Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Arapi?

neki

#1 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by neki »

Osim vjere (mada je i to relativno jer se Islam ne dozivljava i praktikuje isto ovdje i na istoku) ne postoji ni jedna argumentovana veza izmedju Bosnjaka i naroda sa istoka..
simonese

#2 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by simonese »

najvise volim Svedjanke,dobre su i Svabice
mO k3

#3 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by mO k3 »

UtahJazz wrote:Sta vi mislite, politicki, kulturno, vjerski, civilizacijski. Ko je blizi Bosnjacima?

Zapadnjaci na jednu stranu.
Arabljani, Turci, Jemenci, Iracani, Alzirci, Marokanci i slicno na drugu stranu?
Mogu li biti brat Bosnjak i neko iz zapadne Sahare, ko je isto musliman i voli bosnjacki narod i bosnjacku drzavu?

Osjeca li prosjecan Bosnjak ponos, postovanje prema svom bratu iz Jemena, Turske ili Maroka?
Uglavnom it nisi Bošnjak inače ne bi gledao na majku Srbiju ili maticu hrvatsku ....
arslanbey

#4 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by arslanbey »

Ako je arapi vs zapadnjaci onda smo blizi zapadu

a ako je turska vs zapad,blizi smo turcima
Queen_of_hearts

#5 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Queen_of_hearts »

Bratu :shock:
Znam da si trol al haj........ :mrgreen:
Ja,kao Bosnjak nemusliman,veze nemam nikakve sa bilo cim sa istoka,ni fizicki,ni geografski (logicno),kulturoloski da ne govorim.......smatram se autohtonim europljaninom i dijelim vrijednosti zapada !
Sto se bosnjaka muslimana tice,poveznica im je vjera,ali ni to ne cini mnogo u kulturoloskom smislu ....(koliko su bliski krscani u africi,sa krscanima u evropi ....),mada nek govore za sebe .......ovdje generalizacije ne vaze nikakve!
cindrlimindrli

#6 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by cindrlimindrli »

andrejsos wrote:Blizi su turcima ali ne i arapima,,mada i ja kao krscanin s Balkana sam blizi turcinu nego nekom njemcu
Krv nije voda. :D
Lincoln-Burrows

#7 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Lincoln-Burrows »

Queen_of_hearts wrote:koliko su bliski krscani u africi,sa krscanima u evropi ...
Nisu ni malo bliski tj. isto koliko su bliski sa Kinezima.
Last edited by Lincoln-Burrows on 14/05/2014 14:42, edited 1 time in total.
Queen_of_hearts

#8 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

TruePath true,true :mrgreen:
akcid

#9 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by akcid »

Queen_of_hearts wrote:...Ja,kao Bosnjak nemusliman...
A dok si bio Musliman, jesi li i tada bio nemusliman?
Chaush

#10 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Chaush »

Znam da svaki stranac, bez obzira na vjeru i naciju, lakse sklopi prijateljstvo sa turcinom ili sa arapom nego sa dancom, svabom, svedom itd.
Isto tako znam da i oni, zapadnjaci, istim ocima gledaju i nas i arape, turke itd.

Sent from my iPad using Tapatalk
Queen_of_hearts

#11 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

akcid wrote:
Queen_of_hearts wrote:...Ja,kao Bosnjak nemusliman...
A dok si bio Musliman, jesi li i tada bio nemusliman?
musliman nikad ne bijah
Rizvan

#12 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Rizvan »

Tradicionalno sličniji smo arapima i turcima nego zapadu, i po mentalitetu, kulturi, običajima, ishrani, čak nam je i historija u proteklih 150 godina dosta slična. Kako su arapski i turski narodi bili izloženi kolonializmu i turbuletnim promjenama u sferi kulturnog i političkog života, takva je slična situacija bila i kod nas. Drugo je sad što postoji masa mladih Bošnjaka koja je diskonektovana od života svojih predaka i žive životom koji je karakterističan za zapadnog čovjeka, ali isti slučaj je i sa mladim Turcima i Arapima, ni njih nije zaobišao proces globalizacije.

Što se tiče bratstva, ne gledam ni jedan narod kao na braću, ali normalno, smatram da bi Bošnjaci trebali biti na neki način povezani i solidarni sa muslimanskim narodima, jer i to je važan dio islama, to jest ummet.
iz dna duše

#13 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by iz dna duše »

Meni su najbliži Balkanci općenito, a Balkan je dio Evrope, nije Evropa samo Zapad...bez obzira na različite vjere, mislim da smo po običajima i mentalitetu najsličniji... Dakle, ni Turci ni Arapi mi nisu bliži od Balkanaca... (Doduše, postoji taj evropski dio Turske i oni mi nisu strani...bliži su nam od Turaka u azijskom dijelu)
bogumila

#14 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by bogumila »

UtahJazz wrote:Sta vi mislite, politicki, kulturno, vjerski, civilizacijski. Ko je blizi Bosnjacima?

