Ko smije priznati?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

azurna_obala

#1 Ko smije priznati?!

Post by azurna_obala »

..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
Da li biste se učlanili u stranku samo da dobijete pos'o?

Koliko nas :D se može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?

Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.

Ne znam da li ima slična tema...ne zamjerite.
radiša

#2 Re: Ko smije priznati?!

Post by radiša »

Sto nebi smjeli,cega da se plase?Mozda jedino radnih kolega koje znaju ko se krije iza kojeg nika a inace nema potrebe.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#3 Re: Ko smije priznati?!

Post by Zviz »

azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?

Koliko nas :D se može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?

Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.

Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.

Ja: prvi posao preko poznanstva, drugi posao regularno pisao pozvan bio etc. i izabran, treci posao preko stele/poznanstva. U ovo ne racunam poslove na Univerzitetu, jer to je odvje ide sasvim drugacijim tokom nego u brojnim drugim drzavama.

Ovdje je noramala da dobijes posao preko poznanstva jel to rodbina ili prijatelj nebitno, nece te niko pljuvati bar ne javno, jer jos nije problem ali mislim da ce uskoro biti javna debata oko poslova preko poznanstva.

Vecina mojih prijatelja su na slicne nacine dosli do posla. Mozda tata poznaje nekoga, mozda neki prijatelj itd.

Ima tu i dobrog i loseg kod tih poznanstva (stela na taj nacin).

Nije BiH izuzetak - nikakva izuzetak.
Ajatolah_

#4 Re: Ko smije priznati?!

Post by Ajatolah_ »

^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.
insomnia78

#5 Re: Ko smije priznati?!

Post by insomnia78 »

Ovdje u fr
Preko preporuke i putem spleta okolnosti
Sad se samo "odmotava"
azurna_obala

#6 Re: Ko smije priznati?!

Post by azurna_obala »

radiša wrote:Sto nebi smjeli,cega da se plase?Mozda jedino radnih kolega koje znaju ko se krije iza kojeg nika a inace nema potrebe.
Pa eto vidiš...sam si sebi odgovorio na pitanje..ipak ima razloga da to ne priznaju. Ja ipak smatram da to nije nešto čime bi se neko treabO baš ponositi i misliti da je imati pos'o preko štele najnormalnija stvar. Onda u ovom slučaju dolazimo do cjelokupnog stanja u ovoj državi, a to je da često nemaš izbora i da se moraš boriti za egzistenciju.
Zviz wrote:Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.

Ja: prvi posao preko poznanstva, drugi posao regularno pisao pozvan bio etc. i izabran, treci posao preko stele/poznanstva.

Ovdje je noramala da dobijes posao preko poznanstva jel to rodbina ili prijatelj nebitno, nece te niko pljuvati bar ne javno, jer jos nije problem ali mislim da ce uskoro biti javna debata oko poslova preko poznanstva.

Vecina mojih prijatelja su na slicne nacine dosli do posla. Mozda tata poznaje nekoga, mozda neki prijatelj itd.

Meni tvoj primjer više liči na preporuku (ako je tvoj brat zaista ispunjava sve uslove za tu poziciju), koju bi ipak trebalo razlikovati od klasične štele. Ako je neko kvalifikovan, vrijedan i sposoban za određenu poziciju, preporuka je za nekog takvog je čak i poželjna. Ali zapošljavati nekoga čisto je jer je ''iz familije'', a nema veze s vezom je već problematično.

BiH nije izuzetak, ova država je pravi primjer gdje je zaposliti se preko veze najnormalnija i redovna stvar.

Nego, vraćate li te usluge kasnije kad vas neko zaposli? I kako? :idea:
Danguba

#7 Re: Ko smije priznati?!

Post by Danguba »

Ajatolah_ wrote:^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.
drasticna razlika.
drzavna firma, institucija ili bilo sto drugo, duzna je raspisati konkurs dok to privatnik radi samo ako drugacije ne moze popuniti radno mjesto.
azurna_obala

#8 Re: Ko smije priznati?!

Post by azurna_obala »

Ajatolah_ wrote:^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.

Ako misliš na kvalifikovanost, mislim da privatne firme imaju kvalitetniji kadar nego državni. Bar ono što lično poznajem. Privatne često zapošljavaju preko preporuke, dok državni...i babe i žabe. Raspišu konkurs, a tamo već neko radi ili se pozicija čuva za nekoga.
Korisničkoime

#9 Re: Ko smije priznati?!

