Ko su jehovini svjedoci na vashim vratima?

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Ko su jehovini svjedoci na vashim vratima?

Post by Kid_A » 10/05/2007 11:35

Sekta Jehovini Svjedoci je inicirana od strane engleza Čarls Rusela (Charles T Russell) godine 1872. On je rođen 16 Februara, 1852, sin Joseph L. i Anna Eliza Russell. On je imao velike teškoće u prihvatanju doktrine o vječnoj paklenoj vatri i u svojim studijama on ne samo da je porekao vječnu kaznu, nego takođe i doktrinu svetog Trojstva, kao i božansku prirodu Hrista i Svetoga Duha.
1870 godine, u svojoj osamnaestoj godini života, Russell je organizirao časove Biblije u Pittsburghu. 1879 godine on se dao u popularisanje i propagiranje svojih iskrivljenih doktrinalnih ideja. On je ko-publicirao "The Herald of the Morning" magazin s njegovim osnivačem, N. H. Barbourom i već u 1884 godini Russell je preuzeo kontrolu nad publikacijom i preimenovao je u "The Watchtower Announcing Jehovah's Kingdom", i osnovao "Zion's Watch Tower Tract Society" (sada poznatu kao "Watch Tower Bible and Tract Society"). Prvo izdanje "The Watchtower" magazina je bilo samo 6,000 primjeraka mjesečno. Danas izdavački kompleks Svjedoka u Brooklynu, New York, izdaje 100,000 knjiga i 800,000 primjeraka svoja dva magazina--i to dnevno!"

Russell je tvrdio da se Biblija može razumjeti samo shodno njegovim interpretacijama. Vrlo opasan aranžman imajući u vidu da je on imao punu kontrolu nad onim što se pisalo u Watchtower magazinu.

Nakon Russellove smrti 31 Oktobra, 1916g, advokat iz Missouri po imenu Joseph Franklin Rutherford je preuzeo upravljanje nad Watch Tower Society koja je tada bila poznata kao "Dawn Bible Students Association". 1931 godine on je formalno promjenio ime te organizacije u "The Jehovah's Witnesses" (tj. Jehovini Svjedoci).

Nakon Rutherfordove smrti, čovjek po imenu Nathan Knorr je preuzeo upravljanje. Nakon tog Knorra, Frederick William Franz je postao upravnik te sektarijanske organizacije.

Danas tom Zajednicom predsjedava određeni Mr. Henschel. Tsekta ima preko 4 miliona članova u cijelom svijetu. Statistika ove Watchtower Society ukazuje da je njima potrebno da obave 740 posjeta ili "kucanja na vrata" da bi regrutirali svakog od približno 200,000 novih članova koji se priodruže ovoj sekti svake godine.

Jehovini Svjedoci imaju nekoliko ‘book studies' tj. 'studiranje knjige' svake hefte. Članovi ne moraju da pohađaju te časove, ali postoji određeni stupanj očekivanja koji blago nuka novo-preobraćene da sudjeluju u tom lukavom doktriniranju ili bolje rečeno ispiranju mozga. Tokom ovih ‘studiranja knjige' Jehovini Svjedoci su konstantno izloženi anti Kršćanskim i anti svim ostalim vjerskim naučavanjima. Prosječni Jehovin Svjedok, sa svojim konstantnim Watchtower indoktriniranjem, bi mogao lahko potući prosječnog Kršćana kada je u pitanju odbrana ličnih vjerovanja.

Jehovini Svjedoci žestoko prikazuju doktrinu svetog Trojstva kao paganskog porijekla koje je Kršćanstvo, u cjelini, progutalo kao sataninu laž. Pored pobijanja doktrine Trostva oni jednako žestoko pobijaju Hristovu božansku prirodu, kao i onu od Svetog Duha, vjerovanje u pakao, i vječnu svjesnu kaznu u paklu.

Jehovini Svjedoci su zapravo "Watchtoweriti"

Jehovini Svjedoci vjerno idu od vrata do vrata propovjedajući "Kraljevstvo Božije." Oni su uglavnom učtivi i iskreni u svom naporu da prenesu "Jehovine Radosne Vijesti." Kao i uvijek, oni nosaju sa sobom nekoliko knjiga i magazina, od kojih su neki Novi Svjetski Prevo (njihova verzija Biblije koja je izmjenjena na nekoliko mjesta naspram šire prihvaćenih verzija Biblije), Awake Magazine, i, naravno, sveprisutni Watchtower Magazin.

Jehovini Svjedoci primaju direktive od The Watchtower Bible i Tract Society sa sjedištem u Brooklynu, New York. Ova organizacija tvrdi da je komunikacijski kanal između Boga i Njegovog naroda (Jehovinih Svjedoka), da predstavlja Isusa na zemlji, i da niko nemože naći Biblijsku uputu van njihove organizacije. Razmotrite njihove slijedeće citate: "Za očekivati je da Gospod ima sredstva komuniciranja sa Svojim narodom na zemlji, i On je jasno pokazao da je magazin po imenu "The Watchtower" korišten za tu svrhu." 1939 Yearbook of Jehovah's Witnesses, str. 85."

Požurite da identifikujete vidnu teokratsku Božiju organizaciju koja predstavlja Njegova kralja, Isusa Hrista. To je esencijalno za život (vječni). Učinivši to, budite kompletni u prihvatanju njenog svakog aspekta." The Watchtower, Oktobar 1, 1967, str. 591.

"Svi mi trebamo pomoć da shvatimo Bibliju, a mi ne možemo naći potrebnu Biblijsku uputu izvan ‘vjerne i diskretne sluge' organizacije." The Watchtower, Feb. 15, 1981.


Očigledno, Watchtower Biblija i Tract Society je poprimila veliku ulogu, uključujući tu ulogu Božije "vidne teokratske organizacije" i ‘vjerne i diskretne sluge" naučavajući kobejagi istinske Kršćanske doktrine. Problme je u tome što je to Watchtower vrsta doktrine a ne biblijske doktrine.

Naravno, Jehovini Svjedoci će žestoko odbiti takvu primjedbu. Oni kažu da oni čitaju i studiraju svoje Biblije i da koriste Watchtower literaturu samo kao uputnik u razumjevanje Božije riječi. Ali baš ovo njihovo priznanje o dosljednosti Bibliji je istovremeno njihova osuda jer se njihove doktrine ne nalaze u Bibliji. Dokaz tome se nalazi, vjerovali ili ne, u Watchtower vlastitim pisanjima. Razmotrite samo ovaj citat iz The Watchtower Magazine izdanja od 15 Augusta, 1981 koje kaže: "S vremena na vrijeme, u redovima Jehovinog naroda se pojavljuju oni, koji su, kao i prvobitni Satana, usvojili neovisni, kritički odnos...Oni kažu da je dovoljno čitati samo Bibliju isključivo, bilo nasamo ili u malim grupama kod kuće. Ali, začuđujuće, takvim ‘čitanjem Biblije,' oni su se povratili nazad na apostatne doktrine Kršćanskog sveštenstva koje su se podučavale prije stotinu godina..." The Watchtower, August 15, 1981.


Da li ste ukapirali ovo? Ako čitate današnju Bibliju sami, vi ćete postati pobornik Trojstva zato što je baš to što Watchtower smatra "apostatnom doktrinom." Drugim riječima, ako sami čitate Bibliju, vi nećete moći iz nje zaključiti doktrine Watchtower časopisa tj. Jehovinih Svjedoka. Ovo je šokirajuće priznanje od strane Watchtower organizacije tj. Jehovinih Svjedoka da su njihove teološke doktrine zapravo njihovo vlastito intelektulano konstruiranje, drugim riječima njihov dodatak današnjoj Kršćanskoj Bibliji. Jasno je onda, da Jehovini Svjedoci ne izvlače svoja vjerovanja iz Biblije, nego pak iz literature Watchtower organizacije.

Prema tome, Jehovini Svjedoci su zapravo članovi Watchtower kulta a ne Kršćani.

Prosječni Kingdom Hall (tj. crkva Jehovinih Svjedoka) ima časove studiranja "Knjige" nekoliko puta sedmično. Na ovim okupljanjima zapravo svaki Jehovin Svjedok dobija novu literaturu od Watchtower kultne organizacije, studira uz pomoć Watchtower asistenata, i diskutira doktrine u ‘studijama Biblje." Tako se svaki od njih indoktrinira tj. hipnotičkim sugeriranjem programira. Bez obzira da li Jehovin Svjedok volio ili ne volio ono čemu se poučava, to nije važno. Jehovin Svjedok je uslovljen da prihvati i vjeruje u sve što mu se u mozak pohranjuje putem Watchtower Literature i istovremeno je obeshrabljen da koristi vlastiti razum i racionalnu analizu onog što mu se vješto natura. Drugi citat: "Mi treba da progutamo i svarimo i da se asimiliramo s onim što je postavljeno ispred nas, bez ustezanja prema dijelovim hrane zato što isti ne odgovaraju našem mentalnom ukusu...Mi treba da ponizno slijedimo Božiju teokratsku organizaciju i čekamo za daljnu klarifikaciju…" The Watchtower, February 1, 1952, str. prg. 79-80.


