanovištvo istočne Bosne, da li je taj naziv istovjetan onom "Podrinjac" ili je uži ili širi od toga?

Da li ima krajeva koji ne spadaju "ni u šta", meni se to čini za npr. Olovo. Šta je sa "Srednjom Bosnom"?

Volio bih malo više znati o tim identitetima ali prije svega ko spada u što.
JedanOdBraceMorica

#2 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by JedanOdBraceMorica »

Malo nam sto se dijelimo po religijima i nacijama pa smo odlucili da se podijelimo i po pokrajinama... Meni je to sve isto, premala smo mi zemlja da bi bilo razlike izmedju npr Trebinjca i Kakanjca
cyprus

#3 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by cyprus »

Pa dobro, i regionalna pripadnost često čini važan dio nečijeg identiteta... Samo kada govorimo o ovim vernakularnim regijama, nema tu precizne i oštre geografske granice...
Juliuscezar

#4 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Juliuscezar »

Ma to je normalno ne samo da se na podrucju opcina ljudi dijele na razne "krajeve", nego i u jednom selu ces cuti da se istice razlika izmedju mahala
It_is_a_Leclerc

#5 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by It_is_a_Leclerc »

Što se Krajine tiče, uvijek su se stanovnici Bužima, Kladuše, Krupe, Cazina i Bihaća smatrali Krajišnicima s obzirom da se rečene općine ubrajaju u nešto što se zove Cazinska Krajina. Nije pogrešno ni da se Krajišnicima nazovu stanovnici Sanskog Mosta, Prijedora, Novog, pa sve do Banja Luke, s ozbirom da kontinuitet postojanja Banjalučke ili Bosanske krajine, ali načelno će se u pojmu Krajišnik pronaći upravo ovi koje sam nabrojao.
dječak sa šibicama

#6 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by dječak sa šibicama »

Kladusani, Cazinjani i Buzimljani sebe zovu ljutim krajisnicima.

Vec biscani, krupljani, jesu prilicno pitomiji od ovih prvonavedenih. Prosjecni buzimljan je kao indijanac, konj, cakija, rakija, i desetero djece. Nerijetko i dvije tri zene :D

Gradacac i Brcko spadaju pod Posavinu, neki kazu i sjeverna Bosna. Meni je recimo cudno sto Bosanska Posavina zavrsava negdje kod Dubocca iznad Dervente, znam dvoje troje iz Gradiske oni ne kazu za sebe da su posavljani vec krajisnici. Ovamo nizvodno od Brckog je Semberija vec.

Zna se otprilike gdje je sta, jedino sto ovi iz Prozora ne znaju gdje su pa kazu cesto da su na ono "i" :D

Gdje pripada Trnovo recimo, Sarajevu? ima ih dosta u SA, oni samo znaju reci da nisu "planistaci" odnosno tako zovu one sa Sabica i Dejcica, i "iza Bjelasnice", Bjelimice i slicno :D
broj dva

#7 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by broj dva »

JedanOdBraceMorica wrote:Malo nam sto se dijelimo po religijima i nacijama pa smo odlucili da se podijelimo i po pokrajinama... Meni je to sve isto, premala smo mi zemlja da bi bilo razlike izmedju npr Trebinjca i Kakanjca
---
Podjele su osnovni mehanizam utvrdjivanja identiteta - da bi ja bio ja, moram biti ja naspram nekoga ko to to nije.
Jer ako su svi kao ja ko sam onda ja..
Lose filozofiranje na stranu, regionalne podjele su meni licno mnogo erazumljivije od etnicki, religijski i inih...
A sklonost za podjelama u grupe, bez obzira na osnovu, jeste fundamentalna..
Pozdrav od Hercegovca.
A sta me cini hercegovcem ? Krs, sipci, Neretva, celopek, saransak..
Us and them

#8 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Us and them »

JedanOdBraceMorica wrote:Malo nam sto se dijelimo po religijima i nacijama pa smo odlucili da se podijelimo i po pokrajinama... Meni je to sve isto, premala smo mi zemlja da bi bilo razlike izmedju npr Trebinjca i Kakanjca
Ja primjećujem jezične, kulturološke pa čak i razlike u fizionomiji između Bošnjaka sa različitih područja:

Sandžaklije su uglavnom tamnijeg tena, boje očiju, izrazito crne kose. Svjetle Sandžaklije su vrlo malobrojni.

Bošnjaci iz Donjeg Podrinja ili kako se već to računa, uglavnom Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, za taj kraj veže se izražena nepismenost ali ne samo to, stariji kažu da su to zlobni ljudi, najgori među Bošnjacima što se tiče dobrote, prvi među Bošnjacima koji bi ti odmogli a zadnji koji bi ti pomogli.

