Ko smije priznati?!
- Perdita_Durango
#51 Re: Ko smije priznati?!
Ne znam u čemu je tačno problem i da si primljen na posao 'bosanskom štelom', kad tako danas sve funkcioniše, kad je to najnormalnija stvar. I ovi kvazi dušebrižnici što se pucaju da su primljeni bez štele, ne shvaćaju da je nekad nemoguće naći drugačije posao. Je li treba da se sjedi kući i dangubi i čeka da padne posao s neba umjesto da se radi posao na nekom ponuđenom mjestu?
I ne, nisam zaposlena uopće ni na koji način.
- S4mpion
#52 Re: Ko smije priznati?!
I traženje veze spada u vlastitu sposobnost. Nije svako, ko posao dobije preko veze, nesposoban, iako dosta njih jeste.
Jednom sam povukao veze da bih zauzeo mjesto koje mi je svakako pripadalo, u suprotnom, to mjesto bi nepravedno zauzeo neko drugi ko povlači veze dok ja glumim majku Terezu.
Morate biti svjesni da u BiH morate tražiti vezu i štelu da biste dobili posao koji vam, po zakonu pripada.
Jednom sam povukao veze da bih zauzeo mjesto koje mi je svakako pripadalo, u suprotnom, to mjesto bi nepravedno zauzeo neko drugi ko povlači veze dok ja glumim majku Terezu.
Morate biti svjesni da u BiH morate tražiti vezu i štelu da biste dobili posao koji vam, po zakonu pripada.
-
stafi
#53 Re: Ko smije priznati?!
sumnjivo mi je ovo tvoje napredovanje. Ovo ni u danskoj ne ide ovako brzo.supercali wrote:Trebalo bi se razlikovati preporuka stela na zapadnjacki nacin i stela na bosanski nacin
Ispade da je tema gdje u sa stela tema
Ja sam u firmi zaposlen na najnize moguce mjesto jer su mi roditelji radili u firmi obicne poslove nikakvi sefovi i sl od prije rata
Nakon 2 godine napredovao a naknadno opet za otprilike 4 godine napredovao opet nakon 2 napredovao a onda nazadovao jednu stepenicu jer se moralo preuredjivatii sad sam tu gdje jesam sa bliskom mogucnosti napredovanja za jedno ili 2 mjesta
Ovo je naravno sve mojom zaslugom ucenjem i pokazivanjem znanja
Tako da ne mislim da sam stelom primljen i da je stela zasluzna za to tu gdje jesam
Nego da ti šefica nije kakva neudata baba, a voli liz?
priznaj!
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#54 Re: Ko smije priznati?!
Posao koji ti po zakonu pripada... kako, sta, gdje? Izvini, ali ovo kad bi u Danskoj spomenuo, ili bi ko te slusa ronio u suzama od smjeha ili bleno u tebe ali ono pravo a usta rasirio ko lav kad zjeva... koji je to posao ili bolje receno zakonska garancija... mozda za vrijeme Jugoslavije da je jos tako nesto bilo mada i tada je bilo vise, imam odnosno poznam nekog momka zavrsio je ekonomski imal kakva cosak za njega u firmi etc.S4mpion wrote:I traženje veze spada u vlastitu sposobnost. Nije svako, ko posao dobije preko veze, nesposoban, iako dosta njih jeste.
- friskyoreo
#55 Re: Ko smije priznati?!
Ja se fakat nekad zaprepastim kako je ovdje u Bosni zivot dobar, ako uzmemo u obzir ljude i stanje u drustvu.
Korupcija i nepotizam su postale drustveno prihvacene norme ponasanja. Ako nemas stelu, amidzice, dajdzice, nisi moralni talog, imas neke svoje osnovne principe u koje vjerujes, i cuvas svoje dostojanstvo, onda i zasluzujes da sjedis kod kuce i zivis u bijedi i jadu. Zato kazem, ovdje se jos i dobro zivi kakvi smo kao ljudi.
Korupcija i nepotizam su postale drustveno prihvacene norme ponasanja. Ako nemas stelu, amidzice, dajdzice, nisi moralni talog, imas neke svoje osnovne principe u koje vjerujes, i cuvas svoje dostojanstvo, onda i zasluzujes da sjedis kod kuce i zivis u bijedi i jadu. Zato kazem, ovdje se jos i dobro zivi kakvi smo kao ljudi.
- supercali
#56 Re: Ko smije priznati?!
Pa da sam zaposlen ja bi i to priznao jer nemam dlaka na jeziku (jel se tako kaze) i osjecao bi se na neki nacin krivimPerdita_Durango wrote:Ne znam u čemu je tačno problem i da si primljen na posao 'bosanskom štelom', kad tako danas sve funkcioniše, kad je to najnormalnija stvar. I ovi kvazi dušebrižnici što se pucaju da su primljeni bez štele, ne shvaćaju da je nekad nemoguće naći drugačije posao. Je li treba da se sjedi kući i dangubi i čeka da padne posao s neba umjesto da se radi posao na nekom ponuđenom mjestu?