Ovojasno pokazuje da je Watchtower Biblija i Tract Society zapravo učitelj Jehovinog Svjedoka a ne Isus i Božija Riječ i da je Jehovin Svjedok zapravo član lukavog neznabožačkog kulta.

Jedan od dokaza da su Jehovini Svjedoci zapravo Watchower kult, je činjenica da svi u tančine vjeruju u iste stvar. Naravno, oni će reći kako je to znak jedinstva a ne zbrke koje se ogledau u Kršćanskoj vjeroispovjesti. Ali apsolutno jedinstvo u vjerovanjima među ljudima iste vjeroispovjesti nije znak jedinstva i slobode, nego kontrole i autokracije.

U Kršćanstvu kao i drugim svjestkim religijama postoje osnovna vjerovanja koja ujedinjuju sve Kršćane u svijetu. Ljudima je dozvoljeno da se razlikuju u shvatanjima u sporednim doktrinalnim pitanjima jer je to odraz prirodnog individualizma u kojem je Bog stvorio ljude da međusobno djeluju. (Rimljani 14:1-7). Kod Jehovinih Svjedoka to pak nije slučaj. Oni svi moraju u tančine vjerovati u iste doktrine iz istih publikacija. Svaki od njih nudi identičan organizacijski odgovor na postavljena im pitanja i izazove, i svi oni predstavljaju identične tvrdnje o "Kraljevstvu Božijem," "Greškama Trojstva," "Nadolazećem Armagedonu," itd. Uglavnom, ako ste pričali samo s jednim Jehovinim Svjedokom isto vam je kao da ste pričali sa svakim od njih.

Ako želite znati šta prosječni Jehovin Svjedok vjeruje, nemojte čitati Bibliju, nego čitajte njihov Watchtower Magazin. To je zato što je Watchtower organizacija izvor i osnivač svih njihovih teoloških vjerovanja, a ne Biblija. Stoga Jehovin Svjedok je, očigledno, pripadnik Watchtower kulta.

Da li su Jehovini Svjedoci pripadnici Kršćanske religije?

Odgovorna ovo pitanje je , "Ne. Oni nisu Kršćani." Kao i svi kultovi, organizacija Jehovinih Svjedoka odstupa i mjenja esencijalne doctrine Kršćanstva. Oni poriču božansku prirodu Isusa Hrista, fizičko proživljenje, i spas kroz Isusovu žrtvu. Da bi podržala svoje pogrešne doktrine, Watchtower organizacija (koja je autor i mentor kompletne oficijelne teologije Jehovinih Svjedoka) je čak izmijenila određeni tekst u Bibliji.

Tipični kultovi koji koriste Bibliju da podrže svoja stajališta propagiraju niz interpretacijskih pogreški:
Uzimanje rečenica van neposrednog conteksta.
Odbijanje da se rečenice čitaju u cjelokupnom Biblijskom kontekstu.
Ubacivanje njihovih teoloških pretpostavki i tekst Biblije.
Mijenjanje Biblijskog teksta radi njihovih potreba.
Kačenje za jednu rečenicu da se interpretira mnoštvo drugih.
Mjenjanje zhačenja riječi.
Proglašavanje određenih paragrafa figurativnim kada isti kontradiktuju njihove vlastite doktrine.
Bukvalno dodavanje teksta Božijoj Riječi.

Osim toga, kult zahtijeva od svojih članova regularna i česta pohađanja časova njihovog "Studiranja Biblije" gdje se članovi konstantno indoktriniraju s anti-Kršćanskim i anti-drugim doktrinama. To se sprovodi čitanjem Watchtower magazina koji, faktički, rezonuje umjesto njih šta je istina a šta laž. Njima se govori kako će bit ponižavani i napadani od ljudi kada im budu dolazili na vrata da im prenesu njihove lažne doktrine, pa tako ako se neko ne bude s njima slagao ili ih napao da je to znak da su oni istinski tj. iskreni Jehovini Svjedoci, drugim riječima to njima treba daje čast i znak osobite privilegije kod njihovog Jehove. Oni su programirani da je njihova organizacija jedina istinska Božija organizacija na zemlji (što je zapravo distinktivni slogan svih kultova). Oni su jako ponukani da se druže samo sa drugim pripadnicima Jehovinih Svjedoka, da bi time bili što manje izloženi "vanjskom uticaju" i samostalnom rezonovanju. Njima se preporučuje da napuste one koji iziđu iz njihova kulta, tako da ostali ne mogu vidjeti ili saznati zašto je ta dotrična osoba napustila kult. Oni su općenito paranoični kao što sam se mogao uvjeriti na Internet Chat Rooms gdje, nakon što sam postavio jedno pitanje Biblijskom tekstu, ja sam bio odsječen od pristupa tom chat room Jehovinih Svjedoka. Nadalje, moje ime je prenošeno od člana do člana preko svih chat soba Jehovinih Svjedoka gdje su mi takođe dokinuli pristup. Očigledno, provjeravanje i zapitkivnaje o njihovim doktrinama nije dozvoljeno.

Primarno, organizacija Jehovinih Svjedoka je kult radi toga što tvrdi da je religija Biblijskog teksta a istovremeno pobija esencijalne Biblijske tj. Kršćanske doktrine. Biblija današnjih Kršćana kaže kako je Isus zapravo Bog u mesu tj. Božije utjelovljenje, i da je Isus vaskrsnuo iz mrtvih u istom tijelu u kojem je i preminuo, i da je spasenje moguće samo kroz vjeru u njega. Watchtower organizacija pak pobija sve tri doktrine.

Watchtower organizacija je ne-Kršćanska organizacija koja koristi svoje članove da javno protura lažne doktrine, prodaje ogromnu količinu literature, i povećava apsolutnu kontrolu nad svojim članovima i njihovim porodicama.

To je ukrako ne-Kršćanski kult.

Šta to Jehovini Svjedoci naučavaju?
Da ima samo jedan Bog u jednoj ličnosti, Make Sure of All Things, str 188.
Da nema Trojstva, Let God be True, str. 100-101; Make Sure of All Things, str.386.
Da je Sveti Duh samo sila, da nema život, Reasoning from the Scriptures, 1985, pp. 406-407.
Da je Sveti Duh zapravo Božija bezlična aktivna sila, The Watchtower, June 1, 1952, p. 24.
Da je Jehovino prvo stvorenje bio Njegov 'jedini Sin'. . . i da ga je Jehova koristio za stvaranje svih drugih stvari", Aid to Bible Understanding, pp. 390-391.
Da je Isus zapravo bio arhanđeo Mihail koji je postao čovjek, The Watchtower, May 15, 1963, p. 307; The New World, 284.
Da je Isus bio samo savršeni čovjek, a ne Božije utjelovljenje, Reasoning from the Scriptures, 1985, pp. 306.
Da Isus nije vaskrsao iz mrtvih svojim fizičkim tijelom, Awake! July 22, 1973, p. 4.
Da Isus nije proživljen kao ljudsko stvorenje nego kao duh." Let God be True, p. 276.
Da Isus nije umro na krstu nego na stubu, Reasoning from the Scriptures, 1985, pp.
89-90.
Da se Isus već 1914 godine vratio na zemlju, iako nevidljiv. The Truth Shall Make You Free, p. 300.
Da Isusova otkupna žrtva ne uključuje Adama, Let God be True, p. 119.
Da je njihova samo-proglašena crkva zapravo Božiji poslanik na zemlji, The Watchtower, April 1, 1972, p. 197.
Oni tvrde da su oni jedini kanal kojim protiče Božija istina, The Watchtower, Feb. 15, 1981, p. 19.
Da će samo njihovi članovi biti spašeni, The Watchtower, Feb, 15, 1979, p. 30.
Da su dobra djela neophodna za spasenje, Studies in the Scriptures, Vol. 1, pp. 150, 152.
Da duša prestane postojati nakon smrti, Let God be True, p. 59, 60, 67.
Da nema paklene vatre gdje se griješnici kažnjavaju, Let God be True, p. 79, 80.
Da će samo 144,000 Jehovinih Svjedoka ući u Raj, Reasoning from the Scriptures, 1985,
pp. 166-167, 361; Let God be True, p. 121.
Da je transfuzija krvi grijeh, Reasoning from the Scriptures, 1985, pp. 72-73.
Da je Krst paganski simbol i da se ne treba koristiti, Reasoning from the Scriptures,
1985, pp. 90-92.
Da je spasenje moguće samo vjerovanjem i djelovanjem, Studies in the Scriptures, Vol. 1, p. 150,152.
Da je moguće da se izgubi spasenje, Reasoning from the Scriptures, 1985, pp. 358-359.
Da je univerzum bilione godina star, Your will Be Done on Earth, p. 43.
Da je svaki od 6 dana Božijeg stvaranja u Biblijskom poglavlju Postanak, bio 7000 godina dug. Prema tome, čovjek je stvoren krajem perioda od 42,000 godina uoblišavanja i pripremanja planete, Let God be True, p. 168.
Oni takođe odbijaju da glasaju, ukazuju počasni pozdrav nacionalnim zastavama, pjevaju "Star Spangled Banner," tj. himne ili slave Božiće i rođendane. Njima takođe nije dozvoljeno da služe vojni rok. (vjerovatno radi sklonosti svih svjetskih armija da žestoko doktriniraju i ispiru mozak odsluženicima vojnog roka.)

