Ko se zalaze za ukidanje RS..?

E. Jaganjac

Post by E. Jaganjac »

Mr_M wrote:UKidanje RS bi znacilo promjenu ustava, a nijedna stranka ne moze mijenati ustav sama. a promjenu ustava je potrbna saglasnost sva tri naroda, Srba, Hrvata i Bosnjaka.
NIJE TACNO

tzv Dejtonski Ustav je aneks IV mirovnog sporazuma i kao takav nema legalitet. nametnut je silom od strane agresora i potpisima lidera, koji za te potpise nisu imali mandat. Pored toga, niko nema pravo ukidati ustav jedne suverene drzave. On se samo moze mjenjati slobdnom voljom u institucijama sistema na nacin predvidjen ustavom i zakonima.

To drugim rijecima znaci da je tzv dejtonski ustav ilegalan, a jedini legalni u stav u Bih je ustav Republike biH. Svi oni koji priznaju dejtonski ustav su izdajnici Republike BiH i rade u ime i za racun okupatora R BiH.
sve ce doci na svoje

Post by sve ce doci na svoje »

E. Jaganjac wrote:
Mr_M wrote:UKidanje RS bi znacilo promjenu ustava, a nijedna stranka ne moze mijenati ustav sama. a promjenu ustava je potrbna saglasnost sva tri naroda, Srba, Hrvata i Bosnjaka.
NIJE TACNO

tzv Dejtonski Ustav je aneks IV mirovnog sporazuma i kao takav nema legalitet. nametnut je silom od strane agresora i potpisima lidera, koji za te potpise nisu imali mandat. Pored toga, niko nema pravo ukidati ustav jedne suverene drzave. On se samo moze mjenjati slobdnom voljom u institucijama sistema na nacin predvidjen ustavom i zakonima.

To drugim rijecima znaci da je tzv dejtonski ustav ilegalan, a jedini legalni u stav u Bih je ustav Republike biH. Svi oni koji priznaju dejtonski ustav su izdajnici Republike BiH i rade u ime i za racun okupatora R BiH.

Potpisujem.
sve ce doci na svoje

Krajem ove ili pocetkom iduce godine pod americkom inicijativom i nadzorom izvrsit ce se promjena ustava BIH.

U timu ljudi koji podrzavaju BIH kao suverenu drzavu svih njenih gradana i naroda,trebali bi biti najpametniji i sposobniji ljudi iz svih patriotskih i Bosansko-hercegovackih orjentisanih stranaka.

Nikako dozvoliti tipovima smusenog Tihica i njemu slicnim da nas ukopaju kao rahmetli Alija u dejtonu.

Onaj pokvarenjak Dodik covjek sa hiljadu lica otvoreno zagovara,da se prilikom promjene ustava uvede pravo na samoopredjeljenje naroda,sto bi znacilo podjelu BIH.

Bitka za BIH tek predstoji.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

sve ce doci na svoje wrote:Krajem ove ili pocetkom iduce godine pod americkom inicijativom i nadzorom izvrsit ce se promjena ustava BIH.

U timu ljudi koji podrzavaju BIH kao suverenu drzavu svih njenih gradana i naroda,trebali bi biti najpametniji i sposobniji ljudi iz svih patriotskih i Bosansko-hercegovackih orjentisanih stranaka.

Nikako dozvoliti tipovima smusenog Tihica i njemu slicnim da nas ukopaju kao rahmetli Alija u dejtonu.

Onaj pokvarenjak Dodik covjek sa hiljadu lica otvoreno zagovara,da se prilikom promjene ustava uvede pravo na samoopredjeljenje naroda,sto bi znacilo podjelu BIH.

Bitka za BIH tek predstoji.

Dodik "zahtjevima" ojacava svoju preovaracku poziciju ;)
Zar svi sporazumi nisu potpisivani na slican nacin :D
zatezu na aman jarabi stvarima ;) da bi dobili ono sto im koliko toliko odgovara.