I recimo meni nije problem kad se neko zaposli sa bilo kakvom stelom ako zna raditi posao na koji je primljen
Ja se najezim kad vidim da ja koji nisam struka nekog posla bolje znam princip tog posla nego neko ko radi to
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#57 Re: Ko smije priznati?!
Problem koji slabo ko ikad spominje, pa cak i u jednoj Danskoj gdje "networking" = stela/preporuka je gotovo alfa i omega za posao, je: sta ako neko ko perorucuje nema bas neki ugled u firmi ili kod sefa odjela ili glavnog sefa, ono ceka se prilika da isti dobije otkaz ili vise "mh hajd dobar je ali malo na svoju ruku" ili sta vac. Kad vas takav preporucuje budite sigurni da vam je vrata guzicom zatvorio za sva vremena.Cherry-Cherry wrote:hAZNADAR wrote:U skandinavskim zemljama se posao preko stele tumaci kao nesto pozitivno, da si sposoban imati veze i jaka prijateljstva, socijalno sposoban za to, ...
Niko to ne krije, cak se i pohvali da ima stelu,.. a na kursevima za trazenje posla gdje se uci kako se pise CV, pisu molbe,.. se uvijek podvlaci da je stela majka.
no joke![]()
Štela i preporuka - to je isto.
Umjesto što ljudi kukaju kako nemaju štelu, bolje da to vrijeme i energiju iskoriste za traženje iste. Najjače mi je, kad neko kaže: sve je po stranačkoj liniji. Ok, učlani se u neku stranku i pokušavaj, probijaj se. Ako si sposoban da imaš veze i znaš ljude, imaš prijatelje, to je nešto pozitivno.
- supercali
#58 Re: Ko smije priznati?!
Ma jok forumasica a moram s njom na kafustafi wrote:sumnjivo mi je ovo tvoje napredovanje. Ovo ni u danskoj ne ide ovako brzo.supercali wrote:Trebalo bi se razlikovati preporuka stela na zapadnjacki nacin i stela na bosanski nacin
Ispade da je tema gdje u sa stela tema
Ja sam u firmi zaposlen na najnize moguce mjesto jer su mi roditelji radili u firmi obicne poslove nikakvi sefovi i sl od prije rata
Nakon 2 godine napredovao a naknadno opet za otprilike 4 godine napredovao opet nakon 2 napredovao a onda nazadovao jednu stepenicu jer se moralo preuredjivatii sad sam tu gdje jesam sa bliskom mogucnosti napredovanja za jedno ili 2 mjesta
Ovo je naravno sve mojom zaslugom ucenjem i pokazivanjem znanja
Tako da ne mislim da sam stelom primljen i da je stela zasluzna za to tu gdje jesam
Nego da ti šefica nije kakva neudata baba, a voli liz?
priznaj!
Sta je sumnjivo u napredovanju?
Pa nisam isao sa cistaca na sefa pa na direktora
Nego poceo ko portir a sad sam ono sto vecina ljudi radi u firmi kao neka vrsta prodavaca nista posebno
Da ne radim jos i privatno nevezano za ovaj posao mozda bi zivio od prvog do prvog da bude taman
Ovako uz dodatnu zaradu mogu reci da imam primanja malo iznad nekog prosjeka finog zivljenja
-
stafi
#59 Re: Ko smije priznati?!
ma dobro, nije problem što je baba, al eto ja na liz nebi pristao, a ti kako hoćeš. 
- dječak sa šibicama
#60 Re: Ko smije priznati?!
Inace, na ovakvim temama se najbolje ocitava koliko je sindrom "skuhane zabe" odnosno konformizma, preuzeo bolesno bosansko drustvo.
"Pa sta ako neko povuce stelu za radno mjesto, to je normalno u Bosni, eto ti nebi svog sina/daidzica/stricevica uvalio" i slicne izjave.
Pa sta ako je drustvo korumpirano, snadji se i nadji pare, potplati, podmiti, treba i to znati, to je znanje i sposbnost! ko nije sposban, jebat ga, nije se snas`o, ba.
"Pa sta ako neko povuce stelu za radno mjesto, to je normalno u Bosni, eto ti nebi svog sina/daidzica/stricevica uvalio" i slicne izjave.
Pa sta ako je drustvo korumpirano, snadji se i nadji pare, potplati, podmiti, treba i to znati, to je znanje i sposbnost! ko nije sposban, jebat ga, nije se snas`o, ba.
-
stafi
#61 Re: Ko smije priznati?!
svojevremeno u gruziji, imali problema sa korumpiranim saobraćajnim policajcima.