Svjedoci iznose mnoge tvrdnje u pokušaju da vas obrate u svoju vjeru. Oni tvrde da su oni jedini koji posjeduju istinsku Kršćansku crkvu, da su oni jedini Božiji predstavnici na zemlji, da samo oni imaju ispravno shvatanje Biblije, i da oni jedini istinski proklamiraju dolazak Jehovinog kraljevstva.

Ako su oni jedina istinita crkva i jedini istiniti glas Božije riječi, onda ono što oni tvrde bi trebalo da je istina, osobito u proročanstvima. Kada se radi o predviđanju budućnosti, Watchtower organizacija je bijedan primjer netačnosti. Ispod se nalazi nekoliko lažnih predviđanja koje je Watchtower organizacija proklamirala tokom godina. Ako to poturite pod nos nekom Jehovinom Svjedoku, on će vam vjerovatno reći nešto kao, "Aaa, to je uzeto van konteksta," ili "Oni nisu tvrdili da su Božiji poslanici," ili "Svjetlo je danas puno intezivnije i mi danas jasnije shvatamo Biblijska proročanstva," itd. Iskopirajte ova pogrešna predviđanja, koja se nalaze u apendiksu, i podajte ih njima da ih provjere. Ona su direktno uzeta iz literature Jehovinih Svjedoka.

Prisjetite se Biblijskog poglavlja Ponovljeni Zakon 18:22, "Onda znaj: Ako se ono, što prorok govori u ime moje, ne zbude i ne ispuni, to je riječ, koju nije rekao Gospod. Drsko ju je izgovorio prorok. Ništa ga se ne boj!" Ako neko tvrdi da je Božiji poslanik te onda nešto prorekne da će se desiti, a ono se pak ne desi, onda je to lažni poslanik i ne smije se slušati. A da li Svjedoci tvrde da su Božiji poslanik? Svakako da to oni tvrde.

1972 godine Jehovini Svjedoci Watchtower su ustvrdili da su oni poslanik od Boga.

IDENTIFICIRANJE "POSLANIKA" -- Da li Jehova ima poslanika da im (Svjedocima) pomogne, da ih upozori na opasnosti i događaje koji dolaze? Na ova pitanje se može potvrdno odgovoriti. Ko je taj poslanik?...Taj "poslanik" nije bio jedan čovjek, nego djelotvorno tijelo muškaraca i žena. To je bila mala grupa onih koji navodno u stopu slijede Isusa Hrista, tada poznatih kao International Bible Students. Danas su oni poznati kao Jehovini Kršćanski Svjedoci...Naravno, lahko je reći da ova grupa djeluje kao Božiji 'poslanik'. Druga stvar je da se to pak dokaže." The Watchtower, 4/1/72

Ispod su neka lažna proročanstva Jehovinih Svjedoka koja se nisu ispunila:
1897 "Naš Gospod, određeni Kralj, je sada prisutan, još od Oktobra 1874g.," Studies in the Scriptures, Vol. 4, page 621.
1899 "...‘bitka velikog dana Svemogućeg Boga' (Otkrovenje 16:14), koja će se svršiti 1914g. s potpunim svrgnućem zemaljske sadašnje vladavine, je već nastupila." The Time Is at Hand, page 101 (1908 edition).
1916 "Biblijska hronologija ovdje prikazana pokazuje da je šest velikih dana od po 10 000 godina otpočelo s Adamom završeno, i da veliki sedmi Dan, tj. 1000 godina Hristove Vladavine, nastupio u 1873 godini." The Time Is at Hand, page ii, (forward).
1918 "Prema tome mi možemo pouzdano očekivati da će 1925 godina obilježiti povratak Avrahama, Isaac, Jakoba i drevnih poslanika, osobito onih spomenutih od Apostola u Hebrejima 11." Millions Now Living Will Never Die, page 89.
1922 "Datum od 1925 godine je čak više istaknut u Skriptima nego onaj od 1914 godine." The Watchtower 9/1/22, page 262.
1923 "Naše mišljenje je, da je 1925 godina definitivno određena Skriptima. Kršćani sada imaju više osnova za svoju vjeru nego što je imao poslanik Noah pri dolasku potopa." The Watchtower, PAGE 106 4/1/23.
1925 "Godina 1925 je ovdje. S velikim očekivanjem Kršćani su gledali na ovu godinu. Mnogi su samouvjereno očekivali da će svi članovi Hristovog tijela (Jehovini Svjedoci) biti transformirani u nebesku slavu tokom ove godine. Ovo će se možda dogoditi. A možda i neće. U pravom trenutku Bog će ispuniti svrhu Njegovog naroda (tj. Jehovini Svjedoka). Kršćani se ne trebaju duboko brinuti o tome šta će se desiti ove godine." The Watchtower, 1/1/25, page. 3. prim. prev. Vidite samo kako lukavci mijenjanju priču kada su uvidjeli da se njihovo proročanstvo neće ispuniti.
1925 "Za očekivati je da će Satana pokušati ubaciti u umove posvećenih, misao da će 1925 godina dovesti do svršetka rada (vrbovanja neukih u Jehovine redove)." The Watchtower, Sept, 1925 strana 262.
1926 "Neki su očekivali da će se rad završiti u 1925g, ali Gospod nije tako rekao. Problem je u tome što su prijatelji napuhali svoje imaginacije van razumnih granica; i kad su se njihove imaginacije raspršile, oni su bili naklonjeni napuštanju iodbacivanju svega." The Watchtower, strana 232.
1931 "Bio je određeni stupanj razočarenja kod Jehovinih podanika na zemlji u vezi 1917, 1918, i 1925 godine, štoje potrajalo neko vrijeme...i oni su takođe naučili da napuste određivanje fiksiranih datuma (u kojima su se trebala ispuniti njihova proročanstva kojim su strašili sovje članove bliskom Apokalipsom)." Vindication,strana 338.
1941 "Primajući dar, djeca u maršu su im pljeskala, ne igračka ili zabava za dokono zadovoljstvo, nego je Gospod obezbjedio instrument za najefektivniji rad u preostalim mjesecima prije Armageddona (Apokalipse, tj. Smaka Svijeta)." The Watchtower, 9/15/41, strana 288.
1968 "Istina, bilo je onih koji su prošlosti predviđali ‘smak svijeta', čak i specificirajući datum za taj događaj. Pa ipak ništa se nije desilo. ‘Smak' nije došao. Oni su bili griješni za lažno proricanje. Zašto? Šta je nedostajalo?..Kod tih ljudi su nedostajale Gospodove istine i dokazi da ih je on koristio i upućivao." Awake, 10/8/68. Vidite samo kako jedni prevaranti ispravljaju druge prevarante kad se laži nijednih vremenom ne ispune. A i oni prije njih su tvrdili da su jedini instrument i kanal Božije komunikacije sa ljudima. Pa kako da im normalan čovjek vjeruje išta od ovoga što oni propovijedaju i predviđaju. Doista samo maloumna i naivna osoba može vjerovati u Jehovine doktrine isto kao i u trinitarnog Kršćanstva.

