Ko kupuje uvozno mlijeko???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

seldzuk

#1 Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by seldzuk »

Pored sve priče oko mlijeka i problema koje mljekari imaju od ulaska Hrvatske u EU, građani Bosne i Hercegovine i dalje više vole uvozno od domaćeg mlijeka. Evo i cifara:

Biznis vijesti

Brojke govore više od hiljadu riječi
Uvoz mlijeka 124, izvoz 58,8 miliona KM

U Bosnu i Hercegovinu je za 11 mjeseci 2014. uvezeno 42.158.701 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 124.156.135,13 KM.
U istom periodu izvezeno je 52.808.609,97 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda, u ukupnoj vrijednosti od 58.836.398,73 KM.
Ove podatke objavila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH na svojoj web stranici. Najviše smo uvozili mlijeko, pavlaku, mlaćenicu, kiselo mlijeko, jogurt i kefir, a u izvozu preovladavaju mlijeko i pavlaka.
https://www.bhdani.ba/portal/clanak/913 ... miliona-km

Nekada se zapitam koliko trebamo biti glupi pa trčati kupovati dukatovo mlijeko, ljubljansku pavlaku... a za to vrijeme stočari i mljekari ne mogu da prodaju svoje proizvode u državi koja za stočarstvo ima ogroman potencijal.
Drugo što se upitam je: Ko kupuje uvozno mlijeko?

Za neke je ovo očito
MOSALJOZE wrote:Image
:bih: :bih:
i dalje viša matematika.
Fact

#2 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by Fact »

Ajde ako mi objasniš kako si došao do te računice na slici,ja sutra prestajem kupovati ono SLOVENSKO 'z bregov i prelazim na Milkos.
seldzuk

#3 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by seldzuk »

evo i podataka sa zvaničnog mjesta:
http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... zizvoz.pdf
izgleda da su u posljednjim mjesecima građani ipak bili savjesniji po ovom pitanju. razlika u korist uvoza je i dalje prevelika.
seldzuk

#4 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by seldzuk »

Fact wrote:Ajde ako mi objasniš kako si došao do te računice na slici,ja sutra prestajem kupovati ono SLOVENSKO 'z bregov i prelazim na Milkos.
post je sa zadnje stranice teme "Bh. proizvodi široke potrošnje"
bila računica precizna ili ne, više kupovine domaćih proizvoda znači ostanak većeg novca u državi. to u konačnici može značiti samo njeno bogaćenje i skidanje sa jasla mmf-a
spreca

#5 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by spreca »

Ja uglavnom kupujem domace mlijeko...od komsije koji ima krave...takodje i kajmak.....ali ono bas kad moram kupiti u trgovini uvijek i obavezno jupujem mlijeko domacih proizvodjaca
http://milkos.ba/
Last edited by spreca on 17/12/2014 15:47, edited 1 time in total.
HomeArt

#6 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by HomeArt »

Jogurt Pucan a slatko z'bregov.
seldzuk

#7 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by seldzuk »

podaci iz jučerašnjeg oslobođenja:

u 2014. godini mlijeko i mliječne proizvode najviše smo uvozili iz:
njemačke 34,9 miliona km
hrvatske 27,8 miliona km
srbije 16 miliona km
slovenije 13,1 miliona km
mađarske 9,9 miliona km
holandije 6,3 miliona km
austrije 2,9 miliona km
slovačke 1,9 miliona km
češke 1,5 miliona km
poljske 1,4 miliona km
asurbanipal

#8 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by asurbanipal »

Ja ne kupujem nikako. Svako treći dan dobijem taze domaće mlijeko... :D
hopi

#9 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by hopi »

Ja kupujem!
mada slučajno, pakovanje 3x po 0.5litara meggle uzeo u hošeu i tek maloprije vidim piše proizvedeno i uvezeno iz srbije.
a znam kupiti njemački puter (u bingu) -najjeftiniji bude a odličan puter, mada ne uzimam ga često baš.
drndalo

#10 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by drndalo »

Fact wrote:Ajde ako mi objasniš kako si došao do te računice na slici,ja sutra prestajem kupovati ono SLOVENSKO 'z bregov i prelazim na Milkos.
Z'bregov nije slovenacko... Vindija, Varazdin...
AmADin_gospo