SVE otpustili, i zaposlili nove ljude.
Inače, gruzija danas spada među najmanje korumpirane države na svijetu.
E ovako bi i mi u bih morali, prvo sve otjerati pa onda zapošljavati inteligentne ljudi.
SVE otpustili, i zaposlili nove ljude.
Inače, gruzija danas spada među najmanje korumpirane države na svijetu.
E ovako bi i mi u bih morali, prvo sve otjerati pa onda zapošljavati inteligentne ljudi.
-
Niemand
#62 Re: Ko smije priznati?!
I sta velite, u koju stranku najbolje da se uclanim, dok je jos vakat 
-
stafi
#63 Re: Ko smije priznati?!
u onu u kojoj imaš rodbine na poziciji. Džaba ti se učlaniti ako nemaš nikoga da te pogura. Svi bi se učlanili da to tako ide.Niemand wrote:I sta velite, u koju stranku najbolje da se uclanim, dok je jos vakat
- Bloody
#64 Re: Ko smije priznati?!
Niemand wrote:I sta velite, u koju stranku najbolje da se uclanim, dok je jos vakat
Ja mislim da si zakasnila u svaku
- supercali
#66 Re: Ko smije priznati?!
Razliku na plati trosim na paste za zube one vodice i takostafi wrote:ma dobro, nije problem što je baba, al eto ja na liz nebi pristao, a ti kako hoćeš.
Tako da se isplati i koji liz naravno uz stipaljku na nosu
- nowyouseeme
#67 Re: Ko smije priznati?!
Prvi (mizerni) posao kod privatnika bez ugovora, ako se to poslom naziva, dobila regularno, bez štele, jer sam znala nekoliko im bitnih stranih jezika za koji su me dodatno i besplatno iskorištavali - obzirom da to nije ni bilo u opisu posla, i da je bilo van radnog vremena, niti sam prevodilac.
Drugi posao dobila regularno, prijavom, i zato što su me opet besplatno mogli iskorištavati, ali s ugovorom na određeno i na korak do noge od samog početka (dok se ne pojavi neko preči). Kad sam dobila nogu, otišla sam vani.
A da li bih se učlanila u političku stranku da dobijem posao - dobivala već savjet da se učlanim u neke, čitaj SDA, SBB, SDP
.
Još uvijek nisam, a ne znam ni od svih stranaka koja ce mi stvarno ponuditi nešto a ne presipati iz šupljeg u prazno.
Čini mi se zasad, da je ili to ili zauvijek vani ostati, što mi se ne radi. U ikakav siguran posao u BiH više ne vjerujem bez štela, a ja štele nemam.
Osim ako šta drugo ne skontam.
Drugi posao dobila regularno, prijavom, i zato što su me opet besplatno mogli iskorištavati, ali s ugovorom na određeno i na korak do noge od samog početka (dok se ne pojavi neko preči). Kad sam dobila nogu, otišla sam vani.
A da li bih se učlanila u političku stranku da dobijem posao - dobivala već savjet da se učlanim u neke, čitaj SDA, SBB, SDP
Još uvijek nisam, a ne znam ni od svih stranaka koja ce mi stvarno ponuditi nešto a ne presipati iz šupljeg u prazno.
Čini mi se zasad, da je ili to ili zauvijek vani ostati, što mi se ne radi. U ikakav siguran posao u BiH više ne vjerujem bez štela, a ja štele nemam.
Osim ako šta drugo ne skontam.
- supercali
#68 Re: Ko smije priznati?!
Kao sto rekoh meni jedino nije problem ako neko ko zna posao zaposli se preoo stele sve ostalo bih i onoga ko prima i onoga ko daje da tuca kamen na autoputu ionako nema para za gradnju
- S4mpion
#69 Re: Ko smije priznati?!
Ovo me je dotuklo.Zviz wrote:
Posao koji ti po zakonu pripada... kako, sta, gdje? Izvini, ali ovo kad bi u Danskoj spomenuo, ili bi ko te slusa ronio u suzama od smjeha ili bleno u tebe ali ono pravo a usta rasirio ko lav kad zjeva... koji je to posao ili bolje receno zakonska garancija... mozda za vrijeme Jugoslavije da je jos tako nesto bilo mada i tada je bilo vise, imam odnosno poznam nekog momka zavrsio je ekonomski imal kakva cosak za njega u firmi etc.
- JThomas
#70 Re: Ko smije priznati?!
i preporuči te na mjesto koje znaš, možeš i hoćeš raditi. a kod nas ti državna agencija za državnu službu mahsuz napiše i konkurs za deminera al' da je završio akademiju likovnih umjetnosti, nastavnički smjer.dječak sa šibicama wrote:Pa to je to, u normalnoj drzavi preporuci te neko i garantuje za tebe da ces se pokazati dakle preporucuje te jer zna da znas i hoces... kod nas je preporuka koverta novca, ili "ovaj mali je Sefkin amidzic".friskyoreo wrote:Nije problem preporuka sama po sebi. I na zapadu to je postalo sasvim normalno.