Jehovini Svjedoci mogu reći da je njihova organizacija još u procesu učenja i razvijanja. Ako je to istina, kako onda iko od njih može biti siguran da se i njihova sadašnja naučavanja od Watchtower neće vremenom promjeniti? Šta oni sami slijepo vjeruju i slijede je stvar itekako podložna svakodnevnoj promjeni i dopuni?
Istinski Božiji poslanik nikad ne griješi u proročanstvu jer onne govori od sebe nego prenosi što mu se objavilo. Samo lažni poslanici donose lažna proročanstva i izlažu se konstantnim izmjenama i dopunama kao što to čine i Jehovini Svjedoci. Organizacija Jehovinih Svjedoka, koja tvrdi da je Božiji poslanik, je u stvari lažni poslanik. Poslanik Isus kao i poslanik Muhammed, mir Božiji neka je s njima, su nas upozorili na te prevarante. Poslanik Isus, mir Božiji neka je s njim, nas upozorava riječima, "Jer će ustati lažni Kristovi i lažni proroci i činit će velike znake i čudesa, da zavedu, ako je moguće, i izabranike." (Matej. 24:24). Poslanik Muhammed, mir Božiji neka je s njim, nam kaže: "Smak Svijeta neće nastupiti dok se ne pojavi skoro 30 lažnih poslanika, svaki od njih će tvrditi da je Božiji poslanik." (Buhari, Muslim)
Pitanja za Jehovine Svjedoke:

Watchtower organizacija je tvrdila da je Božiji poslanik (The Watchtower, April 1, 1972, str. 197) pa je ipak iznijela brojna lažna proročantva. Isprika za njihove promašaje u proricanju koju su ponudili je citat iz Mudrih Izreka 4:18 koji kaže, "Staza je pravednika kao osvit; on sve većma svijetli do potpuna dana." Ipak, ovo nije ispravno korištenje ove izreke. Umjesto, kaže se u Ponovljenom Zakonu 18:20-22, "A prorok, koji se usudi govoriti što u ime Moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi! Ako li pomisliš: Kako ću znati, koju riječ nije Gospod rekao? Onda znaj: Ako se ono, što prorok govori u ime Moje, ne zbude i ne ispuni, to je riječ, koju nije rekao Gospod. Drsko ju je izgovorio prorok. Ništa ga se ne boj! O gradovima utočišta i međama — Zakon za svjedoke." Ako Novi Svjetski Prevod osuđuje lažno proricanje i navodi da je to dokaz da Bog ne govori kroz tog poslanika, zar to ne dokazuje da je Watchtower Bible & Tract Society ne govori u ime Boga nego donosi lažna proročanstva čime po Božijim riječima zaslužuje smrtnu kaznu?
Zašto je Novi Svjetski Prevod ubacuje riječ Jehova (Jahve) u Novi Zavjet kada apsolutno ne postoji nijedan Grčki rukopis u kojem se ta riječ može naći? Zar to nije očito poigravanje sa Biblijskim tekstom?
U knjizi, "Spasenje" od J. F. Rutherford, 1939, strana 311, (Watchtower Publikacija) se kaže, "U San Diego, California, postoji mali komad zemlje, na kojem je 1929 godine, izgrađena kuća, poznata kao Beth-Sarim. Hebrejske riječi Beth Sarim znače "Kuća Prinčeva"; i svrha nabavljanja tog imanja je ta da može biti nekog opipljivog dokaza da neki od onih koji potpuno vjeruju u Boga i Isusa Hrista i Njegovo Kraljevstvo, i koji vjeruju da će vjernici od drevnih naroda uskoro biti proživljeni od Gospoda, i vratiti se na zemlju, i preuzeti vladavini pojavnim zemaljskim svijetom. Posjedovni papiri za Beth-Sarim su vlasništvo organizacije Watchtower Bible & Tract Society, te je trenutno u korištenju od strane presjednika te Organizacije i njegovih suradnika, a kasnije da bude zauvijek na raspolaganju prethodno spomenutih prinčeva na zemlji [italic dodano]. . . . dok su nevjerni zbijali šale sa njom i gvorili o njoj s prezirom, ipak ona stoji kao svjedočanstvo Jehovinog imena; i kad i ako se prinčevi vrate i neki od njih okupiraju imanje, to će biti potvrda vjere i nade koja je ponukala gradnju Beth-Sarima." Ovo imanje je prodato 1942 godine nakon Rutherfordove smrti. Prema tome, očigledno je da su vjernici zavedeni pošto je kuća trebala da "bude zauvijek na raspolaganju prethodno spomenutim prinčevima." Zar je to svjedočanstvo Jehovinom imenu kao što oni sami rekoše? Kako je to moguće kad je ta ista organizacija prodala tu kuću (a time i vjeru i nade vjernika koji su očekivali drevne poslanike da se nastane u njoj)?
Watchtower organizacija tvrdi da je Isus umro na stupu, a ne na križu. Tipična predstava Watchtower organizacije je Isus na jednom vertikalnom drvenom stubu, s rukama iznad glave i jenim ekserom kroz njegove zglobove. Ako je Isus razapet na krstu, onda bi bila potrebna dva eksera, u svaku ruku. Kako onda Watchtower organizacija ignoriše rečenicu u Bibliji koja navodi da je Isus imao eksere (množina) u svojim rukama (John 20:25, NWT).
Isus je imao po jedan ekser u svakoj ruci. Ovo je pojašnjeno upotrebom riječi ‘ekseri’ a ne ‘ekser’. Po današnjoj Bibliji onda Isus je morao biti razapet na krstu, a ne na stubu kako Watchtower organizacija poučava. Zašto Watchtower poučava nešto što je očigledno nebiblijski? Samo zato da bude drukčija od glavnog toka Kršćanstva i izbjegne autoritet vatikana i ostalih Kršćanskih institucija koje imaju monopol nad materijalnim prihodima svake pojedine crkve. Para i slava je mnoge odvela u propast. Šta bi onda Jehove rekle za Muslimane koji s pravom vjeruju da Isus uopšte nije razapet na križu niti je umro. Činjenica je pak da je Isusa Svemogući Bog spasio židovskih spletki i kobne zavjere koji su mu pripremali. Isus sin Marijin je Božiji Poslanik koji je živ uzdignut na nebo i vratit će se ponovo kada za to predodređeni rok nastupi da ubije Antihrista i uspostavi Božiji zakon na cijeloj planeti. Sve religije i sistemi će biti ukinuti i zamjenjeni Islamskim zakonom. A Allah Svemoćni je obećao ispuniti Svoje obećanje pa makar to bilo i omraženo nevjernicima.
Watchtower organizacija izjavljuje da će dobrim djelima i iskrenim trudom samo 144,000 elitnih pripadnika Jehovinih Svjedoka ući u Raj. (Pitam se šta će biti sa ona 2 miliona drugih koji daju zadnji dinar za tu glupu sektarošku i propagandnu organizaciju. Šta će dobiti oni od njih što su dali svoje cjelokupno imanje toj organizaciji i time obespravili i članove svoje najuže porodice. Šta će dobiti oni što su se rastavili sa svojim bračnim partnerom i unesrečili svoju djecu kad im se ne dopusti da uđu u Raj.) Broj od 144,000 je spomenut u dva poglavlja Biblije: Otkrovenje 7 & 14. Razmatrajući rečenice očigledno je da 144,000 su originlni Židovi iz drevnih plemena bez nežidova među njima (7:4-8). Oni su svi muškarci (14:4) i nevini (14:4). Ako Jehovini Svjedoci izjavljuju da je upotreba fraze 'Židovski nevini muškarci' figurativnog značenja, šta im onda daje za pravo da upotrebljavaju broj od 144,000 bukvalnom značenju?

Interesantni Citati iz Watchtower Literature

Važno je shvatiti psihološki zahvat Watchtower organizacije nad životom prosječnog Jehovinog Svjedoka. Watchtower organizacija je vodić, učitelj, intepreter isprave doktrine. Jehovin Svjedok pohađa nekoliko sastanaka svake hefte gdje je regularno podvrgnut ubjeđivanju u vjerovanje Watchtower doktrine. Svaki Jehvin Svjedok razmišlja na isti način i ima iste odgovore zato što svi čitaju jednu te istu literaturu i podvrgavaju se istom programiranju identičnog rezonovanja: Watchtower rezonovanja. Pa ako ste imali prilike da osvjedočite jednog Jehovinog Svjedoka, onda ste imali prilikuda osvjedočite sve njih jer svi koriste identične argumente.

Nasuprot Watchtower doktrini, prema današnjoj Bibliji, Isus je posrednik između Boga i svojih sljedbenika (u Timoteju. 2:5). On je taj koji obznanjuje istinu (Ivan 1:17), a ne Watchtower organizacija. Pri čitanju njihove literature i publikacija, uvidjet ćete da Watchtower organizacija suptilno preuzima tu ulogu rezervisanu za Isusa. Iako ona tvrdi da svjedoči njega i da upućuje njemu, u realnosti ona preuzima njegovu poziciju. To je tipični odnos koji svaki kult zauzima, neposrednu manifestaciju Božije volje.

"Za očekivati je da Gospod ima sredstva komunikacije sa Svojim narodom na zemlji, i on je jasno pokazao da je časopis po imenu The Watchtower korišten u tu svrhu." (1939 Yearbook of Jehovah's Witnesses, str. 85.)

"Sv mi trebamo pomoć da shvatimo Bibliju, i minemožemo naći uputu iz Skripta izvan ‘vjerne i diskretne sluge' (Watchtower) organizacije." (The Watchtower, Feb. 15, 1981.)

"S vremena na vrijeme, pojavljivaju se u redovima Jehovinog naroda oni, koji, kao i prvobitni Satana, su poprimili neovisni, kritički odnos...Oni tvrde kako je dovoljno čitati samo Bibliju, bilo nasamo ili u grupi kod kuće. Aali, čudno, kroz takvo ‘čitanje Biblije,' oni su se povratili nazad na apostatne doktrine koje su komentatori Kršćanskog sveštenstva podučavali prije 100 godina..." The Watchtower, August 15, 1981. (Svakako to ne ide u prilog liderima kulta jer onda nemaju potpunu dominaciju i puteve izrabljivanja svojih sljedbenika. Opet sve se svodi na materijalnu eksploataciju.)