#11 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by AmADin_gospo »

kupujem kvalitetno, znaći Milkos, allahimanet.

volio bih da nam ovi što se pozivaju na kvalitet, objasne šta smatraju pot "Kvalitetno mlijeko" jerbo to neznači ono što mislimo.

kvalitetno mlijeko podrazumjeva organsko-mineralni sastav, što naše mlijeko i ima, kao i uvozno, samo je razlika u tome, sa mikrobiološke situacije, naše mlijeko je na nivou ruande i narodne republike kongo. higijena u štalama je malo reči, katastrofalna.
sabanss

#12 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by sabanss »

Kakve veze ima bakterioloska situacija kada je svakako pasterizovano? Kad bi se mlijeko iz tetrepaka kvarilo to bi mi bio pokazatelj da je kvalitetnije od konkurencije :D
jazzer

#13 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by jazzer »

Bar mlijeko uvijek kupujem domace, ''nase mlijeko'' . Zadovoljan.
Drvosjeca iz Dejcica

#14 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

seldzuk wrote:Pored sve priče oko mlijeka i problema koje mljekari imaju od ulaska Hrvatske u EU, građani Bosne i Hercegovine i dalje više vole uvozno od domaćeg mlijeka. Evo i cifara:
Moj druže, ko kupuje? Bolje pitaj ko ne kupuje. Ja kada sam otvorio temu o Sberbanci htjeli me linčovati, kada kažeš koju protiv Konzuma kažu mrziš Hrvate, kada ljude pitaš što sipaju gorivo na Gazpromu proglase te ludim, kaže vidi mi glave. :oops:

Lično kupujem domaće mlijeko, domaću vodu, kada uzmem kesicu Frankove kafe uvijek uzmem i kesicu Vispakove kafe. Milkosov kefir mi je neprevaziđen, mlijeko isto tako dobro. U štale nisam zavirivao tako da ne znam situaciju kao ovaj kolega "AmADin_gospo" :shock: (vjerovatno neki gospodin) iznad koji priča tako ofrlje iz mahale. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sabanss wrote:Kakve veze ima bakterioloska situacija kada je svakako pasterizovano? Kad bi se mlijeko iz tetrepaka kvarilo to bi mi bio pokazatelj da je kvalitetnije od konkurencije :D
Ma ne znaš ti, on mlijeko iz tetrapaka prokuhava zajedno sa ambalažom. :roll:
dobar osjecaj

#16 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by dobar osjecaj »

Vec sam se izjasnila kako kupovno mlijeko uopste ne smatram mlijekom pa kad ga vec kupujem kao dodatak za kafu, palacinke ili nesto slicno kupujem prvo na sto naidjem i cesce gledam je li pakovanje koje mi trenutno treba 2dl, 1/2 l ili 1l nego gdje je proizvedeno.
Simpaticno mi je koliko ljudi misli da je Vindija iz Varazdina u Sloveniji. Z brega na breg, danas kupih domaci jogurt i sirutku - ako se Meggle pika kao domace.
spreca

#17 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by spreca »

AmADin_gospo wrote:kupujem kvalitetno, znaći Milkos, allahimanet.

volio bih da nam ovi što se pozivaju na kvalitet, objasne šta smatraju pot "Kvalitetno mlijeko" jerbo to neznači ono što mislimo.

kvalitetno mlijeko podrazumjeva organsko-mineralni sastav, što naše mlijeko i ima, kao i uvozno, samo je razlika u tome, sa mikrobiološke situacije, naše mlijeko je na nivou ruande i narodne republike kongo. higijena u štalama je malo reči, katastrofalna.