Post by Korisničkoime »

Treba razlikovati da li se radi o privatniku ili o budžetskoj poziciji.
Sve poslove do sada sam dobio bez štele, posljednji koji je bio najbolje plaćen kod privatnika sam "krvavo" zaslužio a još "krvavije" zadržao. Sada sam samozaposlen jer gdje god sam planirao ili mislio trebala je štela, poznanstvo, stranka rekoh jebeš to mogu ja i sam (valjda :-D )
Korisničkoime

#10 Re: Ko smije priznati?!

Post by Korisničkoime »

azurna_obala wrote:

Ako misliš na kvalifikovanost, mislim da privatne firme imaju kvalitetniji kadar nego državni. Bar ono što lično poznajem. Privatne često zapošljavaju preko preporuke, dok državni...i babe i žabe. Raspišu konkurs, a tamo već neko radi ili se pozicija čuva za nekoga.
Zavisi sa koliko novca raspolažu i jedan i drugi, državna institucija ako ima dovoljan budžet zaposli sebi i kvalitetan i rodbinski kadar onda ovi prvi pokrivaju i vuku za ove druge. Kod privatnika čim se neko kvalitetan pokaže ovaj ga mora ispratiti sa platom ako ne vjerovatno je da će otići pogotovo ako je voljan da npr.putuje na posao ili se preseli.
Zviz

#11 Re: Ko smije priznati?!

Post by Zviz »

azurna_obala wrote:
radiša wrote:Sto nebi smjeli,cega da se plase?Mozda jedino radnih kolega koje znaju ko se krije iza kojeg nika a inace nema potrebe.
Pa eto vidiš...sam si sebi odgovorio na pitanje..ipak ima razloga da to ne priznaju. Ja ipak smatram da to nije nešto čime bi se neko treabO baš ponositi i misliti da je imati pos'o preko štele najnormalnija stvar. Onda u ovom slučaju dolazimo do cjelokupnog stanja u ovoj državi, a to je da često nemaš izbora i da se moraš boriti za egzistenciju.
Zviz wrote:Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.

Ja: prvi posao preko poznanstva, drugi posao regularno pisao pozvan bio etc. i izabran, treci posao preko stele/poznanstva.

Meni tvoj primjer više liči na preporuku (ako je tvoj brat zaista ispunjava sve uslove za tu poziciju), koju bi ipak trebalo razlikovati od klasične štele. Ako je neko kvalifikovan, vrijedan i sposoban za određenu poziciju, preporuka je za nekog takvog je čak i poželjna. Ali zapošljavati nekoga čisto je jer je ''iz familije'', a nema veze s vezom je već problematično.

BiH nije izuzetak, ova država je pravi primjer gdje je zaposliti se preko veze najnormalnija i redovna stvar.

Nego, vraćate li te usluge kasnije kad vas neko zaposli? I kako? :idea:

U prvom primjeru mog brata ako cemo gledati u detalje onda bi rekao da njegova skola i zanje je bilo 30% tog posla koji je obavljao a ostalih 70% nista od tog. Ostale pozicije su bile preko 80% ono za sta se skolovo. U mom primjeru posao koji sam dobio kroz konkurs nije nista imao sa onim za sta sam studirao, razlog za ponudu je bio jer nisam nikoga poznavao, a iz proslog iskustva a i opisa su ugotovili da mogu sam raditi i da sam spretan - bar tako su oni meni opisali razlog. Vracanje usluga. Pa vako cu ti reci. I kod mene i kod mog brata kad smo svaki put stopirali glavni odjela je pripremio ono ko neki oprasataj, kolaci ono ovo. I uvijek je bilo evo ti moj telefon, ili neko ostavi e-mail ako ti sta treba javi ili ostajemo u vezi. I ima vracanja usluga. Ja sam isto tako dva puta u svom odjelu na pitanje da li neko pozna odgovorio da i javio bivsim kolegama da trenutno je u toku to i to i trazi se ta osoba ja sam vas predlozio, ako slucajno razmisljate o promjeni bal bla bal...

Ako mislis o nekom vracanju usluge ono ko hvala na poziciji, ma pocastis rundu u nekom baru i to je to, nema para ili nekog materializma, niti ko ocekiva ni nista, jer ti koji lobiras za nekoga pred sefom i ako se taj pokaze da je od betona, si na plusu kod sefa. Ja znam ljudi koji su kroz 3-4 dobre peprouke zadovoljili toliko sefra da ih je u katkom vremenu postavio za glavne odjela ili da su glavni za regrutaciju.