"Ako mi želimo da hodimo u svjetlu istine mi ne samo da moramo priznati Jehovu Boga kao našeg Oca nego i njegovu organizaciju (Watchtower) kao našu majku." The Watchtower, May 1, 1957, str. 274.

"Mi nemožemo ustvrditi ljubav prema Bogu, a pobijati Njegovu riječ i kanal komunikacije." The Watchtower, October 1, 1967, str. 591. (Ovi ljudi su starno mamlazi kao i oni koji vjeruju u njihovo bulažnjenje. Pa oni su gori od trinitarnih Kršćana koji pripisuju djevi Mariji majčinstvo Božije, jer dok prvi to pripisuju samo jednoj osobi ovi budalasti Jehovini Svjedoci to pripisuju mnoštvu ljudi koji pripadaju njihovoj organizaciji.)

"Nakon što smo odhranjeni do ove sadašnje duhovne snage i zrelosti, zar mi odjednom da postanemo pametniji od naših prethodnika i odbacimo prosvjetljavajuće upustvo majke (organizacije) koja nas je odgojila? ‘Ne odbacuj zakon svoje majke...' (Mudre Izreke 6:20-23)." The Watchtower, February 1, 1952, str. 80.

"Nikada nije postojala zabluđenija doktrina od trojstva. Ona je mogla ponići samo u jednom umu, a to je um Satane." Reconciliation, 1928, str 101. (Čak i najveći lažovi nekad prozbore istinu.)

Epilog:

Ja sam pokušao obrazložiti vjerovanja i ponašanje ove Kršćanske sekte više njihovim suprostavljanjem esencijalnim tradicionalnim Kršćanskim doktrinama nego pak njihovom suprostavljanju Istini koja je odsutna iz Kršćanstva još od prvih decenija nakon Isusova uzdignuća ne nebo. Kršćanske doktrine općenito su oprečne originalnom Starom i Novom Zavjetu pa čak i sa onim što današnji Kršćani nazivaju Biblijom, jer se u istoj može naći dosta pasusa gdje se izričito pobija Isusova božanska narav i sveto trojstvo. Bilo kako bilo, Jehovini Svjedoci nisu čak ni tradicionalni Kršćani, što znači da su još udaljeniji od Istine. Sve lažne doktrine u Kršćanstvu su potekle od lažnih poslanika tj. onih što su kobejagi govorili i ime Gospodnje. Kršćani ne posjeduju nikakve autentične spise po kojima bi mogli ustanoviti vjerodostojnost današnje Biblije. Sami broj njihovih sekti ukazuje na svu problematičnost njihove Biblije i vjerovanja. Allahov posljednji poslanik Muhammed, mir Božiji neka je s njim, im je donio opomenu i izlaz iz njihove zavrzlame ali oni su predaleko odlutali da bi se odazvali njegovom pozivu i izišli iz tame na svjetlo. Njima njihova vjera a nama naša vjera. A Allah je nama najbolji sudac!


Bosanski_Amerikanac
Posts: 139
Joined: 30/04/2007 06:47
Location: New York

Post by Bosanski_Amerikanac » 10/05/2007 16:15

Nemam namjeru da blatim ovu religiju kao nijednu drugu ali covjek mora biti "glup" da bi u one gluposti vjerovo.

A niko mi ne moze prigovoriti jer sam tu religiju proucio i dosao sam do nevjerovatnih podataka. Kao npr. samo 12 ljudi sa cijele zemaljske kugle ce uci u raj.

Ne zelim da vise pisem, ali samo cu ovo reci. Covjek koji je pokrenuo ovu vjeru da tako kazem, na samrti na dok je umirao priznao je da je SVE IZMSLIO. :lol:

Pa koji kreten treba biti i u to vjerovati.

Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

Post by Maksim » 10/05/2007 18:10

Bosanski_Amerikanac wrote:Pa koji kreten treba biti i u to vjerovati.


:)

marijindvorac
Posts: 245
Joined: 21/10/2006 18:40

Post by marijindvorac » 10/05/2007 22:44

Neka svako vjeruje u sta zeli jer me to sve ne interesuje. U Americi opet ima toliko evangelista da je skoro svaki za sebe religija a poduprt je istosmiljenicima tj drugim evangelistima koji mu omogucuju da bude vidjen na TV i da tako zaradi "koricu kruha."

Ali ne moze neko tvrditi da su jehovini svjedoci nehriscani a posebno kada taj neko pise otvoreno (ili ustvari prepisuje domaci zadatak) iz muslimanskog ugla.

Ako si pravi musliman, zacepi i ne kritikuj druge. Inace, kako ces sutra opravdati bratoubilacku i religioznu borbu u Iraku da ne idemo dalje.

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Post by Kid_A » 11/05/2007 00:08

marijindvorac wrote:Neka svako vjeruje u sta zeli jer me to sve ne interesuje. U Americi opet ima toliko evangelista da je skoro svaki za sebe religija a poduprt je istosmiljenicima tj drugim evangelistima koji mu omogucuju da bude vidjen na TV i da tako zaradi "koricu kruha."

Ali ne moze neko tvrditi da su jehovini svjedoci nehriscani a posebno kada taj neko pise otvoreno (ili ustvari prepisuje domaci zadatak) iz muslimanskog ugla.

Ako si pravi musliman, zacepi i ne kritikuj druge. Inace, kako ces sutra opravdati bratoubilacku i religioznu borbu u Iraku da ne idemo dalje.


Nista bez starih dobrih muslimana:)

fia
Posts: 735
Joined: 03/02/2007 16:00

Post by fia » 11/05/2007 19:43

Bosanski_Amerikanac wrote:Nemam namjeru da blatim ovu religiju kao nijednu drugu ali covjek mora biti "glup" da bi u one gluposti vjerovo.

A niko mi ne moze prigovoriti jer sam tu religiju proucio i dosao sam do nevjerovatnih podataka. Kao npr. samo 12 ljudi sa cijele zemaljske kugle ce uci u raj.

Ne zelim da vise pisem, ali samo cu ovo reci. Covjek koji je pokrenuo ovu vjeru da tako kazem, na samrti na dok je umirao priznao je da je SVE IZMSLIO. :lol:

Pa koji kreten treba biti i u to vjerovati.pa.. ovo je biser nad bisera, ..... moram ga kopirati u privatan arhiv... :D

fia
Posts: 735
Joined: 03/02/2007 16:00

Post by fia » 11/05/2007 19:50

dradi KID A
Hoču li se uključiti, ili neću - hoću, neću, hoću, neću…. :D :D
Moram :-?
Isto kao se u zadnje vrijeme trudim, da lično poznajem muslimane i njihovu vjeru, isto tako sam provjeravala krščane i Jehovove svjedoke.
/I vjeruj mi, da moja pitanja njima su bila puno, puno provokativnija i neprijatnija nego vama, jer kod vas se malo bojim vaše preosjetlivosti/
Da li si ti lično provjeravao sve informacije, koje pišeš? Ili si samo kopirao tudje stavove i tražio dokaze za „svoju istinu“..
Nisi li sad time napravio isto, šta imputiraš? SJ? / manipulacija čitaocima korištenim odredjenim riječima, uzimanje rečenica izvan kontexta, ubacivanje pretpostavki i neki text kao dokaz, mjenjanje značenja riječi…../
Zašto nisi dao izvor informacija, ….sasvim je jasno, ko je pisao - neki bivši JS,… jesi li siguran da piše objektivno? Kakve informacije daje za islam bivši musliman, koji je konvertovao na drugu vjeru? Bivši katolik, koji je konvertovao…..
Pošalješ li nekoga, ko želi znati šta je islam, na linkove kritičara, da bi bolje upoznao o čemu se radi?
Da si razumjemo, ne smeta usporediti argumente kritičara, ali ako si barem malo pravedan, moraš čuti jednoga i drugoga, iči u izvore i tek nakon toga možeš znati, ko kaže istinu. Kad ovo ne napraviš, onda nisi pošten.
Da ti kažem, ima u tvom postu ne samo previše netačnosti, nego i namjerne laži. U izvoru sigurno, kod tebe - ako budem pozitivna - namjera je jasna, objektivnosti nema…
Bezveze je sad postepeno uzeti te tvrdje i dokazivati suprotno, premda sam u mogučnosti to napraviti./kuča mi je 10 metara do Dvorane JS/