Pretjerujes....uvozne krave hodaju u bijelim tangicama po stali...spavaju na bijelim carsafima.....ako nisi znao..sve krave seru organsko djubre...kojim posle torimo njive i imamo rgansko povrce itd :lol: ako se ne varam Milkos ima jednu od najmodernijih farmi na balkanu
summerwine

#18 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by summerwine »

Aaaa, gdje ćeš na Milkos:

http://www.klix.ba/biznis/privreda/sara ... /140311032

Bolji puter od Milkosovog nisam probala, savršene konzistencije i teksture, kremast i profinjene arome koju sam nazvala "djetinjstvo na selu", mileram, također...
plucna mahramica

#19 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by plucna mahramica »

Da dodam jedno bitno iskustvo. Naime, pravim svoj kefir od kefirnih zrnaca. Prije sam koristio dukat mlijeko, najvise jer su imali sa 0.5%mm a ja sam to pio umjesto vode. Za kefir treba sto masnije, i opet tu dukat prednjavi jer ima sa 3.8%mm pa sam ga logicno uzeo da pravim kefir. Zakuhava se kada sam uzeo frisko mlijeko od covjeka koji ima kravu, kefir ispade 10 puta bolji...
Hajde reko mozda mi se cini, kada mi je nestalo friskog opet posegnem za dukatom i ponovo kefir bude katastrofa. Onda odlucim da probam sa meggle 3.2%mm... Kefir je puno bolji nego sa dukatovim, nije u rangu sa svjezim, ali je na sredini izmedju njega i dukatovog. Pametnom dosta.
Hajvan

#20 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by Hajvan »

ahahahaahahhaahahaha

ahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahahaahahahaahahahahhaahaaahaahaha
razonoda

#21 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by razonoda »

plucna mahramica wrote:Da dodam jedno bitno iskustvo. Naime, pravim svoj kefir od kefirnih zrnaca. Prije sam koristio dukat mlijeko, najvise jer su imali sa 0.5%mm a ja sam to pio umjesto vode. Za kefir treba sto masnije, i opet tu dukat prednjavi jer ima sa 3.8%mm pa sam ga logicno uzeo da pravim kefir. Zakuhava se kada sam uzeo frisko mlijeko od covjeka koji ima kravu, kefir ispade 10 puta bolji...
Hajde reko mozda mi se cini, kada mi je nestalo friskog opet posegnem za dukatom i ponovo kefir bude katastrofa. Onda odlucim da probam sa meggle 3.2%mm... Kefir je puno bolji nego sa dukatovim, nije u rangu sa svjezim, ali je na sredini izmedju njega i dukatovog. Pametnom dosta.
:-) Ako mislis dozoviti :-D 50 , smanji tu masnocu.
sabanss

#22 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by sabanss »

Masnoca iz mlijeka je zdrava po meni nije zdravo obrano mlijeko. Pokupis svu masnocu iz mlijeka, napravis puter, sir, kajmak i onu vodu (ako su prirodni procesi onda je to sirutka ili mlacenica) vratis dio masnoce (ovaj dio mi je upitan, da li vrate stvarno tu masnocu iz mlijeka ili neku jeftiniju tipa biljne?) i sve to homogeniziras.

Ukoliko bas nemate izbor pa da mozete kupiti provjereno domace mlijeko onda mislim da je bolji izbor od tetrapaka mlijeko u kesi. Ja sam probao recimo SarajMilk i na njemu se poslije kuhanja zaista i uhvati nesto kajmaka :D Necu spomenuti da mi se to sa mlijekom iz tetrapaka nikada nije desilo pa niti sa onim sa 3.8 % mlijecne masti.

Inace ostale mlijecne proizvode uzimam Milkosove jer sam se uvjerio da su to jedini na nasem trzistu koji se zaista i mogu pokvariti :D Pametnom dosta...
strong69

#23 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by strong69 »

plucna mahramica wrote:Da dodam jedno bitno iskustvo. Naime, pravim svoj kefir od kefirnih zrnaca. Prije sam koristio dukat mlijeko, najvise jer su imali sa 0.5%mm a ja sam to pio umjesto vode. Za kefir treba sto masnije, i opet tu dukat prednjavi jer ima sa 3.8%mm pa sam ga logicno uzeo da pravim kefir. Zakuhava se kada sam uzeo frisko mlijeko od covjeka koji ima kravu, kefir ispade 10 puta bolji...
Probaj Milkos kefir. Jedini ga prave u bivsoj Jugoslaviji od kefirnih zrnaca. Rade ga 50 godina.
spreca wrote:

Pretjerujes....uvozne krave hodaju u bijelim tangicama po stali...spavaju na bijelim carsafima.....ako nisi znao..sve krave seru organsko djubre...kojim posle torimo njive i imamo rgansko povrce itd :lol: ako se ne varam Milkos ima jednu od najmodernijih farmi na balkanu

Sto se tice njihove mljekare i farme jedini su koji su otvorili vrata mljekare i dopustili snimanje sto znaci da nemaju sta da kriju.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevs ... /141022097

http://www.klix.ba/biznis/privreda/evro ... /141023119

http://farmaspreca.ba/
AmADin_gospo

#24 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by AmADin_gospo »

Lijepo je živjeti u iluziji. blago vama.

posao mi je direktno vezan za mlijeko i higijensku ispravnost. to što je milkos pozvao novinare da slikaju, neznači ama baš ništa, jerbo se farma sredi za dolazak medija, što ne odete nenajavljeni pa se uvjerite.

što se tiče izvoza, stranci ne žele da je pasterizacija jedini stepen zaštite, jer nebi bilo prvi put da se na tržištu nađe mlijeko koje nije pasterizovano, a na ambalaži pasterizovano napisano (grškom osoblja, kvarom aparata itd itd). EU traži, da se vrše redovne analize i da je mlijeko mikrobiološki ispravno več u samoj farmi, i ispravno dođe u fabriku gdje se preradi. u BiH farme svaki drugi uzorak koji pošalju, otkrije se da je pozitivan na ovu ili onu bakteriju, il se otkriju tragovi lijekova što je u EU zabranjeno. Onoga trena kad se uspostavi kontinuitet da u zadnje 2 godine, firma nije imala pozitivnih analiza na bakterije i lijekove, ista će momentalno dobiti dozvolu za izvoz u EU, do tada, mogu samo nama plasirati poluproizvode.
milkosovi proizvodi su 2 klase ispod večeg dijela uvoznih, a nisu puno jeftiniji. evo upravo pred sobom gledam milkosov vajkrem... možeš ga slamkom popiti koliko je rijedak, a Mizo ne puno skuplji a znaš šta si pojeo.
strong69

#25 Re: Ko kupuje uvozno mlijeko???

Post by strong69 »

Jadna je institucija koja je tebe zaposlila. Ne znas elementarne stvari o proizvodnji i kontroli i nepismen si. Zlonamjeran si i ocito zastupas uvoznicki lobi pisuci stvari iz kojih se vidi da nemas pojma o tome sta pises. Svaka mljekara u BiH koja je registrovana za izvoz vrsi dvostruku pasterizaciju mlijeka. UHT mlijeko se poslije pasterizacije podvrgava sterilizaciji. Bez termicke obrade mlijeka nije moguce dobiti proizvod. To je moguce raditi samo sa nekim vrstama sireva kao sto je Vlasicki. Meggle, Milkos, Zott i Dukat su mljekare koje su pod stalnom kontrolom veterinarske inspekcije. Od svake od njih kupujem proizvode bez ikakve dileme i straha. Meggle je ulozio u domace farmere vise nego sto mozes zamisliti.

Malo procitaj ono cime se trebas baviti. Pojasni mi kako neko moze izbjeci pasterizaciju? Znas li kako se vrsi kontrola pasterizacije? Kako se zove ta metoda? Znas li sta je termograf i znas li kako cesto se dostavlja na uvid?

FVO inspekcija dosla i rekla da ove domace mljekare ispunjavaju uslove a ti pises suprotno. Lupetas u vezi uslova koje treba ispuniti da bi mljekare dobile mogucnost izvoza u EU. Citaj malo stranice FVO-a. naci ces izvjestaj o BiH i vidjeti da je razlog zasto mljekare ne izvoze nepostojanje drzavne veterinarske inspekcijske kontrole. To hoce da rade opstine i kantoni, hoce da rade to entiteti i niko ne da drzavi. Dakle stvar je u uredjenju sistema a ne u mljekarama koje su zrtve toga. Razlog zasto ne izvoze je upravo u takvima kao ti koji nemaju pojma kako da EU dokazu da rade kako treba i zato sto vas ima milion na svim nivoima i necete da se odreknete svojih pozicija.

Mada cisto sumnjam da si ti kakav strucnjak. Mozda neki laborant. Pozdrav.
Post Reply