Krajišnici? Niskog rasta, niži od bošnjačkog prosjeka, ali ljuti i bučni, kao čivave su, specifičan govor pa i face, definitivno karakteristični.

Itd, itd.
Us and them

#9 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Us and them »

Posavci važe kao mirni, miroljubivi, dobroćudni ravničari(dok se za narod s brda' uvijek gledalo kao na nasilnike i ratnike). Međutim, 108./215. viteška brigada Brčko je prema ocjenama bila jedna od najboljih brigada u cijeloj Armiji RBiH i bili su poznati kao žestoki borci, itekako ratoborni. Nešto se tu ne uklapa :-?
Boletus edulis

#10 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Boletus edulis »

Ti nemas dvije ciste u glavi.
listopad

#11 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by listopad »

Brcko je bilo ekonomski i kulturni centar Bosanske Posavine. Neces naci nijednog Brcaka koji se ne osjeca Posavljakom. Gradacac je povijesno pripadao Posavini, ali koliko je Gradacac zaista Posavina ostaje otvoreno pitanje. No Brcko je ta prava Posavina ravna. 8-)
JedanOdBraceMorica

#12 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by JedanOdBraceMorica »

Us and them wrote:
Ja primjećujem jezične, kulturološke pa čak i razlike u fizionomiji između Bošnjaka sa različitih područja:

Sandžaklije su uglavnom tamnijeg tena, boje očiju, izrazito crne kose. Svjetle Sandžaklije su vrlo malobrojni.

Bošnjaci iz Donjeg Podrinja ili kako se već to računa, uglavnom Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, za taj kraj veže se izražena nepismenost ali ne samo to, stariji kažu da su to zlobni ljudi, najgori među Bošnjacima što se tiče dobrote, prvi među Bošnjacima koji bi ti odmogli a zadnji koji bi ti pomogli.

Krajišnici? Niskog rasta, niži od bošnjačkog prosjeka, ali ljuti i bučni, kao čivave su, specifičan govor pa i face, definitivno karakteristični.

Itd, itd.
Izvini ali nidze veze :roll: Prvo Sandzaklije nisu Bosnjaci nego Srbijanci, drugo iz Podrinja imas masu ljudi koji si vrlo uspjesni na zapadu, profesori, izinjeri, doktori itd., ja ih licno poznajem bar 10 i vjeruj mi da mi nijedan nije odmogao, trece Krajisnika koliko ima muslimana toliko ima i pravoslavaca i uopste nisu niskog rasta, pogotovo ljudi sa Grmeca i iz podgrmeckih sela
Ajatolah_

#13 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Ajatolah_ »

Ono što znam ljudi iz Cazinske Krajine, jesu niži od prosjeka... I čini mi se da su nešto češće crnokosi. Taj neki "bučan" karakter iskreno nisam primijetio.
orinoco

#14 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by orinoco »

It_is_a_Leclerc wrote:Što se Krajine tiče, uvijek su se stanovnici Bužima, Kladuše, Krupe, Cazina i Bihaća smatrali Krajišnicima s obzirom da se rečene općine ubrajaju u nešto što se zove Cazinska Krajina. Nije pogrešno ni da se Krajišnicima nazovu stanovnici Sanskog Mosta, Prijedora, Novog, pa sve do Banja Luke, s ozbirom da kontinuitet postojanja Banjalučke ili Bosanske krajine, ali načelno će se u pojmu Krajišnik pronaći upravo ovi koje sam nabrojao.
Paa da
sadie_forever

#15 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by sadie_forever »

Us and them wrote:

Itd, itd.
.

Odakle ti ovo? Mislim da svako selo ima ovakve price o drugom selu,,,ja sam cula da su tuzlaci nevjernici,sarajlije lijeni,srednja bosna nqcionalisti,krajisnici jedu svinjetinu :D
It_is_a_Leclerc

#16 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by It_is_a_Leclerc »

orinoco wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Što se Krajine tiče, uvijek su se stanovnici Bužima, Kladuše, Krupe, Cazina i Bihaća smatrali Krajišnicima s obzirom da se rečene općine ubrajaju u nešto što se zove Cazinska Krajina. Nije pogrešno ni da se Krajišnicima nazovu stanovnici Sanskog Mosta, Prijedora, Novog, pa sve do Banja Luke, s ozbirom da kontinuitet postojanja Banjalučke ili Bosanske krajine, ali načelno će se u pojmu Krajišnik pronaći upravo ovi koje sam nabrojao.
Paa da
Bome da :D
Nadzorna_ploca

#17 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Nadzorna_ploca »

Zivinicani se zovu stolari, zbog Konjuha.:D
Us and them

#18 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Us and them »

Stanovništvo Centralne Bosne baš i ne poznajem ali otac dobro zna stanovništvo Travnika i Novog Travnika i on kaže da su oni bolji od nas iz tuzlanske regije :D , u smislu da je to narod blage naravi, bogobojazan, kulturan.