Razlika izmedju prakse na zapadu i kod nas je, kad se da ta preporuka, na zapadu ocekuju da znas raditi svoj posao i da posjedujes kvalitete, vjestine i znanje kao i ostali kandidati. Sve u par deka. I to sto si dobio preporuku od nekog ko te poznaje je tebi samo plus, jer na intervjuima ne mogu sa 100% sigurnoscu da procijene nekoga, kolike god strucnjake imali.
Kod nas je problem sto sa preporukom, tj. stelom, u vecini slucajeva posao dobiju koji veze nemaju sa tom pozicijom, ima sigurno bar 10 ostalih kandidata koji imaju bolje kvalifikacije, radno iskustvo itd. E zato i jesmo tu gdje jesmo.
I onda amidzic ne radi nista, niti zna niti zeli, prima platu i roka selfije sa Bjelasnice i iz Dubaija.
- Bloody
#71 Re: Ko smije priznati?!
Mene kod nas najvise smeta ta stagnacija. I kad uspijes dobiti posao ljudi se ukopaju i cuvaju poziciju.Neko zbog manjka ambicije neko sto se ne smije,kazu najbolje je biti neprimjetan i glumiti da znas manje od sefa.Ako me ista otjera u privatluk to ce.
Kupiti cu sebi motokultivator dovoljno mali da mogu da radim s njim,kupim 2-3 velika plastenika i uzgajam povrce bez mrvice hemije,i niko me nece stucati i usutkivati a ni krasti moje ideje
Stipnem se da se probudim
Kupiti cu sebi motokultivator dovoljno mali da mogu da radim s njim,kupim 2-3 velika plastenika i uzgajam povrce bez mrvice hemije,i niko me nece stucati i usutkivati a ni krasti moje ideje
Stipnem se da se probudim
- nowyouseeme
#72 Re: Ko smije priznati?!
Nikad nije kasno. Ako se pitanje svede na "ti ili neko drugi", ide preko stranke.stafi wrote:u onu u kojoj imaš rodbine na poziciji. Džaba ti se učlaniti ako nemaš nikoga da te pogura. Svi bi se učlanili da to tako ide.Niemand wrote:I sta velite, u koju stranku najbolje da se uclanim, dok je jos vakat
Ovaj po zakonu zagarantovani posao zvuči zanimljivo. Gdje je ta lijepa zemlja?
- JThomas
#73 Re: Ko smije priznati?!
samo što oni koji su već u strankama, a nisu dobili poslove (jer džaba - ne mogu nacrtati koliko ima gladnih usta) imaju godine i godine prednosti nad tobom ako se učlaniš danas.
- uglavnomja
#74 Re: Ko smije priznati?!
posao na budzetu, u jednom ministarstvu, bez stele
dapace, protiv stela.
samo znanje, i u tom trenutku najvaznije, osim faksa i nekog iskustva, je bila informatika, ono osnovno, word, excel, nesto malo access, internet, mailovi
i pos'o leg'o. jer tada su budzetlije tek pocele ici na obavezan kurs upoznavanja sa tom strasnom pc spravom, pocinjuci od od mms dos
a protiv stele jer je jedna zena sto je tamo radila dugo imala rodjaka kojeg je gurala (imao faks, ali bez iskustva i ostalih djidja...) i zena bas bila negativno nastrojena dok me nije upoznala jednom kad je kisa padala, a ona hodala niz jukicevu, a ja u autu stanem: dobar dan gospodjo, dokle cete ...
dapace, protiv stela.
samo znanje, i u tom trenutku najvaznije, osim faksa i nekog iskustva, je bila informatika, ono osnovno, word, excel, nesto malo access, internet, mailovi
a protiv stele jer je jedna zena sto je tamo radila dugo imala rodjaka kojeg je gurala (imao faks, ali bez iskustva i ostalih djidja...) i zena bas bila negativno nastrojena dok me nije upoznala jednom kad je kisa padala, a ona hodala niz jukicevu, a ja u autu stanem: dobar dan gospodjo, dokle cete ...
- insomnia78
#75 Re: Ko smije priznati?!
Kod nas narod to sa strankama, kao i vecinu drugih stvari, pogresno razumije
Ono, ti nezaposleni anonimus dodjes, uclanis se u stranku i sutra pos'o
Stranka gleda da zaposli i privuce ljude od kojih moze imati koristi
Ono, ti nezaposleni anonimus dodjes, uclanis se u stranku i sutra pos'o
Stranka gleda da zaposli i privuce ljude od kojih moze imati koristi