Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prezimenko

#1 Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by prezimenko »

Neke statistike o Yu ekonomiji prije rata
- 1970 nezaposlenost 6%
- siromastva skoro da nije ni bilo
- stvari nabrojane dole

Cinjenica partija je vjerovatno par procenata manipulirala podatke ali po onome sto sam vidio i cuo u to vrijeme cini mi se da donekle odgovara.

Opet mi nije jasno kako ljudi mogu glasati za SDA i slaviti raspad jugoslavije respektivno SDS i HDZ u drugim zemljama.

Yugoslavia was once a regional industrial power and economic success. Two decades before 1980, annual gross domestic product (GDP) growth averaged 6.1 percent, medical care was free, literacy was 91 percent, and life expectancy was 72 years. The state provided housing, health care, education, and child care. Citizens lived well on a per capita income of $3000 a year (in 1980 dollars), with one month paid vacation, plus a year's maternity leave, if needed. Respect for workers was a central concern of government and society. But after a decade of Western economic ministrations and five years of disintegration, war, boycott, and embargo, the economy of the former Yugoslavia collapsed.

The Reagan administration of the United States targeted the Yugoslav economy. A 1984 National Security Decision Directive (NSDD 133) advocated "expanded efforts to promote a 'quiet revolution' to overthrow Communist governments and parties," while reintegrating the countries of Eastern Europe into a market-oriented economy.[1] Western trade barriers dramatically reduced Yugoslavia’s economic growth.

U nastavku Jugoslavija je pokusala kompenzirati posljedice sankcija kreditima sto je na kraju i unistilo odnosno uspjeli su :/

http://fas.org/irp/offdocs/nsdd/nsdd-133.htm

nije bas da se puno moze skontati iz clanka
Last edited by prezimenko on 24/11/2016 09:21, edited 1 time in total.
Nadzorna_ploca

#2 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Nadzorna_ploca »

Sve to treba ostaviti tamo gdje i jest, proslost. Bilo je kako je bilo.
Last edited by Nadzorna_ploca on 24/11/2016 09:19, edited 1 time in total.
Seyfo

#3 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Seyfo »

Čuj ko tvrdi? Pa ima ih da im je puno bolje sad nego tad. I takvi sad vladaju i određuju kako se šta radi, šta valja a šta ne.
Njivu zamijeniše betonom, zato i misle da treba svečanost što se otvara trotoar.
dustaban

#4 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by dustaban »

Ja nisam bio zadovoljan Yugom. Ali mislim da danas za njom zale i oni koji su lezali na Golom otoku!
stakasa

#5 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by stakasa »

dustaban wrote:Ja nisam bio zadovoljan Yugom. Ali mislim da danas za njom zale i oni koji su lezali na Golom otoku!
:D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#6 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by sabina1 »

....Trebevićka žirača je svečano otvorena 2009 godine.....

Ups , desilo se to 50 godina prije - 1959.
Mohamad Sissoko

#7 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Mohamad Sissoko »

prezimenko wrote:Neke statistike o Yu ekonomiji prije rata
- 1970 nezaposlenost 6%
- siromastva skoro da nije ni bilo
- stvari nabrojane dole

Cinjenica partija je vjerovatno par procenata manipulirala podatke ali po onome sto sam vidio i cuo u to vrijeme cini mi se da donekle odgovara.

Opet mi nije jasno kako ljudi mogu glasati za SDA i slaviti raspad jugoslavije respektivno SDS i HDZ u drugim zemljama.

Yugoslavia was once a regional industrial power and economic success. Two decades before 1980, annual gross domestic product (GDP) growth averaged 6.1 percent, medical care was free, literacy was 91 percent, and life expectancy was 72 years. The state provided housing, health care, education, and child care. Citizens lived well on a per capita income of $3000 a year (in 1980 dollars), with one month paid vacation, plus a year's maternity leave, if needed. Respect for workers was a central concern of government and society. But after a decade of Western economic ministrations and five years of disintegration, war, boycott, and embargo, the economy of the former Yugoslavia collapsed.

The Reagan administration of the United States targeted the Yugoslav economy. A 1984 National Security Decision Directive (NSDD 133) advocated "expanded efforts to promote a 'quiet revolution' to overthrow Communist governments and parties," while reintegrating the countries of Eastern Europe into a market-oriented economy.[1] Western trade barriers dramatically reduced Yugoslavia’s economic growth.

U nastavku Jugoslavija je pokusala kompenzirati posljedice sankcija kreditima sto je na kraju i unistilo odnosno uspjeli su :/

http://fas.org/irp/offdocs/nsdd/nsdd-133.htm

nije bas da se puno moze skontati iz clanka
Au opet "CIA razbila Jugu" :D
Ne pise da su ti isti Amerikanci davali ogromna bespovratna sredstva istoj toj Jugoslaviji.
Ne pise nigdje da je 1983 godine bankrotirala tj.prestala da placa dugovanja povjeriocima.
Hugo Chavez

#8 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Hugo Chavez »

Mohamad Sissoko wrote: Au opet "CIA razbila Jugu" :D
Ne pise da su ti isti Amerikanci davali ogromna bespovratna sredstva istoj toj Jugoslaviji.
Ne pise nigdje da je 1983 godine bankrotirala tj.prestala da placa dugovanja povjeriocima.
Ne piše ni da su naši ljudi i naše firme projektovale i gradile ceste, željeznice, dalekovode, hidrocentrale, itd. po bijelom svijetu. A što se tiče uloge SAD, čovjek ti je lijepo napisao šta je zacrtala Reganova administracija. Ako gajiš simpatije prema njima ima tema o novom predsjedniku pa opleti.
dezurni_ucenik

