Da li biste se učlanili u stranku samo da dobijete pos'o?
Koliko nas
Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.
Ne znam da li ima slična tema...ne zamjerite.
Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
Koliko nasse može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?
Ja pos'o dobila zahvaljujući poznavanju znanju engleskog jezika, bez ikakve štele.
Pa eto vidiš...sam si sebi odgovorio na pitanje..ipak ima razloga da to ne priznaju. Ja ipak smatram da to nije nešto čime bi se neko treabO baš ponositi i misliti da je imati pos'o preko štele najnormalnija stvar. Onda u ovom slučaju dolazimo do cjelokupnog stanja u ovoj državi, a to je da često nemaš izbora i da se moraš boriti za egzistenciju.radiša wrote:Sto nebi smjeli,cega da se plase?Mozda jedino radnih kolega koje znaju ko se krije iza kojeg nika a inace nema potrebe.
Meni tvoj primjer više liči na preporuku (ako je tvoj brat zaista ispunjava sve uslove za tu poziciju), koju bi ipak trebalo razlikovati od klasične štele. Ako je neko kvalifikovan, vrijedan i sposoban za određenu poziciju, preporuka je za nekog takvog je čak i poželjna. Ali zapošljavati nekoga čisto je jer je ''iz familije'', a nema veze s vezom je već problematično.Zviz wrote:Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.
Ja: prvi posao preko poznanstva, drugi posao regularno pisao pozvan bio etc. i izabran, treci posao preko stele/poznanstva.
Ovdje je noramala da dobijes posao preko poznanstva jel to rodbina ili prijatelj nebitno, nece te niko pljuvati bar ne javno, jer jos nije problem ali mislim da ce uskoro biti javna debata oko poslova preko poznanstva.
Vecina mojih prijatelja su na slicne nacine dosli do posla. Mozda tata poznaje nekoga, mozda neki prijatelj itd.
Ima tu i dobrog i loseg kod tih poznanstva (stela na taj nacin).
Nije BiH izuzetak - nikakva izuzetak.
drasticna razlika.Ajatolah_ wrote:^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.
Ajatolah_ wrote:^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.
Zavisi sa koliko novca raspolažu i jedan i drugi, državna institucija ako ima dovoljan budžet zaposli sebi i kvalitetan i rodbinski kadar onda ovi prvi pokrivaju i vuku za ove druge. Kod privatnika čim se neko kvalitetan pokaže ovaj ga mora ispratiti sa platom ako ne vjerovatno je da će otići pogotovo ako je voljan da npr.putuje na posao ili se preseli.azurna_obala wrote:Ajatolah_ wrote:^Samo, treba razlikovati kad je poslodavac država i kad je u pitanju privatna firma.
Ako misliš na kvalifikovanost, mislim da privatne firme imaju kvalitetniji kadar nego državni. Bar ono što lično poznajem. Privatne često zapošljavaju preko preporuke, dok državni...i babe i žabe. Raspišu konkurs, a tamo već neko radi ili se pozicija čuva za nekoga.
azurna_obala wrote:Pa eto vidiš...sam si sebi odgovorio na pitanje..ipak ima razloga da to ne priznaju. Ja ipak smatram da to nije nešto čime bi se neko treabO baš ponositi i misliti da je imati pos'o preko štele najnormalnija stvar. Onda u ovom slučaju dolazimo do cjelokupnog stanja u ovoj državi, a to je da često nemaš izbora i da se moraš boriti za egzistenciju.radiša wrote:Sto nebi smjeli,cega da se plase?Mozda jedino radnih kolega koje znaju ko se krije iza kojeg nika a inace nema potrebe.
Meni tvoj primjer više liči na preporuku (ako je tvoj brat zaista ispunjava sve uslove za tu poziciju), koju bi ipak trebalo razlikovati od klasične štele. Ako je neko kvalifikovan, vrijedan i sposoban za određenu poziciju, preporuka je za nekog takvog je čak i poželjna. Ali zapošljavati nekoga čisto je jer je ''iz familije'', a nema veze s vezom je već problematično.Zviz wrote:Evo ti slika iz Danske. Moj brat. Prvi posao preko moje veze tj. jednog mog kolege - posao dobio prije nego sto je javno objavljen. Za taj posao je napiso radi reda kao konkurs preko maila - svega duzine tri linije tj. cv i motivacija. Drugi posao koji je imao, je dobio preko poznanika, koji je lobiro kod sefa u ime mog brata. Treci posao u jednoj Norveskoj firmi preko blizeg prijatelja koji je isto tako sefu sta sapno etc. inace tu je vecina zaposlenih, gotovo 99% rodbina i prijatelji. Cetvrti posao regularan konkurs od 400 prosao sve testove i izabran ali odbio zbog drugog posla tj. cetvrtog gdje je prosao medju 600 i kusur ljudi.
Ja: prvi posao preko poznanstva, drugi posao regularno pisao pozvan bio etc. i izabran, treci posao preko stele/poznanstva.
Ovdje je noramala da dobijes posao preko poznanstva jel to rodbina ili prijatelj nebitno, nece te niko pljuvati bar ne javno, jer jos nije problem ali mislim da ce uskoro biti javna debata oko poslova preko poznanstva.
Vecina mojih prijatelja su na slicne nacine dosli do posla. Mozda tata poznaje nekoga, mozda neki prijatelj itd.
Ima tu i dobrog i loseg kod tih poznanstva (stela na taj nacin).
Nije BiH izuzetak - nikakva izuzetak.
BiH nije izuzetak, ova država je pravi primjer gdje je zaposliti se preko veze najnormalnija i redovna stvar.
Nego, vraćate li te usluge kasnije kad vas neko zaposli? I kako?
Sta je problem ? Ja sam prvi pravi posao dobio preko stele. Nakon toga sam promijenio posao uz pomoc prijatelja a u medjuvremenu ja sam bio stela momku da dobije moj bivsi posao. Nista cudno. Mozda jedino sto se ne uklapa u stereotipe oko stele je cinjenica da se sva ova moja prica odigrava na dalekom Zapadu. Stela postoji svugdje. Stela je sastavni dio svih drzava na Svijetu.azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
Koliko nasse može pohvaliti da smo pos'o dobili čisto zahvljujući svojim kvalitetima, znanjem, srećom ili nečim četvrtim, a da to nije štela?
problem je što nisi završio u zatvoru, i ti i taj što te zaposlio. Problem je što, umjesto da se stidiš, ti se ponosiš. Uzeo si nečije mjesto koje ne zasluzuješ. Eto to je problem.KENJAC wrote:Sta je problem ? Ja sam prvi pravi posao dobio preko stele.azurna_obala wrote:..da je dobio pos'o preko štele? Jel išlo preko stranačke linije, rodbinske ili tamo neke lijeve veze? Koliko se osjećate ''dužnim'' tamo nekome ko vas je pogur'o i da li ste morali nečim uzvratiti, platiti, kupiti ovcu za ražnja!?
insomnia78 wrote:Ne brkajte stelu i preporuku
Tacno. Samo sto se stela i nepotizam zapakuju u rijec networking i sve zvuci superiska.hAZNADAR wrote:U skandinavskim zemljama se posao preko stele tumaci kao nesto pozitivno, da si sposoban imati veze i jaka prijateljstva, socijalno sposoban za to, ...
Niko to ne krije, cak se i pohvali da ima stelu,.. a na kursevima za trazenje posla gdje se uci kako se pise CV, pisu molbe,.. se uvijek podvlaci da je stela majka.
no joke