Frisko policija :)

dogovor o policiji postignut bez ijedne vlade :D
pitanje je ko je onda pregovarao :D
ko je napisao sporazum ;), ako su svi parlamenti dovedeni pred svrsen cin... ako ne usvoje.... kocnicari reformi :x
i redovno se isti fol prodaje :( ... ko da mazlumi u svemu rade, a ne odrasli insani... :(
Prenj

Post by Prenj »

Isti film se vrti vec 15 godina.
Nije trebalo priznati RS za pocetak. Ko je kriv za tu izdaju?
Kako cete sprijeciti SDA da opet bude u koaliciji sa SDS-om, i HDZ-om, kao sto su to uradili 1990., 1996., 2002.?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Kao da cu ja ista raditi na sprecavanju :D
ja sam do sada samo profitirao od izbora :D
taman posla da jos gubim vrijeme i idem glasati ;)
narocito ako trebam glasati za SDP koji ce koalirati sa Dodikom :(
a Dodik je haman pa isti ko i SDS.
manijak1

Post by manijak1 »

Nije trebalo priznati RS za pocetak. Ko je kriv za tu izdaju?
Što ne pitaš Hoolbruka :? :? Što se tiče ukidanja SDS-a znamo ko je krivac :D :D a tebi i to paše :D :D haman što kaže Šarafčina SNSD bi ih dostojno zamijenio ........s neobrazovanim Dodikom koji smatra da može tumačiti Islamsku deklaraciju kako se njemu sviđa .........
Tatanka

Post by Tatanka »

manijak1 wrote: Što ne pitaš Hoolbruka :? :? Što se tiče ukidanja SDS-a znamo ko je krivac :D :D a tebi i to paše :D :D haman što kaže Šarafčina SNSD bi ih dostojno zamijenio ........s neobrazovanim Dodikom koji smatra da može tumačiti Islamsku deklaraciju kako se njemu sviđa .........
nevalja SDA, SDS, HDZ, SDP, Dodikovci ko i Ljoticevci onda - pa znaci nema nam druge nego traziti alternativu. a od toliko stranaka, makar jedna ce se vala nac. evo gore malo povise neko poce o HSS-u. procit'o sam im program na netu i moj glas imaju najvise iz jednog razloga; zele da ukinu RS... hatma. nejmam ba ja vise ni volje ni zivaca da slijepo vjerujem nekom degenu, koji se poziva na nesto, sto nece da slijedi.
sve ce doci na svoje

Treba vec jednom razgraniciti dvije stvari,koje neki namjerno zapostavljaju .

Stranke u federaciji su 99% za BIH kao normalnu drzavu,a druga je stvar sto je neka stranka nacionalna,liberalna, ovakva ili onakva,vise lopovska itd, Ono sto je bitno da kad je u pitanju BIH tu nema dileme.

E sad u blentitetu je potpuno druga situacija jer sve stranke su protiv BIH+ sto su profiterske i llopovske kao i u federaciji.

U BIH nije borba za vlast ista u federaciji i rs-u.

U blentitetu je glavna borba da se taj dio BIH odcijepi i pripoji srbiji,tako da teza sds,sda,hdz se ne dodiruju u bitnoj cinjenici a to je pogled na drzavu BIH.

Onaj brod Americki sto stize u Neum .......... nesto govori.
Tatanka

Post by Tatanka »

sve ce doci na svoje wrote:
Stranke u federaciji su 99% za BIH kao normalnu drzavu,a druga je stvar sto je neka stranka nacionalna,liberalna, ovakva ili onakva,vise lopovska itd, Ono sto je bitno da kad je u pitanju BIH tu nema dileme.
to je sasvim irelevantno. od tih stranaka, koje su za normalnu drzavu BIH i koje su dosada bile na vlasti i imale mogucnost da promijene dosta predispozicija danasnje (ne)drzave BIH, pitanje glasi - koliko su pomogle ili odmogle..? zar treba jos jednom da im damo povjerenje, koje su toliko puta izigrali.

mene licno nezanima, kako se stranka zove. jedino sto mi je interesantno su dva pitanja:

1. da nije nacionalisticka tj. da je nastrojena bosansko-hercegovacki i

2. da se istinski, prakticki (ne samo teoretski) zalaze za ukidanje svinjske...

bez ukidanja genocidne tvorevine, sve postaje iluzorno, posmatrajuci teznju da BIH ikada postane kao sto je nekad bila; republika bosanaca i hercegovaca...
sve ce doci na svoje