#9 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 24/11/2016 13:23, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Truba »

ne da mi se čitati ali vjerojatno su uzete zlatne sedamdesete kao neki primjer

jbg živjelo se i pedesetih i osamdesetih

treba shvatiti kako je sve to jedan subjektivni osjećaj
postoje realni pokazatelji koji su završili u hiperinflaciji

također postoje i oni kojima nije bilo dobro pa su morali ići vani raditi isto ko danas

također smatram kako su 1996-1999 predivne godine :D
agnostic_front

#12 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by agnostic_front »

Ko tvrdi da u Austro-Ugarskoj nije bilo bolje?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#13 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by _BataZiv_0809 »

Bolje biti kolonija nego ravnopravna republika. Uvijek bilo :D
dulekrele

#14 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by dulekrele »

Jooj evo opet jugonostalgicara koji ce da nam drze predavanja. Tema vec 100x prozvakana i bespotrebna.
animus

#15 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by animus »

Za sve sto nam je bilo dobro u Yugi platili smo u krvi nasih najmilijih. Nemoj mi bogati vise te dobrote. Ovako nije predobro ali nije ni lose. Bit ce i bolje samo da se pascad (svih nacija) stave na uzicu.
Za vrijeme Yuge imam lijepa sjecanja ali jebiga tad sam bio mlad pa mi je sve bilo ljepse. kad pogledas statistiku nije bilo nista bolje nego sad.
dustaban

#16 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by dustaban »

animus wrote:Za sve sto nam je bilo dobro u Yugi platili smo u krvi nasih najmilijih. Nemoj mi bogati vise te dobrote. Ovako nije predobro ali nije ni lose. Bit ce i bolje samo da se pascad (svih nacija) stave na uzicu.
Za vrijeme Yuge imam lijepa sjecanja ali jebiga tad sam bio mlad pa mi je sve bilo ljepse. kad pogledas statistiku nije bilo nista bolje nego sad.
Koju statistiku svegati?!
Truba

#17 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Truba »

ovo ti je ona forumska priča ja sam inžEnjer boli me za vas :D (snašo sam se imam 2900 u IT sektoru ko vam je kriv što niste učili)

tako i ovo
meni je bilo super tada ne znam šta bi :D

kolegama roditelja u firmi vojna vozila dovlačila topli obrok :D da se ne muče oficiruše :D

eto gdje su pare :D isto ko danas
animus

#18 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by animus »

dustaban wrote:
animus wrote:Za sve sto nam je bilo dobro u Yugi platili smo u krvi nasih najmilijih. Nemoj mi bogati vise te dobrote. Ovako nije predobro ali nije ni lose. Bit ce i bolje samo da se pascad (svih nacija) stave na uzicu.
Nedavno na FTV bio dokumentarac o toj nostalgiji. Isto sranje ko i sada. pustili stare snimke, prije rata i vidis probleme nezaposlenosti, nepotizma, siromastva plus dodatno nemogucnost izbora, ogranicenost potrosnje itd. Ko nije bio u partiji i imao dobre veze mogao ga je samo poflautati. Isto i tada ljudi trazili sansu da zbrisu odavde.
dustaban

#19 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by dustaban »

animus wrote:
dustaban wrote:
Nedavno na FTV bio dokumentarac o toj nostalgiji. Isto sranje ko i sada. pustili stare snimke, prije rata i vidis probleme nezaposlenosti, nepotizma, siromastva plus dodatno nemogucnost izbora, ogranicenost potrosnje itd. Ko nije bio u partiji i imao dobre veze mogao ga je samo poflautati. Isto i tada ljudi trazili sansu da zbrisu odavde.
Pa jes, doduse, statisticki gledano danas je vise mobitela nego prije rata!

(poserem se u tu statistiku)
Mohamad Sissoko

#20 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Mohamad Sissoko »

Hugo Chavez wrote:
Mohamad Sissoko wrote: Au opet "CIA razbila Jugu" :D
Ne piše ni da su naši ljudi i naše firme projektovale i gradile ceste, željeznice, dalekovode, hidrocentrale, itd. po bijelom svijetu. A što se tiče uloge SAD, čovjek ti je lijepo napisao šta je zacrtala Reganova administracija. Ako gajiš simpatije prema njima ima tema o novom predsjedniku pa opleti.
Da, treba dodati i neizostavni Vatikan. :D
Naravno da ne pise, jer je to bila ekonomska kula od karata, mazanje ociju narodu socijalistickim ekonomskim teorijama pa krahira ekonomski ko Venecuela. :oops:
Dr. Kuca

#21 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Dr. Kuca »

Odlican je dokumentarac i hjustone imamo problem.
petunija

#22 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by petunija »

Ovi rođeni 90ih
I predratni kriminalci koji su hajrovali ovom "demokratijom"
petunija

#23 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by petunija »

dustaban wrote:Ja nisam bio zadovoljan Yugom. Ali mislim da danas za njom zale i oni koji su lezali na Golom otoku!
I ja sam imala primjedbi. Ali kad vidim ovo sad...
Truba

#24 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Truba »

netko spomenu venecuelu

da zbog neishranjenosti u Venezueli svakoga dana umre jedno do dva djeteta. Također u zemlji, naime, nedostaje hrane i lijekova.
agnostic_front

#25 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by agnostic_front »

_BataZiv_0809 wrote:Bolje biti kolonija nego ravnopravna republika. Uvijek bilo :D
Kolonija koja je dobila prvi tramvaj u Evropi.
Što su Austro-Ugari napravili, ovi nisu mogli ni okrečiti.
Post Reply