Preporuka u Danskoj nema. Da budemo nacisto, i ako to zvuci kao tako to ipak nije preporuka na osnovu poznanstva kao kolege vec prijatelji koja cesto nema nista sa poslom. NIje u stanju prijatelj da poznaje svog prijatelja u istom poslu. Znaci ide vako. Ja znam jednog, inacen moj prijatelj, on je pouzdana roba, radi tu i tu ima ta iskustva, mogu ga toplo preporuciti jer sam ubjedjen da je kvalifikovan za ovog posla a u ostalom jako dobraj je da radi u grupama i samostalno. Onda sef te kontaktira ti poslajes CV i sta vec i naravno prijatelj ti javi. Ide razgovor sa sefom, obicno je vako dodjete na razgovor i kaze ti kad mozes poceti raditi, tvoj prijatelj je sve reko za tebe sto je mene zanimalo, znaci niti te pita za diplomu, magisterij ili sta vec ni ocijene ni nista. Ono pisanje pisma kakv si radnik i sve - to nepije vode nigdje. U vecini slucaja ti kazu napisi sam ja cu samo dati svoj svrakopis i to je to. Vise traze telefon preporuku kao imas koga od bivsih kolega da mozemo upitati. Obicno das broj nekog prijatelja koji se javi kao Hans Jensen ili ako si nekad bio na praksi kod nekoga a dobro te poznaje i sl. Znaci sve unaprijed se dogovoris da cu tvoj broj dati ocekuj i reci sta pozitivno. Sta sam puta to ucinio prijateljima i kolegama koji su trazili druge poslove. Opusteno i ono kao da imaju u rucu igraca godine.
ho oponopono

#12 Re: Ko smije priznati?!

Post by ho oponopono »

...svaki kod privatnika i bez stele... :pusi2:
diason

#13 Re: Ko smije priznati?!

Post by diason »

Maloprije na fejs tv neka djevojka o trzistu rada prica bas onako lijepo, sta radit, na sta se bazirati pri upisu skole, trazenju posla.Kad zovnu zena iz Maglaja, prica kroz suze, covjek joj poginuo u poplavama prosle godine a dijete sa fakultetom ceka par godina barem pripravnicki da odradi.
I onda naletim na ovu temu.
Vjerujem da postoje slucajevi kad se covjek zaposli bez stele, ali u BiH to je vise izuzetak nego pravilo.I to obicno u neke strane firme.I ne mora to biti stela da se kupi posao ali barem bez preporuke sto ustvari isto i dodje mislim da je nemoguce.U mojoj firmi nije niko preko biroa primljen.Ja sam preporukom primljen.Mada gledajuci oko sebe svi su poslali CV i primljeni izmedju hiljadu kandidata.
mali_balon

#14 Re: Ko smije priznati?!

Post by mali_balon »

Prvi i jedni poso daleke 1993 bez stele, dobio otkaz i evo 3 godine sjedim doma hornicno nezaposlen, nemam stele da imam vec bi radio.
Ali dva ili tri puta sam "ubo" neke projekte po 2 3 mjeseca i to sam dobio na osnovu preporuke od bivseg poslodavca, naravno ispunjavao sam zadate kriterije, ali preporuka bivseg poslodavca, pismene preporuke svih bivsih sefova i iskustvo me nisu oslobodili eliminatrnog razgovora sa sefovima projekta.

Manje mi smetaju stele iz struke nego kada npr nekog sa prava zaposle u racunovodstvo ili difovca prime za pravnika...Nije problem tatkinog malog zaposliti kao kompjuterasa ako je to i zavrsio a ne on zavrsio zurnalistiku a primili ga ko kompjuterasa i njemu ce se prilagoditi konkurs...
Naravno i to nije u redu ali .... gdje to nema stele samo sto smo mi prkno od drzave sve sve znaju pa se sve brzo porcuje....
stafi

#15 Re: Ko smije priznati?!

Post by stafi »

oko zapošljavanja se razvio nevjerovatan korupcijski sistem, koji funkcioniše "sve po zakonu". Svi propisi su prilagođeni korupciji. Evo jedan primjer. Nevjerovatno je da je zakonom o državnoj službi izričito zabranjena žalba na rezultate intervjua. Obzirom da konkursi budu tako koncipirani da je intervju odlučujući, vrata za korupciju širom otvorena, a sve "po zakonu".

Dakle, zaposlit se možeš isključivo ako si član neke od oligarhijskih porodica, debelo platio ili imao sreće ravnoj dobitku na lotu.
stafi

#16 Re: Ko smije priznati?!

Post by stafi »

.
Last edited by stafi on 17/05/2015 10:15, edited 1 time in total.
KENJAC

#17 Re: Ko smije priznati?!

Post by KENJAC »

azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?