Za mene lično, više nego nauke, su bitna djela.
Ovi autori namjerno puno toga ne pišu , napr. o tome što su historičari rekli, da su JS bili „moralni pobjednici drugog svjetskog rata“….zašto? …zato, da niko od njih nije ubio nikoga, hiljade su završili u logorima, samo zato, da nisu htjeli govoriti „heil Hitler“, i niko nije bio u stanju je natjerati da na kakav god način podupiru rat…isto tako se ponašali tokom rata kod vas. /ovdje ti je objašnjenje zašto ne služe vojni rok/
Poznaješ li ti lično, ili samo bar po imenu čovjeka, kojega je neki JS maltretirao, ubio, kome je zapalio kuču, iztjerao ga ili nešto slično….? Garant ti nećeš takoga naći.
Znaš li ti zašto?
Zato da „jedinstveno“ /ma ja, to je stvarno njihova mana…/ poslušni su Isusa koji je rekao kako se prepoznaje njegov sljedbenik:
Mat. 7: 16 „ Po rodovima njihovim poznat ćete ih…“
Ivan 13:34,35 „Novu zapovijed dajem vam: ljubite jedan drugoga. Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga! Po tom će svi spoznati, da ste moji učenici, ako ljubite jedan drugoga.“
I načelo:1. Ivanova 4: 20 „ Ako tko kaže „Ljubim Boga“ a mrzi na brata svojega, lažac je, jer tko ne ljubi brata svojega, koga vidi, kako može ljubiti Boga, kojega ne vidi.“

Isus ne razlikuje medju ljudima, svi su brača, svi smo djeca jednog Boga, i pravi krščanin, neće razlikovati ljude po naciji ili boji …. i trudi se da voli ne samo istomišljenike, nego i svoje neprijatelje. /sad govorim ne o ljubavi: „filia“ nego o ljubavi: „agape“ koja nije u emocijama, nego u načelima./
To, šta nas u stvari rastavlja, je - politika, religije, nacionalizam i pare…To sve, pravi od nas namjerno neprijatelje i potiče mržnju jednog protiv drugome.

Ko je ustvari taj „krščanin“? - Taj koji oponaša svog učitelja - Krista.
Ko oponaša Krista? Ovo mora svatko sam za sebe odlučiti.
Šta misliš, kako bi izgledala Jugoslavija danas, kad bi sve „tradicionalne krščanske religije“ poslušali samo ovo krščansko načelo…

P.S. Da bi mogao svatko provjeriti biblijske textove u kontextu - evo Biblija online./nije prijevod JS/
http://wwwyu.com/izrada/
Da bi mogao svatko sam provjeriti Jehovine svjedoke - evo zvaničan link.
http://www.watchtower.org/ ima tamo i na vašem jeziku…

User avatar
Hantraga
Posts: 3102
Joined: 19/10/2006 18:13
Location: Sent Lujis

Post by Hantraga » 11/05/2007 20:04

Pa ako nema Pakla i Bozije kazne, zasto onda ljudi da budu clanovi ikakve religije? Koja je benificija biti Jehovin svjedok?
Ako ima samo raj, gdje ce onda ostali?

Kid_A
Posts: 217
Joined: 14/03/2007 07:42

Post by Kid_A » 11/05/2007 20:33

fia wrote:dradi KID A
Hoču li se uključiti, ili neću - hoću, neću, hoću, neću…. :D :D
Moram :-?
Isto kao se u zadnje vrijeme trudim, da lično poznajem muslimane i njihovu vjeru, isto tako sam provjeravala krščane i Jehovove svjedoke.
/I vjeruj mi, da moja pitanja njima su bila puno, puno provokativnija i neprijatnija nego vama, jer kod vas se malo bojim vaše preosjetlivosti/
Da li si ti lično provjeravao sve informacije, koje pišeš? Ili si samo kopirao tudje stavove i tražio dokaze za „svoju istinu“..
Nisi li sad time napravio isto, šta imputiraš? SJ? / manipulacija čitaocima korištenim odredjenim riječima, uzimanje rečenica izvan kontexta, ubacivanje pretpostavki i neki text kao dokaz, mjenjanje značenja riječi…../
Zašto nisi dao izvor informacija, ….sasvim je jasno, ko je pisao - neki bivši JS,… jesi li siguran da piše objektivno? Kakve informacije daje za islam bivši musliman, koji je konvertovao na drugu vjeru? Bivši katolik, koji je konvertovao…..
Pošalješ li nekoga, ko želi znati šta je islam, na linkove kritičara, da bi bolje upoznao o čemu se radi?
Da si razumjemo, ne smeta usporediti argumente kritičara, ali ako si barem malo pravedan, moraš čuti jednoga i drugoga, iči u izvore i tek nakon toga možeš znati, ko kaže istinu. Kad ovo ne napraviš, onda nisi pošten.
Da ti kažem, ima u tvom postu ne samo previše netačnosti, nego i namjerne laži. U izvoru sigurno, kod tebe - ako budem pozitivna - namjera je jasna, objektivnosti nema…
Bezveze je sad postepeno uzeti te tvrdje i dokazivati suprotno, premda sam u mogučnosti to napraviti./kuča mi je 10 metara do Dvorane JS/

Za mene lično, više nego nauke, su bitna djela.
Ovi autori namjerno puno toga ne pišu , napr. o tome što su historičari rekli, da su JS bili „moralni pobjednici drugog svjetskog rata“….zašto? …zato, da niko od njih nije ubio nikoga, hiljade su završili u logorima, samo zato, da nisu htjeli govoriti „heil Hitler“, i niko nije bio u stanju je natjerati da na kakav god način podupiru rat…isto tako se ponašali tokom rata kod vas. /ovdje ti je objašnjenje zašto ne služe vojni rok/
Poznaješ li ti lično, ili samo bar po imenu čovjeka, kojega je neki JS maltretirao, ubio, kome je zapalio kuču, iztjerao ga ili nešto slično….? Garant ti nećeš takoga naći.
Znaš li ti zašto?
Zato da „jedinstveno“ /ma ja, to je stvarno njihova mana…/ poslušni su Isusa koji je rekao kako se prepoznaje njegov sljedbenik:
Mat. 7: 16 „ Po rodovima njihovim poznat ćete ih…“
Ivan 13:34,35 „Novu zapovijed dajem vam: ljubite jedan drugoga. Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedan drugoga! Po tom će svi spoznati, da ste moji učenici, ako ljubite jedan drugoga.“
I načelo:1. Ivanova 4: 20 „ Ako tko kaže „Ljubim Boga“ a mrzi na brata svojega, lažac je, jer tko ne ljubi brata svojega, koga vidi, kako može ljubiti Boga, kojega ne vidi.“

Isus ne razlikuje medju ljudima, svi su brača, svi smo djeca jednog Boga, i pravi krščanin, neće razlikovati ljude po naciji ili boji …. i trudi se da voli ne samo istomišljenike, nego i svoje neprijatelje. /sad govorim ne o ljubavi: „filia“ nego o ljubavi: „agape“ koja nije u emocijama, nego u načelima./
To, šta nas u stvari rastavlja, je - politika, religije, nacionalizam i pare…To sve, pravi od nas namjerno neprijatelje i potiče mržnju jednog protiv drugome.

Ko je ustvari taj „krščanin“? - Taj koji oponaša svog učitelja - Krista.
Ko oponaša Krista? Ovo mora svatko sam za sebe odlučiti.
Šta misliš, kako bi izgledala Jugoslavija danas, kad bi sve „tradicionalne krščanske religije“ poslušali samo ovo krščansko načelo…

P.S. Da bi mogao svatko provjeriti biblijske textove u kontextu - evo Biblija online./nije prijevod JS/
http://wwwyu.com/izrada/
Da bi mogao svatko sam provjeriti Jehovine svjedoke - evo zvaničan link.
http://www.watchtower.org/ ima tamo i na vašem jeziku…


Nisi mi rekla da li demantujes ono sto sam ja postirao ???

fia
Posts: 735
Joined: 03/02/2007 16:00

Post by fia » 15/05/2007 09:52

Nisi mi rekla da li demantujes ono sto sam ja postirao ???I šta da demantujem?..kad sam izprintala - ima 10 stranica….i povečinom ne vrijedi ni komentirati…

Možda samo još jedna stvar - JS su „istraživači Biblije“, nikad nisu rekli da djeluju kao proroci, samo se iskreno trudi shvatiti šta Biblija uistinu uči.
I kao istraživači - ponekad moraju odbaciti prijašne nazore, nakon novog ili tačnijeg otkriča.
I ti sad tražiš argumenate u kanti…

Ako želiš kontretno…ok, potrudila sam se i evo ti komentar - dio tvog….sve ostalo, bezveze…


Šta to Jehovini Svjedoci naučavaju?