Tatanka wrote:
to je sasvim irelevantno. od tih stranaka, koje su za normalnu drzavu BIH i koje su dosada bile na vlasti i imale mogucnost da promijene dosta predispozicija danasnje (ne)drzave BIH, pitanje glasi - koliko su pomogle ili odmogle..? zar treba jos jednom da im damo povjerenje, koje su toliko puta izigrali.

mene licno nezanima, kako se stranka zove. jedino sto mi je interesantno su dva pitanja:

1. da nije nacionalisticka tj. da je nastrojena bosansko-hercegovacki i

2. da se istinski, prakticki (ne samo teoretski) zalaze za ukidanje svinjske...

bez ukidanja genocidne tvorevine, sve postaje iluzorno, posmatrajuci teznju da BIH ikada postane kao sto je nekad bila; republika bosanaca i hercegovaca...

Potpuno se slazem sa svim sto ste napisali.

Ostaje samo problem kako onim usijanim glavama u blentitetu objasniti da citav svijet se zgrazava na ono sto su ucinili i sto cine i dan danas,i objasniti im da je bolje unistiti taj blentitet mirnim putem nogo na nacin na koji je nastao.

I sto je najvaznije nije ukidanje entiteta ukidanje prava naroda i atak na bilo koji narod nego ukidanje sistema koji se kosi sa savremenim svijetom.
Tatanka

Post by Tatanka »

Ostaje samo problem kako onim usijanim glavama u blentitetu objasniti da citav svijet se zgrazava na ono sto su ucinili i sto cine i dan danas,i objasniti im da je bolje unistiti taj blentitet mirnim putem nogo na nacin na koji je nastao.

I sto je najvaznije nije ukidanje entiteta ukidanje prava naroda i atak na bilo koji narod nego ukidanje sistema koji se kosi sa savremenim svijetom.
cisto sumnjam da se "tim" usijanim glavama u blentitetu moze ista vise objasniti. dokazi su mnogobrojni a najnoviji je jasna poruka sa marakane, da citavom RS kruzi bauk cetnistva. dakle, diplomatijom se taj zid nece probiti, jer nemozes s cinikom i cetnikom sjediti za stolom i dogovarati nesto, sto bi bilo za dobrobit bosanskohercegovackog naroda. druga solucija je rat - ali ko zeli rat i ko ima na BIH strani da povede "bosansku oluju" i ispravi krivu drinu..? i ako dodje ikada (a nije iskljuceno) do sljedeceg oruzanog sukoba, nece to biti nikakav rat nego nesto slicno kao "blitzkrieg", koji ce ovaj put biti vodjen iz mostara i sarajeva istovremeno...

ali postoji i treca solucija; koristiti tuzbu BIH protiv SiCG u den haagu, jer presuda vodi neminovno do ukidanja RS-a i sto je najbitnije - ovim putem se nemora pitati nijedan cetnik za pristanak, ni dodik, ni buha, ni bilo koji drugi...

problem je samo dati na izborima povjerenje stranci ili partiji, koja ce ove stvari i da provede. dosada se ni SDA ni SDP ni HDZ (u federaciji, o svinjskoj da i nepricam) nisu pokazali voljni pokrenuti nestanak cetnicke regije. nevjerujem zasto bi se to sada poslije sljedecih izbora promijenilo. znaci, sve bosanske patriote moraju da traze drugu alternativu za ispunjavanje najvaznijeg koraka za buducnost BIH. pri tome nam mora biti samo jedno vazno: gradjanski koncept i ukidanje entiteta, tacka...
Ahamak

Post by Ahamak »

EŠDAUN: PRICE O UKIDANJU REPUBLIKE SRPSKE SU BESMISLENE
SVET - POLITIKA - Nedelja, Oktobar 16, 2005 17:40 RTS

Priče o ukidanju Republike Srpske su besmislene, izjavio je visoki
međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun, istakavši da nema
planova o ukidanju tog entiteta.

'Postojanje RS je zagarantovano Dejtonskim sporazumom i to se ne može
menjati, osim ako ljudi u RS tako odluče', naglasio je Ešdaun u intervjuu
Radioteleviziji Srbije.