Sta je problem ? Ja sam prvi pravi posao dobio preko stele. Nakon toga sam promijenio posao uz pomoc prijatelja a u medjuvremenu ja sam bio stela momku da dobije moj bivsi posao. Nista cudno. Mozda jedino sto se ne uklapa u stereotipe oko stele je cinjenica da se sva ova moja prica odigrava na dalekom Zapadu. Stela postoji svugdje. Stela je sastavni dio svih drzava na Svijetu.
Tesla10

#18 Re: Ko smije priznati?!

Post by Tesla10 »

Jedan od mojih prijatelja je zaposlen preko štele u jednoj firmi. Kopa, ali ima platu od 1000 maraka. Drugi kaže da je svojim trudom došao do pozicije u ovoj jednoj drugoj firmi. Firma mu je u susjedstvu.
hAZNADAR

#19 Re: Ko smije priznati?!

Post by hAZNADAR »

U skandinavskim zemljama se posao preko stele tumaci kao nesto pozitivno, da si sposoban imati veze i jaka prijateljstva, socijalno sposoban za to, ...

Niko to ne krije, cak se i pohvali da ima stelu,.. a na kursevima za trazenje posla gdje se uci kako se pise CV, pisu molbe,.. se uvijek podvlaci da je stela majka.

no joke
insomnia78

#20 Re: Ko smije priznati?!

Post by insomnia78 »

Ne brkajte stelu i preporuku
ho oponopono

#21 Re: Ko smije priznati?!

Post by ho oponopono »

...pusti zemlje van GP BiH...ovdje ljudi pizde na iste jer stela nije odraz sposobnosti, muka je vise da guzeljaju i vade mast ovima na birou... :pusi2:

...ne zna dopis napisati, poslati fax, a jos manje rijesiti neki problem, ali zato status na fb i selfije azuriraju u toku radnog dana redovno, vikend planine, da se izluftaju od silnog ko fol napora tokom sedmice, a sve to odrzavaju redovnim treninzima...

...a kad pukne nokat to stres ne moze djeva doci sebi taj dan, tog momenta je za nju efektivno radno vrijeme gotovo, to su traume, izljecice ih obilatim sopingom, frizurom, nece hranom, to se mjeri gramima koliko se pojede, sve za bjuti slip jebote...

...a onaj jado sto sjedi doma moze on biti ekspert kad ne daju mu poslodavci priliku nazalost, uvijek neki poziv, vecera jer jebiga svako trpa svog, zezne vecinom tu njegovu nadu da ce ga ovaj put pozvati i obavijestiti da je dobio posao, dok grize nokte, gleda u nebo a i magare je crklo nadajuci se ...i tako mu grah pao, jedino to u sebi moze reci... :pusi2:
stafi

#22 Re: Ko smije priznati?!

Post by stafi »

KENJAC wrote:

Sta je problem ? Ja sam prvi pravi posao dobio preko stele.
problem je što nisi završio u zatvoru, i ti i taj što te zaposlio. Problem je što, umjesto da se stidiš, ti se ponosiš. Uzeo si nečije mjesto koje ne zasluzuješ. Eto to je problem.

I da, problem je što ste ti i takvi ko ti uzrok propadanja društva i države.
Last edited by stafi on 17/05/2015 11:10, edited 1 time in total.
JohnnyS

#23 Re: Ko smije priznati?!

Post by JohnnyS »

insomnia78 wrote:Ne brkajte stelu i preporuku

Meni je to nekad više semantička nego suštinska razlika. Koja je razlika u Njemačkoj kad završiš medicinu i onda te neki profesor po svom vlastitom nahođenju, bez obveze da uvažava ikakav objektivni kriterij, preporuči i ti dobiješ željenu specijalizaciju od naših primjera gdje isto završiš medicinu, tata ti zna profesora i on ti isto sredi specijalizaciju preko štele. Semantika...
p206

#24 Re: Ko smije priznati?!

Post by p206 »

svako zapošljavanje koje nije javno objavljeno preko konkursa gdje ga može vidjeti što veći broj ljudi nije uredu i trebalo bi zabraniti, najblaže rečeno
štela i preporuke, isti klinac...
Zviz

#25 Re: Ko smije priznati?!

Post by Zviz »

hAZNADAR wrote:U skandinavskim zemljama se posao preko stele tumaci kao nesto pozitivno, da si sposoban imati veze i jaka prijateljstva, socijalno sposoban za to, ...

Niko to ne krije, cak se i pohvali da ima stelu,.. a na kursevima za trazenje posla gdje se uci kako se pise CV, pisu molbe,.. se uvijek podvlaci da je stela majka.

no joke
Tacno. Samo sto se stela i nepotizam zapakuju u rijec networking i sve zvuci superiska.
Post Reply