Da ima samo jedan Bog u jednoj ličnosti. DA
Da nema Trojstva, DA
Da je Sveti Duh samo sila, da nema život, Netačno
Da je Sveti Duh zapravo Božija bezlična aktivna sila, DA
Da je Jehovino prvo stvorenje bio Njegov 'jedini Sin'. . . i da ga je Jehova koristio za stvaranje svih drugih stvari" DA
Da je Isus zapravo bio arhanđeo Mihail koji je postao čovjek, Netačno
Da je Isus bio samo savršeni čovjek, a ne Božije utjelovljenje, DA
Da Isus nije vaskrsao iz mrtvih svojim fizičkim tijelom, DA
Da Isus nije proživljen kao ljudsko stvorenje nego kao duh." DA
Da Isus nije umro na krstu nego na stubu, DA
Da se Isus već 1914 godine vratio na zemlju, iako nevidljiv. DA
Da Isusova otkupna žrtva ne uključuje Adama, DA
Da je njihova samo-proglašena crkva zapravo Božiji poslanik na zemlji, Netačno
Oni tvrde da su oni jedini kanal kojim protiče Božija istina, Netačno
Da će samo njihovi članovi biti spašeni, NE
Da su dobra djela neophodna za spasenje, DA
Da duša prestane postojati nakon smrti. DA
Da nema paklene vatre gdje se griješnici kažnjavaju DA
Da će samo 144,000 Jehovinih Svjedoka ući u Raj, Totalno netačno
Da je transfuzija krvi grijeh, Netačno
Da je Krst paganski simbol i da se ne treba koristiti, DA
Da je spasenje moguće samo vjerovanjem i djelovanjem, DA
Da je moguće da se izgubi spasenje, DA
Da je univerzum bilione godina star, DA
Da je svaki od 6 dana Božijeg stvaranja u Biblijskom poglavlju Postanak, bio 7000 godina dug. Prema tome, čovjek je stvoren krajem perioda od 42,000 godina uoblišavanja i pripremanja planete,Ne sasvim tačno


I da bi mogao provjeriti u Bibliji.. / preuzeto iz zvanične stranice /

ŠTO VJERUJU JEHOVINI SVJEDOCI
Vjerovanje i Biblijski dokazi
Biblija je Božja Riječ i istina 2. Tim. 3:16, 17; 2. Pet. 1:20, 21; Ivan 17:17
Biblija je pouzdanija od tradicija Mat. 15:3; Kol. 2:8
Božje ime je Jehova Ps. 83:18; Iza. 26:4; 42:8; 2. Mojs. 6:3
Krist je Božji Sin i podređen je Bogu Mat. 3:17; Ivan 8:42; 14:28; 20:17; 1. Kor. 11:3; 15:28
Krist je bio prvo Božje djelo stvaranja Kol. 1:15; Otkr. 3:14
Krist je umro na stupu, a ne na križu Gal. 3:13; Djela 5:30
Kristovim ljudskim životom plaćena je otkupnina za poslušno čovječanstvo Mat. 20:28; 1. Tim. 2:5, 6; 1. Pet. 2:24
Kristova jednom prinesena žrtva je dovoljna Rim. 6:10; Hebr. 9:25-28
Krist je ustao iz mrtvih kao besmrtna duhovna osoba 1. Pet. 3:18; Rim. 6:9; Otkr. 1:17, 18
Kristova prisutnost je u duhu Ivan 14:19; Mat. 24:3; 2. Kor. 5:16; Ps. 110:1, 2
Sada se nalazimo u ’vremenu kraja‘ Mat. 24:3-14; 2. Tim. 3:1-5; Luka 17:26-30
Kraljevstvo pod Kristom vladat će Zemljom u pravednosti i miru Iza. 9:6, 7; 11:1-5; Dan. 7:13, 14; Mat. 6:10
Kraljevstvo će omogućiti savršene životne uvjete na Zemlji Ps. 72:1-4; Otkr. 7:9, 10, 13-17; 21:3, 4
Zemlja nipošto neće biti uništena ili nenastanjena Prop. 1:4; Iza. 45:18; Ps. 78:69
Bog će odstraniti sadašnji sustav stvari u bici od Har–Magedona Otkr. 16:14, 16; Sof. 3:8; Dan. 2:44; Iza. 34:2; 55:10, 11
Zli će biti zauvijek uništeni Mat. 25:41-46; 2. Sol. 1:6-9
Ljudi koje Bog priznaje dobit će vječni život Ivan 3:16; 10:27, 28; 17:3; Mar. 10:29, 30
Postoji samo jedan put u život Mat. 7:13, 14; Ef. 4:4, 5
Ljudi umiru zbog Adamovog grijeha Rim. 5:12; 6:23
Ljudska duša prestaje postojati prilikom smrti Ezeh. 18:4; Prop. 9:10; Ps. 6:5; 146:4; Ivan 11:11-14
Pakao je opći grob čovječanstva Job 14:13; Otkr. 20:13, 14
Nada za umrle je uskrsnuće 1. Kor. 15:20-22; Ivan 5:28, 29; 11:25, 26
Adamska će smrt nestati 1. Kor. 15:26, 54; Otkr. 21:4; Iza. 25:8
Samo malo stado od 144 000 osoba ide na nebo i vlada s Kristom Luka 12:32; Otkr. 14:1, 3; 1. Kor. 15:40-53; Otkr. 5:9, 10
Tih 144 000 osoba ponovno su rođene kao duhovni Božji sinovi 1. Pet. 1:23; Ivan 3:3; Otkr. 7:3, 4
S duhovnim Izraelom sklopljen je novi savez Jer. 31:31; Hebr. 8:10-13
Kristova skupština sagrađena je na njemu samom Ef. 2:20; Iza. 28:16; Mat. 21:42
Molitve treba upućivati samo Jehovi putem Krista Ivan 14:6, 13, 14; 1. Tim. 2:5
Likove se ne smije koristiti prilikom obožavanja 2. Mojs. 20:4, 5; 3. Mojs. 26:1; 1. Kor. 10:14; Ps. 115:4-8
Spiritizam se mora izbjegavati 5. Mojs. 18:10-12; Gal. 5:19-21; 3. Mojs. 19:31
Sotona je nevidljivi vladar svijeta 1. Iv. 5:19; 2. Kor. 4:4; Ivan 12:31
Kršćanin ne smije sudjelovati u međuvjerskim pokretima 2. Kor. 6:14-17; 11:13-15; Gal. 5:9; 5. Mojs. 7:1-5
Kršćanin mora ostati odijeljen od svijeta Jak. 4:4; 1. Iv. 2:15; Ivan 15:19; 17:16
Poslušni su ljudskim zakonima koji se ne suprote Božjim zakonima Mat. 22:20, 21; 1. Pet. 2:12; 4:15
Unošenjem krvi u tijelo kroz usta ili intravenozno krše se Božji zakoni 1. Mojs. 9:3, 4; 3. Mojs. 17:14; Djela 15:28, 29
Biblijski zakoni o moralu moraju se slušati 1. Kor. 6:9, 10; Hebr. 13:4; 1. Tim. 3:2; Priče 5:1-23
Držanje sabata vrijedilo je samo za Izraelce i prestalo je s Mojsijevim zakonom 5. Mojs. 5:15; 2. Mojs. 31:13; Rim. 10:4; Gal. 4:9, 10; Kol. 2:16, 17
Postojanje svećeničke klase i korištenje posebnih titula nije prikladno Mat. 23:8-12; 20:25-27; Job 32:21, 22
Čovjek nije nastao evolucijom, već je stvoren Iza. 45:12; 1. Mojs. 1:27; Mat. 19:4
Krist je ostavio primjer koji moramo slijediti prilikom služenja Bogu 1. Pet. 2:21; Hebr. 10:7; Ivan 4:34; 6:38
Krštenje potpunim uranjanjem u vodu simbol je predanja Mar. 1:9, 10; Ivan 3:23; Djela 19:4, 5
Kršćani rado javno svjedoče o biblijskoj istini Rim. 10:10; Hebr. 13:15; Iza. 43:10-12[/quote]

El_comadante
Posts: 4881
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by El_comadante » 15/05/2007 09:58

Za mene je ovo glupost al eto

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 15/05/2007 10:29

El_comadante wrote:Za mene je ovo glupost al eto


Sta ti je od svega ovoga glupost? Primjetis li ti uopste kao musliman koliko ovdje ima slicnosti s Islamskim ucenjem? :?

luciferino
Posts: 1960
Joined: 18/08/2005 17:54

Post by luciferino » 15/05/2007 10:41

Svidjelo se to vama ili ne, ti isti Jehovini svjedoci mogu smatrati vašu religiju/vjeru "glupostima". Znam, osjećaj nije nimalo prijatan kada vam dođu na vrata i počnu tupiti svoje. Ali tupljenja bez konkretnih dokaza ima na svim stranama, jel' tako? :-)

El_comadante
Posts: 4881
Joined: 10/05/2007 13:38
Location: Sarajevo
Been thanked: 2 times

Post by El_comadante » 15/05/2007 11:12

_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:Za mene je ovo glupost al eto


Sta ti je od svega ovoga glupost? Primjetis li ti uopste kao musliman koliko ovdje ima slicnosti s Islamskim ucenjem? :?