Ešdaun je rekao da BiH treba da bude dom za sva tri naroda - Bošnjake, Srbe
i Hrvate, u kome će se oni osećati 'na svome' i bezbednim. 'To je suštinski
deo stabilnosti u BiH, kao i održavanja multietičnog karaktera BiH', ukazao
je visoki predstavnik.
Ahamak

Post by Ahamak »

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=13114

РС и БиХ [14:23 20-ОКТ-05]

Ешдаун у Женеви: РС неће бити укинута у име реформи у БиХ

ЖЕНЕВА, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Високи представник у БиХ Педи Ешдаун изјавио је данас у Женеви да нема говора да Република Српска /РС/ буде укинута у име реформи у БиХ.

"Савјет за имплементацију мира је у више наврата рекао да је РС гарантована Дејтонским споразумом", рекао је Ешдаун у изјави Срни.

Он је додао да РС не може да укине високи представник, то може једино народ РС и њен положај је гарантован уставом.

"Ако не рачунате реформу полиције, деведесет процената буџета РС троши за своје потребе за здравство, пензије, инвестиције за посао и све су то компетенције РС", рекао је Ешдаун и оцијенио да је у многим стварима РС самостална онолико колико су и многе државе, како у теорији, тако и у пракси.

Ешдаун је оцијенио да се схватило да РС ипак није држава него ентитет, иако неки погрешно вјерују да јесте држава.

Он је рекао да се могућност укидања Републике Српске као политички аргумент употребљава у контексту политичких комбинација, али да је јасно да то није реално.

Ешдаун је оцијенио да би институција високог представника у БиХ могла да буде укинута до краја наредне године уколико међународна заједница средином идуће године процијени да је постигнут напредак у функционисању државних институција.

.
rajvosa

Post by rajvosa »

Pedi Ešdaun, visoki predstavnik u BiH

Do marta dogovor o predsjedniku BiH
"Vjerujem da je moguće postići dogovor do marta naredne godine da BiH dobije jednog predsjednika iz jednog naroda, premijera iz drugog, a predsjedavajućeg parlamenta BiH iz trećeg", kaže u intervjuu za "Nezavisne" visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun.

Smatra da bi to bio prvi korak u "povećanju funkcionalnosti države", odbacajući termin ustavne reforme za zahvate uređenja države koji bi trebalo da uslijede.

"Mislim da je tako moguće da do narednih izbora u oktobru 2006. godine BiH dobije instituciju predsjednika", ističe Ešdaun.

NN: Komesar EU za proširenje Oli Ren jasno je poručio da nema pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU za zemlju koja ima visokog predstavnika s bonskim ovlastima. Šta to znači u Vašem slučaju?

EŠDAUN: Ja to govorim posljednje tri godine. Prijedlog koji iznosim međunarodnoj zajednici već tri godine je da kada zemlja počne taj proces, to označava novi početak i mi onda treba da svjedočimo prelazu s Ureda visokog predstavnika na Ured specijalnog predstavnika EU. Cilj je da više nema Ureda visokog predstavnika i bonskih ovlasti do izbora u oktobru 2006. godine. Ne samo da se slažem s onim što je gospodin Ren rekao, nego je to ono za šta se ja zalažem i govorim u posljednje tri godine.

NN: Da li je moguće u konstelaciji trenutnih političkih odnosa u BiH doći u situaciju da visoki predstavnik do narednih izbora "izgubi" bonske ovlasti?

EŠDAUN: Naravno. Ako u decembru BiH započne pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju upravo je cilj da do oktobra 2006. godine više nema visokog predstavnika.

NN: Takođe smo od komesara Rena čuli jasnu poruku o neophodnosti ustavnih promjena u državi, ukoliko BiH želi pregovarati o Sporazumu o priključenju EU. Da li je to moguće, uzmemo li u obzir da pola države, odnosno političari iz RS, gotovo u konsenzusu ne žele dirati Dejtonski ustav BiH?

EŠDAUN: Kao prvo, Ustav se već mijenja; mi smo Dejtonski ustav već promijenili kada smo proveli reformu indirektnog oporezivanja, reformu odbrane i policije.