A kakvi smo mi iz Sjeveroistočne Bosne/tuzlanske regije nek drugi kažu.
sadie_forever

#19 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by sadie_forever »

Us and them wrote:Stanovništvo Centralne Bosne baš i ne poznajem ali otac dobro zna stanovništvo Travnika i Novog Travnika i on kaže da su oni bolji od nas iz tuzlanske regije :D , u smislu da je to narod blage naravi, bogobojazan, kulturan.

visoko,travnik,tesanj zenica ima jak vjerski uticaj,,,zivinice,banovici-seljacki narod bez neke tradicije,tuzla komunjare,podrinje-pomalo outsideri,njihovi pretci su muslimani iz srbije,sarajevo-potomci begova i aga,primjeti se dosta turskih gena(dosta ih je mrkih)
insomnia78

#20 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by insomnia78 »

Eki potomci begova i aga :lol: :lol: :lol:
FreakyStyley

#21 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by FreakyStyley »

sadie_forever wrote:
Us and them wrote:Stanovništvo Centralne Bosne baš i ne poznajem ali otac dobro zna stanovništvo Travnika i Novog Travnika i on kaže da su oni bolji od nas iz tuzlanske regije :D , u smislu da je to narod blage naravi, bogobojazan, kulturan.

visoko,travnik,tesanj zenica ima jak vjerski uticaj,,,zivinice,banovici-seljacki narod bez neke tradicije,tuzla komunjare,podrinje-pomalo outsideri,njihovi pretci su muslimani iz srbije,sarajevo-potomci begova i aga,primjeti se dosta turskih gena(dosta ih je mrkih)
Image

Idi se svadjaj sa svekrvom, stare ti. To ti bolje ide.

"komunjare"

"seljacki narod"

"potomci begova i aga"

"dosta turskih gena"
Us and them

#22 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Us and them »

insomnia78 wrote:Eki potomci begova i aga :lol: :lol: :lol:
Blizu je:

"Treba na kraju spomenuti još dva važna društveno - ekonomska čimbenika koja su pridonijela širenju islama u Bosni: ropstvo i razvitak muslimanskih gradova...Robovi koji bi prešli na islam mogli su zatražiti oslobođenje...Preobraćeni i oslobođeni robovi ponajčešće su završavali u gradovima koji su se širili i koji su nudili nove mogućnosti zaposlenja. Godine 1528. ti oslobođeni robovi sačinjavali su gotovo 8 posto od ukupnog stanovništva Sarajeva." Noel Malcolm, Povijest Bosne.
Vipsilon

#23 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Vipsilon »

JedanOdBraceMorica wrote:
Us and them wrote:

Itd, itd.
Izvini ali nidze veze :roll: Prvo Sandzaklije nisu Bosnjaci nego Srbijanci, drugo iz Podrinja imas masu ljudi koji si vrlo uspjesni na zapadu, profesori, izinjeri, doktori itd., ja ih licno poznajem bar 10 i vjeruj mi da mi nijedan nije odmogao, trece Krajisnika koliko ima muslimana toliko ima i pravoslavaca i uopste nisu niskog rasta, pogotovo ljudi sa Grmeca i iz podgrmeckih sela
Sandžaklije su Bošnjaci.
Ajatolah_

#24 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by Ajatolah_ »

Primjer troll accounta iz bukvara. Bukvalno svaki post je napisan da povede ovakve reakcije, zajedno s onim temama o svekrvama i sličnim izmišljotinama, koje ljudi uvijek shvate kao da ih neko ozbiljno piše...
sadie_forever

#25 Re: Ko su Podrinjci, Krajišnici, Hercegovci, Posavci...

Post by sadie_forever »

Ajatolah_ wrote:
Primjer troll accounta iz bukvara. Bukvalno svaki post je napisan da povede ovakve reakcije, zajedno s onim temama o svekrvama i sličnim izmišljotinama, koje ljudi uvijek shvate kao da ih neko ozbiljno piše...
Ne vec brutalno istinu govorim,bez obzira sta i kojoj strani pripada

sta je konkretno pogresno u ovom sto sam iznjela? zar nije tema o predrasudama`? logicno da kada sam napisala potomci begova i aga nisam mislila na sve nego manjnu(pobogu i sarajlije su danas manjina,koliko ih ima da im je djed rodjeni sarajlija bogati),vec opcenito sarajlije su prve prihvatile islam,tu su dolazili osmanlije ,i zbog svega toga imali su priviligovan status ...sto se danas primjeti .Mozda to nije tacno ali tema svakako nije naucna istrazivanja
Post Reply