A po čemu si to zaključio? A glupa mi je što nema Đehenem-a. Mislim to je jedan od razloga a ima još

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 15/05/2007 11:17

El_comadante wrote:
_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:Za mene je ovo glupost al eto


Sta ti je od svega ovoga glupost? Primjetis li ti uopste kao musliman koliko ovdje ima slicnosti s Islamskim ucenjem? :?


A po čemu si to zaključio? A glupa mi je što nema Đehenem-a. Mislim to je jedan od razloga a ima još


Po tome sto sam, na zalost, upuceniji u Islam od nekih koji se ovdje kunu u njega, poput tebe :roll:

Procitaj jos jednom teze koje je Fia navela, pa uzmi lagano Tefsir, ako ti je Kur'an pretezak, pa ces pronaci mnoge slicnosti sa gore napisanim.

Danko_Bananko
Posts: 862
Joined: 23/01/2007 20:34

Post by Danko_Bananko » 15/05/2007 18:29

_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:
_BosanaC wrote:
El_comadante wrote:Za mene je ovo glupost al eto


Sta ti je od svega ovoga glupost? Primjetis li ti uopste kao musliman koliko ovdje ima slicnosti s Islamskim ucenjem? :?


A po čemu si to zaključio? A glupa mi je što nema Đehenem-a. Mislim to je jedan od razloga a ima još


Po tome sto sam, na zalost, upuceniji u Islam od nekih koji se ovdje kunu u njega, poput tebe :roll:

Procitaj jos jednom teze koje je Fia navela, pa uzmi lagano Tefsir, ako ti je Kur'an pretezak, pa ces pronaci mnoge slicnosti sa gore napisanim.


Krist je Bozji sin ( neuzubillah )

Krist je prvo sto je Bog stvorio

Krist je ustao iz mrtvih kao besmrtna duhovna osoba ( po islamu Isa a.s nije umro )

Krist je umro na stupu, a ne na križu ( po islamu Isa a.s nije umro )

Kristovim ljudskim životom plaćena je otkupnina za poslušno čovječanstvo ( nigdje veze sa islamom )

Zemlja nipošto neće biti uništena ili nenastanjena ( nigdje veze sa islamom )

Zli će biti zauvijek uništeni ( nigdje veze sa islamom )

Ljudi umiru zbog Adamovog grijeha ( nigdje veze sa islamom )

Samo malo stado od 144 000 osoba ide na nebo i vlada s Kristom ( nigdje veze sa islamom )

S duhovnim Izraelom sklopljen je novi savez ( ma hajde :D )

Molitve treba upućivati samo Jehovi putem Krista ( slicnost - nema teorije )

Sotona je nevidljivi vladar svijeta ( neuzubillah )- Sejh, sjedi 1 ;)

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 15/05/2007 19:18

bandit wrote:Znaci zbog slicnosti ucenja Islama i Jehovinih svjedoka sve vise Bosanskih muslimana u BiH i dijaspori prelazi na ovo drugo i svake nam subote ujutro zvone na vrata da i nas navedu na taj mlin ..... :roll:


Meni vise ne zvone :D

patrius
Posts: 1957
Joined: 14/11/2006 16:01
Location: Brcko

Post by patrius » 15/05/2007 19:19

_BosanaC wrote:
bandit wrote:Znaci zbog slicnosti ucenja Islama i Jehovinih svjedoka sve vise Bosanskih muslimana u BiH i dijaspori prelazi na ovo drugo i svake nam subote ujutro zvone na vrata da i nas navedu na taj mlin ..... :roll:


Meni vise ne zvone :D
ukin'o zvono? :D

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 15/05/2007 19:27

patrius wrote:
_BosanaC wrote:
bandit wrote:Znaci zbog slicnosti ucenja Islama i Jehovinih svjedoka sve vise Bosanskih muslimana u BiH i dijaspori prelazi na ovo drugo i svake nam subote ujutro zvone na vrata da i nas navedu na taj mlin ..... :roll:


Meni vise ne zvone :D
ukin'o zvono? :D


Jok, zaboravio jednom cuku u kuhinju zatvoriti :-) :-)

a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

Post by a.basko » 15/05/2007 19:28

_BosanaC wrote:
bandit wrote:Znaci zbog slicnosti ucenja Islama i Jehovinih svjedoka sve vise Bosanskih muslimana u BiH i dijaspori prelazi na ovo drugo i svake nam subote ujutro zvone na vrata da i nas navedu na taj mlin ..... :roll:


Meni vise ne zvone :D


malo mi je falilo da ja njih na islam prevedem... :D :D :D :D

Loud
Posts: 127
Joined: 27/08/2003 00:00

Post by Loud » 15/05/2007 19:31

patrius wrote:
_BosanaC wrote:
bandit wrote:Znaci zbog slicnosti ucenja Islama i Jehovinih svjedoka sve vise Bosanskih muslimana u BiH i dijaspori prelazi na ovo drugo i svake nam subote ujutro zvone na vrata da i nas navedu na taj mlin ..... :roll:


Meni vise ne zvone :D
ukin'o zvono? :D


Jok, prikljucio im se :lol:

Danko_Bananko
Posts: 862
Joined: 23/01/2007 20:34

Post by Danko_Bananko » 15/05/2007 20:29

Osim ove bosanceve teorije o cuku, najlaksi nacin da ti prestanu dolaziti je da poznajes svoju vjeru, pa da ih ugostis i sa njima fino ko insan popricas.

Ja sam, jos dok sam bio u Hrvatskoj, radio sa jednim, ovako dunjalucki fin momak skroz, finog ponasanja, tih skroman... i malo smo raspravljali na poslu o nekim stvarima, i onda se ja dogovorim sa njim da dodje sa ekipom kod mene na kahvu, pa da se ko ljudi verbalno obracunamo.

I dosao Nikola sa trojicomk drugara, od tog dvojica sa muslimanskim imenima ( ha ha, dovukao ih iz Bosne, da meni foru prodaju ), a ja sjeo sa burazom svojim, jos jednim jaranom,a bas mi se potrefio i jedan gost iz Njemacke...

Nakon nekih pola sahata, drustvo se zahvalilo na kahvi i otislo, jer su vidjeli da su im argumenti suplji ko sito, i da na drugoj strani bas i nemaju levate kojima ce prodavati price iz njihovih slikovnica, i slika sretnih familija kako secu Kraljevstvom. Nikad vise nisu dosli, a jedan od njih mi je kasnije rekao da su imali instrukcije da zaobilaze kucu dvojice brace :lol:

Otkad sam u Sarajevu, nisam imao kontakata s njima, ali mislim da bi, kad bi me vidjeli ( iako bih ih ja opet na kahvu pozvao ) sigurno odmah odustali od njihove da'we. :D

patrius
Posts: 1957
Joined: 14/11/2006 16:01
Location: Brcko

Post by patrius » 15/05/2007 20:33

i ja sam ih ugostio,i lijepo im rek'o da mogu qrcu svirat s tim svojim bajkama... 8-)

a.basko
Posts: 414
Joined: 26/11/2006 15:54

Post by a.basko » 15/05/2007 21:30

Danko_Bananko wrote:Osim ove bosanceve teorije o cuku, najlaksi nacin da ti prestanu dolaziti je da poznajes svoju vjeru, pa da ih ugostis i sa njima fino ko insan popricas.

Ja sam, jos dok sam bio u Hrvatskoj, radio sa jednim, ovako dunjalucki fin momak skroz, finog ponasanja, tih skroman... i malo smo raspravljali na poslu o nekim stvarima, i onda se ja dogovorim sa njim da dodje sa ekipom kod mene na kahvu, pa da se ko ljudi verbalno obracunamo.

I dosao Nikola sa trojicomk drugara, od tog dvojica sa muslimanskim imenima ( ha ha, dovukao ih iz Bosne, da meni foru prodaju ), a ja sjeo sa burazom svojim, jos jednim jaranom,a bas mi se potrefio i jedan gost iz Njemacke...

Nakon nekih pola sahata, drustvo se zahvalilo na kahvi i otislo, jer su vidjeli da su im argumenti suplji ko sito, i da na drugoj strani bas i nemaju levate kojima ce prodavati price iz njihovih slikovnica, i slika sretnih familija kako secu Kraljevstvom. Nikad vise nisu dosli, a jedan od njih mi je kasnije rekao da su imali instrukcije da zaobilaze kucu dvojice brace :lol:

Otkad sam u Sarajevu, nisam imao kontakata s njima, ali mislim da bi, kad bi me vidjeli ( iako bih ih ja opet na kahvu pozvao ) sigurno odmah odustali od njihove da'we. :D


:D ... u arsenalu nemam toliko argumenata kao ti :( :) , ali je bilo dovoljno da JS naparadam, prethodno su obecali procitati Kur'an pa opet doci :D ...jos ih nema!

patrius
Posts: 1957
Joined: 14/11/2006 16:01
Location: Brcko

Post by patrius » 15/05/2007 21:32

ne znaju citat :D

Post Reply