NN: Ali to je prošlost, a BiH više nema vremena za odugovlačenje i opstrukcije?

EŠDAUN: Ne volim inače riječ ustavne reforme. Mislim da treba da govorimo o povećavanju efikasnosti države. Treba da govorimo o tome da se porezi građana više troše na obrazovanje, a manje na birokratiju. Vjerujem da je zaista moguće da imamo jednog predsjednika do oktobra 2006. godine. Mislim da je moguće postići dogovor koji bi omogućio povećavanje funkcionalnosti države. Dakle, da do februara ili marta naredne godine postignemo dogovor da predsjednik BiH bude iz jednog naroda, premijer iz drugog, a predsjedavajući parlamenta BiH iz trećeg. To bi trebalo da bude prvi korak, ali se može postići samo dogovorom naroda i ne može se nametnuti.

NN: Mislite da je moguće postići takav dogovor, s obzirom na poznata dešavanja u procesu reforme policije?

EŠDAUN: Ponavljam, to je do naroda BiH, niko nikoga ne može natjerati i to se ne može nametnuti. Ako bh. vlasti to žele - one će postići takav dogovor. To nije do mene, a ni do Evropske komisije.

NN: Mogu li nacionalističke stranke zemlju poribližiti i uvesti je u Evropsku uniju?

EŠDAUN: Mislim da nacionalne stranke, u svom sadašnjem obliku, zemlju mogu provesti kroz vrata ka Evropskoj uniji, ali ne mogu završiti u njoj. One moraju biti ili zamijenjene opozicijom, koja je istinski reformski nastrojena, ili se moraju same pretvoriti u reformističke stranke, kao što je Ivo Sanader uradio s HDZ-om Hrvatske.

NN: To će biti malo teže u BiH, ili "malo sutra", kako bi narod rekao.

EŠDAUN: Ali nije nemoguće.

A. ŠIŠIĆ

Usmjerio sam BiH prema Evropi
NN: Vaš mandat se bliži kraju. Smatrate li da ste posao uradili kako treba ili ćete priznati da ste činili i greške, s obzirom na činjenicu da ste dosta kritikovani od javnosti, pa i od političkih faktora u BiH?

EŠDAUN: Radio sam svoj posao, a za posao se uvijek dobijaju kritike. Šta god da uradite - neko se s tim neće složiti. Siguran sam da svi u ovoj zemlji znaju kako moj posao raditi bolje od mene. A da li je moj posao bio uspješan - to je na drugima da ocijene. Govorio sam da ću BiH napraviti zemljom, to sam i učinio. Govorio sam da ću BiH usmjeriti na put ka Evropskoj uniji, i to sam i uradio. Govorio sam da ću BiH što više približiti trenutku kada visoki predstavnik više neće trebati - i to sam učinio. Sve što sam govorio, ispunio sam.

NN: Ima i drugačijih mišljenja, ali Vi se s njima, naravno, nećete složiti. Da li ste se ikada pokajali što ste podržavali nacionalističke vladajuće stranke i mislite li da one mogu približiti zemlju EU?

EŠDAUN: Ja nacionalne stranke nisam izabrao - vi ste ih izabrali.

NN: Ali ste ih podržavali od početka.

EŠDAUN: Ne! Nisam ih podržavao. Radio sam s njima da bismo postigli reforme. Moj posao nije da podržavam političke partije, moj posao je da se stvari urade.
da pamtis

Post by da pamtis »

Ahamak wrote:EŠDAUN: PRICE O UKIDANJU REPUBLIKE SRPSKE SU BESMISLENE
SVET - POLITIKA - Nedelja, Oktobar 16, 2005 17:40 RTS

Priče o ukidanju Republike Srpske su besmislene, izjavio je visoki
međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun, istakavši da nema
planova o ukidanju tog entiteta.

'Postojanje RS je zagarantovano Dejtonskim sporazumom i to se ne može
menjati, osim ako ljudi u RS tako odluče', naglasio je Ešdaun u intervjuu
Radioteleviziji Srbije.

Ešdaun je rekao da BiH treba da bude dom za sva tri naroda - Bošnjake, Srbe
i Hrvate, u kome će se oni osećati 'na svome' i bezbednim. 'To je suštinski