Ko smo mi ?
-
plavi9
#1 Ko smo mi ?
Islamizacija po reisu
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, u hutbi okviru manifestacije “Igman 2005”, nanovo je manipulirao tumačenjem borbe za slobodu i odbranu BiH: “...važno je da danas budemo na Igmanu, jer je ovdje naš dug prema branitelju, koji je dao riječ Stvoritelju da će braniti grad (...) pomozi nam Bože da budemo dostojni Šehida koji su ovdje osvjedočili Tvoje ime i koji su ovdje dali svoje živote za Tvoju istinu i Tvoju pravdu! Amin!”
Reis opet svodi branitelje BiH na ratnike u ime Allaha, islamizira oslobodilačku borbu, agresiju na BiH svodi na vjerski rat na radost njenih neprijatelja: “Muslimani na Balkanu su imali dvije mogućnosti: hidžru ili džihad”. Reis borbu ljudi za goli život, za opstanak sebe i svojih na svom, za odbranu osnovnih prava (među njima i na vjeru), svodi na džihad. Ima li išta budalastije u ovom vremenu od džihadizacije mrtvih i živih Bošnjaka. U tom reisovom nezdravom tumačenju bh. tragedije nema mjesta za branitelje BiH koji Bošnjaci nisu, kao ni za Bošnjake što vjernici nisu.
Pri otvorenju džamije u Kozarcu govorio je o četiri identiteta Bošnjaka: “Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci i Evropljani (...) Muslimani smo zato što kažemo da vjerujemo u jednog Boga i vjerujemo da je Muhamed Allahov poslanik, Bosanci smo zbog bosanskog pasoša i države u kojoj imamo kuće, Bošnjaci po tome što znamo da kad Safet Isović zapjeva da je to prava sevdalinka i kad čujemo ezan da nam je drago i Evropljani smo zato što živimo u Evropi...” Na stranu ovo banalizovanje bosanstva i našeg evropejstva. Na stranu prozelitizam prema kojem je istinski Bošnjak samo musliman, ali sad je kvalifikativ za to i Safet Isović. Po reisu sevdalinka je bošnjački monopol. Što će reći da ne valja sevdalinka Nade Mamule, Mileta Janjića, Ljubice Berak... da se treba odreći Spase Beraka koji je za očuvanje i njegovanje sevdalinke učinio kao niko i Radeta Jovanovića čiji je opus neodvojiv od sevdalinke.
No, reis je i u panislamskim brigama: “Ja sam došao u Plav da kažem vama i svima muslimanima Balkana da se držimo zajedno za Allahovo uže i da se ne dijelimo ni po kakvoj nacionalnosti i državnoj granici.” Poziv muslimanima na okup mimo državnih i nacionalnih granica je i poziv svim onima koji smatraju da još ima nade za velenacionalna zaokruživanja. Pri boravku u Novom Pazaru reis žaluje jer se islam od 7. stoljeća “brzo i široko razvijao kao nijedna druga religija”, od 18. stoljeća “njegov razvoj naglo prestaje (...) Zbog toga je zadnjih 200 godina ključno pitanje za muslimane povratak u povijest”. Cerić kaže da se muslimani nalaze u procesu tzv. islamizacije, te da i na Istoku i na Zapadu odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije.
S pozivom na povratak u prošlost (žal za vremenom Osmanlija), a bez obzira što, eto, muslimani i na Zapadu u islamizaciji i odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije, reis je za Evropu, ali pod njegovim uvjetima: “Ukoliko Evropa Bošnjacima ne osigura pravo na život, vjeru, slobodu (...) mi ćemo morati tražiti ekskluzivna prava da ih sami osiguramo, kao što su morali uradili Jevreji jer Evropa nije spriječila holokaust. Međutim, mi nećemo ni nacionalnu ni islamsku državu u Evropi i na Balkanu. Hoćemo da budemo ravnopravni građani u Evropi, ali da nam se ne dešava Srebrenica...”
Reisu bi trebalo da je jasno da su nove Srebrenice moguće sve dok se bude pozivalo na vjersko – nacionalno okupljanje. U kontradiktornom stavu kojim se traži islamski “Izrael” za muslimane na Balkanu ili šire, a odriče se namjera za islamskom ili bošnjačkom državom, ipak je sadržana prijetnja da se računa i sa tom opcijom.