Zapadnjaci na jednu stranu.
Arabljani, Turci, Jemenci, Iracani, Alzirci, Marokanci i slicno na drugu stranu?
Mogu li biti brat Bosnjak i neko iz zapadne Sahare, ko je isto musliman i voli bosnjacki narod i bosnjacku drzavu?

Osjeca li prosjecan Bosnjak ponos, postovanje prema svom bratu iz Jemena, Turske ili Maroka?
ja ko ja, osjecam postovanje prema bratu muslimanu da je iz amazona, svejedno
mi ko narod, mislim da smo jednako bliski i daleki i jednim i drugim i trecim i da tako i treba bit
zlatna sredina
akcid

#15 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by akcid »

Rizvan wrote:Tradicionalno sličniji smo arapima i turcima nego zapadu, i po mentalitetu, kulturi, običajima, ishrani, čak nam je i historija u proteklih 150 godina dosta slična...
Misliš - tumačenje historije :D
VjecitiStudent

#16 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by VjecitiStudent »

Ne kaže se džaba Bliski istok :D
_mufljuz_

#17 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by _mufljuz_ »

guzio sam u turkinje i zapadkinje... nisam jos arapkinje - al zamalo sam jednu oserbetio.... ah....
REALISTA77

#18 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by REALISTA77 »

Bosnjaci su evropljani :jbt:
Rizvan

#19 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Rizvan »

iz dna duše wrote:Meni su najbliži Balkanci općenito, a Balkan je dio Evrope, nije Evropa samo Zapad...bez obzira na različite vjere, mislim da smo po običajima i mentalitetu najsličniji..
A kome su sličniji Balkanci po mentalitetu, Arapima i Turcima, ili ostatku Europe? :D
akcid

#20 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by akcid »

bogumila wrote:ja ko ja, osjecam postovanje prema bratu muslimanu da je iz amazona, svejedno mi ko narod, mislim da smo jednako bliski i daleki i jednim i drugim i trecim i da tako i treba bit zlatna sredina
Čovjek pita za bliskost Bošnjacima :D
VjecitiStudent

#21 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by VjecitiStudent »

Rizvan wrote:
iz dna duše wrote:Meni su najbliži Balkanci općenito, a Balkan je dio Evrope, nije Evropa samo Zapad...bez obzira na različite vjere, mislim da smo po običajima i mentalitetu najsličniji..
A kome su sličniji Balkanci po mentalitetu, Arapima i Turcima, ili ostatku Europe? :D
To biva u 'ostatku Evrope' svi liče jedni na druge?
Queen_of_hearts

#22 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Rizvan wrote:
Balkanci su po mentalitetu tipicni juznjaci,kao da Spanija,Grcka ,Italija nisu Evropa,vec samo Njemacka i Skandinavija :-) :-) :-) :-)
A ni Turke i Arape u isti kos ne mozes stavljat !
VjecitiStudent

#23 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by VjecitiStudent »

Na Turke ne ličimo sekunde
Political anger at the disaster appears to be mounting.

Around 800 protesters, mostly students, hurled stones at the police and shouted anti-government slogans as they tried to march from a university in Ankara to the energy ministry, it said.

Police are reported to have fired teargas and water cannon at students in Ankara protesting against the government's failure to act on safety concerns overt mines.
Rizvan

#24 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by Rizvan »

Queen_of_hearts wrote:
Rizvan wrote:
Balkanci su po mentalitetu tipicni juznjaci,kao da Spanija,Grcka ,Italija nisu Evropa,vec samo Njemacka i Skandinavija :-) :-) :-) :-)
A ni Turke i Arape u isti kos ne mozes stavljat !
Eh sad možemo ići dalje, pa se pitat šta je tipičan južnjak, jer ne možeš stavljati u isti koš Špance i Balkance, iako mi jesmo svi zajedno po mentalitetu na jugu Europe, negdje između ta dva svijeta, istoka i zapada, ali ipak ovdje na Balkanu je prisutniji taj istočni. Što je i normalno s obzirom da su turci na ovim prostorima vladili stotinama godinama.

Pa pogledajte samo afinitet prema muzici prosječnog Balkanca, šta sluša, a šta sluša prosječan Italijan, Danac ili Poljak. Mi sve kopiramo od Arapa i Turaka, i to najbolje prolazi. :D
sinuhe

#25 Re: Ko su Bosnjacima blizi narodi - zapadnjaci ili Turci/Ara

Post by sinuhe »

Turci su blizi jer su i sami Balkanci. Ali Bosnjaci su dosta raznolik svijet.
Locked