Reis Cerić, koji se proglasio sljedbenikom mladomuslimanske filozofije Alije Izetbegovića, ne suprostavlja se prodoru vehabizma u BiH. Ef. Cerić uzurpira tumačenje nacionalne supstance, historije i interesa Bošnjaka. Hoće da je i tribun balkanskih i evropskih muslimana pred EU. Prezime Cerićeve megalomanije
Ko smo mi ????
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, u hutbi okviru manifestacije “Igman 2005”, nanovo je manipulirao tumačenjem borbe za slobodu i odbranu BiH: “...važno je da danas budemo na Igmanu, jer je ovdje naš dug prema branitelju, koji je dao riječ Stvoritelju da će braniti grad (...) pomozi nam Bože da budemo dostojni Šehida koji su ovdje osvjedočili Tvoje ime i koji su ovdje dali svoje živote za Tvoju istinu i Tvoju pravdu! Amin!”
Reis opet svodi branitelje BiH na ratnike u ime Allaha, islamizira oslobodilačku borbu, agresiju na BiH svodi na vjerski rat na radost njenih neprijatelja: “Muslimani na Balkanu su imali dvije mogućnosti: hidžru ili džihad”. Reis borbu ljudi za goli život, za opstanak sebe i svojih na svom, za odbranu osnovnih prava (među njima i na vjeru), svodi na džihad. Ima li išta budalastije u ovom vremenu od džihadizacije mrtvih i živih Bošnjaka. U tom reisovom nezdravom tumačenju bh. tragedije nema mjesta za branitelje BiH koji Bošnjaci nisu, kao ni za Bošnjake što vjernici nisu.
Pri otvorenju džamije u Kozarcu govorio je o četiri identiteta Bošnjaka: “Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci i Evropljani (...) Muslimani smo zato što kažemo da vjerujemo u jednog Boga i vjerujemo da je Muhamed Allahov poslanik, Bosanci smo zbog bosanskog pasoša i države u kojoj imamo kuće, Bošnjaci po tome što znamo da kad Safet Isović zapjeva da je to prava sevdalinka i kad čujemo ezan da nam je drago i Evropljani smo zato što živimo u Evropi...” Na stranu ovo banalizovanje bosanstva i našeg evropejstva. Na stranu prozelitizam prema kojem je istinski Bošnjak samo musliman, ali sad je kvalifikativ za to i Safet Isović. Po reisu sevdalinka je bošnjački monopol. Što će reći da ne valja sevdalinka Nade Mamule, Mileta Janjića, Ljubice Berak... da se treba odreći Spase Beraka koji je za očuvanje i njegovanje sevdalinke učinio kao niko i Radeta Jovanovića čiji je opus neodvojiv od sevdalinke.
No, reis je i u panislamskim brigama: “Ja sam došao u Plav da kažem vama i svima muslimanima Balkana da se držimo zajedno za Allahovo uže i da se ne dijelimo ni po kakvoj nacionalnosti i državnoj granici.” Poziv muslimanima na okup mimo državnih i nacionalnih granica je i poziv svim onima koji smatraju da još ima nade za velenacionalna zaokruživanja. Pri boravku u Novom Pazaru reis žaluje jer se islam od 7. stoljeća “brzo i široko razvijao kao nijedna druga religija”, od 18. stoljeća “njegov razvoj naglo prestaje (...) Zbog toga je zadnjih 200 godina ključno pitanje za muslimane povratak u povijest”. Cerić kaže da se muslimani nalaze u procesu tzv. islamizacije, te da i na Istoku i na Zapadu odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije.
S pozivom na povratak u prošlost (žal za vremenom Osmanlija), a bez obzira što, eto, muslimani i na Zapadu u islamizaciji i odbijaju sekularizaciju i zapadni model demokratije, reis je za Evropu, ali pod njegovim uvjetima: “Ukoliko Evropa Bošnjacima ne osigura pravo na život, vjeru, slobodu (...) mi ćemo morati tražiti ekskluzivna prava da ih sami osiguramo, kao što su morali uradili Jevreji jer Evropa nije spriječila holokaust. Međutim, mi nećemo ni nacionalnu ni islamsku državu u Evropi i na Balkanu. Hoćemo da budemo ravnopravni građani u Evropi, ali da nam se ne dešava Srebrenica...”
Reisu bi trebalo da je jasno da su nove Srebrenice moguće sve dok se bude pozivalo na vjersko – nacionalno okupljanje. U kontradiktornom stavu kojim se traži islamski “Izrael” za muslimane na Balkanu ili šire, a odriče se namjera za islamskom ili bošnjačkom državom, ipak je sadržana prijetnja da se računa i sa tom opcijom.
Reis Cerić, koji se proglasio sljedbenikom mladomuslimanske filozofije Alije Izetbegovića, ne suprostavlja se prodoru vehabizma u BiH. Ef. Cerić uzurpira tumačenje nacionalne supstance, historije i interesa Bošnjaka. Hoće da je i tribun balkanskih i evropskih muslimana pred EU. Prezime Cerićeve megalomanije
Ko smo mi ????
- manijak1
Moneta za potkusurivanjeKo smo mi ????
-
Maga
Mislim da bi najbolje odgovarao izraz "OVCE" ali je neko vecplavi9 wrote:Znaci pored reisovih cetri definicije imao jos...manijak1 wrote:Moneta za potkusurivanjeKo smo mi ????
- stoka
- moneta za podkusurivanje
Imali ko jos sta?
pomenuo uopsteno kategoriju stoke.
Medjutim ako je za utehu niste jedini koga nadlezni duhovnici
drze za ovce , mozda i volove!
-
basicman
#9 Mi dobro znamo ko smo
reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Nisam nikad bio fanatik ali morao sam ovo da odgovorim plavom.
Vozdra raja.
Vozdra raja.
-
Drug_Tito
#10 Re: Mi dobro znamo ko smo
Plavi9 je li ovo tebi upuceno?basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Vozdra raja.
-
Cvako
Nije reisovo da se bavi politikom, a i ako hoce vec da se uzdigne iznad popova koji su blagosiljali pokolje nad Bosnjacima.Prica o borbi i sehidima, a pogledaj mu kuce gdje zivi.Ne bi to ni imao da nije rata bilo.Sve su to po dogovoru radili.Na kraju krajeva, kako ga nije stid tako nesto reci vizavi poginulih za drzavu BiH koji nisu bili muslimani?
-
Cazinjanin
autor ove teme, pitam se, razmisljal on o tome ko su Amerikanci? -posto amerikanci kad napadaju na Irak njih je blagosivao svestenik, a sam americki predsjednik je nekoliko puta rekao Gospod nam pomogao.
-
silence_is_sexy
sve klero-fasiste treba javno spaliti na lomaci. to nam je jedina nada...
likovi kojima su ceric i njegovi pandani u ostalim vjerskim zajednicama uzor su debili kojima treba neki pastir utjelovljen u nekom reisu/kardinalu/patrijarhu da im govori kako da razmisljaju (ako se uopste ukaze potreba za tom, odavno zaboravljenom, funkcijom organa koji nose u tintarama)...
narodi/ovce nisu nista bolje ni zasluzili od sudbine koja ih je zadesila.
pojedinci koji ne razmisljaju kao ostatak stada su samo kolateralna steta u tim pastirskim dernecima...
likovi kojima su ceric i njegovi pandani u ostalim vjerskim zajednicama uzor su debili kojima treba neki pastir utjelovljen u nekom reisu/kardinalu/patrijarhu da im govori kako da razmisljaju (ako se uopste ukaze potreba za tom, odavno zaboravljenom, funkcijom organa koji nose u tintarama)...
pojedinci koji ne razmisljaju kao ostatak stada su samo kolateralna steta u tim pastirskim dernecima...
-
reaktor
bolje bi ti bilo da si ostala sexysilence_is_sexy wrote:sve klero-fasiste treba javno spaliti na lomaci. to nam je jedina nada...
-
haris303
Haj budi fer pa ostavi prostora i za tvrdnju da si i ti debil .... i to kompletni debil ....silence_is_sexy wrote:sve klero-fasiste treba javno spaliti na lomaci. to nam je jedina nada...
- morti
Auuuuuuuuuuuuuuu...uu..uu..uu..uu..uu..!!!haris303 wrote:Haj budi fer pa ostavi prostora i za tvrdnju da si i ti debil .... i to kompletni debil ....silence_is_sexy wrote:sve klero-fasiste treba javno spaliti na lomaci. to nam je jedina nada...
-
Prenj
Argument dostojan SerbianCafeaharis303 wrote:Haj budi fer pa ostavi prostora i za tvrdnju da si i ti debil .... i to kompletni debil ....silence_is_sexy wrote:sve klero-fasiste treba javno spaliti na lomaci. to nam je jedina nada...
- Vodenjak
#22 Re: Mi dobro znamo ko smo
I reisu i patrijarhu i kardinalu je u opisu radnih poslova i zadataka jos poodavno, a posebno u zadnjih petnaestak godina odredjeno koliko puta na dan moraju reci, pokazati ili pak napisati (pa makar na toalet papiru) kako je njihova vjera ugrozena od onih drugih i kako se ljudi mrze po vjerskoj osnovi toliko, da bi najradije isli u rat do istrebljenja.basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Vozdra raja.
Svi osim njih trojice, naravno!
Da je mrznja medju ljudima tolika, cisto sumnjam da bi se po Bosni vec pocev od 1996. godine kretalo gotovo normalno izmedju svih entiteta, kantona, zupanija, opSTina i opCina na koje su nas izdijelili idioti koji su odredili radne zadatke gore pomenutim individuama!
Sasvim je sigurno da nakon ca 200 000 mrtvih, ne bi bilo dovoljno da ona tri smokljana u Dejtonu stave svoj potpis na papir o nekom miru, pa da se narodi prestanu mrziti i izmedju sebe ubijati! Taj, koliko toliko normalni odnos izmedju ljudi, bio je moguc samo i SAMO zato sto su ljudi prije rata zivjeli normalnim zivotom i sto se trovacima nije dozvolilo da dodju do izrazaja svojim mracnim i suludim idejama o tobozoj ugrozenosti!
-
Prenj
#23 Re: Mi dobro znamo ko smo
U avgustu 1991. je u Foci odrzana ogromna dzenaza zrtvama cetnickog terora iz II svjetskog rata koju je klanjalo, prema navodima organizatora i medija, 150,000 ljudi i tada je Alija I. rekao "Kunemo se Bogom istinitim, Foča se više ponoviti neće".basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Vozdra raja.
Foca se ponovila, svega nekoliko mjeseci poslije.
-
Cvako
Ko je reis da meni ili bilo kome drugom govori kako cu zivjeti i sta treba da radim, a pogotovu da sudi o razlozima zasto su poginuli ljudi u ratu, pa nisu se samo borili za goli opstanak muslimana, borili su se za gradjansku BiH, koja je, barem se nadam, bila ideal svim casnim Bosancima i Hercegovcima.Opstanak muslimana na ovim prostorima bit ce moguc samo kroz njihovu vjersku umjerenost tako da kazem, jer treba biti svjesni da smo okruzeni vukovima koji bi jedva docekali jos jedan rat da nas pokolju i u tome bi imali punu podrsku krscanskog svijeta, pogotovu danas kada smo svjesni da zapad mrzi muslimane vise no ikad.Stoga nek reis ne prica o kojekakvim ujedinjenjima muslimana vec neka govori o mogucnosti suzivota sa ostalim, da Bosna konacno postane normalna drzava.Sto se tice ujedinjenja muslimana, to je suplja spika, svjesni smo licemjernosti Arapa vizavi Palestine i Bosne, pa i Iraka ako cemo o jedinstvu.S druge strane, sta ja imam zajednicko sa nekim muslimanom iz Jordana, Arabije pa i sa Sandzaka???
-
haris303
#25 Re: Mi dobro znamo ko smo
Ne kontam šta Alijin govor ima veze sa ovom temom ..... ali tada u Foči je sljedeće rekao "Velikim se Bogom kunemo da robovi biti nećemo" .... i tu rečenicu je ponavljao u više prilika .... mada sve to u interpretaciji pres-službe SDP-a malo drugačije izgleda....Prenj wrote:U avgustu 1991. je u Foci odrzana ogromna dzenaza zrtvama cetnickog terora iz II svjetskog rata koju je klanjalo, prema navodima organizatora i medija, 150,000 ljudi i tada je Alija I. rekao "Kunemo se Bogom istinitim, Foča se više ponoviti neće".basicman wrote:reis je bio u pravu u njegovoj hudbi. Ako se nekome ne svidja sto je islam najrasprostranjenija religija u bosni i hercgovini, vrata su mu sirom otvorena da trazi sebi drugu drzavu. Ako nekom smetaju hudbe, nek onda ide da slusa popove , koji su posipali svetom vodicom cetnicku artiljeriju kojima je bombardiran grad sarajevo Mi moramo biti svjesni da su cetnici (koristim svijesno termin cetnik a ne srbin , jer ne zelim da vrijedam srbe) htjeli da istrebe muslimane u bosni zauvijek i to pred ocima citave hriscanske evrope. Da su uspjeli da udu ti isti cetnici u sarajevo , napravili bi isti pokolj kao u srebrenici. Muslimani u bosni moraju da budi svjesni, zasto nam se je to dogodilo, sto nam se je dogodilo. Neka reisa.
Vozdra raja.
Foca se ponovila, svega nekoliko mjeseci poslije.